abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 13 augustus 2017 @ 20:27:03 #101
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_173119485
registreer om deze reclame te verbergen
Hier zijn ze op dit moment ook kieskeurig met eten, maar ik merk dat er steeds al weer iets meer gegeten wordt. N eet niet alleen meer chocopasta op haar brood, maar stroop, kaas eet ze nu ook weer. L is minder kieskeurig over het broodbeleg. Daar kan ik ook pindakaas, smeerkaas, ham, kip op het brood doen. Fruit eten ze voldoende. Groenten eten ze soms wel, soms niet.
Doperwten gaan er altijd goed in. Wortel vinden ze ook lekker. N at op vakantie bij haar kindermenu ook eerste de appelmoes en daarna de wortels. Toen de wortels op waren, begon ze pas aan de frietjes.
En hoi, wij leven nog. Genoten van mijn vakantie. Het weekje weg was heerlijk en de meiden hebben het echt fantastisch gedaan! Uitgeslapen tot minstens half 9, elke dag super gezellig. Geen moment gezeurd. Zo fijn.
Morgen weer beginnen met het inrichten van mijn lokaal. Eens kijken of we er 31 tafeltjes ingepropt krijgen.
  zondag 13 augustus 2017 @ 20:34:44 #102
101840 Rijstebuiltje
De allerliefste dat ben jij!
pi_173119726
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 20:26 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]

Ik had laten vallen bij het cb dat ze slecht sliep. Een maandje later kreeg ik een brief van het cb met een datum en tijd voor een afspraak. Om haar slaapritme nog een keer te bekijken en te bespreken... Ik heb dat direct afgekapt en afgezegd. Aan de telefoon gezegd dat het prima ging en niet nodig was. Zijn ze nou helemaal?!

Morgen weer afspraak cb en ik ga helemaal niks zeggen. En als ze vragen hoe het gaat met zindelijkheid verzin ik wel wat. Anders krijgen we daar misschien weer wat mee.
Wat een stelletje bemoeizuchtige types toch :o
Hoe oud is N. nu? Je kan moeilijk forceren. E. was de laatste keer ook volgens het CB moeilijk te motiveren/stimuleren voor de ogentest. Bij mij deed ze 'm zonder problemen, maar dat wilden ze niet. Het moest nml bij een 'vreemde'. Ik zag al gelijk toen die dame het probeerde dat het averechts ging werken bij E. Ik zei haar dat ook en uiteindelijk kreeg ik gelijk, dus mevrouw was gepikeerd. Ik mocht op herhaling met dezelfde uitkomst en nu heb ik een doorverwijzing voor de oogarts in the pocket. -O-
[url="http://lb1f.lilypie.com/uNDDp2.png]Trotse mama, van het liefste meisje[/url]
  zondag 13 augustus 2017 @ 20:35:19 #103
52229 Chanty
Ik heersch >:)
pi_173119750
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 20:19 schreef Rijstebuiltje het volgende:
Oh ja eten...
Hier een hele poos geen warme groente naar binnen gekregen, wel énorme hoeveelheden rauwkost, zoals sla, komkommer, paprika etc en andere toch redelijk goede dingen zoals vlees, pasta, brood, zuivel, hartig en zoet beleg etc. Bij het CB kregen we gelijk het predikaat: 'kieskeurige eter'. Pardon zeg :{

Nu ben ik afgelopen week gebeld door het CB, kon niet opnemen dus, dus voicemail. Hoe het met ons is?
Ze belt me halverwege de maand nogmaals terug. Ik zit er helemaal niet op te wachten. Heeft 1 van jullie dit ook wel eens meegemaakt? :o

Nu hebben we de afgelopen 2 weken énorme sprongen gemaakt qua warm eten. Ze at ineens prei, snij- en sperzieboontjes en tuinboontjes.. Hoezeeee *O*
Ja ik had toen Lucas nog een baby was de wvpk die me ook belde omdat ze in de computer had gezien dat ik naar het weeguur was geweest en Lucas minder goed groeide. En ik was noet gebleven om haar wat te vragen (want ik had geen vragen) dus vond ze het nodig om zowel mij als mijn man te bellen. Toen heb ik aangegeven dat ik zelf wel kom als ik vragen heb. Kon dr wel wurgen.
Chanty's wegen zijn ondoorgrondelijk :p
pi_173119807
registreer om deze reclame te verbergen
Succes, Shop! Ik mag overmorgen weer beginnen aan mijn lokaal. Altijd weer een 'fris' begin (niet qua hygiëne trouwens).

