abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172273762
dF7olEue_400x400.jpg

Etappe 8: Dole - Station des Rousses, 187,5 km
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Voorbij de top van de klim blijft het nog korte tijd vals plat omhoog lopen, maar daarna slaan de renners al snel linksaf en ruilen ze een behoorlijk brede weg in voor een wat smallere weg. Hier gaat het twee kilometer behoorlijk naar beneden, met onderweg nog twee haarspeldbochten. Daarna is er dan weer een kort knikje omhoog, van anderhalve kilometer. Dit is misschien wel het venijnigste stuk van deze rit, want het gaat nu ineens keihard aan 10% omhoog. Dat gaat voor veel renners een verrassing zijn, lijkt me. Na 143 kilometer komen de renners door Choux en hier is dat steile onding afgelopen, waarna het vervolgens wat langer naar beneden gaat. De afdaling die volgt is zes kilometer lang en nog best lastig. De weg is weer eens smal en ook nog eens slecht. In de Jura mogen ze van mij best wel eens het asfalt verversen, dat is geen overbodige luxe. Er liggen een aantal zeer lastige bochten in de afdaling, die moeilijk in te schatten zijn. Er wordt gefietst door een donker bos, dus overzicht is er niet echt. Aan het eind van de afdaling passeren we het dorpje Vulvoz en zijn we eigenlijk weer bijna terug op het punt waar we eerder waren. Als we de doorgaande weg volgen komen we weer uit in de buurt van Chassal, aan de voet van de Côte de Viry. We volgen de doorgaande weg daarom maar niet en slaan rechtsaf, richting Larrivoire. Al snel begint de weg weer omhoog te lopen, het zal nu 4,5 kilometer aan 3% omhoog gaan. Ziet er op het profiel weer een stuk spectaculairder uit, maar stelt in feite weinig voor. De weg is hier wel weer iets beter en ook wat breder, dat is een bonus. Na dit klimmetje gaat het weer zes kilometer naar beneden, in de richting van Saint-Claude. Deze afdaling is wat makkelijker dan de vorige, er zijn alleen in het begin wat vervelende bochten, maar al snel wordt de weg wat breder en daarmee de bochten ook wat makkelijker. Na 159 kilometer moeten de renners dus in staat zijn om heelhuids Saint-Claude te bereiken, de geboortestad van Alexis Vuillermoz. Deze slissende Fransman van AG2R, ook wel Pikachu genoemd, zal gemotiveerd aan de start staan. Saint-Claude is overigens een mooie stad, met vooral een aantal opvallende bruggen, waaronder de Pont de Pierre.

110183983.jpg

In Saint-Claude hebben we al 159 kilometer afgewerkt en dus is het nog minder dan 30 kilometer tot de finish. Na de passage in deze stad is het nog twee kilometer vlak, maar dan fietsen de renners door Rochefort en hier begint de laatste klim van de dag. Helaas niet het Belgische Rochefort, dus geen goed bier, in plaats daarvan een behoorlijke klim. De Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes, een hele mond vol, gaat bedwongen worden. In totaal is de klim bijna twaalf kilometer lang en 6,4% gemiddeld. De beklimming van de eerste categorie is redelijk onregelmatig. Het begint met een kilometer aan 5%, gevolgd door een kilometer aan 8%. Dat is dan ook meteen de zwaarste kilometer van de klim, het zwakt af richting 6% en dat blijft drie kilometer zo. Daarna volgt er halverwege de klim een kilometer aan 7%, maar daarna is het twee kilometer weer wat vlakker en komt het gemiddeld niet boven de 5%. Richting de top van de klim gaat het twee kilometer omhoog aan iets minder dan 8%, daarna is er weer een wat makkelijkere kilometer aan 5%, voor het richting de top nog even steil wordt. Na 175,5 kilometer, op 12 kilometer van de finish, komen de renners boven. Het is niet de zwaarste klim ooit, maar wel een behoorlijk mooie. De renners rijden langs steile rotswanden en hebben aan de andere kant van de weg juist weer een prachtig uitzicht over een vallei. Een aantal van die rotswanden zijn zo bijzonder dat ze zelfs een eigen naam hebben, zo rijdt men op zes kilometer van de top langs Chapeau de Gendarme, een rotspartij met een bijzondere vormgeving en ook nog eens een waterval pal langs de kant van de weg. Richting de top verlaten de renners overigens de grote weg. Ze nemen een bocht van 180 graden en rijden dan via een vrij smalle weg door wat gehuchten heen. Het is bepaald geen doorgaande weg, want ze sluiten het hier doodleuk af als er wat sneeuw valt. Daarom konden de karretjes van Google hier ook niet rijden, dus geen idee hoe het er allemaal precies uit ziet.

