abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_172785547
Bijna 3 jaar geleden had ik CUL / Paling à la Manni geopend, over het roken van paling op een wedstrijd.
Omdat ik niet zo van 2x het zelfde doen hou nu een andere vis in de rookton: Zalm.

Zalm is voor mij een beetje de kipfilet van de vissen, je kan er alle kanten mee op. In de oven, op de barbecue, gestoomd (met gemalen cayennepeper, kerriepoeder en paprikapoeder is mijn favoriet op deze manier) in de koekenpan, gefrituurd (met een korstje van wat bloem, en geserveerd met sojasaus als snack)

Maar ook gerookt. Warm gerookt. Koud roken heb ik de goede spullen, en vooral het geduld niet voor.

Ik rook niet zo gek vaak vis, maar bij de verjaardag van mijn vader is gerookte vis een traditie.

Spullen die ik gebruik zijn in principe het zelfde als bij de paling: rookkast, hout, mot, en in dit geval een rooster.


Het hout, eiken en beuken gemengd. In de witte zakken op de achtergrond zit houtmot, krullen van eikenhout. Foto gerecycled uit het 'paling' topic.


Rechts is de rookkast te zien die ik gebruik. Simpele RVS enkelwandige rookkast, geen thermometer, maar toch even duur als een goede buitenkeuken. Wederom een foto gerecycled uit het 'paling' topic.

Het roken van de zalm, en alles wat er nog meer bij komt


De ingrediënten van deze keer.
Het is maar 1 moot zalm van een kg. Verder bruine suiker, grove mosterd, whisky, honing.


Een mooi sausje gemaakt van de ingrediënten. Ik heb er geen idee van wat de exacte verhoudingen zijn, ik gok 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel bruine suiker en whisky om het een mooie consistentie te geven.
Geen idee omdat ik nooit recepten volg. Ik ken mosterd-honing, ik ken whisky-honing, en ik heb er maar gewoon mosterd-honing-whisky van gemaakt :+
Ik drink zelf geen druppel alcohol, maar ik heb er geen moeite mee om drank in recepten te gebruiken.


De zalm, een mooie moot in 3 stukken gesneden. De rechter 2 stukken zijn voor eigen gebruik, het staartdeel is voor op de toastjes voor de verjaardag. Vroeger hadden we moten van 1,5kg, maar dat werd te gek qua kosten.


De moten zalm, op bakjes gemaakt van aluminiumfolie. Past precies.


Het sausje, uitgesmeerd over de moten. Nogmaals, ik heb geen idee van de verhoudingen van de ingrediënten, bij mij is het 'ziet het er mooi uit, en is het goed te smeren zonder te dik of te dun te zijn'. De bruine suiker is om het een tintje donkerder te krijgen, en wat dikker zonder een overdreven honing of mosterdsmaak.

Als we veel meer zalm roken hebben we ook nog een andere saus, die we simpel 'groene kruiden' noemen. Dat zijn dan verse fijngehakte basilicum, dille en bieslook met vers gemalen 4-seizoenen peper, en blaadjes laurier. En om er een mooie smeerbare saus van te maken rode wijn. En als het weer te dun wordt dille uit een potje.
Dat is veel meer werk, voor de 2 eetlepels grof gemalen peper die ik nodig heb grijp ik dan meestal naar de boormachine.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakje met die saus is achter de boormachine te zien.

Zoals het nu gaat:

In de rookkast. En ja, daar hangt ook wat paling :9
Kan prima samen als je weet wat je doet.


Arme buren van mijn ouders, hun hele huis ruikt naar gerookte vis. En mijn ouders? Gewoon het slaapkamerraam open laten staan, ruikt heerlijk naar gerookte vis :+
(buren zijn met vakantie, alle ramen en rolluiken dicht. Was nogal regenachtig, normaal zitten we achter in de tuin, maar nu lekker onder de luifel)


En bijna klaar. Het witte spul wat er op de zalm zit is eiwit, de temperatuur was iets te hoog. We hebben geen thermometer, de kast is enkelwandig, het regende en het vuurtje wilde niet echt meewerken, maar het valt nog mee.
Vroeger deed ik ook citroensap door de saus om de zalm wat zachter te krijgen, maar dan krijg je er nog veel meer eiwit uit.


