abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  zaterdag 8 juli 2017 @ 12:11:01 #1
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172264960
Oorspronkelijke OP:
quote:
Er is in Nederland verwarring over de betekenis van het begrip 'neo-liberalisme'. Laat ik uiteenzetten wat de burger in Nederland is voorgehouden in de periode die daarbij hoort (1980 - 2010).

Het begon met de stelling dat de groep niet bestaat. Alle begrippen die daarmee samenhangen, zoals algemeen belang en solidariteit, zijn om die reden onzinnig. Zoals Thatcher het stelde: "De samenleving bestaat niet".

Vervolgens werd het begrip 'egoisme' geherdefinieerd. Tot die tijd betekende egoisme dat iemand zo'n groot ego heeft, dat hij onvoldoende rekening houdt met de anderen in de groep. Omdat de groep niet bestaat, was een nieuwe betekenis nodig. Egoisme betekent sindsdien dat je handelt naar je eigen motieven. Omdat ieder mens handelt naar zijn eigen motieven was daarmee iedereen een egoist. Een oplichter die de boel oplicht voor eigen gewin en een zorgzame mantelzorger zijn even egoistisch, daar ze beide handelen naar hun eigen motieven.

Vervolgens werd Andries Moberg de nieuwe CEO bij Ahold. Hij ging 10 miljoen gulden per jaar verdienen (een topsalaris). Iedereen gleed van verbazing van zijn stoel. Wat kon iemand doen dat zoveel geld waard was? De verklaring is, dat in een markteconomie iedereen exact verdient wat hij in de markt betaald krijgt. Dat volgt uit een economisch model dat veronderstelt dat de markt ideaal en in evenwicht is, en iedere deelnemer volledige kennis heeft van alles wat rondgaat. In dat geval zijn ook alle bedrijfswinsten nul. Maar de bedrijfswinsten waren niet nul. Een bezwaar dat met een alternatieve verklaring werd gepareerd: je bent gewoon jaloers.

Een daarmee verwante kwestie was het bonusbeleid. Men stelde dat dit een onontbeerlijk element was voor een goede bedrijfsvoering. Zo zouden resultaatgerichte medewerkers een specifieke prijsprikkel hebben bij het streven naar het gewenste doel. Het bonusbeleid veronderstelt dat een bedrijf de toekomst voldoende kan inschatten om het parcours uit te zetten, met vette worsten lang de gewenste route. Dat leidt tot een serieus informatieprobleem, dat iemand moet kunnen oplossen, en de rest is als een rat in het leerexperiment van een klassieke behaviorist.

Vervolgens werden we verrast met de gedachte dat de enige bestaansreden van een bedrijf is: winst maken, aandeelhouderswaarde creeren. Verbazing alom. Tot dan toe dacht iedereen dat bedrijven er waren om producten te maken. Maar nee, bedrijven zijn er alleen om mensen met geld de mogelijk te bieden om hun geld te vermeerderen.

Vervolgens werd het begrip 'verantwoordelijkheid' herzien. Omdat de groep niet bestaat, heb je geen verantwoordelijkheid naar anderen, maar alleen naar jezelf. Alleen eigen verantwoordelijkheid is de juiste opvatting van verantwoordelijkheid. Waar het ging om anderen, was dat hun eigen verantwoordelijkheid, niet de jouwe. Dat betekende concreet dat iedereen dat zijn eigen broek moest zien op te houden.

Niet iedereen slaag daar altijd in. Men stelde dat daarvoor geen goede reden kan bestaan, omdat iedere probleem teruggevoerd kan worden op een gebrek aan de juiste moraal. "Alles is gewoon een keuze" werd de nieuwe leuze. In dat geval heeft ook niemand een excuus. Iemand die toch zijn omgeving erbij betrekt, als hij zijn situatie wil verklaren, wordt slachtoffergedrag verweten.

De bevolking werd dit niet uitgelegd. Het kwam tot ons in de vorm van slogans, die eindeloos werden herhaald. Men dacht waarschijnlijk dat het klootjesvolk te stom is om het te kunnen begrijpen, zodat imprinting de enige haalbare manier was om deze inzichten over te dragen. Net zoals op de lagere school de tafels van 10 erin gestampt worden.

Het was raar, want wij dachten dat kennis en inzicht iets was dat je bij uitstek leert op een universiteit. Nu bleek dat de faculteit
- sociologie kon worden opgeheven (want de samenleving bestaat niet eens).
- psychologie kon worden opgeheven (want alles is gewoon een keuze)
- natuurkunde kon worden opgeheven (want wat is causaliteit?).
- etc ...

Zo is het neo-liberalisme in Nederland geintroduceerd. Een ideologisch programma, zo gebracht dat het nauwelijks mogelijk is om je tanden erin te zetten. Geen betogen of uiteenzettingen, maar propaganda die iedere analyse uitsluit. Daarom is het bovenstaande de beste definitie die ik van het begrip 'neo-liberalisme' kan geven.

Ik dacht daarover na, en concludeerde dat de bestuurselite zwakzinnig geworden was. Toen dacht ik er nog een keer over na, en besefte dat er nog een mogelijkheid was. Men begreep wel dat het ideologische onzin was, en manipuleerde daarmee moedwillig de bevolking plat. Toen dacht ik er nog een keer over na en realiseerde me dat het niet veel uitmaakt, of de bestuurselite intellectueel of moreel zwakzinnig is. Want in beide gevallen zijn ze ongeschikt voor hun functie.

Rest de vraag:
Kun je het interpreteren als een verkapte klassenstrijd?
De 5 delen die aan deel 1 vooraf gingen:
POL / Neo-liberalisme, wat houdt het in?
POL / Neo-liberalisme, wat houdt het in?
POL / Neo-liberalisme, wat houdt het in?
POL / Neo-liberalisme, wat houdt het in?
Wat antineoliberaal tegengif.

Hier een goed boek over het neoliberalisme:
Undoing the demos
Neoliberalism's stealth revolution
Wendy Brown
Undoingthedemos.jpg
https://www.amazon.com/Un(...)lution/dp/1935408534
Een deel kan je lezen op Amazon.
The view from nowhere.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 13:34:33 #2
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172266964
linkdump

quote:
http://nos.nl/artikel/218(...)igt-trump-dwars.html

In het communiqu verklaren de twintig landen zich voor een vrije wereldhandel en tegen protectionisme, maar wordt ook "de rol van legitieme verdedigingsinstrumenten in de handel" erkend. Landen mogen hun bedrijven en merkten beschermen tegen oneerlijke concurrentie.
En vertaalt zich dat ook tot de bescherming van burgers tegen belastingcompetitie, en de bescherming van werknemers tegen de uitholling van hun belangen?

http://nos.nl/artikel/218(...)-blijft-groeien.html

http://nos.nl/artikel/218(...)ig-en-strafbaar.html

[ Bericht 2% gewijzigd door deelnemer op 09-07-2017 13:54:40 ]
The view from nowhere.
  zaterdag 8 juli 2017 @ 14:24:05 #3
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172268410
Oh jee! Maar als de productiviteit daalt is er natuurlijk wel een probleem! :o

quote:
quote:
A Downing Street review into modern employment is to call on the government to improve the quality of work for millions of people earning the minimum wage after it found too many are stuck with few prospects and falling job satisfaction.

A 10-month review commissioned by the prime minister has identified a productivity crisis among the lowest paid workers particularly in sectors such as retail, care work and hospitality, and will urge the government to give the Low Pay Commission a new role to boost job satisfaction.

Matthew Taylor, a former adviser to Tony Blair, is expected to say next week that the government needs to widen the focus of its industrial strategy to tackle falling productivity among the low paid – not least because many work in the public sector – as well as its current priority of high value, high tech export industries.

Taylor’s report is expected to say “the ambition we should have is that all work is fair and decent and with scope for fulfilment and development”.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 8 juli 2017 @ 15:15:28 #4
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172269909
quote:
7s.gif Op zaterdag 8 juli 2017 14:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Oh jee! Maar als de productiviteit daalt is er natuurlijk wel een probleem! :o

[..]


[..]

Toepasselijk wel dat die man Taylor heet. Taylorisme.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 8 juli 2017 @ 15:25:01 #5
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172270259
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 8 juli 2017 @ 15:25:14 #6
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172270266
The Matrix
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 8 juli 2017 @ 18:40:29 #7
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172275522
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 9 juli 2017 @ 16:36:53 #8
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172297845
Dit krijg je als de overheid "efficint" moet werken.

quote:
quote:
In het onderzoek staat stevige kritiek op de werkwijze van de politie. Elke zaak wordt als een los incident behandeld, ook als sprake is van een groter probleem. "De politie labelt zaken als simpel en eenvoudig, maar eigenlijk zijn ze vaak juist complex", aldus het rapport.

De politie staat onder druk om zaken snel af te handelen. Belangrijke context over verdachte en slachtoffer belandt niet bij het Openbaar Ministerie. "Dat leidt er vaak toe dat niet de meest betekenisvolle afdoening wordt gekozen."
quote:
Wat haar betreft verandert ook de manier waarop de politie wordt beoordeeld. Nu wordt de politie afgerekend op het aantal aangiftes, het aantal aangehouden verdachten en het aantal aangeleverde zaken bij het Openbaar Ministerie. Het OM wordt zelfs gefinancierd op basis van het aantal zaken.

"Het is de vraag of dit systeem wel deugt", zegt Nas. "Misschien moet de politie niet meer afgerekend worden op hoeveel boeven er worden gevangen, maar op hoeveel problemen er samen met andere instanties worden opgelost."
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 10 juli 2017 @ 18:24:33 #9
177053 Klopkoek
QE for the people
  maandag 10 juli 2017 @ 20:18:50 #10
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172326736
quote:
quote:
Wat begon als kleinschalige waarschuwing voor de gevolgen van handelsverdragen is uitgegroeid tot een ondernemerscollectief van ruim duizend bedrijven: Ondernemers van Nu. Oprichter Joost van Beek wil meer: "Als je alleen onderneemt om geld te verdienen gaat er iets verkeerd."

"Wij zien waar de economie van gisteren ons heeft gebracht.
We zien dat de grenzen aan de groei zijn bereikt
en dat de ecologische balans verstoord is.
Een andere economie is nodig, waarin winst maken niet het enige doel is."


Een fragment uit het manifest waar nu al meer dan duizend ondernemers, voornamelijk mkb'ers, hun handtekening onder gezet hebben. Samen willen ze hun stem laten horen tegen wat Joost van Beek 'het oude economische denken' noemt. Met collega-ondernemer Tom van de Beek richtte hij daarom in 2014 het collectief Ondernemers van Nu op.

"Het hele idee van alleen maar groeien en groter worden is niet langer houdbaar", zegt hij in gesprek met RTL Z. "Er is een groeiende groep ondernemers die inziet dat het anders moet. Zij willen iets bijdragen aan de maatschappij en worden niet gedreven door enkel meer produceren en meer consumeren."

Voorbeelden van ondernemingen die meedoen zijn taxibedrijf Taxi Electric, energieleverancier Vandebron en Van Beeks eigen sokkenmerk Effio.

Handel hervormen

Het laatste wapenfeit van het collectief is een petitie aan het adres van de Tweede Kamer. Daarin pleiten zij voor een hervorming van het huidige internationale handelsbeleid en een gelijk speelveld voor duurzame ondernemers. Het hoofdpunt: geef het belang van mens en planeet voorrang op winstmaximalisatie van bedrijven.

Van Beek: "Wij zeggen: je kan wel handel drijven, maar doe het op een goede manier. Dat is niet het rondslepen van alsmaar meer producten over de wereld, maar zoveel mogelijk lokaal produceren. En dat is ook niet het leegtrekken van de aarde, maar de nadruk leggen op hergebruik, recyclen, delen, repareren en hernieuwbare energie. Een alternatief handelsverdrag moet vanuit deze waarden spreken."

Winst maken mag

Daarmee pleit hij er niet voor dat bedrijven geen winst mogen maken. Van Beek: "Begrijp me niet verkeerd. Het is niet erg om geld te verdienen. Dat is normaal. Maar als je alleen onderneemt om geld te verdienen gaat er iets verkeerd. Geld is een ruilmiddel en daar is niets mis mee. Maar het economische model van nu kijkt alleen naar de groei van ons bruto binnenlands product."

Handelsverdragen zoals CETA en TTIP zijn voorbeelden van hoe het niet moet, betogen zij. Deze Europese verdragen met Canada (op 15 februari 2017 goedgekeurd door het Europees Parlement) en de Verenigde Staten (onderhandelingen voorlopig gestaakt) zouden enkel de mondiale economische groei stimuleren die gebaseerd is op mr handel en mr produceren van hetzelfde in grotere hoeveelheden.

'Handelsverdrag slecht voor mkb'

Het waren dan ook deze verdragen die Joost en Tom in 2014 bewogen om in actie te komen. Ze stelden destijds vast: het midden- en kleinbedrijf heeft zo goed als niets aan een CETA of TTIP. Van Beek: "Ze worden gepromoot als goed voor de economie en ondernemers. Maar ze zijn helemaal niet goed voor mkb-bedrijven, want die exporteren over het algemeen niet. Deze verdragen blijven ingaan op de oude economie van groeien. Dat is een doodlopende weg."

Toch is de kritiek op deze handelsverdragen maar een onderdeel van een groter plaatje, benadrukt hij. Dat is het versnellen van de transitie naar een nieuw economisch model. Daarvoor gaan de Ondernemers van Nu zoveel mogelijk in gesprek met politici en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Trage transitie

Want het tempo waarin Nederland verduurzaamt is hem een doorn in het oog. "Het is beschamend. We zijn een land met zveel kennis. Maar we zijn nog niet in staat om op dat niveau verandering door te maken. Ik vind dat het veel te traag gaat. Kijk naar onze CO2-uitstoot, door onze enorme bio-industrie en kolencentrales. Je moet de ballen hebben om ook nieuwe kolencentrales te sluiten. De luchtkwaliteit en volksgezondheid zijn altijd belangrijker dan een investering."

Er zijn meer (milieu)organisaties die daardoor pleiten, toch wil Van Beek voorlopig een onafhankelijke beweging blijven. "We willen vooral laten weten dat er nieuwe ondernemers zijn. Ondernemers die iets willen bijdragen aan de maatschappij. Samen kunnen we een tegengeluid laten horen. Ik ben al tevreden met elke kleine verandering. Een klein stapje kan een heel groot effect hebben."

Bron • RTL Z / Chris Koenis
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 11 juli 2017 @ 09:09:45 #11
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172335478
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 11 juli 2017 @ 11:41:50 #12
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172338007
Accidents at work by sex, age and NACE Rev. 2 activity (A, C-N)

Van Scandinavisch niveau naar neoliberaal niveau
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 11 juli 2017 @ 15:33:35 #13
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172342820
quote:
Verander de wereld, begin met een potlood

Met haar bestseller Doughnut Economics valt Kate Raworth de gangbare economische wetenschap aan: markten zijn inefficint en groei is niet alles zaligmakend. ‘We hebben een ecologisch plafond en een sociale drempel.’
quote:
Doughnut Economics van de Britse wetenschapper en activist Kate Raworth is een onwaarschijnlijke bestseller. En wat dat betreft vergelijkbaar met die andere onwaarschijnlijke bestseller van drie jaar geleden: Thomas Piketty’s Capital in the Twenty-First Century. Dat boek wist wereldwijd een politieke snaar te raken met ruim tachtig gortdroge U-vormige grafieken die empirisch staafden wat boze burgers allang wisten: kapitalisme is goed voor enkelen, niet voor de massa. Inkomens- en vermogensongelijkheden nemen toe en zijn een groot en groeiend probleem, om Piketty’s zevenhonderd pagina’s tellende boek in n zin samen te vatten. Het grote verschil is – aldus Raworth – dat uit Kindle-data blijkt dat de gemiddelde koper van Piketty’s boek op pagina 23 strandt op te veel techniek en te veel cijfers en dat haar boek wel wordt uitgelezen.

Drie jaar later is er dus opnieuw een wat nerdy boek dat de politieke verbeelding prikkelt. In ieder geval aan gene zijde van het Kanaal en de Atlantische Oceaan, hoewel vertalingen in het Japans en Italiaans op stapel staan en Raworth ook hier in Nederland een donutgekte hoopt te doen ontvlammen. Aan de hand van zeven klassieke plaatjes uit de geschiedenis van het economische denken lanceert Raworth een frontale aanval op de economische wetenschap en plaatst daar een sociaal en duurzaam alternatief tegenover. Het gaat dan om de fetisj van het bruto binnenlands product (bbp); de aanname van de individualistische economische actor, homo economicus genaamd; het idee van de eigenstandige, op zichzelf staande markt; het mechanische marktevenwicht; de omgekeerde U-curves van ongelijkheid en verduurzaming (hoe rijker, hoe gelijker en schoner); en de illusie van exponentile groei.

Volgens Raworth bepalen deze beelden hoe de meeste politici en beleidsmakers naar de economie kijken. Einstein citerend stelt zij dat theorien bepalen wat wij zien en dus ook wat voor ons onzichtbaar blijft. De uitdagingen van vandaag – klimaatverandering, toenemende ongelijkheden, groeiende politieke onmondigheid door de buitenproportionele macht van het grootbedrijf – zijn terug te voeren op die blinde vlekken, aldus Raworth. En er is niets minder dan een paradigmawisseling voor nodig om die uitdagingen te adresseren.

