Dat zeg ik nergens.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:34 schreef FlippingCoin het volgende:
Het komt op mij toch over als verwend gezever, heb ook zat kutbaantjes gehad, dan heb je soms dingen die minder leuk zijn, maar om dan altijd maar een fooi te verwachten...
Dit topic gaat ook niet(helemaal) over jou.quote:
Nee, er is een verschil tussen wat ik 'denk' en wat er verwacht wordt van jequote:
Dat ligt aan jouw verwachtingen, het blijft mensenwerk.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:40 schreef fathank het volgende:
Er is ook maar weinig personeel in de horeca te vinden dat een fooi verdient.
zie hierboven ...quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:44 schreef john2406 het volgende:
[..]
Doe je het werk gratis of krijg je betaald, als het je teveel is zoek een andere baan, lopend band kan ik aanbevelen!
Doe je het werk gratis of krijg je betaald, als het je teveel is zoek een andere baan, lopend band kan ik aanbevelen!quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:41 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
Nee, er is een verschil tussen wat ik 'denk' en wat er verwacht wordt van je
Als horecamedewerker ( gastheer/vrouw ) dien je aan die verwachting te voldoen.
Je bent er om een leuke avond te bezorgen, dat je irl een sarcastische zak bent, doet er niet toe
Hoeveel fooi denk jij dat ik krijg tendens het uitvoeren van mijn functie?quote:
Ik heb trouwens vrijwel nooit slechte bediening als ik ergens wat ga eten of drinken. Ze zijn altijd vriendelijk en doen hun best. Misschient duurt het soms wat langer of gaat er een keer wat mis met de bestelling maar het wordt altijd opgelost.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:41 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
Nee, er is een verschil tussen wat ik 'denk' en wat er verwacht wordt van je
Als horecamedewerker ( gastheer/vrouw ) dien je aan die verwachting te voldoen.
Je bent er om een leuke avond te bezorgen, dat je irl een sarcastische zak bent, doet er niet toe
[..]
Dat ligt aan jouw verwachtingen, het blijft mensenwerk.
Je bent geen koning die gouden lepels verdiend, je bent gewoon iemand die komt eten.
Ik wil best lachen, en vriendelijk zijn, maar als jij denkt dat je de enige bent in de ruimte, moet je iets aan je realiteit doen.
Er zitten NOG 50 koningen op me te wachten
[..]
zie hierboven ...
Kan je weer mooi van uit etenquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:50 schreef FlippingCoin het volgende:
Ik heb ook zelden te klagen over de bediening, maar goed, voortaan het wisselgeld maar aannemen voor ik iemand beledig. Koop wel een spaarvarken of zo.
Toevallig afgelopen zondag, voor de eerste keer in lange tijd.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:47 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik heb trouwens vrijwel nooit slechte bediening als ik ergens wat ga eten of drinken. Ze zijn altijd vriendelijk en doen hun best. Misschient duurt het soms wat langer of gaat er een keer wat mis met de bestelling maar het wordt altijd opgelost.
Vind het dan wel indrukwekkend dat ze al die verschillende bieren uit haar hoofd kendequote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:55 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
Toevallig afgelopen zondag, voor de eerste keer in lange tijd.
relatief rustig terras, veel bediening maar niemand die inzicht had
3 tafeltjes komen vrij, dus ik neem plaats ( 4pax )
tafeltje nog 'vuil' ( 2 kopjes, 2 ijscoglazen ) maar dat is het risico op zo'n terras, ook geen issue
Bediening loopt rond als blinden, tot 8x voorbij gekomen, 4 personen, géén één die alleen maar iets meeneemt.
Uiteindelijk komt er iemand naar ons toe "kan ik NOG iets voor u betekenen" - alsof we de oude bezetting waren
Op mijn vraag om de kaart kijkt ze wereldvreemd, 'oh, wilt u niets drinken dan ?'
Ik wilde een biertje, maar omdat ik al verschillende soorten voorbij zag komen, wil ik dat op een kaart, maar in plaats daarvan dreunt ze de mantra "bieren" op, monotoon en bijna verveeld
Ik was al bij nr4 klaar met mijn keuze, maar ze kijkt me niet aan, dus gaat verder tot ze alle 20/25 soorten heeft opgenoemd.
Uiteindelijk komt ze terug met lege handen, legt de kaarten op tafel, en pakt dan pas het servies op, om heen en weer te lopen voor een doekje.
De wederhelft was al zover dat ze het over zou nemen dus eten zou daar al helemaal niet meer gebeuren.
De vuile vaatbak heeft de hele tijd aan de deur gestaan, die 8 tot 10 personen bediening hebben er niet één keer naar gekeken, ware het niet om er iets bovenop te gooien.
Nee, die waren het inderdaad niet waard om een fooi te krijgen, ik kan veel hebben, maar ik wil wel een normale goede service krijgen.
Ze hoeven niet op fluweel te lopen, maar (gespeelde) interesse zou welkom zijn
Ik verwacht ook geen gouden lepels. Ik verwacht vooral gewoon fatsoenlijk geholpen te worden maar dat is voor een hoop zaken te moeilijk.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:41 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
Nee, er is een verschil tussen wat ik 'denk' en wat er verwacht wordt van je
Als horecamedewerker ( gastheer/vrouw ) dien je aan die verwachting te voldoen.
Je bent er om een leuke avond te bezorgen, dat je irl een sarcastische zak bent, doet er niet toe
[..]
Dat ligt aan jouw verwachtingen, het blijft mensenwerk.
Je bent geen koning die gouden lepels verdiend, je bent gewoon iemand die komt eten.
Ik wil best lachen, en vriendelijk zijn, maar als jij denkt dat je de enige bent in de ruimte, moet je iets aan je realiteit doen.
Er zitten NOG 50 koningen op me te wachten
[..]
zie hierboven ...
Exact. Heb eens een lintwormpje naar een restaurant gestuurd en die werd vertrapt.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:40 schreef fathank het volgende:
Er is ook maar weinig personeel in de horeca te vinden dat een fooi verdient.
Haha ja uiteindelijk wel ja. Lijkt me dan wel weer leuk om ouderwets een vol spaarvarken aan diggelen te slaan met een hamer.quote:
Vooral bij grotere zaken zie je verschillend personeel. Het is goedkoper voor het bedrijf.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:57 schreef fathank het volgende:
[..]
Ik verwacht ook geen gouden lepels. Ik verwacht vooral gewoon fatsoenlijk geholpen te worden maar dat is voor een hoop zaken te moeilijk.
Als ik ergens uit eten ga vind ik het prettig om door dezelfde persoon geholpen te worden. Ipv dat de ewn de drankjes komt opnemen, de volgende komt ze brengen en ondertussen is de derde langsgeweest om de bestelling op te nemen.
Eea heeft ook te maken met matig management ipv matig personeel.
Hoop dat je niet in mijn wijk zit danquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:03 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Haha ja uiteindelijk wel ja. Lijkt me dan wel weer leuk om ouderwets een vol spaarvarken aan diggelen te slaan met een hamer.
Je deed je pielemuis door de brievenbus?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:58 schreef torentje het volgende:
[..]
Exact. Heb eens een lintwormpje naar een restaurant gestuurd en die werd vertrapt.
Waarom dat?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:03 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Hoop dat je niet in mijn wijk zit dan
Heb jij angst dat je al het kleingeld moet tellen?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:03 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Hoop dat je niet in mijn wijk zit dan
Ik had de indruk dat ze wel het biermeisje was, en als ik om de koffiesoorten zou vragen, ze haar collega zou roepenquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:57 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Vind het dan wel indrukwekkend dat ze al die verschillende bieren uit haar hoofd kende
Fatsoenlijk is toch wel het minimum ja.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:57 schreef fathank het volgende:
[..]
Ik verwacht ook geen gouden lepels. Ik verwacht vooral gewoon fatsoenlijk geholpen te worden maar dat is voor een hoop zaken te moeilijk.
Als ik ergens uit eten ga vind ik het prettig om door dezelfde persoon geholpen te worden. Ipv
Oh lol, ben traag van begrip.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:04 schreef john2406 het volgende:
[..]
Heb jij angst dat je al het kleingeld moet tellen?
Doet me denken aan dit topic:quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:50 schreef FlippingCoin het volgende:
Ik heb ook zelden te klagen over de bediening, maar goed, voortaan het wisselgeld maar aannemen voor ik iemand beledig. Koop wel een spaarvarken of zo.
NWS / We geven nog amper fooien op restaurantquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:03 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Haha ja uiteindelijk wel ja. Lijkt me dan wel weer leuk om ouderwets een vol spaarvarken aan diggelen te slaan met een hamer.
Nou zeg, zo erg ben ik niet.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:08 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
NWS / We geven nog amper fooien op restaurant
opletten dan, als je nog eens iets gaat bestellen
Hahaha dit is dus de reden dat ik voortaan met kleingeld naar huis ga.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:07 schreef k_man het volgende:
[..]
Doet me denken aan dit topic:
CUL / Vijf cent fooi als teken dat het ruk was.
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:12 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Hahaha dit is dus de reden dat ik voortaan met kleingeld naar huis ga.
Je kan ook 10 x gaan, en dan 1¤ geven bij de kop koffiequote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:12 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Hahaha dit is dus de reden dat ik voortaan met kleingeld naar huis ga.
Vaak genoeg gaan is de zaak van deze?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:14 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
Je kan ook 10 x gaan, en dan 1¤ geven bij de kop koffie
Hoe gemeen of vervelend sommige gasten ook kunnen zijn, ik zou nooit iets met hun eten of drinken uitspoken. Heb gelukkig ook nog nooit gezien dat een collega het wel deed.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:08 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
NWS / We geven nog amper fooien op restaurant
opletten dan, als je nog eens iets gaat bestellen
dit topic bewijst wel duidelijk dat het een stom idee was want als je een stuiver neerlegt dan denkt het personeel dus 'wat een kutmensen joh' ipv 'wat een ontevreden mensen joh'quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:07 schreef k_man het volgende:
[..]
