abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 14:27:38 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_172995908
registreer om deze reclame te verbergen
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ok-12416670-a1569156

Coffin Houses in Hongkong Het bestaande beeld van Hongkong is: hoge gebouwen, rijkdom en overvloed. De realiteit is: 200.000 inwoners leven in golfplaathuizen of piepkleine ‘doodskisten’.

Wonen in een ‘doodskist’, een kamer van n bij twee meter. Huang Yu (42) houdt het ondanks de ratten, stank, muggen en hitte best vol. Hij gelooft namelijk nog steeds in de mythe dat iedereen in het financile wereldcentrum Hongkong miljonair kan worden als je maar kei- en keihard werkt. Daarom is hij naar de glitterende havenstad gekomen, de duurste, rijkste, maar ook meest ongelijke metropool van China.

web_0808buihongkonghuisjes.jpg

Waar deze Chinese ‘vastelander’, die droomt van een „gouden toekomst”, de laatste tijd steeds minder goed tegen kan, is zijn al weken zieke bovenbuurman die regelmatig de vloer vol poept omdat hij niet snel genoeg uit zijn hok kan komen. En waar hij ook tabak van begint te krijgen is „dat mens daar, die uh…” – hij wijst naar zijn linker buurvrouw achter een gordijn.

„Of zij staat om twee uur ’s nachts op om te gaan koken of zij ligt de godganse nacht in haar telefoon te fluisteren”, klaagt Huang Yu. Zij, ook van het vasteland, hoort liggend in haar „kamer” van achter een gordijn zijn gejammer aan en steekt haar tong uit.

„Ik ga haar nog een keer aanmelden bij de politie en bij de huisbaas, want zij is volgens mij illegaal in Hongkong, ik hoop dat zij haar de stad uitzetten, ik hoop dat zij dan crepeert op straat,” zegt Huang, die met acht anderen een ruimte van 19 vierkante meter deelt, later. Hij is duidelijk getergd en bekaf van de slapeloze nachten en de lange dagen in een bakkerij waar hij taarten versiert.

web_0808buihongkong2.jpg

Huang’s hok aan de Kam Lap Street in het dicht bevolkte Sham Shui Po bevindt zich in een kamer van een opgesplitst appartement van 43 vierkante meter. Zijn ‘hok’ bestaat, net als de acht andere slaapplaatsen, uit vier planken en nog eentje waarop hij zijn tv’tje, theekop en een kleine ventilator heeft staan. Voor wat de Engelstalige media hier een ‘coffin home’ noemen, betaalt hij 4.500 Hongkongse dollar (omgerekend ongeveer 500 euro), bijna de helft van zijn banketbakkersloon van 10.000 HKD (ruim 1.100 euro) „Ik leef nog, maar ik ben al vast begraven, is een grap die wij vaak maken”, lacht Huang.

Nu Hongkong met temperaturen van 39 tot 40,5 graden de warmste zomer sinds 1885 beleeft, brengt hij de meeste uren die hij niet werkt, door in de McDonald’s in de wijk Sham Shui Po. „Daar is het koeler, want mijn kamer is heter dan een wok.”

McDonald’s-vluchtelingen

De plaatselijk pers heeft de bewoners van de „doodskist-huizen” daarom omgedoopt tot McDonald’s-vluchtelingen. Curieus genoeg heeft Huang Yu in zijn „kamer” – hij blijft dat woord hardnekkig gebruiken – geen last van de geur van ongewassen voeten, schimmel, etensresten en algehele veroudering van het flatgebouw.

Wie samen met hem en Sze Lai-shan van de Society of Community Organisation een middag en een deel van de nacht door de wijken van Kowloon, de New Territories en zelfs Hongkong Island doorbrengt, leert het andere Hongkong kennen: het Hongkong van de ‘doodskisten’ in appartementen en het Hongkong van de ‘hokken’ van golfplaten op de daken van kantoorgebouwen.

web_0808buihongkongextra.jpg

„Je hebt hier wel een spectaculair uitzicht” zegt Sze Lai-shan als wij op het dak van een 33-verdiepingen tellend gebouw in het Yau Tsim Mong-district staan waar van golfplaten 30 kamers zijn gemaakt. Tussen de antennes voor mobiele telefonie, de uitlaten van airco’s en de elektriciteitskabels krioelen kinderen, een vrouw is aan het koken en een hoogbejaarde man in een singletje geeft zijn potplanten water.

