abonnement Unibet Coolblue
pi_173865356
18-09-2017

Tombe van een Maya-koning ontdekt in Guatemala

Waarschijnlijk herbergt de tombe de resten van koning Te’Chan Ahk.

Archeologen ontdekten de tombe in de oude Maya-stad Waka’, in het noorden van Guatemala. Eerder werden in deze stad al koninklijke graven teruggevonden uit de vijfde, zesde en zevende eeuw na Christus. De tombe die archeologen nu hebben ontdekt, zou stammen uit de periode tussen 300 en 350 na Christus. Het is daarmee de oudste tombe die tot op heden in het noorden van Guatemala (de provincie Petén) is teruggevonden.

Wak
Alles wijst erop dat de pas ontdekte tombe dateert uit de beginjaren van de Wak-dynastie. Dit is – voor zover we nu weten – één van de eerste Maya-dynastieën. De dynastie zou in de tweede eeuw na Christus het levenslicht hebben gezien.


Het masker werd aangetroffen op de borst van de koning. Maar waarschijnlijk lag het oorspronkelijk op zijn gezicht. Afbeelding: Proyecto Arqueológico Waka’ en het Ministerie van Cultuur en Sport van Guatemala.

Masker
In de tombe zijn de resten van een volwassen man teruggevonden. Ook stuitten de onderzoekers op een van jade gemaakt masker. En de aanwezigheid van dit masker suggereert dat de man die in dit graf ter ruste werd gelegd van koninklijke komaf was. Het masker vertoont namelijk eigenschappen van de maïsgod en Maya-koningen werden vaak afgebeeld als imitators van de maïsgod.

Te’Chan Ahk
Hoewel in de tombe geen inscripties zijn teruggevonden die de gestorvene bij naam noemen, denken de archeologen wel te weten wie hij is. Afgaand op de leeftijd van de tombe zou het gaan om koning Te’Chan Ahk. Hij maakte deel uit van de Wak-dynastie en regeerde aan het begin van de vierde eeuw na Christus.

Naast het masker en de resten van de Maya-koning zijn in het graf ook 22 keramische vazen teruggevonden. Net als enkele schelpen. Wat verder opvalt, is dat zowel het masker als de resten van de koning rood zijn geverfd. Het is niet duidelijk of dat kort na het overlijden van de koning is gebeurd. Er zijn aanwijzingen dat het graf minstens eenmaal na 600 na Christus nog eens is geopend en de archeologen sluiten niet uit dat de botten van de koning toen rood werden gemaakt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 19 september 2017 @ 14:01:19 #52
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173870648
quote:
Amateur U.K. Archaeologists Stumble on a Roman Masterpiece
BOXFORD, England — Their ages range from 9 to about 80. They include a butcher and a builder. Some devoted vacation days to laboring on their hands and knees in an open field. (New York Times).
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 19 september 2017 @ 14:06:48 #53
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173870727
quote:
Duitse duikboot WO I gevonden in Noordzee, lichamen mogelijk nog aan boord

In de Noordzee is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. De boot ligt in het Belgische deel van de Noordzee, voor de kust bij Oostende, en is nog bijna intact. Van de elf gezonken duikboten in Belgische wateren is dit het best bewaarde exemplaar, meldt de VRT.

Welke duikboot het precies is, is niet duidelijk, maar alles wijst erop dat het een Duitse boot is van het type UB-II. Waarschijnlijk zijn alle 23 overleden bemanningsleden nog aan boord. "In zo'n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant", zei de West-Vlaamse gouverneur Decaluwé tegen de VRT. "De duikboot is in zo'n goede staat dat we ervan uitgaan dat al die lichamen nog aan boord zijn."

Amateurduiker

De duikboot ligt op een diepte van 30 meter en is gevonden door een amateurduiker, maritiem archeoloog Tomas Termote, die al jarenlang in de Noordzee naar gezonken onderzeeërs duikt om de wrakken in kaart te brengen.

De boot zou 27 meter lang en 6 meter breed zijn. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32, die allemaal deel uitmaakten van de Duitse Flandern Flotille. Die bestond uit negentien gelijke duikboten waarvan er vijftien gezonken zijn.

De exacte locatie van het wrak wordt niet bekendgemaakt, om schatzoekers op een afstand te houden en te voorkomen dat het beschadigd of geplunderd wordt.

Mijn

De duikboot is in goede staat, maar er zijn wel beschadigingen over het hele wrak te zien, vooral aan de boeg. Volgens wetenschappers is het bijna zeker dat er een contactmijn ontploft is aan de bovenzijde van de duikboot.

Wat er gebeurd kan zijn, is dat de duikboot op een mijn is gevaren die onder het wateroppervlak aan een kabel dreef. Die kabel bleef mogelijk achter de diepteroeren van de traag varende duikboot steken, waarna de mijn aan het bovendek tot ontploffing kwam.

Om met zekerheid vast te kunnen stellen om welke U-boot het gaat, is er nog minstens één extra duik nodig. Daarvoor moet het serienummer worden gecontroleerd op de schroef van de duikboot. De camerabeelden die gemaakt zijn, zijn niet duidelijk genoeg om dat nummer te lezen.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173873896
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173892738
20-09-2017

60 oude schepen ontdekt in Zwarte Zee: enkele wrakken dateren uit Romeinse tijd en zijn 2.500 jaar oud



Een van de oude wrakken. © blackseamap.com.

video Wetenschappers hebben per toeval zestig oude scheepswrakken ontdekt op de bodem van de Zwarte Zee. De schepen maakten deel uit van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk en sommige exemplaren zijn liefst 2.500 jaar oud. Dankzij het gebrek aan zuurstof en licht in de Zwarte Zee verkeren de schepen nog in prima staat.


Wetenschappers van het Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) waren met onderwaterrobots de Zwarte Zee aan het afspeuren om de effecten van de klimaatverandering te onderzoeken. Maar per toeval deden ze heel andere ontdekkingen. Overal doemden stokoude scheepswrakken voor hen op. In totaal vonden ze zestig schepen, verspreid over de Zwarte Zee.


© blackseamap.com.

Ongezien

"Wat wij hebben ontdekt, is echt ongeëvenaard", zegt Ed Parker, CEO van Black Sea MAP. "Sommige schepen waren enkel bekend van muurtekeningen en mozaïeken, tot nu. Het is alsof je naar een schip kijkt in een film, de touwen liggen nog altijd op het dek en de graveringen in het hout zijn nog intact."


© Twitter/@MailOnline.


© Twitter/@MailOnline.

Onaangetast

De meeste wrakken zijn ongeveer 1.300 jaar oud en het oudste schip dateert zelfs uit de vierde eeuw voor Christus. Maar omdat het water in de Zwarte Zee vanaf 150 meter diepte zuurstofloos is, kunnen er maar weinig organismen in overleven. Dat betekent dat de wrakken bijna onaangetast zijn. Ook de vracht die de schepen vervoerden, verkeert nog in prima staat.


Dit Romeinse schip ligt meer dan twee kilometer diep. De mast staat nog recht en er ligt nog touw op het dek. © blackseamap.com.

Schat aan informatie

Omdat de wetenschappers met de meest geavanceerde technologieën werken, zijn ze erin geslaagd prachtige 3D-beelden te schieten. De wrakken bevatten een schat aan nieuwe informatie over het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk.


Een stuk van een Romeinse galei, meer dan 2.000 jaar oud. © blackseamap.com.


De Surveyor Interceptor kan tot 1.800 meter diep duiken. © blackseamap.com.

Geheime locaties

Om schattenjagers niet op ideeën te brengen, worden de exacte locaties van de schepen niet onthuld. Binnenkort verschijnt wel een documentaire over de unieke expeditie, want de wetenschappers werden drie jaar gevolgd door een filmploeg. "De beelden die we hebben geschoten van deze verborgen wereld, zijn werkelijk uniek", verklapt Andy Byatt, producer van de documentaire.


Projectleider Jon Adams speurt de zeebodem af. © blackseamap.com.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 20 september 2017 @ 17:00:57 #56
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173892784
Wauw! _O_
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173924479
21-09-2017

Archeologen doen bizarre vondst



Britse archeologen hebben een bizarre vondst gedaan op het Kanaaleiland Guernsey. Daar deden ze een opgraving van een middeleeuws kerkhof. Ze vonden een graf dat perfect oost-west lag, zorgvuldig en diep gegraven, zoals gebruikelijk was bij monniken in die tijd. Maar toen ze het openden, vonden ze in het graf de resten van een kleine bruinvis.