Als ik het zo lees, gaat het hier best goed met eten. Zelf cherrytomaatjes van de plant plukken is de bom, die zou hij de hele dag wel willen eten.

Slapen lukte vanmiddag weer niet, ondanks een grote loopfietsronde en een 'zware' lunch met wafels :N. Maar vanavond lag hij er wel vroeg in en sliep ook meteen, dat dan weer wel. Na het motto "je moet altijd iets gevaarlijks doen voor het slapen gaan" dan, maar dat liep goed af.

Van dat soort cb vragen krijg ik altijd de kriebels. Ik zeg zo weinig mogelijk.
pi_173120203
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 19:53 schreef Selvaria het volgende:

Ik heb even wat advies nodig. N. eet al een tijdje heel slecht, maar we hadden nog wel een aantal (gezonde) succesnummers bij het avondeten, zoals pasta met zelfgemaakte tomatensaus, gebonden soepen, stamppot, pastasalade met prei en tonijn. Inmiddels eet ze alleen die laatste nog wel, maar verder echt alleen kale pasta/rijst en gebakken aardappelen in de vorm van patat en patat zelf uiteraard ook.
Herkenbaar verhaal. Of het echt nodig is, weet ik niet, maar voor onze gemoedsrust geven we I van die kauwtabletten. Ze ziet het als een snoepje dat ze zomaar iedere dag bij het ontbijt krijgt. :') .
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_173120356
Over groenten weigeren heb ik ooit iets gelezen: https://kiind.nl/waarom-kinderen-geen-groente-lusten-en-prima-is/
Vond zelf het begin van het stukje interessant (waarom kindjes een fase van groenten weigeren hebben) en daarna bij best veel dingen mijn vraagtekens.
Mijn meisje begint nu zoetjes aan wat meer en gevarieerder te eten savonds. Tegen de tijd dat ze echt goed vast voedsel begon te eten, begon ze savonds steeds meer te weigeren. Aangezien ze ontbijt en lunch en vooral fruit wel goed deed heb ik me er nooit druk over gemaakt of ze iets tekort zou komen.
Ons CB is zo druk dat ik me afvraag of ze ooit uit zichzelf contact zouden opnemen buiten de reguliere afspraken :P
Ik denk wel dat als je de gewoonte hebt om jezelf te informeren, je het al snel als bemoeizucht kunt ervaren, terwijl er vast veel mensen zijn die dat simpelweg wel kunnen gebruiken.
pi_173120870
registreer om deze reclame te verbergen
R eet alleen groenten als ik er een spelletje van maak of in soepvorm. Pitapientjes zijn dan weer het hoogtepunt van de dag.
Snaaizin heeft ze ook niet, ik wel. ;)
  zondag 13 augustus 2017 @ 21:18:59 #108
409579 LuDann
All the way
pi_173121296
Ik zou dat van het CB niet zo hoog opnemen hoor. Het is hun werk, ik vind het eigenlijk wel netjes dat ze nog even nabellen om te vragen of alles goed gaat (zeker als een gezin een zware tijd achter de rug heeft bijvoorbeeld) en of er nog vragen zijn.

Wolk eet vooralsnog nog steeds wel prima eigenlijk. Aardappelen in elke vorm en bloemkool, broccoli en boontjes zijn favoriet. Op het KDV krijgt ze overdag warm eten en daar eten ze de meest exotische dingen lees ik, zoals raapstelen. Zou ik nooit op komen. :P
pi_173121511
quote:
2s.gif Op zondag 13 augustus 2017 20:49 schreef Franny_G het volgende:

[..]