Het uitzicht op ‘Hongkong by night’ is inderdaad indrukwekkend, n volkomen absurd. Het andere, rijke Hongkong is zo dichtbij en voor bijvoorbeeld Leung Ya Lei (42) tegelijkertijd totaal onbereikbaar. Zij woont met haar zoontje van 6 en dochtertje van 8 sinds haar scheiding in een hut van golfplaten en is daar ook bijna de helft van haar maandloon (850 euro) aan kwijt. Haar hok biedt ruimte aan een stapelbed, een bank en tafel waarop zij haar tv en een kookapparatuur heeft geplaatst. De ruimte onder de tafel dient als klerenkast. Haar kinderen kijken op de kleine tv naar een spelletjesprogramma in het Kantonees.

„We hebben tenminste wel daglicht en ’s avonds zorgt de wind voor afkoeling”, zo vat zij de voordelen van het wonen op een kantoorgebouw samen. „Ik heb net gehoord dat het nog zeker drie jaar duurt voordat ik in aanmerking kom, ik ben helaas geen noodgeval”, zegt ze.

Sze Lai-shan vult aan: „Er komen jaarlijks 4.000 sociale appartementen vrij voor 200.000 gegadigden, er zijn mensen die al 20 jaar wachten.” Dat getal van 200.000 komt overeen met het aantal geschatte bewoners van de doodskisten en de hokken en hutten op de daken van flatgebouwen. Sze: „In werkelijkheid is dat aantal veel hoger, want die schatting dateert van 2014. De overheid telt sindsdien niet meer en het aantal mensen dat onder de armoedegrens is gezakt, is opgelopen naar 1,3 van de 7,2 miljoen Hongkongers, inclusief de arbeidsmigranten.”

Hongkong is de duurste vastgoedmarkt ter wereld waar projectontwikkelaars vrij spel hebben en uitsluitend nog bouwen voor vermogenden of Hongkongers met de betere banen. En dat schuurt, want de helft van de Hongkongers kan zich de nieuwbouw niet veroorloven en woont in de sociale sector die amper groeit.

web_0808buihongkong1.jpg

Gemiddeld kost hier op dit moment een appartement 1,5 miljoen euro voor 70 vierkante meter; onbetaalbaar voor mensen met lage en middeninkomens die werken in de horeca, de beveiliging en in de havens van Hongkong. Volgende maand zal deze prijs met vijf procent zijn gestegen.

„Zelfs al zouden zij hun kinderen, hun longen en hun nieren verkopen, dan kunnen de armen en de lage inkomensgroepen zich geen appartement veroorloven”, zegt Sze Lai-shan, een juriste. Wiens familie niet al vele generaties in Hongkong woont en niet over een vermogen bezit, is kansloos. Dat zijn vooral arbeidsmigranten uit China. De ironie wil dat de prijzen worden opgedreven door hun landgenoten, de talloze nieuwe rijken die graag in het liberale, super kapitalistische Hongkong investeren.

Macht der projectontwikkelaars

Het opsplitsen van appartementen is hier legaal, huiseigenaren die hun bezit ‘verhokken’ worden niet gehinderd door brandweer- en sanitaire voorschriften. ‘Kleine overheid, grote en vrije markt’ is in Hongkong het motto. Uiteraard wordt er al vele jaren gepleit voor wetten tegen het opdelen van appartementen en vr meer sociale woningbouw.

De ‘woningcrisis’ was zelfs een van de motieven van de honderdduizend Hongkongers om in 2014 te demonstreren voor vrije verkiezingen. Maar de machtige projectontwikkelaars, die in de eerste helft van dit jaar 17,3 miljard euro verdienden met de verkoop van appartementen, hebben politiek Hongkong volledig onder controle. Hun politieke vertegenwoordigers in de Wetgevende Vergadering houden sociale hervormingen tegen. Of daar verandering in komt na de oproep van de Chinese president Xi Jinping om de eindeloze politieke debatten in Hong Kong een keer te staken en eindelijk „de sociale problemen” op te lossen, moet de komende tijd blijken.

Dat de grote Chinese leider onlangs in de stad was om de 20ste verjaardag van de teruggave van Hongkong aan China te vieren, is Huang Yu en Leung Ya-lei ondanks de overweldigende aandacht totaal ontgaan. „Ik heb te horen gekregen dat wij hier weg moeten en ik weet niet waar ik met twee kinderen naar toe moet”, vertelt zij. Huang Yu biedt aan haar te waarschuwen als er een paar „doodskisten” in zijn gebouw vrij komen. Maar zij neemt dat aanbod wijselijk niet aan.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 14:29:54 #2
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_172995964
Amsterdam over 20 jaar.
Min de hitte.
Nobody exists on purpose.
Nobody belongs anywhere.
Everybody's gonna die.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 14:31:43 #3
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 14:33:12 #4
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_172996034
registreer om deze reclame te verbergen
inb4 geklaag over de woningbouw in Nederland.