De archeologen van Oxford University staan voor een raadsel. Nooit eerder hebben ze een zeedier gevonden dat volgens de christelijke tradities was begraven. Voor de rest liggen op de begraafplaats alleen monniken. Ergens in de Middeleeuwen is dit zeezoogdier met alle eer begraven alsof het een mens was, klaar om op de dag des oordeels weer op te staan.

Helemaal merkwaardig is dat de zee maar tien meter verderop ligt. Een dood zeedier zou je normaal teruggooien in de golven. Bovendien is het lijk intact, mensen hebben er niet van gegeten of de kostbare olie uit de bruinvis gewonnen om bijvoorbeeld lampen mee te vullen. Het is echt alsof het een mens is.

Archeologen doen wel vaker vreemde vondsten, maar deze kunnen ze moeilijk verklaren. De dolfijn heeft in het christendom wel een symbolische betekenis, een dier waar de bruinvis op lijkt. Het christelijke vissensymbool, of ichtus, stelt een dolfijn voor. De oude Griekse god ichtus was de zoon van een dolfijn, volgens de mythes. Maar of de monniken van Guernsey dat nou hadden bedacht toen ze dit graf maakten?

Een andere verklaring kan zijn dat ze de bruinvis begroeven om hem te bewaren voor vlees en olie. Dat deden meer Europese volkeren. Door het begraven vergaan dieren minder snel. Maar waarom ze dat zouden hebben gedaan op een begraafplaats? Een dier hoor je niet in gewijde grond te stoppen. De archeologen hebben zich er dus maar bij neergelegd dat ze het mysterie waarschijnlijk nooit zullen oplossen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173981977
24-09-2017

Hoe kon piramide van Cheops gebouwd worden? Archeologen lossen groot deel van mysterie op



 © Thinkstock

Wetenschap & Planeet Hoe waren de oude Egyptenaren in staat om zo’n indrukwekkend bouwwerk als de piramide van Cheops te bouwen? Het mysterie leeft al duizenden jaren, maar nu hebben archeologen een belangrijk stuk van de puzzel opgelost.

Dat de fijnere witte kalksteen voor de bekleding uit de rotsgroeven van Tura kwam, was al bekend. Het graniet voor de wanden van de ruimtes in de piramide werd dan weer uit Aswan gehaald. Afstanden die respectievelijk 13 en 850 kilometer bedroegen, maar hoe konden die blokken van telkens 2,5 ton ter plaatse gebracht worden?

Via boten, luidt het antwoord. Nieuw bewijs toont immers aan dat arbeiders vanuit de Nijl kanalen gegraven hebben, die uitmondden in een haven. Exact op die plek zou rond 2500 voor Christus een van de zeven wereldwonderen uit de grond rijzen.

Archeoloog Mark Lehner vond het bewijs voor die stelling op een stuk papyrus dat teruggevonden werd. Een zekere ‘Merer’ omschrijft daarin in detail hoe zijn manschappen meehielpen om de kalksteen van Tura naar Gizeh te transporteren. Het is de eerste keer dat een getuigenis teruggevonden werd van iemand die er toen effectief bij was.

In de Channel 4-documentaire ‘Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence’ wordt er vanavond dieper op de onthulling ingegaan. Ook de opgraving van een ceremoniële boot ter ere van farao Cheops komt aan bod. Een 3D-laser scande de houten planken, waardoor u als kijker meer inzicht krijgt over de manier waarop vaartuigen in die tijd gebouwd werden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174025195
26-09-2017

Mogelijk een scheepsgraf van de Vikingen ontdekt in Trondheim

Het graf bleek al die tijd onder het marktplein van de Noorse stad te liggen.

Tijdens archeologische opgravingen op het marktplein van de Noorse stad Trondheim stuitten onderzoekers op iets bijzonders: de resten van een bootvormig object. Hoewel het hout waaruit de boot was opgebouwd de tand des tijds niet heeft doorstaan, hebben onderzoekers wel enkele slecht bewaard gebleven spijkers teruggevonden. En ze wijzen erop dat hier werkelijk een boot begraven heeft gelegen.

Botten
Die boot zou zo’n vier meter lang zijn geweest. In de boot zijn twee lange botten teruggevonden die net als de boot zelf naar het noorden en zuiden wijzen. “Het suggereert dat er in de boot een menselijk skelet heeft gelegen,” vertelt onderzoeker Ian Reed. DNA-onderzoek moet echter nog uitwijzen of de botten daadwerkelijk aan een mens toebehoren.

Graf
Als dat zo is, hebben de archeologen een scheepsgraf teruggevonden. “Het is waarschijnlijk een boot die in de grond ingegraven is en gebruikt is als een kist voor een dode,” vertelt onderzoeker Knut Paasche. “Waarschijnlijk heeft er op de boot en het graf in het verleden ook een grafheuvel gelegen.”

Datering
Naast de botten en spijkers hebben onderzoekers ook een stuk brons en enkele persoonlijke bezittingen in het graf aangetroffen. “Een deel van een lepel en een deel van een sleutel,” vertelt Reed. De vondsten stammen uit de periode tussen de zevende en tiende eeuw. Als ze bij het graf horen, zou het betekenen dat ook het graf uit die periode stamt. In dat geval werd het graf in de late IJzertijd of prille Vikingtijd gemaakt.

Scheepsgraven kwamen veelvuldig voor aan het eind van de IJzertijd en werden ook door de Vikingen veel gebruikt. Het is echter voor het eerst dat een scheepsgraf uit deze periode in het stadscentrum van Trondheim is ontdekt. De vondst wijst er dan ook op dat de geschiedenis van Trondheim veel verder teruggaat dan de Middeleeuwen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174054927
Op zoek naar de ringwal in Den Burg

quote:
In opdracht van de gemeente doet een team archeologen onderzoek op de Groeneplaats in Den Burg. Het team van Archeologie West-Friesland hoopt restanten te vinden van een ringwal uit de vroege middeleeuwen.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 29 september 2017 @ 11:38:40 #61
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174069865
quote:
Mammoetresten, een Romeinse nederzetting, wrakken: de Maas is rijk

Een groep archeologen heeft naar eigen zeggen de "allergrootste en verreweg de rijkste archeologische vindplaats van Nederland" ontdekt. Tussen Alphen en Dreumel werd in de uiterwaarden van de Maas onder meer een groot aantal scheepswrakken gevonden. Ook werden mammoetresten en een Romeinse nederzetting ontdekt.

Een ploeg van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, deed in een periode van zeven jaar meer dan 100.000 vondsten in een zand- en kleiwingebied. De projectontwikkelaar en onderaannemers stonden dat onderzoek toe. Zij waren daartoe niet verplicht, omdat het 275 hectare grote gebied na een archeologisch vooronderzoek al was vrijgegeven.

Bij de opgravingen is onder meer een tot dan toe onbekende Romeinse nederzetting en oversteekplaats gevonden. Ook werden over een groot gebied mammoetresten gevonden. Deskundigen zijn vooral enthousiast over de vondst van de scheepswrakken in het gebied. Volgens de vinders is de locatie archeologisch de meest waardevolle vindplaats van wrakken in het land.

Bijzonder onderzoek

Er werden in het gebied geen opgravingen gedaan omdat in het vooronderzoek was geconcludeerd dat de Maas de afgelopen tweeduizend jaar de meeste sporen waarschijnlijk vernietigd zou hebben, vertelt Nils Kerkhoven. Hij werkt als archeoloog, en was in het gebied geïnteresseerd omdat hij er geregeld zijn hond uitlaat.

"We zagen al vrij snel dat de rivier flink had huisgehouden, maar zagen toch allerlei vondsten in context", aldus Kerkhoven. Doordat de Maas in de loop van honderden jaren is opgeschoven, bleken de sporen nog relatief onverstoord.

Kerkhoven stapte met een collega naar het bedrijf dat in het gebied aan het werk zou gaan, en overtuigde hen van het nut van nader onderzoek. Afgesproken werd dat ook detectoramateurs en andere amateurarcheologen op zoek mochten. Zij zouden uiteindelijk resten vinden van de prehistorie tot de twintigste eeuw.

Volgens de groep is de opgraving door haar opzet niet alleen van belang voor de geschiedschrijving maar ook voor de werkwijze van archeologen, omdat deze vorm "het hoofd biedt aan mogelijke beperkingen zoals rol, status, geldbronnen en vooronderzoek". Daarmee was dit project volgens de onderzoekers "archeologie voor en door iedereen in optima forma".

