FOK!forum / Kaaskoppen in het Buitenland / Belastingen in Belgie als ik daar een appartement ga huren.
grimlock2017woensdag 2 augustus 2017 @ 13:00
Kan iemand me aangeven wat ik kan verwachten aan belastingen?

Ik ben voornemens een appartement van ongeveer 600 euro te gaan huren in Turnhout, maar me voorlopig nog niet in te schrijven.

Klopt het dat ik alleen de gangbare 60 euro moet betalen op jaarbasis aan gemeentebelasting als ik bv zou gaan samenwonen en iets van 40 euro aan provinciebelasting? Waarschijnlijk ook nog wat geld voor het huisvuil e.d? Welke additionele belastingen zou ik nog meer moeten gaan betalen? Ik werk in NL en zal dit blijven doen. Mijn huis in Nederland hou ik ook aan.

Systeem in België is zo grillig, elke stad heeft weer andere regels. :)
Misstiquewoensdag 2 augustus 2017 @ 21:45
Schopje KAA
Halconwoensdag 2 augustus 2017 @ 21:54
Je zou moeten betalen:
- geld aan Diftar voor de afvalophaling. Dat gaat per kilo en is vrij prijzig in de meeste plaatsen in België
- personenbelasting, dat is een vast tarief aan de gemeente, omdat je IB al in Nederland betaalt. Hoogte hangt af van je inkomen, want het is een percentage van je inkomen. Dit percentage verschilt per gemeente.
- provinciale belasting: hangt af van grootte gezin.Tientjeswerk.
- belasting over woning als je er eentje bezit. Dat is op jou niet van toepassing
- gewestelijke belasting, tientjeswerk.
- verder moet je je verzekeren bij de mutualiteit. Dit is vanaf een paar euro per maand.

Turnhout is een gemeente met behoorlijke financiële problemen en een relatief arme bevolking. Mensen met geld vertrekken naar randgemeenten en mensen zonder geld komen de stad in. Je betaalt dus overal de volle mep voor.

Als je je niet inschrijft, betaal je niets natuurlijk, aangezien men dan in principe niet weet dat je daar verblijft. Totdat men er achter komt.
grimlock2017donderdag 3 augustus 2017 @ 10:04
@Halcon, dank je :). Mijn inkomen genereer ik in NL. En daar draag ik al IB af. Daardoor betaal ik toch niet ook nog eens Personenbelasting in België?

Je geeft aan dat het een percentage is, maar is dit niet de gemeentebelasting ipv de persoonsbelasting? Turnhout is 7,5% zover ik terug kan vinden, maar ik vind dit zeer complexe en onduidelijke materie. Ik heb binnenkort een huurappartement, waarbij de eigenaar van het appartement al gemeentebelasting afdraagt. In principe zou dat deel in de huurprijs verwerkt moeten zijn, of aangegeven moeten worden bij navraag. Zie ik het verkeerd?
Halcondonderdag 3 augustus 2017 @ 11:40
De personenbelasting bestaat uit twee delen. Een IB-gedeelte en een bepaald percentage dat gemeente-afhankelijk is. Het eerste deel betaal je niet, het tweede deel betaal je wel. Afhankelijk van je inkomen is dat een paar honderd euro per jaar tot duizenden euro's per jaar. Met een gewoon modaal inkomen eerder het eerste dan het laatste natuurlijk. Dat aanvullende deel is van toepassing op iedereen die in de gemeente woont, ook al betaal je elders je IB.

Je hebt belasting op de woning (betaalt de eigenaar) en belasting op de persoon (betaal jij).

Belastingtechnisch is het in de meeste gevallen niet voordelig om in België te gaan wonen, integendeel. De meeste Nederlanders die er wonen zitten er al een tijdje i.v.m. vermogensbelasting of zijn er recent gekomen vanwege de België-route voor partners uit niet-EU-landen. Wat je eventueel nog wel kunt doen, is je thuiswerkdagen bv. in België laten belasten. Als je in de 52% schaal zit, kan dat voordeel opleveren. Dat doet overigens bijna niemand, want je voldoet dan ook niet meer aan het 90%-criterium. Best dus na laten kijken door iemand met verstand van zaken.