Doet me denken aan dit topic:
CUL / Vijf cent fooi als teken dat het ruk was.
Ja zie ook niet hoe je het anders kan opvatten als je niet aangeeft dat het slecht was.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:31 schreef sp3c het volgende:
[..]
dit topic bewijst wel duidelijk dat het een stom idee was want als je een stuiver neerlegt dan denkt het personeel dus 'wat een kutmensen joh' ipv 'wat een ontevreden mensen joh'
gelukkig sloeg het niet aan verder
Ik denk dat dat allemaal stoere verhalen zijn, ik heb het ook nog nooit meegemaaktquote:Op dinsdag 15 augustus 2017 20:28 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Hoe gemeen of vervelend sommige gasten ook kunnen zijn, ik zou nooit iets met hun eten of drinken uitspoken. Heb gelukkig ook nog nooit gezien dat een collega het wel deed.
Waar kom je dan? Mijn ervaring is zo anders.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:40 schreef fathank het volgende:
Er is ook maar weinig personeel in de horeca te vinden dat een fooi verdient.
Eten is toch wel redelijk normaal?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:21 schreef sp3c het volgende:
als ik 20 minuten moet wachten voor de bestelling dan pak ik mijn jas hoor
ga ik wel naar de chinees ofzo
eten is vrij normaal idd, iedereen doet het, daar is niets mis meequote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:31 schreef Leonos het volgende:
[..]
Eten is toch wel redelijk normaal?
20 minuten wachten voor het eten wel, maar 20 minuten tot iemand de bestelling op komt nemen (nadat al een paar keer is gevraagd en bevestigd) vind ik lang duren.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 22:31 schreef Leonos het volgende:
[..]
Eten is toch wel redelijk normaal?
Ik pin de rekening, en de fooi doe ik cash.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 00:14 schreef Tijger_m het volgende:
Tja, als het mij bevallen is dan geef ik ook met PIN een fooi, lijkt mij ook heel normaal, eigenlijk.
Het is ook helemaal niet lastig, als het zoals afgelopen weekend 31 euro is dan vraag ik of ze er 35 in het PIN apparaat van maken.
Hoezo "praktisch onmogelijk"?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:37 schreef Yasmin23 het volgende:
Meer en meer consumenten betalen tegenwoordig met de kaart, waardoor het voor hen moeilijker is om daarbovenop ook nog een fooi te geven. "Als je met de kaart betaalt, is dat praktisch onmogelijk", aldus Hugo Bonner, een klant.
als de vuilnisman de vuilniszakken bij mij in de keuken weg zou komen halen dan zou ik hem (mits netjes en niet al te vieze schoenen) lijkt me dat niet helemaal abnormaal eerlijk gezegdquote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:12 schreef Maureentje het volgende:
Waarom moet in de horeca met fooi gewerkt worden ? Geef je het kassameisje ook fooi omdat ze snel je producten heeft afgerekend of de vuilnisman die snel je prullenbak heeft geleegd etc? Dit is deel 2 dus ik snap dat deze vragen misschien wel eerder zijn gesteld
Ah so, true.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 00:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
20 minuten wachten voor het eten wel, maar 20 minuten tot iemand de bestelling op komt nemen (nadat al een paar keer is gevraagd en bevestigd) vind ik lang duren.
Ik zie dat dan voor me.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 05:54 schreef sp3c het volgende:
[..]
nu gooi ik die zak in de container en op een gegeven moment haalt de gemeente die container op dus heb ik geen contact met die gasten ... ik ga niet achter de vuilniswagen aanrennen om ze iets te geven ofzo
Ik geef geen fooi voor niet-slechte bediening.quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:47 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik heb trouwens vrijwel nooit slechte bediening als ik ergens wat ga eten of drinken. Ze zijn altijd vriendelijk en doen hun best. Misschient duurt het soms wat langer of gaat er een keer wat mis met de bestelling maar het wordt altijd opgelost.
Wat hebben de vakbonden hier mee te maken?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:29 schreef Merkie het volgende:
Het concept van fooi slaat sowieso nergens op in een sterk gereguleerd land als Nederland waar de vakbonden de macht hebben.
quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:29 schreef Merkie het volgende:
Het concept van fooi slaat sowieso nergens op in een sterk gereguleerd land als Nederland waar de vakbonden de macht hebben.
Die vakbonden doen (nog steeds) geen reetquote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:36 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Wat hebben de vakbonden hier mee te maken?
Ja dat het al sinds 2013 geloof ik stil staat weet ik maar snap niet zo goed wat Merkie er mee bedoeld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:40 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
[..]
Die vakbonden doen (nog steeds) geen reet
Het is al een jaar duidelijk dat de salarissen te laag zijn, die staan al zo'n 15 jaar stil.
Zelfs inflatiecorrecties e.d zijn niet meer doorgevoerd.
Dat er meer aanloop is, is voor de werkgever alleen maar kassa 'we betalen volgens de normering'
Mijn vrouw heeft de afgelopen maanden al meerdere aanbiedingen gekregen om voor zeker 50% meer salaris over te stappen, maar door de sfeer en lengte van dienstverband niet gedaan.
Er is wel degelijk meer 'geld' in de horeca, maar de bonden leven op statistieken, en die komen nu eenmaal pas 5 jaar later naar ze toe.
proactief zullen ze echt niets doen.
Volgens mij pas als hun bedrijfscatering een keer géén soep serveert, gaan hun ogen echt open.
Dat ligt een beetje aan de lengte van dienst, mijn vrouw werkt nu 15j op haar plek, en heeft redelijk wat verantwoording.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:46 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ja dat het al sinds 2013 geloof ik stil staat weet ik maar snap niet zo goed wat Merkie er mee bedoeld.
Waar ik nu werk was trouwens geen ruimte om te onderhandelen want ik krijg fooi werd er gezegd
Het moet dan ook niet in Nederland. Het mag en word op prijs gesteld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 04:12 schreef Maureentje het volgende:
Waarom moet in de horeca met fooi gewerkt worden ? Geef je het kassameisje ook fooi omdat ze snel je producten heeft afgerekend of de vuilnisman die snel je prullenbak heeft geleegd etc? Dit is deel 2 dus ik snap dat deze vragen misschien wel eerder zijn gesteld
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 05:54 schreef sp3c het volgende:
[..]
als de vuilnisman de vuilniszakken bij mij in de keuken weg zou komen halen dan zou ik hem (mits netjes en niet al te vieze schoenen) lijkt me dat niet helemaal abnormaal eerlijk gezegd
minimaal een kopje koffie
nu gooi ik die zak in de container en op een gegeven moment haalt de gemeente die container op dus heb ik geen contact met die gasten ... ik ga niet achter de vuilniswagen aanrennen om ze iets te geven ofzo
In Nederland niet, net over de grens dan weer wel, want die geven rustig 4 losse centen terug.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:09 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?
als de loodgieter langskomt krijgt hij minimaal een kopje koffie jaquote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:09 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Oké, en een cashier in de supermarkt geef je wel een fooi? Of de loodgieter die langs komt?
Het is maar hoe je het bekijkt, in een restaurant doe jij ook al het werk, de serveerste komt het alleen maar brengen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:32 schreef sp3c het volgende:
[..]
als de loodgieter langskomt krijgt hij minimaal een kopje koffie ja
de cassiere zou een fooi krijgen als ik mijn boodschappenlijstje bij haar, nu doe ik feitelijk al het werk ... ze zouden mij een fooi moeten geven als ik met veel boodschappen bij de kassa sta
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horecaquote:
De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is.
...Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends. Je stelt je op als meerdere. Het impliceert dat het werk onderbetaald is. Of het komt over als omkopen.
En als ik dan weer de definitie volgens Wikipedia moet volgen zou ik helemaal zelden een fooi geven, daar ik zelden een buitengewone kwaliteit tegenkom van de bediening.quote:Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt.
nee hoorquote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:35 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Het is maar hoe je het bekijkt, in een restaurant doe jij ook al het werk, de serveerste komt het alleen maar brengen.
naja ik vind het niet alleen in de horeca normaal, pizzabezorger geef ik ook fooi om maar wat te noemen, als ik naar een amateursportwedstrijd ga kijken doe ik ook een donatie, zoals gezegd als iemand mijn plee komt fixen of de tv komt fixen dan krijgt men een kopje koffie en een koekje ofzo en toen ik nog een episch uitgaansleven had krijg de uitgever na een avondje stappen ook een euro of watquote:En zonder die cashier had jij geen boodschappen kunnen doen. Ik blijf er bij, bij vrijwel al het ongeschoolde werk doet men gewoon het werk wat daarbij komt kijken, en ik snap niet waarom alleen in de horeca een fooi als normaal gezien wordt.
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horecaquote:
Maar tevreden ben ik wel, echter niet exceptioneel, gewoon zoals ik verwacht van de bediening in een restaurant, dit zou dus moeten rekenen op geen fooi volgens het aangehaalde artikel.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:46 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
https://www.quest.nl/artikel/waarom-geven-we-fooi-in-de-horeca
Is dit dan de echte reden, het schuldgevoel afkopen vanwege de leuke avond terwijl de kelner moet werken?
[..]
En als ik dan weer de definitie volgens Wikipedia moet volgen zou ik helemaal zelden een fooi geven, daar ik zelden een buitengewone kwaliteit tegenkom van de bediening.
Of moet ik gewoon fooi geven omdat het zo hoort?
Nee. Als je niet tevreden bent geef je toch geen fooi?
Als jij vindt je dat je een erg leuke avond hebt gehad kun je er voor kiezen fooi te geven. Het is niet verplicht.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:49 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Maar tevreden ben ik wel, echter niet exceptioneel, gewoon zoals ik verwacht van de bediening in een restaurant, dit zou dus moeten rekenen op geen fooi volgens het aangehaalde artikel.
