Sigaartje | vrijdag 1 september 2017 @ 23:33 |
Ik worstel met een enorm dilemma: Ik ben vleeseter, ben gek op biefstukken, hamburgers, shoarma, kipstukken, noem maar op. Maar ik heb enorme gewetensproblemen met de bio-industrie en het doden van dieren. Ik zit er mee. | |
#ANONIEM | vrijdag 1 september 2017 @ 23:36 |
Probeer eerst ander te minderen en kijk hoe dat bevalt. Daarbij kan ook vlees krijgen die niet uit de bio-industrie komt. | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 23:40 |
Stap 1: leer lekkere gerechten koken zonder v lees Stap 2: vervang een paar keer per week je vlees door een van bovenstaande lekkere gerechten zonder vlees Stap 3: vervang dan je vlees door duurder, biologisch vlees. Dat kun je betalen omdat je het minder eet. Eventueel stap 4 is helemaal geen vlees meer, maar dat is niet echt nodig vind ik zelf. | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 23:40 |
En als je tips wil voor stap 1 dan mag je dat hier vragen. | |
RobinOok | vrijdag 1 september 2017 @ 23:55 |
Misschien kun je in therapie? | |
PandaDrop | vrijdag 1 september 2017 @ 23:59 |
Ik ben al sinds mijn geboorte vegetariër. Ik heb nooit een lapje vlees gegeten. | |
golfer | zaterdag 2 september 2017 @ 00:06 |
Zoek een psychiater. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 00:43 |
Vegetarisch worden is onmogelijk. Je kunt wel vegetariër worden. Zelf ben ik zo hypocriet als de tering. Ja, ik vind het vreselijk voor die dieren. Ja, ik lust heel graag een stukje vlees. Nee, ik eet niet elke dag vlees, maar dat is meer omdat er genoeg ander voedsel is, maar als ik zin heb in vlees of zin heb in een gerecht waar vlees in hoort, dan eet ik vlees. En ik eet zonder problemen kaas waar dierlijk stremsel in zit en gelatine. Ik ben best bereid meer te betalen voor een goed stuk vlees, en als dat betekent dat het dier dan ook nog een redelijk goed leven heeft gehad, dan is dat mooi meegenomen, maar dat is niet mijn prioriteit. | |
RobinOok | zaterdag 2 september 2017 @ 00:49 |
Een redelijk goed leven = een ietsiepietsie minder beroerd leven. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 00:50 |
*shrug* Plak er een naampje op. nom nom nom | |
highender | zaterdag 2 september 2017 @ 02:41 |
Klopt, hij is er gek op, een verslaving, dus een psychisch probleem. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 09:55 |
Mwoah, een lammetje in de wei leeft een heel stuk beter dan een plofkip | |
Sigaartje | zaterdag 2 september 2017 @ 10:20 |
Ja, dat klopt, maar aan de anders kant, ik vind vegetarische maaltijden niet smakelijk. | |
Sigaartje | zaterdag 2 september 2017 @ 10:21 |
Landwinkel? | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 10:25 |
Kan, maar het NL lam wat je koopt is altijd uit de wei, is nooit bio-industrie. | |
Copycat | zaterdag 2 september 2017 @ 10:27 |
Vegetarisch worden? Succes. | |
nogeenoudebekende | zaterdag 2 september 2017 @ 10:29 |
Laat je niet zo gek laten maken door het morele terrorisme van WD etc. Genoeg opties om verantwoord vlees te kopen. | |
Resistor | zaterdag 2 september 2017 @ 10:38 |
Dat is iets waar je niet over na moet denken, maar gewoon moet doen. En zeker niet gaan lopen roeptoeteren dat je vegetariër bent., dat levert bij mij een hoop ergernis op. Gewoon een keer denken 'ik kan dit ook prima zonder vlees eten', of 'ik doe eens gek, en koop een dikke biologische steak'. Niet alle maaltijden hebben vlees nodig, en biologische dingen hebben soms een iets betere smaak. En ik? Ik blijf gewoon vlees eten, maar gun een ander de eigen keuze | |
derLudolf | zaterdag 2 september 2017 @ 10:45 |
Dat sowieso. Bovendien zijn er initiatieven genoeg om vlees te krijgen van bijvoorbeeld Schotse Hooglanders die in een natuurgebied hebben gelopen of van dikke vette Bonte Bentheimer varkens. Dat vlees is overigens wel een stuk belastender voor het milieu dan vlees uit een stal. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 10:47 |
Het zegt me genoeg over de waanzin van "het milieu" dat een grote grazer in een natuurgebied als milieubelastend wordt gezien. | |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 10:48 |
Ik denk dat wortelen en voedingsstoffen uit de bodem opnemen nog weleens heel lastig zou kunnen worden. | |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 10:49 |
Dat wordt het alleen door domme figuren | |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 10:52 |
Lust > morals | |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 10:53 |
Nee hoor. Dat is alleen het geval als je op een heel beperkte manier naar grondstoffen en kringlopen kijkt. | |
Karig_Hutje | zaterdag 2 september 2017 @ 10:53 |
Eet smakelijk.
