abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172988795
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. Bij de eieren van één van die bedrijven is zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid, stelt de NVWA. In de eieren zit fipronil, een anti-luizenmiddel dat verboden is in de voedselketen.

Vorige week werd bij zeven bedrijven fipronil in eieren aangetroffen. Het ging om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis hadden laten uitvoeren door Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld. De NVWA sloot vervolgens uit voorzorg zo'n 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Van direct gevaar voor de volksgezondheid was geen sprake, zei de NVWA toen.

Onderzoek van de eieren van honderd van die bedrijven heeft nu een voorlopige lijst van dertig pluimveehouders opgeleverd waarvan de eieren besmet bleken te zijn. Bij één daarvan is de overschrijding van de norm zo groot dat iedereen wordt afgeraden om de eieren te eten, bij de andere bedrijven wordt consumptie alleen afgeraden voor kinderen.

Eicode

De NVWA haalt de besmette eieren zo veel mogelijk terug. Mensen kunnen de eieren die ze thuis hebben liggen online controleren aan de hand van de code die op het ei staat.

Fipronil is een insecticide dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt beschouwd als licht giftig. Het wordt veel gebruikt om luizen te bestrijden bij bijvoorbeeld honden en katten. Bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen is het verboden omdat het bij consumptie in grote hoeveelheden schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld de lever, de schildklier en de nieren.
http://nos.nl/artikel/218(...)besmette-eieren.html

Chickfriend :D

Update 3 augustus:

Kabinet: Grondig onderzoek naar eierschandaal

Er komt een grondig onderzoek naar het eierschandaal, naast het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel al loopt. Dat schrijft het kabinet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer over de eiercrisis. Doel is te ontdekken 'hoe dit incident heeft kunnen gebeuren' en vergelijkbare crises in de toekomst te voorkomen.

Het kabinet stelt: ,,Afgelopen dagen is er onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren. Deze onrust is meer dan begrijpelijk. Het nieuws dat er een stof in een levensmiddel zit die daar niet hoort tast het vertrouwen in de voedselveiligheid aan."

De NVWA is daarom in samenwerking met het het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) op dit moment druk bezig met het nemen van maatregelen zodat de laatste van alle besmette eieren van de markt af zijn.

Het is de eerste officiële reactie namens het kabinet door de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, en de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Zij zijn allebei betrokken bij de eiercrisis. Tot nu toe lieten ze de berichtgeving over de crisis over aan waakhond NVWA. Er was de afgelopen dagen veel kritiek op de verwarrende communicatie door deze instantie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens justitie ,,in volle gang''. Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.

Ondertussen wordt de economische schade steeds groter; die zou nu al in de miljoenen lopen. Een toonaangevend detailhandelsconcern in Duitsland heeft inmiddels onze eieren uit de schappen verbannen. De supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren deels in de ban. Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

Ook consumenten zijn zwaar bezorgd. Het eten van eieren die de giftige stof bevatten, levert echter geen acute gezondheidseffecten op, is de inschatting van twee toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over mogelijke gevolgen die op langere termijn optreden door het eten van de besmette eieren is volgens hen nu nog niets met zekerheid te zeggen.

De NVWA houdt 138 van de ongeveer 180 onderzochte pluimveebedrijven gesloten. De eieren in deze bedrijven bevatten een te hoog gehalte fipronil, een middel dat verboden is in de voedselindustrie. Naast de blokkering van de bedrijven die door het servicebedrijf zijn behandeld heeft de waakhond vorige week monsters van eieren uit supermarkten genomen.

Uit de resultaten van deze monsters blijkt dat in 26% van de eieren meer dan Europese norm wordt aangetroffen. De NVWA zal de komende tijd monsters blijven nemen in de supermarkten, laat het kabinet weten.

