als de vuilnisman de vuilniszakken bij mij in de keuken weg zou komen halen dan zou ik hem (mits netjes en niet al te vieze schoenen) lijkt me dat niet helemaal abnormaal eerlijk gezegdquote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:12 schreef Maureentje het volgende:
Waarom moet in de horeca met fooi gewerkt worden ? Geef je het kassameisje ook fooi omdat ze snel je producten heeft afgerekend of de vuilnisman die snel je prullenbak heeft geleegd etc? Dit is deel 2 dus ik snap dat deze vragen misschien wel eerder zijn gesteld
Ah so, true.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 00:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
20 minuten wachten voor het eten wel, maar 20 minuten tot iemand de bestelling op komt nemen (nadat al een paar keer is gevraagd en bevestigd) vind ik lang duren.
Ik zie dat dan voor me.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 05:54 schreef sp3c het volgende:
[..]
nu gooi ik die zak in de container en op een gegeven moment haalt de gemeente die container op dus heb ik geen contact met die gasten ... ik ga niet achter de vuilniswagen aanrennen om ze iets te geven ofzo
Ik geef geen fooi voor niet-slechte bediening.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:47 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik heb trouwens vrijwel nooit slechte bediening als ik ergens wat ga eten of drinken. Ze zijn altijd vriendelijk en doen hun best. Misschient duurt het soms wat langer of gaat er een keer wat mis met de bestelling maar het wordt altijd opgelost.
Wat hebben de vakbonden hier mee te maken?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:29 schreef Merkie het volgende:
Het concept van fooi slaat sowieso nergens op in een sterk gereguleerd land als Nederland waar de vakbonden de macht hebben.
quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:29 schreef Merkie het volgende:
Het concept van fooi slaat sowieso nergens op in een sterk gereguleerd land als Nederland waar de vakbonden de macht hebben.
Die vakbonden doen (nog steeds) geen reetquote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:36 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Wat hebben de vakbonden hier mee te maken?
Ja dat het al sinds 2013 geloof ik stil staat weet ik maar snap niet zo goed wat Merkie er mee bedoeld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:40 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
[..]
Die vakbonden doen (nog steeds) geen reet
Het is al een jaar duidelijk dat de salarissen te laag zijn, die staan al zo'n 15 jaar stil.
Zelfs inflatiecorrecties e.d zijn niet meer doorgevoerd.
Dat er meer aanloop is, is voor de werkgever alleen maar kassa 'we betalen volgens de normering'
Mijn vrouw heeft de afgelopen maanden al meerdere aanbiedingen gekregen om voor zeker 50% meer salaris over te stappen, maar door de sfeer en lengte van dienstverband niet gedaan.
Er is wel degelijk meer 'geld' in de horeca, maar de bonden leven op statistieken, en die komen nu eenmaal pas 5 jaar later naar ze toe.
proactief zullen ze echt niets doen.
Volgens mij pas als hun bedrijfscatering een keer géén soep serveert, gaan hun ogen echt open.
Dat ligt een beetje aan de lengte van dienst, mijn vrouw werkt nu 15j op haar plek, en heeft redelijk wat verantwoording.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:46 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ja dat het al sinds 2013 geloof ik stil staat weet ik maar snap niet zo goed wat Merkie er mee bedoeld.
Waar ik nu werk was trouwens geen ruimte om te onderhandelen want ik krijg fooi werd er gezegd
Het moet dan ook niet in Nederland. Het mag en word op prijs gesteld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:12 schreef Maureentje het volgende:
Waarom moet in de horeca met fooi gewerkt worden ? Geef je het kassameisje ook fooi omdat ze snel je producten heeft afgerekend of de vuilnisman die snel je prullenbak heeft geleegd etc? Dit is deel 2 dus ik snap dat deze vragen misschien wel eerder zijn gesteld
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 05:54 schreef sp3c het volgende:
[..]
als de vuilnisman de vuilniszakken bij mij in de keuken weg zou komen halen dan zou ik hem (mits netjes en niet al te vieze schoenen) lijkt me dat niet helemaal abnormaal eerlijk gezegd
minimaal een kopje koffie
nu gooi ik die zak in de container en op een gegeven moment haalt de gemeente die container op dus heb ik geen contact met die gasten ... ik ga niet achter de vuilniswagen aanrennen om ze iets te geven ofzo
In Nederland niet, net over de grens dan weer wel, want die geven rustig 4 losse centen terug.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:09 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?
als de loodgieter langskomt krijgt hij minimaal een kopje koffie jaquote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:09 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?
