hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 19:50 |
Tijdens het bakken vandaag zat ik me zo ineens iets af te vragen. Er wordt overal altijd gewaarschuwd over welke manieren van kruisbesmetting er zijn, zoals niet eten met een ongewassen vork waarmee je ook de kip in de pan mee hebt gedraaid etc. en dat snap ik allemaal wel. Maar wat ik niet snap en waar nooit voor gewaarschuwd wordt is het volgende. Stel je bakt een stuk kipfilet en je draait deze om met je vork of wat dan ook. Aangezien het vlees eerst nog rauw is bestaat er de mogelijkheid dat er bacteriën op je vork komen. Met deze bacteriën op je vork draai je vervolgens het vlees de hele tijd en ook het gare vlees. Kunnen er dan met de vork die nog met de bacteriën kan zitten geen salmonella op het gare vlees komen? De enige manier om dit te vermijden lijkt me namelijk om bij elke keer dat je het vlees omdraait je vork af te wassen met heet water, maar volgens mij doet dat niemand. Wie kan mij verlichten hieromtrent? | |
#ANONIEM | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:08 |
Ik doe dat dus wel. (serieus) [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 10-08-2017 20:08:46 ] | |
n0a | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:18 |
Ik ook. Even goed onder de hete kraan. | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:21 |
Is dat niet een beetje smetvrees-achtig? Ik doe het mijn hele leven al niet en nog nooit ziek geworden om die reden. | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:22 |
Maar in ieder geval; het is dus mogelijk om op die manier besmet te raken? Waarom waarschuwen autoriteiten daar dan nooit op? | |
Geerd | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:31 |
Je moet niet in je vlees prikken | |
#ANONIEM | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:35 |
Ik ben ook nog nooit gewaarschuwd dat ik geen water uit radiator moet drinken, maar toch doe ik dat niet. Je hoeft niet overal voor gewaarschuwd te worden? Als je vlees draait, moet je eigenlijk sowieso niet echt in prikken. Beter kantelen dan prikken, anders loopt het sap er uit. | |
n0a | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:39 |
Nee, maar vanwaar de vraag dan? Ik vind het gewoon fijn om schoon en netjes te werken in de keuken. Als je vlees in de pan legt dan was je daarna toch ook je handen? Daar wordt ook geen voorlichting over gegeven. | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:56 |
DDaar juist wel voor. Dat is het probleem; waarom dit niet? Ik dacht juist omdat het vlees de pan te heet is om het een kans te geven, dat er dus geen risico is op kruisbesmetting. | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:57 |
Ze vertellen je wel alle andere dingen over kruisbesmetting waarom dan dit niet? | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 20:59 |
Mijn vraag was dan ook meer of het daadwerkelijk zo is dat je op die manier besmet kan raken; omdat het vlees en de pan natuurlijk super heet is tijdens het draaien. | |
halfway | donderdag 10 augustus 2017 @ 21:13 |
Beetje weerstand kweken! | |
#ANONIEM | donderdag 10 augustus 2017 @ 21:43 |
Die kans is zeer klein, omdat bacteriën zo rond de 70 graden wel grotendeels of geheel vernietigd zijn en de inwendige temperatuur van het vlees vaak al hoger is. Bovendien is de concentratie bacteriën op een vork klein... tis niet vergelijkbaar met het eten van een rauw stuk vlees natuurlijk. Desalniettemin zou ik, mocht je de vork-methode willen blijven hanteren, een nieuwe vork nemen zodra het vlees al enigszins gegaard is. Of idd afspoelen met heet water, (moet het wel boven de 70 graden zijn). Je kunt je vlees beter draaien met een tang.. maar dat was al duidelijk. | |
pasab | donderdag 10 augustus 2017 @ 21:48 |
Dit | |
nogeenoudebekende | donderdag 10 augustus 2017 @ 21:50 |
Dat. | |
hakunamatafaka | donderdag 10 augustus 2017 @ 23:31 |
Ik prikte er ook niet in. Maar kan toch ook aan de randen bacteriën komen net als met die spatel. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:21 |
Ten eerste zitten bacterien aan de oppervlakte van het vlees. Ten tweede moet je niet in vlees prikken dat je aan het braden bent. | |
