abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_173254198
Als je er met de lokale autoriteiten niet uitkomt en andere organisaties ook geen soelaas bieden, dán is er altijd nog de 24-uurs hulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De hulplijn werd anderhalf jaar geleden in het leven geroepen en bleek geen overbodige luxe. Met miljoenen Nederlanders op vakantie staat de lijn de hele zomer roodgloeiend. Zo’n duizend keer per jaar gaat het om Nederlanders die ergens ter wereld écht in de nesten zitten: vaak hilarisch, soms ook tragisch.

,,Maar wie ook belt en wat het verhaal ook is, we nemen iedereen serieus", zegt Tessa Martens van BuZa, de centrale schakel in al die hulpverzoeken. ,,Want voor die persoon is het op dat moment een ernstig verhaal. Wij luisteren, geven advies en vooral: vertellen wat iemand te wachten staat."

Hoe uiteenlopend die hulpvraag is, blijkt uit deze tien opmerkelijke voorbeelden van deze zomer.

Wielklem in Algerije
In Algerije kreeg een gezin een wielklem aan hun auto. De klem zat niet goed dicht, waardoor het gezin het ding kon loswrikken en naar de politie bracht. Dat leek sympathiek maar werd niet zo opgevat. Ze moesten al hun papieren inleveren. De familie was in paniek. Ze zijn nog steeds in Algerije en proberen met hulp van de ambassade de zaak uit te praten.

Geen zuurstof in Iran
Een Nederlander die een ziekte heeft waardoor hij 24 uur per dag aan beademingsapparatuur moet, liet zich daardoor niet weerhouden op vakantie te gaan naar Iran. Hij nam twee zuurstofapparaten mee, maar één ging kapot. Een reserveapparaat uit Nederland mocht niet zomaar worden opgestuurd naar Iran. ,,Typisch een geval van niet goed voorbereid op vakantie gaan, niet de consequenties overzien", zegt Tessa Martens. De man is geadviseerd Iran te verlaten of, met BuZa, op zoek te gaan naar een zuurstoffles in het land zelf. Hij heeft zijn hachelijke reis in elk geval overleefd.

Kogels in je broekzak
In Egypte werd een Nederlander op de luchthaven aangehouden omdat zijn zoontje twee kogelpatronen had gevonden en in zijn broekzak gestopt. De broek zat in de koffer en daar sloeg de douane op aan. Een medewerker van de Nederlandse ambassade kon uitleggen dat het om een misverstand ging en de zaak daarmee oplossen.

Lege kogelpatronen.
Lege kogelpatronen. © dreamstime_xxl_90808128
Op een berg vol beren in Japan
In Japan ontdekte een jongedame dat ze tussen de beren zat toen ze bezig was de wereldberoemde Mount Fuji te beklimmen. Ze belde haar vader en die belde Buitenlandse Zaken. ,,We konden haar lokaliseren op basis van haar aanwijzingen", zegt Martens. ,,Er bleek gelukkig een parkeerplaats in de buurt en dus ook een weg daar naartoe. De beste oplossing was een taxi sturen. Zij hield zich ondertussen schuil en liep het net goed af."

Als sjamaan een andere naam
Sjamaan.
Sjamaan. © dreamstime_xxl_90474397
In de categorie bizar valt het verhaal van Nederlander Taita Indiga. Dat is niet zijn echte naam, maar de naam die hij draagt sinds hij zich in Colombia tot sjamaan liet opleiden. Daarna verbrandde hij zijn paspoort. Dát, én een hotelschuld van 1000 euro, bracht hem in de problemen. Omdat Taita per se Taita genoemd wil worden, accepteerde hij ook geen nieuw paspoort. Nadat medewerkers van de ambassade op het inspraken en zijn familie bereid was geld te lenen, kon de nieuwbakken sjamaan terug naar Nederland. ,,Er is hier hulp voor hem", zegt Martens.

