abonnement Unibet Coolblue
pi_172908005
Wat mij nog niet duidelijk is, hoe gevaarlijk is dat middel nou eigenlijk?
٩๏̯͡๏)۶
pi_172908055
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:37 schreef Ronaldsen het volgende:
Wat mij nog niet duidelijk is, hoe gevaarlijk is dat middel nou eigenlijk?
Het doodt alle bijen in mum van tijd. Het is ongeveer twee jaar geleden uit een bestrijdingsmiddel gehaald dat je bij tuincentra kon kopen om luizen te bestrijden, vanwege de massale bijensterfte. Het middel bestaat nog niet zo lang daarom weet men niet wat het op lange termijn voor schadelijke effecten heeft bij de mens. Ook weet men niet hoe het uit de stallen te krijgen is. Niet, volgens mij, dus die moeten gesloopt worden.
  vrijdag 4 augustus 2017 @ 18:41:47 #78
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_172908088
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:37 schreef Ronaldsen het volgende:
Wat mij nog niet duidelijk is, hoe gevaarlijk is dat middel nou eigenlijk?
Voor mensen niet zo. Voor het milieu: behoorlijk.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_172908106
Hoe schadelijk is Fipronil eigenlijk voor een huisdier, aangezien die dat regelmatig in hun nek gedruppeld krijgen?
pi_172908109
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:41 schreef Perrin het volgende:

[..]

Voor mensen niet zo. Voor het milieu: behoorlijk.
Bijen, vlinders, alle ongewervelde dieren gaan eraan.
pi_172908144
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:42 schreef MaGNeT het volgende:
Hoe schadelijk is Fipronil eigenlijk voor een huisdier, aangezien die dat regelmatig in hun nek gedruppeld krijgen?
Dat is meestal een ander middel. Bij inname is het gevaarlijker dan op de huid.
pi_172908205
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:44 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Dat is meestal een ander middel. Bij inname is het gevaarlijker dan op de huid.
In Frontline zit het iig wel.
Ik gebruik Stronghold voor de fretten (tegen oormijt), daar zit Selamectine in.
Werd het bij kippen ook niet onder het verendek (en dus op de huid) gespoten?

edit: als ik er op zoek lees ik dat de hele kippenstal werd volgespoten met dat spul
pi_172908281
Dag mag dus niet bij dieren die in de voedselketen terechtkomen.


03-07-2014
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA brengt het insecticide fipronil in verband met schadelijke effecten voor honingbijen en andere bestuivende insecten. Greenpeace wil dat de Europese Unie nu zo snel mogelijk een algeheel verbod op het gebruik van fipronil instelt.

Eind vorige maand steunde een meerderheid van Europese landen al een tijdelijk verbod op het gebruik van drie andere bestrijdingsmiddelen uit de groep van neonicotinoïden. De Europese Commissie besloot vervolgens een deelverbod op deze drie dodelijke middelen in te stellen. Nu EFSA ook fipronil in verband brengt met bijensterfte, vraagt Greenpeace de Europese Unie uit voorzorg ook dit middel zo snel mogelijk te verbieden. Landbouwexpert Herman van Bekkem van Greenpeace noemt zo’n verbod een logisch vervolg op het aangetoonde schadelijke effect van het middel. “Europa moet een daadkrachtig plan ontwikkelen voor de bescherming van bestuivende insecten en om te beginnen een totaalverbod op fipronil instellen. Schadelijke bestrijdingsmiddelen hopen zich het afgelopen decennium op in ons milieu, dus tijdelijke, beperkte verboden zijn ontoereikend om de bijen te redden. Al helemaal als onverminderd ander gif wordt gebruikt.”

Fipronil wordt geproduceerd door de Duitse chemiegigant BASF en is extra risicovol voor bijen als het wordt gebruikt als zaadcoating in mais. In Nederland wordt fipronil gebruikt in de teelt van kool, uien en prei. Het wordt als giftig laagje om zaden aangebracht en in de gehele plant verspreid tijdens de groei. Soms worden er grote normoverschrijdingen van het middel in het Nederlandse oppervlaktewater gevonden.