Dat is wat Doughnut Economics pretendeert: de lezer een nieuwe manier van kijken aanreiken naar dat grote, ingewikkelde ding dat wij ‘economie’ noemen – niet mechanisch maar dynamisch; niet atomistisch maar holistisch; niet enkelvoudig maar meervoudig; niet exponentieel maar stationair; niet gesoleerd maar verworteld; niet antropocentrisch maar ecocentrisch. En daarvoor gaat Raworth vooral te rade bij klimaatwetenschappers, duurzaamheidsdenkers en complexiteitstheoretici, wier modellen volgens haar veel geavanceerder zijn dan de mechanische, lineaire, newtoniaanse modellen van economen.
quote:
‘En dus besloot ik op mijn schreden terug te keren en de economie als wetenschap simpelweg op zijn kop te zetten’, zegt ze. ‘Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk door niet haar oude theoretische vooronderstellingen – markten zijn efficint, economien tenderen naar evenwicht, groei is noodzakelijk, individuen zijn uit op nutsmaximalisatie – als uitgangspunt te nemen, maar de langetermijndoelen van de mensheid, de Global Development Goals, en de ecologische randvoorwaarden volgens de planetaire grenzentheorie van de Zweedse klimaatwetenschapper Johan Rockstrm die ons ecosysteem nu eenmaal stelt, en steeds nadrukkelijker stelt, als leidraad te nemen. Hoe kunnen we die garanderen, welke theoretische aannames zijn daarvoor nodig, en welk economisch beleid volgt daaruit? En figuurlijk door economen te dwingen via het succes van mijn boek te erkennen dat er het nodige schort aan hun paradigma: de boel op zijn kop zetten via de bestsellerlijsten zeg maar. Ze op die manier uit hun comfortzone jagen. En zo is het gegaan. In eerste instantie was de reactie van economen: is zij een serieus econoom? Moeten we naar haar luisteren? Publiceert zij in de American Economic Review? Mijn antwoord luidde: “Hell no, I am a playful economist.” Maar inmiddels kan ook de academische economie niet langer om mij heen en word ik steeds vaker gevraagd om in discussie te gaan met “serieuze economen”. Ik ga die discussies niet uit de weg. De gebreken zijn zo evident. En bovendien, mijn object van kritiek is niet de avant-garde uit de academische tijdschriften, maar zijn de beelden uit de leerboeken algemene economie: “economics 101”. Dat is waar de revolutie in denken begint. Niet aan de bovenkant van de academische piramide maar aan de onderkant. Op scholen en universiteiten.

Gelukkig begint ook aan de bovenkant het besef te dagen dat er iets moet veranderen en dat de economie als academische discipline een grote verantwoordelijkheid draagt voor onze politieke, economische en ecologische situatie. En dus een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan onze redding.’

Uiteraard citeert Raworth de bekende uitspraak van John Maynard Keynes dat ‘economische ideen, zowel als ze correct zijn als als ze foutief zijn, machtiger zijn dan meestal wordt aangenomen’. ‘In feite’, aldus Keynes, ‘wordt de wereld door weinig anders geregeerd.’ Om eraan toe te voegen dat ‘de politicus, ook al beroept hij zich nog zo op zijn anti-intellectualisme, in werkelijkheid vaak de slaaf is van de ideen van een of andere reeds lang vergeten econoom.’

Raworth laat overtuigend zien dat de invloed van deze economische ideen niet zozeer loopt via de mathematische bewijzen die er ten grondslag aan liggen, noch via de theoretische proposities die eruit kunnen worden afgeleid, of via de reputatie van het tijdschrift waarin zij zijn gepubliceerd. Maar dat die vooral loopt via een aantal pakkende grafieken die onze economien moeten verbeelden en die als een soort gezonken cultuurgoed in ons collectieve geheugen zijn geprent, te beginnen op de middelbare school.

De exponentieel stijgende lijn van bbp-groei die de staat van nationale economien uitdrukt is er een van. Maar ook de bekende elkaar kruisende vraag- en aanbodcurves die het evenwicht symboliseren waar markten naar tenderen; de omgekeerde U-curves die verbeelden dat economische groei het antwoord is op alle kwalen die diezelfde economische groei veroorzaakt; het circulaire stromenmodel dat de interactie tussen economie en ecosysteem perfect aan het zicht onttrekt. Ze combineert dat met een uiterst trefzekere kritiek op de economistische taal die bij dit soort plaatjes hoort. Neem ‘externaliteiten’ – alsof milieuvervuiling, uitputting van grondstoffen, onmetelijk dierenleed, afnemende soortenrijkdom, CO2-uitstoot ‘extern’ is aan onze economische productie en consumptie en er niet een intrinsiek onderdeel van is. Alsof datzelfde productie- en consumptiesysteem berhaupt zou kunnen bestaan zonder grootschalige uitbuiting van mens, dier en milieu, waar niet een ‘eerlijke’ prijs voor wordt betaald.

Of ‘marktprikkels’ – alsof geldelijke beloning het enige motief is waar mensen op reageren. En alsof de rollen van consument en verkoper van arbeidskracht de enige rollen zijn die mensen in hun leven spelen. Alsof zij niet ook burger, vader, moeder, dochter, zoon, minnaar zijn. Raworth citeert in dit verband de beroemde studie van de Britse socioloog Richard Titmuss uit 1970 over bloeddonaties. Die toonde aan dat betaling voor donaties altrustische motieven wegdrukt en uiteindelijk leidt tot minder en slechtere donaties.

Terecht waarschuwt Raworth voor een eenzijdig vertrouwen op marktprikkels om duurzaamheid te bevorderen. Een hogere prijs voor emissies is absoluut noodzakelijk, maar het is een misvatting te denken dat daarmee de wereld is gered. Beter is het om andere motivatiebronnen aan te boren en van duurzaamheid een diepgewortelde levensstijl te maken, gebaseerd op mededogen en een diep besef van gedeeld lot. In het Antropoceen vallen het lot van mens, dier en milieu nu eenmaal naadloos samen. Het overleven van de een veronderstelt het overleven van de ander, en vice versa. Daarmee trek je een harde streep door de voortschrijdende commodificering die het neoliberalisme kenmerkt en voorkom je dat bij wijziging van de prikkels het menselijk gedrag ook opnieuw wijzigt.

Hetzelfde doet ze met begrippen als ‘hulpbronnen’ en ‘natuurlijk kapitaal’. Wie onze planeet reduceert tot een bundel ‘hulpbronnen’ of monetariseert door er een kapitaalfunctie aan toe te kennen, miskent daarmee de intrinsieke waarde die ecosystemen, soortenrijkdom en biodiversiteit nu eenmaal hebben. Ook reproduceert het de cartesiaanse hybris dat de mens boven de natuur staat en als een groot, onverantwoordelijk kind vrijelijk kan putten uit wat de natuur daar voor hem heeft neergezet, zonder rekening te hoeven houden met de langetermijngevolgen ervan. Bovendien blijft de waarde van natuur en milieu daarmee nog steeds afhankelijk van de functie die het heeft voor menselijke productie en consumptie. Een bijenkolonie vertegenwoordigt economische waarde zolang zij noodzakelijk is voor agrarische bevruchting. Verander de bestemming van het gebied in toeristenoord en de bijenkolonie is economisch waardeloos geworden. Zelfde kolonie, andere waardering.

Met deze kritieken op begrippen afkomstig uit een economische orthodoxie die weliswaar pleit voor het ‘internaliseren’ van ‘externaliteiten’ maar nog altijd markten als fundamenteel uitgangspunt van de eigen theorie ziet, beweegt Raworth onherroepelijk van een antropocentrisch wereldbeeld, waarin de waarde van dier en milieu wordt bepaald door hun nuttigheid voor ons, naar een ecocentrisch wereldbeeld. Daarin wordt aan dier en milieu een eigen waardering toegekend waaraan onze (botsende) belangen ondergeschikt moeten worden gemaakt als de belangen van dier en milieu daarom vragen.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 12 juli 2017 @ 14:35:42 #14
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172363975
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 12 juli 2017 @ 16:25:43 #15
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172366608
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 12 juli 2017 @ 17:28:42 #16
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172368094
quote:
7s.gif Op woensdag 12 juli 2017 16:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De wal keert het schip:

[..]

Hup, nog zwaardere keuringseisen. Twee armen missen is al reeds niet meer voldoende.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 12 juli 2017 @ 17:29:35 #17
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172368120
Hoe rijker de wijk, hoe meer Tesla subsidie

https://www.ftm.nl/artike(...)en-op-straat?share=1
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 12 juli 2017 @ 17:55:13 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172368742
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juli 2017 17:29 schreef Klopkoek het volgende:
Hoe rijker de wijk, hoe meer Tesla subsidie

https://www.ftm.nl/artike(...)en-op-straat?share=1
Hoe armer de wijk, hoe meer huurtoeslag en uitkeringen..
Verder, hoe armer de wijk, hoe meer Benzine subsidie, want, als je de redenering volgt worden ottomotoren fiscaal gesubsideerd, ze zijn immers veel goedkoper dan Dieselmotoren voor de fiscus.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 12 juli 2017 @ 18:19:39 #19
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172369072
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juli 2017 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe armer de wijk, hoe meer huurtoeslag en uitkeringen..
Verder, hoe armer de wijk, hoe meer Benzine subsidie, want, als je de redenering volgt worden ottomotoren fiscaal gesubsideerd, ze zijn immers veel goedkoper dan Dieselmotoren voor de fiscus.

Fout, want de directe en indirecte subsidie op wonen is hoger voor de topinkomens, in het bijzonder diegenen die er niet zelf in gaan wonen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 12 juli 2017 @ 18:31:36 #20
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172369246
Arbitrage (bijvoorbeeld ISDS) ter vervanging van de rechtsstaat als welvaarts overdracht van arm naar rijk en onteigening via de achterdeur

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3000505


De Hartz IV mythe kort en scherp uitgelegd

http://www.cer.eu/publica(...)abour-market-reforms

https://jacobinmag.com/20(...)elections-socialists

Fake news over Rusland in de New York Times heeft een lange geschiedenis

http://dissidentvoice.org(...)ork-times-1917-2017/


https://www.quora.com/Wha(...)f-the-New-York-Times
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 12 juli 2017 @ 18:33:35 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172369280
quote:
1s.gif Op woensdag 12 juli 2017 18:19 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Fout, want de directe en indirecte subsidie op wonen is hoger voor de topinkomens, in het bijzonder diegenen die er niet zelf in gaan wonen.
Wat heeft dat met huurtoeslag en uitkeringen in arme wijken te maken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 12 juli 2017 @ 22:18:38 #22
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172375309
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 13 juli 2017 @ 12:35:42 #23
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172385185
Reactie op post #20 van Klopkoek

quote:
http://dissidentvoice.org(...)ork-times-1917-2017/

The process of Putin demonization escalated with the Ukraine crisis of 2014 and its sequel of Kiev warfare against Eastern Ukraine, Russian support of the East Ukraine resistance, and the Crimean referendum and absorption of Crimea by Russia. This was all declared “aggression” by the U.S. and its allies and clients, sanctions were imposed on Russia, and a major U.S.-NATO military buildup was initiated on Russia’s borders. Tensions mounted further with the shootdown of Malaysia Airlines Flight 17 over southeastern Ukraine, effectively, but almost surely falsely, blamed on the “pro-Russian” rebels and Russia itself.12
De rol van Rusland in dit conflict kan een reactie zijn op de expansie van de westerse alliantie en de NAVO. Maar zeker is dat Rusland een 'covert operation' heeft geleid in Oost-Oekraine. Het neerhalen van de MH17 wordt volgens mij terecht toegeschreven aan de pro-Russische rebellen en Rusland.

We doen wel raar over het onderzoek naar de dader. De uitvoerders handelde niet op eigen gezag. Het waren militairen die handelde in opdracht van hun land. Het is te beschouwen als:

1. Collateral damage. Het neerhalen van een passagiersvliegtuig van onbedoeld. Dat is het geval, als je het ziet als een deel van een Russische 'covert operation'. In dat geval is Putin verantwoordelijk. Verantwoordelijk voor de gehele oorlog in Oost-Oekraine.

2. Doodslag. Dat is het geval, als je degenen die de BUK hebben ingezet, beschouwd als vrijwilligers die op vakantie naar Oost-Oekraine hun wapens meenamen. In dat geval zijn degene die de BUK hebben ingezet in principe strafrechtelijk te vervolgen.

Er is niet alleen fragmentarisch fake news. Er is een structurele bron van fake news: staatspropaganda (alle landen maken zich daaraan schuldig).
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 13:02:01 #24
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172385817
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 12:35 schreef deelnemer het volgende:
Reactie op post #20 van Klopkoek

[..]

De rol van Rusland in dit conflict kan een reactie zijn op de expansie van de westerse alliantie en de NAVO. Maar zeker is dat Rusland een 'covert operation' heeft geleid in Oost-Oekraine. Het neerhalen van de MH17 wordt volgens mij terecht toegeschreven aan de pro-Russische rebellen en Rusland.

We doen wel raar over het onderzoek naar de dader. De uitvoerders handelde niet op eigen gezag. Het waren militairen die handelde in opdracht van hun land. Het is te beschouwen als:

1. Collateral damage. Het neerhalen van een passagiersvliegtuig van onbedoeld. Dat is het geval, als je het ziet als een deel van een Russische 'covert operation'. In dat geval is Putin verantwoordelijk. Verantwoordelijk voor de gehele oorlog in Oost-Oekraine.

2. Doodslag. Dat is het geval, als je degenen die de BUK hebben ingezet, beschouwd als vrijwilligers die op vakantie naar Oost-Oekraine hun wapens meenamen. In dat geval zijn degene die de BUK hebben ingezet in principe strafrechtelijk te vervolgen.

Er is niet alleen fragmentarisch fake news. Er is een structurele bron van fake news: staatspropaganda (alle landen maken zich daaraan schuldig).
Vraagje: hoe is de New York Times gelieerd aan staatspropaganda? Hoe werkt dat?

Ik weet wel dat tijdens het ophitsen naar de Irak oorlog boze adverteerders en de Soros en Buffets van deze wereld boos naar de kranten op belden indien er kritische artikelen verschenen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 13 juli 2017 @ 13:11:08 #25
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172386073
quote:
Vraagje: hoe is de New York Times gelieerd aan staatspropaganda? Hoe werkt dat?

Ik weet wel dat tijdens het ophitsen naar de Irak oorlog boze adverteerders en de Soros en Buffets van deze wereld boos naar de kranten op belden indien er kritische artikelen verschenen.
Geen idee. Het kan lopen via de eigenaren. Het kan zijn dat de toegang tot bronnen voor nieuws daarin een rol speelt. Het kan zijn dat journalisten net zozeer een informatieprobleem hebben als wij allemaal, en dus rapporteren wat politici zeggen, wat lekken onthullen, zo meegesleept worden in een andermans verhaal.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 13:54:15 #26
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172387347
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 13 juli 2017 @ 14:06:25 #27
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172387641
Als je meedraait in een praktijk dan maak je ook gemakkelijk vuile handen. Het hangt ervan af in welke mate deze praktijk onschuldig is of niet. Is het niet onschuldig of constructief, dan sta je voor het blok. Of je gaat erin mee, en dan blijf je in de race. Of je stapt eruit en sta je aan de zijlijn.

Zolang als je erin meedraait, levert het ook wat op (carriere, status, geld, invloed). Maar er zou een aftrek moeten zijn, voor hetgeen dat daarin geen positieve bijdrage is. Sommige mensen zouden, met deze aftrek, een negatief inkomen overhouden.

Het neoliberale idee van 'eigen verantwoordelijkheid' is daarvoor de oplossing. De aftrek, voor de destructieve gevolgen voor anderen, valt niet onder de neoliberale notie van eigen verantwoordelijkheid. Je bent niet verantwoordelijk voor anderen, alleen voor jezelf.

Iha hebben we weinig oog voor deze negatieve kanten. We gaan uit van een welgeordende samenleving, met alleen constructieve bijdragen, die positief optellen tot het BNP. Er zijn ook mensen, die voor het blok gezet, in de race blijven of meekloten, kiezen voor de exit. Vervolgens trekt de karavaan verder zonder jou. Dat maakt kritiek binnen een organisatie (op de eigen praktijk) al tot een hachelijke zaak.

Om eens een Godwin te gebruiken (want ik vind dat je wel iets mag leren van de geschiedenis). In het Neurenberg tribunaal werd mensen gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun aandeel in de holocaust. Die bedoelde daarmee niet, of je daarmee goed voor jezelf wist te zorgen (er een inkomen aan ontleent), maar je verantwoordelijkheid tav de slachtoffers.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 15:00:16 #28
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172388922
Organisaties verlangen loyaliteit van de deelnemers.

Grote organisatie hebben lagen, waarin iedere laag geacht wordt zijn eigen zaakjes te regelen, zodat de top laag zijn handen vrij heeft om zich bezig te houden met de grote kwesties (het subsidiariteitsbeginsel). Het gevolg is dat problemen, die onderop gesignaleerd worden, vaak niet bovenin aankomen, ook al vereist de oplossing beslissingsbevoegdheden die alleen de toplaag heeft.

Wat geldt voor een praktijk, geldt ook voor de ideologie (en mission statement). Je moet de ideologie aanvaarden om mee te kunnen spelen. Kritiek op de ideologie wordt niet gewaardeerd.

In de samenleving hebben subgroepen niet allemaal dezelfde missie. De doelstelling in wetenschap (inzicht) is anders dan die in een commercieel bedrijf (winst). Zorg en wetenschap passen niet goed in het neoliberale marktmodel. Maar ze maken wel allemaal deel uit van dezelfde geldboekhouding en samenleving.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 15:23:32 #29
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172389419
Informatiedeling in organisaties is vaak op een 'need to know' basis. Dus veel informatie wordt niet gedeeld. Degene die het moeten doen met concrete instructies, zonder veel uitleg, kunnen de ontwikkelingen maar moeilijk volgen.

In het nieuws worden de burgers ook maar ten delen op de hoogte gehouden. Daarom kunnen politieke beslissingen gronden hebben, die niet gedeeld worden. Daardoor dreigt het verhaal, dat de burger wordt voorgehouden, steeds verder af te wijken van het echte verhaal.

Gebeurtenissen, die zichtbaar zijn, vragen om een verklaring. Ziedaar, een rol voor de ideologie. Je verklaart gewoon alle gebeurtenissen, die om een verklaring vragen, met de standaard redeneringen uit de ideologie. Zo krijg je een neoliberale uitleg voor iedere politiek besluit. De burger bekruipt het gevoel dat sommige verklaringen wel erg gezocht of eenzijdig zijn.

Het lijkt op RTLZ, die tekst en uitleg geeft over de ontwikkeling op de beurs. Men knoopt gewoon iedere koersbeweging van een aandeel, aan hetgeen dat aan bedrijfsnieuws voorhanden is. Zo lijkt het alsof alles kan zo worden verklaart.
The view from nowhere.
pi_172390880
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 15:23 schreef deelnemer het volgende:
Informatiedeling in organisaties is vaak op een 'need to know' basis. Dus veel informatie wordt niet gedeeld. Degene die het moeten doen met concrete instructies, zonder veel uitleg, kunnen de ontwikkelingen maar moeilijk volgen.