PROFILCOLSCOTES_1.png
mNl5u3k.jpg

In een van die kleine gehuchtjes ligt de top van de klim, die dus niet echt een klinkende naam heeft. De Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes, schiet niet echt op. Les Molunes is de gemeente waar we ons nu in bevinden, dan slaat in ieder geval een deel van de naam alvast ergens op. Na de top van de klim gaat het heel kort naar beneden, maar daarna is het drie kilometer zo goed als vlak. Op zeven kilometer van de streep gaat het twee kilometer wat steviger naar beneden, met ook nog wat bochtjes. Tegen die tijd zijn de coureurs weer op een bredere weg beland, wat de afdaling wat makkelijker maakt. De bochten zijn prima in de schatten, alleen het asfalt laat wat te wensen over. Op vijf kilometer van de streep volgt er een bocht naar rechts en dan begint de weg meteen omhoog te lopen. Het begint redelijk steil, met een kilometer aan 6%, gevolgd door twee kilometer vals plat. Op iets minder dan vier kilometer van de streep rijden de renners door het bergdorpje Lamoura, waar het dus wat afvlakt. Hier nemen de coureurs een bocht naar rechts en vrij snel daarna een bocht naar links. Na die tweede bocht komen ze terecht op de brede weg richting het skistation. Deze weg heeft een aantal flauwe bochtjes, maar eigenlijk gaat het drie kilometer zo goed als rechtdoor tot de streep. Op drie kilometer van de streep loopt het ook nog een paar meter naar beneden, maar verder gaat het heel lichtjes bergop verder richting de finish. In de laatste kilometer is er nog een flauwe bocht naar links, gevolgd door een flauwe bocht naar rechts, terwijl het nog een paar meter stijgt. Ook in de laatste meters zijn er nog wat korte bochtjes. Mocht het op de een of andere manier een sprint worden dan is het geen overbodige luxe om de laatste kilometers nog eens te verkennen. Na 187,5 kilometer finishen de renners dan naast de parkeerplaats van het lokale skistation.

7jlbkL2.png
eb3fbmT.jpg

Allemachtig, wat heb ik me een ongeluk gezocht. Op het wereldwijde web zoeken naar Station des Rousses brengt je zeer zeker niet naar de finishplaats van deze rit. Het dorp Les Rousses ligt een aantal kilometer verderop en daar kom je al snel terecht als je zoekt naar het station. De plaats waar we finishen staat beter bekend als La Serra, hoewel een deel van de vakantiehuisjes dan wel weer de naam Station des Rousses draagt. Station des Rousses lijkt de overkoepelende naam te zijn van dit skigebied. In totaal wonen er in het skigebied van Les Rousses 6400 mensen, verdeeld over verschillende dorpjes. Eén van die dorpjes, Lamoura, passeerden we nog aan het eind. Het draait in deze omgeving natuurlijk volledig om wintersport. Zo is er hier 200 kilometer aan piste, waar je uiteraard kan skiën, maar ook biatlon schijnt in deze contreien tot de mogelijkheden te behoren. Het is de tweede keer dat de Tour hier is. De eerste keer was in 2010, toen ging de zevende rit van Tournus naar Station des Rousses. De overwinning ging naar Sylvain Chavanel, die zijn tweede rit in een week pakte en bovendien de gele trui mocht aantrekken. Hij reed vanuit de achtergrond naar voren en sloot voor de top van de laatste klim aan bij zijn ploeggenoot Jêrome Pineau, die hij al snel weer ter plaatse liet. Niemand kwam meer in zijn buurt, want nummer twee Rafa Valls eindigde op iets minder dan een minuut. De rit zag er toen wel anders uit. Het eerste deel van de laatste klim van deze rit is gelijk aan de laatste klim van die rit, maar een paar kilometer voor de top wordt er nu een andere weg gekozen. De weg die men in 2010 koos bleef omhooglopen tot op vier kilometer van de streep, daarna werd het pas vlak. Nu is het relatief vlakke gedeelte dus langer. Of het een vooruitgang is zullen we vanzelf wel merken.