Drama in Spanje
Tragisch is het verhaal van de vermiste Nederlandse in Spanje die had gezegd zelfmoord te willen plegen. Ze had pillen ingenomen en wilde niet meer eten en drinken. Toch keerde ze terug uit het bos toen ze dorst kreeg. Haar man kreeg van de schrik hartklachten. Een dochter is nu die kant opgegaan om te helpen. Buitenlandse Zaken staat het gezin bij.

Bekogeld worden in Corsica is normaal
Op Corsica werd de camper van een Nederlandse familie bekogeld op een parkeerplaats van een restaurant. Het gezin schrok zich rot en kreeg van de politie te horen dat ‘dit op Corsica normaal is’. Dus de ambassade gebeld. Die hielp het gezin aan de nodige juridische bijstand.

Parfum vergeten te betalen
Een Nederlandse man op de luchthaven in Istanboel ‘vergat’ in een winkeltje een flesje parfum af te rekenen. Hij werd vervolgens aangehouden. Hij wilde meteen betalen, ook de opgelegde boete. Hij gaf zijn fout toe maar de communicatie met de politie verliep slecht. Het consulaat heeft met de man gesproken en heeft hem geholpen.

Beer is los
Dramatisch is het verhaal van het Nederlandse gezin dat in Zweden een dagje meeliep met een dierenverzorger in een dierentuin. In het berenverblijf zetten vader, moeder en twee kinderen het voer klaar, toen een van de beren uit een afgesloten gedeelte ontsnapte en aanviel. De pas 18-jarige verzorger Robert Lindvall vond de dood. Omdat de beer zich op hem richtte, kon het gezin via de hekken ontsnappen. ,,Ze zijn in Zweden goed geholpen, maar wel getraumatiseerd", zegt Martens.

Zwijn 'vangt' bajesklant
Tot slot nog een geval vette pech: een Nederlander reed in België een zwijn aan, belde de politie en die ontdekte dat de man nog een celstraf moest uitzitten. Hij is meteen opgepakt. Overigens gaat het niet om een zware crimineel en een lange celstraf, vandaar dat hij het zelf ‘vergeten’ leek te zijn, maar hij kwam er bij de oplettende Belgische politie niet mee weg.

http://www.ad.nl/buitenla(...)-vol-beren~a3b557b2/

Wat vinden jullie: moet de overheid de kosten verhalen op deze onverantwoorden reizigers of niet?
pi_173254375
Verhalen op de reisverzekering misschien? Ik vind het toch wel belangrijk dat je land je altijd zou helpen!
pi_173254472
Nee, niet verhalen, doen ze een keer waarvoor ze zijn aangesteld.
I´m back.
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 13:37:52 #4
104871 remlof
Europees federalist
pi_173254594
Juist goed dat zo'n hulplijn er 'gewoon' is.
pi_173254669
Respect voor de mensen bij de hulplijn van BuZa. Ik zou bij 90% van de gevallen "Ja, dat is je eigen schuld dus red je je er maar uit" zeggen...
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_173254723
Ze hebben voor mij een taxi van Madrid naar Barcelona laten rijden om mij een nieuw paspoort te geven. Het koste me niks :o
pi_173254788
Als die tien voorbeelden enigzins representatief zijn, kan die hulplijn wat mij betreft weer afgeschaft worden.
And it's only the giving
That makes you
What you are
pi_173254806
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 13:41 schreef bamibij het volgende:
Juist goed dat zo'n hulplijn er 'gewoon' is.
Dat is ook goed en zou graag zien dat het betaalbaar blijft. Dan moet je soms ook wel mensen die volledig zelf gesolliciteerd hebben naar grote problemen, zelf laten opdraaien voor de schade.