Het is maar hoe je het bekijkt, in een restaurant doe jij ook al het werk, de serveerste komt het alleen maar brengen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:32 schreef sp3c het volgende:
[..]
als de loodgieter langskomt krijgt hij minimaal een kopje koffie ja
de cassiere zou een fooi krijgen als ik mijn boodschappenlijstje bij haar, nu doe ik feitelijk al het werk ... ze zouden mij een fooi moeten geven als ik met veel boodschappen bij de kassa sta
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horecaquote:
De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is.
...Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends. Je stelt je op als meerdere. Het impliceert dat het werk onderbetaald is. Of het komt over als omkopen.
En als ik dan weer de definitie volgens Wikipedia moet volgen zou ik helemaal zelden een fooi geven, daar ik zelden een buitengewone kwaliteit tegenkom van de bediening.quote:Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt.
nee hoorquote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:35 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Het is maar hoe je het bekijkt, in een restaurant doe jij ook al het werk, de serveerste komt het alleen maar brengen.
naja ik vind het niet alleen in de horeca normaal, pizzabezorger geef ik ook fooi om maar wat te noemen, als ik naar een amateursportwedstrijd ga kijken doe ik ook een donatie, zoals gezegd als iemand mijn plee komt fixen of de tv komt fixen dan krijgt men een kopje koffie en een koekje ofzo en toen ik nog een episch uitgaansleven had krijg de uitgever na een avondje stappen ook een euro of watquote:En zonder die cashier had jij geen boodschappen kunnen doen. Ik blijf er bij, bij vrijwel al het ongeschoolde werk doet men gewoon het werk wat daarbij komt kijken, en ik snap niet waarom alleen in de horeca een fooi als normaal gezien wordt.
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horecaquote:
Maar tevreden ben ik wel, echter niet exceptioneel, gewoon zoals ik verwacht van de bediening in een restaurant, dit zou dus moeten rekenen op geen fooi volgens het aangehaalde artikel.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:46 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horeca
Is dit dan de echte reden, het schuldgevoel afkopen vanwege de leuke avond terwijl de kelner moet werken?
[..]
En als ik dan weer de definitie volgens Wikipedia moet volgen zou ik helemaal zelden een fooi geven, daar ik zelden een buitengewone kwaliteit tegenkom van de bediening.
Of moet ik gewoon fooi geven omdat het zo hoort?
Nee. Als je niet tevreden bent geef je toch geen fooi?
Als jij vindt je dat je een erg leuke avond hebt gehad kun je er voor kiezen fooi te geven. Het is niet verplicht.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:49 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Maar tevreden ben ik wel, echter niet exceptioneel, gewoon zoals ik verwacht van de bediening in een restaurant, dit zou dus moeten rekenen op geen fooi volgens het aangehaalde artikel.
Ja dat het niet verplicht is snap ik. Ik vraag mij gewoon oprecht af waar dit gebruik vandaan komt.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:50 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Als jij vindt je dat je een erg leuke avond hebt gehad kun je er voor kiezen fooi te geven. Het is niet verplicht.
Ligt aan het soort catering, de consumptie, de service, de sfeer, de kwaliteit van de consumptie en de tijdsduur van het hele grapje.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Is het niet de taak van de werkgevers om hun personeel tevreden te houden?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
dus al die extra moeite doen ipv makkelijk afronden omdat je bang bent dat 5 cent fooi als belediging wordt gezien?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 14:00 schreef probeer het volgende:
[..]
Ligt aan het soort catering, de consumptie, de service, de sfeer, de kwaliteit van de consumptie en de tijdsduur van het hele grapje.
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:06 schreef Halcon het volgende:
Vroeger kwamen krantenbezorgers toch wel een fooi ophalen met de feestdagen?
5 cent, net als bij een rekening van 99,95quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Dan geef ik ¤ 11. Als ik tevreden ben.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Ik had voor onze folderaar een tegoedbon liggen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:54 schreef john2406 het volgende:
[..]
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.
Nou, je bent me 't mannetje wel hoor, echt réuze stoer. .quote:Op woensdag 16 augustus 2017 18:28 schreef Syd het volgende:
Mij zul je hier in Nederland nooit fooi zien geven.