en-2010-la-station-des-rousses-avait-deja-connu-une-arrivee-de-la-grande-boucle-photo-philippe-trias-1481049076.jpg

Om 12:10 begint de rit officieus en een kwartier later officieel. De uitzending van Sporza begint net als de afgelopen dagen om 14:10, de renners zijn dan als het goed is al een kilometer of 70 onderweg en hebben de eerste klimmetjes van de dag achter de rug. In deze kilometers hoeven we nog niet veel te verwachten, er zal alleen een stevige strijd zijn om in de kopgroep van de dag te komen. De finish wordt verwacht tussen 16:59 en 17:26, best vroeg. In startplaats Dole zal het belachelijk warm zijn, dik boven de 30 graden. Weinig kans op regen en ook weinig kans op wind. In de buurt van de laatste klim, in Saint-Claude, zal het iets minder warm zijn. Net onder de 30 graden, alsnog vrij warm dus. In de middag is er wel een kleine kans op neerslag, wat we met het slechte wegdek in de Jura absoluut niet moeten willen. Weinig wind, maar dat is sowieso niet echt relevant tijdens deze rit.

Op papier lijkt dit een ideale rit voor de vluchters. We zijn al een week bezig en nog geen een keer heeft een kopgroep het gehaald. Dan komt het moment dat een groep vluchters het gaat halen steeds dichterbij en dit lijkt een geschikte rit om de ban te breken. Het is dan wel een bergrit, maar eigenlijk zou ik het liever een veredelde heuvelrit willen noemen. De beklimmingen zijn waarschijnlijk niet zwaar genoeg om voor grote verschillen tussen de favorieten te zorgen en de volgende rit is een stuk zwaarder. Daardoor ligt het voor de hand dat de mannen die voor de gele trui gaan hun krachten nog even sparen. Veel bergritten niet, dus het kan ook zo zijn dat men iedere mogelijkheid aan gaat grijpen om te proberen tijd te pakken op de concurrentie, maar met het oog op de negende rit verwacht ik dat het tussen de favorieten vrij rustig gaat blijven. Dit terrein, zonder al te zware beklimmingen, is wel ideaal voor veel renners. Ook de jongens die nie zo goed in het hooggebergte voor de dag komen kunnen hier een gooi doen naar de overwinning, zie ook Chavanel in 2010. Het lijkt mij vrij waarschijnlijk dat er een omvangrijke kopgroep wegrijdt, die het peloton de rest van de dag niet meer ziet. Het gaat wel een gevecht worden om in die kopgroep te belanden.
1. Cummings. Een paar maanden geleden lag Cummings nog volledig in de kreukels. Tijdens de Ronde van het Baskenland reed hij in de rit naar Bilbao samen met nog wat jongens tegen een paaltje en hij brak meerdere botten, waaronder zijn borstbeen. Het was eigenlijk vrijwel meteen uitgesloten dat hij nog de Tour zou rijden, maar daar dacht hij zelf anders over. Hij herstelde wonderbaarlijk snel en tijdens de nationale kampioenschappen van Groot-Brittanië was hij weer van de partij. Voor de gezelligheid won hij maar meteen de tijdrit en een aantal dagen later reed hij ook tijdens de wegrit iedereen naar huis. Tijdens de Tour hebben we hem al regelmatig in beeld gezien, in zijn nieuwe trui. Hij deed weer wat hij altijd doet, achteraan bungelen, ver weg van de stress en de valpartijen blijven. Krachten sparen, voor die ene rit. Want Cummings kiest altijd een rit uit en die rit wint hij dan ook meteen. Het lukte in 2015 en in 2016 en ook deze Tour gaat hij weer een dag hebben dat alles lukt. Dit lijkt me een zeer geschikte rit voor hem, vergelijkbaar met de rit die hij vorig jaar won. Als ik renner was en ik was van plan om tijdens deze rit aan te vallen, dan wist ik wel in welk wiel ik ging zitten bij de start.
2. Vuillermoz. De lokale jongen. Hij zal hier graag zijn kans grijpen, hoewel hij misschien last heeft van stalorders. Bij AG2R draait alles om Romain Bardet en Vuillermoz is een van de belangrijkste knechten van Bardet. Wat dan weer perspectief biedt is dat Bakelants een aantal dagen geleden in de aanval mocht gaan, dan mag een andere renner van AG2R dat vast ook. Voor Vuillermoz zou dat mooi zijn, al is het laatste deel van deze rit dan weer niet helemaal in zijn voordeel. Lijkt ook niet echt over de beste vorm ooit te beschikken, maar dat terzijde.
3. Roglic. Ging de vorige rit twee keer op z'n plaat, maar de schade lijkt mee te vallen. Het plan van Roglic was om geel te pakken in Düsseldorf en daarna maar te kijken hoe ver hij kon komen in het klassement, maar dat plan bleek al snel geen droomplan te zijn. Ondertussen staat hij al acht minuten achter Froome en daardoor kan hij wel lekker gaan vrijbuiten. Mist de tactische kennis om dan daadwerkelijk te winnen, maar Rittenkaper Roglic gaan we hopelijk nog vaak in de aanval zien. Samen met Gesink, het liefst. Hoewel ik denk dat Gesink deze rit nog even laat schieten. Heeft al vaker aangegeven dat we hem pas in de tweede en derde week hoeven te verwachten.
4. Minnaard. Laat ik maar eens een keer een Nederlander noemen, om alle vermoedens dat ik de Nederlanders dood zou zwijgen van tafel te vegen. Marco Minnaard is een totaal onopvallende jongen, zonder groot palmares. Toch is de Zeeuw steeds beter gaan fietsen en in deze Tour komt hij tot nu toe verrassend goed mee. Nu klinkt een 50e plaats in de rit naar La Planche des Belles Filles niet spectaculair, maar het wil wel zeggen dat hij een heel eind kan komen als hij in een kopgroep terecht weet te komen zonder veel spectaculaire klimmers. De jongens van Wanty namen een snipperdag de afgelopen rit, dus een van die mannen gaat sowieso in de aanval. Voor Guillaume Martin zal het wat te vroeg zijn, dus dan kom je uit bij Degand of Minnaard.
5. Navarro. Een rit in de bergen, potentieel een prooi voor de vluchters. Van de Tour van 2016 heb ik geleerd dat je dan maar het beste altijd de naam van Navarro kan noemen. Hij is zo'n beetje het tegenovergestelde van Cummings. De Brit kiest altijd één of twee ritten uit, Navarro streept ze allemaal aan. Gaat altijd in de aanval, overal waar het kan en komt dan aan het eind altijd tekort. Dat gaat nu weer zo zo zijn.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:33:56 #2
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_172273768
Ik zat te kijken naar klassement :')