Ja dat het niet verplicht is snap ik. Ik vraag mij gewoon oprecht af waar dit gebruik vandaan komt.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:50 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Als jij vindt je dat je een erg leuke avond hebt gehad kun je er voor kiezen fooi te geven. Het is niet verplicht.
Ligt aan het soort catering, de consumptie, de service, de sfeer, de kwaliteit van de consumptie en de tijdsduur van het hele grapje.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Is het niet de taak van de werkgevers om hun personeel tevreden te houden?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
dus al die extra moeite doen ipv makkelijk afronden omdat je bang bent dat 5 cent fooi als belediging wordt gezien?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 14:00 schreef probeer het volgende:
[..]
Ligt aan het soort catering, de consumptie, de service, de sfeer, de kwaliteit van de consumptie en de tijdsduur van het hele grapje.
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 12:06 schreef Halcon het volgende:
Vroeger kwamen krantenbezorgers toch wel een fooi ophalen met de feestdagen?
5 cent, net als bij een rekening van 99,95quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Dan geef ik ¤ 11. Als ik tevreden ben.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 13:51 schreef Eenskijken het volgende:
Hoeveel fooi geven jullie als de rekening 9,95 is?
Ik had voor onze folderaar een tegoedbon liggen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:54 schreef john2406 het volgende:
[..]
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.
Nou, je bent me 't mannetje wel hoor, echt réuze stoer. .quote:Op woensdag 16 augustus 2017 18:28 schreef Syd het volgende:
Mij zul je hier in Nederland nooit fooi zien geven.
Of bij een restaurant of bij een fastfood ding ze komen overal voor bediening die het op een loopje zet voor de klant, gast, arbeidsschuwe dus.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:19 schreef bloodymary1 het volgende:
Het scheelt natuurlijk wel of je bij een echt restaurant gaat eten of bij de plaatselijke burgerking wat die relatie met de bediening betreft.
John, das die nieuwe generatie. Die staan daar voor een minimumloon en missen sowieso arbeidsethiek. Het kwartje valt niet dat als je mensen foed bedient je goed fooi kwijgt. Ze staan er alleen om dat uurloontje te verdienen en het liefst zo vroeg mogelijk klaar te zijn.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:49 schreef john2406 het volgende:
[..]
Of bij een restaurant of bij een fastfood ding ze komen overal voor bediening die het op een loopje zet voor de klant, arbeidsschuwe dus.
Nee, ik vond dat altijd zo'n schraperige gewoonte.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 15:54 schreef john2406 het volgende:
[..]
Nou nee ze kwamen gelukkig nieuwjaar wensen, gaf jij iets dan, ik gebruik het voor te zeggen hoe vaak ik heb moeten bellen dat de krant er niet was.
Dagblad-bezorger kreeg (toen ik nog een krant had) altijd wel wat, omdat de krant ook vrijwel altijd om half 7 al in de bus lag door weer en wind. Maar die spam-verspreiders die wanneer het ze uitkwam wat meuk in je bus kwamen proppen, krijgen altijd niks. Beetje geld vragen voor spamquote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:58 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik vond dat altijd zo'n schraperige gewoonte.
Altijd nog wel.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:16 schreef CrashO het volgende:
[..]
Dagblad-bezorger kreeg (toen ik nog een krant had) altijd wel wat, omdat de krant ook vrijwel altijd om half 7 al in de bus lag door weer en wind. Maar die spam-verspreiders die wanneer het ze uitkwam wat meuk in je bus kwamen proppen, krijgen altijd niks. Beetje geld vragen voor spam
Ik had hem wel door hoor, was niet kinderachtig bedoeld.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:21 schreef CrashO het volgende:
[..]
*altijd wanneer hij rond kerst met zo'n kaartje aan de deur stond
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 22:19 schreef bloodymary1 het volgende:
Trouwens een rare vergelijking tussen bedienend horecapersoneel of een cassiere die hier veel gemaakt wordt. Met de bediening heb je toch een hele avond te maken, ze leggen de kaart uit, vertellen wat over de gerechten en de wijnen etc. Terwijl bij een cassiere leg je de spullen op de band (of niet eens bij scannen) en je rekent bij ze af. Meer niet.
Het scheelt natuurlijk wel of je bij een echt restaurant gaat eten of bij de plaatselijke burgerking wat die relatie met de bediening betreft.
Een goede bediende kan wel het verschil maken hoor. Zeker als je wilt weten wat er op je bord ligt, je uitleg wil bij de wijnen, wijn advies, etc.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:39 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 23:39 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
welke relatie? Ze delen de kaart uit, brengen het eten en drinken verder niets! Ze doen gewoon hun werk net als een cassiere.
Ze spreken ook nog over het eten?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 00:03 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 18:28 schreef Syd het volgende:
Wel hypocriet dat men al te veel betaald voor eten nog fooi willen geven maar niet de buschauffeur fooi geeft of een kassameisje want dat is ineens zogenaamd anders.
dat heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.. bij niemand.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 00:03 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Wat ik zeg, dat ligt dus aan het soort restaurant. Ze brengen niet alleen het eten en drinken, maar leggen uit wat je op je bord hebt (bij een verrassingsmenu) en vertellen wat over de wijnen die je er bij krijgt etc. Of als je a la carte bestelt dan geven ze uitleg als je ergens om vraagt. Ik heb het over een restaurant he, niet over een eetcafe.
Als je naar een goed Chinees of Thais restaurant gaat en je zegt van zet maar wat specialiteiten op tafel, dan leggen ze het ook uit. Dan heb ik het niet over de afhaalchinees of een wok vreetschuur.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:10 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
dat heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.. bij niemand.
Dan moet je echt naar een 5 sterren restaurant gaan ofzo? Ik heb het over normale restaurants, geen eetcafes!
Nope, het is juist die gewoonte, de sociaal maatschappelijke geaccepteerde beroepen die fooi krijgen, die onzinnig zijn, puur omdat het vroeger zo was.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
als je zegt "zegt maar wat op tafel" dan vraag je er zelf om he. Is geen reden om dan opeens wel fooi te geven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Als je naar een goed Chinees of Thais restaurant gaat en je zegt van zet maar wat specialiteiten op tafel, dan leggen ze het ook uit. Dan heb ik het niet over de afhaalchinees of een wok vreetschuur.
Bij restaurants ook, niveau Bib Gourmand sowieso.
Als ik dan prima gerechten op tafel krijg en ze vertellen wat het is, krijgen ze een fooi van me.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:18 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
als je zegt "zegt maar wat op tafel" dan vraag je er zelf om he. Is geen reden om dan opeens wel fooi te geven.
Inderdaad. De meesten gedragen zich als criminelen door geen fooien te geven aan de bediening. Men ziet aan het gedrag het verschil niet meer.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.
Het kassameisje mag mij helpen met winkelen, het karretje voortduwen en mijn boodschappen inpakken voor het afrekenen.
Het geheel aan service, van de keuken tot de gastentafel, daar geef je iets extra's voor als je tevreden bent. Een bedrag klein genoeg voor jou om te kunnen missen, groot genoeg om de ander blij te maken.
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
Meer dan 15 min wachten voor ik kan bestellen, drinken of de rekening krijg is echt een no-go.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 00:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
20 minuten wachten voor het eten wel, maar 20 minuten tot iemand de bestelling op komt nemen (nadat al een paar keer is gevraagd en bevestigd) vind ik lang duren.
Eens. Helemaal als je vraagt of ze willen komen om de bestelling op te nemen en dat je dat dan daarna nog een keer moet vragen. Het is dat ik te lam ben om de kinderen weer uit de kinderstoel te hijsen en naar elders te verkassen, maar anders ben ik dan gewoon weg.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 08:42 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Meer dan 15 min wachten voor ik kan bestellen, drinken of de rekening krijg is echt een no-go.
Dan krijgen ze echt geen fooi meer..
5 sterrenrestaurants bestaan niet. Maar dit gaat niet over sterrenrestaurants, maar normale restaurants waar je wel een culinaire avond kunt hebben. Misschien ligt het er ook aan waar je zit. Hier in Brabant/Limburg zijn veel restaurants op die manier ingericht, terwijl je in steden in de randstand meer restaurants met eetcafeformule hebt denk ik. Snel eten en niet te veel betalen. Ik heb het over avondvullend eten en per persoon minimaal ¤ 50 kwijt zijn. Ook in het buitenland genoeg van dat soort restaurants overigens.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 07:10 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
dat heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.. bij niemand.
Dan moet je echt naar een 5 sterren restaurant gaan ofzo? Ik heb het over normale restaurants, geen eetcafes!
Och meid toch het zit je wel diep he 2x op mij reageren.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.
Het kassameisje mag mij helpen met winkelen, het karretje voortduwen en mijn boodschappen inpakken voor het afrekenen.
Het geheel aan service, van de keuken tot de gastentafel, daar geef je iets extra's voor als je tevreden bent. Een bedrag klein genoeg voor jou om te kunnen missen, groot genoeg om de ander blij te maken.
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
Ik doe werk dat veel nuttiger is dan een ober of bediende, maar ik krijg geen cent fooi van onze klanten.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.
Het kassameisje mag mij helpen met winkelen, het karretje voortduwen en mijn boodschappen inpakken voor het afrekenen.
Het geheel aan service, van de keuken tot de gastentafel, daar geef je iets extra's voor als je tevreden bent. Een bedrag klein genoeg voor jou om te kunnen missen, groot genoeg om de ander blij te maken.
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
Werk jij toevallig in de horeca?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.
Het kassameisje mag mij helpen met winkelen, het karretje voortduwen en mijn boodschappen inpakken voor het afrekenen.