| |
derLudolf | zaterdag 2 september 2017 @ 10:55 |
De uitstoot van methaan en ammoniak kan niet opgevangen. Bovendien bewegen ze meer en is het in de winter kouder, waardoor de voederconversie omlaag gaat. Ik maak me d'r niet druk om en vind het ook een goede manier van natuurbeheer, maar dat er alleen maar winnaars zijn bij zoiets is simpelweg niet waar. Daarbij wordt van over de hele wereld jaloers gekeken naar de efficiëntie waarmee wij voedsel produceren. | |
jajablahblah | zaterdag 2 september 2017 @ 10:56 |
Volgens mij zit de milieubelasting van vlees 'm in het voeren (inclusief water), mest en de ruimte die voor de enorme aantallen dieren gemaakt moet worden (woudkap). Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom het dier dat jij beschrijft dan belastender zou zijn. @TS Ik eet zelf veganistisch (gedwongen door omstandigheden, dus gezondheid kwam voor het ethisch verhaal). Ik moet zeggen, het is een pluspunt dat ik meteen van dat dilemma af ben. Al was het niet mijn eerste drijfveer. Voor wie wil weten wat en hoe Als je iets met dat rotgevoel wil, dan zou je kunnen overwegen om je vleesconsumptie al eens te halveren. Als je er eenmaal mee begint kom je er snel achter dat er ontzettend veel alternatieven zijn en dat het zonder vlees ook best lekker eten is. De andere helft zou je dan kunnen vervangen door vlees dat duurzaam/biologisch/whatever term is. Misschien is dat een combi die werkt voor je. | |
derLudolf | zaterdag 2 september 2017 @ 11:08 |
Als dat wat je zegt zo is (ga ik niet zeggen, bronnen heb ik zo niet bij de hand), is het door de lagere voederconversie per kg vlees alsnog belastender | |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 11:10 |
Er zijn heel veel studies waarbij naar het bedrijf wordt gekeken op een soort input versus output manier en op basis daarvan wordt dan bepaald hoeveel er wordt uitgestoten. Alleen de milieubelasting van de input en output wordt niet meegenomen. Door mest af te voeren naar de mestverwerker kan een intensief bedrijf daardoor op bedrijfsniveau gunstiger uitkomen tov natuurbegrazers. Maar dat is dus niet het geval als het hele plaatje wordt meegenomen. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 13:25 |
Dus eigenlijk is rood en zwart wild slecht voor het milieu. | |
Sigaartje | zaterdag 2 september 2017 @ 13:30 |
Zojuist naar de landwinkel geweest. Was helemaal niemand, behalve een medewerkster. Vond haar verhaal niet echt overtuigend, maar goed. Wat vlees gekocht, een komkommer en kaas. Net een stukje kaas geproefd, ik moet eerlijk zeggen, fantastisch, echt lekker, wat een verschil met AH kaas. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 13:31 |
Rauwe melkse kaas in kleine batch gemaakt versus industrieel gemaakte kaas van dode melk. | |
Villas__Rubin | zaterdag 2 september 2017 @ 13:36 |
Wordt gewoon net als ik FLEXITARIËR!! Dus je streeft er dan gewoon naar zo min mogelijk vlees te eten, en wat je aan 'vlees' eet, vervang je met vleesvervangers. En af en toe effe een lekkere gehaktstaaf bij je patat, frikandel of kroket, ach... of soms eens een broodje shoarma. Of filet op je brood... Meer vervang het gewoon zo veel mogelijk. Dit zijn stuk voor stuk allemaal fantastische producten: https://www.google.nl/sea(...)gB&biw=2133&bih=1077 Vegetarische slager ook, maar die is wel duur. En voor de rest heb je ook zat pure vegetarische mogelijkheden om met allemaal dingen wat lekkers te maken. En wil je helemaal vegetariër worden, laat dat dan gewoon geleidelijk ontstaan. Groei er naartoe, ipv ineens zo'n rigoureus besluit. | |