Tweede Kamerleden zijn in ieder geval niet te spreken over de gang van zaken. Zo blijkt nu ook dat op 19 juni de Belgische toezichthouder voor het eerst contact heeft gezocht over gifeieren met het NVWA. Op 28 juni is er vervolgens een onderzoeksverzoek door de Belgen gedaan naar het bedrijf dat behandelingen aanbiedt met het giftige middel. Nadat de administratie was uitgeplozen, zijn op 19 juli (een maand later) pas de eerste monsters genomen bij acht recent behandelde boerenbedrijven. Toen het daar mis bleek, stelde de NVWA blokkades in en volgde onderzoek naar alle behandelde bedrijven sinds 1 januari.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt in een reactie op de kabinetsbrief: ,,Ik ben woedend. Er wordt gesold met onze voedselveiligheid en de Nederlandse pluimveesector is de dupe. Hoe kan het dat de Belgen al begin juni wisten van fipronil in de eieren? Op 19 juni is Nederland geïnformeerd en de eerste monsters zijn één maand later pas op 19 juli door de NVWA genomen? Ongehoord en onacceptabel. De onderste steen moet zo snel mogelijk boven."

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, zei vanmorgen in het AD nog dat de NVWA in de praktijk geen voedselwaakhond is, maar een verlengstuk van het economisch beleid.

Het kabinet meldt over de kritiek op de waakhond: ,,In de media horen we op dit moment verschillende vormen van kritiek op het handelen van de NVWA. Er is zorgvuldig beoordeeld of lage concentraties in levensmiddelen van deze stoffen gevaar kunnen vormen voor consumenten. Hierbij is uitgangspunt dat de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. Essentieel voor de werking van ons voedselveiligheidssysteem is echter dat de NVWA strikt handhaaft."

http://www.ad.nl/politiek(...)rschandaal~a3646cc3/

België onderzoekt tientallen pluimveebedrijven op fipronil

Video: Die Eierlüge

Ook onderzoek naar fipronil in kippenvlees
We can't afford the illusion anymore
pi_172988805
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
pi_172988809
quote:
Ook onderzoek naar fipronil in kippenvlees

De NVWA onderzoekt of er toch fipronil in kippenvlees zit. De verboden insecticide is gebruikt bij een aantal vleeskuikenbedrijven, blijkt uit de administratie van het verdachte Barneveldse bedrijf Chickfriend. Die vleeskuikenbedrijven zijn geblokkeerd, meldt het AD.

'Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of fipronil in het vlees zit. Afgelopen weken is al onze aandacht gericht geweest op eieren', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Omdat de focus de afgelopen weken dus anders lag, is er niet eerder begonnen met het onderzoek.

Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen.
Er zijn ondertussen dus ook kuikenvleesbedrijven geblokkeerd op last van de NVWA.

AD Ook onderzoek naar besmetting kippenvlees

[ Bericht 5% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 06:56:13 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172988813
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:49 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Er zijn ondertussen dus ook kuikenvleesbedrijven geblokkeerd op last van de NVWA.
Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen. ,,Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit,'' zegt manager Leen van Ginkel. ,,Als je ergens niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.''
http://www.ad.nl/binnenla(...)ippenvlees~aff6b228/

Bij beestjes die niet ouder dan 6 weken worden, gaan spuiten met fipronil? Verklaar u nader, sector.
pi_172988883
Duitse minister van landbouw Schmidt uit kritiek op Nederland en België vanwege laat en onvoldoende aanleveren van informatie. Schmidt laat ook produkten onderzoeken waarin eieren zijn verwerkt.

quote:
Agrarminister kritisiert Nachbarländer Zu spät über Fipronil-Eier informiert

Deutschland sei zu spät und zu wenig umfangreich über die mit Fipronil belasteten Eier informiert worden, kritisiert Landwirtschaftsminister Schmidt die Niederlande und Belgien. Nun wollen die Länder besser kooperieren: Verbindungsbeamte sollen entsandt werden.