In het nieuws worden de burgers ook maar ten delen op de hoogte gehouden. Daarom kunnen politieke beslissingen gronden hebben, die niet gedeeld worden. Daardoor dreigt het verhaal, dat de burger wordt voorgehouden, steeds verder af te wijken van het echte verhaal.

Gebeurtenissen, die zichtbaar zijn, vragen om een verklaring. Ziedaar, een rol voor de ideologie. Je verklaart gewoon alle gebeurtenissen, die om een verklaring vragen, met de standaard redeneringen uit de ideologie. Zo krijg je een neoliberale uitleg voor iedere politiek besluit. De burger bekruipt het gevoel dat sommige verklaringen wel erg gezocht of eenzijdig zijn.

Het lijkt op RTLZ, die tekst en uitleg geeft over de ontwikkeling op de beurs. Men knoopt gewoon iedere koersbeweging van een aandeel, aan hetgeen dat aan bedrijfsnieuws voorhanden is. Zo lijkt het alsof alles kan zo worden verklaart.
Is het andersom niet eveneens het geval? Je koppelt alle negatieve bijwerkingen van de huidige marktwerking aan het neoliberalisme, de corruptie en misstanden bij de overheid aan marktideologie en het neoliberalisme en alle fiscale trucjes aan een gebrek aan bereidwilligheid bij de mensen aan de macht om het marktdenken in te dammen. Ik ben zelf niet vies van een beetje ideologie, maar besef wel dat dit zich voordoet op meerdere fronten. In het topic over neoliberalisme net zo goed als in het topic over de zegeningen van de markt.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:00:28 #31
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172392243
quote:
Is het andersom niet eveneens het geval? Je koppelt alle negatieve bijwerkingen van de huidige marktwerking aan het neoliberalisme, de corruptie en misstanden bij de overheid aan marktideologie en het neoliberalisme en alle fiscale trucjes aan een gebrek aan bereidwilligheid bij de mensen aan de macht om het marktdenken in te dammen. Ik ben zelf niet vies van een beetje ideologie, maar besef wel dat dit zich voordoet op meerdere fronten. In het topic over neoliberalisme net zo goed als in het topic over de zegeningen van de markt.
Dat klopt.

Het neoliberalisme is echter een ideologie die dat alles vrij spel geeft. Allerlei dogma's uit deze ideologie maken een dog-eat-dog-fight tot de enige optie. Het is een ideologie die mensen voorstelt als strategische spelers, die alleen uitgaan van hun eigen belang.

Het neoliberale project wil zoveel mogelijk af van een rol voor de overheid. Als dat ver genoeg gevorderd is, zijn de overheidsinstituties zwak, en is het grote bedrijfsleven sterker. Bedrijven kennen geen democratie, geen onafhankelijke kritische pers, en gaan niet uit van the-rule-of-law, maar van ruled-bij-law.

Neem Trump. Hij had het, als de CEO van The trump organisation, een stuk gemakkelijker dan nu. Hij heeft nu te maken met 'the lying press', rechtsinstituties en burgerprotesten, en is hun zelfs op allerlei manieren verantwoording schuldig. Hij zegt veel liever tegen James Comey, je bent loyaal of je dondert op.
The view from nowhere.
pi_172392646
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:00 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat klopt.

Het neoliberalisme is echter een ideologie die dat alles vrij spel geeft. Allerlei dogma's uit deze ideologie maken een dog-eat-dog-fight tot de enige optie. Het is een ideologie die mensen voorstelt als strategische spelers, die alleen uitgaan van hun eigen belang.

Het neoliberale project wil zoveel mogelijk af van een rol voor de overheid. Als dat ver genoeg gevorderd is, zijn de overheidsinstituties zwak, en is het grote bedrijfsleven sterker. Bedrijven kennen geen democratie, geen onafhankelijke kritische pers, en gaan niet uit van the-rule-of-law, maar van ruled-bij-law.

Neem Trump. Hij had het, als de CEO van The trump organisation, een stuk gemakkelijker dan nu. Hij heeft nu te maken met 'the lying press', rechtsinstituties en burgerprotesten, en is hun zelfs op allerlei manieren verantwoording schuldig. Hij zegt veel liever tegen James Comey, je bent loyaal of je dondert op.
Als je neoliberalisme definieert als een ideologie die een overheid nastreeft die te zwak is om tegen marktfalen op te treden, dan is het negatieve gevolg al in de definitie voorgeprogrammeerd.

Met die definitie als grondslag kan verdere discussie dan ook geen nuttige inzichten meer opleveren.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:22:06 #33
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172392911
Het pleidooi voor netwerken is ook kenmerkend voor het neoliberalisme. Netwerken bij het neoliberalisme, daar het alles wat publiek is of publiek geregeld wordt, wil wegwerken. Iedere werkzoekende kent dit. Vacatures worden niet meer publiekelijk bekent gemaakt, maar veruit de meeste vacatures worden vanuit het eigen netwerk vervult. Dat werkt vriendjespolitiek in de hand. Het is alsof men zich van te voren al indekt, door netwerken tot de regel te maken. Nu de openbare aanbestedingen nog opheffen. Dat kan ook best onderhands geregeld worden.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:32:17 #34
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172393137
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:12 schreef Igen het volgende:

[..]

Als je neoliberalisme definieert als een ideologie die een overheid nastreeft die te zwak is om tegen marktfalen op te treden, dan is het negatieve gevolg al in de definitie voorgeprogrammeerd.

Met die definitie als grondslag kan verdere discussie dan ook geen nuttige inzichten meer opleveren.
Maar dat is in de praktijk ook niet zelden het geval. Het onafwendbare resultaat is dat de put gedempt wordt bij verdronken kalveren. Derhalve zie je een record aan bailouts optreden in de tweede Reagan administratie, en diezelfde tendens zie je in veel andere 'bekeerde' neoliberale 'modellanden' (in Azi en Zuid-Amerika). De feiten liegen niet wat dat betreft.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:33:48 #35
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172393171
quote:
Als je neoliberalisme definieert als een ideologie die een overheid nastreeft die te zwak is om tegen marktfalen op te treden, dan is het negatieve gevolg al in de definitie voorgeprogrammeerd.

Met die definitie als grondslag kan verdere discussie dan ook geen nuttige inzichten meer opleveren.
Jijzelf komt telkens aanzetten met het idee, dat de overheid en de markt concurrenten zijn. Je verwerpt het idee dat de overheid boven de markt staat. Dan wordt het te zwak om tegen marktfalen op te treden. Het veronderstelt dat er geen marktfalen bestaat. De ideale markt is er vanzelf. De competitie tussen markt en overheid moet uitwijzen wie er beter is. Wie wint, is beter.

Met die definitie als grondslag kan een verdere discussie dan ook geen nuttige inzichten meer opleveren.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:38:02 #36
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172393267
Excuus Igen, ik dacht dat je GSbrder was.

Maar het neoliberalisme voert expliciet oorlog tegen de overheid. De overheid was Hayek's grote boeman. Dat is ook altijd zo gebleven.
The view from nowhere.
pi_172393282
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:22 schreef deelnemer het volgende:
Het pleidooi voor netwerken is ook kenmerkend voor het neoliberalisme. Netwerken bij het neoliberalisme, daar het alles wat publiek is of publiek geregeld wordt, wil wegwerken. Iedere werkzoekende kent dit. Vacatures worden niet meer publiekelijk bekent gemaakt, maar veruit de meeste vacatures worden vanuit het eigen netwerk vervult. Dat werkt vriendjespolitiek in de hand. Het is alsof men zich van te voren al indekt, door netwerken tot de regel te maken. Nu de openbare aanbestedingen nog opheffen. Dat kan ook best onderhands geregeld worden.
Netwerken is niet hetzelfde als nepotisme. Voor het tijdperk van het neoliberalisme, wat sommigen hier de gloriedagen van het kapitalisme noemen of zelfs daarvoor, toen er andere marktbalansen golden, waren er niet meer onderhandse gunningen. Je zou kunnen zeggen dat de eisen qua netwerken zijn toegenomen, maar de modaliteiten voor netwerken eveneens. Vacatures staan niet meer of minder publiekelijk dan in de jaren '50, '70 of '90. Toen wilde het ook nog wel eens zo zijn dat het zoontje van de baas een baan kreeg toegeschoven. Sterker nog, familiebedrijven staan in sommige opzichten diametraal tegenover de genoteerde publieke bedrijven en ondermijnen de merites van sollicitanten sterker dan de kwaadaardige neoliberale beweging. Een openbare aanbesteding van de overheid is bij uitstek iets waar de neoliberalen voor pleiten, want dat komt de corporates ten goede.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:42:21 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172393354
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:38 schreef deelnemer het volgende:
Excuus Igen, ik dacht dat je GSbrder was.

Maar het neoliberalisme voert expliciet oorlog tegen de overheid. De overheid was Hayek's grote boeman. Dat is ook altijd zo gebleven.
Welke definitie van Neoliberalisme hanteer jij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172393438
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:33 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Jijzelf komt telkens aanzetten met het idee, dat de overheid en de markt concurrenten zijn. Je verwerpt het idee dat de overheid boven de markt staat. Dan wordt het te zwak om tegen marktfalen op te treden. Het veronderstelt dat er geen marktfalen bestaat. De ideale markt is er vanzelf. De competitie tussen markt en overheid moet uitwijzen wie er beter is. Wie wint, is beter.

Met die definitie als grondslag kan een verdere discussie dan ook geen nuttige inzichten meer opleveren.
Als de overheid boven de markt heeft gestaan in het verleden, maar nu op een parallel niveau staat aan de markt door globalisering, dan is het dus niet statisch. Een overheid die wordt uitgedaagd door marktactoren en die haar burgers en bedrijven niet in alles haar wil kan opleggen, moet prudenter omgaan met haar instrumentarium dan een allesoverheersende overheidsmacht. Als je niet accepteert dat er corrumperende krachten uitgaan van absolute macht, dan is jouw logica te begrijpen dat een overheid als oppermacht te prefereren valt. Denk je dat absolute macht per definitie corrumpeert, dan wil je geen dominantie voor n van de twee partijen. Jij doet alsof iedere marktidealist hier de macht van de overheid tot 0 wil reduceren. Wat er volgens mij - ook onder neoliberaal bewind - eerder het geval is, is dat men de marktmacht gelijk wil scharen aan de overheidsmacht. Een reparatie van de balans in plaats van een omkering van de balans.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 13 juli 2017 @ 17:59:13 #40
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172393691
quote:
Welke definitie van Neoliberalisme hanteer jij?
Het is een tak van het liberalisme, en wil de samenleving zoveel mogelijk individualiseren. Het wil alle samenhang tussen mensen zoveel mogelijk ontvlechten / ontkoppelen, om zo de individuele keuzevrijheid te maximaliseren.

Neo-liberalisme heeft drie lagen:

1. Marktfundamentalisme als ideologie (net als de libertariers, die alleen individuele vrijwillige transacties acceptabel vinden, en verwachten dat dit werkt op grond van het prijsmechanisme). Dit is het verhaal dat men naar buiten toe propageert.

2. Omdat de vrije markt er niet vanzelf is, moet het gecreerd worden. Dat leidt tot beleid en regelgeving, die grotendeels achter de schermen tot stand komt. Ook de IMF, Wereldbank en centrale bank houden zich daarmee bezig. Anderen noemen dit 'crony capitalism' als het reguleren verkeerd uitpakt, of corruptie als het corrupte vormen aanneemt.

3. Om het verschil tussen werkelijkheid en ideologie te dichten is er veel moralisme. Verhalen over werknemers en consumenten die hun rol niet goed spelen. Overheden die de spelregels aan hun laars lappen.

Libertariers met de beste bedoelingen
- geloven in punt 1 (zonder de noodzaak van regulering)
- zien punt 2 als 'crony capitalism'.
- doen mee in de moralistische verhalen over mensen die hun eigen verantwoordelijkheid niet willen nemen, freeriden en aan de tiet van de staat willen hangen etc ...

Libertariers met de slechtste bedoelingen begrijpen dit wel, maar zijn uit op geld en macht.

------------------------------

Hayek komt dicht in de buurt van een libertarier met de beste bedoelingen, maar
- in 'The Constitution of Liberty' beschrijft hij wel het ontstaan van instituties.
- zijn ideale samenleving is socialer dan die van de meeste hedendaagse libertariers.

Milton Friedmann
- gelooft daar niet helemaal in, en wil daarom wel het geld reguleren
- zijn mensbeeld is ook veel egoistischer.

Hayek citeert in 'The Constitution of Liberty' het spreekwoord:

"The road to hell is paved with good intentions"

Naar zijn idee, geldt dit voor de neiging van socialisten om een verzorgingsstaat te creeren. Maar het geldt minstens zozeer voor zijn eigen individualistische marktfundamentalisme.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 18:16:22 #41
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172394077
Het neoliberalisme bepleit een compleet samenlevingsmodel. Het vereist enige systeemanalyse om de zwakke punten te zien. Het zwakke punt is dat het autonome individu en de vrije markt zijn geen solide uitgangspunten zijn. Ze bestaan geen van beide vanzelf, voorafgaand aan alle ontwikkelingen. Toch is alles in daarop gebaseerd, alsof het solide uitgangspunten zijn.

De overheid is daarin onmisbaar. Maar liberalen zijn het onderling nooit eens geworden over deze rol van overheid.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 18:37:08 #42
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172394515
quote:
Als de overheid boven de markt heeft gestaan in het verleden, maar nu op een parallel niveau staat aan de markt door globalisering, dan is het dus niet statisch. Een overheid die wordt uitgedaagd door marktactoren en die haar burgers en bedrijven niet in alles haar wil kan opleggen, moet prudenter omgaan met haar instrumentarium dan een allesoverheersende overheidsmacht. Als je niet accepteert dat er corrumperende krachten uitgaan van absolute macht, dan is jouw logica te begrijpen dat een overheid als oppermacht te prefereren valt. Denk je dat absolute macht per definitie corrumpeert, dan wil je geen dominantie voor n van de twee partijen. Jij doet alsof iedere marktidealist hier de macht van de overheid tot 0 wil reduceren. Wat er volgens mij - ook onder neoliberaal bewind - eerder het geval is, is dat men de marktmacht gelijk wil scharen aan de overheidsmacht. Een reparatie van de balans in plaats van een omkering van de balans.
Je geen maakt geen onderscheidt tussen een democratie en een dictatuur. Voor jou is blijkbaar iedere overheid een dictatuur. Maar als een democratische overheid de bovenliggende partij is, heeft niemand een absolute macht.

Er bestaat geen model voor de competitie tussen overheid en markt. Dat model verzin je helemaal zelf. Het is wel meer en meer de situatie, als deel van de hedendaagse globalisatie. Maar dat is niet zonder meer het gevolg van globalisatie, want het berust op handelsverdragen, die alleen overheidsbesluiten rechtsgeldig kunnen maken.
The view from nowhere.
  donderdag 13 juli 2017 @ 21:15:36 #43
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172404590
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 18:37 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je geen maakt geen onderscheidt tussen een democratie en een dictatuur. Voor jou is blijkbaar iedere overheid een dictatuur. Maar als een democratische overheid de bovenliggende partij is, heeft niemand een absolute macht.
Niet iedere overheid is een dictatuur, gelukkig maar. Er zijn nog maar weinig dictaturen over. Maar geen enkele democratie is absoluut. Er zijn staatsonderdelen die niet democratisch gerund worden. Begrijp me niet verkeerd, wat technocratie op z'n tijd is niet per definitie slecht, maar de stelling dat een democratische overheid als absolute macht - nog boven marktkrachten - absolute macht onmogelijk maakt is net zo theoretisch naef als de stelling dat door marktwerking de winstmarges naar nul gaan. Een deel van de overheid wordt gerund door bestuurders, niet door volledig democratische en onbeinvloedbare volksvertegenwoordigers. Was dat wel het geval, dan zou de huidige volksvertegenwoordiging dus een perfecte spiegel van de samenleving zijn.

quote:
Er bestaat geen model voor de competitie tussen overheid en markt. Dat model verzin je helemaal zelf. Het is wel meer en meer de situatie, als deel van de hedendaagse globalisatie. Maar dat is niet zonder meer het gevolg van globalisatie, want het berust op handelsverdragen, die alleen overheidsbesluiten rechtsgeldig kunnen maken.
Ik verzin een concurrentiemodel tussen privaat en publiek, maar in de opvolgende zin geef je me gelijk dat deze situatie bestaat? Machtspartijen zoeken een balans. Nationale overheden hebben de democratische macht over een bepaalde soevereiniteit, maar deze soevereiniteit is niet onbegrensd en bedrijven zijn niet afhankelijk van (of zo je wil: ongevoelig voor) wat er tussen deze grenzen wordt afgesproken. Menselijk en economisch handelen wordt benvloed door democratisch handelen.

Ook voor handelsverdragen waren er multinationals. De eerste multinationals ontstonden juist bij afwezigheid van handelsverdragen. De fictie dat handel vroeger volledig binnenlands zou plaatsvinden en als gevolg van de neoliberale multinationals de overheden hun grenzen zien vervagen, onderschrijf ik niet. Globalisering is geen neoliberaal feestje, ook staatskapitalistische landen en socialistische staten gingen er in mee, maar dan met hun "national champions".