Als je aanwezigheid in België onbekend is, krijg je natuurlijk geen aanslagen. Als je hoofdverblijfplaats Turnhout is, ben je wel verplicht je daar in te schrijven natuurlijk.
grimlock2017donderdag 3 augustus 2017 @ 13:39
@Halcon, super, dank je! Ben je ook zover op de hoogte dat ikzelf deze belasting uit kan rekenen? Is dit bijvoorbeeld de ingehouden loonheffing in Nederland op mijn jaaropgave en daar 7.5% over?
Halcondonderdag 3 augustus 2017 @ 14:20
Nee, men pakt een bedrag voor vrijgestelden. Dat wordt wel berekend aan de hand van je inkomen. Ik zou zeggen pak 25 a 33% van je inkomen (loon) en doe daar 7,5% van. Dat betaal je per jaar. Denk dat je dan wel een indicatie hebt.
grimlock2017donderdag 3 augustus 2017 @ 15:35
Dus concreet, ook al schrijf ik me niet in bij een gemeente en betrek in een huurappartement dat niet mijn hoofdverblijf is, dan toch ben ik verplicht gemeentebelasting te betalen ter hoogte van 7,5% van 25-33% van mijn brutoloon op jaarbasis?

voorbeeld : Ik heb 45.000 bruto per jaar, (maximaal) 33% = 15.000 * 7.5% = 1.050 euro per jaar ofwel 87,5 euro per maand.

Klopt dit?

[ Bericht 1% gewijzigd door grimlock2017 op 04-08-2017 07:40:30 ]
Halcondonderdag 3 augustus 2017 @ 15:42
Formeel wel, maar als je je niet inschrijft, dan weten ze natuurlijk niet dat je in België woont (je woont er nu niet neem ik aan), dus dan krijg je ook geen belastingaanslag.

Je zou wel met de Belgische fiscus een discussie kunnen krijgen over wat je hoofdverblijfplaats is natuurlijk. Maar dan moeten ze er eerst achter komen dat je er woont.

Overigens moet je je voor de mutualiteit ook wel melden bij de gemeente. Wie niet in België woont, al dan niet tijdelijk, kan zich niet verzekeren bij een Belgische mutualiteit.

Ja, al betaal je dat bedrag ineens per jaar, niet per maand.
grimlock2017donderdag 3 augustus 2017 @ 15:50
Maar als ik het niet opgeef heb ik kans dat ik natuurlijk naderhand nog een aanslag krijg en potentieel ineens duizenden euro's moet gaan betalen.

Is die gemeentebelasting dan afhankelijk ervan of het je hoofdverblijfplaats is? Lijkt me een leuke discussie. Er valt denk ik niets te bewijzen, dus hoe zouden ze dat af kunnen dwingen. Mijn werk is op 1 km van mijn woning in NL vandaan en mijn kinderen wonen een paar honderd meter bij me vandaan. Ze dienen dan ook wel te snappen dat Turnhout dan niet mijn hoofdverblijf zal zijn.
Halcondonderdag 3 augustus 2017 @ 18:13
Ja, op het moment dat de Belgische fiscus zich op het standpunt stelt dat België je hoofdverblijfplaats is, dan moet je betalen.

Het zijn hele leuke discussies om op een forum te voeren, maar niet om met de Belgische fiscus te voeren.

In dit geval een duidelijk verhaal hoor:
- je staat niet ingeschreven in België
- je kinderen gaan in Nederland naar school / wonen in Nederland
- je werkt in Nederland

Dat duidt allemaal op hoofdverblijfplaats Nederland.

Eventueel kan er nog worden gekeken naar elektriciteitskosten, waterverbruik, telefoonkosten en/of kan de wijkagent in Turnhout vast komen stellen of dat wel of niet je hoofdverblijf is.

Men zal zich ook wel afvragen waarom je die woning huurt. Turnhout is nu niet direct de meest aantrekkelijke stad voor een weekendverblijfje. :+
grimlock2017vrijdag 4 augustus 2017 @ 07:41
@Halcon, je hebt helemaal gelijk. Het is een tweede verblijf waar ik af en toe zal verblijven, 2 dagen in de week, een stukje luxe, maar ik ben ook niet zo kapitaalkrachtig dat ik het er "even" bij kan doen.

Geldt dit trouwens ook voor die andere belastingen die je noemde, dat deze niet betaald hoeven te worden doordat mijn hoofdvestiging in NL is en ik niet ingeschreven sta? Het lijkt me van wel, maar aannames hou ik niet van.

Sorry dat ik een zeurkous ben, maar ik ben zeer geïnteresseerd in deze materie, gewoon omdat het niet makkelijk eenduidig op internet terug te vinden is en als je dan iemand vindt die het wél weet is dat leerzaam.