Sorry
pi_172273772
laflammerouge16 twitterde op zaterdag 08-07-2017 om 17:32:55 #TDF2017 - 37'38'' for Demare, in the time limit. reageer retweet
Juraj Sagan zou de laatste man in koers zijn.
Citius, Altius, Fortius.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:34:28 #4
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_172273782
Demare ontsnapt. Leuk dagje voor hem morgen

325c0b0cca420e30e1a35e1e818235f0.png
pi_172273817
Enkel Sagan ontbreekt?
pi_172273821
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:35 schreef Columbiafan het volgende:
Enkel Sagan ontbreekt?
wie?
Zo romantisch als een vinarmige
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:36:12 #7
262211 hhh38
Het dal is voorbij
pi_172273823
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:34 schreef Frozen-assassin het volgende:
Demare ontsnapt. Leuk dagje voor hem morgen

[ afbeelding ]
Niet de enige die ontsnapt. Sunweb had het bijna zonder wegkapitein Curvers moeten stellen :{
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:36:58 #8
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_172273847
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:34 schreef Frozen-assassin het volgende:
Demare ontsnapt. Leuk dagje voor hem morgen
Ik geloof er niks van Demare het morgen gaat redden. Etappe van morgen is mensonterend zwaar met circa 30km aan 10%.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:37:47 #9
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_172273865
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:36 schreef Van_Poppel het volgende:

[..]

Ik geloof er niks van Demare het morgen gaat redden. Etappe van morgen mensonterend zwaar met circa 30km aan 10%.
Zou ook best kunnen dat hij gewoon afstapt morgenochtend. Hij kan normaal toch wat beter omhoog, wellicht ziek oid
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:39:41 #10
76 Dennism
Angel of Death
pi_172273917
Over Demare is idd aangegeven vandaag dat hij ziek was, als ze dat niet beter krijgen zie ik hem morgen de dag niet doorkomen.

quote:
Arnaud Démare is sick but he hasn't pulled out in the feed zone. He's going on, helped by his team-mates Mickaël Delage and Ignatas Konovalovas. The Frenchman is encouraged a lot by the crowd on the road side. He'll try to reach Les Rousses in the time cut.
I was the nightmare that kept them awake at night.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:41:03 #11
333483 Aguero
ooooooooo
pi_172273949
Juraj is ook binnen.