Snel mogelijk een verbod

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staatssecretaris Sharon Dijksma is gevraagd zich bij haar collega’s in Brussel sterk te maken voor een verbod op fipronil. Herman van Bekkem van Greenpeace: “Staatssecretaris Dijksma moet doen wat de Tweede Kamer aan haar vraagt en zo snel mogelijk een verbod op fipronil instellen.” Hij vervolgt: “Daarnaast moeten we inzetten op landbouw die zónder gif werkt en zorgt voor bloemen en schoon water. Daar hebben de bijen en andere insecten wat aan. We moeten zuinig zijn op deze cruciale diertjes die verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van ongeveer een derde van ons voedsel.” Het recente Greenpeace rapport Bees in decline laat zien wetenschappelijke onderzoek de noodzaak van een totaalverbod op zeven verschillende middelen, waaronder deze drie neonicotinoïden én fipronil onderstreept.
http://www.blikopnieuws.n(...)ronil-bijenpopulatie
pi_172908383
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:46 schreef MaGNeT het volgende:

edit: als ik er op zoek lees ik dat de hele kippenstal werd volgespoten met dat spul
Die kunnen ze dan ook afbreken en naar het chemisch afval brengen.

En niet alleen dat. Tien miljoen kippen in Nederland produceren nu dagelijks een fipronil-ei.
En blijven dan maanden doen, dat spul blijft zo lang in hun lijf zitten.
Het is te duur om die kippen te blijven voeren. Dus miljoenen kippen zullen binnenkort vergast worden en als chemisch afval bestempeld worden.
Ik ben benieuwd wat wij daar als burger van mee krijgen.
https://www.trouw.nl/groen/welk-lot-wacht-de-gifkip-~a90c2277/

[ Bericht 17% gewijzigd door Loekie1 op 04-08-2017 19:14:13 ]
pi_172909000
Het probleem met de bijensterfte is niet minder geworden, en we hebben nu dus waarschijnlijk een van de oorzaken te pakken.

donderdag 6 april 2017, 12:38
ELIM - Grote schrik voor imker Henk Dekker uit Elim. Toen hij aan het einde van de winter ging
kijken in de kasten bij zijn bijenvolken, bleek er bijna niets meer van over. "Je trekt de kasten open, en er liggen een stuk of honderd bijen onderin. De rest is verdwenen."
Het verhaal van Henk Dekker staat niet op zichzelf. Uit heel Nederland komen verhalen van bijenvolken die de winter niet hebben overleefd, maar in het noorden van Nederland lijkt het probleem groter te zijn dan elders.

Frank Moens van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging beaamt dat: "We hebben door een enquête op onze site in de gaten gekregen dat er iets aan de hand is in het noorden van het land. Maar wat dit precies is, dat weten we niet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn."

Een van die oorzaken is de Varroamijt. Dit is een parasiet die op zich al schadelijk is voor bijen, maar deze mijt kan ook nog eens verschillende virussen bij zich dragen die hij overbrengt op de bijenvolken. Geïnfecteerde volken overleven dit meestal niet. "Het blijft gissen", aldus Moens, "We zien wel dat het de ene keer in de ene, en de andere keer in een andere streek van het land is."

Imker Henk Dekker bestrijdt de varroamijt al uit voorzorg: "De mijt wordt behandeld aan het einde van het jaar. Iedereen denkt aan die varroamijten, maar het is gewoon erg lastig." Ook het vinden van nieuwe bijenvolken gaat niet van een leien dakje. Dekker: "Ze zijn gewoon bijna nergens meer te krijgen, iedereen lijkt last te hebben van de sterfte. Nu ga ik een paar volken uit Zeeland halen, dan kan ik in ieder geval weer verder."

Imkers kunnen laten achterhalen waaraan hun bijen zijn doodgegaan. Ze moeten de dode beestjes dan invriezen zodat ze later onderzocht kunnen worden.
http://www.rtvdrenthe.nl/(...)nd-schrikt-imkers-op
  vrijdag 4 augustus 2017 @ 19:29:10 #86
260839 vuvuzela
pwèèèèèp
pi_172909147
Want? Die bijen bestuiven de bloempjes in de kippenstallen?
pi_172909352
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_172909562
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 18:02 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Nee jij zegt dat het geen onzekere factor is... Jij negeert zelf alle zaken toch ook die controleerbaar zijn?
Zoals gezegd.. het maakt mij niets uit hoor.. maar je wijst heel hard naar het ene terwijl je zelf ook geen idee hebt wat je aan het doen bent..

