abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 20 augustus 2017 @ 22:59:17 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_173291465
Kabinet-Rutte II verslaat Lubbers III: langstzittende kabinet

quote:
Het kabinet-Rutte II is het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Het record van Lubbers III werd vandaag gebroken. De coalitie van VVD en PvdA heeft er 1749 dagen op zitten.
Het derde kabinet van Ruud Lubbers (CDA en PvdA), dat regeerde van 1989 tot 1994, zat er een dag korter. Het daaropvolgende kabinet (Kok I), had ook een lange formatietijd, 111 dagen. De huidige formatie is nu al 158 dagen bezig.



Het record is een optelling van het uitzitten van de rit en een lange formatie. Het kabinet-Rutte II had zich vast voorgenomen om de vier jaar vol te maken. Dat was niet meer gebeurd sinds het eerste Paarse kabinet (VVD, PvdA en D66) van 1994 tot 1998 onder leiding van PvdA-premier Wim Kok. Bovendien vonden de bewindslieden stabiliteit belangrijk om het land uit de economische crisis te leiden.
Premier Rutte noemde het record deze week een mooie prestatie, maar zei dat het vooral te danken is aan de trage formatie.

Volgens politicoloog en parlementair historicus Peter van der Heiden was de kracht van Lubbers III de persoonlijke band tussen premier Lubbers en vice-premier Wim Kok. "Ze hadden dezelfde vorm van politiek bedrijven. No-nonsense en pragmatisch. En ze kenden elkaar heel goed. Maar de band tussen de partijen, CDA en PvdA, was minder sterk." Net als dit jaar leed de PvdA in 1994 een historische verkiezingsnederlaag.
In tegenstelling tot de formatie van nu verliep de formatie van het eerste Paarse kabinet grotendeels in de openbaarheid. Volgens Van der Heiden waren het moeilijke onderhandelingen en klapten die tussentijds ook nog eens. Er was elke dag een persconferentie, waardoor de knelpunten pijnlijk duidelijk waren en steeds sterker werden.

Vier is moeilijk

Het langstzittende kabinet in de Nederlandse parlementaire geschiedenis was het extraparlementaire kabinet van Pieter Cort van der Linden, dat Nederland door de Eerste Wereldoorlog heen loodste. Het zat 1838 dagen in de periode 1913-1918. Cort van der Linden was de laatste liberale premier voor Mark Rutte.
Of het volgende kabinet-Rutte ook records zal breken, durft Van der Heiden niet te voorspellen. Ervan uitgaande dat de formatie een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie oplevert, zegt hij: "Hoe meer partijen, hoe lastiger het is om overeenstemming te bereiken. Vier hebben het nooit lang volgehouden. Historisch is het niet verstandig, maar gezien de verkiezingsuitslag kunnen we niet met minder."

https://nos.nl/artikel/21(...)ittende-kabinet.html
Dames & heren,

Men heeft 'n paar weken niets meer van mij vernomen in NWS, dus hoe maakt u het?

U begrijpt dat in Haarlem en de nabije omgeving deze zomer bij tijd en wijle gezellige evenementen gaande zijn :Y) B:)B , en nog zoveel meer. :D Onder andere vanwege mijn werk en alle gezelligheid binnen mijn privéleven, rest mij dan inderdaad soms weinig tijd voor FOK!.nl. :D :N

Wat u? Gelet op het artikel in kwestie lijkt me het best 'n eer dat het voormalige kabinet Rutte het langstlopende kabinet sinds WOII gebleken is. Het is iets waarover meerderen in de betere Haerlemsche kringen en andere hoogwaardigheidsbekleders in verschillende andere Nederlandse uithoeken zich goed kunnen verenigen, mij dunkt.

Echter, vanwege duidelijke verschillen tussen de vier partijen, wordt het geduld van velen danig op de proef gesteld in afwachting op een nieuwe kabinet. Hoewel het 'demissionair' beleid in NL hedendaags prima voortgezet wordt, duurt het waarschijnlijk nog wel eventjes voordat een waardig nieuw kabinet uiteindelijk beëdigd zal kunnen worden. Het laatste woord is hierover nog lang niet gezegd. :o

Wij houden hier alle updates omtrent het wel en wee in politiek Den Haag scherp in de gaten, want er is nog veel werk aan de winkel. Ook in Haarlem zien wij op termijn het belang van een nieuw kabinet. Maar samen met ons in het Haerlemsche hopen vele anderen ook dat CDA, D66, ChristenUnie én de VVD van Mark Rutte spoedig de handen ineenslaan, teneinde 'n kersverse Rutte III te gaan vormen.

Goed, ik wens u allen 'n fijne voortzetting van de late avond!!
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')