Herkenbaar verhaal. Of het echt nodig is, weet ik niet, maar voor onze gemoedsrust geven we I van die kauwtabletten. Ze ziet het als een snoepje dat ze zomaar iedere dag bij het ontbijt krijgt. :') .
ik heb de gummie vitamine tabletten van Dora. Jongens noemen het de snoepjes die goed voor je buik zijn :)
  zondag 13 augustus 2017 @ 21:44:37 #110
349615 AwayTL
Guess whoohoo...
pi_173122341
Ja, ontzettend vervelend die mensen die als taakbeschrijving ELK kind tot 4 moeten monitoren om extremen eruit te pikken en te helpen waar nodig. Ontzettend ergerlijk dat ze dan soms vragen stellen of terugbellen als iets niet helemaal zoals standaard loopt. Het is natuurlijk ook belachelijk om gemiddeldes aan te houden als je zo veel kinderen onder ogen krijgt.

Het is niet verplicht om te gaan. Weet je het zelf beter, ook goed, waarschijnlijk wel nl. Wij zoeken veel uit en kijken naar ons kind, wij zien ze ook bijna elke dag.

Genoeg mensen die van helemaal niks weten en gebaat zijn bij de adviezen, ook al komen ze misschien uit de jaren 50. Ja eens, het cb is niet helemaal up to date, maarja niet gefinancierd vanuit eigen middelen, maar het zijn geen monsters die uit zijn op de moeders zo'n slecht gevoel mogelijk te geven noch de kinderen in allerlei verdoemhokjes te stoppen.
Als je twijfelt aan bovenstaande tekst, neem dan contact op met je medisch specialist.
pi_173122715
Vind het vaak sterk afhankelijk van het cb, de arts of verpleegkundige. Bij Jan had ik een verpleegkundige van de oude stempel en de arts riep gaat prima geniet er van, verpleegkundige wist mij het gevoel te geven alsof hij mega achter liep dat hij niet kon kruipen met 6 maanden. Had volgens mij moeten vragen of het boekje wel op de goede pagina open geslagen was....

Nu hele fijne verpleegkundige, leuke jonge vrouw die een peuter weet te motiveren om te doen wat hij moet laten zien. De arts die we hadden is helaas met pensioen was een super leuke vrouw en we hebben nu een andere en die is ook jong, moeder van 2 kinderen en ik heb een aantal jaren met haar samen gewerkt want zij is gewoon kinderarts die het met 2 kleine kinderen fijner vind om regelmaat te hebben ipv nachtdiensten, weekenddiensten etc. Haar kinderen zijn beiden ongeveer 9 maanden jonger dan de mijne. Dus niet elke CB arts is een afgekeurde arts die geen specialisatie heeft en niet met de tijd is mee gegaan.

De andere verpleegkundige die er nu nog is bij ons op het CB had goed ingeschat na de geboorte van Jan dat het niet helemaal soepel met mij zelf liep en belde regelmatig even om te horen hoe het ging en kwam extra kijken hoe het met ons allemaal ging toen ik met een borst en baarmoeder ontsteking plat lag en ook aandacht voor de vader of die het verzorgen van mij en een pasgeborene allemaal trok
pi_173122803
Ok. Maargoed he, n=1, voor ons. Voor het CB n=oneindig.

+1 op always.
pi_173122845
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2017 21:44 schreef AwayTL het volgende:
Ja, ontzettend vervelend die mensen die als taakbeschrijving ELK kind tot 4 moeten monitoren om extremen eruit te pikken en te helpen waar nodig. Ontzettend ergerlijk dat ze dan soms vragen stellen of terugbellen als iets niet helemaal zoals standaard loopt. Het is natuurlijk ook belachelijk om gemiddeldes aan te houden als je zo veel kinderen onder ogen krijgt.

Het is niet verplicht om te gaan. Weet je het zelf beter, ook goed, waarschijnlijk wel nl. Wij zoeken veel uit en kijken naar ons kind, wij zien ze ook bijna elke dag.

Genoeg mensen die van helemaal niks weten en gebaat zijn bij de adviezen, ook al komen ze misschien uit de jaren 50. Ja eens, het cb is niet helemaal up to date, maarja niet gefinancierd vanuit eigen middelen, maar het zijn geen monsters die uit zijn op de moeders zo'n slecht gevoel mogelijk te geven noch de kinderen in allerlei verdoemhokjes te stoppen.
Hear, hear!