Waarom zou iedereen mee moeten betalen aan iemand die in Algerije een wielklem eraf sloopt nadat hij fout heeft geparkeerd?
pi_173255073
quote:
2s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 13:16 schreef Halcon het volgende:

Bekogeld worden in Corsica is normaal
Op Corsica werd de camper van een Nederlandse familie bekogeld op een parkeerplaats van een restaurant. Het gezin schrok zich rot en kreeg van de politie te horen dat ‘dit op Corsica normaal is’. Dus de ambassade gebeld. Die hielp het gezin aan de nodige juridische bijstand.
"Keek jij naar mijn zuster?"
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_173255115
Vergeten te betalen :') ja vast.
pi_173255341
Hoe lullig ook voor die man met de zuurstof flessen maar die draait zelf maar op voor de kosten vind ik. Zelfde als de dame in spanje met haar "zelfmoord", de sjamaan en de wielklem mensen.
pi_173255565
Hoezo ga je naar een land als Iran als je 24 uur pd afhankelijk bent van zulke zuurstofapparaten? Man man man man...

Oh en je wielklem gaan slopen, lekker slim ook. Denken mensen niet na ofzo?
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_173255576
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 13:49 schreef WodanIsGroot het volgende:
Ze hebben voor mij een taxi van Madrid naar Barcelona laten rijden om mij een nieuw paspoort te geven. Het koste me niks :o
Parasiet
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_173255755
Een keer gelezen over een nederlander die ruzie kreeg met zijn vrouw na sex in de auto in bulgarije. Hij werd naakt uit de auto gezet en zij ging ervandoor. *O*
Uiteindelijk via de ambassade geld kunnen lenen voor kleding en ticket terug.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_173255767
Domme mensen met domme ideeen mogen wmb de kosten zelf betalen. Het moet maar eens afgelopen zijn dat mensen beloond worden met dit soort gedrag, op kosten van de maatschappij. Neem je risico's op eigen verantwoording! Misschien dat hun brein dan eens gaat werken.
´
pi_173255771
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
Een keer gelezen over een nederlander die ruzie kreeg met mijn vrouw na sex in de auto in bulgarije. Hij werd naakt uit de auto gezet en zij ging ervandoor. *O*
Uiteindelijk via de ambassade geld kunnen lenen voor kleding en ticket terug.
Ruzie nadat jij jouw vrouw een beurt had gegeven in zijn auto :?
pi_173255778
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:56 schreef Halcon het volgende:

[..]

Ruzie nadat jij jouw vrouw een beurt had gegeven in zijn auto :?
een eerlijk typefoutje... :+
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_173255788
Hè, maak ik er zelf ook eentje. :+
pi_173257753
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:57 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

een eerlijk typefoutje... :+
Waar het hart vol van is...
pi_173257841
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:56 schreef Kim-Holland het volgende:
Domme mensen met domme ideeen mogen wmb de kosten zelf betalen. Het moet maar eens afgelopen zijn dat mensen beloond worden met dit soort gedrag, op kosten van de maatschappij. Neem je risico's op eigen verantwoording! Misschien dat hun brein dan eens gaat werken.
Van die benadering krijgen we een samenleving waar het vooral kut is, dus nee bedankt.
pi_173257886
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
Een keer gelezen over een nederlander die ruzie kreeg met zijn vrouw na sex in de auto in bulgarije. Hij werd naakt uit de auto gezet en zij ging ervandoor. *O*
Uiteindelijk via de ambassade geld kunnen lenen voor kleding en ticket terug.
Link?
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 17:08:38 #23
463796 bijstandboy
jij al uitkering heb?
pi_173257952
Als ik vanaf Melbourne terugvlieg naar NL krijg ik dan gedonder als ik een koala zou meesmokkelen? :')
pi_173258012
Wat een zuurpruimen in dit topic zeg! _O-

Huuuu, van mijn belastingcenten zeker
pi_173258039
quote:
7s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 17:02 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Van die benadering krijgen we een samenleving waar het vooral kut is, dus nee bedankt.
Een beetje zelfredzaamheid is echt niet zo verkeerd.
pi_173258122
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 17:08 schreef bijstandboy het volgende:
Als ik vanaf Melbourne terugvlieg naar NL krijg ik dan gedonder als ik een koala zou meesmokkelen? :')
Nee joh doen
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 17:21:39 #27
463796 bijstandboy
jij al uitkering heb?
pi_173258209
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 17:16 schreef vipergts het volgende:

[..]