Het geheel aan service, van de keuken tot de gastentafel, daar geef je iets extra's voor als je tevreden bent. Een bedrag klein genoeg voor jou om te kunnen missen, groot genoeg om de ander blij te maken.
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 08:30 schreef Fer het volgende:
Gister lekker gegeten voor 99¤, bedrag gepint en 7 losse euro's gegeven.
Nee hoor, maar ik drink wel eens een drankje. En dan gedraag ik me niet als een chagrijnige zonnekoning, ik word meestal prima bediend.quote:
Je bent nogal fel in het fooistandpunt.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:29 schreef Ringo het volgende:
[..]
Nee hoor, maar ik drink wel eens een drankje. En dan gedraag ik me niet als een chagrijnige zonnekoning, ik word meestal prima bediend.
Ze doen gewoon hun werk. Volgens jouw redenatie zou men verplegend personeel ook fooi moeten geven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 06:14 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dan mag de buschauffeur mij eerst naar mijn stoel brengen, vragen of ik misschien een krantje wil lezen tijdens de rit en hoogstpersoonlijk de deur opendoen als ik wil uitstappen.
Het kassameisje mag mij helpen met winkelen, het karretje voortduwen en mijn boodschappen inpakken voor het afrekenen.
Het geheel aan service, van de keuken tot de gastentafel, daar geef je iets extra's voor als je tevreden bent. Een bedrag klein genoeg voor jou om te kunnen missen, groot genoeg om de ander blij te maken.
Sowieso is het argument waarom betalen we het kassameisje eigenlijk niet vooral vals en hypocriet. Alsof jij die wél een fooi zou geven, als dat gewoonte was.
Uiteindelijk komt het erop neer dat jij (net als zoveel anderen) te gierig bent om wat extra's neer te leggen. Voor die gierigheid ga je vervolgens uitvluchten verzinnen.
De horeca heeft al te kampen met een personeelstekort. Op niveau dan.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:23 schreef Gutanoth het volgende:
[..]
Ik doe werk dat veel nuttiger is dan een ober of bediende, maar ik krijg geen cent fooi van onze klanten.
Als je vindt dat de fooien bij je werk horen, verdien je te weinig en moet je iets anders zoeken. Als iedereen zo zou denken, krijgt de Horeca een personeelstekort en gaan de lonen omhoog om meer mensen te werven
Dus moeten de lonen omhoog, zodat er meer mensen op af komen en er beter personeel gekozen kan worden. Zo werkt de markt.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:46 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
De horeca heeft al te kampen met een personeelstekort. Op niveau dan.
Je moet helemaal niks.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:39 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ze doen gewoon hun werk. Volgens jouw redenatie zou men verplegend personeel ook fooi moeten geven.
Pay peanuts, get monkeys.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 09:46 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
De horeca heeft al te kampen met een personeelstekort. Op niveau dan.
Heb eigenlijk altijd als ik uit eten ga dat ik minimaal 15 minuten of meer op mijn drinken moet wachten.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 08:45 schreef Halcon het volgende:
[..]
Eens. Helemaal als je vraagt of ze willen komen om de bestelling op te nemen en dat je dat dan daarna nog een keer moet vragen. Het is dat ik te lam ben om de kinderen weer uit de kinderstoel te hijsen en naar elders te verkassen, maar anders ben ik dan gewoon weg.
Ok waarom is het vrekkig om horeca personeel geen fooi te geven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:31 schreef Ringo het volgende:
[..]
Je moet helemaal niks.
Ik erger me alleen dood aan de stoerdoenerij van het vrekkige menstype.
Het ging bij mij over het opnemen van een bestelling. Compleet onacceptabel dat dat zo lang moet duren.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 12:41 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Heb eigenlijk altijd als ik uit eten ga dat ik minimaal 15 minuten of meer op mijn drinken moet wachten.
Vandaar dat ik ook een hekel heb aan uiteten gaan.
ga jij maar lekker culinair doen in limboland, hier in de stad werkt het gewoon anders.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:24 schreef bloodymary1 het volgende:
Lekker klagen, maar de volgende keer zitten jullie weer in zo'n goedkope vreetschuur met apenpersoneel. Want ik krijg toch de indruk dat dat het soort restaurants is dat het merendeel hier opzoekt.
Jazeker, vanavond weer! In Brabant dan, maar dat is natuurlijk een pot nat.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:42 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
ga jij maar lekker culinair doen in limboland, hier in de stad werkt het gewoon anders.
Fooien houden dit soort praktijken juist in stand. Mensen werken maar wat graag in de horeca vanwege de fooien. Dank voor dit argument.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:40 schreef PestPiloot het volgende:
[..]
[..]
Die vakbonden doen (nog steeds) geen reet
Het is al een jaar duidelijk dat de salarissen te laag zijn, die staan al zo'n 15 jaar stil.
Zelfs inflatiecorrecties e.d zijn niet meer doorgevoerd.
Dat er meer aanloop is, is voor de werkgever alleen maar kassa 'we betalen volgens de normering'
Mijn vrouw heeft de afgelopen maanden al meerdere aanbiedingen gekregen om voor zeker 50% meer salaris over te stappen, maar door de sfeer en lengte van dienstverband niet gedaan.
Er is wel degelijk meer 'geld' in de horeca, maar de bonden leven op statistieken, en die komen nu eenmaal pas 5 jaar later naar ze toe.
proactief zullen ze echt niets doen.
Volgens mij pas als hun bedrijfscatering een keer géén soep serveert, gaan hun ogen echt open.
Simpel, dankzij vakbonden hebben werknemers in Nederland heel veel macht waardoor afhankelijkheid van fooien een keuze is. Wat is het essentiële verschil tussen horecawerknemers en de andere miljoenen Nederlanders die ook in de dienstensector (maar niet horeca) zitten?quote:Op woensdag 16 augustus 2017 09:36 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Wat hebben de vakbonden hier mee te maken?
Tegen wie heb je hetquote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:24 schreef bloodymary1 het volgende:
Lekker klagen, maar de volgende keer zitten jullie weer in zo'n goedkope vreetschuur met apenpersoneel. Want ik krijg toch de indruk dat dat het soort restaurants is dat het merendeel hier opzoekt.
Je hebt vooralsnog alleen je eigen gierigheid verdedigd. Dat geeft natuurlijk niks, op gierigheid staat geen straf, maar geef gewoon toe dat het gierigheid is, dan zijn we weer een stukje verder in de discussie.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:38 schreef Syd het volgende:
Tja jij begon de aanval dus kun je het terug verwachten. Wanneer gaan we weer boom knuffelen?
Waarom is dat gierig?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 19:36 schreef Ringo het volgende:
Je hebt vooralsnog alleen je eigen gierigheid verdedigd. Dat geeft natuurlijk niks, op gierigheid staat geen straf, maar geef gewoon toe dat het gierigheid is, dan zijn we weer een stukje verder in de discussie.
Heel goed gezien. Ik zag laatst een meeneemmenukaart van een restaurantje, waar beknibbeld werd op papier en inkt, door afkortingen te gebruiken waardoor de menukaart niet zo groot was als die had geweest als men voluit de ingrediënten had geschreven. Een schande is dat gewoon om papier- en inktleveranciers hun inkomsten niet te gunnen. Toch?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 14:24 schreef bloodymary1 het volgende:
Lekker klagen, maar de volgende keer zitten jullie weer in zo'n goedkope vreetschuur met apenpersoneel. Want ik krijg toch de indruk dat dat het soort restaurants is dat het merendeel hier opzoekt.
Geen argumenten dus.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 16:46 schreef Ringo het volgende:
[..]
Ik val liever niet in herhaling, ouwe cententellert.
Doe eens gek, geef je verpleegster een fooi, kijken hoe ze reageert!quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:14 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Want je verhaal van bediening, persoonlijke aandacht en stoel aanschuiven etc gaat net zo goed op voor verpleegsters. Of heb ik een argument gemist?
Je weet wanneer de argumenten op zijn wanneer ze uit het niets beginnen te schelden. Dat tekent ze wel.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 17:07 schreef Syd het volgende:
[..]
Nee wij zij gierige mensen, omdat wij de bedieners geen fooi geven in een land waar minimum loon bestaat, waar men toeslagen krijgt als je iets onder modaal leeft. En nee dit is niet te vergelijken met een buschauffeur die net als die bedieners betaald krijgen voor het werk wat ze moeten doen/uitvoeren.
Want die bedieners doen iets persoonlijks naar hem toe, wat gewoon bij hun taakomschrijving hoort. En wil de buschauffeur dus, volgens deze hypocriet, ook fooi dan zou die dus meer moeten doen wat bij zijn taken hoort, jaja hoe hypocriet ben je dan, en dan mij gierig noemen
Maar ik mag geen mening hebben want dan ben je gierig maar de hypocriete hippie moet wel ff duidelijk maken dat ik gierig ben
Dat accepteert ze tot een bepaalde hoogte. Zijn ook protocollen voor.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:15 schreef Ringo het volgende:
[..]
Doe eens gek, geef je verpleegster een fooi, kijken hoe ze reageert!
Op de knietjes denk ik.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:15 schreef Ringo het volgende:
[..]
Doe eens gek, geef je verpleegster een fooi, kijken hoe ze reageert!
Terecht. Foute bestelling, compleet irrelevant onzinsmoesje en dan 2 keer vragen om de rekening.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:00 schreef spijkerbroek het volgende:
Gisteren in Maastricht wezen eten. De tafel naast ons kreeg i.p.v. de Weizen die ze besteld had, een witbier. De gast moest de kelner daarop wijzen. Dus die liep weer weg met het witbier, en kwam even later terug met de uitleg dat er een verkeerd vat aangesloten was.
En aan het eind van mijn maaltijd moest ik 2 keer vragen om de rekening. Mooi dat die dus geen fooi hebben gekregen.
Klinkt idd als een verschrikkelijke avond.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Terecht. Foute bestelling, compleet irrelevant onzinsmoesje en dan 2 keer vragen om de rekening.