Ik schrik er best van hoe goedbedoelde initiatieven en adviezen zo negatief opgepakt worden :{
pi_173122997
+1 op Always en Skittles!
Laatst met wat vragen en twijfels voor het eerst naar het inloopspreekuur geweest. We kregen fijn advies waar we direct wat mee konden en een hart onder de riem. Alleen willen ze T. voor zijn 4e verjaardag nog even zien voor de zekerheid. Top en prima ^O^
Sweet like candy to my soul
Sweet you rock and sweet you roll
Lost for you, I'm so lost for you..
<a href="http://global.thebump.com/tickers/tt190c03.aspx" rel="nofollow" target="_blank">T.</a>
pi_173123325
Dat van die ogentest begrijp ik ook niet helemaal. Zo'n arts doet de test volgens de regels. En dan is de arts 'gepikeerd'? In het boekje van het CB staat bij mij ook uitgelegd dat als de ogentest tweemaal niet goed lukt, een doorverwijzing voor een test bij de ogenarts kan worden gegeven. Dat is helemaal niet erg verder, gewoon 'voor de zekerheid'.

Iemand doet dus gewoon haar werk, en is niet bezig het jou en je kind moeilijk te maken, of om dwars te zitten of wat dan ook.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
  zondag 13 augustus 2017 @ 22:16:02 #116
101840 Rijstebuiltje
De allerliefste dat ben jij!
pi_173123591
Ik had voorheen ook nooit problemen met ons CB, totdat dit miepje in dienst kwam. Anyhow, gelukkig sprak ik laatst een andere verpleegkundige die tijdens de intake bij mijn dametje op bezoek kwam. Ze vond haar lief en groot geworden en nadat ze mijn verhaal had aangehoord, keek ze me toch met enigzins opgetrokken wenkbrauwen aan, van ehh :? Het gaat toch goed, waar doet ze moeilijk over..
[url="http://lb1f.lilypie.com/uNDDp2.png]Trotse mama, van het liefste meisje[/url]
  zondag 13 augustus 2017 @ 22:18:08 #117
101840 Rijstebuiltje
De allerliefste dat ben jij!
pi_173123678
quote:
2s.gif Op zondag 13 augustus 2017 22:08 schreef Franny_G het volgende:
Dat van die ogentest begrijp ik ook niet helemaal. Zo'n arts doet de test volgens de regels. En dan is de arts 'gepikeerd'? In het boekje van het CB staat bij mij ook uitgelegd dat als de ogentest tweemaal niet goed lukt, een doorverwijzing voor een test bij de ogenarts kan worden gegeven. Dat is helemaal niet erg verder, gewoon 'voor de zekerheid'.

Iemand doet dus gewoon haar werk, en is niet bezig het jou en je kind moeilijk te maken, of om dwars te zitten of wat dan ook.
Klopt, maar omdat mijn dametje niet wilde meewerken, begon ze een bozige toon naar haar aan te slaan.. :N

Je kan mij niet wijsmaken, dat dat de bedoeling moet zijn van een ogentest..
[url="http://lb1f.lilypie.com/uNDDp2.png]Trotse mama, van het liefste meisje[/url]
  zondag 13 augustus 2017 @ 22:18:29 #118
280612 gewoonmezelf87
Nu ook als mama!
pi_173123693
quote:
2s.gif Op zondag 13 augustus 2017 22:08 schreef Franny_G het volgende:
Dat van die ogentest begrijp ik ook niet helemaal. Zo'n arts doet de test volgens de regels. En dan is de arts 'gepikeerd'? In het boekje van het CB staat bij mij ook uitgelegd dat als de ogentest tweemaal niet goed lukt, een doorverwijzing voor een test bij de ogenarts kan worden gegeven. Dat is helemaal niet erg verder, gewoon 'voor de zekerheid'.