(NOS)
C&H / Mammoetresten, een Romeinse nederzetting, wrakken: de Maas is rijk

[ Bericht 2% gewijzigd door Cobra4 op 29-09-2017 16:43:13 ]
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174139961
quote:
Waar komen de politieke kleuren vandaan?

Al voor de parlementsverkiezingen van 18 mei werden de mogelijke coalities getoetst en geschilderd. Daarbij werd een uitgebreid kleurenpalet gehanteerd: zou de paars-groene coalitie standhouden, zou groen wegvallen en paars alleen verdergaan, of zouden rood en blauw een nieuwe partner zoeken, samen of apart? Intussen weten we waar we aan toe zijn. Maar waar staan die kleuren eigenlijk voor? Hoe komen de politieke partijen of ideologieën daaraan? Waarom overweegt het oranje bij de christendemocraten, staat rood voor socialisme, appeleert het blauw aan de liberalen? Op die vragen probeert het KADOC (Katholiek Onderzoeks- en Documentatiecentrum) hier een antwoord te geven.

KADOC
Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum in Leuven.
do 28 sep 12:00

Het gebruik van kleuren door politieke partijen of ideologische groepen in België dateert van de tweede helft van de 19de eeuw en hangt samen met de opkomst van de massademocratie.

De eerste stappen werden gezet in 1877 met de "wet op het stemgeheim en het verkiezingsbedrog", ook de wet-Malou genoemd, naar de katholieke minister van Justitie Jules Malou. Die legde onder meer vast hoe de stembrieven er moesten uitzien.

De modelbrief die werd voorgesteld, bevatte links een blauwe kolom met de vermelding "liberaal" en rechts een karmijnrode kolom waarboven "katholiek" was gedrukt. Alle andere kandidaten stonden samen in een middenkolom.

De parlementsverkiezingen van 1878, waarbij de nieuwe regels voor het eerst werden toegepast, waren zo succesvol voor de liberalen - ze behaalden de absolute meerderheid - dat ze voortaan blauw als "lijfkleur" gingen gebruiken.
Ook na 1894, toen er geen kleuren meer op de kiesbrieven werden gedrukt en de lijsten enkel met een neutraal cijfer werden aangeduid, bleven de liberalen trouw aan blauw. Het blauw van de liberalen is dus veeleer aan toeval te wijten en eigenlijk te danken aan de katholieke politicus Malou!

Dat de katholieken na 1878 niet vasthielden aan rood, is best te begrijpen. Niet alleen leden ze een zware nederlaag, maar rood was toen al de kleur van de internationale socialistische beweging. Vermoedelijk verwijst die kleur naar de frygische muts van de Franse revolutionairen van het einde van de 18de eeuw, maar ook voordien al werd rood geassocieerd met de laagste (derde) stand en met sociale opstanden.

Officieel moest er worden gewacht op het congres van de Tweede (Socialistische) Internationale van 1889 in Parijs (de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie), toen werd beslist dat de rode vlag het symbool was van de socialistische klassenstrijd.

De rode vlaggen van de Parijse communards (1871) lieten hier ongetwijfeld hun invloed gelden. In België was de rode vlag al rond 1875 in gebruik, maar pas met de oprichting van de Belgische Werkliedenpartij in 1885 werd rood dé kleur van de Belgische socialisten.

Het oranje van de christendemocraten is vrij recent. Pas vanaf het midden van de jaren 1960 werd het systematisch gebruikt op het propaganda­materiaal van de CVP, de voorganger van CD&V. Een precieze reden daarvoor is er niet.

Was het vooral reclametechnisch een goede, opvallende kleur die toevallig in de mode was of was het enkel een referentie naar de kleur van de ramen van het toenmalige hoofdkwartier in de Brusselse Tweekerkenstraat? Wel is het zo dat oranje (in combinatie met zwart) in de jaren 1930 reeds door het Grootnederlandse Verdinaso werd gebruikt.

Kiest misschien daarom ook het Vlaams Blok voor oranje, hoewel die partij veeleer met bruin of zwart wordt geassocieerd? Die laatste kleuren werden traditioneel gebruikt door mensen die in de marge van de samenleving leefden (denk bv. aan de bruine pijen van de minderbroeders van Sint-Franciscus) of die zich afzetten tegen de gevestigde macht (bv. de anarchisten en de fascisten).

Groen wordt nu automatisch verbonden met de ecologische beweging en haar politieke component Agalev. Dat spreekt voor zich. Nochtans werd groen, de kleur van de hoop, vroeger ook door katholieken gebruikt en is het tot vandaag de kleur van de christelijke arbeidersbeweging. Dat gebruik gaat terug op de 19de- eeuwse katholieke werkmanskringen en de aanhangers van priester Daens, die in de jaren 1890 trouwens "groene socialisten" werden genoemd.

Ook geel was een kleur die door de katholieken werd gebruikt. Geel was immers de pauselijke kleur. Maar nu wordt geel vooral geassocieerd met Vlaanderen - het geel van de leeuwenvlag - en politiek met de Volksunie. De Volksunie gebruikte aanvankelijk, vanaf het midden van de jaren 1950 tot in de jaren 1960, ook oranje, maar koos nadien voor geel, zeker vanaf het begin van de jaren 1980. Die traditie wordt nu voortgezet door de N-VA.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)ke-kleuren-vandaan-/
pi_174205189
05-10-2017

“Graf van Sint-Nicolaas gevonden in Turkije”


 © anp - Een tentoonstelling over Sint-Nicolaas.

Turkse archeologen hebben een begraafplaats opgegraven waar Sint-Nicolaas begraven kan liggen. Dat meldt de krant Hurriyet. In de provincie Antalya in Turkije hopen de onderzoekers ook het lichaam te vinden.

De opgravingen vinden plaats in Demre, bij de geboorteplaats van de heilige. Rond de vierde eeuw zou Nicolaas daar gewoond hebben toen het nog Myra heette. Hij stond bekend om zijn gulheid aan armen en kinderen en werd later heilig verklaard. In België en Nederland werd hij bekend als Sinterklaas, in Angelsaksische landen als Santa Claus.



Archeologen hebben de grond bij de Sint-Nicolaaskerk in Demre onderzocht met radars. Zo vonden ze onder het huidige kerkgebouw een oudere tempel die nog helemaal intact is. In de tempel is een speciaal gedeelte waar zich mogelijk de tombe van Sint-Nicolaas bevindt. “We hebben al goede resultaten bereikt, maar het echte werk begint nu pas”, aldus Cemil Karabayram tegen de Turkse krant. “We gaan ondergronds zoeken en wellicht vinden we het onaangetaste lichaam van Sint-Nicolaas.”

Verschillende verhalen

Over het leven en sterven van de heilige gaan verschillende verhalen. Volgens de legende hebben vissers het lichaam van de goedheiligman naar Italië gebracht. Zowel in Bari als Venetië in Italië zouden overblijfselen van Sint-Nicolaas begraven liggen. Maar het Turkse onderzoeksteam denkt dat destijds het verkeerde lichaam is gestolen. “De ogen van de wereld zijn op ons gericht”, aldus Karabayram. “Als we resultaten bereiken, dan is dat een enorme boost voor het toerisme in Antalya. We zullen internationale discussies voeren na de opgravingen.”



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 5 oktober 2017 @ 12:32:00 #64
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174209467
Bijzondere vondst in Egypte: 2,5 meter hoge obelisk van 6-jarige vorst

Minstens 2,5 meter hoog, rood graniet en bedekt met bladgoud: in Egypte is het bovenste gedeelte van een enorme obelisk gevonden. "Een bijzondere vondst op een bijzondere plek, in de regio Zuid-Sakkara zijn nooit eerder grote obelisken gevonden", legt egyptoloog Huub Pragt uit in het NOS Radio 1 Journaal.



Het is een obelisk uit het Oude Rijk, de eerste grote bloeiperiode, zegt Pragt. "Uit die tijd kennen we wel kleine obeliskjes, maar dit is een grote. Waarschijnlijk was de monoliet 5 meter hoog, dat is echt enorm voor die tijdsperiode."

De obelisk heeft hoogstwaarschijnlijk toebehoord aan koningin Anchesenpepy II, de moeder van koning Pepy II uit de 6de dynastie. "Pepy II kwam als 6-jarig jongetje op de troon en zou de langst regerende vorst ooit zijn. Hij werd namelijk 100 jaar oud en bleef regeren" vertelt Pragt. Aan zijn zijde stond zijn moeder Anchesenpepy II, zij regeerde ook deels. "Daarom zal ze waarschijnlijk die grote obelisk hebben gekregen."