Alpe__dHuez twitterde op zaterdag 08-07-2017 om 17:38:54 Llega Juraj Sagan a 40'29'', el último y dentro de tiempo. #TDF2017 https://t.co/15KpAdaCyj reageer retweet
Citius, Altius, Fortius.
pi_172274051
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:36 schreef Van_Poppel het volgende:

[..]

Ik geloof er niks van Demare het morgen gaat redden. Etappe van morgen is mensonterend zwaar met circa 30km aan 10%.
Een parcours met bergop en bergaf is voor een tijdslimiet niet zo erg omdat je in een afdaling niets verliest of zelfs wint.

Om de tijdslimiet niet te halen moet je wel ernstig slecht zijn. Daarbij krijgt hij ook nog eens ploegmaats in steun.
pi_172274082
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:41 schreef Aguero het volgende:
Juraj is ook binnen.

Alpe__dHuez twitterde op zaterdag 08-07-2017 om 17:38:54 Llega Juraj Sagan a 40'29'', el último y dentro de tiempo. #TDF2017 https://t.co/15KpAdaCyj reageer retweet
Goede zaken voor de rode lantaarn #nostradamus
pi_172274110
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:34 schreef Frozen-assassin het volgende:
Demare ontsnapt. Leuk dagje voor hem morgen

[ afbeelding ]
Sven Nys had Wellens opgeschreven voor vandaag.
"Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me." - T. Krabbé
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:47:46 #15
198822 Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_172274161
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:46 schreef marcodej het volgende:

[..]

Sven Nys had Wellens opgeschreven voor vandaag.
Feltet.dk ook.
Op zaterdag 1 juni 2013 00:30 schreef Ezell het volgende:
grrrr, jij bent genotttt :9~ :9~ :9~
pi_172274253
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:47 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Feltet.dk ook.
Feltet. :')
"Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me." - T. Krabbé
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:54:36 #17
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_172274371
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:46 schreef marcodej het volgende:

[..]

Sven Nys had Wellens opgeschreven voor vandaag.
Ik had van Sven beter verwacht.
Veel te warm.

Gaat het mogen regenen?
  zaterdag 8 juli 2017 @ 17:57:15 #18
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_172274451
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:54 schreef Toby56 het volgende:

[..]

Ik had van Sven beter verwacht.
Veel te warm.

Gaat het mogen regenen?
https://www.yr.no/place/France/Rhône-Alpes/Chambéry/hour_by_hour.html

:Y
pi_172274498
Was ik blij vanwege Calmejane en ook Gesink, gebeuren er andere dingen bij andere sport waardoor blijheid redelijk weg is..
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  Redactie Sport zaterdag 8 juli 2017 @ 18:10:39 #20
274204 crew  Mexicanobakker
Winnaar WIDM prono 2017
pi_172274802
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 17:59 schreef franklop het volgende:
Was ik blij vanwege Calmejane en ook Gesink, gebeuren er andere dingen bij andere sport waardoor blijheid redelijk weg is..
Dat is vrij triest ja, hopelijk komt t goed :{
Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny
pi_172275833
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 18:10 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Dat is vrij triest ja, hopelijk komt t goed :{
Watskebeurt?

Inmiddels gelezen op FP... -O-

[ Bericht 10% gewijzigd door Zorro op 08-07-2017 19:10:47 ]
Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie
pi_172276964
Mooie rit zeg, topshow vanaf het begin.

Knap van Calmejane en uiteraard de terechte winnaar. Jammer voor Gesink, maar uitermate knap dat hij zijn woorden in de eerste semi-bergrit gelijk waarmaakt. Wat een karakter.

_O_ Gesink _O_
pi_172278995
Zijn de etappes ergens online helemaal teug te kijken?
pi_172279522
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 21:06 schreef cheffff het volgende:
Zijn de etappes ergens online helemaal teug te kijken?
Alle NOS uitzendingen zijn op de NPO site terug te vinden: https://www.npo.nl/nos-tour-de-france/NOSSportTdF
pi_172280065
Super Dankje!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')