Villas__Rubin | zaterdag 2 september 2017 @ 13:43 |
En voel je trouwens na iedere vegetarische maaltijd superieur aan vleeseters, dat helpt ook om het vol te houden en vaker te doen! | |
Myraela | zaterdag 2 september 2017 @ 16:51 |
Leer gewoon koken zonder vlees. Die vleesvervangers zijn nergens voor nodig. | |
Villas__Rubin | zaterdag 2 september 2017 @ 17:06 |
Maar wel lekker!! Ik vond en vind vlees altijd heerlijk! Als die vleesvervangers niet ook zo heerlijk waren, was ik nu nog fulltime vleeseter. | |
highender | zaterdag 2 september 2017 @ 17:42 |
| |
Karig_Hutje | zaterdag 2 september 2017 @ 18:51 |
Zure vegetariër gespot. | |
Shivo | zaterdag 2 september 2017 @ 18:55 |
Vegetarisch worden gaat je niet lukken. Je kunt wel vegetarisch eten. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 19:14 |
Jou neem ik niet serieus met heerlijk
| |
Pietverdriet | zaterdag 2 september 2017 @ 19:15 |
Je superieur voelen zie je wel vaker bij nutjobs | |
highender | zaterdag 2 september 2017 @ 19:40 |
Bruin harig kutjong dat het verschil tussen carnivoor en omnivoor niet eens begrijpt gespot.
| |
Villas__Rubin | zaterdag 2 september 2017 @ 19:53 |
Was het woordje 'moreel' nog vergeten. Moreel superieur! Ik voel me nu vanavond ook weer moreel superieur, want ik heb weer 'n vegetarische javaanse burger op. Dus alle reden om weer neer te kijken op de vleesetende massa. | |
Atak | zaterdag 2 september 2017 @ 19:54 |
Stop over naar pikken. | |
Karig_Hutje | zaterdag 2 september 2017 @ 21:38 |
| |
#ANONIEM | zaterdag 2 september 2017 @ 21:39 |
_!!! [ Bericht 13% gewijzigd door #ANONIEM op 02-09-2017 21:40:37 ] | |
sjonhetplatenkanon | zaterdag 2 september 2017 @ 21:40 |
Moslim terroristen zijn ook 'mensen' die zich superieur voelen. Je superieur voelen om zoiets simpel is Daarom hebben mensen ook een hekel aan vegetariërs, omdat ze vaak simpelweg schijtirtitant zijn en nog meer evangelisatiedrang hebben dan een Jehova getuige. | |
Lucky_Strike | zaterdag 2 september 2017 @ 21:49 |
Iets meer focus op de OP en iets minder op superioriteitsgevoelens graag. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 22:14 |
Meer vis eten. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 22:16 |
Zijn ook dieren. Ik snap mensen nooit die zeggen "ik ben vegetariër, maar eet wel vis!". Dan ben je dus geen vegetariër. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 22:20 |
De gewetensbezwaren vloeien doorgaans voort uit de mate waarin je eten een (zelf-)bewustzijn heeft (of had voordat het op je bord terecht kwam). Dat geldt voor varkens en koeien duidelijk meer dan voor vissen. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 22:41 |
Voor mij is iemand vegetariër als hij geen dierlijke producten eet. Dus vlees (inclusief vis), gelatine, kaas gemaakt met dierlijk stremsel etc. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 22:49 |
Da's mooi als stricte definitie van het woord, maar ik had het over de motivatie daarvoor. Zonder die motivatie wordt de hele categorie "dieren" arbitrair. Dan kunnen we ons net zo goed druk gaan maken over het doden van planten. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 22:55 |
Ik vind het hypocriet. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 23:01 |