Im Skandal um die mit dem Insektengift Fipronil belasteten Eier hat Bundeslandwirtschaftsminister Christian Schmidt das Krisenmanagement der Niederlande und Belgiens in mehreren Interviews kritisiert. "Die Geschwindigkeit und der Umfang der Informationen seitens Belgien und der Niederlande ist zu optimieren", sagte Schmidt der "Neuen Osnabrücker Zeitung". In Telefonaten mit seinen Kollegen aus den Beneluxstaaten habe er "unmissverständlich" zum Ausdruck gebracht, dass er "schnelle Informationen und Transparenz" erwarte. Der Informationsfluss zwischen den EU-Staaten müsse besser werden.

Auch verarbeitete Produkte werden geprüft
Bundeslandwirtschaftsminister Schmidt sieht die Probleme insgesamt noch nicht gelöst: Er könne "keine Entwarnung geben, dass wir alle Kontaminierungen und Lieferwege der belasteten Eier lückenlos aufgeklärt haben". Wie Schmidt am Abend dem Sender Antenne Bayern sagte, arbeiteten die deutschen Überwachungsbehörden mit Hochdruck. Mit Blick auf die Herkunft der belasteten Eier sagte Schmidt dem ZDF: "Im Augenblick sprudeln aus den Niederlanden die Informationen, die wir eigentlich schon in den vergangenen Wochen gern gehabt hätten." Diese würden nun überprüft. Jetzt gehe es darum, auch verarbeitete Produkte wie Nudeln, Mayonnaise und Eiersalat zu untersuchen. Dafür habe er "ein Monitoring für diese Produkte angeordnet". Erst wenn dies erfolgt sei, könne die Krise für beendet erklärt werden.


[ Bericht 13% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 07:30:30 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172988956
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:48 schreef Loekie1 het volgende:
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
Ik ga ervan uit dat de EU wetgeving als zodanig te interpreteren is. Het gebruik van fipronil is verboden in de pluimveehouderij. Stel dat er sporen van worden aangetroffen dan dient achterhaalt te worden hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden. Vervolgens dient de oorzaak aangepakt te worden. Normaliter gaat men dan uit van een kleinschalig lokaal incident. De omvang van de besmetting blijkt in dit geval echter enorm.
quote:
Agrarminister kritisiert Nachbarländer Zu spät über Fipronil-Eier informiert

Die Verwendung von Fipronil bei Tieren, die Lebensmittel liefern, ist in der EU verboten. Derzeit wird angenommen, dass ein belgischer Hersteller einem gängigen Reinigungsmittel Fipronil beimengte und es an Betriebe in Belgien, den Niederlanden und Deutschland verkaufte. Das Insektizid soll Tiere vor Flöhen, Läusen und Zecken schützen. Die bisher bekannten mit Fipronil belasteten Chargen stammen aus den Niederlanden. Verbraucher sollten belastete Eier dem Handel zurückgeben oder im Restmüll entsorgen, empfiehlt das Ministerium.

Zwar sind die von Fipronil-Eiern und -Produkten ausgehenden Gefahren für Verbraucher aus Expertensicht bei den bisher gemessenen Konzentrationen überschaubar. In hohen Dosen kann Fipronil für Menschen aber gefährlich sein - in Experimenten mit Ratten schädigte die Substanz nach Angaben des Bundesinstituts für Risikobewertung (BfR) das Nervensystem und die Leber.


[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 07:49:44 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172989000
registreer om deze reclame te verbergen
Net als met dat Q-koorts verhaal.
:(

De Nederlandse overheid werkt liever tegen dan mee met dit soort grootschalige incidenten in de agrarische sector.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 08:54:18 #8
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_172989534
https://m.facebook.com/martin.vandebraak

https://m.facebook.com/mathijs.ijzerman?pn_ref=ec_friends_card

Hoe is het nu met deze chickfriend vrienden? Iemand die ze kent? Verhalen weet?
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_172989599
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 08:54 schreef hierissieweer het volgende:
https://m.facebook.com/martin.vandebraak