En over zeer klein gesproken: je weet dat de hoeveelheden fipronil dusdanig klein zijn dat er nauwelijks over "risico" gesproken kan worden?
Mwah, ik vind dat ik doorgaans best aardig weet wat ik doe en waarom. Dit is imo geen uitzondering daarop ;) ik vind nog steeds dat ik weet wat ik eet (en dat bevat zeker geen fipronil), want ja ik controleer wat controleerbaar is en ik geef bewust heel veel dingen niet die in de industrie wel (onder voorwaarden) gebruikt (kunnen) worden.

En als jij de astronomisch kleine kans dat er >40 jaar geleden iemand een soort gif heeft gedumpt op het terrein waar nu onze kippen lopen wat wij nooit gemerkt hebben, waardoor theoretisch de eieren van onze kippen alsnog *iets* giftigs zouden kunnen bevatten wat ik niet weet reden vindt om te zeggen dat ik 'geen idee heb wat ik aan het doen ben' dan vind ik dat wat overdreven.

Over de hoeveelheid gif en het concrete risico weet ik dat er een aantal ladingen eieren zijn die afgeraden worden om aan kinderen te voeren (en laat ik nou net twee jonge kinderen hebben die graag een eitje lusten) en dat er ook een lading was met 'acuut gevaar voor de volksgezondheid'. Hoe klein de hoeveelheid gif erin precies is maakt me dan niet zo veel uit, ik voel me prettig in de wetenschap dat mijn kinderen en ik het in elk geval niet binnen krijgen. Alle beetjes helpen :)

Maar ik vind het fijn voor de mensen die wel besmette eieren hebben gegeten dat het risico volgens jou eigenlijk nihil is :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_172910549
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 19:29 schreef vuvuzela het volgende:
Want? Die bijen bestuiven de bloempjes in de kippenstallen?
Mest, voor ons geen afvalproduct maar voeding voor de plant!
http://torsius-ei.nl/het-bedrijf/mest/
  vrijdag 4 augustus 2017 @ 21:09:01 #90
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172911624
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 19:45 schreef Miss_Isis het volgende:
(en dat bevat zeker geen fipronil)
Maar aangezien je er niet op laat testen.. hoe weet je het dan zo zeker?
Want precies dit was ook wat een boer zou zeggen, als je hem 4 weken geleden over fipronil zou vragen.. Hij zou geen idee hebben gehad wat het was..

En dat is nou net mijn punt.. Als je iets niet weet, dan is dat niet jouw schuld oiid..
Maar om nou te zeggen dat het "zeker geen ... bevat" is natuurlijk heel naief en kun je op geen enkele manier hard maken... Wat jij wel beweerd...

Verder is die "astronomisch kleine kans" helemaal niet klein.. Ik vind munten uit de voc tijd, hoefijzers, musketkogels etc etc.. bij mensen in de tuin.. op akkers.. overal.. (dit komt vaak uit stadsafval wat als mest gebruikt werd maar dat terzijde)
In de grond zit meer dan je voor mogelijk houd...

Die 40 jaar is niets... en al helemaal niet genoeg om chemicalien te laten verdwijnen.. en aangezien dat net zo normaal was om te storten, als dat jij het normaal vind om naar de wc te gaan, is de kans op lichte oppervlakte verontreiniging erg groot.. aangezien nederland altijd al druk bevolkt is en weinig plekken onbenut zijn..

En dan vervolgens zeg je dat de hoeveelheid gif in een ei je niet uitmaakt...

Ik ben blij dat je fijn vind dat je eigen kippen en eieren vertrouwd, ik heb zelf ook een moestuin, maar ik maak me geen illusies dat ik ondanks dat ik eko standaarden aanhoud, schonere producten heb dan een ander waar op allerlei zaken gecontroleerd word..
pi_172912495
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 21:09 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Maar aangezien je er niet op laat testen.. hoe weet je het dan zo zeker?
Want precies dit was ook wat een boer zou zeggen, als je hem 4 weken geleden over fipronil zou vragen.. Hij zou geen idee hebben gehad wat het was..