Waarom vind je dat? | |
Villas__Rubin | zaterdag 2 september 2017 @ 23:02 |
Het is nu eenmaal zo. Geen vlees eten maakt dat je waarde stijgt en je niet langer een mens uit de derde dimensie bent, maar uit de vijfde dimensie!! | |
Sigaartje | zaterdag 2 september 2017 @ 23:17 |
Ik vind dat je als mens niet over dieren mag heersen. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 23:20 |
Maar wel over planten? Waar komt dat harde categorische onderscheid vandaan? | |
Sigaartje | zaterdag 2 september 2017 @ 23:28 |
Goeie opmerking. | |
spijkerbroek | zaterdag 2 september 2017 @ 23:34 |
Omdat mensen vaak zo trots vertellen dat ze geen vlees eten, maar wel vis, en dus vinden zij vissen geen dieren. Wat zijn het dan, planten? | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 23:37 |
Ze zijn er trots op dat ze minder leed veroorzaken vermoed ik. Overigens ben ik zelf geen vegetarier, maar ik kan wel begrip opbrengen voor mensen die vanuit gewetensbezwaren geen vlees (dan bedoel ik zoogdieren) maar wel vis eten. Daar een beetje mee gaan lopen leuren alsof je beter bent dan mensen die wel vlees eten is natuurlijk weer iets heel anders. | |
Molurus | zaterdag 2 september 2017 @ 23:39 |
Dank je. Niet echt een antwoord, maar toch bedankt. | |
lao_tse | zaterdag 2 september 2017 @ 23:40 |
Hier heb ik heel veel waardering voor. | |
CherryLips | zaterdag 2 september 2017 @ 23:49 |
Zo doe ik het de laatste tijd ook. Ik probeer steeds meer vervangers en ik laat vlees steeds vaker weg. Maar soms he, soms heb ik zo'n zin in een cheeseburger En ik heb ook nog een jaarvoorraad lasagne en macaroni in de vriezer liggen die familie voor me maakt en daar zit ook gehakt in. En weggooien is ook zonde dus eens in de week toch dat gehakt. | |
RobinOok | zaterdag 2 september 2017 @ 23:54 |
Ik snap dat werkelijk waar niet. Juist zoiets als een cheeseburger is toch supermakkelijk te vervangen door een vegetarische variant? Een rode steak, een rosé gebakken varkenshaas, een langzaamgegaarde lamsschouder, dat zijn dingen die niet na te maken ziin, maar een cheeseburger? Easy! | |
PandaDrop | zondag 3 september 2017 @ 00:01 |
Was voor mijn ouders niet heel moeilijk hoor. Een vegetarische indoctrinatie. Ik ben gewoon in de val gelokt. Toen ik vijf jaar was, ontdekte ik op school voor 3 oktober dat lange roze ding "worst" in de hutspot van gedode dieren was. Ik was in shock. Mijn ouders nooit aan mij verteld dat mensen gedode dieren eten. | |
Villas__Rubin | zondag 3 september 2017 @ 00:03 |
Dat bedoel ik dus... Je hoeft jezelf heus geen dogma op te leggen; dat je jezelf in het hokje 'vegetariër' probeert te proppen, en je je vervolgens noodgedwongen (door jezelf) aan dat concept moet gaan zien te houden. Gewoon zo min mogelijk, maar het is niet verboden. En als je dan geen vlees gegeten hebt, aan het einde van de dag, dan mag je je lekker moreel superieur en verheven voelen, en iedereen lastigvallen met uitspraken als 'vlees is moord' en zo. | |
lao_tse | zondag 3 september 2017 @ 00:03 |
Mooie opvoeding van goede ouders dus. Wij waren van huis uit niet vegetarier, maar ik ben het wel geworden. | |
derLudolf | zondag 3 september 2017 @ 00:09 |
En melk kwam uit de fabriek zeker? M'n achterneefjes (7 en 9) kregen van hun opa en oma een zoogkoe. Toen die een stierkalf kreeg zeiden ze: 'die is voor de diepvries'. Als hanen vervelend worden vragen ze wanneer oma kippensoep gaat maken. | |