https://m.facebook.com/mathijs.ijzerman?pn_ref=ec_friends_card

Hoe is het nu met deze chickfriend vrienden? Iemand die ze kent? Verhalen weet?
Daarissieweer :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 09:21:36 #10
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172989760
quote:
NVWA test kippenvlees met proefslachtingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze week proefslachtingen doen bij kippen om te kijken of er fipronil in het vlees zit. Het controleren van het vlees moet worden gezien als extra veiligheidsmaatregel.
En producten waar eieren in zitten? Die worden in Duitsland wél gecontroleerd iig.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172989814
eierenschap is helemaal leeg in onze supermarkten. paniek om niks.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 09:54:14 #12
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990212
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:48 schreef Loekie1 het volgende:
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
Dat mag en kun je vinden... Maar in de bron die ik gepost heb staat het heel duidelijk.. Dat verzin ik zelf niet zoals jij wel doet..
En dan kun je hoog en laag springen verder.. :W
pi_172990290
Geslachte leghennen worden gebruikt in blikken honden- en kattenvoer. Dat geldt niet voor geruimde fipronilkippen. Die gaan naar het destructiebedrijf.
Nieuws & Achtergronden

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
pi_172990307
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:02:01 #15
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990378
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef Loekie1 het volgende:

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
Verzinsels... :')
Goede bron ook.. _O-
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:06:19 #16
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990462
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef Loekie1 het volgende:
Geslachte leghennen worden gebruikt in blikken honden- en kattenvoer. Dat geldt niet voor geruimde fipronilkippen. Die gaan naar het destructiebedrijf.
Nieuws & Achtergronden

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
Geen last van vlooien of teken gehad zeker?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:07:02 #17
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990475
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef bloodymary1 het volgende:
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
Dit koerst zo richting een parlementaire enquete.. Het schandaal breidt zich nog steeds uit.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172990529
quote:
18s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:07 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dit koerst zo richting een parlementaire enquete.. Het schandaal breidt zich nog steeds uit.
Blijkbaar heeft Chickfriend het verboden middel weer ingekocht bij een Belgisch bedrijf. En dat heeft natuurlijk binnen Belgie ook geleverd.
Zoiets hoor, was op de wekkerradio, nog niet echt wakker.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:10:55 #19
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990549
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef bloodymary1 het volgende:
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
Beter luisteren... want dat zeiden ze niet...
Ze zeiden dat er onderzoek was... maar er nog geen resultaten waren dus het was niet bekend vanaf mei..
pi_172990556
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:02 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Verzinsels... :')
Goede bron ook.. _O-
Kom op. Het is loekie :D zegt genoeg.
Nait Soezn Moar Broezn
pi_172990568
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:10 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Beter luisteren... want dat zeiden ze niet...
Ze zeiden dat er onderzoek was... maar er nog geen resultaten waren dus het was niet bekend vanaf mei..
Dat van mei werd op het nieuws van 10 uur inderdaad door iemand weerlegd. Maar om 09.00 uur was het nog wel stellig naar buiten gebracht. En zoals ik al zei, niet heel goed geluisterd, net wakker.
pi_172990573
quote:
9s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:06 schreef Perrin het volgende:

[..]

Geen last van vlooien of teken gehad zeker?
Nee, al jaren niet.
pi_172990576
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:10 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Blijkbaar heeft Chickfriend het verboden middel weer ingekocht bij een Belgisch bedrijf. En dat heeft natuurlijk binnen Belgie ook geleverd.
Zoiets hoor, was op de wekkerradio, nog niet echt wakker.
Is het niet eens tijd de eigenaren van chickfriend achter slot en grendel te zetten? Zijn die gasten nog niet opgehaald door bromsnor?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:13:16 #24
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990578
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:11 schreef Divje het volgende:

[..]