En dat is nou net mijn punt.. Als je iets niet weet, dan is dat niet jouw schuld oiid..
Maar om nou te zeggen dat het "zeker geen ... bevat" is natuurlijk heel naief en kun je op geen enkele manier hard maken... Wat jij wel beweerd...
Ik weet dat het geen fipronol bevat omdat ik wel weet wat fipronol is (ook al 4 weken geleden, ik heb honden en weet wat er in Frontline zit ;) ), en ik gebruik bewust geen middelen waar dat of een dergelijk middel in zit. Ik gebruik ook geen vervangende middelen voor hetzelfde doel, ik spuit of strooi helemaal niets om mijten/luizen te verdelgen. Dus ook niets waar mogelijkerwijs fipronol in zou kunnen zitten zonder dat je het weet. Tenzij het in de broodkorsten of over de mais of graankorrels die ze eten zou zitten, krijgen ze dat dus zeker weten niet binnen. En de kans dat het in brood of mais zit is (gezien waar de stof voor dient, en gezien brood of mais zelden last van luizen heeft) in mijn ogen verwaarloosbaar :P

quote:
Verder is die "astronomisch kleine kans" helemaal niet klein.. Ik vind munten uit de voc tijd, hoefijzers, musketkogels etc etc.. bij mensen in de tuin.. op akkers.. overal.. (dit komt vaak uit stadsafval wat als mest gebruikt werd maar dat terzijde)
In de grond zit meer dan je voor mogelijk houd...

Die 40 jaar is niets... en al helemaal niet genoeg om chemicalien te laten verdwijnen.. en aangezien dat net zo normaal was om te storten, als dat jij het normaal vind om naar de wc te gaan, is de kans op lichte oppervlakte verontreiniging erg groot.. aangezien nederland altijd al druk bevolkt is en weinig plekken onbenut zijn..
OK, ik denk dat we dit risico dan wat anders inschatten ;)
quote:
En dan vervolgens zeg je dat de hoeveelheid gif in een ei je niet uitmaakt...
Inderdaad, omdat ik het toch niet eet maakt het me niet zo veel uit hoe veel het precies is. Elk beetje is wat mij betreft teveel, maar ik krijg het toch niet binnen dus tja.

quote:
Ik ben blij dat je fijn vind dat je eigen kippen en eieren vertrouwd, ik heb zelf ook een moestuin, maar ik maak me geen illusies dat ik ondanks dat ik eko standaarden aanhoud, schonere producten heb dan een ander waar op allerlei zaken gecontroleerd word..
Tja, dat kan. Ik zie het wellicht iets rooskleuriger in dan, zolang ik er niets op spuit of strooi en de industrie (onder voorwaarden) wel, zie ik het als winst :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_172918421
Fipronil gevonden bij meer pluimveebedrijven

UTRECHT - De eieren van meerdere pluimveebedrijven die zich uit eigen beweging hebben gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevatten fipronil. Onderzoek heeft dat uitgewezen. De instantie geeft zaterdag een lijst vrij met de eicodes van de bedrijven die het betreft, bevestigde een woordvoerder vrijdagavond naar aanleiding van een bericht van de Volkskrant.

Om hoeveel bedrijven het gaat, kon hij nog niet zeggen. De bedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten.

ZIE OOK: ’Chickfriend kocht bewust verboden gif fipronil’

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) riep leden die zaken hebben gedaan met ChickFriend en die nog niet geblokkeerd zijn vrijdag nog op zich meteen te melden bij de NVWA, keurmerk IKB en de eierhandel.
http://www.telegraaf.nl/b(...)eer_bedrijven__.html

Dat was dus de reden dat álle eieren uit de winkels gingen.
pi_172918426
Eiersector wil fipronilschade op NVWA verhalen

Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal.

Die schade loopt in de miljoenen. Niet alleen doordat tientallen kippenbedrijven voorlopig op slot blijven, miljoenen eieren worden vernietigd en kippen geruimd. Ook de export loopt harde klappen op. Gisteren bleek dat Aldi in Duitsland alle eieren uit voorzorg uit de schappen heeft gehaald.

,,Het gebrekkige optreden van de NVWA heeft het probleem veel en veel groter gemaakt dan nodig was geweest'', zegt Hugo Bens van de pluimveehoudersvakgroep van LTO. De inspectie heeft volgens de kippenboeren veel te laat ingegrepen. Op 19 juni is de NVWA al door België getipt over Chickfriend. Het Barneveldse bedrijf heeft daarna nog enkele weken bloedluisbehandelingen uitgevoerd in zeker twintig kippenstallen. Chickfriend zou daarbij de verboden insecticide fipronil hebben gebruikt. Die zit nu in eieren. Vervolgens duurde het nog weken voor duidelijk was welke bedrijven zijn besmet.
http://www.ad.nl/dossier-(...)a-verhalen~a50dc085/

Ik zou de eigen keurmerkinstantie aansprakelijk stellen. Die kwamen elk jaar langs om de boeken in te zien en te bekijken of de bedrijven die bestrijding deden, daarvoor bevoegd waren. Keurmerkinstantie deed niets, jaranlang. Vreemd dat we daar de branche zelf niet over horen.
'"Ik heb een paar mannen langsgekregen die met gasmaskers tewerkgingen, zal dat wel in orde zijn?" "Waartegen mevrouw?" "Tegen bloedluis." "Maakt u niet ongerust mevrouw, werkt het spul goed?" "Ja, perfect, we zijn zo blij! "Mooi. Dat horen we overal, en daar gaat het om. Tot volgend jaar."