[ Bericht 3% gewijzigd door GSbrder op 14-07-2017 01:37:06 ]
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 10:49:44 #45
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172407944
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  vrijdag 14 juli 2017 @ 10:50:50 #46
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172407965
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  vrijdag 14 juli 2017 @ 14:36:43 #47
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172413313
quote:
Niet iedere overheid is een dictatuur, gelukkig maar. Er zijn nog maar weinig dictaturen over. Maar geen enkele democratie is absoluut. Er zijn staatsonderdelen die niet democratisch gerund worden. Begrijp me niet verkeerd, wat technocratie op z'n tijd is niet per definitie slecht, maar de stelling dat een democratische overheid als absolute macht - nog boven marktkrachten - absolute macht onmogelijk maakt is net zo theoretisch naef als de stelling dat door marktwerking de winstmarges naar nul gaan. Een deel van de overheid wordt gerund door bestuurders, niet door volledig democratische en onbeinvloedbare volksvertegenwoordigers. Was dat wel het geval, dan zou de huidige volksvertegenwoordiging dus een perfecte spiegel van de samenleving zijn.
Klopt. Er is een probleem, als het teveel een dictatuur wordt, met een bijpassend kleingeestig eenzijdig ideologisch verhaal als zogenaamde waarheid. Het is een probleem als het de belangen van veel mensen kan negeren, en een inclusief sociaal beleid uitsluit.

Of aristocraten vinden dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of het leger vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of de kerk vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of de markt vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. In alle geval betreft het een groep die naar de macht grijpt.

Het strak trekken van een eenzijdig ideologisch verhaal en deze doordrukken, is dwingend. Dit wordt vooral gevoeld door de denkers. Die denken autonomer en verdragen het niet, in een ideologisch model opgesloten te worden.

Het neoliberalisme gaat hierin te ver. De marktideologie is niet een evidente complete universele absolute waarheid. Hun passie voor macht wordt door de marktideologie verhuld. Momenteel is er behoefte aan een kritiek op de markt.

[/quote]Ik verzin een concurrentiemodel tussen privaat en publiek, maar in de opvolgende zin geef je me gelijk dat deze situatie bestaat? Machtspartijen zoeken een balans. Nationale overheden hebben de democratische macht over een bepaalde soevereiniteit, maar deze soevereiniteit is niet onbegrensd en bedrijven zijn niet afhankelijk van (of zo je wil: ongevoelig voor) wat er tussen deze grenzen wordt afgesproken. Menselijk en economisch handelen wordt benvloed door democratisch handelen.[/quote]

De situatie bestaat en is problematisch. Bedrijven maken er misbruikt van.

quote:
Ook voor handelsverdragen waren er multinationals. De eerste multinationals ontstonden juist bij afwezigheid van handelsverdragen. De fictie dat handel vroeger volledig binnenlands zou plaatsvinden en als gevolg van de neoliberale multinationals de overheden hun grenzen zien vervagen, onderschrijf ik niet. Globalisering is geen neoliberaal feestje, ook staatskapitalistische landen en socialistische staten gingen er in mee, maar dan met hun "national champions".
De eerste multinationals, zoals de VOC, plunderde de wereld. Ze hadden alleen een winstmotief, teveel macht en te weinig regulering. Het was geen vrije markt. Er kwamen ook vaak wapens aan te pas.
The view from nowhere.
pi_172414874
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 14:36 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Klopt. Er is een probleem, als het teveel een dictatuur wordt, met een bijpassend kleingeestig eenzijdig ideologisch verhaal als zogenaamde waarheid. Het is een probleem als het de belangen van veel mensen kan negeren, en een inclusief sociaal beleid uitsluit.

Of aristocraten vinden dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of het leger vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of de kerk vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. Of de markt vindt dat zij de tegenpool van de democratie zijn. In alle geval betreft het een groep die naar de macht grijpt.
De markt is geen groep, de markt is eenieder die handelt en zich in het economische verkeer begeeft. De markt is net zo'n "groep" als dat "het volk" dat is. Het is arbitrair om te zeggen dat de Nederlandse constitutionele monarchie een volledige en absolute democratie is, want daar is net zoveel op af te dingen als de vrijheid van de markt. De stelling dat de democratie slechts wordt bedreigd door marktwerking, is in mijn ogen een onjuiste en negatieve weerspiegeling. Dat wil niet zeggen dat je meteen een liefhebber van de aristocratie, het leger of het koningshuis bent als je de macht voor bestuurders wil indammen, maar wel dat je inziet dat een sociaal-democratie met een gereguleerde markt ook niet zaligmakend is. Elke succesvolle staat van onze tijd combineert het kapitalisme met democratie. Landen waar het kapitalisme nadrukkelijker gemuilkorfd is, zijn minder vrij en meer corrupt.

quote:
Het strak trekken van een eenzijdig ideologisch verhaal en deze doordrukken, is dwingend. Dit wordt vooral gevoeld door de denkers. Die denken autonomer en verdragen het niet, in een ideologisch model opgesloten te worden.

Het neoliberalisme gaat hierin te ver. De marktideologie is niet een evidente complete universele absolute waarheid. Hun passie voor macht wordt door de marktideologie verhuld. Momenteel is er behoefte aan een kritiek op de markt.
Juist bij een uitdaging van democratie door markt en een uitdaging van markt door democratie heb je checks en balances. Het is als de rechter die zegt dat z'n vrijheid wordt ingedamd doordat hij geen wetten mag maken, of de politicus die woest is dat hij geen recht mag spreken. In de combinatie van machtsgremia zit de beste bescherming tegen misbruik. Het neoliberalisme is net zo min een complete, evidente en universele absolute waarheid als de democratie dat is. Door creatieve destructie, continue blootstelling aan de landen om ons heen en verder weg, internationale specialisatie en druk voorkom je dat een democratie te introvert is en op de lange termijn te maken krijgt met achteruitgang. Door internationale samenwerking, mandatering door het volk en vierjaarlijkse verkiezingen geef je het huidige kapitalisme een democratisch mandaat en voorkom je marktwerking die te los of juist te strak is voor Jan met de Pet.

quote:
De eerste multinationals, zoals de VOC, plunderde de wereld. Ze hadden alleen een winstmotief, teveel macht en te weinig regulering. Het was geen vrije markt. Er kwamen ook vaak wapens aan te pas.
... Alles in opdracht / onder toestemming van de Nederlandse Staat, die het wel goed uitkwam om een Nederlandse NV de gelegenheid te geven om de wereldzeen te teisteren, met wapens anderen hun wil op te leggen en onder de Nederlandse vlag allerlei leed toe te brengen aan politieke en economische tegenstanders en handelaren. Juist vrijhandel en verdragen als de TTIP moeten hier verandering in brengen, voorkomen dat een staat haar eigen ondernemingen pusht en multinationals minder rechten hebben dan de lokale spelers.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 16:37:51 #49
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172416504
quote:
De markt is geen groep, de markt is eenieder die handelt en zich in het economische verkeer begeeft. De markt is net zo'n "groep" als dat "het volk" dat is. Het is arbitrair om te zeggen dat de Nederlandse constitutionele monarchie een volledige en absolute democratie is, want daar is net zoveel op af te dingen als de vrijheid van de markt. De stelling dat de democratie slechts wordt bedreigd door marktwerking, is in mijn ogen een onjuiste en negatieve weerspiegeling. Dat wil niet zeggen dat je meteen een liefhebber van de aristocratie, het leger of het koningshuis bent als je de macht voor bestuurders wil indammen, maar wel dat je inziet dat een sociaal-democratie met een gereguleerde markt ook niet zaligmakend is. Elke succesvolle staat van onze tijd combineert het kapitalisme met democratie. Landen waar het kapitalisme nadrukkelijker gemuilkorfd is, zijn minder vrij en meer corrupt.
Een ongereguleerde markt is (dus zonder een bovengeschikte reguleren instantie) lijkt op de straatbendes of de maffia. Ze creeren hun eigen orde, die de vorm van een dictatuur aanneemt. De drugkartels in Mexico zijn een goed voorbeeld

quote:
Juist bij een uitdaging van democratie door markt en een uitdaging van markt door democratie heb je checks en balances. Het is als de rechter die zegt dat z'n vrijheid wordt ingedamd doordat hij geen wetten mag maken, of de politicus die woest is dat hij geen recht mag spreken. In de combinatie van machtsgremia zit de beste bescherming tegen misbruik. Het neoliberalisme is net zo min een complete, evidente en universele absolute waarheid als de democratie dat is. Door creatieve destructie, continue blootstelling aan de landen om ons heen en verder weg, internationale specialisatie en druk voorkom je dat een democratie te introvert is en op de lange termijn te maken krijgt met achteruitgang. Door internationale samenwerking, mandatering door het volk en vierjaarlijkse verkiezingen geef je het huidige kapitalisme een democratisch mandaat en voorkom je marktwerking die te los of juist te strak is voor Jan met de Pet.
Een samenleving heeft gespecialiseerde deelaspecten met bijbehorende instituties. Maar wie is de soeverein? De soeverein is menselijk, want de soeverein moet beslissingen kunnen nemen. De markt is niet de soeverein (marktfundamentalisme), want het is geen persoon. De wet is niet de soeverein (rechtposivisme) want het is geen persoon. Een individu is niet de soeverein (dictatuur), want dat leidt tot slavernij. De soeverein is dus de groep. De kunst is om deze soeverein zo te organiseren, dat het groepsbesluiten kan nemen, inclusief allerlei checks en balances.

quote:
... Alles in opdracht / onder toestemming van de Nederlandse Staat, die het wel goed uitkwam om een Nederlandse NV de gelegenheid te geven om de wereldzeen te teisteren, met wapens anderen hun wil op te leggen en onder de Nederlandse vlag allerlei leed toe te brengen aan politieke en economische tegenstanders en handelaren. Juist vrijhandel en verdragen als de TTIP moeten hier verandering in brengen, voorkomen dat een staat haar eigen ondernemingen pusht en multinationals minder rechten hebben dan de lokale spelers.
Hebben multinationals een nationaliteit? In dat geval vallen ze onder de jurisdictie van een natie.

Handelsverdragen zijn belangrijk. Maar de TTIP geeft multinationals meer rechten dan de lokale spelers.

De rechten en plichten van multinationals zijn onduidelijk.
The view from nowhere.
pi_172416888
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 16:37 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Een ongereguleerde markt is (dus zonder een bovengeschikte reguleren instantie) lijkt op de straatbendes of de maffia. Ze creeren hun eigen orde, die de vorm van een dictatuur aanneemt. De drugkartels in Mexico zijn een goed voorbeeld
Orde is altijd gecreeerd, of dit nu een marktorde is of een democratische rechtsorde.
Met straatbendes, de maffia of drugskartels zijn overheden net zo goed te vergelijken als bedrijven.

quote:
Een samenleving heeft gespecialiseerde deelaspecten met bijbehorende instituties. Maar wie is de soeverein? De soeverein is menselijk, want de soeverein moet beslissingen kunnen nemen. De markt is niet de soeverein (marktfundamentalisme), want het is geen persoon. De wet is niet de soeverein (rechtposivisme) want het is geen persoon. Een individu is niet de soeverein (dictatuur), want dat leidt tot slavernij. De soeverein is dus de groep. De kunst is om deze soeverein zo te organiseren, dat het groepsbesluiten kan nemen, inclusief allerlei checks en balances.
Als de markt niet de soeverein is, is de overheid dit ook niet. De menselijke actoren op de markt of in de democratie, kunnen dit dan wel zijn. Als soeverein per definitie menselijk is, dan kies je ervoor om dit te concentreren bij bestuurders. Die zijn geen alleenheerser, want we hebben geen dictatuur. Maar dat is een soevereiniteit voor marktactoren ook niet, want er bestaan geen absolute geografische monopolies. Nederland kent nog meer marktactoren dan democratische spelers.

quote:
Hebben multinationals een nationaliteit? In dat geval vallen ze onder de jurisdictie van een natie.

Handelsverdragen zijn belangrijk. Maar de TTIP geeft multinationals meer rechten dan de lokale spelers.

De rechten en plichten van multinationals zijn onduidelijk.
Multinationals hebben een pluriforme nationaliteit, niet? Een soort van omni-nationaliteit. De lichamen van de multinational in Nederland moeten zich houden aan de Nederlandse wetgeving, maar de Nederlandse overheid heeft niet de controle over het handelen van een Nederlandse multinational in Nigeria, om maar eens wat te noemen. De rechten en plichten zijn wat mij betreft duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat een multinational ongevoelig is voor wat er op nationaal niveau wordt afgesproken.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 16:58:16 #51
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172416989
quote:
15s.gif Op donderdag 13 juli 2017 17:46 schreef GSbrder het volgende:
Wat er volgens mij - ook onder neoliberaal bewind - eerder het geval is, is dat men de marktmacht gelijk wil scharen aan de overheidsmacht. Een reparatie van de balans in plaats van een omkering van de balans.
Dat is onacceptabel. Een (liefst democratisch gekozen) regering bepaald de regels en handhaaft die. De markt dient onder controle van die regels te vallen. Een markt die de overheid om de macht beconcurreerd is gewoon pervers.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172417041
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 16:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat is onacceptabel. Een (liefst democratisch gekozen) regering bepaald de regels en handhaaft die. De markt dient onder controle van die regels te vallen. Een markt die de overheid om de macht beconcurreerd is gewoon pervers.
Als de markt door de overheid te beteugel is - wat ik betwijfel - zou fiscaal shoppen en belastingontwijking geen issue zijn. Impliciet geef je hiermee aan dat je wil dat de overheid in supranationale verbanden moet optreden met andere machtsblokken om markten te beteugelen. Anders vraag ik me af hoe je verwacht dat Nederland de regels gaat opleggen aan de Apples van deze wereld.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 17:03:47 #53
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172417099
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:00 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als de markt door de overheid te beteugel is - wat ik betwijfel - zou fiscaal shoppen en belastingontwijking geen issue zijn.
Het is dan ook geen technisch probleem. Het is een gecreert probleem. Een combinatie van slecht doordachte globalisatie en luie, incompetente of corrupte politici.
quote:
Impliciet geef je hiermee aan dat je wil dat de overheid in supranationale verbanden moet optreden met andere machtsblokken om markten te beteugelen.
Als de markt globaliseert zal de overheid dat ook moeten.
quote:
Anders vraag ik me af hoe je verwacht dat Nederland de regels gaat opleggen aan de Apples van deze wereld.
Voor de duizendste keer: gewoon importheffingen weer invoeren. Je luistert niet en je geheugen is nog slechter. Je bent een slechte discussiepartner.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172417255
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:03 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Het is dan ook geen technisch probleem. Het is een gecreert probleem. Een combinatie van slecht doordachte globalisatie en luie, incompetente of corrupte politici.
Maar hetzelfde soort politici gaat wel de regels bepalen en handhaven in jouw gewenste democratisch gekozen regering. Als het een menselijk issue was, is dit met meer macht voor dezelfde politici niet op te lossen. Alleen systeemfouten zijn met systeemoplossingen te corrigeren.

quote:
Als de markt globaliseert zal de overheid dat ook moeten.
Maar dezelfde tegenstanders van globalisering staan bij G20-tops te mopperen dat het onwenselijk is dat politici op mondiaal niveau afspraken maken en huilen krokodillentranen als deze machtsglobalisatie Nederland minder macht oplevert dan we nu genieten met een democratisch verdeel- en heersbewind.

quote:
Voor de duizendste keer: gewoon importheffingen weer invoeren. Je luistert niet en je geheugen is nog slechter. Je bent een slechte discussiepartner.
Zoals al eerder aangegeven, importheffingen gaan Nederland geen fantastisch land maken en verhelpen mogelijk handelsissues m.b.t. goederen, niet handel in kapitaal of kennis. Als je dat zou begrijpen, zou je de discussiepartners ook niet hoeven te beledigen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 17:37:46 #55
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172417981
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:09 schreef GSbrder het volgende:
Maar dezelfde tegenstanders van globalisering staan bij G20-tops te mopperen dat het onwenselijk is dat politici op mondiaal niveau afspraken maken en huilen krokodillentranen als deze machtsglobalisatie Nederland minder macht oplevert dan we nu genieten met een democratisch verdeel- en heersbewind.
Dat komt vanwege bovenstaande politici. Maar als overheden de multinationals en banken er niet onder (willen) krijgen, moeten burgers het zelf doen. En dat moet dan met fakkels en hooivorken.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 14 juli 2017 @ 17:38:16 #56
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172417992
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:09 schreef GSbrder het volgende:
importheffingen gaan Nederland geen fantastisch land maken
Nee, een belastingparadijs maakt NL fantastisch. :')
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172418450
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:37 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat komt vanwege bovenstaande politici. Maar als overheden de multinationals en banken er niet onder (willen) krijgen, moeten burgers het zelf doen. En dat moet dan met fakkels en hooivorken.
Waarom zou er plotseling een magisch soort politici ontstaan? Corporatisme blijft aantrekkelijk, voor politici en voor mensen uit het bedrijfsleven. Fakkels en hooivorken zijn zelden democratisch. We hebben met de heksenjacht en de Beeldenstorm gezien hoe de ene minderheid de andere van alles wat mooi en lelijk is beticht en vervolgens de autoriteit claimt om daar wat aan te doen. Met fakkels en hooivorken om de zoveel jaar krijg je geen stabiele democratie.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172418476
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:38 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Nee, een belastingparadijs maakt NL fantastisch. :')
Levert aardig wat geld op. Maar ik hoor graag waar jij de 7 miljard winstbelasting vandaan haalt en ik hoop dat je creatiever denkt dan "importheffingen".
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 18:44:18 #59
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172419309
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 18:01 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Waarom zou er plotseling een magisch soort politici ontstaan? Corporatisme blijft aantrekkelijk, voor politici en voor mensen uit het bedrijfsleven. Fakkels en hooivorken zijn zelden democratisch. We hebben met de heksenjacht en de Beeldenstorm gezien hoe de ene minderheid de andere van alles wat mooi en lelijk is beticht en vervolgens de autoriteit claimt om daar wat aan te doen. Met fakkels en hooivorken om de zoveel jaar krijg je geen stabiele democratie.
De Revolutie heeft Frankrijk en wellicht heel Europa veel goed gedaan.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 14 juli 2017 @ 18:44:46 #60
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172419322
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 18:01 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Levert aardig wat geld op. Maar ik hoor graag waar jij de 7 miljard winstbelasting vandaan haalt en ik hoop dat je creatiever denkt dan "importheffingen".
Waarom moet ik daar voor zorgen? En waar haal je dat bedrag vandaan?
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172419973
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:09 schreef GSbrder het volgende:
Zoals al eerder aangegeven, importheffingen gaan Nederland geen fantastisch land maken
Dit is natuurlijk een nare frame. Misschien moet ik ook lezen wat je daarover "al eerder hebt aangegeven" dus als je linkt naar waar dat staat graag. Zonder die info is het een op niets, of op jouw visie op wat "fantastisch" is gebaseerde mening. Importheffingen komen jou op een bepaalde manier niet goed uit lijkt het wel. Is dat een persoonlijk belang of ben je van mening dat Nederland door het putje gaat als we ons daarmee bezig gaan houden?