Geralt | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:24 |
Idem gaat op voor mensen die BBQ-en grillen in de zomer. Gewoon overal die prikker in, gaar, rauw vlees, whatever, omdraaien die handel. Hoor je ook nooit iemand over. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:24 |
Verder is kruisbesmetting vooral een issue als je bv een snijplank hebt gebruikt om kip te snijden en dan daar vervolgens je salade op gaat snijden. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:26 |
Toch is de bbq een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging. | |
Geralt | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:31 |
Dat weet ik. Daarom ook mijn opmerking. Zovan hoor je nooit iemand over. Maar wel zeuren over als je vlees op een verkeerd plankje in de keuken snijdt. Met BBQ-en doet 99,9% het en niemand heeft het er ooit over verder. Terwijl het juist daar nog veel erger is. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:47 |
Tja, de helft van de gevallen van voedselvergiftiging komt van BBQen. Geen gescheiden bestek, zaken niet koelen, vlees dat te lang lauw heeft gestaan niet goed gaar, overgebleven vlees bewaren voor de volgende dag ( terwijl het rauw en lauw heeft gestaan en zonder het te garen wordt bewaard), handen niet wassen. F | |
Geralt | vrijdag 11 augustus 2017 @ 22:54 |
Geen idee of ik het goed doe, maar vlees altijd onder aluminiumfolie afgedekt, sowieso of wegtiefen wat over is of eerst bakken alvorens te bewaren en 2 setjes gebruiken om te draaien. 1 met rauw en 1 als gaar om mee op het bord te flikkeren. Echt ranzig als mensen de rauwe tang ook gebruiken voor het gebakken spul. Zeker met gemarineerd vlees en die saus wat er dan gewoon aanhangt. En alles maar naar binnen schuiven of er geen morgen is. Nee dankjewel. | |
Geerd | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:06 |
Man als je gewoon steeds wat uit de koeling haalt als der weer wat opgaat. Hoef je niks weg te gooien en kun je het de volgende dag nog weer opbakken weer bbqen of in de vriezer wat over is. Zijn er echt mensen die die hele schaal vol pleuren 8 uur lang buiten de koeling of nog mooier vol in de zon | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:09 |
Vlees en groenten staan bij mij in de keuken tot het op de bbq gaat, schaal om het er naartoe te brengen wordt daarna in de afwasmachine. Sate heeft een stokje om mee te draaien, stalen grilltang wordt bij mij zo heet dat ie steriel is. In de zomer onderbreek ik de koelketen niet (boodschappen doen met een koeltas) en sowieso staat mijn koelkast op 2 graden en wordt wekelijks schoongemaakt. | |
Geralt | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:10 |
2 graden is wel heel koud | |
Geerd | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:13 |
Halve liters moeten wel koud zijn he | |
Pietverdriet | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:18 |
Ik heb keukenhygiene in de horeca meegekregen, koeling is dus schoongemaakt met een chlorix sopje (nog wel eens discussies gehad met de VWA over chloorbleekmiddel vs chloramine-T wat ik destijds gebruite, maar voor thuis vind ik dat overdreven) en steenkoud. | |
Geralt | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:20 |
4 graden staat ie hier op. Als het snel moet dan gaat de "groentela" op quick cool, daarmee zijn de biertjes binnen 20 minuten steenkoud. Zit ook zo een rubber rand omheen, om de kou vast tte houden. Is schijnbaar zodat je groenten langer vers kunnen blijven ofzo. Kan dat vak ook op 0 graden zetten. Ik gebruik het enkel voor bier. | |
Geerd | vrijdag 11 augustus 2017 @ 23:33 |
Lekker gek !!! | |
hakunamatafaka | zaterdag 12 augustus 2017 @ 14:02 |
Als het aan de oppervlakte zit, wat is dan het voordeel van een tang? Is toch evenveel risico dan. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 augustus 2017 @ 14:11 |
Waarom zou dat een risico zijn, die tang wordt zo heet dat ie steriel is. | |
hakunamatafaka | zaterdag 12 augustus 2017 @ 15:59 |
Een vork toch ook? | |
Pietverdriet | zaterdag 12 augustus 2017 @ 16:01 |
Het prikken gaat niet om de kruisbesmetting, maar om het uitlopen van sap uit het vlees |