abonnement Unibet Coolblue
  zondag 20 augustus 2017 @ 22:39:27 #1
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_173291034
Omdat het gezonder schijnt te zijn, en het mij ook wel praktisch leek, ben ik mij aan het verdiepen in het koken op stoom. En daarbij stuit ik op twee vragen: wat is een goed apparaat (en dan lijkt mij 3 verdiepingen fijner dan 2?) Heb er nu een van Russel hobbs en een van Braun op het oog.

En wat zijn toffe recepten, behalve aardappels groenten vis?

Iemand ervaringen en of tips te delen? :)
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
  zondag 20 augustus 2017 @ 23:04:04 #2
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_173291569
Een wokpan en daar bovenop stoommandjes van de toko. Je kunt ze gewoon stapelen.
Groente koken heb ik al jaren niet meer gedaan.
  zondag 20 augustus 2017 @ 23:18:32 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173291868
quote:
0s.gif Op zondag 20 augustus 2017 23:04 schreef BasEnAad het volgende:
Een wokpan en daar bovenop stoommandjes van de toko. Je kunt ze gewoon stapelen.
Groente koken heb ik al jaren niet meer gedaan.
Serieus? En die wok gebruik je alleen voor die stoommandjes? Of bak je daar ook in? Wok met antiaanbaklaag dan? En stoom je alles? Het lijkt me superonpraktisch.
  zondag 20 augustus 2017 @ 23:24:05 #4
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_173291992
quote:
1s.gif Op zondag 20 augustus 2017 23:18 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Serieus? En die wok gebruik je alleen voor die stoommandjes? Of bak je daar ook in? Wok met antiaanbaklaag dan? En stoom je alles? Het lijkt me superonpraktisch.
Hangt er een beetje vanaf, vaak gewoon water koken in de wokpan en mandjes erboven. Vlees gaat in een andere pan. Als ik gewoon Nederlands aardappels-groente-vlees eet dan he.
  zondag 20 augustus 2017 @ 23:25:33 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173292018
Ik snap het nog steeds niet. Maar laat maar. Zal wel aan mij liggen.
  maandag 21 augustus 2017 @ 00:43:32 #6
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_173293007
quote:
0s.gif Op zondag 20 augustus 2017 23:25 schreef RobinOok het volgende:
Ik snap het nog steeds niet. Maar laat maar. Zal wel aan mij liggen.
Hoe gebruik jij stoommandjes?
  maandag 21 augustus 2017 @ 06:13:29 #7
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_173293761
Koop een of twee van dit soort stoommandjes, dan kun je aardappels en groenten in je gewone pannen stomen.

https://www.dille-kamille(...)j-staal-14-tot-23-cm
The love you take is equal to the love you make.
  maandag 21 augustus 2017 @ 07:36:24 #8
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_173294023
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 06:13 schreef Lienekien het volgende:
Koop een of twee van dit soort stoommandjes, dan kun je aardappels en groenten in je gewone pannen stomen.

https://www.dille-kamille(...)j-staal-14-tot-23-cm
Dat heb ik er één van. Dat werkt opzich aardig. Maar vind het lastig dat de groenten uit te vissen. Plus met meerdere pannen ook meer afwas :o

Maar iedereen hier kookt alleen aardappels, groeten vlees?
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_173294070
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 07:36 schreef hierissieweer het volgende:

[..]

Dat heb ik er één van. Dat werkt opzich aardig. Maar vind het lastig dat de groenten uit te vissen. Plus met meerdere pannen ook meer afwas :o

Maar iedereen hier kookt alleen aardappels, groeten vlees?
gewoon dat bakkie omkeren boven een bord...
  maandag 21 augustus 2017 @ 08:04:57 #10
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_173294145
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 07:36 schreef hierissieweer het volgende:

[..]

Dat heb ik er één van. Dat werkt opzich aardig. Maar vind het lastig dat de groenten uit te vissen. Plus met meerdere pannen ook meer afwas :o

Maar iedereen hier kookt alleen aardappels, groeten vlees?
Nee hoor, maar verder zou ik niet echt iets kunnen bedenken dat ik zou willen stomen.
The love you take is equal to the love you make.
pi_173294182
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 08:04 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nee hoor, maar verder zou ik niet echt iets kunnen bedenken dat ik zou willen stomen.
Bapaos
  maandag 21 augustus 2017 @ 08:15:10 #12
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_173294196
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 08:13 schreef MCH het volgende:

[..]

Bapaos
Ga eens weg man, je hangt als een vervelende strontvlieg overal irritant te zoemen.
The love you take is equal to the love you make.
  maandag 21 augustus 2017 @ 09:04:57 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173294625
Koken op stoom gezonder? Waarom zou het gezonder zijn?
Brocoli stomen is wel lekkerder, maar zie niet in waarom het gezonder zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173294825
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Koken op stoom gezonder? Waarom zou het gezonder zijn?
Brocoli stomen is wel lekkerder, maar zie niet in waarom het gezonder zijn.
Ik denk dat de mythe bestaat dat groenten hun vitaminen verliezen zodra het in water gekookt wordt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-08-2017 09:21:35 ]
pi_173295220
quote:
1s.gif Op maandag 21 augustus 2017 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Koken op stoom gezonder? Waarom zou het gezonder zijn?
Brocoli stomen is wel lekkerder, maar zie niet in waarom het gezonder zijn.
Broccoli is van de weinig dingen die ik echt altijd stoom, voor de rest maak ik er eigenlijk maar weinig gebruik van.
  maandag 21 augustus 2017 @ 09:54:24 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173295417
quote:
0s.gif Op maandag 21 augustus 2017 09:42 schreef anndb het volgende:

[..]