De Frans-Zwitserse archeologische missie die de obelisk heeft gevonden, gaat verder op zoek naar brokstukken in de regio.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174233182
quote:
‘Duitse schoolboeken over Holocaust genuanceerder’

Achtergrond - 5 oktober 2017 - Auteur: Bas Kromhout

Duitse schoolboeken behandelen de Holocaust evenwichtiger dan Nederlandse. Dat concludeert historicus Marc van Berkel in zijn proefschrift over Duitse en Nederlandse lesmethoden in het voortgezet onderwijs. ‘In Duitsland ligt meer nadruk op collectieve verantwoordelijkheid.’
https://duitslandinstituu(...)ocaust-genuanceerder
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 6 oktober 2017 @ 15:09:56 #66
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174235679
quote:
Wandelen langs oude Duitse radiopeilstations

Een mast steekt hoog boven de bosrand uit. „Die is van C2000, het landelijke communicatiesysteem van politie en hulpdiensten. De antennes staan op de fundamenten van een Duits radiopeilstation”, legt Paulien Koopmans uit. Op de Veluwezoom zette ze een wandelroute uit langs de restanten van geheime Duitse stellingen uit de Tweede Wereldoorlog.
„Wat zijn dat voor vreemde, trapezevormige bouwsels? Wat doen die betonnen blokken in het bos? Wandelaars die erlangs lopen, vragen zich dat soms af”, aldus Koopmans. De 16,5 kilometer lange route ”Teerose Terlet” die ze als vrijwilligster van Natuurmonumenten ontwikkelde, geeft nu de ontbrekende achtergrondinformatie.

„Beheer, bescherming en behoud van de natuur is voor Natuurmonumenten uiteraard het belangrijkst, maar sinds vijf, zes jaar heeft de organisatie daarnaast meer oog voor cultuurhistorie”, zegt Koopmans. „Een natuurgebied heeft meestal ook een verhaal dat interessant is om te vertellen. Voor Terlet en omgeving geldt dat eens te meer in combinatie met de levendige belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog.”

Strategische plek
De natuurwandeling begint op het terrein van zweefvliegcentrum Terlet. Daar bouwden de Duitsers in 1942 een radiopeilstation met de codenaam Teerose I.

De beginletter T was ontleend aan het gehucht Terlet. Er kwamen vijf houten torens te staan, elk 12 meter hoog, die ook namen kregen: Anton, Berta, Cäsar, Dora en Emil.

Teerose I was de eerste stelling van de Duitsers voor een nieuwe peilmethode om nachtjagers van de Luftwaffe, die vijandige bommenwerpers van de Royal Air Force moesten onderscheppen, te leiden. Met radiogolven werden de juiste afstand en richting van de eigen jachtvliegtuigen bepaald.

Toevallig was de locatie niet. „Dit was een strategisch gekozen plek”, zegt Koopmans. „Vlak bij de Galgenberg, een van de hoogste punten in het landschap, 104 meter boven NAP. In de buurt van Vliegveld Deelen en commandocentrum Diogenes in Schaarsbergen, een zenuwcentrum voor de Duitse luchtverdediging. Bovendien lag Teerose I op de aanvliegroute van de geallieerden naar het Ruhrgebied.”

Behalve de torens bestond Teerose I uit een evaluatiegebouw, een administratiegebouw en woonbarakken voor 150 medewerkers. Slechts het administratiegebouw staat nog overeind.

Omdat Teerose I alleen niet voldoende bleek, bouwen de Duitsers later Teerose II nabij Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe (109 meter boven NAP).

„Die stelling is een exacte kopie van die bij Terlet”, aldus Koopmans. „Er stonden eveneens vijf torens en identieke bijgebouwen. De betonnen resten die hier te zien zijn, vormden de fundering voor een van de torens.”

De mast van C2000 is geplaatst op de ondergrond van een derde radiopeilstation, Teerose III. Dat was volgens Koopmans kleiner dan Teerose I en II. „Waarschijnlijk was het een experimenteel station om onafhankelijk van het commandocentrum in Schaarsbergen vijandelijke vliegtuigen op te sporen.”

De route voert ook langs de plek waar in juni 1943 een Lancasterbommenwerper neerstortte. Alleen een Canadese bommenrichter wist zich met een parachute te redden. De overige zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

Een monument langs de oude beukenlaan verwijst naar deze gebeurtenis. Koopmans: „Natuurmonumenten heeft er weer jonge beuken geplant, maar nog altijd zie je het gat dat de bommenwerper in de bomenrij sloeg.”

Smeltwater
Wandelaars ontmoeten rondstruinende Schotse hooglanders en hebben een goede kans om wild te zien. Koopmans vraagt hen verder naar beneden te kijken, naar de wandelpaden die bestaan uit grof zand en grind. „Ooit meegesleurd door het smeltwater van de ijstijd. Op dit soort stevige bodems werden vaak vliegvelden aangelegd zoals bij Soesterberg, Deelen en Terlet.”

Zie ook de route van Natuurmonumenten.
Als extra activiteit van Natuurmonumenten is er af en toe een safari langs de route met een busje.

(RD)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174394917
quote:
Sieraden van over de hele wereld in graven van gewone boeren gevonden

GISTEREN, 16:31BINNENLAND
ROY LAZET

Amateurarcheologen hebben in Uden een grafveld ontdekt dat meer duidelijk maakt over de eerste bewoners van Noord-Brabant na de Romeinse tijd. "Het is echt geweldig om zo'n vondst te doen. Eigenlijk begint nu pas tot me door te dringen hoe bijzonder dit is", zegt vrijwilliger Hanneke van Alphen.
https://nos.nl/artikel/21(...)boeren-gevonden.html
pi_174409906
13-10-2017

4000 jaar oude berguitrusting ontdekt in de Zwitserse Alpen

Smeltend ijs legt schatten uit de Bronstijd bloot.

Beat Dietrich – opziener van een nabijgelegen berghut – kwam de berguitrusting in 2011 op het spoor. Toen de sneeuw zich door toedoen van een warme winter verder terugtrok dan gebruikelijk, zag hij in de Lötschberg-pas verschillende objecten liggen. Een jaar later togen archeologen naar het gebied en ontdekten er een houten box met daarin grof gemalen bloem, fragmenten van pijlen en drie pijlpunten. De ontdekkingen smaakten naar meer. Maar in de vier winters die volgden, eiste sneeuw het gebied weer op. Pas in september 2017 waren archeologen eindelijk weer in staat om hun opgravingen voort te zetten. En met succes.


Een fragment van een boog die zo’n 4000 jaar oud zou zijn. Afbeelding: © Archaeological Service of the Canton of Bern, Badri Redha.

Leer
Want er zijn opnieuw delen van een berguitrusting ontdekt. De onderzoekers vonden vier fragmenten van bogen, reepjes en stukken leer. Ook stuitten ze op gebroken pijlschachten en een koord gemaakt van dierenvezels met daaraan een knoop, gemaakt van de hoorn van een dier. De resten bevinden zich allemaal in een relatief klein gebied, gelegen in een beschutte kuil. Het wijst erop dat iemand hier beschutting zocht en om de één of andere reden zijn uitrusting hier achterliet.

Rugzak
Datering wijst uit dat de spullen stammen uit de tijd tussen 2000 en 1800 voor Christus. Onderzoekers vermoeden dat de spullen toebehoorden aan iemand die zich 4000 jaar geleden in dit onherbergzame gebied moest zien te redden. De vele stukken leer die zijn ontdekt, wijzen erop dat deze persoon een soort leren rugzak droeg. Ook had hij voedsel bij zich (de bloem) en pijlen en boog. Volgens onderzoekers is de ontdekking van zo’n complete berguitrusting uit de Bronstijd uniek.


Boven: een houten voorwerp uit de Romeinse tijd. Onder: een houten object met brandsporen waarin mogelijk kolen werden gedragen. Afbeelding: © Archaeological Service of the Canton of Bern, Badri Redha.

Op dit moment zijn de 4000 jaar oude resten van de berguitrusting de oudste objecten die in de Lötschberg-pas zijn ontdekt. Archeologen zijn tijdens opgravingen wel op jongere objecten gestuit, onder meer uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het bewijst dat de pas al zeker 4000 jaar gebruikt wordt door jagers, herders en handelaren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 14 oktober 2017 @ 11:04:04 #69
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174410918
Stap het weekend van 13, 14 en 15 oktober 2017 in de wondere wereld van de archeologie. Kom zien, ontdekken en graven bij bijna 300 activiteiten door het land, voor jong en oud!