Edit: kut nee, toch niet.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 14:57:25 #5
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_172996542
Nog geen klopkoek hier die even komt duiden wat een libertarische maatschappij (die onder controle staat van een communistisch regime) voor gevolgen heeft?
Op maandag 5 februari 2018 12:04 schreef Copycat het volgende:
Neuken?
pi_172996623
Wat is hier nieuws aan?
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 15:03:15 #7
64831 2NutZ
Non-profit paardenstylist.
pi_172996676
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:00 schreef static het volgende:
Wat is hier nieuws aan?
Ik lees dit voor het eerst :o best schokkend.
* Je mag wel een iets normalere toon aanslaan. Realiseer je goed dat dit slechts jouw mening is.
pi_172996794
Vroeger hadden ze Kowloon Walled City, nu zijn de mensen wat meer verspreid.
pi_172996841
Ik heb het zelf ook gezien daar. Een doodnormale appartement (Naja, doodnormaal, een appartement vergelijkbaar in grootte als een apartement in Nederland, maar dan letterlijk 10x duurder.) onderverdeeld in 10(!!!) kamers die verhuurd worden aan families van 3-4 personen(!).

In NL zal zo'n appartement max 3 studentenkamers zijn.

Lijkt het me verschrikkelijk om in zoiets te wonen? Tuurlijk. Vind ik dat "ze dat allemaal moet verbieden"? Nee.
Je mag er wel tegen zijn, maar er is simpelweg geen oplossing. Als ze deze kamers niet hebben, dan moeten die mensen op straat wonen. Of in zelfgebouwde hokken van platen op ongebruikt berggebied. Nog erger lijkt me. (20 jaar geleden had je dat heel veel. Veel brand, overstromingen, en doden later hebben ze voor deze oplossing gekozen)

Sociale huurwoningen kunnen niet op tijd gebouwd worden. 4000 tegenover 200.000. Niet alleen het aantal, maar ook de locatie. Deze huurwoningen worden ver buiten de stad gebouwd. Moeten die mensen 3 uur retour doen om op hun werk te komen waar ze 10 uur zitten.
Je ziet dan ook veel mensen die wel een huurwoning hebben, maar toch zo'n kamer huren om dichtbij het werk te zijn.
pi_172996906
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:00 schreef static het volgende:
Wat is hier nieuws aan?
20 jaar geleden waren het kippenhokken in oude brandgevaarlijke liftloze huizen.
http://all-that-is-interesting.com/cage-homes-hong-kong

Nu zijn het meer grafkamertjes in luxe flats.

In Principe is er wel een upgrade.
pi_172996922
Dan hebben onze Kebab-vluchtelingen het toch aanzienlijk beter dan deze McDonald’s-vluchtelingen. Prima gesoleerde huurwoningen met prima sanitaire voorzieningen (schoon drinkwater) en dan nog gratis geld om van te leven ook.
pi_172996927
Elke echte VVD-er had na de eerste alinea de broek al los.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_172997055
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:10 schreef athlonkmf het volgende:
Ik heb het zelf ook gezien daar. Een doodnormale appartement (Naja, doodnormaal, een appartement vergelijkbaar in grootte als een apartement in Nederland, maar dan letterlijk 10x duurder.) onderverdeeld in 10(!!!) kamers die verhuurd worden aan families van 3-4 personen(!).

In NL zal zo'n appartement max 3 studentenkamers zijn.

Lijkt het me verschrikkelijk om in zoiets te wonen? Tuurlijk. Vind ik dat "ze dat allemaal moet verbieden"? Nee.
Je mag er wel tegen zijn, maar er is simpelweg geen oplossing. Als ze deze kamers niet hebben, dan moeten die mensen op straat wonen. Of in zelfgebouwde hokken van platen op ongebruikt berggebied. Nog erger lijkt me. (20 jaar geleden had je dat heel veel. Veel brand, overstromingen, en doden later hebben ze voor deze oplossing gekozen)