PandaDrop | zondag 3 september 2017 @ 00:11 |
Vegetariër zijn heeft wel enkele nadelen: -Kutvragen bij elke keer avondje eten- waarom ben je vegetariër? -Nooit uitgenodigd worden voor BBQ -Keukens van anderen stinken naar vis en vlees. -Gratis eten moeten weigeren van anderen. Zoals rond Oud en Nieuw krijg je een geschenk van je werkgever. - | |
PandaDrop | zondag 3 september 2017 @ 00:12 |
En daarvoor worden koeien gedood? Tja, jonge kalven dus. Daar kom je pas achter als je wat ouder ben. Niet als vijf jaar oud ben. Mijn ouders deden alsof mensen groente en fruit at. Ik wist wel dat katten en honden vlees aten. Ojah, eend en konijn als kattenvoer vind ik wel te ver gaan. | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 00:21 |
Zeiden ze jou dat melk van dooie koeien komt?!? Geen wonder dat je zo verknipt bent. | |
derLudolf | zondag 3 september 2017 @ 00:25 |
Neen, ik kreeg gewoon het volledige verhaal te horen, dus ook dat vlees van dieren kwam. En heb het met eigen ogen gezien, hoe en waar het geproduceerd werd | |
Molurus | zondag 3 september 2017 @ 00:36 |
Er zijn als je het mij vraagt zat kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt en niks met dieren te maken heeft. | |
Aphrodyte | zondag 3 september 2017 @ 07:39 |
Nee hoor. Maar melk komt van koeien die jaar in jaar uit zwanger worden gemaakt, waarbij na een dag het kalf wordt weggehaald en die zelden hun natuurlijke gedrag mogen vertonen ( in de reguliere industrie). Als je daar echt over nadenkt snap je natuurlijk dat zoiets niet ok is. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:17 |
Ik vind wel dat als je vlees eet, je onder ogen moet kunnen zien dat het gewoon een gedood dier is wat je aan het vreten bent. Dat dat dier vaak onder niet al te prettige omstandigheden heeft geleefd (en dat geldt, in mindere mate, zelfs voor biologische of wilde dieren), en dat het geslacht is gewoon zodat jij een lekker stukje vlees op je bord hebt. En dat je ook dingen met botjes of waar je op andere manieren aan kunt zien dat het een dier was, moet kunnen eten. Als je dat niet kan (en veel Pure Nederlanders hebben echt geen idee, eten alleen vormeloos vlees in blokken zodat je niet kunt zien dat het een dier was, etc.) word dan toch lekker vegetariër in plaats van hypocriet zitten doen. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:18 |
Ik heb zelf in Brazilië dieren geslacht zien worden. Schildpadden (ja die eten ze daar ook, in afgelegen regio's) op gruwelijke wijze levend opengehakt en gewoon hup op het vuur. Geen moeite mee. Als je daar wel moeite mee hebt, maar niet met je biefstukje, word dan lekker vegetariër. Mensen die een kreeft die levend de pan in gaat 'zielig' vinden en hun biefstukje ok, daar word ik echt pislink van. Zijn vaak ook pure Nederlanders die geen enkele connectie meer hebben van waar hun eten vandaan komt. Bah. Hypocrisie ten top. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:24 |
De beste reden om vega te worden (of iig minder vlees en vis) is: Het landbouwareaal dat nodig is voor jouw stukje vlees is echt enorm in vergelijking met wat er nodig is voor plantaardig eten. Met een blijvend stijgende wereldbevolking is het op een gegeven moment niet meer haalbaar dat iedereen vlees blijft eten.Als iedereen dezelfde levensstandaard had als wij in West-Europa of amerika, hadden we 4, 5 planeten nodig. Jouw stukje vlees draagt indirect bij aan het kappen van de Amazone in Brazilië waar dan sojabonen en mais worden neergeplempt zodat de koeien waar jouw biefstukje van gemaakt is gevoerd kunnen worden. Om nog maar te zwijgen over het enorme waterverbruik en CO2 en Methaan uitstoot. Alle andere redenen zijn sentimentele lulkoek. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:25 |