En helemaal klaar, na ongeveer 2 uur (eerder richting 2u10 dan korter)


En zoals het geserveerd werd aan de visite. Waren niet te veel mensen op de verjaardag.
Afbakstokbroodje uit de oven, klein stukje zalm (maar geen zalmsnipper, wel wat royaler) er op, en smikkelen maar :9
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  zondag 30 juli 2017 @ 16:22:05 #2
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_172787185
Ziet er goed uit. Ik hou alleen niet van zalm. Maar voor de paling kan je mij wakker maken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_172787523
Jammer van t afbakstokbroodje
  zondag 30 juli 2017 @ 17:02:54 #4
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_172788032
Wat een tof topic weer _O_

Ik hoop ook eens warm te gaan roken ergens dit jaar. Ik ben ook dol op warmgerookte zalm.
Spoilers!
pi_172788742
Lekker! :9
Protège moi de mes désirs.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 30 juli 2017 @ 17:40:41 #6
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172788763
_O_ :9~
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator / Miss SHO zondag 30 juli 2017 @ 21:26:38 #7
22592 crew  Ole
pi_172794137
leuk topic!
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_172795078
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 16:39 schreef emmyemmy2 het volgende:
Jammer van t afbakstokbroodje
dat vond ik ook, beetje zonde van de zalm en de bereiding.
pi_172796124
De ene gooit wat borrelhapjes in de frituur bij een verjaardagsfeest, de ander staat een half uur in de keuken en zit 2 uur in de regen (onder een luifel, dat wel) bij een rookkast.

Zalm is voor mij echt geen bijzondere vis, het is gewoon de kipfilet van de zee voor mij, maar Lucky_Strike in AD's haringtest 2017......... vroeg of ik weer zo'n post als 3 jaar geleden wilde maken (of ten minste, dat begreep ik)

Bij deze heb ik dat gedaan. Ik zal de volgende keer wel een pan macaroni doen :+

En op simpel witbrood komt de smaak van de zalm het beste naar boven, en dat stokbrood is eigenlijk maar simpel witbrood met een wat hardere korst om het bij elkaar te houden.

Fun fact: Zo'n moot als er rechts ligt wordt verdeeld over 4 bolletjes, en eten we als eten op als mijn vader en ik op zee aan het vissen zijn. Ik noem dat een 'asociaal broodje zalm' :P
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Moderator / Miss SHO zondag 30 juli 2017 @ 22:45:52 #10
22592 crew  Ole
pi_172796313
Ik vind het prachtig! Graag weer zo'n verslag O+
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_172796338
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 22:45 schreef Ole het volgende:
Ik vind het prachtig! Graag weer zo'n verslag O+
Dit, leuk zulke topics. ^O^ :Y)
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_172856153
Leuk verslag! Rook je ook forel? Doet mijn vader altijd, heerlijke vis. :9
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_172856324
pi_172857381
quote:
0s.gif Op woensdag 2 augustus 2017 16:33 schreef Cat-astrophe het volgende:
Leuk verslag! Rook je ook forel? Doet mijn vader altijd, heerlijke vis. :9
Als we ze hebben wel.

Eigenlijk zou ik de rookkast vaker moeten gebruiken, gerookte kippenpoten zijn ook heerlijk. En beenham. En tong (de vis). En makrelen als we ze hebben (bijvangst)... Eigenlijk is er best wel veel te roken.

Maar de buren van mijn ouders zijn zulke verschrikkelijke zeikerds, dus we passen ons maar aan en doen het niet te vaak. Ruzie niet laten escaleren en dergelijke.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Moderator / Miss SHO woensdag 2 augustus 2017 @ 17:30:38 #15
22592 crew  Ole
pi_172857451
quote:
0s.gif Op woensdag 2 augustus 2017 17:27 schreef Resistor het volgende:

[..]

Als we ze hebben wel.

Eigenlijk zou ik de rookkast vaker moeten gebruiken, gerookte kippenpoten zijn ook heerlijk. En beenham. En tong (de vis). En makrelen als we ze hebben (bijvangst)... Eigenlijk is er best wel veel te roken.

Maar de buren van mijn ouders zijn zulke verschrikkelijke zeikerds, dus we passen ons maar aan en doen het niet te vaak. Ruzie niet laten escaleren en dergelijke.
ze zijn niet om te kopen met een gerookt visje?
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_172857497
quote:
1s.gif Op woensdag 2 augustus 2017 17:30 schreef Ole het volgende:

[..]

ze zijn niet om te kopen met een gerookt visje?
_O-

Nee.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')