Kom op. Het is loekie :D zegt genoeg.
Dat is ook weer zo.. heel FOK! weet het nu wel ook.. :P
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:13:44 #25
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990588
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Is het niet eens tijd de eigenaren van chickfriend achter slot en grendel te zetten? Zijn die gasten nog niet opgehaald door bromsnor?
Volgens mij zijn ze voortvluchtig. Ook wel verstandig van ze want als zo'n legkippenboer ze vangt zijn ze nog niet jarig, lijkt me.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172990591
Maar het viel me gewoon op dat België nu ineens ook in rep en roer is en afgelopen week nog niet. Toen werd er soms melding gemaakt van een drama dat zich in NL afspeelde.
Heb altijd Studio Brussel aan, vandaar dat ik alleen het Belgische nieuws hoor.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:14:24 #27
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990599
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:12 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Dat van mei werd op het nieuws van 10 uur inderdaad door iemand weerlegd. Maar om 09.00 uur was het nog wel stellig naar buiten gebracht. En zoals ik al zei, niet heel goed geluisterd, net wakker.
Om negen uur was ik nog aan het dromen over een eiland vol naakte vrouwen enzo.. :{w
pi_172990606
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:14 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Om negen uur was ik nog aan het dromen over een eiland vol naakte vrouwen enzo.. :{w
Chickies!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:15:17 #29
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990614
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar het viel me gewoon op dat België nu ineens ook in rep en roer niet en afgelopen week nog niet. Toen werd er soms melding gemaakt van een drama dat zich in NL afspeelde.
Heb altijd Studio Brussel aan, vandaar dat ik alleen het Belgische nieuws hoor.
Eerder deze week hadden ze het er ook al over... ;)
pi_172990622
Al 100.000 eieren heeft hij moeten weggooien, en daar komen er vanaf volgende week elke dag 35.000 bij. Ron Schalk, eigenaar van kippenbedrijf 't Kakelhof in Hoogstraten, is één van de Belgen die erin geluisd werd door de Nederlandse sjoemelaars Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24). Zij gingen van deur tot deur om pluimveehouders hun 'Chickfriend' aan te smeren - hét wondermiddel tegen bloedluis.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)s-erin-luisden.dhtml

Met foto van lachende dader.
pi_172990626
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Eerder deze week hadden ze het er ook al over... ;)
Maar toch niet zo explosief over België zelf. Bovendien is deze week net begonnen.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:16:45 #32
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990639
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Maar toch niet zo explosief over België zelf. Bovendien is deze week net begonnen.
Ja ook al wel.. Dat de bron uit belgie kwam enzo...
Met een half oor geluisterd..
pi_172990644
Overigens woon ik in een gemeente met 3 miljoen leghennen (Nederweert). Maar volgens mij is hier niets aan de hand wat dit betreft.
pi_172990650
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef Perrin het volgende:

[..]

Volgens mij zijn ze voortvluchtig. Ook wel verstandig van ze want als zo'n legkippenboer ze vangt zijn ze nog niet jarig, lijkt me.
Misschien dat ze de naam chickfriend nog kunnen verkopen aan een escortbureau dat in Oekraïense hoeren doet.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:19:09 #35
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990667
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef Loekie1 het volgende:
Al 100.000 eieren heeft hij moeten weggooien, en daar komen er vanaf volgende week elke dag 35.000 bij. Ron Schalk, eigenaar van kippenbedrijf 't Kakelhof in Hoogstraten, is één van de Belgen die erin geluisd werd door de Nederlandse sjoemelaars Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24). Zij gingen van deur tot deur om pluimveehouders hun 'Chickfriend' aan te smeren - hét wondermiddel tegen bloedluis.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)s-erin-luisden.dhtml

Met foto van lachende dader.
Martin en Mathijs zitten vast met de cash inmiddels ergens in Verweggistan.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:19:48 #36
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990678
Dat schreeuwkrantje ook... Klopt geen hol van elk artikel wat ze plaatsen...
De story en prive van belgie..
pi_172990751
De Belgen gaan uit van een grenswaarde die 100x hoger ligt:

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft zijn bedenkingen bij de cijfers, zegt hij in Het Journaal. Hij ging ervan uit dat de communicatie over "zeer lage concentraties fipronil" het zogenaamde maximale residulevel betrof, de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren. Het persbericht spreekt echter van een Europese grenswaarde die zelfs meer dan honderd keer hoger ligt.
"Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt", legt hij uit. "Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven", besluit nog Tytgat.