Ik vind eigenlijk dat kinderen verplicht videos van abbatoirs zouden moeten kijken op school. Wedden dat dan minstens de helft vega wordt? Veel mensen (voornamelijk pure nederlanders en Amerikanen ) zitten gewoon keihard in de ontkenningsfase over wat vlees nou eigenlijk is: dieren die voor jouw genot gedood worden. Sommige kinderen weten niet eens waar vlees van gemaakt is. Zo, dit was mijn rant, dit moest ik eten kwijt. Doei. | |
Pietverdriet | zondag 3 september 2017 @ 10:32 |
Ik heb als klein pietje gezien hoe de dorpsslager een koe slachte, vond het zeer interessant. De kinderen van mijn zwager krijgen al vanaf kleins af aan mee hoe mijn zwager beesten dood voor het eten. Ook de konijntjes waar ze daarvoor nog mee speelden. Ze zien dit als volkomen normaal en hebben daar geen moeite mee. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:41 |
Zo hoort het En als ze het niet ok vinden, ook prima. Dan krijgen ze gewoon helemaal geen vlees meer als het aan mij ligt. Ook geen frikandel of ander vormeloos vlees. | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 10:42 |
Ja, goeie! En dan meteen wat video's van open hart operaties, oog- en hersenoperaties, dan krijg je ze nooit meer een ziekenhuis in. Scheelt lekker in de zorgkosten. En doe er nog wat bevallingvideo's bij en misschien raken we dan ook meteen van de overbevolking af. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:45 |
Op welke manier is een medische ingreep vergelijkbaar met het doden van dieren voor vlees? | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 10:46 |
Overigens vind ik zelf van die medische operatie programmas altijd super interessant. Heb daar echt helemaal geen moeite mee. Maar ik ben niet zo zwak ingesteld als sommigen. | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 11:23 |
Op de manier dat als je er een video van maakt en het kinderen voorzet ze het alletwee even gruwelijk zullen vinden. Sommige gaan nog verder en vinden dat je eerst zelf ooit een dier moet doden voor je vlees mag eten. Daarvan zeg ik ook, doe jij eerst even een blindendarmoperatie, als je dat niet kunt mag je het ook niet laten doen door een ander, in een steriel, verweg ziekenhuis. | |
Cause_Mayhem | zondag 3 september 2017 @ 11:25 |
Met het slachten zelf heb ik nooit moeite gehad, doe het ook gerust zelf bij kleinere dieren. Waar ik wel enorme moeite mee heb zijn de omstandigheden van vele (de meeste) slachtdieren hier. En de haast bij de massale slacht waardoor de gang naar die daadwerkelijke slacht toe erg naar wordt. Daar heb ik nooit aan kunnen wennen, als kleintje stond ik al van woede en afschuw te trillen op mijn benen ervan en dat is nooit meer over gegaan. Terwijl ik ook als kleintje geen moeite had met die 'hobby' kip die geslacht werd. Daarnaast is de kennis gekomen van wat die massale veeteelt (en visserij) doet met de wereld. Het leed n de schade is zo enorm dat het amper te bevatten is. Deze industrie is de grootste sloper en vervuiler op aarde. Maar helemaal vega worden wil ik liever niet, vlees is verdomde lekker namelijk. Wel eet ik weinig vlees en enkel van door mij goedgekeurde bronnen. Waar ik jaren geleden ben begonnen met 2 vleesloze dagen per week is het nu andersom, nog maar 2 dagen wel vlees per week. | |
