FOK!forum / Culinesse ŗ gogo / Rood vlees eten kankerverwekkend?
Mutiilationzondag 23 juli 2017 @ 20:18
http://www.voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/

Ik had al eerder van deze spookverhalen gehoord. Ik ben groot liefhebber van rundvlees,, zowel gerookt (bv rosbief) of biefstuk.

Ben opgegroeid met Hollandse pot met rundvlees. Mijn opa en oma zijn er 85 mee geworden. Als ik eerlijk ben maak ik me beslist geen zorgen om kanker, ik blijf het vlees eten als ik het lekker vind.

Vroeg me alleen af: zijn er mensen die na het lezen van dit soort onderzoeken hun eetpatroon aanpassen?
Chinlesszondag 23 juli 2017 @ 20:23
Nee ga mijn eetpatroon niet aanpassen, maar ik ben dan ook niet gevoelig voor dat soort zwats.
8777zondag 23 juli 2017 @ 20:23
Ik niet. Vroeger of later ga ik sowieso de pijp uit.
Mashinazondag 23 juli 2017 @ 20:24
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:23 schreef Chinless het volgende:
Nee ga mijn eetpatroon niet aanpassen, maar ik ben dan ook niet gevoelig voor dat soort zwats.
Dit.
Als je zelf gezond nadenkt en gevarieerd eet is er weinig aan de hand.
PandaDropzondag 23 juli 2017 @ 20:24
Ik ben een vegetariŽr.... problem solved.
RobinOokzondag 23 juli 2017 @ 20:26
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:18 schreef Mutiilation het volgende:
Vroeg me alleen af: zijn er mensen die na het lezen van dit soort onderzoeken hun eetpatroon aanpassen?
Ja, die zijn er.
NightH4wkzondag 23 juli 2017 @ 20:31
Je kan van bijna alles kanker krijgen, alleen is de kans extreem klein. Ze vertellen nooit wat de economische significantie is, alleen of de kans groter dan nul is.
Pietverdrietzondag 23 juli 2017 @ 20:33
Niet roken, geen geharde vetten en matig alcohol drinken is verstandig, de rest is gelul ver achter de komma.
Leandrazondag 23 juli 2017 @ 20:35
Ik zou me meer zorgen maken over de rotzooi die ze in het vlees stoppen na het slachten (en over wat er als voeding het dier binnenkomt), dan rood vlees an sich.
Waarschijnlijk minder kans op kanker van een stukje biologisch rundvlees dan van een stukje legbatterij kippenvlees.
Mankezondag 23 juli 2017 @ 20:38
heeft te maken met de levenskwaliteit van het dier
random link hierover: http://fatburningman.com/(...)hat-you-should-know/
Pietverdrietzondag 23 juli 2017 @ 20:43
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:35 schreef Leandra het volgende:
Ik zou me meer zorgen maken over de rotzooi die ze in het vlees stoppen na het slachten (en over wat er als voeding het dier binnenkomt), dan rood vlees an sich.

zoals?
Leandrazondag 23 juli 2017 @ 21:04
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

zoals?
Kijk eens op het ingrediŽntenstickertje van een stukje vlees uit de supermarkt.
Geraltzondag 23 juli 2017 @ 21:06
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Niet roken, geen geharde vetten en matig alcohol drinken is verstandig, de rest is gelul ver achter de komma.
En met die 3 dingen wel in overvloed, hoe ziet het er dan voor de komma uit? :@
Pietverdrietzondag 23 juli 2017 @ 21:22
quote:
7s.gif Op zondag 23 juli 2017 21:06 schreef Geralt het volgende:

[..]

En met die 3 dingen wel in overvloed, hoe ziet het er dan voor de komma uit? :@
Dan maak je je daar geen zorgen over
Pietverdrietzondag 23 juli 2017 @ 21:22
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 21:04 schreef Leandra het volgende:

[..]

Kijk eens op het ingrediŽntenstickertje van een stukje vlees uit de supermarkt.
Je roept dus maar wat.
Leandrazondag 23 juli 2017 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je roept dus maar wat.
AH zet de ingrediŽntenlijst van kipproducten niet eens online, bij rundvlees is het idd weer 100% rundvlees als je een onbewerkte versie neemt, en die staan wel gewoon online.
Pietverdrietzondag 23 juli 2017 @ 21:28
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 21:26 schreef Leandra het volgende:

[..]

AH zet de ingrediŽntenlijst van kipproducten niet eens online, bij rundvlees is het idd weer 100% rundvlees als je een onbewerkte versie neemt, en die staan wel gewoon online.
JIj claimt
quote:
Ik zou me meer zorgen maken over de rotzooi die ze in het vlees stoppen na het slachten (en over wat er als voeding het dier binnenkomt),
Dus, maak maar hard
nogeenoudebekendezondag 23 juli 2017 @ 21:31
Van dit topic krijg ik zin in een broodje rosbief.
Lienekienzondag 23 juli 2017 @ 22:39
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:18 schreef Mutiilation het volgende:
http://www.voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/

Ik had al eerder van deze spookverhalen gehoord. Ik ben groot liefhebber van rundvlees,, zowel gerookt (bv rosbief) of biefstuk.

Ben opgegroeid met Hollandse pot met rundvlees. Mijn opa en oma zijn er 85 mee geworden. Als ik eerlijk ben maak ik me beslist geen zorgen om kanker, ik blijf het vlees eten als ik het lekker vind.

Vroeg me alleen af: zijn er mensen die na het lezen van dit soort onderzoeken hun eetpatroon aanpassen?
Als je nou jouw linkje bekijkt, dan lees je het advies om maximaal 500 gram bereid rood vlees te eten. Dan kun je dus prima rood vlees blijven eten alleen niet elke dag, niet bij elke maaltijd.
Cause_Mayhemzondag 23 juli 2017 @ 22:54
Rood vlees verhoogd de kans op darmkanker voornamelijk iets, maar het is geen grote verhoogde kans. Bewerkt vlees is een groter risico, denk dan aan salami, ham, spek e.d.

Het heemijzer in rood vlees (wat wat breder is dan enkel rundvlees) kan de darmwand beschadigingen. Maar als je daarnaast voldoende (voldoende is meer dan je denkt) plantaardig eet en in dit geval vooral gericht op vezels hou je het aardig in evenwicht.

Eet dus lekker gevarieerd, veel groente e.d., vlees met mate en dan komt het allemaal goed. Dus niet elke dag een lap (rood) vlees van 250 gram ofzo, maar +- een 500 gram per week max.
Red_85zondag 23 juli 2017 @ 23:43
Voedingscentrum. Was dat niet de spreekbuis van unilever?
Red_85zondag 23 juli 2017 @ 23:45
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 22:54 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Rood vlees verhoogd de kans op darmkanker voornamelijk iets, maar het is geen grote verhoogde kans. Bewerkt vlees is een groter risico, denk dan aan salami, ham, spek e.d.

Het heemijzer in rood vlees (wat wat breder is dan enkel rundvlees) kan de darmwand beschadigingen. Maar als je daarnaast voldoende (voldoende is meer dan je denkt) plantaardig eet en in dit geval vooral gericht op vezels hou je het aardig in evenwicht.

Eet dus lekker gevarieerd, veel groente e.d., vlees met mate en dan komt het allemaal goed. Dus niet elke dag een lap (rood) vlees van 250 gram ofzo, maar +- een 500 gram per week max.
Ging de urban myth niet over james brown dat na zijn dood de maden uit zijn maag kwamen zetten bij de autoptie? Die man at vaak steak, ultra rare.
Red_85zondag 23 juli 2017 @ 23:49
quote:
8s.gif Op zondag 23 juli 2017 21:31 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Van dit topic krijg ik zin in een broodje rosbief.
Mietje.
Bistecca alla fiorentina.
Cause_Mayhemzondag 23 juli 2017 @ 23:51
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 23:45 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Ging de urban myth niet over james brown dat na zijn dood de maden uit zijn maag kwamen zetten bij de autoptie? Die man at vaak steak, ultra rare.
Geen idee, ken die mythe niet. Maar lijkt me meer dan sterk, de maag is niet echt een gezellige omgeving voor maden.
RobinOokzondag 23 juli 2017 @ 23:57
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 23:43 schreef Red_85 het volgende:
Voedingscentrum. Was dat niet de spreekbuis van unilever?
Nee.
Molomaandag 24 juli 2017 @ 01:49
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 23:57 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee.
Wordt o.a. door Unilever bekostigd, naast nog een zooi voedselfabrikanten. Stukje 'wie betaalt, bepaalt' is best aannemelijk
RobinOokmaandag 24 juli 2017 @ 10:42
quote:
1s.gif Op maandag 24 juli 2017 01:49 schreef Molo het volgende:

[..]

Wordt o.a. door Unilever bekostigd, naast nog een zooi voedselfabrikanten. Stukje 'wie betaalt, bepaalt' is best aannemelijk
Van hun site :
"In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten. In de afgelopen 75 jaar is er veel veranderd. Het aanbod van eten en drinken is enorm gegroeid: op steeds meer plekken kun je voedsel de hele dag door kopen. Juist in deze tijd is voorlichting nodig over wat goed eten is. Daarvoor krijgen we voor 100% subsidie vanuit de overheid.

Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het bekende voorlichtingsmodel Schijf van Vijf is ťťn van de manieren om voorlichting te geven, maar het Voedingscentrum doet veel meer.

Daarvoor krijgen we voor 100% subsidie vanuit de overheid. We nemen geen geld aan van bedrijven. Wij kunnen daardoor zonder commercieel belang praktische informatie geven."

Dus wat jij zegt, Molo, is dat het voedingscentrum liegt?
Steenkoolmaandag 24 juli 2017 @ 10:58
quote:
1s.gif Op maandag 24 juli 2017 01:49 schreef Molo het volgende:

[..]

Wordt o.a. door Unilever bekostigd, naast nog een zooi voedselfabrikanten. Stukje 'wie betaalt, bepaalt' is best aannemelijk
Nee joh. Ze lopen altijd achter de feiten aan, maar je post is complete onzin.
Farenjimaandag 24 juli 2017 @ 11:18
quote:
1s.gif Op maandag 24 juli 2017 01:49 schreef Molo het volgende:

[..]

Wordt o.a. door Unilever bekostigd, naast nog een zooi voedselfabrikanten. Stukje 'wie betaalt, bepaalt' is best aannemelijk
Je bent in de war met die "bewuste keus" vinkjes. Dat is een regelrechte scam want gewoon te koop (en dus ook flink gekocht door oa unilever).
Leandramaandag 24 juli 2017 @ 11:18
Voor de site zoetstoffen.nl (mij door Coca-Cola Nederland aanbevolen als "onafhankelijke bron") geldt dat overigens wel, want die is gewoon van de gezamenlijke frisdrankproducenten.
Pietverdrietmaandag 24 juli 2017 @ 11:28
RVU had een tijdje terug een uitzending over he voedingscentrum, directrice komt bij Unilever vandaan, en hun leerstoelen over voeding worden door de industrie betaald onder sponsorcontracten.
Aanbevolen producten zijn steevast producten van de industrie.
Mooi voorbeeld van samenwerking van overheid en de industrie.
Molomaandag 24 juli 2017 @ 11:58
Ik had het idd over die leerstoelen. Die worden gewoon door de industrie betaald. Als ze dat niet noemen op hun site is dat gewoon misleidend
RobinOokmaandag 24 juli 2017 @ 12:06
quote:
1s.gif Op maandag 24 juli 2017 11:58 schreef Molo het volgende:
Ik had het idd over die leerstoelen. Die worden gewoon door de industrie betaald. Als ze dat niet noemen op hun site is dat gewoon misleidend
Welke leerstoelen precies?
Want ook die worden volgens hun niet door de industrie betaald. Of ik lees niet goed..

http://www.voedingscentru(...)oedingscentrum-.aspx
Molomaandag 24 juli 2017 @ 12:14
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2017 12:06 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Welke leerstoelen precies?
Want ook die worden volgens hun niet door de industrie betaald. Of ik lees niet goed..

http://www.voedingscentru(...)oedingscentrum-.aspx
Oh dat doen ze niet meer, ok, dan klopt het idd niet meer wat ik zeg
Dizornwoensdag 26 juli 2017 @ 17:02
De meeste mensen willen dit soort berichten toch niet geloven, en zullen dan ook weinig tot niets aanpassen.

Als je je eetpatroon aanpast, zal dat niet aan de hand van 1 artikel/berichtje zijn (meestal), maar eerder op basis van wat uitgebreider onderzoek.

Het voedingscentrum en De Schijf van Vijf zijn totaal niet gebaseerd op objectieve data. Het is een tijd geleden dat ik het bronbestand van hun richtlijnen had doorgelezen, maar er is echt geen bewijs voor de claims die ze stellen. Maar ze stellen wel shit als dat je dagelijks melkproducten moet drinken. En ik had ergens links met Campina gevonden. Maar dat weet ik niet meer precies, en ik hou niet al teveel van conspiracy theory..
nlkingmaandag 31 juli 2017 @ 12:47
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 20:18 schreef Mutiilation het volgende:
http://www.voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/

Ik had al eerder van deze spookverhalen gehoord. Ik ben groot liefhebber van rundvlees,, zowel gerookt (bv rosbief) of biefstuk.

Ben opgegroeid met Hollandse pot met rundvlees. Mijn opa en oma zijn er 85 mee geworden. Als ik eerlijk ben maak ik me beslist geen zorgen om kanker, ik blijf het vlees eten als ik het lekker vind.

Vroeg me alleen af: zijn er mensen die na het lezen van dit soort onderzoeken hun eetpatroon aanpassen?
Wel minder vlees gaan eten, maar voornamelijk beter vlees zonder toevoegingen etc. kijk bijvoorbeeld op koopeenkoe.nl of google traceerbaar vlees genoeg aanbieders.