Bekijk het programma.

www.archeologiedagen.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174416530
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 oktober 2017 11:04 schreef Cobra4 het volgende:
Stap het weekend van 13, 14 en 15 oktober 2017 in de wondere wereld van de archeologie. Kom zien, ontdekken en graven bij bijna 300 activiteiten door het land, voor jong en oud!

Bekijk het programma.

www.archeologiedagen.nl
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174435794
quote:
100 jaar geleden: Vuurpeloton executeert danseres en courtisane Mata Hari

Op 15 oktober 1917 wordt de danseres en courtisane Mata Hari (41) door een Frans vuurpeloton doodgeschoten. Het is de slotscène van een onwaarschijnlijk verhaal rond sensualiteit, geld en spionage.
Tim Trachet
09:13
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/11/mata-hari/
pi_174449602
quote:
'Spengler leert ons niks voor deze tijd'

Interview met Hanco Jürgens

Boeken - 10 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik

De verschijning van de Nederlandse vertaling van ‘Der Untergang des Abendlandes’ wordt vanavond met een debatavond in de Amsterdamse muziektempel Paradiso gevierd. Opmerkelijk, want het boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler is al bijna 100 jaar oud en tamelijk onleesbaar. Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut heeft zijn bedenkingen bij de ‘revival’.
https://duitslandinstituu(...)-niks-voor-deze-tijd
pi_174457287
quote:
KU Leuven viert 500 jaar Collegium Trilingue met tentoonstelling over Erasmus
Naar aanleiding van de 500e verjaardag van het Collegium Trilingue in Leuven organiseert de KU Leuven de tentoonstelling "Erasmus' dream" over de man die het college oprichtte.

Het Collegium Trilingue of het Drietalencollege aan de Vismarkt in Leuven bestaat 500 jaar. Niemand minder dan de beroemde humanist Desiderius Erasmus heeft het destijds opgericht. Om die verjaardag te vieren komt de KU Leuven op de proppen met de tentoonstelling "Erasmus' dream" in de Universiteitsbibliotheek.

De expo loopt van 19 oktober tot en met 18 januari en brengt een bijzondere collectie van werken samen die de impact van het college op de universiteit en de stad schetst. De werken zijn afkomstig uit de eigen collectie van de Universiteitsbibliotheek en van partnerinstellingen en musea in binnen- en buitenland.

Latijn, Grieks en Hebreeuws
Aan het Collegium Trilingue vond 500 jaar geleden onderwijs plaats in het Latijn, het Grieks en het Hebreeuws. Dat was toen revolutionair omdat de katholieke kerk Grieks en Hebreeuws als ketters beschouwde. Door ze te onderwijzen, wou Eramus de oorspronkelijke bijbel beter bestuderen.

Het college trok honderden studenten van over heel Europa aan en groeide aan het begin van de 16e eeuw uit tot een internationaal gerenommeerd centrum van humanisme. Bijna iedereen die in die tijd een belangrijke positie in Europa bekleedde, had er gestudeerd.

De lessen verliepen volgend een baanbrekende onderwijsmethode. Studenten studeerden niet langer op basis van middeleeuwse commentaren, maar wel op basis van teksten van antieke grootmeesters uit de klassieke oudheid. Dat inspireerde dan weer andere wetenschappelijke disciplines.
KU Leuven viert 500 jaar Collegium Trilingue met tentoonstelling over Erasmus | VRT NWS
https://www.vrt.be/vrtnws(...)entoonstelling.html/
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 18 oktober 2017 @ 11:37:57 #74
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174490343
quote:
Romeins theater bij Klaagmuur ontdekt

JERUZALEM - Israëlische archeologen hebben bij opgravingen in Jeruzalem voor het eerst een Romeins theater ontdekt. Ook werd een stuk Klaagmuur blootgelegd dat sinds 1700 jaar bedekt was geweest.

Het theater telt ongeveer tweehonderd plaatsen. Daarmee is het vrij klein vergeleken met andere exemplaren. De deskundigen spreken van een „sensationele vondst.” Wetenschappers zoeken al zo’n 150 jaar in Jeruzalem naar overblijfselen van openbare gebouwen waarvan in oude geschriften sprake is.

Het oorspronkelijke doel van de missie was alleen om de exacte leeftijd van een van de bogen aan het Tempelplein vast te stellen. Niemand had er rekening mee gehouden dat het „geheim van het theater van Jeruzalem” bij het werk aan de boog zou worden ontrafeld.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174557559
quote:
Van Reybrouck over Indonesië-boek: "Heb al 170 mensen tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd"

Voor zijn boek over Indonesië, waar hij al twee jaar aan werkt, heeft David Van Reybrouck intussen 170 mensen tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd. Dat heeft hij gezegd in "De afspraak" op Canvas. Ook Europalia stelt Indonesië dit jaar centraal.

Ellen Maerevoet
vr 20 okt 09:03

"Ik heb lang in Nederland gewoond en ik ben altijd verbaasd geweest over hoe Nederland omging met zijn koloniale verleden, of beter: niet omging. Ik heb mijn exemplaar van "Max Havelaar" van Multatuli in een schuur in Congo gevonden. Zelfs voor ik dat boek af had, wist ik dus al waar mijn volgende boek over zou gaan." "Congo: een geschiedenis" kwam in 2010 uit en Van Reybrouck won er verschillende prijzen mee.
In Nederland hangt er volgens Van Reybrouck nog een sfeer van taboe rond het onderwerp. "Wij zijn er ook niet klaar mee (met ons koloniale verleden, nvdr), maar ik denk dat we er wel al mee begonnen zijn. De Nederlandse overheid heeft nu een onderzoek besteld naar de oorlogsmisdaden tussen 1945 en 1949, dat is meer dan 70 jaar na datum."
Voor zijn nieuwe project interviewt hij -net zoals voor "Congo"- getuigen van de recente geschiedenis. "Indonesië is 350 jaar lang een kolonie geweest van Nederland. Van 1942 tot 1945 werd het bezet door Japan. Meteen daarna heeft Sukarno de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar dat zag Nederland niet zitten en dat heeft nog tot 4 jaar oorlog geleid." Van Reybrouck heeft nog geen zin op papier gezet, maar heeft wel al 170 mensen, voornamelijk in Azië en ook een deel in Nederland, tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd die de dekolonisatie hebben meegemaakt.

"Altijd een pluralistisch land geweest"
Indonesië is -na China, India en Amerika- het grootste land ter wereld. "Ik snap niet dat we daar nooit iets over horen", zegt Van Reybrouck. "Het is een opkomende economie, het is een van de mooiste landen ter wereld. Het land heeft de grootste islamitische bevolkingsgroep (het heeft 5 officiële godsdiensten) en het is altijd een pluralistisch land geweest. Meer dan 90% is moslim. De mensen kennen vaak Bali, maar dat is een van de 14.000 eilanden van Indonesië."
"Wij zijn op zoek naar een gematigde, Europese islam, maar zij hebben die al meer dan een halve eeuw. We zouden zoveel van hen kunnen leren", benadrukt Van Reybrouck. Toch maakt de schrijver zich ook zorgen over de toekomst van het land omdat een grote groep moslims onder invloed van Saudi-Arabië conservatiever aan het worden is. "Ik heb enkele jaren geleden de enige koranschool voor transgenders bezocht in Yogjakarta. Dat bestaat niet in Saudi-Arabië en ook niet in Molenbeek, denk ik. Helaas is die twee jaar geleden gesloten. Enkele jaren geleden vond ik dat er een interessante vorm van religieus pluralisme was, maar nu maak ik me zorgen."
Zie ook het interview met Van Reybrouck: https://www.vrt.be/vrtnws(...)0-mensen-tussen-90-/
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 24 oktober 2017 @ 11:01:33 #76
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174622304
quote:
Aflaatbrief met naam Maarten Luther gevonden

In een archief in de Spaanse Nationale Bibliotheek in Madrid is recent een aflaatbrief ontdekt waarop de naam van de Duitse reformator Maarten Luther (1483-1546) vermeld staat. De aflaat – opgesteld door de beroemde aflaathandelaar Johann Tetzel (1465-1519) – komt uit 1508 en dateert nog van voor de tijd dat Luther zich tegen de aflaathandel keerde.

Week van de Koloniale geschiedenis
Luther als monnik - Atelier Lucas Cranach de Oude Luther als monnik - Atelier Lucas Cranach de Oude
Aflaatbrief met naam Maarten Luther gevonden

13715
REDACTIE - 23 OKTOBER 2017 - 21:22
In een archief in de Spaanse Nationale Bibliotheek in Madrid is recent een aflaatbrief ontdekt waarop de naam van de Duitse reformator Maarten Luther (1483-1546) vermeld staat. De aflaat – opgesteld door de beroemde aflaathandelaar Johann Tetzel (1465-1519) – komt uit 1508 en dateert nog van voor de tijd dat Luther zich tegen de aflaathandel keerde.

Johann Tetzel verkocht grote aflaten aan kloosters

Vera Lüpkes, directrice van het Weserrenaissance-Museum Schloss Brake in Lemgo in Duitsland, was bezig met de voorbereiding over een expositie over Maarten Luther vanwege de herdenking van 500 jaar Reformatie. Tijdens het onderzoek in Madrid deed ze de bijzondere vondst. Lüpkes vond overigens niet het origineel uit 1508, maar een afschrift van de aflaatbrief uit 1631. In 1508 zat Luther als monnik in het Augustijnerklooster te Erfurt.

Tetzel kreeg van paus Julius II (1443-1513) toestemming om aan ieder klooster één aflaatbrief te verkopen, een soort ‘totaalaflaat’ dus. Op die grote aflaatbrief kwamen dan de namen van de monniken uit het betreffende klooster te staan.

De aflaatbrief voor het Austijnerklooster in Erfurt bevatte 52 namen van kloosterbroeders. Onder hen dus ook Maarten Luther, die op de aflaat vermeld staat als ‘Martinus Luder’ (zoals hij zichzelf toen nog noemde).

Volgens Lüpke is het gevonden document een belangrijke aanwijzing dat Luther zich in de begintijd als monnik nog niet bezighield met de misstanden in de Rooms-Katholieke Kerk.

(Historiek)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 26 oktober 2017 @ 12:11:40 #77
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174668419
Het kon ook bijna niet anders.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 26 oktober 2017 @ 12:12:50 #78
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174668442
quote:
Schedeldeel blijkt van 's werelds oudste tsunami-slachtoffer

Van een mysterieus schedelstuk dat in 1929 in Papoea-Nieuw-Guinea werd opgegraven werd eerder ten onrechte gedacht dat het van een uitgestorven mensachtige zou zijn. Het blijkt nu op een andere manier heel toch bijzonder. Wetenschappers denken dat het om 's werelds oudste tsunamislachtoffer gaat.



Onderzoekers zeiden vandaag dat nieuw onderzoek aan de aarde, waarin de 6000 jaar oude schedel werd gevonden, sporen van een tsunami heeft aangetoond. De samenstelling is opvallend gelijk aan die van de dodelijke tsunami uit 1998 die op dezelfde plek toesloeg.

De schedel werd gevonden bij de plaats Aitape, ongeveer 12 kilometer van de kust in het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea. Het is een van de oudste menselijke resten die er op het eiland zijn gevonden, en werd eerder aangezien voor een schedel van de mensensoort Homo Erectus. Die soort stier zo'n 140.000 jaar geleden uit. Later onderzoek toonde aan dat het schedeldeel 'maar' 6000 jaar oude was.

Tsunami-slachtoffer
,,Als waarschijnlijk het oudste bekende tsunami-slachtoffer ter wereld, vertelt de Aitape schedel ons veel over de blootstelling [aan rampen] van mensen in kuststreken over een langere termijn. En het laat zien hoe zulke gebeurtenissen ongetwijfeld fundamentele effecten gehad hebben op migratie, nederzetting en cultuur", zegt tsunami-expert James Goff van de University of New South Wales in Australië.

De wetenschappers bestudeerden geologische afzettingen in de rivierbedding waar de schedel werd gevonden. Die lieten duidelijke sporen van een tsunami zien. Ze vonden er in die laag microscopische organismen uit de oceaan, die werden ook in 1998 aangetroffen.

,,We hebben ook de chemische samenstelling bekeken en de grootte van de deeltjes onderzocht", de resultaten bleken typisch voor een tsunami, zei antropoloog en archeoloog Mark Golitko van de University of Notre Dame in Indiana en het Field Museum in Chicago.

Rampen
Tsunami's zijn grote golven die doorgaans worden veroorzaakt door aardbevingen onder water, of door vulkaanuitbarstingen. Het zijn grote natuurrampen, bij de tsunami in de Indische oceaan in 2004 kwamen meer dan 230.000 mensen om het leven. Die werd veroorzaakt door een beving voor de kust van Sumatra.

Bij de eerder genoemde tsunami in 1998 bij Papoea-Nieuw-Guinea kwamen zeker 2.000 mensen om. De tsunami vaagde complete dorpen weg, vernietigde oogsten en veel overlevenden moesten gedwongen verhuizen. De tsunami van 6.000 jaar geleden was blijkbaar een gelijksoortige ramp. ,,Net als bij de tsunami in 1998 denken we dat een of meer golven plotseling op de kust sloegen en dorpen en iedereen die daar woonde wegspoelden naar moerassen die langs de kust liggen", zei Golitko.

De schedel werd los gevonden. Onderzoekers gaven aan dat in 1998 veel slachtoffers werden weggespoeld richting meertjes en lagune's waar hun lichamen werden aangevreten door krokodillen.

(AD)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 26 oktober 2017 @ 12:16:26 #79
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174668516
quote:

Uncovering an Overlooked Source for Iconic Alabaster Statues
A team of scientists matched stone in statues and religious icons to a quarry in the French Alps, reconstructing a medieval European art trade route.

Medieval and Renaissance sculptors carved gorgeous statues and religious icons from alabaster, a soft, creamy white stone similar to marble. Much of their work, from visages of the Virgin Mary to angels slaying demons, now reside in museums like the Louvre in Paris and others across Europe. But a mystery remains: Where did the alabaster come from? (New York Times).
  donderdag 26 oktober 2017 @ 12:17:10 #80
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174668533
quote:
Albert Einstein’s ‘Theory of Happiness’ Fetches $1.56 Million
More than a century ago, Albert Einstein’s celebrated theory of relativity altered the world’s understanding of space and time. This week, the wild-haired physicist’s far-simpler “theory of happiness,” imparted to a bellboy, fetched more than $1.5 million at an auction in Jerusalem. (New York Times).
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 26 oktober 2017 @ 12:19:15 #81
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174668566
quote:
6s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 12:11 schreef Nibb-it het volgende:
Het kon ook bijna niet anders.
Wat niet?
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 26 oktober 2017 @ 12:27:00 #82
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174668691
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 12:19 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Wat niet?
Een aflaat aan Luther.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 26 oktober 2017 @ 12:47:49 #83
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174669050
quote:
6s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 12:27 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Een aflaat aan Luther.
Back-up plan van 'm. O-)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 26 oktober 2017 @ 12:49:25 #84
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174669086
quote:
Stedelijk Museum: wie durft het aan?
Het vertrek van Beatrix Ruf roept de vraag op wat we verwachten van de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Hoe moet hij of zij laveren tussen de hyperkapitalistische kunstmarkt en het kritische Amsterdamse kunstpubliek?

In februari 2014, vlak voordat bekend werd dat Beatrix Ruf het Stedelijk Museum zou gaan leiden, gaf NRC alvast tien tips mee aan de nieuwe directeur. Die aanbevelingen kwamen van een panel van experts, onder wie galeriehouders, kunstenaars, verzamelaars en curatoren. Uit hun suggesties kwam een profiel naar voren van een directeur die welhaast bovennatuurlijke krachten moest bezitten. (NRC).
pi_174670219
25-10-2017

Oudste navigatiesysteem voor op zee ontdekt

Het gaat om een astrolabium, ontdekt tussen de resten van een schip dat in 1503 verging.

Het cirkelvormige object werd al in 2014 door duikers gevonden. En direct was er – met het oog op de vorm – het vermoeden dat het om een astrolabium ging. Maar aangezien er zo op het eerste gezicht helemaal geen gradenboog op het schijfje te vinden was, bleven er twijfels. Tot nu.

Scan
Onderzoekers hebben het object namelijk aan een scan onderworpen. Tijdens die scan kwamen zelfs de kleinste details aan het licht. En zo ontdekten de onderzoekers verschillende streepjes aan de rand van het schijfje, waar elke keer precies vijf graden tussenzat. En daarmee is bewezen dat het om een astrolabium gaat. Volgens de onderzoekers is het het oudste navigatiesysteem voor op zee dat tot op heden ontdekt is.

Een astrolabium is een schijfje waarmee de plaats en hoogte van de zon berekend kan worden als functie van tijd. Het navigatiemiddel werd eeuwenlang door zeevaarders gebruikt om uiteindelijk na de Middeleeuwen plaats te maken voor de sextant en octant.

Esmeralda
Het schijfje in kwestie is waarschijnlijk ergens tussen 1495 en 1500 vervaardigd en vervolgens meegenomen aan boord van de Esmeralda. Dit schip maakte deel uit van de vloot van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama – die als eerste direct van Europa naar India reisde – en verging in 1503.


Scans van het astrolabium. Afbeelding: University of Warwick.

Het Portugese astrolabium is gemaakt van brons en zo’n 17,5 centimeter groot. Aan de ene zijde bevindt zich de gradenboog. Aan de andere zijde pronkt het Portugese wapenschild en het persoonlijke embleem van Don Manuel I, de koning die tussen 1495 en 1521 over Portugal regeerde.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 30 oktober 2017 @ 09:41:26 #86
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174751869
Boven Nova Zembla explodeert de zwaarste kernbom ooit: Tsar Bomba (1961)

De Sovjet-Unie voert op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla wordt de zogenaamde Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. De bom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.

De explosie van de Tsar Bomba is de krachtigste explosie ooit door mensen veroorzaakt. De schokgolf in de atmosfeer ging maar liefst drie keer de aarde rond.

Op het moment van de test was de Koude Oorlog nog in volle gang. Voorafgaand had het westen geprotesteerd tegen de test en op de dag zelf verzochten de Verenigde Naties de Sovjet-Unie nog om het nucleaire testprogramma te staken. Tevergeefs.


(vandaagindegeschiedenis)


"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174753452
quote:
0s.gif Op maandag 30 oktober 2017 09:41 schreef Cobra4 het volgende:
Boven Nova Zembla explodeert de zwaarste kernbom ooit: Tsar Bomba (1961)

De Sovjet-Unie voert op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla wordt de zogenaamde Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. De bom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.

De explosie van de Tsar Bomba is de krachtigste explosie ooit door mensen veroorzaakt. De schokgolf in de atmosfeer ging maar liefst drie keer de aarde rond.

Op het moment van de test was de Koude Oorlog nog in volle gang. Voorafgaand had het westen geprotesteerd tegen de test en op de dag zelf verzochten de Verenigde Naties de Sovjet-Unie nog om het nucleaire testprogramma te staken. Tevergeefs.


(vandaagindegeschiedenis)


Wat volgens mij nog wel eens over het hoofd wordt gezien is dat de USSR nog een aantal andere zeer zware bommen heeft laten ontploffen. De zwaarste Amerikaanse test was de Castle Bravo met iets van 15 Megaton, terwijl de USSR in 1962 nog aantal apparaten van rond de 20 Megaton heeft laten ontploffen boven Nova Zembla.
https://en.wikipedia.org/wiki/1962_Soviet_nuclear_tests
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_174797085
31-10-2017

Duizenden rotstekeningen ontdekt in grotten op onbewoond eiland

Lang voor Columbus het bestaan van het eiland kon vermoeden, werden de tekeningen al aangebracht.

Tot die conclusie komen Britse onderzoekers nadat ze zo’n 70 grotten op het momenteel onbewoonde eiland – behorend bij Puerto Rico – bestudeerden. Het onderzoek onthult dat in de grotten duizenden door mensen aangebrachte motieven te vinden zijn. Nog niet eerder is volgens de onderzoekers in het Caribisch gebied zo’n grote diversiteit aan goed bewaard gebleven rotstekeningen van een inheems volk aangetroffen.

Dieren en mensen
In de grotten zijn onder meer afbeeldingen van mensen en dieren te vinden. Maar ook uit slingerende lijnen opgebouwde motieven. Soms zijn ze gewoon met de vingers in de zachte rotswanden aangebracht. Soms zijn ze ook getekend of geverfd.


Afbeelding: via de universiteit van Leicester.

Dateren
De onderzoekers hebben de rotstekeningen voor het eerst ook gedateerd. En daaruit blijkt dat ze uit het pre-Columbiaanse tijdperk stammen. “Wat laat zien dat deze beelden gemaakt zijn door kunstenaars die diep onder de grond aan het verkennen en experimenteren waren,” aldus onderzoeker Alice Samson.


Afbeelding: via de universiteit van Leicester.

Diep in de grotten
Naast een datering van de rotstekeningen is het de onderzoekers ook gelukt om meer te weten te komen over de technieken en verf die de oude kunstenaars gebruikten. Tevens hebben ze meer inzicht gekregen in de artistieke keuzes die de mensen lang geleden op dit eiland maakten. Bijvoorbeeld als het gaat om de locatie waarop ze aan de slag gingen. “De meeste pre-koloniale pictogrammen bevinden zich in heel smalle ruimtes, diep in de grotten en sommige zijn moeilijk toegankelijk, je moet er echt in kruipen om erbij te kunnen,” vertelt onderzoeker Victor Serrano. Hij ziet de beschilderde grotten als een soort voorloper van Facebook. “In plaats van pagina’s met berichten van mensen heb je hier een echte rotswand en -plafond vol met verschillende pictogrammen.”


Afbeelding: via de universiteit van Leicester.

Het werk geeft meer inzicht in de cultuur van de inheemse volken die hier lang voor de Europeanen het Caribisch gebied ontdekten, reeds woonden. “Voor de miljoenen inheemse mensen die in dit gebied woonden voor de Europeanen kwamen, waren de grotten een soort poorten naar een spiritueel rijk,” vertelt onderzoeker Jago Cooper. “En deze nieuwe ontdekkingen omtrent artiesten die in deze grotten aan het werk waren, geven meer inzicht in hun geloof en de bouwblokken van hun culturele identiteit.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 1 november 2017 @ 20:05:45 #89
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174810031
quote:

Hidden Treasures of Nazis’ Art Dealer Finally Go on Display
Weeks after a German magazine tipped off the world that an 80-year-old man had hoarded hundreds of artworks collected by his father during the Nazi era in a Munich apartment, the world gasped at the prospect of rediscovering long-lost treasures. (New York Times).
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 november 2017 @ 09:12:09 #90
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174819207
quote:
Helft soldaten Margraten heeft gezicht

MARGRATEN - De helft van de in Margraten begraven Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog heeft een gezicht. Van 5000 soldaten is inmiddels namelijk een foto gevonden.

Drie jaar geleden begon de stichting De Gezichten van Margraten met het zoeken naar foto’s van gesneuvelden op de Amerikaanse begraafplaats. Inmiddels is een mijlpaal bereikt met de 5000e foto, liet een woordvoerder van de stichting weten.

De stichting probeert elke soldaat een gezicht te geven, en zoekt dagelijks naar nieuwe foto’s. Komende zondag om 15.00 uur wordt de 5000e foto aan de Amerikaanse beheerder van de begraafplaats overhandigd. Dat is een foto van sergeant Nicholas Puglia uit North Vale, New Jersey. Op 2 november 1944 werd de bommenwerper waarin Puglia zat, door Duits afweergeschut neergehaald.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174839334
02-11-2017

“Zo groot als een Boeing”: kosmische straling onthult enorme ruimte in piramide Cheops
sam



 © thinkstock

Wetenschap & Planeet Met de hulp van kosmische stralen hebben wetenschappers een minstens 30 meter lange ruimte in de grootste van de drie piramides in Gizeh ontdekt. Het resultaat betekent een doorbraak om de interne structuur van de piramide van Cheops beter te begrijpen, schrijven de onderzoekers in een verslag in vakblad Nature.

“We weten niet wat de bedoeling van deze holle ruimte is”, zegt Mehdi Tayoubi van het internationaal wetenschappelijk team. “Daarom willen we ook niet van een kamer spreken”. Maar de omvang van de ontdekte ruimte is groot. “Zo groot als een Boeing”, klinkt het.



 © AFP

Muonen

Drie teams van verschillende instituten en universiteiten uit Frankrijk en Japan onderzochten gedurende twee jaar de 4.500 jaar oude piramide in Gizeh. Daarbij gebruikten de wetenschappers een scan met muonen, een nevenproduct van kosmische straling. Net zoals röntgenstralen bij het menselijk lichaam kunnen die elementaire deeltjes honderden meter steen doordringenen, aldus de vorsers.


 © ap

Grootste

De piramide van Cheops is de oudste en de grootste van de drie piramide van Gizeh en is een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. De piramide is 139 meter hoog en 230 meter lang. Het bouwsel werd tijdens de regeerperiode van Cheops (2509 tot 2483 v. Chr.) opgericht en heeft nog steeds niet al zijn geheimen blootgegeven.


 © AFP

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 3 november 2017 @ 15:42:22 #92
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_174846262
quote:
The world's biggest grave robbery: Asia’s disappearing WWII shipwrecks

Dozens of warships believed to contain the remains of thousands of British, American, Australian, Dutch and Japanese servicemen from the second world war have been illegally ripped apart by salvage divers, the Guardian can reveal.

An analysis of ships discovered by wreck divers and naval historians has found that up to 40 second world war-era vessels have already been partially or completely destroyed. Their hulls might have contained the corpses of 4,500 crew.

Governments fear other unmarked graves are at risk of being desecrated. Hundreds more ships – mostly Japanese vessels that could contain the war graves of tens of thousands of crew killed during the war – remain on the seabed.

The rusted 70-year-old wrecks are usually sold as scrap but the ships also contain valuable metals such as copper cables and phosphor bronze propellors.

Experts said grave diggers might be looking for even more precious treasures – steel plating made before the nuclear testing era, which filled the atmosphere with radiation. These submerged ships are one of the last sources of “low background steel”, virtually radiation-free and vital for some scientific and medical equipment.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_174860354
quote:
De nazi-materniteit van Wolvertem

geschreven op 03 november 2017

Misschien rij je er wel dagelijks voorbij op de A12 tussen Brussel en Antwerpen: het rustieke poortgebouw in Wolvertem-Meise. Niets doet vermoeden dat hier in dit stemmige kader ooit een kraamkliniek van de nazi's was gevestigd.

Ontdek het onthutsende verhaal van de arische kinderfabriek van Wolvertem.
https://www.canvas.be/can(...)niteit-van-wolvertem
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 6 november 2017 @ 13:32:30 #94
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174902367
quote:
Nederlands 'geboortekaartje' Australië gered van verval

Een van de eerste landkaarten van Australië is hersteld en vanaf morgen te zien in de Nationale Bibliotheek in Canberra. Het "geboortekaartje" werd in 1663 gemaakt door de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu.

Van deze kaart, van 118 bij 152 centimeter, zijn slechts enkele exemplaren bekend. Dit exemplaar werd in 2010 in Zweden gevonden in de opslag van een overleden boekhandelaar. De Nationale Bibliotheek kocht de kaart voor 400.000 euro op een veiling.

De kaart was in slechte staat. Het papier was vermolmd, de inkt vervaagde. De afgelopen jaren hebben Australische experts de kaart zorgvuldig gerestaureerd.

Archipelagus Orientalis (de oostelijke archipel) was gemaakt op basis van de nieuwste ontdekkingen in het gebied, dat in de Gouden Eeuw nog Nova Hollandia werd genoemd. Zo wordt voor het eerst Tasmania afgebeeld, onder de naam Anthoni van Diemens Landt. Ook zijn er gedetailleerde afbeeldingen van Indonesië.

Hoewel de contouren van Australië al duidelijk zijn te herkennen, zijn er ook nog veel witte vlekken. Zo is de oostkust van het werelddeel nog onontgonnen gebied, zit Nieuw-Guinea nog vast aan het continent en is Nieuw-Zeeland slechts een onbestemde schaduw. Aan de randen van de kaart staan details over de reizen in het gebied.

Bijna een eeuw lang werden alle andere kaarten gebaseerd op de informatie die Blaeu had gekregen van de VOC. Omdat de Nederlanders Indië boven Australië verkozen, duurde het tot de eerste reis van James Cook in 1768 dat er nieuwe metingen uit het gebied kwamen.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 6 november 2017 @ 14:19:19 #95
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174903170
quote:

Ode aan Frederik II, keizer, valkenier en wetenschapper
Een Middeleeuwse keizer met een passie voor de valkenjacht inspireerde emeritus hoogleraar pijnbestrijding Ben Crul tot een biografie. Hij ziet Frederik II van Hohenstaufen als een pionier van de moderne wetenschap.

In de havenstad Palermo op Sicilië leggen bewonderaars en bedevaartgangers nog elke dag bloemen op het graf van de Roomse Keizer Frederik II van Hohenstaufen. Op het lint staan uitingen van rouw, zoals voor de ‘onvergetelijke keizer’, Imperatore indimenticabile.

Ben J. P. Crul (1941), emeritus hoogleraar pijnbestrijding aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is al jaren geboeid door deze Middeleeuwse keizer, die leefde tussen 1194 en 1250. Zijn vader was Hendrik VI die in Nijmegen op het Valkhof was geboren. Dat schept een band. (NRC).
  maandag 6 november 2017 @ 16:13:05 #96
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174905288
quote:

Historians Challenge Oxford’s Claim of World’s Oldest Zero
An international group of historians of Indian mathematics challenges Oxford’s findings around the age and importance of a manuscript thought to contain the oldest known zero.

Last month, the Bodleian Library at Oxford University announced that a Sanskrit manuscript housed in the library for the last century had been dated using radiocarbon techniques. Oxford’s radiocarbon dating laboratory announced that the three of the birch-bark folios of the Bakhshali Manuscript could be dated to roughly 300 CE, 700 CE and 900 CE.

The key result was, the library said, that one of the manuscript’s leaves contained the oldest known written zero.

The library also announced that the zero in the manuscript was not a “true” zero, in the sense that it functioned only as a marker showing an empty decimal place, and not as a fully-fledged number that participates in calculations.

An international group of historians of Indian mathematics has now challenged Oxford’s findings.
The team, which includes scholars from universities in the USA, France, Japan, New Zealand and the University of Alberta in Canada, has published a peer-reviewed article that refutes several of the Library’s key assertions.

The scholars argue that the work written on the leaves of the Bakhshali manuscript is a unified treatise on arithmetic that must have been written at the time of the latest of the manuscript’s leaves, not the earliest. The treatise shows no signs of being a jumble of fragments from different periods. Both the handwriting and the topic being discussed are continuous across the boundary of the first two dated leaves. It looks very much as if the scribe, who may have lived at the end of the eighth century, wrote out his treatise on a group of leaves that had been manufactured at very different times.

But of greater significance for the history of mathematics is the authors’ evidence showing that the Bakhshali treatise does indeed know the “true” zero, and contains calculations like long multiplication that would have necessitated using zero as an arithmetical number. Furthermore, the treatise even contains a statement saying, “having added one to zero…,” thus proving that the early Sanskrit author was thinking about zero in a numerical way.

The zero in the Bakhshali treatise is younger, but more important than Oxford claimed.
The international team ends its article with a plea to Oxford University’s Library that important and complex scholarly topics should be published through established academic channels involving peer-review, and not through sensationalizing press releases to the media. ( Medievalists.net).

Click here to read the article in the journal History of Science in South Asia.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 7 november 2017 @ 09:55:30 #97
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174917174
Twee eeuwen dienstplicht, discipline, dienstweigering en desertie: Deelnemen (of niet) aan
de Nederlandse krijgsmacht in rechtshistorisch perspectief


Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan Tilburg University. Stan Meuwese

940 pagina's leesvoer over de dienstplicht: https://pure.uvt.nl/porta(...)euwen_13_03_2017.pdf
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174923667
quote:
De gelukkigste uren met Marx en Lenin

Evert van Vlastuin
Gisteren 22:48
Boeken

Met zijn baard en kleding leek Karl Marx op zijn grootvader de rabbijn. Karls vader liet echter het joodse geloof varen, omdat hij alleen als christen advocaat kon zijn. En de jonge Karl preekte zelfs dat elk geloof een gevaarlijke uitvinding van mensen was. Het waren die voetsporen waarin later ook Lenin ging.
https://www.rd.nl/boeken/(...)x-en-lenin-1.1443310
  dinsdag 7 november 2017 @ 23:40:49 #99
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174934245
quote:


A Grecian Artifact Evokes Tales From the ‘Iliad’ and ‘Odyssey’
Two years ago, archaeologists excavating an ancient grave at Pylos in southwestern Greece pulled out a grime-encrusted object, less than an inch and half long, that looked like some kind of large bead. They put it aside to focus on more prominent items, like gold rings, that also were packed into the rich grave.

But later, as a conservator removed the lime accretions on the bead’s face, it turned out to be something quite different: a seal stone, a gemstone engraved with a design that can be stamped on clay or wax. (New York Times).
  dinsdag 7 november 2017 @ 23:42:28 #100
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174934267
quote:
Chopin’s Heart, Pickled in a Jar, Offers Clues to His Death
The heart of Frederic Chopin, pickled in a jar of alcohol and then encased in a stone pillar in Holy Cross Church in Warsaw, shows the Polish composer died from complications of tuberculosis, according to an early version of an article published by the American Journal of Medicine. (New York Times).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')