Iemand doet dus gewoon haar werk, en is niet bezig het jou en je kind moeilijk te maken, of om dwars te zitten of wat dan ook.
Volgens mij werd rijst als gepikeerd bestempeld..

verder wel eens met away... Je hoeft niets met de adviezen te doen maar ik heb best goede tips van ze gekregen voor Saar. en wb James zijn ze heel soepel, moeilijke start,niet druk maken.
Gm vind ik echt zon lieve mama O+ . Zo 1 waar alle kindjes soms jaloers op zijn dat ze hun mama niet is.
S. 2014
J. 2016
  zondag 13 augustus 2017 @ 22:20:50 #119
101840 Rijstebuiltje
De allerliefste dat ben jij!
pi_173123791
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 22:18 schreef gewoonmezelf87 het volgende:

[..]

Volgens mij werd rijst als gepikeerd bestempeld..

verder wel eens met away... Je hoeft niets met de adviezen te doen maar ik heb best goede tips van ze gekregen voor Saar. en wb James zijn ze heel soepel, moeilijke start,niet druk maken.
Zie mijn reactie hierboven Dees. Toen ik zei dat ik het niet fijn vond dat ze E. zo benaderde was ze dus pissed naar mij.. sorry, maar ik ben hier de moeder, niet zij, lijkt me..
[url="http://lb1f.lilypie.com/uNDDp2.png]Trotse mama, van het liefste meisje[/url]
pi_173123945
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 22:18 schreef Rijstebuiltje het volgende:

[..]

Klopt, maar omdat mijn dametje niet wilde meewerken, begon ze een bozige toon naar haar aan te slaan.. :N

Je kan mij niet wijsmaken, dat dat de bedoeling moet zijn van een ogentest..
Dat is wel maf idd :o Mag hopen dat ze dan gewoon zeggen, jammer, dan maar nog een afspraak.
Sweet like candy to my soul
Sweet you rock and sweet you roll
Lost for you, I'm so lost for you..
<a href="http://global.thebump.com/tickers/tt190c03.aspx" rel="nofollow" target="_blank">T.</a>
  zondag 13 augustus 2017 @ 22:33:52 #121
243360 _NIKKI_
In de wolken...
pi_173124277
Wij hebben wel een fijn cb, al heb ik met L wel momenten gehad waarbij ik helemaal zen binnenkwam, maar toch met een naar gevoel weer naar buiten liep. Er was op één of andere manier altijd wel iets niet goed. Nu deed mij het niet heel veel, maar ik kan me voorstellen dat onzekere mama's nog onzekerder zouden worden van dat soort bezoekjes. Toch vind ik het cb wel een fijne instantie, vooral omdat er ook ouders zijn die helemaal geen idee hebben van wat een baby, dreumes, peuter nodig heeft qua voeding, aandacht etc. Het cb kan juist die ouders die even een duwtje in de rug nodig hebben qua opvoedingszaken goed helpen.

Ik doe overigens ook af en toe mee aan de workshops die het cjg organiseert. Niet alles trekt me, maar ik pik er gewoon dingen uit die me aanspreken en waarvan ik denk dat het mij als moeder vaardiger maakt. :)

Morgen gaan T en S voor de laatste keer naar het oude kdv. Ze gaan muisjesknuffels trakteren met een kaartje eraan "wij piepen er tussenuit". Als lekkers voor de kindjes hebben we blokjes kaas en snoeptomaatjes. Ik ben erg blij dat de laatste dag eindelijk daar is. :)
Mama van 3!
  maandag 14 augustus 2017 @ 00:23:04 #122
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_173126818
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 15:21 schreef Dot. het volgende:

[..]

Mijn nichtje schakelt haar vriendinnetje in als ze het echt niet langer op kan houden, want liever poept ze niet op school.

Kwak, dat klinkt zwaar :* Ik vind het altijd zo knap om te lezen hoe jij situaties her- en erkent en hard aan de slag gaat om iets te veranderen als je het liever niet zo ziet :)

Wat fijn dat de kdv wissels zo goed uitpakken! Hier was het ook echt een groot succes. Hij heeft het nu minder naar zn zin, want zn grote vriend is er de hele zomer niet.

Mijn peuter gaat ineens hard. Is zomaar zindelijk, dag en nacht, nadat hij een Ikea treinbaan mocht in ruil voor al zn luiers. En hij wil dagelijks langs zijn school rijden, ook al duurt dat nog een half jaar O+
Wat lief Dot dat je dat zegt.