Als je verder goed hebt gegeten valt dat misschien mee, maar zou de bediening in zo'n geval geen fooi geven natuurlijk.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:32 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Klinkt idd als een verschrikkelijke avond.
Ik hecht veel meer waarde aan de vriendelijkheid van de bediening en hun motivatie om een best te doen dan 2 kleine foutjes. Zit daar niet met mijn checklist van alles af te strepen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:36 schreef Halcon het volgende:
[..]
Als je verder goed hebt gegeten valt dat misschien mee, maar zou de bediening in zo'n geval geen fooi geven natuurlijk.
Wel twee onnozele fouten. Vooral die laatste. Als iemand de rekening vraagt, moet je die gewoon komen brengen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:38 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik hecht veel meer waarde aan de vriendelijkheid van de bediening en hun motivatie om een best te doen dan 2 kleine foutjes. Zit daar niet met mijn checklist van alles af te strepen.
Ik vergeet het ook wel eens als ik het druk heb. Dan bied ik mijn excuses aan. Vind het allemaal niet zo'n ramp eigenlijk.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:40 schreef Halcon het volgende:
[..]
Wel twee onnozele fouten. Vooral die laatste. Als iemand de rekening vraagt, moet je die gewoon komen brengen.
Uiteraard, vraag je het nog een keer. Verder geen reden om je dag te laten verpesten toch?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Het lang moeten wachten op de rekening is wel een ergernis.
wel een reden om geen fooi te gevenquote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:42 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Uiteraard, vraag je het nog een keer. Verder geen reden om je dag te laten verpesten toch?
Ja maar niet net doen alsof de ervaring verschrikkelijk was :pquote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:46 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
wel een reden om geen fooi te geven
Dit dusquote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:46 schreef Eenskijken het volgende:
[..]
wel een reden om geen fooi te geven
De wereld vergaat niet, maar wel ergerlijk. Sowieso in algemene zin ergerlijk om de bediening achter de vodden aan te moeten zitten.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:41 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik vergeet het ook wel eens als ik het druk heb. Dan bied ik mijn excuses aan. Vind het allemaal niet zo'n ramp eigenlijk.
Ja het zijn net mensen Als ze het vergeten doen ze het niet express, het is niet om jou te zieken. Mensen kunnen daadwerkelijk wat vergeten.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:53 schreef Halcon het volgende:
[..]
De wereld vergaat niet, maar wel ergerlijk. Sowieso in algemene zin ergerlijk om de bediening achter de vodden aan te moeten zitten.
Helemaal als je een teken geeft dat je af wilt rekenen of wilt bestellen, ze bevestigen dat ze komen, maar dat je er vervolgens toch weer zelf achteraan moet.
Nee, dat zou er nog bij moeten komen, dat ze het expres doen of om mij te zieken. Als je bevestigt dat je komt met de kaart of de rekening, dan moet je dat ook gewoon doen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:54 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ja het zijn net mensen Als ze het vergeten doen ze het niet express, het is niet om jou te zieken. Mensen kunnen daadwerkelijk wat vergeten.
Of doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
Nee probeer aan te geven dat bedienend personeel wel eens een fout kan maken. Zoals alle mensen die aan het werk zijn.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:57 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, dat zou er nog bij moeten komen, dat ze het expres doen of om mij te zieken. Als je bevestigt dat je komt met de kaart of de rekening, dan moet je dat ook gewoon doen.
Tussen de regels door lees ik toch allemaal dat eters niet moeten zaniken en dat het tegenvalt als er geen fooi wordt gegeven.
De jij-bak, zelfs in dit soort topics.
Het eten was prima, de bediening was verder prima. En de ervaring was niet verschrikkelijk. Die woorden gebruik jij, niemand anders. Niemand doet alsof het een ramp was. Maar het was zeker geen fooi waard. En daar gaat dit topic over.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:46 schreef Yasmin23 het volgende:
Ja maar niet net doen alsof de ervaring verschrikkelijk was :p
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 21:23 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Het eten was prima, de bediening was verder prima. En de ervaring was niet verschrikkelijk. Die woorden gebruik jij, niemand anders. Niemand doet alsof het een ramp was. Maar het was zeker geen fooi waard. En daar gaat dit topic over.
Zat je toch wel dwarsquote:Op donderdag 17 augustus 2017 18:00 schreef spijkerbroek het volgende:
Gisteren in Maastricht wezen eten. De tafel naast ons kreeg i.p.v. de Weizen die ze besteld had, een witbier. De gast moest de kelner daarop wijzen. Dus die liep weer weg met het witbier, en kwam even later terug met de uitleg dat er een verkeerd vat aangesloten was.
En aan het eind van mijn maaltijd moest ik 2 keer vragen om de rekening. Mooi dat die dus geen fooi hebben gekregen.
Dat ze die fouten maken? Dat is slordig en dat viel me op, ja.quote:
En daarom verdien je geen fooi :pquote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:41 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Ik vergeet het ook wel eens als ik het druk heb. Dan bied ik mijn excuses aan. Vind het allemaal niet zo'n ramp eigenlijk.
Grappig dat ik dan nog best vaak fooi krijgquote:Op donderdag 17 augustus 2017 21:45 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
En daarom verdien je geen fooi :p
Misschien heb je gewoon een mooie kont.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 21:46 schreef Yasmin23 het volgende:
Grappig dat ik dan nog best vaak fooi krijg
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 01:38 schreef Charlies het volgende:
Nooit opgevallen dat er minder fooi gegeven wordt.
Ik geef nog standaard 10 procent bij lage bedragen(-¤30,00), 5 procent bij een normale avond, 10 procent bij een top-avond en zelfs hoger met uitzondering.
Wel eens voor 60 euro kunnen eten met 2 personen inclusief cocktails wegens een openingsactie, na een top-avond voor een goede prijs geef ik gerust 20%.
Nee eigenlijk nietquote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:02 schreef Ringo het volgende:
[..]
Misschien heb je gewoon een mooie kont.
Ik wil mijn drinken en rekening binnen 15 minuten nadat ik het gevraagd heb. Daarboven is 0 euro fooi.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:04 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Nee eigenlijk niet
Meestal gaat het bij ontevreden gasten niet zozeer om de fout die is gemaakt maar de manier waarop het wordt opgelost.
Oke. Zal het aan ze doorgeven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:07 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Ik wil mijn drinken en rekening binnen 15 minuten nadat ik het gevraagd heb. Daarboven is 0 euro fooi.
Weer zo'n berekenende hork.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:07 schreef Redbullkid het volgende:
Ik wil mijn drinken en rekening binnen 15 minuten nadat ik het gevraagd heb. Daarboven is 0 euro fooi.
Klopt, maar dat geldt voor veel beroepen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:04 schreef Yasmin23 het volgende:
Meestal gaat het bij ontevreden gasten niet zozeer om de fout die is gemaakt maar de manier waarop het wordt opgelost.
Als je die 2 dingen niet binnen een kwartier kan regelen hoor het werk niet te doen. Laat staan fooi krijgen.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:27 schreef Ringo het volgende:
[..]
Weer zo'n berekenende hork.
Misschien moet je het op een briefje schrijven en bij binnenkomst aan de ober geven, dan kan ie er rekening mee houden. .
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:07 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Als je die 2 dingen niet binnen een kwartier kan regelen hoor het werk niet te doen. Laat staan fooi krijgen.
Sowieso is fooi onzin in Nederland. Voorral als je er niks van bakt.
En dingen vergeten... Tja daar ga ik geeneens op in
lees nou eens, het gaat over fooi geven. Als je klanten 20 min op de rekening laat wachten verwacht jij nog fooi? Echt....quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:45 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
En weer de jij-bak.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:45 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
Jij bent er natuurlijk zo een die gaat zoeken naar keiharde kritiekpunten net zolang totdat je er eentje vindt, zodat je geen fooi hoeft te geven.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:07 schreef Redbullkid het volgende:
Als je die 2 dingen niet binnen een kwartier kan regelen hoor het werk niet te doen. Laat staan fooi krijgen.
Zou wel fijn zijn als in bepaalde beroepen 100% foutloos wordt gewerktquote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:45 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
Als iemand voor tientallen euro's p.p. ergens gaat uiteten, ben je toch niet gierig?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 08:40 schreef Ringo het volgende:
[..]
Jij bent er natuurlijk zo een die gaat zoeken naar keiharde kritiekpunten net zolang totdat je er eentje vindt, zodat je geen fooi hoeft te geven.
Is dat een probleem? Die mensen betalen jouw salaris met hun rekening, waarom zou je daar bovenop nog fooi willen?quote:Op donderdag 17 augustus 2017 20:52 schreef Yasmin23 het volgende:
Of een tafel met een rekening van 170 euro gisteren. Waar alles goed ging. Vriendelijke mensen, leuk contact. Nog een welgemeend bedankje aan het einde en geen cent fooi:P
ga je nog antwoord op de vraag geven?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 08:40 schreef Ringo het volgende:
[..]
Jij bent er natuurlijk zo een die gaat zoeken naar keiharde kritiekpunten net zolang totdat je er eentje vindt, zodat je geen fooi hoeft te geven.
Nee zei net al dat geen fooi geven prima is. Heb het over jullie verontwaardiging of verbazing of hoe je het ook wel eens wilt noemen dat er iets fout gaat.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 08:25 schreef Halcon het volgende:
[..]
En weer de jij-bak.
Gaat er toch niet over of hij zijn werk foutloos doet?
Mensen snappen de context niet waarin ik het plaatst. Het was een toevoeging op mijn reactie daarboven dat ieder zijn of haar redenen heeft om wel of geen fooi te geven.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 09:14 schreef jesseax het volgende:
[..]
Is dat een probleem? Die mensen betalen jouw salaris met hun rekening, waarom zou je daar bovenop nog fooi willen?