De baas van het FAVV werd geconfronteerd met een uitspraak van toxicoloog prof. Jan Tytgat die eerder op de avond gesteld had dat de norm voor het 'maximum residu level' 0,05 mg/kg is en niet 0,72 mg/kg wat het FAVV als de Europees grenswaarde hanteert. Diricks hield vol dat het FAVV de Europese norm gebruikt "die door de Europese Commissie is gevalideerd en die door alle EU-lidstaten wordt gebruikt". Diricks zei dat hij bereid was de nodige bijkomende informatie aan de toxicoloog van de KU Leuven te bezorgen, omdat er volgens hem mogelijk sprake is van een misverstand.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)atie-verdedigt.dhtml

Verwarring compleet.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:28:17 #38
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990814
Duitsland stuurt 'verbindingsambtenaren' naar de crisisstaf van Nederland en België om de communicatie te verbeteren.

quote:
Berlin schickt Beamte nach Belgien und in die Niederlande

Im Skandal um mit Fipronil belastete Eier lief einiges schlecht, vor allen Dingen die Kommunikation zwischen den betroffenen EU-Ländern. Belgiens Behörden erfuhren schon im Juni von einem Verdachtsfall, machten ihn aber nicht öffentlich.

Jetzt soll die Abstimmung zwischen Deutschland, Belgien und den Niederlanden verbessert werden. Die Behörden der drei EU-Staaten haben sich darauf geeinigt, eigene Verbindungsbeamte in die Krisenstäbe der jeweils beiden anderen Staaten zu entsenden.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172997138
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
pi_172998493
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:23 schreef FlipjeHolland het volgende:
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
Hoe weet jij dat er niemand ziek van is geworden? (Aangenomen dat we al jaren besmette eieren hebben gegeten.)
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
pi_172998509
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:23 schreef FlipjeHolland het volgende:
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
Amen, zie mijn reactie hier, betreft een soortgelijke hysterie over vieze zwembaden
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:30 schreef Hdero het volgende:
Dit is niks anders dan overdreven hygiëne paranoië. Je wordt niet ziek en al helemaal niet ernstig ziek van een beetje vies water waarin je zwemt. Ook niet als een beetje van dat water in je neus, ogen, mond of keel komt.

Het menselijke lichaam is gemaakt/geëvolueerd om tegen veel verschillende ziekteverwekkers te kunnen. We hebben duizenden jaar lang in vieze vijvers, rivieren, en meren gezwommen die geen enkele filtratie of reiniging hadden. Daarbij komt dat de gewone lucht wat je inademt ook vol zit met ziektekiemen en ook daartegen zijn we bestand. Het is niet anders dan bij een massa stilstaand water.

Een alledaagse, drukke openbare ruimte waar je komt zoals binnen een stadsbus of de stationshal en ik ga niet eens de wc opnoemen, is al makkelijk een factor honderd zo vies als een prive zwembad.

Als je ernstig ziek van dit alles zou worden dan ging de mensheid sws dood. En er zijn wel uitzonderingen onder ons, maar die lui moeten in de meeste gevallen niet onbegeleid hun woning uit laat staan partijtje gaan zwemmen.

Wat maken we het elkaar weer onnodig moeilijk.
pi_172998545
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:31 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Hoe weet jij dat er niemand ziek van is geworden? (Aangenomen dat we al jaren besmette eieren hebben gegeten.)
Laten we eerst het woord ziek proberen te definiëren. Als een verkoudheid onder ziekte valt, je kan ook ziek worden van het aanraken van een doorkruk. Hetzelfde geldt voor iets ernstigers zoals de griep of longontsteking. Groot nieuws zeg.
pi_173000647
quote:
Onderzoeksraad bekijkt gifeieren-schandaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het schandaal rondom de met fipronil besmette eieren onderzoeken. De Onderzoeksraad wil nagaan waarom het bestrijdingsmiddel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij is geweest.