Het gaat na een paar dagen doorzetten echt al radicaal beter. Ik heb mijn kind weer een beetje terug. Vanavond zei hij zelfs tijdens het verschonen met een handje door mijn haar "ik vind jou zo lief mama! En jouw haren ook!" *plasje*

dat was zo fijn na echt wel maanden alleen maar afwijzing en veel heel veel geschreeuw van hem om alles. Niks ging meer normaal en we liepen op een gegeven moment op eierschalen.

We aten vanavond gewoon aan tafel een maaltijd en hij at pasta mét saus :o

De truc is vooral consequent zijn bij ons, en voorspelbaar, en hele duidelijke grenzen (dus niet tevee meeveren) maar zonder op de gang en ultimatums en aftellen en boos worden. Ik heb Janet Lansbury's blog maar weer eens afgestoft...
  maandag 14 augustus 2017 @ 00:30:18 #123
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_173126878
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 16:35 schreef Roomsnoes het volgende:

[..]

:*
Waarom denk je dat je te weinig grenzen hebt aangegeven?
We waren teveel bezig met voorkomen dat hij boos zou worden, veel te veel meegeven en te weinig grenzen. Kan best dat sommige kinderen dat fijn vinden, maar Melle gedijt er slecht op.

Verder te vaak tv ingezet om m aan t eten te krijgen, sowieso teveel aandacht aan of hij eet of niet, te lang tv laten kijken, duizend keer van gedachten laten veranderen omtrent eten/spelen/kleren. Heel erg meeveren maar het gedrag werd alleen maar erger. Hij zat zichzelf ook enorm in de weg ermee.

Nu gewoon een paar hele duidelijke regels, en vooral heel heel veel rust in wat wij doen en zeggen. We eten aan tafel, en hij hoeft niks maar als hij speelt gooit of van tafel gaat is hij klaar en gaat het bord weg. Niet complimenteren voor proeven of wel eten want dan weigert hij direct weer. Weinig aandacht aan het eten als handeing besteden. Het is gewoon vanzelfsprekend als hij dat doet. We veel aandacht voor gezellig samen zijn aan tafel, en gesprekjes en grapjes.

Niet boos worden, negatief gedrag en een bui accepteren als hij een grens tegenkomt zoals 'niet gooien'. Benoemen maar er geen enorme preek van maken over hoe het dan wel moet, niet onderhandelen of omkopen, geen time outs. Wel fysiek tegenhouden of begeleiden en altijd zeggen waarom je dat doet.

Werkt voor Melle echt heel goed.

[ Bericht 1% gewijzigd door kwakz0r op 14-08-2017 00:48:25 ]
  maandag 14 augustus 2017 @ 00:47:24 #124
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_173127014
quote:
1s.gif Op zondag 13 augustus 2017 14:42 schreef LuDann het volgende:
Ik laat haar zelf kiezen, dwz ik geef haar meestal waar ze om vraagt.
Lu bij ons is dat ook zo, maar dat is dus een voorbeeld van dat hij teveel keus niet aankan. Dan gaat hij grenzen zoeken.

Dus nu vraag ik of hij fruit wil of een koekje en dan bied ik keus uit hooguit twee en dan kiest hij en als hij allebei niet wil dan is t jammer. We gaan straks weer wat anders eten (bijv abondeten).

Als hij dan na vijf minuten alsnog toch wel wil dan is het ook echt pech. Klinkt hard maar hij eet anders echt hap snap en wordt mega chaggo. Als ik hem bovendien dan wel geeg wat hij vraagt dan is t toch niet goed en wordt ermee gesmeten.

Overigens eet hij nu sinds een paar dagen meestal gewoon wat hij vraagt en hij krijgt ook gewoon wat extras als hij tussendoor aangeeft honger te hebben ofzo hoor.
  maandag 14 augustus 2017 @ 00:58:49 #125
268038 kwakz0r
snowclones you an eggcorn
pi_173127142
(En we zijn heus nog weleens boos of geirriteerd, maar een halve week geleden was ik nog radeloos... dus ik hen tevreden over de huisige koers)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')