abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172754966
registreer om deze reclame te verbergen
Beste FOK!kers,

Ik heb een nogal specifieke vraag over oogaandoeningen/oogafwijkingen.

Ik ben eigenlijk al van kinds af aan bijziend geweest. Van mijn 21e tot mijn 35e was dit op z'n slechtst, maar wel stabiel: -2,75 rechts en -3,5 links. Tot die tijd nooit een cilinder gehad, de correctie was alleen sferisch.

Van mijn 35e tot zo ongeveer mijn 38e gingen mijn ogen in een noodtempo vooruit. Ik kwam toen rond de -1 uit. Hoewel ik daarbij moet aantekenen dat er inmiddels ook een zwakke cilinder van -0,25 bijkwam (eerst aan één oog, toen aan beide ogen).

Zoals bijna iedereen kreeg ik in de tussentijd last met lezen, en deed de varifocus zijn intrede, in mijn geval toen ik 42 was. Maar daar gaat mijn vraag niet over, niet over presbyopie oftewel ouderdomsverziendheid dus.

Daarna weer heel veel jaren van relatieve stabiliteit, ik bleef rond die -1 hangen, maar wel nam langzaamaan de cilinder toe naar -0,75 en -0,5. Ik praat hier dus niet over weer een kwartpuntje vooruit sferisch, want dat is logisch als de negatief gemeten cilinder sterker wordt.

Mijn vorige bril, van eind 2011, was daarmee in overeenstemming: -0,75 rechts (cilinder -0,5) en -1 links (cilinder -0,75).

Ik ben nu 61. De afgelopen maanden heb ik twee keer een aanval van dubbelzien gehad, die in beide gevallen zo'n drie minuten duurde. Beeld rechts schuin boven het beeld links, heel vreemd. Was te 'corrigeren' door één oog dicht te knijpen. In beide gevallen trad dit op toen er iets in mijn zicht veranderde: de eerste keer opkijken van een puzzeltje (was geconcentreerd bezig!) naar de tv, de tweede keer bij het uitrijden van een tunnel het volle zonlicht in. Bij neuroloog geweest. Conclusie: geen hersentumor (die is niet na 3 minuten voorbij) en vrijwel zeker ook geen tia (omdat tia's zich weinig aantrekken van veranderingen in je zicht). Leek me een goede conclusie, en de neuroloog heeft me doorverwezen naar de oogarts, waar ik volgende week een afspraak heb.

Wat ik de neuroloog ook gemeld heb: ik ben na die aanvallen van dubbelzien weer naar de opticien geweest, en de verandering was enorm: +0,75 rechts (cilinder -1,5) en +0,5 links (cilinder -1,75). Vooral dat rechteroog is bijzonder: het is precies zowel bijziend als verziend, in dezelfde mate zelfs. In één richting is het verziend met 0,75 dioptrieën, in de 90 graden gekantelde richting is het bijziend met 0,75 - 1,5 = -0,75 dioptrieën. Met de nieuwe bril zie ik juist met dat rechteroog nu superscherp, dus het is echt waar.

Ik heb twee vragen:
1, Kan het dubbelzien veroorzaakt zijn door een kennelijk helemaal niet meer goede bril? Want deze afwijking ten opzichte van mijn vorige bril was nogal een aardverschuiving...
2. Mijn linkeroog is (althans wanneer je de cilinder negatief meet) in mijn leven 4 dioptrieën naar de plus gegaan. Is dat nou iets dat vaker voorkomt, of is het eigenlijk heel normaal? Zelf ken ik eigenlijk geen andere mensen met zo'n verhaal, maar misschien is dat puur toeval.

Het gekke is overigens dat ik met de oude bril nog steeds behoorlijk scherp zie, wat mij, in combinatie met mijn visus van rond de 1.5 (150% gezichtsvermogen) dan weer verbaast. Ik had daar normaliter toch veel meer last van moeten hebben?

Graag een deskundig antwoord. Nogmaals, deze vraag gaat NIET over presbyopie (ouderdomsverziendheid, die had ik al) maar wél onder andere over de inmiddels verdwijnende myopie (bijziendheid) met naar verwachting in de toekomst toenemende hypermetropie (verziendheid). En over dat dubbelzien dus.

Vriendelijke groeten,

Wim van Dam
  zaterdag 29 juli 2017 @ 12:18:12 #2
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_172756978
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 10:10 schreef MyopiaLost het volgende:
de neuroloog heeft me doorverwezen naar de oogarts, waar ik volgende week een afspraak heb
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 10:10 schreef MyopiaLost het volgende:
Graag een deskundig antwoord.
pi_172757580
Je afspraak afwachten ^O^
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_172768730
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 12:53 schreef Guppyfriend het volgende:
Je afspraak afwachten ^O^
Tja, dat antwoord was natuurlijk te verwachten. Ik had alleen gehoopt dat iemand zou zeggen: "Ja dat heb ik zelf ook meegemaakt" of "Ik ken iemand die dat heeft meegemaakt". En dat er dan toch weinig aan de hand bleek te zijn... Dan zou ik er met een iets geruster hart naartoe gegaan zijn. Nu ben ik toch wat angstig. :-(

De mate waarin mijn bijziendheid verdwenen is, wat dat betreft ben ik wellicht erfelijk belast. Vader ook vanaf zesjarig jongetje bijziend (en dan uiteindelijk -5 tot -6 ipv -3), aanvankelijk brilloze moeder op latere leeftijd zeer zwaar verziend geworden met kanjers van cilinders. Ik vrees dat ik een tik van de molen van beiden gehad heb. Is de enige verklaring die ik ervoor kan bedenken.
pi_172988849
Even een follow-up hoe de afspraak is afgelopen. Om met het belangrijkste te beginnen: het is onschuldig! Ouderen verliezen wat controle over hun oogspiertjes, that's all. Er is een nieuwe afspraak met de orthoptist gemaakt, dat is een specialist voor o.a. oogspiertjes.

Over de gang van bijziend naar verziend zei de oogarts dat ik waarschijnlijk al mijn hele leven overgecorrigeerd richting min geweest ben. Krijg je dus eigenlijk te horen dat je van je negende tot je 61e altijd voor niks een bril gedragen hebt...

Toch lijkt het waar te zijn. Het dubbelzien was waarschijnlijk eigenlijk 'genezing', want kennelijk het gevolg van het -eindelijk!- opgeven van de oogspiertjes om een verkrampte geaccomodeerde ruststand aan te houden.

Ik heb de bril afgezet. Visus zonder bril is 1,2 (120%), dat is ruim voldoende. En omdat er plotseling wat accomodatievermogen teruggekomen lijkt te zijn (ik zie zonder bril namelijk net zo goed dichtbij als toen ik nog -1 had) denk ik dat het verhaal van de verkrampte geaccomodeerde ruststand klopt.

Het verhaal van de oogspiertjes klopt volgens mij ook met het toenemend astigmatisme... Die oogspiertjes kunnen immers de ooglens 'ovaal' trekken. Door te proberen zonder bril door het leven te gaan stimuleer ik ze misschien zich te ontspannen, om de lens dus met rust te laten. Een bril met alleen sferische correctie zou ook kunnen, maar dat zou rechts dan 0 worden, en links -0,25 of -0,5, en om daar nu een bril voor op te gaan zetten is ook weer zoiets.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')