In de eieren van meer dan honderd pluimveebedrijven zijn eieren met fipronil aangetroffen. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Verschillende supermarkten hebben eieren uit de schappen gehaald.

Verbeteren van veiligheid
De OVV kijkt onder meer naar de rol van de sector zelf, de overheid en toezichthouder NVWA. Ook de wijze waarop de consument is geïnformeerd over de risico's van fipronil wordt in het onderzoek meegenomen. Het onderzoek richt zich niet direct op de vraag hoe groot het acute risico van fipronil in de voedselketen is, maar wel op hoe het voedselveiligheidssysteem functioneert. Onderzoeken van de raad zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en gaan niet in op schuld of aansprakelijkheid.

Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk. Doorgaans gebeurt dat binnen een jaar.
We can't afford the illusion anymore
pi_173000905
In nog meer producten aangetroffen!!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 18:44:31 #45
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_173001158
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 18:30 schreef Voetbalmeisje het volgende:
In nog meer producten aangetroffen!!
Vertel!!
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_173001822
Ook in België is de Eierschandaal losgebarsten
Op zondag 11 februari 2018 00:40 schreef Argo het volgende: Capuchon Jongen is een held _O_
pi_173001850
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:24 schreef Loekie1 het volgende:
De Belgen gaan uit van een grenswaarde die 100x hoger ligt:

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft zijn bedenkingen bij de cijfers, zegt hij in Het Journaal. Hij ging ervan uit dat de communicatie over "zeer lage concentraties fipronil" het zogenaamde maximale residulevel betrof, de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren. Het persbericht spreekt echter van een Europese grenswaarde die zelfs meer dan honderd keer hoger ligt.
"Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt", legt hij uit. "Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven", besluit nog Tytgat.

De baas van het FAVV werd geconfronteerd met een uitspraak van toxicoloog prof. Jan Tytgat die eerder op de avond gesteld had dat de norm voor het 'maximum residu level' 0,05 mg/kg is en niet 0,72 mg/kg wat het FAVV als de Europees grenswaarde hanteert. Diricks hield vol dat het FAVV de Europese norm gebruikt "die door de Europese Commissie is gevalideerd en die door alle EU-lidstaten wordt gebruikt". Diricks zei dat hij bereid was de nodige bijkomende informatie aan de toxicoloog van de KU Leuven te bezorgen, omdat er volgens hem mogelijk sprake is van een misverstand.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)atie-verdedigt.dhtml

Verwarring compleet.
Bij een tweede staal dat ze genomen hebben hebben ze een dosis gevonden dat 10 keer zo hoog was.
Op zondag 11 februari 2018 00:40 schreef Argo het volgende: Capuchon Jongen is een held _O_
pi_173001930
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:34 schreef Hdero het volgende:

[..]

Laten we eerst het woord ziek proberen te definiëren. Als een verkoudheid onder ziekte valt, je kan ook ziek worden van het aanraken van een doorkruk. Hetzelfde geldt voor iets ernstigers zoals de griep of longontsteking. Groot nieuws zeg.
Lekker alles onkennen en wegwuiven net als in het verleden(asbest, roken, kolen, ddt, diëthylstilbestrol etc)
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_173009728
quote:
NVWA: fipronil in mayonaise onschadelijk

Het bestrijdingsmiddel fipronil is in zeer kleine concentraties aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise. Consumenten hoeven zich daar "geen enkele zorgen" over te maken, zei een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. "Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet."

Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in mayonaise, koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.
I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
pi_173010593
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 00:13 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Als het via diverse voedingsmiddelen bij mensen binnenkomt praten we over hele andere waardes die binnengekregen worden dan zgn veilige hoeveelheden in een enkel ei.
Een fipronyl eitje gekookt in door Chemours vervuild water met een klodder mayo wordt zo toch een heel ander iets dan dat ik eigenlijk zou willen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')