Hoe hebben ze het opgelost?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:22 schreef Duveldrinker het volgende:
Als de bediening correct is en het eten goed dan geef ik vaak 15-20% fooi.
Laatste keer niet toen werd de helft niet uitgeleverd van mijn gerecht, moest erom vragen en vervolgens 20 minuten later het doodleuk koud op tafel neerzetten, nou dat mocht gelijk mee terug ...
Maar je gaat er zeker niet meer naartoe? :pquote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:26 schreef Duveldrinker het volgende:
[..]
Sorry sorry, uiteindelijk om de eigenaar gevraagd, die gaf korting.
Wat is voor jou de reden dat je het eigenlijk normaal vindt dat je fooi ontvangt?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:28 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Maar je gaat er zeker niet meer naartoe? :p
Normaal is alleen als je allerlei uitzonderingen op de kaart zou willen. Of je eigen meegebrachte spul door de keuken zou willen laten bereiden. Of als je fucking veeleisend bent.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:30 schreef jesseax het volgende:
[..]
Wat is voor jou de reden dat je het eigenlijk normaal vindt dat je fooi ontvangt?
Dus die tafel die voor ¤170 is komen eten was fucking veeleisend? Of wat was de reden dat je verbaasd reageert op het feit dat zij geen fooi gaven?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:33 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Normaal is alleen als je allerlei uitzonderingen op de kaart zou willen. Of je eigen meegebrachte spul door de keuken zou willen laten bereiden. Of als je fucking veeleisend bent.
Anders is het een extratje en ga ik zeker niet vanuit dat ik het krijg.
Nee...... Anders lees je even wat ik daarvoor had gezegd.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:56 schreef jesseax het volgende:
[..]
Dus die tafel die voor ¤170 is komen eten was fucking veeleisend? Of wat was de reden dat je verbaasd reageert op het feit dat zij geen fooi gaven?
Heb ik gedaan, wat moet ik daaruit halen dan?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:57 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Nee...... Anders lees je even wat ik daarvoor had gezegd.
Dan had je begrepen dat zelfs als er fouten gemaakt worden er nog mensen zijn die fooi geven...quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 11:02 schreef jesseax het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, wat moet ik daaruit halen dan?
Die kans is nihil inderdaad. Moesten ook heel lang op drinken wachten, als je een glas wijn bij je eten besteld en die komt pas als je bijna klaar met eten bent...na 2x vragen ook.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:28 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Maar je gaat er zeker niet meer naartoe? :p
Ik maak misschien 1 fout per week. Maar ik doe best wel gecompliceerd werk.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:45 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
Ik maak misschien 1 fout per week. Maar ik doe best wel gecompliceerd werk.quote:Op donderdag 17 augustus 2017 23:45 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Doe jij je werk elke dag 100% foutloos?
Newsflash, ik hoef sowieso geen fooi te geven. Het is Amerika niet.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 08:40 schreef Ringo het volgende:
[..]
Jij bent er natuurlijk zo een die gaat zoeken naar keiharde kritiekpunten net zolang totdat je er eentje vindt, zodat je geen fooi hoeft te geven.
Zeer indrukwekkend.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 11:35 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Ik maak misschien 1 fout per week. Maar ik doe best wel gecompliceerd werk.
De tijd dat ik in de horeca werkte was het altijd druk. Nog nooit hebben mijn tafels lang hoeven wachten (soms op eten, maar daar kon ik niks aan doen uiteraard) en nog nooit hebben ze iets anders gekregen dan ze hadden besteld.
Dus ja, als je een klant te lang laat wachten en elke dag een fout maakt kan je beter wat anders gaan doen.
Tja ach, 1 fout kan een paar honderd euro kosten.quote:
Alleen mooie mannen krijgen goede servicequote:Op vrijdag 18 augustus 2017 13:52 schreef Twiitch het volgende:
Alleen mooie serveersters krijgen fooi, mannen en lelijke trollen doen het maar met hun uurloon.
Het komt toch wat anders over. Een beetje verontwaardiging als mensen - om valide redenen - geen fooi geven. Om iets geen fooi geven, betekent niet dat de wereld zojuist is vergaan.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 10:15 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Nee zei net al dat geen fooi geven prima is. Heb het over jullie verontwaardiging of verbazing of hoe je het ook wel eens wilt noemen dat er iets fout gaat.
Gaat mij niet om die fooi.
Overigens gaat het bij jullie wel om de fout. De rekening niet gelijk brengen en een verkeerd biertje brengen. Waarop wordt gezegd: Terecht geen fooi of mooi dat ze geen fooi hebben gehad.
Waarom moet dat in de horeca? een blijk van waardering? Ik ken geen enkel ander beroep waar men fooi verwacht bovenop de normale kosten.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 16:47 schreef charmed_angel het volgende:
Ik werk in de horeca.
Ik vind het een blijk van waardering.
Woon in Tenerife. Ik merk wel dat Belgen nooit fooi geven.
Geef mij Duitsers, Nederlanders en vooral engelsen!!! Vooral die engelsen, die geven de meeste fooi
Ik snap die fooiencultuur niet. Ik ben in landen geweest waar dat not-done is en de dienstverlening vele male hoger ligt.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:20 schreef nostra het volgende:
Ik heb echt nog nooit meegemaakt dat degene die betaalde in een restaurant géén fooi gaf, anders dan wanneer de bediening slecht was. Zal wel iets Belgisch zijn.
Dat kan, dat is nu eenmaal zo met culturen.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:23 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Ik snap die fooiencultuur niet. Ik ben in landen geweest waar dat not-done is en de dienstverlening vele male hoger ligt.
Wat dat betreft kunnen Nederlanders en Belgen hun culturele stereotypen wel omruilen.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 16:47 schreef charmed_angel het volgende:
Ik werk in de horeca.
Ik vind het een blijk van waardering.
Woon in Tenerife. Ik merk wel dat Belgen nooit fooi geven.
Geef mij Duitsers, Nederlanders en vooral engelsen!!! Vooral die engelsen, die geven de meeste fooi
Is iemand onbeschoft als hij geen fooi geeft?quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:25 schreef nostra het volgende:
[..]
Dat kan, dat is nu eenmaal zo met culturen.
Dat ligt aan de cultuur hè?quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:29 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Is iemand onbeschoft als hij geen fooi geeft?
Zo wordt het over het algemeen wel ervaren, ook als het niet zo zou zijn bedoeld. Ik vind het ook een beetje overobjectiveren (en vaak ook wat provocerend) om het niet te doen, ondanks dat de culturele norm dat wel voorschrijft. Waar gaat het over werkelijk.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:29 schreef Odaiba het volgende:
Is iemand onbeschoft als hij geen fooi geeft?
Dat is de omgekeerde wereld... Je mag gewoon goede service verwachten en het bedrijf is daar zelf verantwoordelijk voor. Is de service slecht, dan komen mensen dus ook niet meer eten. Simpel als dat. Dus daar moet je de klanten helemaal niet mee willen belasten. Die willen gewoon lekker eten en goede service.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:39 schreef wawowiewa het volgende:
Fooi is geen geld issue, als je het kunt veroorloven om uit eten te gaan dan kun je die fooi ook betalen. Als je echt zo krap zit financieel moet je werken aan je financiële armslag ipv tijd te verdoen met dineren.
Het is een blijk van waardering, feedback systeem.
Als de service slecht is of de kwaliteit niet is zoals je had verwacht dan betaal je gewoon maar geef je geen fooi
Tot de jaren 60 was het in Nederland ook normaal om bedieningsgeld te betalen. Toen zijn alle prijzen met 10% verhoogd en werd alles inclusief fooi. Nu lijkt men dat weer vergeten.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:23 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Ik snap die fooiencultuur niet. Ik ben in landen geweest waar dat not-done is en de dienstverlening vele male hoger ligt.
Ik wel, doorgaans één of twee extra maandsalarissen.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 19:59 schreef Isane het volgende:
Ik krijg ook geen extra geld als ik m'n werk goed uitvoer
Dagelijks én van je cliënten? Toffe baan.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik wel, doorgaans één of twee extra maandsalarissen.
Ik weet niet waarom je denkt daar extra criteria aan toe te moeten voegen want dat was de vraag niet. Als je wilt kun je het bedrag berekenen per dag en uiteindelijk wordt het natuurlijk gefinancierd door onze klanten ja.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:14 schreef ThePrinceTWP het volgende:
[..]
Dagelijks én van je cliënten? Toffe baan.
En jij werkt ook in de horeca?quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik wel, doorgaans één of twee extra maandsalarissen.
Nee. En nu?quote:
Iets met appels en peren.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:16 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik weet niet waarom je denkt daar extra criteria aan toe te moeten voegen want dat was de vraag niet. Als je wilt kun je het bedrag berekenen per dag en uiteindelijk wordt het natuurlijk gefinancierd door onze klanten ja.
Wel schattig poginkje om hautain over te komen hoor, maar ik ben niet echt onder de indruk. De strekking van de post is natuurlijk ook gewoon "boehoe ik krijg ook niets extra's als ik mijn werk goed uitvoer!! ". Nou, ik wel dus.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:29 schreef ThePrinceTWP het volgende:
[..]
Iets met appels en peren.
Indien je werkelijk van mening bent dat je een indivuele prestatiebonus zonder meer kunt vergelijken met fooi in horecagelegenheden en aan de context van de post van de desbetreffende user niet af kon leiden wat ie naar alle waarschijnlijkheid bedoelde raad ik je aan om de materie eerst tot je te nemen voor je met de grote mensen mee probeert te praten .
Je lijkt geen medestanders te hebben die je interpretatie van die post delen, mijn waarde. Nadenken voor je op verzenden klikt lijkt me derhalve geen overbodige luxe, in ieder geval in de serieuzere subfora.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:35 schreef Monolith het volgende:
[..]