Cause_Mayhem | zondag 3 september 2017 @ 11:31 |
Zelf moeten slachten vind ik wat ver gaan. Maar weten waar vlees vandaan komt, wat voor achtergrond het heeft vind ik wel een goed iets. Teveel mensen denken daar nog veelste rooskleurig over namelijk. Zelfde met de schade door de vleesindustrie, ook dat zou algemeen bekend moeten zijn. We leren kinderen wel over 'hoe naar' fossiele brandstoffen zijn, maar niet over de veel grotere schade die de vleesindustrie veroorzaakt. Als je af en toe ziet hoe weinig kinderen hier vanaf weten dan is dat schandelijk. Van kinderen die denken dat melk uit een fabriek komt, of die met afschuw kijken dat je lamsvlees (babybeest) eet terwijl ze zelf een kippetje eten. Tot kinderen die echt helemaal geen idee hebben van de milieuschade die aan vlees hangt. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 11:32 |
Medische operaties (wat als het goed is niet elke dag nodig is) en vlees eten (wat veel mensen elke dag doen zonder te weten waar het vandaan komt) is écht niet hetzelfde. Je vergelijking slaat gewoon echt nergens op, sorry. | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 11:37 |
Nee, kinderen video's van abattoirs laten zien slaat nergens op, gek. | |
Pietverdriet | zondag 3 september 2017 @ 11:57 |
Sirdinalot heeft zijn goed snik kapot. Ik bedoel maar, "baking soda en schoonmaak soda zijn hetzelfde...." | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 13:04 |
Dat kun je vinden maar je verglijking met medische operaties laten zien slaat al helemaal nergens op. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 13:05 |
Nou zeg, ik dacht gewoon dat het hetzelfde spul was maar dan minder puur. Heb toegegeven dat ik daarin fout zat. Niet iedereen kan alles weten toch? | |
Cause_Mayhem | zondag 3 september 2017 @ 13:22 |
Wat is er zo mis mee met een slacht laten zien? Hoeft echt niet gelijk om de meest gruwelijke mislukte slacht te gaan, maar een nette slacht zien is echt niet zo'n probleem. En als ze wat ouder zijn ook de misstanden. Vroeger was het doodnormaal dat kinderen dat zagen, in andere landen gebeurd dat nogsteeds regelmatig. Weten hoe dat in zijn werk gaat is eigenlijk best goed voor de ontwikkeling van een kind, ik vind het beter dan dat hele hou ze erbij weg van tegenwoordig. Beetje waardering leren hebben voor wat je eet is gezond. En ja, er zullen dan vast kinderen zijn die (tijdelijk) zeggen geen vlees te willen. Hoort erbij, maar dan weten ze wel hoe het zit en wat ze kiezen. | |
sirdanilot | zondag 3 september 2017 @ 14:09 |
Helemaal mee eens. Dat kinderen zo gepamperd en beschermd worden is een ziekte van onze tijd. Voor miljarden kinderen op deze aardbol is het gelukkig nog altijd doodnormaal om een kip te slachten of geslacht te zien worden. | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 14:47 |
Het ging niet over kinderen een slacht laten zien, het ging over kinderen video's van een abattoir laten zien. Je weet wel, waar jij zelf over schrijft :"de omstandigheden van vele (de meeste) slachtdieren hier. En de haast bij de massale slacht waardoor de gang naar die daadwerkelijke slacht toe erg naar wordt. " Er zijn wel meer dagelijkse werkelijkheden die ik niet op video's aan kinderen zou voorschotelen. Krijg er nare associaties van.... | |