Nee joh doen
Ok ja ik vroeg het mij al af omdat ik nog niet weet of er nog extra bagagekosten op zitten en hoe dat zit met wegen maar hij zou in principe wel in mijn eastpak passen. Alleen weet ik niet hoe dat met de versnaperingen zit als ik hem moet voeren, hij schijnt alleen van Gulpener en Duyvis noten te houden :')
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 18:13:17 #28
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_173259420
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 17:11 schreef The_Temp het volgende:
Wat een zuurpruimen in dit topic zeg! _O-

Huuuu, van mijn belastingcenten zeker
Dit ja. Iedereen maakt wel eens domme fouten, beter dat er dan iig hulp voorhanden is
pi_173259636
Dat die hulp er is en geboden wordt, helemaal geweldig.

Maar als dan blijkt dat het allemaal kwam door eigen stommiteiten, zou ik het niet meer dan normaal vinden dat (een gedeelte van) die kosten verhaald worden.

Als ik iets stoms doe en daarbij kosten maak, dan vind ik het ook logisch dat ik daarvoor opdraai.
"Pools are perfect for holding water"
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 18:25:25 #30
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_173259711
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 18:22 schreef probeer het volgende:
Dat die hulp er is en geboden wordt, helemaal geweldig.

Maar als dan blijkt dat het allemaal kwam door eigen stommiteiten, zou ik het niet meer dan normaal vinden dat (een gedeelte van) die kosten verhaald worden.

Als ik iets stoms doe en daarbij kosten maak, dan vind ik het ook logisch dat ik daarvoor opdraai.
Uhu, kan achteraf ook wel beoordeeld worden imho
pi_173259830
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 18:25 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

Uhu, kan achteraf ook wel beoordeeld worden imho
Oow zeker. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat als je op dat moment je portemonnee niet kan trekken, je geen hulp krijgt van BuZa.
"Pools are perfect for holding water"
pi_173267579
Sowieso 'op vakantie' naar Algerije :')

Gewoon preventief opsluiten bij thuiskomst.
pi_173269920
Ik kneep hem ook eergister, toen bleek dat mijn pinpas geskimd was.

Ik reis regelmatog in mijn eentje, dus was blij dat dit keer mijn vriendin bij mij was, anders kon ik níks uitgeven
  User die overal opduikt 2022 zondag 20 augustus 2017 @ 07:06:37 #34
186611 Haags
pi_173272658
Wat een verhalen 8)7
Zonder wrijving geen glans
pi_173273053
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 23:00 schreef spiritusbus het volgende:
Sowieso 'op vakantie' naar Algerije :')

Gewoon preventief opsluiten bij thuiskomst.
In ieder geval betalen.
pi_173275137
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 14:15 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

"Keek jij naar mijn zuster?"
Nee. De Corsicanen houden niet van wildkampeerders en al helemaal niet van campers. Kan ze geen ongelijk geven
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_173275198
quote:
1s.gif Op zondag 20 augustus 2017 11:49 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Nee. De Corsicanen houden niet van wildkampeerders en al helemaal niet van campers. Kan ze geen ongelijk geven
http://www.bbc.com/news/amp/world-europe-37077837
pi_173275365
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 13:46 schreef spijkerbroek het volgende:
Respect voor de mensen bij de hulplijn van BuZa. Ik zou bij 90% van de gevallen "Ja, dat is je eigen schuld dus red je je er maar uit" zeggen...
Ze bellen een hulplijn, geen oordeelslijn. Bij een hulplijn biedt men hulp, ongeacht wiens schuld de situatie is. Die vraag kan evt na het oplossen van de situatie gesteld worden.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_173275426
quote:
En hoe is dat gerelateerd
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_173275717
quote:
1s.gif Op zondag 20 augustus 2017 12:12 schreef devlinmr het volgende:

[..]

En hoe is dat gerelateerd
Stenen gooien.
pi_173276139
quote:
1s.gif Op zondag 20 augustus 2017 12:27 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Stenen gooien.
Weleens op Corsica geweest? Dat is 1 grote steen, dus als je ergens mee wil gooien dan zijn stenen zo voor handen.
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')