abonnement Unibet Coolblue
pi_172485903
Hallo allemaal! Ik heb afgelopen week met mijn lief geroadtript door Denemarken. Aangezien ik voor de SC van CUL hier op FOK! toch al elke dag een verslag schreef met foto's erbij, kan dat natuurlijk samengevoegd wel ongeveer in TRV. *)
Veel eten op de foto dus. Verder was het hoofddoel van de reis Tivoli in Kopenhagen. We zijn nogal Eftelingliefhebbers..

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
..en het is altijd leuk om te zien hoe de concurrentie het doet. :7 Ook heeft Tivoli nogal een boeiende historie op attractieparkgebied, dus stond sowieso hoog op mijn lijst om eens naartoe te gaan.

De heenreis naar eerste logeerstek Lübeck in Duitsland verliep idioot soepel, bij de grensovergang werden (in verband met de G20-top in Hamburg) talloze auto's staande gehouden en uitgeplozen maar wij mochten gewoon doorrijden. In opperste verbazing. We zijn namelijk altijd de lul bij politie- of douanecontroles. :') Rond twee uur in de middag ingechecked in Lübeck. Hotel oogde zalmroze en vroeg-nineties, maar dat vonden we niet zo'n ramp: ze hadden volgens de reviews een schijnbaar idioot goed ontbijt, dus dat compenseert. :)

Rondje Lübeck gelopen. Curryworst gegeten en omdat Lübeck een stad vol marsepeinproducenten is, aten we marsepeintaart en dronken we marsepeinkoffie en marsepeinchocolademelk en kochten we vijftien smaken marsepein om later op te eten. We houden van marsepein :7





Verder de goed bewaarde zestiende-eeuwse architectuur bekeken (delen van de binnenstad staan op de werelderfgoedlijst van Unesco) maar daar verder niks van op de foto gezet. Eén kerk bezocht, de Marienkirche, wegens de ooit dramatisch neergestorte kerkbellen, die een krater in de vloer hebben geslagen. Was tof.



Neergestreken op een terras met uitzicht op de oude zoutpakhuizen van Lübeck. Voor de filmnerds: één ervan was de woning van graaf Orlok in die fijne Duits expressionistische film Nosferatu uit 1922. :9

Mijn lief dronk heel veel soorten bier, en ik dronk heel veel soorten limonade wegens zestien weken zwanger. :7



We hadden vervolgens op een schaduwrijk terras een prima schnitzel met de lekkerste gebakken aardappelen die ik ooit heb gegeten, en ik hou daar gewoonlijk helemaal niet van. Dus jeuj. :9

We hebben nog even geluisterd naar de eerstejaars blazers van het plaatselijke conservatorium, die op de stoep ervan de soundtrack van Star Wars: Episode IV stonden te spelen om geld op te halen en toen was er nog meer bier en limonade en gingen we slapen(-ish :7).

Zoals we gehoopt hadden kregen we in het hotel een zeer puik ontbijtbuffet! Je kon er een serieus hartig broodje bouwen: naast zeer uiteenlopende soorten kaas, worst en vleeswaren ook allerlei geroosterde en ingemaakte groenten (uien, bietjes, artsijokharten, van alles) en aan de zoete kant allemaal zuivelsoorten en vers en gegaard fruit (stoofperen, warme kersen) en kokos en noten en allemaal soorten muesli. Oh en een trommel versgebakken koekjes!
Dit plus allemaal broodsoorten die je zelf kunt afsnijden, een ei naar keuze - made to order en aan tafel geserveerd: spiegelei, gepocheerd, gekookt, roerei of omelet met spek.

Wat een assortiment voor zo'n klein hotelletje! ^O^









Goed gevoederd vervolgens naar Puttgarden gereden voor de veerboot naar Denemarken. Die was wat saai en zonder enige deining. :) Kennis gemaakt met Deense kronen, die eruit blijken te zien als speelgoedgeld, met die hartjes, golfjes en een gaatje! :D



Op weg naar de kliffen van Møn gestopt bij een supermarkt voor lunch, wat een enorm kaneelbroodje met bruine suiker en vanillecustard werd. Helaas geen foto. Ook gekocht en in een verhemeltetergend tempo opgegeten:



Bij de kliffen de 'langste trap van Denemarken' afgedaald, maar die eindigde in zee. Het was erg hoog water en er dreigde pestweer, dus over het strand klauteren zat er niet in. Fraai was het niettemin. Terug die enorme trap omhoog en op adem gekomen met klifbier. Mijn lief dan. Snif.







Daarna heel moedig een looptocht door het bos langs de bovenranden van de kliffen gedaan (best heftig met allebei hoogtevrees! :7) en toen we halverwege waren braken er slagregens los en raakten we doorweekt en vies en vol modder *)


Van deze trap kwamen we eerder af! :)

Toen maar door naar Kopenhagen. Ingechecked in hostel, waar we een extreem kleine maar goeie tweepersoonskamer hadden. Bed stond aan beide zijden tegen de muur (borderline capsulehotel! :D) maar had een retegoed matras en lekkere dekbedden. :9 Verder hipster ecolabel shampoo- en zeepdispensers in de badkamer, stopcontacten en usb-aansluitingen naast je hoofdkussen, idioot snelle wifi, je kunt 's morgens met het hostel gaan groepshardlopen en er zijn 24/7 voorverpakte speltwraps en couscoussalade verkrijgbaar *)





's Avonds alvast heel even in Tivoli hotdogs gegeten en rondgelopen en wat een bijzonder en uniek pretparkje is het! O+

De volgende morgen eerst ontbijt geregeld bij een bakkerij met terras een straat verderop van het hostel. Ik had een prima espresso, een kaneeldinges en een rabarberdinges. Ik wist wel dat drop en knakworsten een Deens ding zijn, maar 's zomers stoppen ze blijkbaar ook overal rabarber in. Fijn! :9



Langs het Hans Christian Andersen-standbeeld gelopen, dat voor Eftelingfans enige significantie heeft vanwege de 'replica' ervan (een standbeeld dat tot leven komt) in een parkshow van ooit. :7 Daarna in het stadhuis de wereldklok van Jens Olsen, waarbij het traagste tandwiel er ruim vijfentwintigduizend jaar over doet om rond te draaien. Vooral het raderwerk aan de achterzijde was fraai :9





De ronde toren beklommen die geen trap heeft maar een helling, zodat je er ooit handig met paard en wagen overheen kon. Bovenin zit een observatorium en heb je een puik uitzicht over de stad.

Daarna was het tijd voor inmiddels het vierde broodje worst sinds in Denemarken. *)



Doorgewandeld naar de David Collectie, voor de twee verdiepingen met Islamitische kunst. Het is een relatief klein, maar schitterend museum van opzet en de veelvoud aan arabesken was echt verrukkelijk O+ Hier flink wat tijd doorgebracht. O+ Arabesk-fan als ik ben.

Arabesken:


Een kooitje voor krekels (!):


Toen was het een uur of drie 's middags en hebben we eventjes in het hostel geluierd en op de plattegrond van Tivoli aangevinkt in welke attracties we sowieso wilden :)



Vervolgens naar Tivoli gelopen en de rest van de dag een avond daar doorgebracht. Wat een gaaf park! De achtbaan uit 1914 met meerijdende handremmer, de toffe Hans Christian Andersen-darkride, de voorstelling van het uitstekende residentiële balletgezelschap van Tivoli, de idioot compacte B&M-achtbaan, aaaaaaa! Zo leuk en uniek! En de sfeer, vooral de sfeer O+ Na de Efteling misschien toch wel mijn favoriete park nu. Sorry Parc Asterix!



De drie eigen Tivoli-bieren, gebaseerd op de planten en bloemen die in de verschillende parkdelen groeien:



Oh, en we aten goed pittige kleverige gembersnoepjes:



Ook nog een prima avondmaaltijd gehad daar. Toast, boter en gepelde garnaaltjes vooraf. Zoute Lurpack-boter blijkt in portieverpakking in snoezige toefjes te komen :)



Hoofdgerecht voor mij was dikke desemtoast met allerlei gebakken paddestoelen erop en truffel en hele jonge verse Deense groene erwten met eetbare dop. Als toetje citroenmousse met zomerfruit. Was goed! Nog tot tegen middernacht in Tivoli rondgelopen en daarna naar hotel gestrompeld en als een blok in slaap gevallen :) :)

De dag erna een heleboel verschillende dingen gedaan. Allereerst begonnen bij dezelfde bakkerij als een dag eerder, want :9





Terrasje van de bakkerij had uitzicht op de entreepoort van Tivoli, dus nog even met pijn in het hart vaarwel gezegd. O+



Door naar Den Blå Planet, ook wel het Nationaal Aquarium van Denemarken. Naast architectonisch een behoorlijk fraai gebouw, ook nog eens een zeer toffe collectie aan fauna. Ik vind dierentuinen meestal vrij onaangenaam wat betreft beesten in gevangenschap, maar op de één of andere hypocriete manier heb ik dat veel minder als het om vissen en reptielen gaat.. Enfin, er was een gaaf assortiment aan coole vissen, bizarre kreeften en geweldige papegaaiduikers. Wat er vooral ook fijn aan was, was de ontzettend goeie, duidelijke interactieve informatievoorziening naast elk aquarium: details over alle diersoorten erin én info over de specifieke inrichting van de aquariumvak. Tof!





Vanaf Den Blå Planet stevenden we af op onze grootste blunder tijdens de trip. :') We dachten, we rijden eens even in de richting van de Øresund-brug naar Malmö (Zweden). Verder zonder enige intentie erover te gaan, want we hoefden verder niet naar Zweden, Malmö leek me suf, en die brug is hartstikke duur om overheen te rijden. We waren door een treurig gebrek aan vooraf even inlezen in de veronderstelling dat we ergens vandaan de brug wel konden zien en dat er mogelijk ook wel een educatief dingesje zou staan met informatie over de aanleg van de brug. Al hierover keuvelend bleken we allang voorbij het punt te zijn dat er nog afslagen kwamen, en toen zaten we ineens in een tunnel, op de brug, in Zweden, bij een tolpoortje om ruim vijftig euro voor een enkeltje af te rekenen :') En toen zaten we dus ongewild in Malmö. Niet voor één gat te vangen zijn we naar het dichtstbijzijnde stadspark gereden, alwaar wij onder fikse miezerregen gemidgetgolfd hebben op een baan vol betonnen elementen die de architectonische hoogtepunten van de Malmö abstract verbeeldden. Ik won. :7





We zijn nog iets gaan drinken op het Lilla Torg (kleine plein) van Malmö met wat zestiende-eeuwse bouwsels erop en toen zijn we maar weer terugreden over die loeidure brug, terwijl we zo keken: :')
Gelukkig hadden we goeie snacks in de auto:



Blij weer terug te zijn op inmiddels vertrouwd voelend Deens grondgebied reden er naar een onooglijk worstkraampje ergens in een ongure berm naast de luchthaven van Kopenhagen. Het plekje trekt nogal wat vliegtuigspotters, maar wij kwamen er vooral omdat bronnen hadden gemeld dat je dáár het allerbeste broodje worst van Denemarken kon krijgen. *) Het was inderdaad een lekkere, en we hebben tijdens het oppeuzelen een paar vliegtuigen van dichtbij zien opstijgen, temidden van een stel hyperenthousiaste spotters. Was lollig! ^O^



Het weer was inmiddels opgeklaard en we wilden het parkje Bakken ten noorden van Kopenhagen wel even zien. Daar vlakbij zit het fraaie Bellevue-strand, dat een knusse jaren dertig-sfeer uitstraalt, en daar hebben we een poosje gepootjebaad in zeer helder water.





Door naar Bakken, wat een soort spuuglelijke permanente kermis is in een op zich zeer fraai, groot bos vol herten en andere dieren. Bakken ziet er niet uit, het is er een pokkeherrie en het publiek daar is op z'n zachtst gezegd.. fascinerend :+ Maar goed, er staat een hilarisch belabberde grote houten achtbaan uit 1932 die we wel even gedaan wilden hebben (au! :D) en we aten éíndelijk æbleskiver, een soort reuzenpoffertje. :9



Omdat we Bakken echt niet langer dan anderhalf uur trokken, zijn we daarna de bossen ingegaan om herten te spotten, wat lukte. Een aantal van heel dichtbij, was tof! Hier eentje van veraf:



Toen het rond half elf te donker was om het verschil te zien tussen hert en boomstronk zijn we teruggegaan naar de auto en naar ons hostel. Een uur of drie later sliepen we. 8-) De volgende ochtend maar eens uitgeslapen en rond half elf uitgechecked bij hostel. Snif.

We besloten er een Hans Christian Andersen-dagje van te maken, te beginnen bij de obligate Meermin. Nou is het gewoon maar een beeldje in het water en verder zijn er vooral tientallen touringcars met honderden toeristen, maar het is verdorie nou eenmaal één van mijn favoriete sprookjes. Dus.



En eindje verderop ligt HC begraven, in een fraai, kalm kerkhof, waar de Kopenhagenaren lustig doorheen jogden en fietsten. Niels Bohr lag er ook, held der kwantummechanica! Vervolgens ontbijt (niet op de foto) en wat extra autosnoep gescoord (Tyrkisk peber is awesome!)..



..en uit Kopenhagen vertrokken, richting Odense, de geboorteplaats van HC Andersen. We doken een uitermate gaaf Andersenmuseum in dat gebouwd is rondom zijn geboortehuis: originele manuscripten, bergen informatie, ontroerende anekdotes, en bibliotheek met alle vertalingen van alle werken, allerlei voorwerpen en alles op een zeer goeie manier tentoongesteld en op de achtergrond klonk subtiel het gekwinkeleer van een nachtegaal. Wat een tof museum!





Erna streken we neer bij het eerste restaurantje dat we tegenkwamen, dat uit de zestiende eeuw bleek te dateren en waar het handvat van een hete pan vol stoofvlees kwam met een gebreid truitje:



Doorgereden naar Århus, waar we net buiten de stad een Airbnb-huisje hadden. Raar maar prima hutje, bed bleek niet heel comfortabel, maar dat kan ook zijn wegens verwend geraakt in hostel. :7





Wakker geworden in knusse edoch opraktische Airbnb'tje. Zelf broodjes rød pølse staan fabriceren, maar dat deden kraampjes toch beter! :+ Enfin, ontbijt is ontbijt. Een heel eind noordwaarts gereden, met als eerste stop: de vikingbegraafplaats Lindholm Høje.

We begonnen nietsvermoedend met 'vikingkoffie' en appeltaart in het café van het museum daar en dat bleek echt idioot goeie koffie en misdadig goeie appeltaart te hebben! De horecagelegenheid bleek sinds dit jaar overgenomen door een doorgewinterde restaurateur en een chef met een kookboek - wisten wij veel! *) Besloten er later terug te komen voor de lunch.





Eerst het fraaie grafveld, voorzien van geit en schaap - een groot en boeiend terrein. Het museum van Lindholm Høje bleek ook nog eens uitstekend en zeer informatief. Pluim! Nu moet ik bekennen dat mijn kennis van het vikingleven zich tot eerder die ochtend nog beperkte tot Wicky de Viking, dus er viel wel het één en ander te winnen 8-) Het museum was al om door een ringetje te halen en toen bleek de giftshop ook nog eens een tof schommelschaap te hebben. Helaas wel >200 euro, dus ik heb mijn lief nu naarstig opgedragen er zelf maar eentje te maken. :7
Teruggekeerd naar het café voor een ontzettend lekker broodje pulled pork.









Op weg naar buiten troffen we nog een hilarisch trendy handijsjes-kaart. Oh, de hipsterige Denen toch! :')



Door naar Grenen in Skagen, het allerallernoordelijkste puntje van Denemarken. Een poosje langs de kustlijn gewandeld, op weg naar een uitpuilend landtongetje waar je de Baltische Zee en de Noordzee tegen elkaar in kunt zien knallen. Het was druk, maar de moeite waard, erg tof en bizar om op een smal strookje zand te staan en de golven aan beide zijden naar je toe te zien rollen! :D



Nog een paar zeehonden gespot en naar mijn smaak iets teveel kwallen om nog verder te pootjebaden en toen maar via een route van een paar kilometer door de duinen heen met een omtrekkende beweging weer terug bij de auto gekomen. Het nabijgelegen visrestaurant waar Tripadvisor hoog over opgaf zag er belabberd uit en had een stomme kaart. Dus verder gereden. Toch wel erg veel trek na lange einden door rul zand lopen, dus een aantal dorpen verderop bij een random pizzeria op het terras neergestreken en deze feestelijke pizza vol bearnaisesaus verorberd *)



Stukje omgereden naar de in onbruik geraakte vuurtoren Rubjerg Knude die door een onfortuinlijke ligging over een paar jaar in zee zal kukelen. Het was er helemaal stil en het schemerde al ietsje, en dan zo'n desolate vuurtoren: erg sfeervol O+ Je kon ook de vuurtoren nog in en helemaal omhoog, maar de trap was er eentje van het afgrijselijke soort: treden van een metalen rooster waar je door naar beneden kunt kijken. Mijn hoogtevrees-homie en ik kwamen wel helemaal tot één-vierde van de vuurtoren totdat we weer weeklagend en met knikkende knieën naar beneden schuifelden. :') Ahem.



We waren uiteindelijk pas iets voor middernacht weer terug in de Airbnb. Drankjes gedronken, bubbelbad laten vollopen laat gaan slapen. De heimwee begon ondertussen al flink te knagen - hebben we eigenlijk altijd last van, gelukkig overwegend simultaan! :)

De volgende morgen ontbeten met een oversized romkugler en overgebleven worstjes en besloten na thuiskomst een week lang alleen maar salades te eten. :+ Alles ingepakt en weggegaan, en nog even naar het nog altijd lege huis van de verhuurster gezwaaid - fijn als een Airbnb-contact louter uit online berichtjes bestaat: 'Je vindt de sleutel als je links langs de tafeltennistafel loopt en dan rechtsom de rozenstruik en dan de trap af en onder die en die steen, want je ziet me waarschijnlijk de komende drie dagen niet.' Priiiiima. ^O^

Uit liefhebberij voor wazige follies eerst naar Elia gereden, een 'sculptuur' van de Deense kunstenaar Ingvar Cronhammar. Een joekel van een zwartstalen koepel met dertig meter hoge pilaren, de wind maakt er een onheilspellend gebrom in en zo eens in de zoveel tijd komen er vlammen uit het ding geschoten. Erg tof! O+ En raar. Bovenop de koepel troffen we een oud mannetje dat niet begreep dat we zowel naar kunst kwamen kijken als naar Legoland zouden gaan en hij raadde ons Legoland dan ook sterk af. :7




Op er naartoe dus, vooral voor mijn lief en ik met gezonde tegenzin. :+ Het viel ons beiden best wel mee. Als pretpark is het in attractieaanbod voor een volwassene niet heel erg boeiend, maar vanuit onze specifieke interesse was het toch wel heel leuk om te zien hoe het Lego-thema op allerlei plekken werd toegepast. Verder is het een park met veel groen, het zag er netjes verzorgd uit en de wachtrijen waren nergens langer dan een kwartiertje, ondanks forse drukte op de pleinen en paden. Toch nog een onverwacht leuke dag gehad!:) Het eten was wel erg beroerd en toen we rond 18:00 boven een zeer matige burger en een bord slappe friet zaten sloeg de heimwee toch echt onverbiddelijk toe.




Palm versus Legopalm:

En: het mokje! O+


We hadden oorspronkelijk nog het idee om op de terugweg een avondje in Bremen door te brengen en daar in een hotel te slapen, maar in plaats daarvan zijn we in één ruk van Denemarken naar O+ huis O+ gereden.

Al met al een prima trip, veel leuks gedaan, maar ik weet niet of ik heel snel naar Denemarken terug zou gaan. Het eten is er tof en de Denen zijn heel leuk, dat wel, maar het ontbreekt in het land toch wel aan voldoende interessante, afwisselende natuur om voor mij boeiend genoeg te zijn. In de uren die ik op de passagiersstoel heb doorgebracht heb ik in al die afgelegde kilometers door het hele land heen weinig meer gezien dan graan- en maïsvelden, bomenrijen en windmolens. Gaap. Niet helemaal mijn landschap. :) Maar leuk was het verder absoluut!

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 18-07-2017 14:51:23 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_172486136
Ik ben geen pretparkfan, maar Tivoli vind ik helemaal geweldig. De sfeer die daar gecreëerd is vind ik ongeëvenaard. Vooral 's avonds O+
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 17 juli 2017 @ 16:52:55 #3
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172486229
Tivoli is O+ _O_ En inderdaad 's avonds extra mooi.

Mooi reisverslag trouwens. Nu heb ik trek. :9
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_172486250
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 16:48 schreef Knutknuttsson het volgende:
Ik ben geen pretparkfan, maar Tivoli vind ik helemaal geweldig. De sfeer die daar gecreëerd is vind ik ongeëvenaard. Vooral 's avonds O+
Helemaal mee eens. O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_172488302
Leuk verslagje. Lekker veel eten, krijg er trek van!
Voor wat foto's, kijk hier
pi_173849585
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_173849827
Wat een leuk verslag, had het nog niet gezien!
  Moderator maandag 18 september 2017 @ 12:59:50 #8
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_173850531
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 12:16 schreef Bluezz het volgende:
Wat een leuk verslag, had het nog niet gezien!
Dat dus. Wat een tof verslag!
Ben zelfs nog even in mijn agenda gaan kijken wat ik op de dag van plaatsing aan het doen was. Had wel een vol agenda, maar weet niet waarom dit topic aan mijn aandacht ontsnapt is.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  maandag 18 september 2017 @ 21:23:07 #9
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_173860552
Erg leuk verslag! Fijne schrijfstijl ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  Meest relativerende user 2022 maandag 18 september 2017 @ 23:03:12 #10
357044 Budapestenaar
pi_173863005
Topverslag. Heb gelijk trek in wat lekkers. :Y)

^O^
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')