Broccoli is van de weinig dingen die ik echt altijd stoom, voor de rest maak ik er eigenlijk maar weinig gebruik van.
Jep ik eigenlijk ook.
Vis kan je ook goed stomen, maar ik vind bakken lekkerder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173296537
groente stomen is wel lekker. misschien gezonder maar er gaat ook iets van de smaak af als je kookt.
  maandag 21 augustus 2017 @ 11:14:20 #18
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_173296726
Bij broccoli kook ik enkel de steel waardoor de roosjes automatisch gestoomd worden.
And so is the past
  maandag 21 augustus 2017 @ 11:48:48 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173297360
Ik stoom mijn aardappelen altijd in zo'n uitvouwbaar metalen mandje.
Ik stoom sommige groenten ook in zo'n mandje, hoewel tegenwoordig vaker in mijn soeppan waar precies een "stoomplateautje met gaatjes" in past. Die "is nieuw" en blijk ik fijner te vinden dan dat uitvouwbare mandje.

Verder giet ik alles meestal gewoon af, alsof er geen mandje in zat.

Vis, bapao en dimsum enzo stoom ik in mijn stoompan. En als ik daar vis in stoom, dan vaak ook de groenten. In een metalen vergiet, bovenin.

Bamboe stoommandjes vind ik ruk. Die gebruik ik niet.

Voor plaatjes en meer uitleg, zie : http://www.aziatische-ingredienten.nl/stomers
  User die het meest klaagt 2022 maandag 21 augustus 2017 @ 13:30:02 #20
414785 sirdanilot
pi_173299339
Waarom zou je aardappelen stomen? Gewoon koken in weinig water. Veel mensen koken hun piepers in te veel water waardoor smaak en vitamines verloren gaan.

Idealiter hoef je nauwelijks nog water af te gieten als je de aardappels op de juiste wijze kookt.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 21 augustus 2017 @ 14:18:54 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173300391
quote:
0s.gif Op maandag 21 augustus 2017 13:30 schreef sirdanilot het volgende:
Waarom zou je aardappelen stomen?
Omdat
1. Er geen smaak en vitamines verdwijnen in het water
2. Aardappels niet uit elkaar vallen, zelfs als ze kruimiger zijn dan je dacht.
3. Water en pan daardoor schoner blijven.
4. Aardappels niet aan kunnen branden.
5. Aardappels mooier gaar worden, omdat ze allemaal gestoomd worden ipv alleen de bovenste helft.

Waarom zou ik ze niet stomen?
pi_173300773
quote:
0s.gif Op maandag 21 augustus 2017 11:48 schreef RobinOok het volgende:
Ik stoom mijn aardappelen altijd in zo'n uitvouwbaar metalen mandje.
Ik stoom sommige groenten ook in zo'n mandje, hoewel tegenwoordig vaker in mijn soeppan waar precies een "stoomplateautje met gaatjes" in past. Die "is nieuw" en blijk ik fijner te vinden dan dat uitvouwbare mandje.

Verder giet ik alles meestal gewoon af, alsof er geen mandje in zat.

Vis, bapao en dimsum enzo stoom ik in mijn stoompan. En als ik daar vis in stoom, dan vaak ook de groenten. In een metalen vergiet, bovenin.

Bamboe stoommandjes vind ik ruk. Die gebruik ik niet.

Voor plaatjes en meer uitleg, zie : http://www.aziatische-ingredienten.nl/stomers
Waar stoom jij zelfgemaakte rijstvellen in? Ik heb niet echt iets groot genoeg om het te maken en alleen daar een pan voor kopen lijkt me misschien overdreven.
  maandag 21 augustus 2017 @ 14:54:49 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173301067
quote:
0s.gif Op maandag 21 augustus 2017 14:37 schreef n0a het volgende:

[..]

Waar stoom jij zelfgemaakte rijstvellen in? Ik heb niet echt iets groot genoeg om het te maken en alleen daar een pan voor kopen lijkt me misschien overdreven.
Ja, in deze dus, doorsnee 40cm :



(ik kocht er speciaal ooit een glazen ovenschaal voor, bij Ikea, om dus rijstvellen in te stomen, maar die bleek toch net niet te passen. Grrrrrr. Nu gebruik ik daar een "wegwerp aluminium bakblik" voor. Bijna net zo duur als die glazen van ikea. :') )
  maandag 21 augustus 2017 @ 14:56:01 #24
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173301081
Ooh, verrek, nu weet ik opeens waar ik die ronde "bakblikken" die bij de Turk liggen voor kan gebruiken! Rijstvellen! Yes, die ga ik dus kopen. *O*
(nu wel eerst even opmeten, ahum)
pi_173301183
Zijn die er ook in wat kleiner formaat? Die pannen bedoel ik.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')