Of bij een restaurant of bij een fastfood ding ze komen overal voor bediening die het op een loopje zet voor de klant, gast, arbeidsschuwe dus.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:19 schreef bloodymary1 het volgende:
Het scheelt natuurlijk wel of je bij een echt restaurant gaat eten of bij de plaatselijke burgerking wat die relatie met de bediening betreft.
John, das die nieuwe generatie. Die staan daar voor een minimumloon en missen sowieso arbeidsethiek. Het kwartje valt niet dat als je mensen foed bedient je goed fooi kwijgt. Ze staan er alleen om dat uurloontje te verdienen en het liefst zo vroeg mogelijk klaar te zijn.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:49 schreef john2406 het volgende:
[..]
Of bij een restaurant of bij een fastfood ding ze komen overal voor bediening die het op een loopje zet voor de klant, arbeidsschuwe dus.
Nee, ik vond dat altijd zo'n schraperige gewoonte.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:54 schreef john2406 het volgende:
[..]
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.
Dagblad-bezorger kreeg (toen ik nog een krant had) altijd wel wat, omdat de krant ook vrijwel altijd om half 7 al in de bus lag door weer en wind. Maar die spam-verspreiders die wanneer het ze uitkwam wat meuk in je bus kwamen proppen, krijgen altijd niks. Beetje geld vragen voor spamquote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:58 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik vond dat altijd zo'n schraperige gewoonte.
Altijd nog wel.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:16 schreef CrashO het volgende:
[..]
Dagblad-bezorger kreeg (toen ik nog een krant had) altijd wel wat, omdat de krant ook vrijwel altijd om half 7 al in de bus lag door weer en wind. Maar die spam-verspreiders die wanneer het ze uitkwam wat meuk in je bus kwamen proppen, krijgen altijd niks. Beetje geld vragen voor spam
Ik had hem wel door hoor, was niet kinderachtig bedoeld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:21 schreef CrashO het volgende:
[..]
*altijd wanneer hij rond kerst met zo'n kaartje aan de deur stond
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:19 schreef bloodymary1 het volgende:
Trouwens een rare vergelijking tussen bedienend horecapersoneel of een cassiere die hier veel gemaakt wordt. Met de bediening heb je toch een hele avond te maken, ze leggen de kaart uit, vertellen wat over de gerechten en de wijnen etc. Terwijl bij een cassiere leg je de spullen op de band (of niet eens bij scannen) en je rekent bij ze af. Meer niet.
Het scheelt natuurlijk wel of je bij een echt restaurant gaat eten of bij de plaatselijke burgerking wat die relatie met de bediening betreft.
Een goede bediende kan wel het verschil maken hoor. Zeker als je wilt weten wat er op je bord ligt, je uitleg wil bij de wijnen, wijn advies, etc.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:39 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:39 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.
Ze spreken ook nog over het eten?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 00:03 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 18:28 schreef Syd het volgende:
Wel hypocriet dat men al te veel betaald voor eten nog fooi willen geven maar niet de buschauffeur fooi geeft of een kassameisje want dat is ineens zogenaamd anders.
dat heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.. bij niemand.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 00:03 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.
Als je naar een goed Chinees of Thais restaurant gaat en je zegt van zet maar wat specialiteiten op tafel, dan leggen ze het ook uit. Dan heb ik het niet over de afhaalchinees of een wok vreetschuur.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:10 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
dat heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.. bij niemand.
Dan moet je echt naar een 5 sterren restaurant gaan ofzo? Ik heb het over normale restaurants, geen eetcafes!
Nope, het is juist die gewoonte, de sociaal maatschappelijke geaccepteerde beroepen die fooi krijgen, die onzinnig zijn, puur omdat het vroeger zo was.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
als je zegt "zegt maar wat op tafel" dan vraag je er zelf om he. Is geen reden om dan opeens wel fooi te geven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Als je naar een goed Chinees of Thais restaurant gaat en je zegt van zet maar wat specialiteiten op tafel, dan leggen ze het ook uit. Dan heb ik het niet over de afhaalchinees of een wok vreetschuur.
Bij restaurants ook, niveau Bib Gourmand sowieso.
Als ik dan prima gerechten op tafel krijg en ze vertellen wat het is, krijgen ze een fooi van me.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:18 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
als je zegt "zegt maar wat op tafel" dan vraag je er zelf om he. Is geen reden om dan opeens wel fooi te geven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |