abonnement Unibet Coolblue
pi_172659624
Welkom beste tijdreiziger!

Lees (en post) hier nieuws over recente opgravingen, spectaculaire historische ontdekkingen en nieuwe feiten over geschiedkundige vraagstukken...

Laat je verwonderen door de geschiedenis!



We gaan verder met de laatste 2 posts uit het vorige topic


14-07-2017

2000 jaar oude Romeinse brieven gevonden in unieke staat



Privécorrespondentie, verjaardagsuitnodigingen en lijsten met bijnamen van de Romeinen voor de Engelse burgers geven archeologen een uniek inkijkje in de Romeinse tijd op de Britse Eilanden.

Het lijkt ondenkbaar:

2000 jaar oude brieven, met inkt geschreven op flinterdunne stukken hout, die nog steeds te lezen zijn zonder behulp van geavanceerde technologie.

Toch is dat de situatie in het noordoosten van Engeland, waar archeologen bij het voormalige Romeinse fort Vindolanda een grote verzameling brieven hebben gevonden.

In unieke staat

De brieven zijn onder andere uitnodigingen voor verjaardagen en lijsten met bijnamen die de Romeinen aan de Engelse bevolking gaven.

Bijna 2000 jaar lagen de brieven in een laag organisch afval onder het fort. En daar is het volgens de onderzoekers aan te danken dat ze in zo’n unieke staat verkeren.

In de laag zit namelijk geen zuurstof, en dat anaerobe milieu is ongeschikt voor bacteriën die het dunne hout zouden kunnen afbreken.

Militair vroeg om verlof en bier

Sinds de jaren 1970 doen archeologen al onderzoek in Vindolanda, en er is één keer eerder een vergelijkbare verzameling brieven gevonden.

‘Maar ik had nooit verwacht dat we nog een keer zo’n spectaculaire vondst zouden doen,’ zegt opgravingsleider Andrew Birly.

In de nu gevonden brieven vraagt ene Masculus om commeatus, het Latijnse woord voor verlof.

Zijn naam kwam ook voor in de eerder gevonden brieven. In die brieven was hij elders gestationeerd en vroeg hij zijn bevelhebber of deze bier wilde sturen.

‘Als we geen bier krijgen, kan ik niet voor mijn mannen instaan,’ schreef hij.

De collectie brieven wordt nader bestudeerd, zodat we meer kunnen leren over de Romeinse aanwezigheid op de Britse Eilanden.

(historianet.nl)
.
.
.

24-07-2017

Archeologen hebben misschien wel de oudste smiley ooit ontdekt

De smiley staat op een vaas die zo’n 3700 jaar oud zou zijn.

Archeologen ontdekten de vaas in Karkemish (in Turkije, nabij de grens met Syrië). Misschien zegt die naam je weinig, maar het is één van de belangrijkste hoofdsteden die het Nabije Oosten ten tijde van de Oudheid rijk was. De stad werd zeker vanaf het zesde millennium voor Christus al bewoond en speelde vanaf 2300 voor Christus een centrale rol in de regio. Vanaf dat moment zetelde in de machtige stad – die ook wel vergeleken werd met steden als Troje, Jeruzalem en Babylon – de kroonprins van de Hettieten. De stad floreerde tot deze in 717 voor Christus door de Assyriërs veroverd werd. In 605 voor Christus werd de stad compleet vernietigd door de Babyloniërs.

Dit voorjaar de stad door een team van Turkse en Italiaanse onderzoekers opnieuw onderzocht. En tijdens opgravingen zijn een aantal opmerkelijke objecten gevonden. Waaronder dus een vaas met daarop een heel bijzondere schildering.


Afbeelding: Universiteit van Bologna.

Op de vaas staan slechts drie strepen – verder zijn geen verfsporen aangetroffen – en die lijken samen een lachend gezichtje te vormen. Zou dit dan de oudste smiley ooit zijn? Het zou zomaar kunnen!

Naast de vaas zijn tijdens dezelfde expeditie ook zo’n 250 afdrukken van zegels – gemaakt in klei – teruggevonden. De zegels stammen uit de dertiende eeuw voor Christus en dus de hoogtijdagen van het Hettitische rijk. Sommige zegels zijn afkomstig van hoge ambtenaren. Naast de zegels zijn ook verschillende vazen en potten teruggevonden.


De in klei gedrukte zegels. De stukjes klei deden tijdens de uitwisseling van goederen dienst als een soort pakbonnen en getuigen van een complex handelssysteem. Afbeelding: Universiteit van Bologna.

(scientias.nl)
.
.
.

Vorige delen:

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 7)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 8)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 9)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 10)

C&H / Cultuur & Historie in het nieuws #11
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172659630
25-07-2017

Schattenjagers vinden nazischat van 100 miljoen in schip dat Hitler bewust deed zinken



© rv/Thinkstock.

Britse schattenjagers hebben in een Duits scheepswrak een gigantische schat gevonden. Het goud in nazischip SS Minden zou liefst 111 miljoen euro waard zijn. Hitler zou het schip hebben laten zinken vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De SS Minden ligt al 78 jaar op de bodem van de oceaan nabij IJsland. Hitler liet het schip in 1939 zinken nadat het was gespot door de Britten. Zo wou hij verhinderen dat de gigantische schat in Britse handen zou vallen.


De SS Minden © rv.

Volgens de schattenjagers van de Advanced Marine Services zou er vier ton waardevol materiaal in het ruim liggen, goed voor meer dan 100 miljoen dollar. Ze dienden al een aanvraag in bij de IJslandse overheid om de schat mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, net wat Hitler indertijd wou verhinderen.

Mogelijk krijgen de schattenjagers niet zomaar een vrijgeleide. De IJslandse kustwacht had ze namelijk geen toestemming gegeven om in het gebied te duiken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 25 juli 2017 @ 11:08:17 #3
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172662049
Goed verhaal, niet zo sensationeel ook. :P
  maandag 31 juli 2017 @ 10:42:45 #4
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172802454
quote:
Genderneutrale toiletten in het Rijks en Stedelijk
In navolging van de gemeente Amsterdam en de NS nemen het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum ook genderneutrale maatregelen. Op korte termijn zullen beide musea genderneutrale toiletten introduceren, dat meldt BNR. Inclusiviteit lijkt in de deze nieuwe trend het codewoord te zijn. Vanaf dit najaar zal een medewerker van het Rijksmuseum zich ook speciaal op inclusiviteit gaan richten. (Museum Actueel).
pi_172846495
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172846502
01-08-2017

Archeologen doen belangrijkste vondst uit Romeinse tijd in 50 jaar



© afp.

Frankrijk Archeologen hebben in Frankrijk een Romeinse wijk ontdekt, compleet met mozaïekvloeren, overblijfselen van villa's en publieke gebouwen. De opgravers spreken ook wel van 'klein Pompeii' verwijzend naar de beroemde historische stad bij Napels, in Italië. "Wij hebben ongelooflijk veel geluk. Dit is zonder twijfel de meest sensationele Romeinse opgraving in vijftig jaar,'' zegt leider Benjamin Clement tegen het persbureau AFP.


© afp.

De vondst werd gedaan bij Vienne, net onder Lyon. De stad waar nog een theater en een tempel uit de Romeinse wijk intact zijn, was een belangrijk knooppunt op de route tussen Gallië (de Latijnse naam voor westen van Europa) en de Romeinse provincie Gallia Narbonensis in het zuiden van Frankrijk. De plek van de opgraving ligt langs de oever van de Rhône. Er was een nieuwe woonwijk gepland.

Pompeii


© afp.

Veel van de objecten liggen nog op exact dezelfde plek als toen de bewoners hun buurt achterlieten. Net als in Pompeii in Italië, dat werd bedolven onder een dikke laag vulkanische as.

De overblijfselen dateren uit de eerste eeuw na Christus. De archeologen stellen dat de wijk zeker 300 jaar bewoond is geweest, maar is verlaten na een serie branden. Onder de vondsten is een gebouw en fontein waarop een beeld van Hercules staat. Clement vermoedt dat er een filosofieschool in was gevestigd.

Een van de best bewaard gebleven panden wordt 'het huis van Bacchus' genoemd. Tegels op de vloer tonen vrouwelijke volgers van de Romeinse god van de wijn en saters, vrolijke figuren die half-mens en half-geit zijn.

De brand verwoestte de eerste verdieping, het dak en het balkon van het weelderige huis met balustrades, marmeren tegels en uitgestrekte tuinen met irrigatiesysteem. De archeologen gaan er van uit dat het pand van een rijke koopman is geweest.

Voorzichtig


© afp.

De mozaïeken worden voorzichtig weggehaald, zodat ze kunnen worden gerestaureerd. "We kunnen het huis van de vloer tot het plafond in oorspronkelijke staat herstellen'', zegt Clement.

De opgravingen begonnen afgelopen april en zouden tot half september duren. Maar nu blijkt hoe bijzonder de vondsten zijn geeft de Franse staat de archeologen langer de tijd om nog meer opgravingen te doen. Clement en zijn team van 20 medewerkers zullen zich nu storten op het deel waar werkplaatsen waren gevestigd.


© afp.


© afp.


© afp.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172846585
01-08-2017

Standbeeld uit twaalfde eeuw ontdekt in Cambodjaans tempelcomplex



Archeologen hebben op het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat een groot standbeeld uit de twaalfde eeuw opgegraven.

Volgens onderzoekers stond het 1 meter 90 lange standbeeld voor de ingang van een oud ziekenhuis, zo meldt The Cambodia Daily. Het beeld weegt ruim tweehonderd kilo, maar mist wel een stuk been, arm en beide voeten.

"We zijn erg verrast met deze vondst", zegt een archeoloog van het team dat het populaire park onderhoudt. De onderzoekers hopen door de vondst meer te leren over ziekenhuizen en gewone mensen van destijds. Daar is nog niet veel over bekend.

De vondst wordt gezien als de belangrijkste in recente jaren. Archeologen ontdekten het beeld veertig centimeter onder de grond, tijdens de uitgraving van een ziekenhuis dat in de regeerperiode van koning Jayavarman VII werd gebouwd. Hij was in de vroege twaalfde eeuw verantwoordelijk voor een forse uitbreiding van de stad.

Geplunderd

De onderzoekers hopen op meer van deze vondsten. In de omgeving van het ziekenhuis zijn drie andere hospitalen gebouwd, waarvan er nog geen een volledig is uitgegraven. Of ze nog meer dergelijke vondsten doen valt te bezien, veel creaties zijn door de eeuwen heen vernield of geplunderd.

Angkor Wat is een van de populairste toeristische attracties in Zuidoost-Azië. Vorig jaar bezochten ruim 2,5 miljoen mensen de ruïnestad. Het terrein vlak bij de stad Siem Reap werd vanaf de negende eeuw volgebouwd met hindoetempels. De hoofdtempel geldt als het nationale symbool van Cambodia.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172853036
02-08-2017

Geheime tunnels uit WOI gevonden onder Primark



In mei ontstond er een zinkgat onder de Primark dat veroorzaakt werd door de tunnels. © Facebook.

In het Engelse graafschap Kent is een tunnelnetwerk uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt onder een vestiging van winkelketen Primark. In mei ontstond er een zinkgat in de parking onder de winkel. Bij de reparatiewerken werd duidelijk dat het gat veroorzaakt werd door enkele vergeten oorlogstunnels van meer dan 100 jaar oud.

De kledingwinkel in Thanet, een disctrict in het Engelse graafschap Kent, opende onlangs opnieuw de deuren na maandenlange reparaties. Door het zinkgat in de parking onder de winkel dreigde het gebouw volledig te verzakken. Het gat werd veroorzaakt door een geheim netwerk van tunnels dat tijdens WOI én WOII gebruikt werd voor oorlogstraining. (lees verder onder de foto)


© Facebook.

In 2015 werd het labyrint toevallig ontdekt door de eigenaars van het shoppingcentrum waar de bewuste Primark deel van uitmaakt. Veel shoppers wisten echter niets af van het tunnelnetwerk, tot de Primark dit jaar noodgedwongen moest sluiten door het zinkgat. Na grondig speurwerk kreeg 'Hidden History', de lokale geschiedenisvereniging van Thanet, naar eigen zeggen al in 2014 lucht van het bestaan van de tunnels. Zij konden het ondergrondse labyrint toen bezoeken en fotograferen. Ondertussen zijn de tunnels volledig afgesloten.

Het is niet de eerste keer dat oorlogstunnels ontdekt worden in Thanet. Het district is bezaaid met ondergrondse tunnels en bunkers die gebruikt werden door soldaten, maar ook als schuilplaatsen door de lokale bevolking. Zo zijn er de 'Ramsgate Tunnels', waar op een bepaald moment honderden mensen de klok rond verbleven.



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172989259
07-08-2017

Archeologen denken geboorteplaats apostel Petrus te hebben gevonden



© afp.

Een groep van Israëlische en Amerikaanse archeologen denkt de geboorteplek van de apostel Petrus te hebben gevonden, aan de rand van het meer van Tiberias, in het noorden van Israël. Ze legden er ruïnes bloot waarvan ze vermoeden dat ze van het Romeinse plaatsje Julias zijn.

Julias werd volgens de Romeins-Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus rond het jaar 30 gebouwd op de ruïnes van Betsaïda. Dat vissersdorp, aan de noordzijde van het meer van Tiberias, was volgens de evangelisten de plek waar behalve Simon Petrus ook nog twee andere apostelen werden geboren en opgroeiden: Petrus' broer Andreas en Filippus.

Archeologen zoeken al geruime tijd naar de historische plaats Julias en hadden daarvoor drie verschillende sites voor ogen. De Israëlisch-Amerikaanse onderzoekers legden de eerste site bloot en bestempelde die als "valabele kandidaat". Maar na de opgravingen van de tweede site - enkele kilometers verderop - die tot vorige week duurden, moesten ze hun inschatting bijstellen.

"Op de tweede site hebben we fragmenten van aardewerk, muntstukken en de overblijfselen van een openbaar bad opgegraven, wat erop wijst dat het niet op een klein dorpje ging, maar wel om een plaats die met Julias overeen zou kunnen komen", zegt archeoloog Mordehaï Aviam van Kinneret College, een universiteit aan het meer van Tiberias. "Op basis van de bevindingen, denken we dat de kans groot is dat de site gevestigd is op de plek van Betsaïda."

Aviam hoopt verdere opgravingen te kunnen doen om ook de overblijfselen uit de Joodse periode te bereiken, zodat hij de hypothese kan bevestigen.


© afp.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172989306
07-08-2017

Was farao Sanacht een 'reus'?

De vermeende resten van de farao lijken te getuigen van reuzengroei.

Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers – waaronder ook de Nederlandse Wouter de Herder, verbonden aan het Erasmus MC – in het blad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Sanacht
De wetenschappers bestudeerden de resten van een man die ten tijde van de derde Egyptische dynastie leefde. Aangenomen wordt dat het gaat om de resten van farao Sanacht, die kortstondig over het Egyptische rijk regeerde. Zeker is dat echter niet, vandaar dat de onderzoekers in hun paper voortdurend spreken van ‘de vermeende Sanacht’.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de omvang van de schedel en de omvang van de lange botten in het lichaam van de vermeende farao. Vervolgens vergeleken ze de omvang hiervan met die van de gemiddelde ‘gewone’ en koninklijke man. “Hoewel de koningen langer waren dan de gewone mannen, was de vermeende Sanacht veel langer dan andere koningen,” zo schrijven de onderzoekers. “De vermeende Sanacht had waarschijnlijk gigantisme.” Hierbij maakt de hypofyse te veel groeihormoon aan waardoor overmatige groei ontstaat.

Het oudste geval van reuzengroei
Het zijn interessante bevindingen. De oudste mens met reuzengroei die ons tot voor kort bekend was, leefde zo’n 2425 jaar voor Christus. De resten waar dit nieuwe onderzoek om draait, zijn echter net iets ouder en stammen uit 2700 voor Christus. Het betekent dat dit het oudste geval van reuzengroei is waarmee we tot op heden bekend zijn.

Het onderzoek kan tevens meer inzicht geven in hoe de oude Egyptenaren tegen reuzengroei aankeken. “Het feit dat hij (de vermeende Sanacht, red.) eervol begraven werd in een elitaire mastaba-tombe suggereert dat reuzengroei in die tijd niet geassocieerd werd met sociale marginalisatie. Hoewel korte mensen de voorkeur hadden in het oude Egypte, met name in de eerste dynastieën, zijn er geen bewijzen dat heel lange mensen voorkeursbehandelingen kregen of juist in het nadeel waren

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172990041
quote:
0s.gif Op maandag 31 juli 2017 10:42 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

De fuck. Wanneer houdt die onzin op. Hoezo moet daar een medewerker voor aangenomen worden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 13:09:20 #13
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_172994205


quote:
Remarkable New Evidence for Human Activity in North America 130,000 Years Ago

In 1992, construction workers were digging up a freeway in San Diego, California when they came across a trove of ancient bones. Among them were the remains of dire wolves, camels, horses and gophers—but the most intriguing were those belonging to an adult male mastodon. After years of testing, an interdisciplinary team of researchers announced this week that these mastodon bones date back to 130,000 years ago.

The researchers then went on to make an even more stunning assertion: These bones, they claim, also bear the marks of human activity.

The team’s findings, published today in the journal Nature, could upend our current understanding of when humans arrived in North America—already a flashpoint among archaeologists. Recent theories posit that people first migrated to the continent about 15,000 years ago along a coastal route, as Jason Daley writes in Smithsonian. But in January, a new analysis of horse remains from the Bluefish Caves by archaeologist Jacques Cinq-Mars suggested that humans may have lived on the continent as early as 24,000 years ago.

The new study, however, suggests that some type of hominin species—early human relatives from the genus Homo—was bashing up mastodon bones in North America about 115,000 years earlier than the commonly accepted date. That’s a staggeringly early date, and one that is likely to raise eyebrows. There is no other archaeological evidence attesting to such an early human presence in North America.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_173012325
08-08-2017

'Vishandel tussen Vikingen en rest Europa al zeker duizend jaar oud'


Foto: Thinkstock

De Vikingen voerden duizend jaar geleden al vishandel met nederzettingen buiten Scandinavië.

Dat stellen wetenschappers in een nieuw studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat vishandel vanaf de de 12de eeuw plaatsvond was al bekend, maar hard bewijs van eerdere langeafstandtransporten was er niet.

De onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Oslo voerden DNA-onderzoek uit op visgraten die gevonden werden in landen ten zuiden van Scandinavië. Bijvoorbeeld in Hedeby, een middeleeuws handelscentrum op de huidige grens tussen Duitsland en Denemarken.

Hier vonden de wetenschappers resten van vijf kabeljauwen, die tussen 800 en 1066 n.Chr. zouden hebben geleefd.

Barentszzee

Uit achtergebleven DNA in deze visgraten concludeerden wetenschappers dat de kabeljauwen afstammen van kabeljauwscholen die normaal gesproken in de Barentszzee leven, maar in de winter richting de Lofoten in het noorden van Noorwegen zwemmen. De hypothese: de vis werd op de Lofoton door Vikingen gevangen en gedroogd, en daarna per schip vervoerd naar andere regio’s.

Volgens de wetenschappers ondersteunen oude Noorse geschriften de uitkomst van het DNA-onderzoek en dus – zo stellen ze – vormen de kabeljauwgraten in Hedeby het vroegste bewijs van middeleeuwse vishandel tussen Noorwegen en andere delen van Europa.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173080840
11-08-2017

3.000 jaar oud beeld van Kubaba gevonden



Op de archeologische vindplaats van Tel Tayinat in Turkije is een beeld van een vrouw gevonden. Het basalten beeld is 1,1 meter hoog en 0,7 meter breed.

De archeologen hebben alleen de bovenkant van het beeld gevonden. Ze denken dat het volledige beeld ooit vier tot vijf meter lang was. Dit beeld stond ooit nabij de poort, die toegang gaf tot de stad Kunulua. Dit was van het jaar 1.000 tot 738 voor Christus de hoofdstad van het koninkrijk Patina.

Er worden regelmatig beelden gevonden bij Tel Tayinat. In 2012 groeven archeologen een fraai beeld op van een man, die een speer vasthoudt. De maker van dit beeld plaatste fraaie witte en zwarte stenen in de oogkassen, waardoor dit beeld – zelfs duizenden jaren later – nog tot de verbeelding spreekt.

Fraaie details
Het beeld van de vrouw is niet zo gaaf meer, maar er zijn gelukkig nog wel bijzondere details te zien. “Bijvoorbeeld de krullen onder haar sjaal”, stipt professor Timothy Harrison van de universiteit van Toronto aan. “Het beeld is gevonden in een dikke laag van basalten stenen. We vonden ook fragmenten van haar ogen, neus en gezicht. Daarnaast troffen we het hoofd van de koning Suppiluliuma aan. De rest van het beeld van Suppiluliuma groeven we in 2012 al op.”

Kububa
De archeologen vermoeden dat het beeld van de vrouw de archaïsche godin Kubaba moet voorstellen. Bij de opkomst van de neo-Hittitische koninkrijken – zoals Patina – werd zij namelijk uitgeroepen tot Oppergodin. Later werd Kubaba door de Phrygiërs getransformeerd tot Cybele. Zij werd nog tot het einde van het Romeinse Rijk (vijfde eeuw na Christus) vereerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173110826
quote:
Van Amsterdam tot Tokio: vijf musea brengen live eerbetoon aan Van Gogh's zonnebloemen

zo 13/08/2017 - 13:23 Belga

Vijf musea over de hele wereld brengen morgenavond een gezamenlijk, live eerbetoon aan de verschillende zonnebloemschilderijen van Vincent van Gogh. Op Facebook verzorgen ze vijf opeenvolgende livestreams over deze beroemde werken. Museumdirecteuren en conservatoren vertellen daarin rechtstreeks over de zonnebloemen die zij in hun eigen museum hebben hangen.
Van Gogh maakte in 1888 en 1889 een aantal versies van zijn zonnebloemschilderijen. Ze belandden in de National Gallery (Londen), het Van Gogh Museum (Amsterdam), de Neue Pinakothek (München), het Philadelphia Museum of Art (Philadelphia) en het Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio). Deze kunsttempels brengen hun zonnebloemen maandag over het voetlicht: vanaf 18.50 uur tonen ze één voor één hun zonnebloemprogramma van elk vijftien minuten live via hun eigen Facebook-pagina.

Virtuele galerij

Facebook maakte afgelopen week al een virtuele 'galerie', Sunflowers 360, waarin de vijf versies naast elkaar lijken te hangen in een museum. "Wij zijn enorm trots op deze mijlpaal, die perfect aansluit op de missie van het Van Gogh Museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh", aldus directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo en adviseur van het bestuur van het Van Gogh Museum, is er ook erg blij mee: "Elke generatie knoopt een nieuwe, hoogst persoonlijke band aan met deze werken. De virtuele galerie en de livestream vormen een nieuwe manier waarop kunstliefhebbers, vanuit alle windstreken, jong en oud, kunnen genieten van deze topwerken. Ik vind dit fantastisch!"

Bekijk de virtuele galerij hieronder:
http://deredactie.be/cm/v(...)ia/kunsten/1.3045727
pi_173152253
14-08-2017

Romeinse munten blijken het verlies van Hannibal te reflecteren

Na 209 voor Christus duikt in de munten veel meer Spaans zilver op.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Tweede Punische Oorlog. Maar als we je vertellen dat deze oorlog ook wel de ‘Hannibalse Oorlog’ wordt genoemd, gaat er vast een lampje branden. Want wie kent het beroemde verhaal van Hannibal die met zijn olifanten dwars door de Alpen reisde, niet?

Over de Hannibalse Oorlog
Tijdens de Tweede Punische Oorlog namen Rome en Carthago het tegen elkaar op. Namens Carthago bedacht Hannibal een – op papier – geniaal plan om de Romeinen een lesje te leren. Hij zou met een groot leger – waaronder enkele tientallen olifanten – de Italianen vanuit de Alpen aanvallen. De tocht door de Alpen was zwaar: vele soldaten en dieren zouden het leven hebben gelaten. Met het overgebleven leger wist Hannibal de Romeinen echter hard te treffen. Maar uiteindelijk trok de grote veldheer toch aan het kortste eind. En de oorlog resulteerde dan ook in de Romeinse verovering van het Iberische Schiereiland, waardoor de Romeinen gaandeweg de controle kregen over de Spaanse zilvermijnen.

Munten
Nieuw onderzoek wijst nu uit dat het verlies van Hannibal gereflecteerd werd in de munten die de Romeinen na de Tweede Punische Oorlog sloegen. Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 70 Romeinse munten bestudeerden die stamden uit de tijd tussen 310 en 101 voor Christus. Het onderzoek wijst uit dat er de nodige verschillen zijn tussen de munten die voor en na 209 voor Christus gemaakt werden. Die verschillen betreffen vooral de verhoudingen tussen specifieke loodisotopen. “Voor de oorlog zien we dat de Romeinse munten gemaakt werden van zilver afkomstig uit dezelfde bronnen als de munten die geslagen werden door Griekse steden in Italië en Sicilië,” vertelt onderzoeker Katrin Westner. “In andere woorden: de loodisotopen in de munten komen overeen met die van zilvermijnen en metallurgische producten uit de Egeïsche regio. Maar de overwinning op Cartago leidde tot enorme betalingen aan Rome, bovendien kreeg Rome de beschikking over veel van de rijke Spaanse zilvermijnen. Vanaf 209 voor Christus zien we dat het grootste deel van de Romeinse munten geochemische kenmerken vertonen die horen bij Iberisch zilver.”

Het is een interessante bevinding. “De enorme toestroom van Iberisch zilver veranderde de Romeinse economie en stelde Rome in staat om een supermacht te worden. We weten dit van de verhalen van Livius en Polybius en anderen, maar onze studie voorziet ons van hedendaags wetenschappelijk bewijs voor de opkomst van Rome. Wat onze studie laat zien, is dat het verlies van Hannibal en de opkomst van Rome weerspiegeld wordt in de munten van het Romeinse Rijk.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 15 augustus 2017 @ 17:11:18 #18
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173162866
Capitulatie Japan herdacht

De capitulatie op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië is vanmiddag bij het Indiëmonument in Den Haag herdacht. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn legden een krans namens de Rijksministerraad. Ook Defensie was vertegenwoordigd.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk plaatsen een krans namens de krijgsmacht.



De plechtigheid begon zoals altijd met het intreden van het vaandel van 12 infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz en de aankomst van de minister-president. Aansluitend volgde het luiden van de Indische Klok. De Residentie Bach Ensembles voerden het Indische Onze Vader uit. Daarna volgden het signaal Taptoe en een minuut stilte. De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelde het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus.

Defilé
Er waren verschillende voordrachten en Wouter Hamel zong. De ceremonie eindigde met het overvliegen van de in 1914 gebouwde Catalina-vliegboot en een defilé langs het Indisch Monument dat bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst 'De geest overwint'.

Birma-spoorlijn
De 94-jarige Indië-veteraan Willy Welcker weet wat het betekent om in handen van Japanse strijdkrachten te vallen. Hij diende als militair bij het Koninklijke Nederlands Indisch Leger (KNIL) en werd krijgsgevangene gemaakt. Welcker werd verscheept naar Rangoon om in Birma aan de beruchte spoorlijn te werken. Hij overleefde het, maar tienduizenden andere dwangarbeiders niet.

Mobilisatie Oorlogskruis en Ereteken voor Orde en Vrede
Als blijk van respect en waardering voor zijn optreden onder buitengewoon moeilijke omstandigheden is de KNIL-veteraan eergisteren onderscheiden. Hij kreeg zowel het Mobilisatie Oorlogskruis als het Ereteken voor Orde en Vrede. Landmacht-attaché kolonel Marcel Buis speldde beide medailles op. Dat gebeurde in het Amerikaanse Lafayette in Californië.



Na de capitulatie van Japan bleef Welcker tot 1950 in dienst bij het KNIL.

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173175954
16-08-2017

Archeologen leggen vroegste geschiedenis van Antwerpen en Brussel bloot met de microscoop



© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency.

Wetenschap Onderzoekers Barbora Wouters (VUB) en Yannick Devos (ULB) hebben elk enkele eeuwen toegevoegd aan het verhaal van de stadsontwikkeling van Antwerpen en Brussel. Ze deden dat niet op de klassieke archeologische manier - met schop, truweel en borstel - maar door microscopisch onderzoek van de zogenaamde "zwarte lagen". Zwarte lagen zijn donkere bodemniveaus, die in de oudste overblijfselen van nogal wat steden worden aangetroffen. Ze werden in het verleden door archeologen nauwelijks als interessant gezien.

"Archeologen wisten er niet goed raad mee", weet Barbora Wouters, die een doctoraat maakte over de zwarte laag. "De laag leek homogeen, zonder veel structuur, en had veel weg van een natuurlijke fenomeen als gevolg van bodemvorming. Vaak werd ze gezien als een homogeen nivelleringsniveau met sterke vermenging van allerlei soorten archeologisch materiaal uit meerdere tijdperken. Nader micomorfologisch onderzoek wees echter uit dat de zwarte laag bijzonder veel informatie bevatte en een structuur heeft die pas onder de microscoop duidelijk wordt."

"Historische bronnen vermelden Antwerpen al in de 7de eeuw, maar veel concrete sporen van enige activiteit waren er niet te vinden", zegt Wouters. "Er is sprake van eigen munten in de 7de eeuw, van een eigen kerk in het begin van de 8ste eeuw, maar de bronnen worden betwist en in het archeologisch bodemarchief is er voorlopig niets van terug te vinden. Een redelijk betrouwbare historische bron maakt gewag van een aanval van vikings in 836, waaruit moet blijken dat Antwerpen toen toch al een plek met enig belang was, misschien een haven met aanlegsteigers."

In '88 vond toenmalig stadsarcheoloog Veeckman resten van een begraafplaats uit de negende eeuw, ten oosten van de burg. "Maar van een echte stad vonden we verder geen sporen", aldus Wouters. "Het is wachten op de Ottoonse tijd eer we met zekerheid van een stad kunnen spreken. De eerste goed gedateerde houten gebouwen van het prille Antwerpen, waarvan de resten eerder werden opgegraven. Die dateren uit de 10de eeuw."

Eén tot twee eeuwen ouder

Onderzoek van de zwarte laag werpt nu een nieuw licht op de vroegere ontstaansgeschiedenis van de stad, waardoor Antwerpen in één klap één tot twee eeuwen ouder wordt. "Ons microscopisch onderzoek geeft de zekerheid dat op die plek al geruime tijd aan intenstieve landbouw werd gedaan, vooral graanteelt. Dat was het geval nog vóór het opwerpen van de aarden wal, de allereerste omwalling van wat Antwerpen zou worden, en dus zeker nog voor 900 na Christus", klinkt het. "Daarna werden er dieren gestald op dezelfde plek en zien we leefvloeren verschijnen met ook menselijke bewoning: houten huizen met vlechtwerkwanden."

Wouters heeft argumenten om te denken dat het vroeg-middeleeuwse Antwerpen een vikingnederzetting was. "Vooreerst is er de typische D-vorm van de nederzetting. Voorts bestaan er nogal wat geschreven bronnen waarin de term 'Scheldevikingen' opduikt. Ten slotte wordt Antwerpen meer dan een eeuw lang nergens nog in de plaatselijke teksten vermeld, alsof het doodgezwegen werd en het zeker niet onder een of ander lokaal bestuur viel."

Brussel

In Brussel werd gelijkaardig onderzoek gedaan door Yannick Devos, onderzoeker aan de ULB en Coördinator Paleomilieustudies voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij nam op verschillende plekken binnen de eerste omwalling, die gedateerd wordt ergens in de 13de eeuw, een groot aantal stalen in verschillende zwarte lagen voor microscopisch onderzoek. Vóór de 13de eeuw was er al wel veel activiteit op de locatie waar Brussel zou ontstaan, maar geen enkel concreet restant van een stad. Op sommige plaatsen loopt een zwarte laag onder de omwalling door, waardoor onomstotelijk vaststaat dat ze ouder is dan de wallen.

"De traditie wil dat Brussel rond het jaar 1000 ontstond aan Sint-Goriks, waar een burcht stond", zegt Devos. "Wel, tot dusver is van die burcht niet één spoor terug te vinden. Wat we wel aantreffen zijn zwarte lagen. Ook in Brussel zien we in de oudste zwarte lagen uit de 10de-13de eeuw vooral landbouw en veeteelt. Met de microscoop vinden we resten van mest, soms véél mest, noodzakelijk om de zure bodems in het centrum vruchtbaar te maken. Hier en daar is er ontginning van de lokale zandsteen."

Pisstraetken


© photo news.

"Van agrarische activiteiten treffen we in de zwarte lagen geen sporen meer aan van zodra de omwalling wordt gebouwd, maar wel tuinen en productie van artisanale producten, wat wijst op een meer stedelijke context. We denken dus nu dat Brussel is ontstaan uit landbouwnederzettingen met een surplus: de intensieve teelt van graan."

"De zwarte lagen zeggen ook iets over de ophoging en het reliëf van de stad. Sedert het ontstaan van de stad is het loopniveau er op sommige plaatsen met meer dan drie meter gestegen."

Bijzonder is ook de ontdekking van een 'pisstraetken', een openbaar urinoir in de huidige Steenstraat. "Dat was een open riool in een steegje, waar mensen gingen plassen en ze hun gevoeg deden."

"Het onderzoek in Brussel is hiermee niet afgelopen. Stalen van verschillende zwarte lagen liggen nog te wachten op verder onderzoek, en zullen ongetwijfeld helpen om beetje bij beetje de ontstaansgeschiedenis van de stad beter te leren kennen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 16 augustus 2017 @ 11:37:34 #20
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173179628
quote:
Chilesaurus is ontbrekend puzzelstukje in evolutie van dino's

De Chilesaurus, een dinosaurus ter grootte van een flinke hond, is misschien wel het ontbrekende stukje van de dinosaurus-puzzel. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.



De dino werd in 2015 gevonden in Chili en kan met de combinatie van zijn verschillende kenmerken de missing link zijn tussen de vleesetende en de plantenetende dinosauriërs.

Met het onderzoek willen de wetenschappers verklaren wat er aan de basis van de stamboom van dinosauriërs gebeurt. "Ze puzzelen met de vertakking van de groep van de langnek-dino's, de groep grote stekelige planteneters met grote hoorns en de groep vleeseters", zegt paleontoloog Anne Schulp in het NOS Radio 1 Journaal.

Planteneters

De Chilesaurus past eigenlijk in geen van de drie vertakkingen aan de basis van de familieboom. De dino uit Chili is een vreemde eend in de bijt, zegt Schulp. "Hij heeft aan de ene kant kenmerken die bij ene groep horen. Maar ook dingen die bij de planteneters thuishoren. Het is een soort vleeseter die het gebit van een planteneter heeft."

Ook zijn er botjes in de heup, die erop wijzen dat de dino meer ruimte in het lichaam had voor spijsvertering. "Dat is belangrijk. Want voor het verteren van planten heb je meer spijsvertering nodig dan voor makkelijk verterend vlees", zegt Schulp.

Puzzel

De dinosaurus vormt daarmee eigenlijk dus een verbinding tussen de verschillende groepen, waarvan onderzoekers weinig wisten.

"Je zou denken dat we de dinosauriërs na 150 jaar onderzoek wel goed zouden kennen. Maar aan de basis van dinosaurusstam is nog veel te leren. En deze nieuwe vondst vertelt er veel over", zegt Schulp.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173200910
16-08-2017

Drie meer dan 2000 jaar oude tombes ontdekt in Egypte

De tombes bestaan uit diepe schachten die toegang bieden tot één of meerdere grafkamers met daarin sarcofagen.

Archeologen ontdekten de tombes ten zuidoosten van de Egyptische plaats Salamut (gelegen op de westoever van de Nijl). In de tombes zijn een verzameling sarcofagen aangetroffen die stuk voor stuk verschillende vormen en groottes hebben. Daarnaast zijn in de tomben kleifragmenten teruggevonden die de onderzoekers in staat stellen om de tombes te dateren. Onderzoek wijst uit dat de tombes in de periode tussen de 27e Dynastie en het Romeins en Byantijns Egypte zijn aangelegd. Het zou betekenen dat de tombes tussen de 2500 en 2000 jaar oud zijn.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Vier sarcofagen
De eerste tombe bestaat uit een in de rotsen uitgehakte schacht die uitkomt in een grafkamer. In die grafkamer werden vier sarcofagen aangetroffen. De deksels van de sarcofagen laten de beeltenis van een mens zien. Ook zijn in de tombe negen graven aangetroffen.

De schacht die toegang biedt tot de grafkamer. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Twee grafkamers
De tweede tombe bestaat uit een schacht die toegang biedt tot twee grafkamers. In de ene kamer zijn twee sarcofagen en zes graven teruggevonden. In één van de graven zou een klein kind ter ruste zijn gelegd. De tweede grafkamer lijkt – op een houten kist na – niets te herbergen. De derde tombe wordt op dit moment nog verder onderzocht.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De vondsten wijzen er volgens de onderzoekers op dat het gebied langdurig dienst deed als een begraafplaats. Aangezien er in de tombes botten van zowel mannen als vrouwen en kinderen zijn teruggevonden, hoorde de begraafplaats waarschijnlijk bij een grote stad en was het niet – zoals onderzoekers eerder dachten – een militaire begraafplaats.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173250014
18-08-2017

Archeologen vinden botresten in eeuwenoud scheepswrak



Zilverstaven afkomstig van het VOC-schip De Rooswijk dat in 1740 bij Zuid-Engeland verging. © anp.

Archeologen hebben voor de kust van Zuid-Engeland in een Nederlands scheepswrak uit de achttiende eeuw botresten gevonden. Het gebeurt zelden dat resten van opvarenden uit die tijd boven water komen, schrijft de krant The Telegraph. Het menselijk materiaal wordt geborgen en er zijn plannen om DNA af te nemen om te kijken of er vandaag de dag nog nabestaanden van de slachtoffers zijn.

De Rooswijk, een schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), verging in januari 1740 bij Ramsgate in slecht weer. Het was pas de tweede tocht van de Rooswijk. Het zeilschip was onderweg naar Batavia, het tegenwoordige Jakarta, en had zo'n 250 opvarenden aan boord. Naast de bemanning waren er ook passagiers, soldaten, vrouwen en kinderen aan boord.

Ook zijn drie kisten ontdekt met daarin vermoedelijk zilveren staven. Voordat deze kisten hun geheimen prijsgeven worden ze eerst onderzocht met röntgenapparatuur. Het schip was onderweg naar Batavia om peper, nootmuskaat en porselein te kopen.

Onderzoekers vonden ook persoonlijke spullen die een beeld geven van het dagelijks leven aan boord. Het gaat om zaken als leren schoenen, messen, riemgespen en tinnen kruiken. Al deze spullen gaan naar Nederland, als eigenaar van het wrak, hoewel de Britten hopen ook wat in eigen land te kunnen tentoonstellen.

Een duiker ontdekte het wrak in 2005 en sindsdien wordt het onderzocht. De archeologen moeten haast maken omdat het wrak wordt bedreigd door een zeeworm die uit de Middellandse Zee naar noordelijke wateren oprukt. Daarnaast is door het verschuiven van zandbanken de romp vrijgekomen, waardoor deze door lucht en het zoute water wordt aangetast.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:01:00 #23
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173260713
quote:
Solid-Gold Toilet to Be Removed From Guggenheim in September
“America” is over. Or at least it will be on Sept. 15, when the exhibition of that name closes at the Solomon R. Guggenheim Museum after a one-year run.

It has been one of the smallest exhibitions in the museum’s history, comprising a single work of art: a fully functional 18-karat gold toilet, designed by the puckish Italian artist Maurizio Cattelan and installed in a single-occupancy museum restroom. But it has been popular with visitors, some of whom waited in line for an hour to test its metal. (New York Times).
Misschien iets voor het Stedelijk.
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:06:30 #24
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173260899
quote:
Bone’s Marks Suggest a Cannibal Ritual in Ancient Britain
When Silvia Bello gives lectures about cannibalism, she starts by asking her audience to imagine a cannibal. “Normally, people think of Hannibal Lecter or something that’s disturbing,” said Dr. Bello, an anthropologist at the Natural History Museum in London. (New York Times).
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 20 augustus 2017 @ 10:06:44 #25
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173273669
quote:
Gezonken schip dat eerste atoombom vervoerde teruggevonden

Het schip dat de eerste atoombom vervoerde die werd ingezet tegen Japan, is teruggevonden, 72 jaar nadat het was gezonken kort na de geheime missie. De USS Indianapolis is gelokaliseerd op de bodem van de Filipijnenzee, op 5,5 kilometer diepte.

Multimiljardair en mede-oprichter van Microsoft Paul Allen leidde het 13-koppige team dat op zoek was naar het schip uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag deelde hij op Twitter dat de kruiser terecht is.

PaulGAllen twitterde op zaterdag 19-08-2017 om 18:31:50 We've located wreckage of USS Indianapolis in Philippine Sea at 5500m below the sea. '35' on hull 1st confirmation:… https://t.co/NlrEiedBbP reageer retweet
De USS Indianapolis bracht onderdelen van de eerst afgeworpen atoombom, 'Little Boy', naar het eiland Tinian in de Stille Oceaan. Op 30 juli 1945 was het schip met 1300 mensen aan boord op de terugweg toen het door een Japanse onderzeeboot werd beschoten. Twee torpedo's raakten doel, waarna het schip binnen twaalf minuten onder water verdween.

In eerste instantie konden zo'n 900 opvarenden het zinkende schip verlaten, maar door miscommunicatie was het niet bekend dat het schip was gezonken. De zeelui werden pas dagen later opgemerkt door de bemanning van een vliegtuig. Na vier dagen in het water te hebben gedreven, werden de bemanningsleden gered.

Voor velen was dat te laat: slechts 316 mensen overleefden het. Veel van de bemanningsleden waren in het water ten prooi gevallen aan haaien.

PaulGAllen twitterde op zaterdag 19-08-2017 om 18:34:37 Important chapter of WWII history concludes--I hope survivors/families gain some closure. Anchor and ship's bell se… https://t.co/QwSoWSC8dp reageer retweet
Dankbaarheid verschuldigd

Het was jarenlang onbekend waar het schip was gezonken. Eerdere zoekacties leverden niets op omdat het schip heel diep ligt en, blijkt nu, omdat er op de verkeerde plek werd gezocht. Een doorbraak in het onderzoek kwam vorig jaar toen bekend werd dat een schip de USS Indianapolis 11 uur voordat die zonk was gepasseerd. Dat vernauwde het zoekgebied naar 10.000 vierkante kilometer.

De uraniumbom Little Boy werd in augustus 1945 afgeworpen boven de Japanse stad Hiroshima. Het is de eerste atoombom die ooit in een oorlog is ingezet. Nadat de tweede atoombom, 'Fat Man', werd afgeworpen capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog.

Paul Allen is blij dat hij met de vondst de bemanning van de kruiser kan eren. "Als Amerikanen zijn we de bemanning dankbaarheid schuldig voor hun moed, doorzettingsvermogen en opoffering in vreselijke omstandigheden", schrijft hij in een verklaring.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')