En sorry. Maar ik heb altijd het idee dat jij voor eigen parochie preekt (of die van je baas) en een (geheime) agenda hebt bij alles wat je schrijft. Je bent m.i. nooit echt eerlijk over de "waarom's".

Overigens zie ik je hier en daar wel strooien met de term "het levert geld op". Maar je zegt er niet bij voor wie dan. Is dat eigenbelang of denk je hier dan vooral aan de "maatschappij"?

[ Bericht 1% gewijzigd door Bart2002 op 14-07-2017 19:14:48 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_172420104
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 18:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Waarom moet ik daar voor zorgen?
Best een loodzware last op deze fragiele schouders. ;)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 15 juli 2017 @ 10:43:26 #63
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_172432818
In deze neoliberale periode van flex en het knagen aan vangnetten neemt het gevoel van kwetsbaar zijn onder mensen toe. Maar mensen gedijen juist beter wanneer ze zich wel geborgen weten. Daarom zijn herstelwerkzaamheden aan de door neoliberalen uitgeklede verzorgingsstaat geen overbodige luxe.

quote:
Het is tijd dat politici onze vangnetten gaan herstellen

Door: Asha ten Broeke 14 juli 2017, 02:00

Wanneer voelde u zich voor het laatst helemaal veilig? Ik doel niet op de afwezigheid van acuut gevaar. Het gaat me om de minder dringende maar wel diepe ervaring van veiligheid: het gevoel dat je, zelfs als onverhoopt alles in de soep loopt, zelfs als je er een potje van maakt, zelfs als op een dag blijkt dat je werkloos, ziek en blut bent, dat je zelfs dan geborgen bent. Het besef van bestaanszekerheid, dat voortkomt uit de wetenschap dat er in onze samenleving een grens is aan hoe ver je kunt vallen.

Ik vraag me dat af, omdat politici en bestuurders al jaren rommelen met die grens. Door de teloorgang van de sociale woningbouw kunnen arme mensen niet meer rekenen op een betaalbaar huis. Het is ongewis of je sucidale kind op tijd de juiste hulp krijgt. Of je volgend jaar nog een baan hebt? Joost mag het weten. Zelfs stromend water is geen zekerheid meer, las ik deze week op De Correspondent. Mensen die hun waterrekening niet kunnen betalen, mogen best worden afgesloten, vindt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze kunnen het ook wel af met - ik verzin dit niet - een waterzak.

De gevolgen van dat bestaanszekerheidgeknaag beginnen zich af te tekenen. Vorige week kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met het rapport De val van de middenklasse?. Er is geen sprake van een uitholling van die middenklasse, stelden de onderzoekers vast. Of althans, niet in financile zin: er zijn geen massa's mensen die zoveel aan levensstandaard moeten inleveren dat ze aan de onderkant uit de middenklasse donderen.

Geestelijke uitholling is er wel. De onderzoekers spreken op Sociale Vraagstukken over 'flexibilisering van werk', 'de verminderde bescherming door een terugtrekkende overheid', en hoe 'uit gesprekken met groepen met een middeninkomen het aspect van onzekerheid naar voren komt als een dominant kenmerk van hun positie'.

Het is beleidstaal voor een zeer emotionele aangelegenheid. Door met onze vangnetten te rotzooien, er gaten in te knippen en scheuren in te laten ontstaan, is de staat onder onze huid gekropen. Bestuurders zijn erin geslaagd het gevoel van diepe veiligheid te vervangen door een besef van kwetsbaarheid. Op weinig manieren zijn we zo intiem met de overheid verbonden als door dit gevoel. Het politieke is bijna te persoonlijk.

Dat geldt des te meer omdat onzekerheid een goed leven in de weg staat. Neem die 'flexibilisering van werk'. Volgens socioloog Richard Sennett leidt dat tot een leven van 'permanente voorwaardelijkheid'. 'Samenwonen, een huis kopen, kinderen krijgen: het wordt noodgedwongen uitgesteld. Uiteindelijk pakt dat desastreus uit voor ons wezen zelf, ons karakter.' Dat blijkt ook uit de conclusie van een WRR-rapport uit februari: tijdelijke contracten werken verlammend en maken mensen onzeker. WRR-onderzoeker Monique Kremer zei toen: 'Hoe meer zekerheid mensen hebben, hoe meer risico's ze durven nemen.'

Hoe ver zou dit effect reiken? Dinsdag schreef Roxane van Iperen in haar Vrij Nederland-column over de verharde meningencultuur in ons land. 'De loopgraven waarin we ons verschansen worden dieper en dieper, en de mensen die het niet met ons eens zijn verworden in ons hoofd van dom tot krankzinnig, tot de regelrechte vijand.' Ik vraag me af: zou dat fanatieke verlangen naar intellectuele zekerheid een reactie zijn op het verdwenen gevoel van bestaanszekerheid?

De vraag alleen al stemt me triest. Immers, zoals Van Iperen schrijft: 'Het openstaan voor nieuwe feiten, de zoektocht naar alternatieve scenario's, het durven terugkomen op eerdere conclusies: het is niet alleen de basis voor goede wetenschap en eerlijke rechtspraak, maar voor iedere vorm van vooruitgang.' En voor een bloeiend en rijk innerlijk leven, zou ik daaraan willen toevoegen.

Boven haar column stond een prachtige kop: 'De zekere mens is een dwaler.' Het verwoordt de paradox waar ook Kremer over sprak: om onzekerheid in hun leven te kunnen omarmen, hebben mensen zekerheid van bestaan nodig. Om te kunnen dwalen, twijfelen, gokken, genieten, falen, om iets te durven, om echt ten volle te leven, is het gevoel van diepe veiligheid een voorwaarde. 'Ergens weten we dat allang', zei Kremer. 'Dat is waarom we een verzorgingsstaat hebben opgericht.'

Het is tijd dat politici onze vangnetten gaan herstellen. Zonder geborgenheid kunnen we niet ademhalen.
Bron:
ashatenbroeke twitterde op vrijdag 14-07-2017 om 09:32:39 Column: een emotioneel pleidooi voor het herstel van de zorgstaat. Zonder geborgenheid kunnen we niet ademhalen.https://t.co/f3mU4cG6Vv reageer retweet
  zondag 16 juli 2017 @ 00:59:21 #64
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172450073
Pietverdriet lijkt van plan om weer eens een topic te verkloten.

quote:
F&L / Hoe komen we tot een betere samenleving?

TS wil geen betere samenleving, TS wil een maatschappij volgens zijn extreem linkse waandenkbeelden.
The view from nowhere.
  zondag 16 juli 2017 @ 09:16:38 #65
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_172455368
quote:
Vanuit Polen worden nieuwe inzichten gemeld, horen de chauffeurs onderweg. Collega's daar worden alweer weggeconcurreerd door chauffeurs uit Oekrane en Kazachstan. Nog goedkoper zijn Filippijnse chauffeurs die via Tsjechi de EU binnenkomen. Een lidstaat is daar vrij in, zoals Nederland Indiase ict'ers binnenhaalt.

Dat we dit toestaan... Het is het verschuiven van banen naar daar waar dat het beste betaald. En de inwoners zelf zijn werkloos want te duur. Zij hebben de keuze niet om te gaan shoppen. Mede mogelijk gemaakt door de EU.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 16 juli 2017 @ 13:00:03 #67
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172455648
Na uren wachten zonder oplossing naar huis

Statushouders spreken over het algemeen geen Nederlands. Wel moeten ze zich door een hele papierenwinkel heen worstelen. Daarbij worden vrijwilligers ingezet.

Omdat het beleid in hoge mate ontmoedigend is (de asielzoekersstroom indammen, beleidscompetitie tussen landen: strenger zijn dan de buren) ontstaat een rare situatie. De vrijwilliger is er om de statushouder te helpen. De organisatie die dit organiseert, wordt door de gemeente gesubsidieerd, en zij werken daarin nauw samen. Nu kan de gemeente 'regel is regel' spelen, en tegenpartij op zijn eigen verantwoordelijkheid wijzen. Het is aan de behulpzame vrijwilliger (de statushouder begrijpt er nog te weinig van) om deze eigen verantwoordelijkheid handen en voeten te geven. Die komt in rare situaties:

1. De afhandeling blijkt afhankelijk van de case manager bij de bijstand. De ene is coulanter dan de ander. Wat volgens de ene een recht is, is dat volgens de andere niet. Ook overtreden sommige case managers de gemaakte afspraken tussen gemeente en Vluchtlingenwerk over sollicitatieplicht (direct hard aanzetten, of pas na inburgeringscursus). De vrijwilliger wordt over deze gemaakte afspraken niet op de hoogte gesteld. Zo is er sprake van rechtsongelijkheid. De vrijwilliger ontdekt langzaam aan, dat hij de rol van advocaat is toebedeeld om de rechten van zijn clienten te beschermen. Maar de vrijwilliger weet zelf vaak van toeten nog blazen mbt de ins-en-outs van de wet en regelgeving. Hij zit er alleen, omdat hij wel Nederlands spreekt.

2. De vrijwilliger is vaak de enige die direct oog-in-oog contact heeft met de statushouder. Als een statushouder zijn de enige kans op een toegewezen woning verkijkt, door hem te weigeren, is het de vrijwilliger die hem op zijn eigen verantwoordelijkheid moet wijzen. Geweigerd betekent, u zoekt het nu verder zelf uit (Nee, huilen helpt niet).

3. De vrijwilliger zit dus in een raar pakket. De organisatie waarvoor hij vrijwilligerswerk doet, heeft een dubbele loyaliteit. De organisatie staat eerder aan de kant van de overheid, dan aan de kant van de statushouder. Als gevolg daarvan heeft de vrijwilliger meer de rol van een ambtenaar die de overheidsregels handhaaft, dan van iemand die een statushouder bijstaat.

4. Al deze zaken kunnen per gemeente verschillend zijn. Een belangrijke zaak, zoals de bestaanszekerheid van mensen, is ook nog eens gemeenteafhankelijk.

Kortom: is dit werk, zoals nu geregeld, geschikt als vrijwilligerswerk?

In de gemeente waar ik woon, was er ooit een pure vrijwilligersorganisatie, die vluchtelingen bijstond. Toe kwam het tot een keuze:
1) meer financiele hulp van de gemeente en bijbehorende taken, of
2) onafhankelijk blijven
Daarover waren de meningen verdeeld. Uiteindelijk werd gekozen voor het eerste.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 16-07-2017 13:51:32 ]
The view from nowhere.
  zondag 16 juli 2017 @ 13:05:51 #68
165633 eriksd
The grand facade...
pi_172455770
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juli 2017 10:43 schreef Bondsrepubliek het volgende:
In deze neoliberale periode van flex en het knagen aan vangnetten neemt het gevoel van kwetsbaar zijn onder mensen toe. Maar mensen gedijen juist beter wanneer ze zich wel geborgen weten. Daarom zijn herstelwerkzaamheden aan de door neoliberalen uitgeklede verzorgingsstaat geen overbodige luxe.

[..]

Bron:
ashatenbroeke twitterde op vrijdag 14-07-2017 om 09:32:39 Column: een emotioneel pleidooi voor het herstel van de zorgstaat. Zonder geborgenheid kunnen we niet ademhalen.https://t.co/f3mU4cG6Vv reageer retweet
Asha eet er geen hapje minder om, gelukkig.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  zondag 16 juli 2017 @ 13:10:28 #69
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172455870
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:05 schreef eriksd het volgende:

[..]

Asha eet er geen hapje minder om, gelukkig.
Jawel. Het raakt ook de geschreven pers. In de VS zijn de drugsverslaafde verroeste regio's ook de plekken waar de 'lokale' pers helemaal is verdwenen (lokaal = groter dan Nederland, een Nederlandse provincie). Fake news en goedkope GeenStijl achtige haat sites gedijen dan juist weer in situaties van permanente angst en onzekerheid.

De opkomst van de krant hield direct verband met het afschaffen van de dagbladzegel en de opkomst van de middenklasse (itt de eerdere situatie van 80% die niet zelfstandig brood kan verdienen).
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 13:13:09 #70
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172455919
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 13:15:59 #71
165633 eriksd
The grand facade...
pi_172455954
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:10 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jawel. Het raakt ook de geschreven pers. In de VS zijn de drugsverslaafde verroeste regio's ook de plekken waar de 'lokale' pers helemaal is verdwenen (lokaal = groter dan Nederland, een Nederlandse provincie). Fake news en goedkope GeenStijl achtige haat sites gedijen dan juist weer in situaties van permanente angst en onzekerheid.

De opkomst van de krant hield direct verband met het afschaffen van de dagbladzegel en de opkomst van de middenklasse (itt de eerdere situatie van 80% die niet zelfstandig brood kan verdienen).
xNFa5NRW?format=jpg&name=600x314
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_172456819
quote:
9s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:15 schreef eriksd het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Haha. Dik wief, dus ik ga niet lezen wat ze te zeggen heeft.
  zondag 16 juli 2017 @ 14:02:43 #73
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172457122
quote:
10s.gif Op zondag 16 juli 2017 13:53 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Haha. Dik wief, dus ik ga niet lezen wat ze te zeggen heeft.
Dat is nou exact de sneue Amerikanisering van Nederland. Fake it till you make it.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 14:06:48 #74
165633 eriksd
The grand facade...
pi_172457282
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 14:02 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat is nou exact de sneue Amerikanisering van Nederland. Fake it till you make it.
Wat? Bol figuur met 0 zelfdiscipline die anderen even gaat uitleggen hoe het moet. Ga toch weg.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  zondag 16 juli 2017 @ 14:19:29 #75
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172457797
quote:
10s.gif Op zondag 16 juli 2017 14:06 schreef eriksd het volgende:

[..]

Wat? Bol figuur met 0 zelfdiscipline die anderen even gaat uitleggen hoe het moet. Ga toch weg.
Het is gewoon bullshit dat uiterlijk of (in)competentie op een ander terrein enige relevantie heeft. In de column wordt geenszins een superieure kennis geclaimd.

Bovendien is de column het tegenovergestelde van 'zeggen hoe het moet' met nul bewegingsvrijheid en inlevingsvermogen. De boodschap is juist dat mensen eens wat minder vaak moeten zeggen hoe het moet.

Om het nog maar niet te hebben over dat het zo in beide gevallen niet goed is. 'anderen' vertellen hoe het moet' wordt beschimpt want dik; anderen vertellen dat niets moet en leve de lol zal k beschimpt worden, want dik.

Drogreden en gelegenheidsargument; hetgeen ook maar al te snel gebruikt wordt wanneer de zgn. permissieve maatschappij wordt aangevallen door cancervatieven.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 14:23:19 #76
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172457893
Hans van Baalen is gelukkig lekker slank
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 14:34:47 #77
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172458258
https://twitter.com/Zonneschijn/status/886526832790695936

De online aanbieders worden machtiger en machtiger, de consument zwakker en gehersenspoeld
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 14:38:14 #78
165633 eriksd
The grand facade...
pi_172458392
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2017 14:23 schreef Klopkoek het volgende:
Hans van Baalen is gelukkig lekker slank
Wat boeit Hans van Baalen mij? Evengoed een clown.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_172460772
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:38 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Nee, een belastingparadijs maakt NL fantastisch. :')
Prettiger dan met importtarieven het geval zou zijn. In deze discussie gebruik jij de Trumponomics, terwijl ik meer in de leer van Merkel praat. Importheffingen gaan Nederland en de VS niet beter maken, er is geen gemakkelijke manier naar welvaart.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172460807
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 18:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

De Revolutie heeft Frankrijk en wellicht heel Europa veel goed gedaan.
Voor de revolutie was er ook nog geen kapitalisme en democratie. Nu hebben we allebei. Welk handelssysteem en vorm van staatsinrichting zijn beter dan democratie en kapitalisme?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:20:37 #81
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461413
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 15:55 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Voor de revolutie was er ook nog geen kapitalisme en democratie. Nu hebben we allebei. Welk handelssysteem en vorm van staatsinrichting zijn beter dan democratie en kapitalisme?
Kapitalisme is helemaal geen politiek systeem. Je bent echt in de war.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172461491
quote:
15s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 17:00 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als de markt door de overheid te beteugel is - wat ik betwijfel - zou fiscaal shoppen en belastingontwijking geen issue zijn. Impliciet geef je hiermee aan dat je wil dat de overheid in supranationale verbanden moet optreden met andere machtsblokken om markten te beteugelen. Anders vraag ik me af hoe je verwacht dat Nederland de regels gaat opleggen aan de Apples van deze wereld.
Als je hier verkoopt moet je volgens de regels hier belasting betalen, wil je dat niet dan donder je maar op met je handel. Belastingontwijking is een issue omdat we worden geregeerd door corrupte neoliberalen die menen dat er onderhandeld moet worden tussen wat de multinationals willen en wat de politiek wil.

