http://www.hln.be/hln/nl/(...)-op-restaurant.dhtmlSteeds minder mensen geven nog fooi op restaurant. Meer en meer consumenten betalen tegenwoordig met de kaart, waardoor het voor hen moeilijker is om daarbovenop ook nog een fooi te geven. "Als je met de kaart betaalt, is dat praktisch onmogelijk", aldus Hugo Bonner, een klant.
Vijf jaar geleden kregen de meeste kelners nog een fooi, meestal van ongeveer 10 % van het totale bedrag dat de klant moest betalen. Nu geeft nog maar een kwart van de totale klanten iets extra, en als ze al iets geven is het vaak ook veel minder, meestal maar rond 5 % van het totale bedrag.
"Het was veel plezanter en aangenamer als mensen een fooi gaven voor het personeel. Vooral mensen die een extra baantje hadden of een vakantiejob deden waren altijd blij als ze een fooi kregen, en nu is dat niet meer", zegt Gerda Van den Bossche, die zelf zaalverantwoordelijke is.
Met de kaart
Als kelners toch nog een fooi krijgen, is het voor hen veel moeilijker om die voor zichzelf te houden. Dat komt onder andere omdat er tegenwoordig veel meer met de kaart wordt betaald.
Christine Mattheeuws, voorzitster van het NSZ, zegt daarover het volgende: "Vroeger was het zo dat heel wat consumenten cash betaalden, en natuurlijk kon dat extraatje dat de kelner dan kreeg makkelijker in eigen zak worden gestopt. De fiscus deed daar niet zo moeilijk over," aldus Mattheeuws. "Nu leven we uiteraard in andere tijden, met de witte kassa."