Wel schattig poginkje om hautain over te komen hoor, maar ik ben niet echt onder de indruk. De strekking van de post is natuurlijk ook gewoon "boehoe ik krijg ook niets extra's als ik mijn werk goed uitvoer!! ". Nou, ik wel dus.
Daar NWS veelal wordt bevolkt door cognitief minder bedeelden lijkt me dat niet zo'n bijster sterk argument.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:41 schreef ThePrinceTWP het volgende:
[..]
Je lijkt geen medestanders te hebben die je interpretatie van die post delen, mijn waarde. Nadenken voor je op verzenden klikt lijkt me derhalve geen overbodige luxe, in ieder geval in de serieuzere subfora.
Het feit dat velen die actief meeposten in NWS geen blijk geven van een hoge mate van ontwikkeling doet verder niets af aan de ernst waarmee ze hier hun gedachtegoed uitdragen. Bovendien is 'hunnie doen het ook' geen bijster sterk argument.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:43 schreef Monolith het volgende:
[..]
Daar NWS veelal wordt bevolkt door cognitief minder bedeelden lijkt me dat niet zo'n bijster sterk argument.
Men briest vaak op basis van sentimenten en heeft niet zoveel met rationele argumenten, ook hier weer.
Serieuze vraag: wat mankeert jou?quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:41 schreef ThePrinceTWP het volgende:
Je lijkt geen medestanders te hebben die je interpretatie van die post delen, mijn waarde. Nadenken voor je op verzenden klikt lijkt me derhalve geen overbodige luxe, in ieder geval in de serieuzere subfora.
Gevalletje trolleritis.quote:
Oh jeetje, als ik daar allemaal over uit zou moeten wijden gaan we wel heel erg off topic. R&P lijkt me derhalve een geschikter subforum.quote:
nee daar hebben we echt wat over te zeggenquote:Op zaterdag 23 juni 2018 18:20 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Waarom moet dat in de horeca? een blijk van waardering? Ik ken geen enkel ander beroep waar men fooi verwacht bovenop de normale kosten.
Ik heb sws waardering voor de meeste banen, maar waarom moet dat zich dan uitdrukken in geld?
Als mensen graag meer geld willen verdienen moeten ze zorgen dat ze een beter CAO krijgen.
Volgens een eerder geposte link zou tippen in Spanje ongepast zijn... nooit wat van gemerkt. .quote:Op zaterdag 23 juni 2018 22:45 schreef charmed_angel het volgende:
In Spanje verdienen we gewoon te weinig in de horeca. Helaas. Ik verdien op zich wel goed, maar ik ken mensen die maar 5 euro verdienen per uur. Al het fooi is dan mooi meegenomen
quote:Light blue: Don't tip – you'll unduly surprise or confuse people. They even might attempt to return your money, creating embarrassment all round. This may happen in Peru, Bolivia, Spain, Kazakhstan, Mongolia and Thailand.
in Spanje zijn we heel blij met fooiquote:Op zaterdag 23 juni 2018 22:50 schreef Ringo het volgende:
[..]
Volgens een eerder geposte link zou tippen in Spanje ongepast zijn... nooit wat van gemerkt. .
http://bigthink.com/stran(...)you-tip-and-how-much
[..]
Dat snap ik, maar ze zouden eigenlijk gewoon meer loon moeten eisen. Net zoals in andere werkgroepen.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 22:45 schreef charmed_angel het volgende:
[..]
nee daar hebben we echt wat over te zeggen
In Spanje verdienen we gewoon te weinig in de horeca. Helaas. Ik verdien op zich wel goed, maar ik ken mensen die maar 5 euro verdienen per uur. Al het fooi is dan mooi meegenomen
Zeur niet, gewoon fatsoenlijke fooien geven.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 22:58 schreef Odaiba het volgende:
Dat snap ik, maar ze zouden eigenlijk gewoon meer loon moeten eisen. Net zoals in andere werkgroepen.
Om even beetje rationeel te zijn: waarom zou werkgever 2 maandsalarissen extra geven aan werknemer die zijn werk goed doet?quote:Op zaterdag 23 juni 2018 20:43 schreef Monolith het volgende:
[..]
Daar NWS veelal wordt bevolkt door cognitief minder bedeelden lijkt me dat niet zo'n bijster sterk argument.
Men briest vaak op basis van sentimenten en heeft niet zoveel met rationele argumenten, ook hier weer.
Financiële beloning is voor werkgevers gewoon een manier om werknemers te behouden.quote:Op zaterdag 23 juni 2018 23:48 schreef Zegnouzelf het volgende:
[..]
Om even beetje rationeel te zijn: waarom zou werkgever 2 maandsalarissen extra geven aan werknemer die zijn werk goed doet?
Ik ben een principieel mensquote:Op zaterdag 23 juni 2018 23:01 schreef Ringo het volgende:
[..]
Zeur niet, gewoon fatsoenlijke fooien geven.
De zakkenvullers ja.quote:Op zondag 24 juni 2018 00:15 schreef Monolith het volgende:
[..]
Financiële beloning is voor werkgevers gewoon een manier om werknemers te behouden.
Ach ja..quote:
quote:Op donderdag 17 augustus 2017 22:02 schreef Ringo het volgende:
[..]
Misschien heb je gewoon een mooie kont.
quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 19:40 schreef fathank het volgende:
Er is ook maar weinig personeel in de horeca te vinden dat een fooi verdient.
Ware het niet dat het maar 20 cent was.quote:Op zondag 24 juni 2018 09:49 schreef ietjefietje het volgende:
teeds minder mensen geven nog fooi op restaurant. Meer en meer consumenten betalen tegenwoordig met de kaart, waardoor het voor hen moeilijker is om daarbovenop ook nog een fooi te geven. "Als je met de kaart betaalt, is dat praktisch onmogelijk", aldus Hugo Bonner, een klant.
Ik betaalde laatst met mijn kaart, het bedrag was 11.80 E, bij de kassa zei ik, maak er maar 12.00 e van, denkend aan fooitje, hier stonden beide kassamedewerkers met de mond vol tanden, ze wisten niet hoeveel ze dan erbij moesten aanslaan om op 12.00 e uit te komen.
Ik begreep het probleem eerst niet, tot dat het tot me doordrong...ze konden niet rekenen. 1.20 erbij zei ik....grote opluchting. Tsja de volgende keer betaal ik gewoon wat op de bon staat.
Dat is al jaren inderdaad.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:03 schreef amaranta het volgende:
Ik was laatst in Amerika en als je daar met je creditcard betaalt, dan kun voor dat je tot betaling over gaat kiezen of je fooi wilt geven. en het bedrag is al voor je ingevuld.
Ja, dat zondermeer. Maar ze laten wel zien dát het kan.? Zelfs met kaart.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:33 schreef Eenskijken het volgende:
in amerika zijn ze dan ook compleet geschift met fooien.
Wie kan er nou niet rekenen. 😅quote:Op zondag 24 juni 2018 09:49 schreef ietjefietje het volgende:
teeds minder mensen geven nog fooi op restaurant. Meer en meer consumenten betalen tegenwoordig met de kaart, waardoor het voor hen moeilijker is om daarbovenop ook nog een fooi te geven. "Als je met de kaart betaalt, is dat praktisch onmogelijk", aldus Hugo Bonner, een klant.
Ik betaalde laatst met mijn kaart, het bedrag was 11.80 E, bij de kassa zei ik, maak er maar 12.00 e van, denkend aan fooitje, hier stonden beide kassamedewerkers met de mond vol tanden, ze wisten niet hoeveel ze dan erbij moesten aanslaan om op 12.00 e uit te komen.
Ik begreep het probleem eerst niet, tot dat het tot me doordrong...ze konden niet rekenen. 1.20 erbij zei ik....grote opluchting. Tsja de volgende keer betaal ik gewoon wat op de bon staat.
Gaat er toch om dat jij een leuke avond hebt gehad, lekker hebt gegeten en een attente ober of serveerster hebt gehad? Of verwacht je ook nog een complimentary blowjob?quote:Op zondag 24 juni 2018 10:38 schreef Toefjes het volgende:
Heb ook niet echt het idee dat een fooi blij maakt. Vaak zonder enige gezichtsuitdrukking een plichtmatige: dank je wel. Niks leuks aan. Hou ik na een etentje die 5 a 10 euro liever zelf.
Sowieso, mensen die uit eten gaan en dan om de vijf minuten klagen dat het allemaal zo lang duurt.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:45 schreef Bottendaal het volgende:
Ik geef bijna altijd fooi of de bediening/eten moet wel heel erg slecht zijn, fouten kunnen overal gemaakt worden, als daar goed mee omgegaan word dan geef ik gewoon fooi, ik ga niet met een stopwatch in een restaurant zitten of ze binnen een kwartier mijn bestelling opnemen, lekkere ontspanning zeg!
Hahaha 10.80quote:
Ja, dat snap ik ook nooit, vind het juist lekker om een hele avond liefst tot in de nacht lang te tafelen. Als we op vakantie restaurants zoeken bijvoorbeeld in tripadvisor neem ik ook altijd juist die waar de mensen klagen dat het te lang duurt. Is dan wel weer een goede aanwijzing.quote:Op zondag 24 juni 2018 11:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Sowieso, mensen die uit eten gaan en dan om de vijf minuten klagen dat het allemaal zo lang duurt.
Ga dan gewoon naar de Mac of lokale snackbar.
Ah,dus als de postbode je met een glimlach een pakketje komt brengen (zijn werk doet) geef je hem een fooi? De ruitenwasser? De bankbediende? De vakkenvuller zorgt dat alles netjes gesorteerd in decschappen staat. Waarom in de horeca wel en elders niet? Omdat je vriendin meekijkt en die wil laten denken dat je gul bent?quote:Op zondag 24 juni 2018 10:58 schreef Tem het volgende:
[..]