Zoals alle neoliberalen ben jij ook gewoon een doodordinaire antidemocraat. Daar hoeven we geen respect voor te hebben. Sterker nog, de democratie moet desnoods met geweld verdedigd worden tegen de neoliberalen.
“You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.”
pi_172461508
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:20 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Kapitalisme is helemaal geen politiek systeem. Je bent echt in de war.
Lees nog eens. Handelssysteem (kapitalisme) en staatsinrichting (democratie).
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:24:41 #84
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461529
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 15:53 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Prettiger dan met importtarieven het geval zou zijn. In deze discussie gebruik jij de Trumponomics, terwijl ik meer in de leer van Merkel praat. Importheffingen gaan Nederland en de VS niet beter maken, er is geen gemakkelijke manier naar welvaart.
Je zelf uitleveren aan bedrijven ook niet.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 16 juli 2017 @ 16:27:04 #85
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461580
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:23 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Lees nog eens. Handelssysteem (kapitalisme) en staatsinrichting (democratie).
Kapitalisme is geen systeem. Het is een machanisme: jij hebt iets, ik wil iets en dan gaan we onderhandelen. Je kan er geen maatschappij mee inrichten en je kan het niet verbieden. Maar je moet het reguleren.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172461607
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Als je hier verkoopt moet je volgens de regels hier belasting betalen, wil je dat niet dan donder je maar op met je handel. Belastingontwijking is een issue omdat we worden geregeerd door corrupte neoliberalen die menen dat er onderhandeld moet worden tussen wat de multinationals willen en wat de politiek wil.
Volgens mij gaat het ook niet om BTW op verkochte producten, daar beknibbelen weinig multinationals op en gaan de onderhandelingen niet over. Voor wat betreft de winstbelasting is dat een heel ander verhaal. Prima als jij wil stemmen op wat socialistische hardliners die er met een gestrekt been ingaan bij de multinationals, maar ik heb ook gewoon mijn democratische grondrechten om op partijen te stemmen die 'business friendly' zijn.

quote:
Zoals alle neoliberalen ben jij ook gewoon een doodordinaire antidemocraat. Daar hoeven we geen respect voor te hebben. Sterker nog, de democratie moet desnoods met geweld verdedigd worden tegen de neoliberalen.
Ik ben pas anti-democratisch als ik belastingontduiking aanmoedig, want dan ondermijn ik onze wetgeving op het gebied van belastingen. Zolang ik de mogelijkheden voor belastingontwijking blijf verdedigen, ben ik niet ondemocratischer dan de VVD'er die HRA voor zijn electoraat wil verdedigen. Geweld tegen neoliberalen is net zo democratisch als communisten jagen zoals in de VS het geval was tijdens de Koude Oorlog.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172461624
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Je zelf uitleveren aan bedrijven ook niet.
We zijn er aardig welvarend door geworden.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172461672
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Kapitalisme is geen systeem. Het is een machanisme: jij hebt iets, ik wil iets en dan gaan we onderhandelen. Je kan er geen maatschappij mee inrichten en je kan het niet verbieden. Maar je moet het reguleren.
quote:
Het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken
De wereld draait er op. Dat jij het reduceert tot een mechanisme is te makkelijk. Democratie is ook geen mechanisme, het is een coherent systeem.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:34:06 #89
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461757
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:30 schreef GSbrder het volgende:

[..]


[..]

De wereld draait er op. Dat jij het reduceert tot een mechanisme is te makkelijk. Democratie is ook geen mechanisme, het is een coherent systeem.
Er is dan ook een groot verschil tussen democratie en kapitalisme. Kapitalisme is geen systeem en zeker geen systeem om een samenleving mee in te kunnen richten.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 16 juli 2017 @ 16:34:46 #90
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461772
quote:
6s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:29 schreef GSbrder het volgende:

[..]

We zijn er aardig welvarend door geworden.
Nee dat s niet waar.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172461790
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:34 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Er is dan ook een groot verschil tussen democratie en kapitalisme. Kapitalisme is geen systeem en zeker geen systeem om een samenleving mee in te kunnen richten.
Zonder kapitalisme geen succesvolle democratie. Je mag me best een voorbeeld noemen waar democratie werkt zonder kapitalisme.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:37:04 #92
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461811
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:35 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Zonder kapitalisme geen succesvolle democratie. Je mag me best een voorbeeld noemen waar democratie werkt zonder kapitalisme.
Kapitalisme is geen politiek systeem.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172461814
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:34 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Nee dat s niet waar.
Nederland is n van de grondleggers van het kapitalisme. Ik moet zeggen dat het ons aardig ver heeft gebracht. Natuurlijk, we hebben ook wat kolonialisme en slavenhandel gehad, maar onze steden hebben hun rijke historie ook gewoon aan handel te danken.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172461823
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:37 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Kapitalisme is geen politiek systeem.
Nee, een economisch systeem.
Zonder kapitalisme geen succesvol democratisch politiek systeem.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:39:40 #95
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461874
quote:
6s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:37 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Nee, een economisch systeem.
Zonder kapitalisme geen succesvol democratisch politiek systeem.
Je kan kapitalisme (dat mechanisme) niet verbieden. Dat maakt jouw stelling net zo voor de hand liggend als misleidend.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 16 juli 2017 @ 16:40:53 #96
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172461909
quote:
10s.gif Op zondag 16 juli 2017 14:38 schreef eriksd het volgende:

[..]

Wat boeit Hans van Baalen mij? Evengoed een clown.
Een van die vele andere dikke directeuren en VVDers dan. Vroeger was corpulentie een teken van status, intelligentie en welstand. De dommerikken deden fysieke arbeid.

Net zulke bullshit natuurlijk als het afserveren van mensen hun competentie en spreekrecht om deze reden.

http://www.ad.nl/gezond/d(...)-is-te-dik~a22ece8a/
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 16 juli 2017 @ 16:41:11 #97
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172461915
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:37 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Nederland is n van de grondleggers van het kapitalisme. Ik moet zeggen dat het ons aardig ver heeft gebracht. Natuurlijk, we hebben ook wat kolonialisme en slavenhandel gehad, maar onze steden hebben hun rijke historie ook gewoon aan handel te danken.
We hadden het over het uitleveren aan bedrijven. Je trekt je keutels iedere keer scheef weer terug. Ik verwijs naar mijn eerdere kwalificatie van jou als discussie partner.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172462026
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Je kan kapitalisme (dat mechanisme) niet verbieden. Dat maakt jouw stelling net zo voor de hand liggend als misleidend.
Dat hebben de socialisten en communisten anders wel geprobeerd. Dat maakt die stelling niet minder onjuist. Het is net als met democratie verbieden: waarom zou je?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172462079
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:41 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

We hadden het over het uitleveren aan bedrijven. Je trekt je keutels iedere keer scheef weer terug. Ik verwijs naar mijn eerdere kwalificatie van jou als discussie partner.
Misschien heb jij een andere definitie van "je uitleveren" dan ik. Ik vind dat je je, als overheid zijnde, niet als oppermacht moet opstellen naar bedrijven toe. Wellicht is dat in jouw ogen "je uitleveren", in mijn boekje heet dat realisme.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 16:49:22 #100
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172462232
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:43 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dat hebben de socialisten en communisten anders wel geprobeerd. Dat maakt die stelling niet minder onjuist. Het is net als met democratie verbieden: waarom zou je?
Je kan het niet verbieden zeg ik toch net? Je kan echt slecht lezen.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 16 juli 2017 @ 16:50:30 #101
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172462269
quote:
3s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:45 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Misschien heb jij een andere definitie van "je uitleveren" dan ik. Ik vind dat je je, als overheid zijnde, niet als oppermacht moet opstellen naar bedrijven toe. Wellicht is dat in jouw ogen "je uitleveren", in mijn boekje heet dat realisme.
Het is uitleveren. Er is ook zoiets als rekening houden met, maar uiteindelijk bepaald de overheid de regels, niet bedrijven.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172462290
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:49 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Je kan het niet verbieden zeg ik toch net? Je kan echt slecht lezen.
Gefrustreerd?
Geeft volgens mij aan dat ik goed zit.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172462335
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Het is uitleveren. Er is ook zoiets als rekening houden met, maar uiteindelijk bepaald de overheid de regels, niet bedrijven.
De overheid kan niet alles maken. Gekke regels is negatief gedrag van bedrijven uitlokken. Liever uitleveren en daardoor realistisch blijven, dan dogmatische politiek en idiote wetgeving.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172463837
Mensen die niets weten over het kapitalisme en de Industrile Revolutie :')

Democratie is even oud als Athene (en Rome).
Croce e delizia cor. Misterioso, Misterioso altero, croce e delizia al cor.
  zondag 16 juli 2017 @ 17:35:05 #105
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172463878
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:51 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Gefrustreerd?
Geeft volgens mij aan dat ik goed zit.
Nee het geeft aan dat je (expres) slecht leest.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 16 juli 2017 @ 17:35:31 #106
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172463888
quote:
6s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:52 schreef GSbrder het volgende:

[..]

De overheid kan niet alles maken. Gekke regels is negatief gedrag van bedrijven uitlokken. Liever uitleveren en daardoor realistisch blijven, dan dogmatische politiek en idiote wetgeving.
Vermoei mij niet met valse keuzes.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172465241
quote:
7s.gif Op zondag 16 juli 2017 17:35 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Vermoei mij niet met valse keuzes.
Vermoei mij dan ook niet met kansloze ideen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 16 juli 2017 @ 19:23:51 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172466802
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:37 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Kapitalisme is geen politiek systeem.
Kapitalisme is voor economie wat evolutie is voor biologie.
A
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 16 juli 2017 @ 19:25:45 #109
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172466898
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 19:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kapitalisme is voor economie wat evolutie is voor biologie.
A
Een simpel mechanisme dat reguleerbaar is.

Lang geleden dat ik jou iets verstandigs zie posten. Piet.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 17 juli 2017 @ 16:57:22 #110
177053 Klopkoek
QE for the people
  maandag 17 juli 2017 @ 17:10:12 #111
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_172486583
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2017 19:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kapitalisme is voor economie wat evolutie is voor biologie.
A
Zonder kapitalisme geen welvaart. Zijn er nog steeds mensen die dat niet begrijpen of ontkennen?
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_172486703
quote:
15s.gif Op zondag 16 juli 2017 16:35 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Zonder kapitalisme geen succesvolle democratie. Je mag me best een voorbeeld noemen waar democratie werkt zonder kapitalisme.
Veel pogingen tot socialistische democratie zijn gesaboteerd. Denk aan bijvoorbeeld Allende.
pi_172488175
quote:
1s.gif Op maandag 17 juli 2017 17:16 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Veel pogingen tot socialistische democratie zijn gesaboteerd. Denk aan bijvoorbeeld Allende.
Tsja, zo bezien zijn pogingen tot niet-democratisch kapitalisme ook gesaboteerd.
De tijd van Allende heeft Chili in elk geval genezen van socialistische experimenten.
Net zoals de tijd van Pinochet Chili heeft genezen van niet-democratische experimenten.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172488607
quote:
15s.gif Op maandag 17 juli 2017 18:37 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Tsja, zo bezien zijn pogingen tot niet-democratisch kapitalisme ook gesaboteerd.
De tijd van Allende heeft Chili in elk geval genezen van socialistische experimenten.
Net zoals de tijd van Pinochet Chili heeft genezen van niet-democratische experimenten.
"Genezen", alsof het socialisme een ziekte is waar ze van af moesten komen. De mensen hadden hem democratisch aan de macht gebracht en is door een staatsgreep gesteund door de CIA afgezet. Als het echt een ramp was dan hadden mensen hem gewoon weg kunnen stemmen.

Ook de Sandinista's hadden last van contrarevolutionairen gesteund door de CIA. Het democratische socialisme is bijna altijd gesaboteerd. De Commune van Parijs is een van de eerste voorbeelden van een socialistische maatschappij die is neergeslagen door de autoriteiten.

Dat maakt het dus lastig voor ons om te wijzen naar een socialistische democratie. Een economisch systeem en de mate van democratie moet je denk ik los van elkaar zien.
pi_172488704
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:01 schreef robin007bond het volgende:

[..]

"Genezen", alsof het socialisme een ziekte is waar ze van af moesten komen. De mensen hadden hem democratisch aan de macht gebracht en is door een staatsgreep gesteund door de CIA afgezet. Als het echt een ramp was dan hadden mensen hem gewoon weg kunnen stemmen.

Ook de Sandinista's hadden last van contrarevolutionairen gesteund door de CIA. Het democratische socialisme is bijna altijd gesaboteerd. De Commune van Parijs is een van de eerste voorbeelden van een socialistische maatschappij die is neergeslagen door de autoriteiten.

Dat maakt het dus lastig voor ons om te wijzen naar een socialistische democratie. Een economisch systeem en de mate van democratie moet je denk ik los van elkaar zien.
Sandinistas waren geen sociaal democraten. De enige landen met een sociaal democratie liggen zo'n beetje allemaal in Europa en doen het vrij goed.
"Books must be treated with respect, we feel that in our bones, because words have power. Bring enough words together they can bend space and time." - Sir Terry Pratchett.
pi_172488709
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:01 schreef robin007bond het volgende:

[..]

"Genezen", alsof het socialisme een ziekte is waar ze van af moesten komen. De mensen hadden hem democratisch aan de macht gebracht en is door een staatsgreep gesteund door de CIA afgezet. Als het echt een ramp was dan hadden mensen hem gewoon weg kunnen stemmen.

Ook de Sandinista's hadden last van contrarevolutionairen gesteund door de CIA. Het democratische socialisme is bijna altijd gesaboteerd. De Commune van Parijs is een van de eerste voorbeelden van een socialistische maatschappij die is neergeslagen door de autoriteiten.

Dat maakt het dus lastig voor ons om te wijzen naar een socialistische democratie. Een economisch systeem en de mate van democratie moet je denk ik los van elkaar zien.
Desalniettemin blijft het sabotage-argument altijd een zwaktebod. Dat kunnen libertarirs ook beweren, of mensen van een andere obscure politieke signatuur. Het roept - uiteraard - weerstand op. De VS is, als verdediger van de kapitalistische democratie, niet altijd netjes en onpartijdig geweest naar landen in de tweede en derde wereld. Dat geldt eveneens voor USSR en China. Maar om nu te zeggen dat een niet-kapitalistische socialistische natie het veel beter zou doen, waag ik te betwijfelen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172488949
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:08 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Sandinistas waren geen sociaal democraten. De enige landen met een sociaal democratie liggen zo'n beetje allemaal in Europa en doen het vrij goed.
Klopt. Maar wel democratisch socialisten, dat is wat anders dan sociaaldemocratie.

quote:
1s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:08 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Desalniettemin blijft het sabotage-argument altijd een zwaktebod. Dat kunnen libertarirs ook beweren, of mensen van een andere obscure politieke signatuur. Het roept - uiteraard - weerstand op. De VS is, als verdediger van de kapitalistische democratie, niet altijd netjes en onpartijdig geweest naar landen in de tweede en derde wereld. Dat geldt eveneens voor USSR en China. Maar om nu te zeggen dat een niet-kapitalistische socialistische natie het veel beter zou doen, waag ik te betwijfelen.
Uiteraard is het makkelijk om te beweren, maar in tegenstelling tot de libertarirs hebben socialisten op dit gebied meer recht van spreken. Ik kan me niet direct een interventie herinneren waardoor het laissez-faire kapitalisme is gestopt.

Tsja, wat werkt beter? Dat is lastig. We kunnen in ieder geval zien dat de sociaaldemocratien het heel goed doen. 100% socialisme heeft niet zo'n goed "track record", maar de Scandinavische landen zeker wel. De landen die de neoliberale koers zijn ingeslagen lijken het minder goed te doen.

Overigens doet een land als Cuba het ook wel ok. Een land dat ondanks embargo's en dergelijke toch gratis onderwijs en gezondheidszorg voor zijn inwoners kan garanderen. Uiteraard ben ik het niet eens met het politieke systeem, omdat ik niets heb met dictaturen. Maar de inrichting van de economie lijkt op zich niet een ramp. Volgens mij heb je het veel slechter als arm persoon in een ander land met ongeveer hetzelfde BNP per hoofd.
pi_172489128
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:24 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Klopt. Maar wel democratisch socialisten, dat is wat anders dan sociaaldemocratie.

[..]

Uiteraard is het makkelijk om te beweren, maar in tegenstelling tot de libertarirs hebben socialisten op dit gebied meer recht van spreken. Ik kan me niet direct een interventie herinneren waardoor het laissez-faire kapitalisme is gestopt.

Tsja, wat werkt beter? Dat is lastig. We kunnen in ieder geval zien dat de sociaaldemocratien het heel goed doen. 100% socialisme heeft niet zo'n goed "track record", maar de Scandinavische landen zeker wel. De landen die de neoliberale koers zijn ingeslagen lijken het minder goed te doen.

Overigens doet een land als Cuba het ook wel ok. Een land dat ondanks embargo's en dergelijke toch gratis onderwijs en gezondheidszorg voor zijn inwoners kan garanderen. Uiteraard ben ik het niet eens met het politieke systeem, omdat ik niets heb met dictaturen. Maar de inrichting van de economie lijkt op zich niet een ramp. Volgens mij heb je het veel slechter als arm persoon in een ander land met ongeveer hetzelfde BNP per hoofd.
Nou, sorry, maar als je Cuba het ok vind doen dan denk ik toch dat je niet echt goed op de hoogte bent van de situatie daar en de meerderheid van de EU zijn social democratieen, niet alleen de Scandinavische landen.
"Books must be treated with respect, we feel that in our bones, because words have power. Bring enough words together they can bend space and time." - Sir Terry Pratchett.
  maandag 17 juli 2017 @ 19:34:37 #119
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172489154
quote:
15s.gif Op maandag 17 juli 2017 18:37 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Tsja, zo bezien zijn pogingen tot niet-democratisch kapitalisme ook gesaboteerd.
De tijd van Allende heeft Chili in elk geval genezen van socialistische experimenten.
Net zoals de tijd van Pinochet Chili heeft genezen van niet-democratische experimenten.
Liever een moordende dictator dan je ongelijk toegeven. Je zet jezelf wel te kijk.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172489253
quote:
7s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:34 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Liever een moordende dictator dan je ongelijk toegeven. Je zet jezelf wel te kijk.
Le-zen. Waar geef ik aan dat ik een moordende dictator wil?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  maandag 17 juli 2017 @ 19:45:22 #121
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172489363
quote:
15s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:39 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Le-zen. Waar geef ik aan dat ik een moordende dictator wil?
Allende heeft niemand ergens van overtuigd omdat hij vervangen werd door Pinochet. Dat was het "geneesmiddel" tegen socialisme. Niet Allende zelf.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172489475
quote:
7s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:45 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Allende heeft niemand ergens van overtuigd omdat hij vervangen werd door Pinochet. Dat was het "geneesmiddel" tegen socialisme. Niet Allende zelf.
Chili is sindsdien genezen van socialistische en anti-democratische avontuurtjes. Na Pinochet wilde het land - democratisch - niet terug naar Allende.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  maandag 17 juli 2017 @ 19:53:15 #123
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172489541
quote:
7s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:50 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Chili is sindsdien genezen van socialistische en anti-democratische avontuurtjes. Na Pinochet wilde het land - democratisch - niet terug naar Allende.
Pinochet is expres in het zadel geholpen om het socialisme te vermoorden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
quote:
Daarnaast zijn er inmiddels meerdere bronnen openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de CIA Pinochet en zijn handlangers daadwerkelijk gesteund heeft in hun streven en greep naar de macht. De machtswisseling kwam de Amerikanen zeer goed uit: de marxist Allende zat hen sowieso al niet lekker, onder meer vanwege de nationalisering van de koperindustrie, die voorheen in handen was van Amerikaanse bedrijven en ze waren bang dat Allende een communistische revolutie plande, waar ze erg tegen waren.