Sociale huurwoningen kunnen niet op tijd gebouwd worden. 4000 tegenover 200.000. Niet alleen het aantal, maar ook de locatie. Deze huurwoningen worden ver buiten de stad gebouwd. Moeten die mensen 3 uur retour doen om op hun werk te komen waar ze 10 uur zitten.
Je ziet dan ook veel mensen die wel een huurwoning hebben, maar toch zo'n kamer huren om dichtbij het werk te zijn.
Heb er jaren gewoond - in een normaal apartement - die zijn inderdaad niet voor de locals te betalen. 1 bedroom schiet je al snel naar de HK$28.000 per maand. En die zijn ook klein.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.
pi_172997072
Hong Kong is qua oppervlakte vrij klein. Amsterdam is groter. Kijk maar op mapfrappe.com om te vergelijken.
pi_172997101
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:20 schreef Homey het volgende:
Hong Kong is qua oppervlakte vrij klein. Amsterdam is groter. Kijk maar op mapfrappe.com om te vergelijken.
Hong kong is qua oppervlakte vergelijkbaar met provincie Utrecht. Je hebt het over Hong Kong Island denk ik.
pi_172997129
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:19 schreef static het volgende:

[..]

Heb er jaren gewoond - in een normaal apartement - die zijn inderdaad niet voor de locals te betalen. 1 bedroom schiet je al snel naar de HK$28.000 per maand. En die zijn ook klein.
Voordeel is wel dat ze daar heel innovatief zijn. Ik kijk regelmatig uit naar hun oplossing om ruimtegebrek op te lossen: https://www.dezeen.com/20(...)ce-saving-furniture/

https://www.google.nl/sea(...)ILg&biw=1327&bih=973
pi_172997149
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:21 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Hong kong is qua oppervlakte vergelijkbaar met provincie Utrecht. Je hebt het over Hong Kong Island denk ik.
Ik heb het over het stedelijk gebied waar al die miljoenen mensen wonen. Kijk maar op mapfrappe.com
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 15:24:58 #18
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_172997187
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Elke echte VVD-er had na de eerste alinea de broek al los.
Doet het pijn dat vasteland Chinezen eerder kiezen voor een kapitalistische doodskist dan voor een socialistisch paradijs even verderop?
Op maandag 5 februari 2018 12:04 schreef Copycat het volgende:
Neuken?
pi_172997194
Het probleem speelt zich niet alleen in HK. Ook andere landen hebben woonruimte-tekort
http://www.dailymail.co.u(...)oom-families-LA.html

Verschil is dat bij HK het nogal schrijnend is. Ook afgestudeerd hoogopgeleiden moeten starten in dit soort kamertjes. Maar dat is meer dat ze geen zin hebben om 3 uur per dag kwijt te zijn aan reizen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:23 schreef Homey het volgende:

[..]

Ik heb het over het stedelijk gebied waar al die miljoenen mensen wonen. Kijk maar op mapfrappe.com
Dan moet je dat zeggen.. En nee, die miljoenen mensen wonen ook in de New Territories. Waar het grote werk zit is echter in dat kleine gebiedje.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 15:41:55 #20
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_172997703
quote:
10s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:24 schreef Chewie het volgende:

[..]

Doet het pijn dat vasteland Chinezen eerder kiezen voor een kapitalistische doodskist dan voor een socialistisch paradijs even verderop?
Zoals? Dit is natuurlijk de neoliberale natte droom, vele duizenden die zich kapot werken voor elke enkeling die zijn ambities enigzins weet te verwezenlijken.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 15:54:22 #22
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_172997853
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:47 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Zoals?
De man in het artikel, China verlaten voor een kans op rijkdom
Op maandag 5 februari 2018 12:04 schreef Copycat het volgende:
Neuken?
pi_172997884
quote:
10s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:54 schreef Chewie het volgende:

[..]

De man in het artikel, China verlaten voor een kans op rijkdom
Met 360 miljoen afrikanen die naar Europa toe komen zullen hier dezelfde toestanden ontstaan.
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 15:56:54 #24
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_172997905
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:55 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Met 360 miljoen afrikanen die naar Europa toe komen zullen hier dezelfde toestanden ontstaan.
Zijn er zoveel onderweg volgens de alt-rechts angstmedia?
Op maandag 5 februari 2018 12:04 schreef Copycat het volgende:
Neuken?
pi_172997921
quote:
10s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:54 schreef Chewie het volgende:

[..]

De man in het artikel, China verlaten voor een kans op rijkdom
Die kan natuurlijk ook gewoon terug gaan. Met hem hoef je echt geen medelijden te hebben.

Maar er zijn natuurlijk ook genoeg Hong-Kong-nezen die verdrukt worden en geen kant op kunnen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')