Is het in landen om ons heen ook zo geregeld? Ik denk het toch niet.

[ Bericht 4% gewijzigd door Loekie1 op 05-08-2017 06:30:48 ]
  zaterdag 5 augustus 2017 @ 06:32:15 #95
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_172918462
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 21:09 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Maar aangezien je er niet op laat testen.. hoe weet je het dan zo zeker?
Want precies dit was ook wat een boer zou zeggen, als je hem 4 weken geleden over fipronil zou vragen.. Hij zou geen idee hebben gehad wat het was..

En dat is nou net mijn punt.. Als je iets niet weet, dan is dat niet jouw schuld oiid..
Maar om nou te zeggen dat het "zeker geen ... bevat" is natuurlijk heel naief en kun je op geen enkele manier hard maken... Wat jij wel beweerd...

Verder is die "astronomisch kleine kans" helemaal niet klein.. Ik vind munten uit de voc tijd, hoefijzers, musketkogels etc etc.. bij mensen in de tuin.. op akkers.. overal.. (dit komt vaak uit stadsafval wat als mest gebruikt werd maar dat terzijde)
In de grond zit meer dan je voor mogelijk houd...

Die 40 jaar is niets... en al helemaal niet genoeg om chemicalien te laten verdwijnen.. en aangezien dat net zo normaal was om te storten, als dat jij het normaal vind om naar de wc te gaan, is de kans op lichte oppervlakte verontreiniging erg groot.. aangezien nederland altijd al druk bevolkt is en weinig plekken onbenut zijn..

En dan vervolgens zeg je dat de hoeveelheid gif in een ei je niet uitmaakt...

Ik ben blij dat je fijn vind dat je eigen kippen en eieren vertrouwd, ik heb zelf ook een moestuin, maar ik maak me geen illusies dat ik ondanks dat ik eko standaarden aanhoud, schonere producten heb dan een ander waar op allerlei zaken gecontroleerd word..
als je gif in je moestuin gebruikt verdwijnt dat toch na een paar weken? Of? Ik heb onlangs iets moeten sprayen tegen ongedierte namelijk ;(

[ Bericht 0% gewijzigd door madeliefff op 05-08-2017 06:37:58 ]
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
pi_172918463
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 06:32 schreef madeliefff het volgende:

[..]

als je gif in je moestuin gebruikt verdwijnt dat toch na een paar weken? Of? Ik heb onlangs iets moeten sprayen tegen luizen namelijk :( ....
Staat dat er niet op?
  zaterdag 5 augustus 2017 @ 06:34:08 #97
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_172918465
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 06:32 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Staat dat er niet op?
geen idee. Ik kreeg het van iemand in een oude glassexfles. Hij zei van wel maar of het klopt weet ik niet zeker dan
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
pi_172918483
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 06:34 schreef madeliefff het volgende:

[..]

geen idee. Ik kreeg het van iemand in een oude glassexfles. Hij zei van wel maar of het klopt weet ik niet zeker dan
Dan ben je wel heel dom bezig. Ga je het zelf eten of verkoop je het? Zie je nog bijen in je omgeving?
  zaterdag 5 augustus 2017 @ 06:53:43 #99
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_172918500
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 06:42 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Dan ben je wel heel dom bezig. Ga je het zelf eten of verkoop je het? Zie je nog bijen in je omgeving?
nee is voor mezelf alleen. Bijen heb ik hier nooit gezien. Ook niet voor het sprayen.
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  zaterdag 5 augustus 2017 @ 06:55:36 #100
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_172918506
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 06:42 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Dan ben je wel heel dom bezig. Ga je het zelf eten of verkoop je het? Zie je nog bijen in je omgeving?
maar verdwijnt gif niet standaard na een aantal weken? Dar is eigenlijk mijn vraag..
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')