Gaat er toch om dat jij een leuke avond hebt gehad, lekker hebt gegeten en een attente ober of serveerster hebt gehad? Of verwacht je ook nog een complimentary blowjob?
Da's 5 Euro extra.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:58 schreef Tem het volgende:
Of verwacht je ook nog een complimentary blowjob?
Eet je toch thuis, kan ober of serveerster thuisblijven en hoeven heel niet te gaan werken, waar deze dan salaris voor ontvangen.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:58 schreef Tem het volgende:
[..]
Gaat er toch om dat jij een leuke avond hebt gehad, lekker hebt gegeten en een attente ober of serveerster hebt gehad? Of verwacht je ook nog een complimentary blowjob?
Ik vind ze gemiddeld. Hartje Parijs is duurder, de Roemeense metropool Timișoara goedkoper.quote:Op maandag 25 juni 2018 04:42 schreef sp3c het volgende:
vind de prijzen in Nederland juist behoorlijk meevallen
Er is wel een verschil tussen uitgebreid doortafelen en een kwartier lang proberen de aandacht van een serveerster te trekken omdat je glas leeg is en je een nieuw drankje wil bestellen.quote:Op zondag 24 juni 2018 11:30 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Ja, dat snap ik ook nooit, vind het juist lekker om een hele avond liefst tot in de nacht lang te tafelen.
Goh, gek he dat de prijzen lager liggen in een land waar een modaal inkomen op pakweg 500 euro per maand ligt?quote:Op maandag 25 juni 2018 08:36 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Ik vind ze gemiddeld. Hartje Parijs is duurder, de Roemeense metropool Timișoara goedkoper.
Ik vind het een beetje domme vergelijkingen. In de ene branche is het meer gebruikelijk dan de andere. En nee, je doet het niet om indruk te maken op je meisje, dan ben je helemaal treurig. Misschien is het een generatie dingetje en geven jongeren steeds minder fooi.quote:Op maandag 25 juni 2018 00:35 schreef Toga het volgende:
[..]
Ah,dus als de postbode je met een glimlach een pakketje komt brengen (zijn werk doet) geef je hem een fooi? De ruitenwasser? De bankbediende? De vakkenvuller zorgt dat alles netjes gesorteerd in decschappen staat. Waarom in de horeca wel en elders niet? Omdat je vriendin meekijkt en die wil laten denken dat je gul bent?
Ik betaal voor de voorgeschotelde maaltijd en verwacht dat deze correct wordt bereid en aangeboden door betaald personeel.
Als de uitbater de huur, belasting, water, licht en personeel niet verwerkt in de prijzen van het menu is het niet mijn probleem.
In Nederland, als een maaltijd je tegenvalt krijg je te horen "oh, da's jammer, maar dit heeft u besteld..".
Er zijn landen waar de ober vraagt: "wilt u iets anders?", neemt het bord mee en komt met het menu, zonder meerprijs.
Dit.quote:Op zondag 24 juni 2018 10:46 schreef Tem het volgende:
Gewoon een fatsoenlijke fooi geven. Afhankelijk van het totaalbedrag en kwaliteit van de service kan het variëren. Maar ik geef eigenlijk altijd fooi, zit er een beetje ingebakken door mijn opvoeding. In al die jaren misschien twee keer geen fooi gegeven omdat de bediening ronduit belabberd en onbeschoft was (maar dan moet je het wel erg bont maken). Ik geef zelfs de bezorger van de pizza een fooitje.
Ik geef eigenlijk ook altijd fooi, al is dat met bezorgd eten steeds minder. Maar dat is omdat ik dan al via internet betaald heb en er meestal daar geen mogelijkheid is tot fooi geven.quote:Op maandag 25 juni 2018 10:49 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Dit.
Al geef ik bezorgers tegenwoordig geen fooitje meer. Maar dat is omdat ze maar een paar honderd meter hoeven rijden met hun scootertje om mijn voordeur te bereiken.
Ik zorg altijd dat ik wat losse euros in huis heb om ook die bezorgers fooi te geven.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:07 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ik geef eigenlijk ook altijd fooi, al is dat met bezorgd eten steeds minder. Maar dat is omdat ik dan al via internet betaald heb en er meestal daar geen mogelijkheid is tot fooi geven.
Eurotje of 2 heb je toch wel in de portemonnee?quote:Op maandag 25 juni 2018 11:07 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Ik geef eigenlijk ook altijd fooi, al is dat met bezorgd eten steeds minder. Maar dat is omdat ik dan al via internet betaald heb en er meestal daar geen mogelijkheid is tot fooi geven.
Nee.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:11 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Eurotje of 2 heb je toch wel in de portemonnee?
Waarom bezorgers wel fooi geven? Vaak betaal je ook al bezorgkosten.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:10 schreef Copycat het volgende:
[..]
Ik zorg altijd dat ik wat losse euros in huis heb om ook die bezorgers fooi te geven.
Geen fooi geven in de horeca druist volledig tegen mijn aard in.
Ik ook niet.quote:
Nooit last van eigenlijk, alleen voor de bezorger is het jammer.quote:
Vind ik niet meer dan normaal.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:15 schreef KoosVogels het volgende:
Waarom bezorgers wel fooi geven? Vaak betaal je ook al bezorgkosten.
Restaurants geef ik altijd fooi. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van hoe we zijn behandeld.
Handig.quote:
bij bijv. Domino's betaal je een fors bedrag extra per pizza om hem te laten bezorgen. Ik vind het bezopen om dan ook nog eens een fooi te geven aan degene die ze daadwerkelijk bezorgtquote:Op maandag 25 juni 2018 11:17 schreef Copycat het volgende:
[..]
Vind ik niet meer dan normaal.
Die bezorgkosten gaan volgens mij ook niet rechtstreeks in de zak van de bezorger die ik meestal laat komen op dagen dat het kloteweer is.
Nou nee, voor dezelfde fles wijn waar je in Italie ¤ 16 voor betaalt in een restaurant betaal je in Nederland ¤ 34.quote:Op maandag 25 juni 2018 04:42 schreef sp3c het volgende:
vind de prijzen in Nederland juist behoorlijk meevallen
Maar in NL zijn de boodschappen weer goedkoper!quote:Op maandag 25 juni 2018 11:22 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Nou nee, voor dezelfde fles wijn waar je in Italie ¤ 16 voor betaalt in een restaurant betaal je in Nederland ¤ 34.
Domino's pizza's zijn sowieso niet te vreten.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:20 schreef hugecooll het volgende:
bij bij. Domino's betaal je een fors bedrag extra per pizza om hem te laten bezorgen. Ik vind het bezopen om dan ook nog eens een fooi te geven aan degene die ze daadwerkelijk bezorgt
Ik moet zelden naar het tankstation naar de plee, maar mocht dit wel het geval zijn pin ik 50 cent bij de kassa.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:18 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Handig.
Alles gezellig pinnen?
Jullie zijn van die knakkers die geen 50 cent bij zich hebben als ze naar de plee moeten op het tankstation zeker?
Klopt. Maar ik zeik dan ook meestal in de bosjes bij het tankstation.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:18 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Handig.
Alles gezellig pinnen?
Jullie zijn van die knakkers die geen 50 cent bij zich hebben als ze naar de plee moeten op het tankstation zeker?
Ook niet. Kazen e.d., goede hammen, fruit etc. kost daar echt een fractie van hier.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:22 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Maar in NL zijn de boodschappen weer goedkoper!
Niet even 50 cent bij hebben..quote:Op maandag 25 juni 2018 11:23 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Ik moet zelden naar het tankstation naar de plee, maar mocht dit wel het geval zijn pin ik 50 cent bij de kassa.
Dominoʼs heeft eigen bezorgers in dienst, rijden op bedrijfsscooters. Die verdienen best aardig, Dominoʼs is een prima werkgever volgens mij.quote:Op maandag 25 juni 2018 11:20 schreef hugecooll het volgende:
bij bijv. Domino's betaal je een fors bedrag extra per pizza om hem te laten bezorgen. Ik vind het bezopen om dan ook nog eens een fooi te geven aan degene die ze daadwerkelijk bezorgt
Maar geef je dan wel of niet?quote:Op maandag 25 juni 2018 12:18 schreef Ringo het volgende:
Dominoʼs heeft eigen bezorgers in dienst, rijden op bedrijfsscooters. Die verdienen best aardig, Dominoʼs is een prima werkgever volgens mij.
Ooit in Frankrijk of erger nog, Zwitserland naar de supermarkt geweest?quote:Op maandag 25 juni 2018 11:24 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Ook niet. Kazen e.d., goede hammen, fruit etc. kost daar echt een fractie van hier.
Grappig, mijn ervaring is juist dat de service in Nederland doorgaans veel beter is dan in het buitenland.quote:Op maandag 25 juni 2018 12:22 schreef HSG het volgende:
De fooi zit ook bij de prijs inbegrepen. Wel grappig want in Nederland is de service van de ober vaak wat minder dan in het buitenland en toch krijgen ze dubbel fooi.
Dat betwijfel ik met al die goedkope studentjes.quote:Op maandag 25 juni 2018 12:37 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Grappig, mijn ervaring is juist dat de service in Nederland doorgaans veel beter is dan in het buitenland.
Ik bestel nooit bij Dominoʼs maar uit goede gewoonte zou ik wel fooi geven, ja.quote:
Die heb je in het buitenland ook gewoon hoorquote:Op maandag 25 juni 2018 12:49 schreef HSG het volgende:
[..]
Dat betwijfel ik met al die goedkope studentjes.
Eindequote:Op maandag 25 juni 2018 12:50 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Die heb je in het buitenland ook gewoon hoor
ik heb het helemaaaal niet over Italie gehad hequote:Op maandag 25 juni 2018 11:22 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Nou nee, voor dezelfde fles wijn waar je in Italie ¤ 16 voor betaalt in een restaurant betaal je in Nederland ¤ 34.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |