abonnement Unibet Coolblue
pi_172403954
Hoi allemaal!

Een paar jaar geleden heb ik mijn studie Psy aan Univ. Leiden moeten staken door persoonlijke problemen waaronder ptss. Stufi gestopt, bijstandsuitkering aangevraagd, met hulp van maatschappelijk werk de achterstand in administratie verwerkt, alles goed. Na twee keer uitstel te hebben gekregen heeft de verhuurder van mijn zelfstandige studentenwoning begin 2016 besloten dat ik er toch echt uit moest. Zonder voldoende wachttijd voor sociale huur en zonder sociaal vangnet bleven er voor mij twee opties over: (anti)kraak / tijdelijke huur of opname bij Beschermd Wonen (BW). Kraken / tijdelijk huren zou waarschijnlijk leiden tot verergering van mijn ptss klachten en BW beloofde zekerheid van een dak boven mijn hoofd in een zodanig veilige omgeving dat het mogelijk zou zijn om al mijn energie te focussen op therapie en herstel.
Ik was al in behandeling bij de GGZ en zat al in het traject van Begeleid Zelfstandig Wonen (BZW) dus de overstap naar BW was een makkelijke keuze; ik had alleen wat moeite met het afstaan van verantwoordelijkheid over huisvesting en inkomen - en daarmee mijn zelfstandigheid als burger. Aangemoedigd door mijn woonbegeleider koos ik ervoor om te vertrouwen. Dat is misschien wel de grootste fout van mijn leven.

Vanaf dat moment ging alles fout: niemand wist waar ik precies wel en geen recht op had, gemeente, ggz, cak, ciz, ggd bleven elkaar aanwijzen en daarop aangesproken hielden ze hun schouders op.

In september 2016 heb ik het grootste deel van mijn huishouden weg gedaan om met de rest op de aanhanger van mijn fiets te verhuizen naar BW. Daar kwam ik terecht in een kamertje van ongeveer 10m² in een vies en verwaarloosd huis. Ik leverde mijn woning op en gaf online mijn verhuizing door van Leiden naar het adres in Oegstgeest en daarmee waren mijn verantwoordelijkheden voorbij. Mijn bijstandsuitkering stopte, maar daar hoefde ik me geen zorgen om te maken want ik zou binnen enkele maanden ("het cak is traag") voedingsgeld en zak- en kleedgeld krijgen, en ik hoefde geen huur of gwe te betalen.
Eind december had ik nog helemaal niks ontvangen en na heftige ruzies, ingediende klachten, contact met de politie en dreiging met juridische stappen kreeg ik in de laatste week van december een envelop met een paar honderd euro's contant en werd ik in de tweede week van januari 2017 met spoed overgeplaatst naar een ander huis in Leiden. Sinds toen krijg ik maandelijks 190 euro aan "voedingsgeld" waar ik na aftrek van zorgkosten en andere vaste lasten helemaal niks van overhoud.

Op de nieuwe locatie heb ik eindelijk voldoende leefruimte en het huis is niet vervuild en vervallen. Met de overplaatsing kreeg ik ook te maken met een nieuw team van woonbegeleiders die ervoor zorgden dat ik eindelijk een maatschappelijk werker toegewezen kreeg die helpt met alles uit te zoeken: ook hier weet niemand waar ik precies wel of geen recht op heb. Na een half jaar van nog meer nonsens en nog een zware depressie heb ik nu naast 190 euro voedingsgeld, met terugwerkende kracht vanaf ook 350 euro "bijstand levensonderhoud" waarvan een deel wordt ingehouden als afbetaling van een schuld die ik volgens de gemeente bij ze heb.

De financiële situatie is nu als volgt:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Inkomen toegekend
- 0 inkomen tussen sept 2016 en dec 2016
- achterstallige inkomen via GGZ contant verkregen in dec 2016
- 190 euro p/m inkomen via GGZ van jan 2017 tot heden
- 350 euro p/m inkomen via Gemeente Leiden min terughouding onbekende schuld in juli 2017 met terugwerkende kracht vanaf februari 2017

Inkomen afgewezen
- het inkomen via Gemeente Oegstgeest tijdens verblijf in mijn eerste BW kamer, tussen sept 2016 en jan 2017, wss rond de 350 euro p/m
- 350 euro via Gemeente Leiden van jan 2017 tot feb 2017

Ondertussen hebben onder andere het CAK, de gemeentes, de Belastingdienst en de zorgverzekering verkeerde gegevens uitgewisseld en zit ik met duizenden euro's aan schulden.

De GGZ is verantwoordelijk voor het (niet) in orde maken van mijn inkomen, wat heeft geleid tot deze situatie. Kan ik de GGZ onder juridische druk zetten om dit alsnog op te lossen? Tot nu toe wil de GGZ praten, maar is passief en neemt geen verantwoordelijkheid en zit ik alles beetje bij beetje samen met de maatschappelijk werker op te lossen, voor zover het mogelijk is. En ondertussen blijven de brieven van incassobureaus binnenstromen die mij persoonlijk juridisch verantwoordelijk stellen. Help?

Ok thanks doei,
WickeyMuis
pi_172404159
Als ik jou was zou ik me zo spoedig mogelijk met m'n verhaal melden bij de Nationale ombudsman.
pi_172407491
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 00:35 schreef WickeyMuis het volgende:
De GGZ is verantwoordelijk voor het (niet) in orde maken van mijn inkomen, wat heeft geleid tot deze situatie.
Is dat zo? En zo ja, waarom zijn zij verantwoordelijk?
"Met charme kun je je een kwartiertje redden, daarna moet je iets te zeggen hebben."
pi_172407804
Ik snap niet hoe je een schuld van duizenden euro's op kunt bouwen als je begeleid woont. Is dat allemaal de schuld bij de gemeente? Waarom krijgen zij dan nog geld van je? Krijg je zorgtoeslag?
Spoilers!
pi_172407880
Ga naar een juridisch loket oid en laat het uitzoeken.
stupidity has become as common as common sense was before
pi_172418023
Die 190 euro is geen inkomen geweest. Die 350 euro wel.
Er zijn behoorlijk wat dingen misgegaan, zo is er blijkbaar geen bijstand aangevraagd in Oegstgeest.

Weet je waar de schuld door komt? Kan het zijn dat je uitkering in Leiden niet op de juiste manier is stopgezet? Of dat je onterecht nog een uitkering voor zelfstandig wonenden hebt ontvangen?
Weet je überhaupt of het echt een schuld is bij de gemeente? Of is het een inhouding voor een andere organisatie? Betaalde je bijvoorbeeld je zorgverzekering wel toentertijd?

Het regelen van dit soort dingen is geen taak voor de GGZ. Met een beetje geluk is er een maatschappelijk werker, maar vaker zal er worden gekeken naar bewindvoering. Zeker omdat je er zelf niks van snapt en geen verantwoordelijkheid neemt.
pi_172418234
Normaal gesproken regelen partijen het zo:
Bijstandsuitkering voor mensen in een instelling. Dit is die 350 euro. Dit noemen ze ook wel uitkering op zak en kleedgeldniveau.
Dit moet je aantonen bij het CAK. Die stelt je dan vrij van de eigen bijdrage vanaf het moment dat je uitkering naar dat zak en kleedgeldniveau is gegaan.
Huurtoeslag zet je stop bij de belastingdienst
Zorgverzekering verander je in principe niks aan. Ik ga er vanuit dat je al de maximale zorgtoeslag kreeg? (88).
pi_172421196
Ben je niet beter af met een WaJong? Je bent ziek geworden tijdens je studie, dus volgens die regels zou je er recht op moeten hebben.
Weg met de monarchie! http://hetis2013.nl
  vrijdag 14 juli 2017 @ 23:59:54 #9
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_172427889
Stap 1. Klacht indienen. Proces helemaal uitlopen.

Stap 2. Klacht doorzetten bij de Nationale Ombudsman. Dat mag pas als je het hele eerste traject hebt doorlopen.

Nail these son of a bitches!
pi_172428096
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 19:54 schreef shazaam het volgende:
Je bent ziek geworden tijdens je studie, dus volgens die regels zou je er recht op moeten hebben.
Weet je het zeker?
  zaterdag 15 juli 2017 @ 02:39:12 #11
106942 Eix
Stranded here on planet earth
pi_172430210
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 19:54 schreef shazaam het volgende:
Ben je niet beter af met een WaJong? Je bent ziek geworden tijdens je studie, dus volgens die regels zou je er recht op moeten hebben.
:?

Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap kunnen zij nooit meer werken. (bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong ).

Ik denk dat je TS een plezier doet door 'die regels' nader te verklaren.
Most people keep their brains
Between their legs
(Don't you find ?)
pi_172436776
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 juli 2017 02:39 schreef Eix het volgende:

[..]

:?

Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap kunnen zij nooit meer werken. (bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong ).

Ik denk dat je TS een plezier doet door 'die regels' nader te verklaren.
Hmmm, vroeger was ziek worden (afgekeurd worden) tijdens studie al voldoende, blijkbaar zijn de nieuwe regels een stuk strenger.
Lijkt me wel handig als TS het even met zijn maatschappelijk werker bespreekt, sowieso kost een aanvraag niets en lijkt mij een bijstand eigenlijk niet passend voor iemand die (op dit moment) wegens medische problemen niet in staat is te werken.
Weg met de monarchie! http://hetis2013.nl
pi_172450859
Ik begrijp niet zo goed waar de GGZ in dit verhaal verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk zou zijn. Een BW-indicatie krijg je niet zomaar of om even wat meer zekerheid te hebben m.b.t. het stukje wonen. Niet dat het uitmaakt, maar toch.

Er lopen een aantal dingen door elkaar.

Dat je van september tot december geen inkomen had komt omdat er geen bijstandsuitkering is aangevraagd vanaf het moment dat je daar recht op had. Dat kun je niet meer met terugwerkende kracht opvragen geloof ik. Erg slordig dat je daar niet over geïnformeerd bent, maar ik vrees dat je daar niet zoveel meer aan kunt doen.

De duizenden euro's schuld, waar komen die vandaan? Is dat omdat je de gemeente niet de gevraagde gegevens hebt opgegeven en dus een schuld bij de gemeente? Het CAK van achterstallige betalingen m.b.t. de eigen bijdragen? Heb je je zorgverzekering niet betaald?

Daar valt wellicht nog wat aan te doen als verder wordt uitgezocht bij welke partij je die schuld precies hebt en waar die schuld dan vandaan moet komen want er gaat een hoop fout in dit gebeuren en als je uitzoekt dat jou daar verder geen blaam in treft kun je die schuld wellicht kwijtraken.

En verder is het misschien wel handig om voor jezelf een duidelijker overzicht te maken met je inkomsten en uitgaven. Want je krijgt geen geld van 'de GGZ'. Je krijgt een bijstandsuitkering, daarvan moet je een deel betalen in de vorm van de eigen bijdrage aan het CAK. Dat berekent het CAK aan de hand van de hoogte van je inkomen. En het CAK vindt dat je recht hebt op zak- en kleedgeld: https://www.hetcak.nl/vra(...)wlz/zak-en-kleedgeld

Je krijgt dus een bijstandsuitkering. Daarvan hou je maar een x bedrag over. Verder heb je vanuit je BW-voorziening waarschijnlijk recht op voedingsgeld, dat is ook weer een x bedrag per maand.

Dus het zou er dan ongeveer zo uit moeten zien geloof ik:

Inkomen:
x bedrag bijstandsuitkering (evt. met aanvulling, blijkbaar krijg je nog bijzondere bijstand voor een bedrag van 350 euro per maand, is dat een gift of lening?)
x bedrag zorgtoeslag
x bedrag voedinsgeld

Uitgaven:
x bedrag eigen bijdrage CAK
x bedrag zorgverzekering
x bedrag terugbetalen x aantal schulden met x bedrag per maand
x bedrag overige uitgaven

Probeer dat duidelijk te maken voor jezelf, met je maatschappelijk werker. Dan kun je ook duidelijker inzien welk bedrag je per maand overhoudt om je schulden mee af te betalen en daarmee ook je schulden verder in kaart brengen.

Als dat allemaal geregeld is door je maatschappelijk werker of woonbegeleider kun je misschien gaan denken aan budgetbeheer of bewindvoering. Alhoewel dat niet echt aan te raden is omdat het vaak zorgt voor veel meer ellende en je zelf helemaal geen overzicht of inzicht meer hebt in je inkomsten en uitgaven. Als je nog in staat bent om zelf overzicht te houden met hulp zou ik dat eerst proberen voor je de stap naar budgetbeheer of bewindvoering zet.

[ Bericht 1% gewijzigd door Xa1pt op 16-07-2017 02:23:34 ]
  zondag 16 juli 2017 @ 13:07:08 #14
3542 Gia
User under construction
pi_172455797
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2017 02:13 schreef Xa1pt het volgende:
Ik begrijp niet zo goed waar de GGZ in dit verhaal verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk zou zijn. Een BW-indicatie krijg je niet zomaar of om even wat meer zekerheid te hebben m.b.t. het stukje wonen.
Beschermd wonen is niet gratis. TS had geen inkomen en wellicht ook nergens recht op?
Nog geen 27? Geen startkwalificatie?
Nu lijkt het me dat je niet met een vmbo diploma op de uni terecht kunt komen, dus die startkwalificatie zal hij wel hebben. Maar wellicht ook nog recht op stufi? Volgens mij krijg je dan geen bijstand voor je 27ste.

Kan me vergissen.
pi_172455915
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:07 schreef Gia het volgende:

[..]

Beschermd wonen is niet gratis.
Daar betaal je de eigen bijdrage aan het CAK voor.
pi_172463289
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:07 schreef Gia het volgende:

[..]

Beschermd wonen is niet gratis. TS had geen inkomen en wellicht ook nergens recht op?
Nog geen 27? Geen startkwalificatie?
Nu lijkt het me dat je niet met een vmbo diploma op de uni terecht kunt komen, dus die startkwalificatie zal hij wel hebben. Maar wellicht ook nog recht op stufi? Volgens mij krijg je dan geen bijstand voor je 27ste.

Kan me vergissen.
Stufi is alleen een voorliggende voorziening wanneer hij daadwerkelijk kan studeren.Vanwege zijn mentale toestand lijkt me dat niet aannemelijk.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')