Op gezag van president Bill Clinton werden in oktober 1999 zo'n 1100 regeringsdocumenten vrijgegeven die inzicht gaven in de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de voorbereiding van de militaire coup. Een van die documenten beschrijft substantile toename in financile bijdragen (van minder dan een miljoen dollar tot meer dan tien miljoen dollar) in 1972. In 2003 verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in een televisie-interview dat wat er gebeurde in Chili in de jaren zeventig en wat er gebeurde met Allende niet iets is waar men trots op kan zijn als onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_172491006
quote:
7s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Pinochet is expres in het zadel geholpen om het socialisme te vermoorden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

[..]

En na Pinochet, wilde Chileense volk toen terug naar het socialisme van Allende?

chilevenez.jpg
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172491408
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 19:33 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Nou, sorry, maar als je Cuba het ok vind doen dan denk ik toch dat je niet echt goed op de hoogte bent van de situatie daar en de meerderheid van de EU zijn social democratieen, niet alleen de Scandinavische landen.
Tsja, wat is ok? Vergelijk landen met hetzelfde BNP en hoe ze scoren op bijvoorbeeld dood door ondervoeding:

http://www.worldlifeexpec(...)utrition/by-country/

Natuurlijk als disclaimer dat ik veel liever hier woon dan in een dictatuur. En dat ik voor de Cubanen hoop dat ze de transitie maken naar een democratie.

En tsja, vind je Nederland sociaaldemocratisch? We gaan steeds meer de Angelsaksische kant op.
  maandag 17 juli 2017 @ 21:11:32 #126
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172491493
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:07 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Tsja, wat is ok? Vergelijk landen met hetzelfde BNP en hoe ze scoren op bijvoorbeeld dood door ondervoeding:

http://www.worldlifeexpec(...)utrition/by-country/

Natuurlijk als disclaimer dat ik veel liever hier woon dan in een dictatuur. En dat ik voor de Cubanen hoop dat ze de transitie maken naar een democratie.

En tsja, vind je Nederland sociaaldemocratisch? We gaan steeds meer de Angelsaksische kant op.
In Venezuela zouden ze bij nader inzien ook wel wat meer de Angelsaksische kant op willen.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172491500
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:07 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Tsja, wat is ok? Vergelijk landen met hetzelfde BNP en hoe ze scoren op bijvoorbeeld dood door ondervoeding:

http://www.worldlifeexpec(...)utrition/by-country/

Natuurlijk als disclaimer dat ik veel liever hier woon dan in een dictatuur. En dat ik voor de Cubanen hoop dat ze de transitie maken naar een democratie.

En tsja, vind je Nederland sociaaldemocratisch? We gaan steeds meer de Angelsaksische kant op.
Sorry, maar het komt jou geloofwaardig voor dat er in Cuba minder mensen aan ondervoeding doodgaan dan op IJsland? En 10x minder dan in Frankrijk? Wel even realistisch blijven, Cuba is geen transparant en vrij land waar de overheid dit soort gegevens eerlijk rapporteert.
"Books must be treated with respect, we feel that in our bones, because words have power. Bring enough words together they can bend space and time." - Sir Terry Pratchett.
  maandag 17 juli 2017 @ 21:31:24 #128
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172491953
quote:
9s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:11 schreef Perrin het volgende:

[..]

In Venezuela zouden ze bij nader inzien ook wel wat meer de Angelsaksische kant op willen.
Dat hebben ze al eens gehad en was geen succes. Net zoals onder pinochet de armoede omhoog schoot en ze enorm afhankelijk waren van de natuurlijke mineralen
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_172492537

Interessant voor de Chili - Venezuela discussie
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172492558
quote:
9s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:11 schreef Perrin het volgende:

[..]

In Venezuela zouden ze bij nader inzien ook wel wat meer de Angelsaksische kant op willen.
Politici met slecht economisch beleid heb je in ieder gedeelte van het politieke spectrum.

Venezuela had de economie veel meer moeten diversificeren. Olie nationaliseren is niets mis mee. Het gros van de olie in Noorwegen is ook staatsbezit (StatOil). Verder zijn er meerdere dingen die ze fout hebben gedaan: bijvoorbeeld het gedoe met de wisselkoersen, de prijscontroles, etc.

Zijn die verkeerde maatregelen inherent aan socialisme? Dat denk ik niet. Dat zijn specifieke zaken die de Venezolaanse overheid verkeerd heeft aangepakt.

Overigens sluit ik ook niet uit dat er voor een deel ook sabotage in het spel is. Van bepaalde producten is bijvoorbeeld een tekort (toiletpapier), zonder dat er een tekort is aan papier zelf. De vraag is dan hoe dat komt. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er bewust wordt gesaboteerd, maar ik zou het niet 100% kunnen uitsluiten. Dat er slecht beleid is gevoerd lijkt me de meest voor de hand liggende verklaring.

quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:11 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Sorry, maar het komt jou geloofwaardig voor dat er in Cuba minder mensen aan ondervoeding doodgaan dan op IJsland? En 10x minder dan in Frankrijk? Wel even realistisch blijven, Cuba is geen transparant en vrij land waar de overheid dit soort gegevens eerlijk rapporteert.
Het verbaast mij ook, maar ik neem aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie te vertrouwen is en ook niet zomaar afgaat op nummers die ze toegewezen krijgen.

[ Bericht 22% gewijzigd door robin007bond op 17-07-2017 21:59:40 ]
pi_172493290
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:52 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Politici met slecht economisch beleid heb je in ieder gedeelte van het politieke spectrum.

Venezuela had de economie veel meer moeten diversificeren. Olie nationaliseren is niets mis mee. Het gros van de olie in Noorwegen is ook staatsbezit (StatOil). Verder zijn er meerdere dingen die ze fout hebben gedaan: bijvoorbeeld het gedoe met de wisselkoersen, de prijscontroles, etc.
In grote lijnen eens met de eerste twee zinnen van je betoog. Diversificatie is noodzakelijk en elke / meerdere politieke stromingen kennen hun uitwassen. Ik zou de discussie nog wel aanwillen dat het socialisme en communisme vanuit haar extreme hoek wat nadeliger is geweest dan bijvoorbeeld de sociaal-democratie, de christen-democratie en het liberalisme, maar soit. Na deze twee zinnen ga je, in mijn ogen, de verkeerde kant op. Importheffingen hebben Venezuela getroffen, evenals collectieve prijszettingen op een te laag niveau waardoor productaanbod uitblijft. Statoil is weliswaar grotendeels staatseigendom, maar 1/3e van de aandelen wordt publiekelijk verhandeld. Daarnaast is staatsbezit geen garantie voor succes, want met fossiele brandstoffen liggen ook Dutch diseases en andere vormen van entitlement / easy wealth op de loer. Had Venezuela de olieopbrengsten middels een staatsfonds geinvesteerd, dan was het al een stuk beter dan het linea recta in de economie pompen.

quote:
Zijn die verkeerde maatregelen inherent aan socialisme? Dat denk ik niet. Dat zijn specifieke zaken die de Venezolaanse overheid verkeerd heeft aangepakt.
Feit is wel dat het socialisme in haar verschijningsvorm vrijwel altijd naar meer geld voor de onderklasse streeft en daarmee cadeautjes uitdeelt die op de lange termijn bekostigd moeten worden, hetzij met hogere belastingopbrengsten, hetzij met fossiele brandstoffen. Dat Venezuela hier last van heeft, komt ook doordat zij de vruchten van het kapitalisme niet wil plukken. Buitenlandse bedrijven en multinationals naar binnen hengelen, banen in de financile sector creren, toerisme institutionaliseren en bouwproductie opschalen zijn allemaal diversificatie-activiteiten die passen in het marktcentrische kader, maar Venezuela heeft dit nagelaten omdat het geld van de olie te gemakkelijk binnen kwam. Kijken we naar andere OPEC-landen, dan zien we dat kapitalistischer staten minder hard getroffen zijn door de lage prijzen.

quote:
Overigens sluit ik ook niet uit dat er voor een deel ook sabotage in het spel is. Van bepaalde producten is bijvoorbeeld een tekort (toiletpapier), zonder dat er een tekort is aan papier zelf. De vraag is dan hoe dat komt. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er bewust wordt gesaboteerd, maar ik zou het niet 100% kunnen uitsluiten. Dat er slecht beleid is gevoerd lijkt me de meest voor de hand liggende verklaring.
Dat slechte beleid - in de casus van toiletpapier - is toch niet per definitie sabotage? Of is een socialistisch bewind dat slecht beleid doorvoert gesaboteerd vanuit buiten? De vraag hoe dat komt, lijkt me simpel: bedrijven moeten toiletpapier produceren. Bedrijven willen geen toiletpapier produceren voor de prijzen die de Venezuelaanse staat oplegt. Gevolg is een tekort aan toiletpapier via de officile kanalen en mensen uit Venezuela moeten hun toiletpapier via de officieuze route ophalen. Vergelijkbaar met Cuba; daar is het lucratiever op taxi-chauffeur te zijn, dan als gediplomeerd chemicus, want een taxi-chauffeur is een geliberaliseerde baan, waardoor je een fors hoger salaris kan toucheren. Dit soort excessen zijn een ontzettende verspilling van talent en middelen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172493447
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 21:52 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Het verbaast mij ook, maar ik neem aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie te vertrouwen is en ook niet zomaar afgaat op nummers die ze toegewezen krijgen.
Er zijn natuurlijk creatieve manieren om dit te bereiken:

quote:
Hirschfeld explains also that the Cuban Ministry of Health (MINSAP) sets statistical targets that are viewed as production quotas. The most guarded is infant mortality rate. To illustrate this, Hirschfeld describes a case where a doctor said that if the ultrasound examination revealed "some fetal abnormalities", the woman "would have an abortion", to avoid an increase in the infant mortality rate.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_172494786
quote:
15s.gif Op maandag 17 juli 2017 22:21 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Er zijn natuurlijk creatieve manieren om dit te bereiken:

[..]

Holy shit. :{ Dat verbaast me eigenlijk niets in dat soort landen.

Ik zie dat je het van deze Wiki hebt:

https://en.wikipedia.org/(...)ba.27s_health_system

Zelfs die statistieken zijn inderdaad wel te manipuleren. De vraag is dan wel: waarom zou je zoveel moeite doen om internationaal goed op die lijstjes te staan als de waarheid weerbarstiger is? Is zoveel moeite het echt waard om hoger op die lijstjes te komen? Aan de andere kant: in het verleden is er ook veel gemanipuleerd met statistieken uit de Sovjet-landen als ik me niet vergis.

Desalniettemin, voor zo'n gesoleerd eilandje is het lastig te snappen. De Sovjet Unie moest nog echt anderen overtuigen voor de "wereldrevolutie".

Conclusie lijkt me: we kunnen de echte waarheid niet weten.

Overigens las ik nog dit artikel:

http://www.worldaffairsjo(...)s-inscrutable-nation

Dat lijken echt 1984-taferelen. ;(
  maandag 17 juli 2017 @ 23:08:18 #134
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172495193
Statistieken worden overal in het westen tegenwoordig vervalst. Eurostat kan meepraten over de negatieve trend
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 18 juli 2017 @ 09:58:34 #135
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172499397
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 18 juli 2017 @ 12:15:45 #136
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172501710
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_172501756
Zelfs economen pleiten nu voor een betere bescherming tegen overnames. https://esb.nu/esb/200295(...)-is-dringend-gewenst
  dinsdag 18 juli 2017 @ 12:21:55 #138
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_172501812
quote:
6s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 12:18 schreef Kaas- het volgende:
Zelfs economen pleiten nu voor een betere bescherming tegen overnames. https://esb.nu/esb/200295(...)-is-dringend-gewenst
Nationalisme is de nieuwe mode.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_172501985
quote:
6s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 12:18 schreef Kaas- het volgende:
Zelfs economen pleiten nu voor een betere bescherming tegen overnames. https://esb.nu/esb/200295(...)-is-dringend-gewenst
Was dat ooit niet het geval? De vraag is eerder: welke economen pleiten voor en welke tegen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 12:42:30 #140
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172502174
quote:
6s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 12:18 schreef Kaas- het volgende:
Zelfs economen pleiten nu voor een betere bescherming tegen overnames. https://esb.nu/esb/200295(...)-is-dringend-gewenst
In zo een establishment blad is dat opmerkelijk ja.

Te meer omdat volgens berichten in de jaren 70 tot 90 de meeste economen PvdA stemden, en nu de meesten VVD en D66 (kritische massa geselecteerd door het big data en privacy slopende grootkapitaal - meelopers doen de rest)

Het CPB was ooit een Planbureau, opgezet door PvdA man Tinbergen. Nu is het een neoliberaal kongsi planbureau
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 18 juli 2017 @ 16:09:19 #141
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172506418
Reactie op post #108 van Pietverdriet

quote:
Kapitalisme is voor economie wat evolutie is voor biologie.
Het kapitalisme berust op eigendomsrecht. Ieder recht, dat onze handhaving vereist, is geen deel van de onwrikbare natuurlijke orde. Waarop is het eigendomsrecht gebaseerd? Op afspraken. Ze zijn alleen geldig binnen een jurisdictie. Door de rol van de overheid te betwisten, ondermijnt het marktfundamentalisme de grond onder het eigendomsrecht. Door de rol van de overheid te erkennen, wordt de besluitvormingsprocedure fundamenteel, en het eigendomsrecht een afgeleidde.

Wat is een goede besluitvormingsprocedure? Dat is de vraag.
The view from nowhere.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 16:14:21 #142
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172506496
reactie op post #138 van Paper_tiger

quote:
Nationalisme is de nieuwe mode.
Nationalisme is geen zinnig alternatief. De overheid is een bestuurlijke eenheid, geen object voor verheerlijking. Neoliberalisme en Nationalisme hebben met elkaar gemeen, dat het beide rechtse ideologien zijn, en beide machtzoekend. De passie voor macht, als individu of als groep, is het probleem, niet de oplossing. Het probleem is niet je eigen macht, die van nature is, en niet gekortwiekt hoeft te worden, maar de uitbreiding ervan, door het inkaderen, ondergeschikt maken en kortwieken van anderen.
The view from nowhere.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 16:52:42 #143
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172507241
Eigendomsrecht is een machtsbron, het vergaren van eigendom een machtsspel. Laat zo de ongelijkheid groeien, en mensen staan niet meer als gelijken tegenover elkaar. Het wordt een dwangsysteem.

‘De vrije markt’ ontpopt zich opnieuw als een tiran, en de bevolking wordt er roerig van. De zogenaamde tegenstelling:

markt (als vrijheid) versus overheid (als dwang)

heeft zijn beste tijd gehad. Het is niet geloofwaardig (en is dat ook nooit geweest).

Nu de politieke orde begint te schuiven, is het zaak om de overheid te houden aan democratische en humane spelregels. Haar regels zijn alleen acceptabel als duidelijk is hoe ze tot stand komen. Dictaten van boven + regel is regel, is een tirannieke overheid.

Een open publieke discussie, waarin de politiek verantwoordelijken de bevolking uitleggen wat het neoliberalisme inhoudt, en hoe ze aan deze weg getimmerd hebben, lijkt mij fair. Het technocratische antwoord, dat men slechts de rekensommen heeft gemaakt, en de correcte uitkomst heeft geaccordeerd, is volksverlakkerij. Dit impliciete, trend volgende (ik ken de waarheid en ik weet nergens van) is in strijd met hun eigen ideologische stelling, dat al het menselijke gedrag gebaseerd is op bewust gemaakte keuzes.
The view from nowhere.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 17:17:30 #144
177053 Klopkoek
QE for the people
  dinsdag 18 juli 2017 @ 19:16:02 #145
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172510455
Wal keert schip deel 2:

quote:
Honderdduizend studenten kunnen hun schuld niet betalen

Steeds meer oud-studenten hebben problemen met het aflossen van hun studieschuld. Bijna honderdduizend afgestudeerden kunnen hun lening niet terugbetalen.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO), die door dagblad Trouw zijn opgevraagd. Als een student gaat werken, is de gemiddelde studieschuld 14.768 euro.

De oud-studenten verdienen maandelijks te weinig om DUO te kunnen terugbetalen. In 2015 gold dat voor 13 procent van de terugbetalers, maar dat aantal is sinds 2009 verviervoudigd.

Hoe kan dit?

Een duidelijke verklaring voor deze stijging heeft DUO niet, maar een woordvoerder zegt dat het kan komen door verandering in de werkwijze van de dienst. DUO bepaalt sinds 2012 op basis van het inkomen welk bedrag de student maandelijks moet terugbetalen.

Door de economische crisis die in 2008 begon, verdienen starters relatief weinig. Ook was de werkloosheid onder jongeren de afgelopen jaren erg hoog.

Na vijftien jaar wordt de nog te betalen schuld kwijtgescholden. Doordat steeds meer oud-studenten hun schuld niet kunnen terugbetalen, zit de overheid dus straks met steeds meer onafgeloste leningen. Studenten hebben op dit momenten bij overheid nog schuld van 17,9 miljard euro.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 18 juli 2017 @ 22:03:42 #146
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172515007
Back to the Future


Dat domme mens stelt de vraag 'wanneer is het dan wel correct om een land aan te vallen?' alsof het niet willen doen de extremisten zijn.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 18 juli 2017 @ 22:38:01 #147
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_172515974
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 16:14 schreef deelnemer het volgende:
reactie op post #138 van Paper_tiger

[..]