RobinOok | zondag 3 september 2017 @ 14:49 |
Grrrrr, delete. | |
Cause_Mayhem | zondag 3 september 2017 @ 15:01 |
Een abattoir waarin netjes gewerkt wordt is geen probleem. Wat we ons vooral af moeten vragen is het volgende. Als het zo vaak voorkomt dat wat daar gebeurd zo afschuwelijk en traumatiserend is voor kinderen (en zelfs volwassenen), is het dan ok, of moet er dan iets grondig veranderen? Mijn ervaring is dat veel slachthuizen (de massale) verdomd geheimzinnig doen. Je wordt nog net niet gekielhaalt (schrijf je dat zo?) als je foto's of film binnen maakt. Is echt niet toegestaan (weet ik uit ervaring). Degene die het minder massaal en netjes doen hebben daar minder problemen mee. Zolang ze weten dat je het niet doet om ze zwart te maken zijn ze gewoon open erover. De grote slachterijen waar ik ervaring mee heb zijn in het geheel niet open, sterker nog, stellen dat het slecht voor zaken zou zijn als mensen het zouden zien. Nu wordt een slacht nooit mooi, een levend wezen doden heeft geen schoonheid. Maar een nette slacht is niet traumatiserend, een nette aanloop tot de slacht maakt niet dat al je haren in afschuw overeind komen. Het hele feit dat we dit dus niet willen tonen aan onze kinderen, eigenlijk liever aan niemand, is geen goed nieuws. Het zegt eigenlijk dat we prima weten dat het fout gaat, te ver gaat. [ Bericht 0% gewijzigd door Cause_Mayhem op 03-09-2017 15:06:40 ] | |
derLudolf | zondag 3 september 2017 @ 17:31 |
Dat grote bedrijven niet open zijn zie je in andere sectoren. Een van de redenen dat je in productieruimte van grote bedrijven niet mag fotograferen is daarnaast dat je dan met iets anders bezig bent, wat voor ongelukken zou kunnen zorgen. Waar men en de veehouderij en vleesverwerkende industrie daarnaast bang voor zijn, is dat dingen uit hun verband worden getrokken door bijvoorbeeld Wakker Dier gekkies. Als je één foto ziet en door Marianne Thieme bent gehersenspoeld ga je over de situatie heel ander onderdeel vellen dan wanneer je het zelf hebt gezien en er wordt uitgelegd waarom handeling X wordt verricht. Bovendien scoort het voor die instanties veel beter dat die misstanden plaats vinden bij een reus als VION ipv slagerij Jansen in Tweede Dwarsdiep. Want bij de VION gebeurd die handeling die misschien niet helemaal zo hoort op veel grotere schaal, volgens hun. | |
Cause_Mayhem | zondag 3 september 2017 @ 18:06 |
Onzin. Heb veel meer in de voedselindustrie gewerkt en foto/film maken was en is nooit een probleem mits je de 'geheimen' niet prijs geeft. Ik zei ook al, mits je niet zwart wil maken, dat men daarover wat zekerheid wil snap ik. Maar toch, als mistanden geen gewoonte zijn zal het lastig zijn zwart te maken, heb je maanden aan beeldmateriaal nodig om een slecht beeld neer te zetten. De minder massale slachterijen waarmee ik ervaring heb reden dan ook veel minder moeilijk over beeldmateriaal dan de massale slachterijen. Waarbij misstanden vrij normaal zijn... Helaas geld dat mijn ervaring leert dat misstanden en uitwassen normaler zijn bij de massale slacht. Heb er geen beeldmateriaal van mogen maken (was men echt spastisch over), dus heb geen bewijs. | |
Morrigan | maandag 4 september 2017 @ 21:31 |
Je hebt natuurlijk ook sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. |