Je bent trouwens wel goed geïnformeerd, is het je werk? :)
Halconvrijdag 4 augustus 2017 @ 07:57
Dat klopt. Die belastingen gelden in beginsel alleen voor mensen die in het rijksregisterstaan, dat zijn immers (in beginsel ook weer) de mensen met hun hoofdverblijfplaats in België.

Natuurlijk kan de fiscus altijd onderzoek doen, zoals in het verleden bijvoorbeeld met Tom Boonen, die officieel in Monaco woonde, maar waarvan de Belgische fiscus vermoedde dat hij feitelijk zijn hoofdverblijfplaats in België had. Zo zijn er ook wel wat Belgen die zogenaamd in Luxemburg wonen. Dat soort dingen.

Nee, het is niet mijn werk, maar heb een aantal dingen uitgezocht toen ik destijds in België woonde. Vooral ook omdat op internet weinig te vinden was en adviseurs elkaar ook vaak tegenspraken. Het belastingsysteem in België is redelijk complex en de Belgische fiscus vaak kort door de bocht.
grimlock2017vrijdag 4 augustus 2017 @ 09:53
Amen. Dank je! Weer een issue opgelost.
grimlock2017vrijdag 4 augustus 2017 @ 10:18
Toch niet... Gewestelijke belasting is dat gelijk aan de dienstenbelasting? Die kom ik ook nog ergens tegen. 40 voor alleenstaande per jaar, 60 voor >1 personen.
Halconvrijdag 4 augustus 2017 @ 10:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 augustus 2017 10:18 schreef grimlock2017 het volgende:
Toch niet... Gewestelijke belasting is dat gelijk aan de dienstenbelasting? Die kom ik ook nog ergens tegen. 40 voor alleenstaande per jaar, 60 voor >1 personen.
Dienstenbelasting is volgens mij van de gemeente. Dat was voorheen belasting voor het huisvuil ophalen e.d., maar dat betaal je nu aan Diftar. De naam afvalbelasing is daarop veranderd in dienstenbelasting. Dubbelop dus, maar je betaalt het wel als je ingeschreven staat.

Een container is ook verplicht als je ingeschreven staat en daar betaal je vast recht voor plus naar verbruikt. Zelfs als je een contract hebt met een andere afvalophaler (dat had ik toen) ben je verplicht de Diftar-container te hebben en er vast recht voor te betalen. Ook al gebruik je die container niet en heb je 'm ook niet nodig.

Rioolrecht zit nu verstopt in de rekening van Pidpa en in je elektriciteitsrekeningen zitten ook nog wel wat belastingen verstopt.
Halconvrijdag 4 augustus 2017 @ 10:41
In je tv-abonnement zit ook nog een soort van kijk-en luistergeld. Maar het is niet verplicht om een tv-abonnement af te sluiten.
grimlock2017vrijdag 4 augustus 2017 @ 14:11
Het lijkt me wel duidelijk hoe het nu ongeveer in elkaar zit. Wat een log systeem... Het heeft even geduurd maar ik kan er mee aan de slag! Dank je!
Halconvrijdag 4 augustus 2017 @ 19:26
Ja, drama. Gemeente, provincie, gewest, federaal... het moet allemaal betaald worden. Een gemeente als Turnhout heeft ook behoorlijke financiële problemen. Normaal gesproken zou die dienstenbelasting moeten zijn vervallen, omdat je alles al ergens betaalt, maar dat kunnen ze simpelweg niet makken.

Hoogste leegstand van Vlaanderen zo ongeveer, maar ondertussen komt er met Turnova wel weer een nieuw winkelcentrum en is er zelfs sprake van nog een winkelcentrum, omdat de mensen achter Turnova met elkaar in de clinch hebben gelegen en ieder hun eigen weg zijn gegaan.
grimlock2017maandag 7 augustus 2017 @ 10:42
Hoe kunnen ze het laten ontstaan, ik kom steeds meer zaken tegen waarover ik me verbaas. We mogen blij zijn hoe het in NL is geregeld. Dank voor alles!
Halconmaandag 7 augustus 2017 @ 11:53
In Nederland heb je ook een hele zooi belastingen. Energiebelasting betaal je bijvoorbeeld aan het energiebedrijf, belasting op leidingwater, OZB, rioolheffing, afvalheffing, hondenbelasting, inkomstenbelasting.

Verschil zit 'm volgens mij met name in die dienstenbelasting en de opslag op de personenbelasting. In Nederland betaal je dat overigens ook wel, maar zit het verpakt in je IB.

Verder ben ik voorstander van één belastingtarief waar alles in zit, wel gespecificeerd. Het liefst een vlaktax.