Nationalisme is geen zinnig alternatief. De overheid is een bestuurlijke eenheid, geen object voor verheerlijking. Neoliberalisme en Nationalisme hebben met elkaar gemeen, dat het beide rechtse ideologien zijn, en beide machtzoekend. De passie voor macht, als individu of als groep, is het probleem, niet de oplossing. Het probleem is niet je eigen macht, die van nature is, en niet gekortwiekt hoeft te worden, maar de uitbreiding ervan, door het inkaderen, ondergeschikt maken en kortwieken van anderen.
Nationalisme is een logisch gevolg van het concept natiestaat en de daaraan gekoppelde gezamenlijke cultuur en identiteit alsmede de gezamenlijk gefinancierde collectiviteit. Nationalisme kan zowel links als rechts zijn. Nationalisme in mijn ogen is het behoud en de bescherming van het gezamenlijke. Het lijkt mij eerder onderdeel van de verzorgingsstaat.
Ik zie niet in waar het te maken zou hebben met het kortwieken van anderen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  woensdag 19 juli 2017 @ 05:11:38 #148
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172519085
quote:
Nationalisme is een logisch gevolg van het concept natiestaat en de daaraan gekoppelde gezamenlijke cultuur en identiteit alsmede de gezamenlijk gefinancierde collectiviteit. Nationalisme kan zowel links als rechts zijn. Nationalisme in mijn ogen is het behoud en de bescherming van het gezamenlijke.
De gezamenlijke cultuur en identiteit behoeft geen bescherming. Die vormt zich vanzelf en moet ook open en veranderlijk blijven.

De gezamenlijk gefinancierde collectiviteit is deel van de bestuurlijke eenheid en de uitvoering van beleid.

quote:
Het lijkt mij eerder onderdeel van de verzorgingsstaat.
Ik zie niet in waar het te maken zou hebben met het kortwieken van anderen.
Belasting betalen is inderdaad een verplichting. De verdeling daarvan hangt af van de inkomens- en vermogensongelijkheid

Ook het eigendomsrecht stelt mensen in staat om hun wil op te leggen aan anderen. De verzorgingsstaat is daarop een antwoord.

De natiestaat stelt mensen in staat om hun wil op te leggen aan de bevolking. Democratie is daarop het antwoord.

De natiestaat stelt mensen in staat om hun wil op te leggen aan de bevolking van andere landen. Daarop hebben we nog geen antwoord. Wel een poging: internationaal recht.
The view from nowhere.
  woensdag 19 juli 2017 @ 07:33:10 #149
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_172519463
Veel mensen zijn blijkbaar niet bekend met statistieken. Zo kan het namelijk gebeuren dat bijvoorbeeld in Nederland best veel mensen gestemd hebben op de neoliberalen van VVD en D66. Twee zeer rechtse partijen die streven naar een overheid die enkel zorgt draagt voor de winnaars (een kleine elite) in een samenleving. Maar de kans om in een samenleving te eindigen als loser is echter vele malen groter dan de kans om zo’n winnaar te worden. Stemmen op partijen die een winnaarsland voorstaan zoals bijvoorbeeld VVD66 is voor veruit de meeste mensen dan ook volstrekt irrationeel gedrag.

quote:
De meesten van ons worden een loser, toch belonen veel landen vooral winnaars

COLUMN

Filosoof en schrijver Alain de Botton, oprichter van de School of Life, schrijft elke week over hoe je ook zou kunnen leven.

Door: Alain de Botton 15 juli 2017, 02:00

We willen natuurlijk allemaal winnaars zijn. En dus zijn veel landen erop ingericht winnaars te belonen. Het zijn de landen die veel aandacht besteden aan het optimaliseren van de levensomstandigheden die de winnaars zich kunnen veroorloven. Als je in zo’n land een winnaar bent en ziek wordt, zijn er uitstekende ziekenhuizen. De voertuigen waarin zij zich verplaatsen zijn het summum. Hun huizen zijn ruim, licht en opbeurend. Hun kinderen worden opgeleid in instellingen die op vijfsterrenhotels lijken. Uiteraard zijn in zulke landen de voorzieningen voor losers een stuk minder. Er is gewoon geen geld meer voor, waardoor het huisvesten van losers een hele uitdaging kan zijn. Hun voertuigen zijn een beetje vernederend. En hun kinderen leren al jong dat ze niets voorstellen.

Dat klinkt misschien verontrustend, maar toch maken we ons er niet erg druk over. De belangrijkste reden daarvoor is hoe de menselijke geest werkt. De meesten van ons gaan er namelijk van nature van uit dat we op enig moment winnaar zullen worden. Dit optimistische deel van het brein zien we terug in onze neiging mee te doen aan loterijen. Miljoenen mensen zijn bereid te geloven dat ze ooit het winnende lot in handen krijgen, al is de kans nog zo klein (bij de Engelse loterij: 1 op 14 miljoen). Als we zelf geen loten kopen, doen we een beetje meewarig over mensen die wel meespelen. Met leedvermaak constateren we dat ze niets van statistiek snappen. Maar in het stemhokje redeneren we opvallend genoeg net als zij. Ook wij stemmen wellicht op een politieke partij die vastbesloten is een kleine groep winnaars te belonen en de meerderheid van losers te veroordelen tot een minder florissant bestaan.

Ook wij kunnen een lesje statistiek gebruiken. De kans op het starten van een bedrijf in de VS dat 1 miljard waard zal worden? 1 op 785.166; 0,0001 procent van de bevolking slaagt erin. De kans op een jaarsalaris in de VS van minder dan 200 duizend dollar? 99 op de 100. De kans dat we een beroep moeten doen op de overheid voor gezondheidszorg, huisvesting, vervoer of bijstand tijdens ons leven: 92 op 100. Kortom, een zekere mate van financile kwetsbaarheid oftewel loser zijn, is statistisch gezien de norm. Het is waarschijnlijker dat we eindigen met een middelmatig salaris, met een kwakkelende gezondheid en als slachtoffer van tegenslagen dan dat we eindigen als robuuste, onkwetsbare winnaars. En toch blijven we maar doorgaan met het maken en ondersteunen winnaarslanden. Dit is de top-5 van winnaarslanden, die zich veel moeite getroosten de gevolgen van het winnen zo plezierig mogelijk te maken: 5. Brazili; 4. India; 3. China; 2. Verenigd Koninkrijk; 1. Verenigde Staten. En dit is de top-5 van loserslanden, waaraan meestal weinig aandacht wordt besteed: 5. Nederland; 4. Duitsland; 3. Zwitserland; 2. Noorwegen; 1. Denemarken.

In loserslanden zijn kiezers zo vriendelijk dat ze ervan uitgaan dat ze losers zijn en zullen blijven en daarom proberen ze de omstandigheden zo prettig mogelijk te maken. Ze zorgen voor een openbaarvervoersysteem dat geschikt is voor losers. Voor geschikte huisvesting voor losers. En voor openbare scholen voor losers. In loserslanden kun je je als winnaar wat ongemakkelijk voelen. Niemand applaudisseert voor je omdat je in een mooie auto rijdt. Er zijn geen betere scholen dan die voor de losers. Je gaat misschien zelfs uit eigen beweging naar een losersziekenhuis. En je betaalt waarschijnlijk veel belasting. Winnaarslanden en loserslanden hebben allebei zo hun voordelen. De vraag is of we stemmen voor een samenleving die aan afspiegeling is van onze statistische werkelijkheid. Door te aanvaarden dat we welhaast zeker losers zijn en losers zullen blijven, kunnen we ons ongetwijfeld verdrietig voelen. Maar we kunnen ons ook zo bevrijd voelen dat we kunnen samenspannen om in een samenleving te wonen waarin de consequenties van ons falen heel wat minder erg zijn.
Een column die vertaald is verschenen in de Volkskrant. Het origineel:
http://www.thebookoflife.(...)untries-for-winners/
pi_172520139
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 07:33 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Veel mensen zijn blijkbaar niet bekend met statistieken. Zo kan het namelijk gebeuren dat bijvoorbeeld in Nederland best veel mensen gestemd hebben op de neoliberalen van VVD en D66. Twee zeer rechtse partijen die streven naar een overheid die enkel zorgt draagt voor de winnaars (een kleine elite) in een samenleving. Maar de kans om in een samenleving te eindigen als loser is echter vele malen groter dan de kans om zo’n winnaar te worden. Stemmen op partijen die een winnaarsland voorstaan zoals bijvoorbeeld VVD66 is voor veruit de meeste mensen dan ook volstrekt irrationeel gedrag.

[..]

Een column die vertaald is verschenen in de Volkskrant. Het origineel:
http://www.thebookoflife.(...)untries-for-winners/
Opmerkelijk. Niet lang geleden was het beweren dat er weinig sociale mobiliteit mogelijk is, dat mensen nu eenmaal als "loser" geboren worden en daarom minder kans hebben op succes, een onprettige waarheid, waarbij links het rechts/neoliberale partijen verweet dat dit defaitisme een self-fulfilling prophecy zou zijn.

Als we maar genoeg geld in de verzorgingsstaat klappen, zo was het idee, dan nam de kans op loserschap af. Hier lijkt de columnist te beweren dat het helemaal niet uitmaakt voor de uitkomst van losers versus winnaars, maar een land als Nederland slechts het loserschap wat minder vervelend maakt voor de verschoppelingen der aarde.

Ik weiger mensen met een lager inkomen of wat uitdagingen in het leven met zo'n negatieve bril te zien.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 19 juli 2017 @ 09:20:35 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172520396
quote:
1s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:00 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Opmerkelijk. Niet lang geleden was het beweren dat er weinig sociale mobiliteit mogelijk is, dat mensen nu eenmaal als "loser" geboren worden en daarom minder kans hebben op succes, een onprettige waarheid, waarbij links het rechts/neoliberale partijen verweet dat dit defaitisme een self-fulfilling prophecy zou zijn.

Als we maar genoeg geld in de verzorgingsstaat klappen, zo was het idee, dan nam de kans op loserschap af. Hier lijkt de columnist te beweren dat het helemaal niet uitmaakt voor de uitkomst van losers versus winnaars, maar een land als Nederland slechts het loserschap wat minder vervelend maakt voor de verschoppelingen der aarde.

Ik weiger mensen met een lager inkomen of wat uitdagingen in het leven met zo'n negatieve bril te zien.
Ik blijf de onaangename waarheid nog maar eens herhalen


Enige wat er over is gebleven van de Arbeidersbeweging is de genstitutionaliseerde roep om een overheid die alles moet regelen. Maar was dat altijd het geval? Nee, de Arbeidersbeweging was bezig om arbeiders te scholen, ze verder te brengen, alcoholmisbruik te bestrijden door bijvoorbeeld volkshuizen op te richten, veelbelovende kinderen uit arbeidersgezinnen een hoge opleiding mogelijk te maken (iemand als Wim Kok ging naar Neyenrode).
Niets van dat alles is over.
Verder komen? Wat maken van je leven? Welnee, bijstandsmoeders in de watten leggen, solidair zijn met drie generaties werkloos, dat is wat er over is van Links.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 19 juli 2017 @ 20:26:00 #152
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172534947
Wal keert schip deel 3:

quote:
Hogere eigen bijdrage ggz leidde tot meer gedwongen opnames | NOS

Het invoeren van een eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft in 2012 het beoogde effect gehad: er werd 70 miljoen euro bespaard op de zorgkosten. Maar dat werd grotendeels tenietgedaan doordat het aantal gedwongen opnames van mensen met een zware stoornis verdubbelde.

Die acute zorg kostte 57 miljoen euro extra, zeggen onderzoekers van het VUmc en GGZ inGeest, in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen. Ze bekeken de gevolgen de invoering van de eigen bijdrage in 2012, die overigens na flinke kritiek in 2013 alweer werd geschrapt.

Volwassenen die een ambulante behandeling volgden, moesten 100 euro zelf bijleggen en nog eens 100 euro als de behandeling meer dan 100 minuten duurde. Voor behandeling in een instelling werd maandelijks 145 euro in rekening gebracht.

Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening, daalde met 13 procent.

"Maar het mijden van zorg had meer gedwongen opnamen en crisiscontacten van mensen met een zware stoornis tot gevolg", zegt VUmc-hoogleraar Aartjan Beekman. Het ging daarbij vooral om patinten met schizofrenie of een bipolaire stoornis.

Zo'n gedwongen opname of acute behandeling is duurder voor de samenleving en onprettiger voor de patint, zei gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn, een van de onderzoekers, tegen het vakblad Medisch Contact. Hij pleit voor verder onderzoek naar de oorzaken. "Mijden mensen zorg en gaat het later zo slecht dat ze in een moeilijke situatie terechtkomen? Is er leed door 'onderbehandeling', of proberen mensen bewust kosten te omzeilen?"

De uitkomst van het onderzoek tot nu toe is volgens Ravesteijn voer voor discussies over een slimmer eigen risico dat niet geldt voor zorg met hoge waarde. "Je moet in elk geval geen eigen betalingen verlangen van echt ernstig psychisch zieken. Want zelfs als je alleen op de kosten let, haal je bij die groep je besparingsdoel niet."

Bron: nos.nl
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 19 juli 2017 @ 21:28:34 #153
177053 Klopkoek
QE for the people
  donderdag 20 juli 2017 @ 11:06:29 #154
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172545755
https://mobile.twitter.com/ewaldeng/status/887344727837872128

Het neoliberale Ierland is volledig naar de filestijnen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 20 juli 2017 @ 16:25:27 #155
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_172552559
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2017 11:06 schreef Klopkoek het volgende:
https://mobile.twitter.com/ewaldeng/status/887344727837872128

Het neoliberale Ierland is volledig naar de filestijnen.
Niet zo erg als het socialistische Venezuela.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  donderdag 20 juli 2017 @ 17:16:08 #156
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172553348
quote:
1s.gif Op donderdag 20 juli 2017 16:25 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Niet zo erg als het socialistische Venezuela.
Dit is een achterlijke stroman. Niet alleen omdat er dan net zo goed de vele kleptocratische Amerikaanse vazalstaten genoemd kunnen worden, maar ook omdat Venezuela nooit als droomland naar voren wordt geschoven.

Ierland is een poster child van het neoliberalisme. Venezuela is dat voor de sociaal democratie nooit geweest.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  donderdag 20 juli 2017 @ 18:21:00 #157
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172554937
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_172556329
quote:
1s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik blijf de onaangename waarheid nog maar eens herhalen


Enige wat er over is gebleven van de Arbeidersbeweging is de genstitutionaliseerde roep om een overheid die alles moet regelen. Maar was dat altijd het geval? Nee, de Arbeidersbeweging was bezig om arbeiders te scholen, ze verder te brengen, alcoholmisbruik te bestrijden door bijvoorbeeld volkshuizen op te richten, veelbelovende kinderen uit arbeidersgezinnen een hoge opleiding mogelijk te maken (iemand als Wim Kok ging naar Neyenrode).
Niets van dat alles is over.
Verder komen? Wat maken van je leven? Welnee, bijstandsmoeders in de watten leggen, solidair zijn met drie generaties werkloos, dat is wat er over is van Links.
In samenwerking met rechts ;)
Croce e delizia cor. Misterioso, Misterioso altero, croce e delizia al cor.
  donderdag 20 juli 2017 @ 20:06:37 #159
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172557633
https://corporate.zalando.com/en/why-subsidies-p#fc-484

Zalando, neoliberaal subsidie sponsje

Zo heeft NL met de toch al kleine binnenlandse markt geen kans natuurlijk
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_172560566
Een oude studie (en ik ben niet goed genoeg onderlegd om echt kritisch dit soort onderzoeken te bekijken) waarin blijkt dat de levensstandaard in socialistische landen beter is.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1646771/

Een ander recenter onderzoek (2011) die meer over egalitaire samenlevingen in het algemeen gaat:

quote:
The results indicate that political traditions more committed to redistributive policies (both economic and social) and full-employment policies, such as the social democratic parties, were generally more successful in improving the health of populations, such as reducing infant mortality.

http://www.sciencedirect.(...)ii/S0277953600001970
Helaas wel achter een paywall.
  donderdag 20 juli 2017 @ 22:34:09 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172563204
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2017 20:06 schreef Klopkoek het volgende:
https://corporate.zalando.com/en/why-subsidies-p#fc-484

Zalando, neoliberaal subsidie sponsje

Zo heeft NL met de toch al kleine binnenlandse markt geen kans natuurlijk
Kom je er nu achter dat ik gelijk heb dan subsidies verkeerd zijn?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 21 juli 2017 @ 12:43:55 #162
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_172571769
Hoe het neo-liberalisme startups kallt stelt.

quote:
quote:
But the academic, who has also written for the Guardian, said it was one thing for someone in such a privileged position as his to be able to fight back - and quite another for someone without such a platform.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 21 juli 2017 @ 16:43:32 #163
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172577254
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  vrijdag 21 juli 2017 @ 22:25:16 #164
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172585462
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 22 juli 2017 @ 09:30:21 #165
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_172591161
Ik ga 'Adults in the Room' lezen. Eens kijken wat Varoufakis te vertellen heeft. Lijkt me prima om een paar dagen mee door te komen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  zaterdag 22 juli 2017 @ 09:45:38 #166
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172591284
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 22 juli 2017 @ 09:51:43 #167
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172591343
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 09:30 schreef Paper_Tiger het volgende:
Ik ga 'Adults in the Room' lezen. Eens kijken wat Varoufakis te vertellen heeft. Lijkt me prima om een paar dagen mee door te komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 09:56:37 #168
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172591389
quote:
Uiteraard kom jij weer met een bijzonder manipulatief stukje CDU staatstelevisie aan zetten.

https://en.wikipedia.org/(...)_Varoufakis.22_video

Logisch ook, met de Duitsers als grote boeman
https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-12164231-a1567296
https://www.volkskrant.nl(...)-een-trein~a4504931/

Duitsers die ook de Fransen koeieneren.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 22 juli 2017 @ 09:58:20 #169
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172591405
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 09:56 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Uiteraard kom jij weer met een bijzonder manipulatief stukje CDU staatstelevisie aan zetten.

https://en.wikipedia.org/(...)_Varoufakis.22_video

Logisch ook, met de Duitsers als grote boeman
https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-12164231-a1567296
https://www.volkskrant.nl(...)-een-trein~a4504931/

Duitsers die ook de Fransen koeieneren.
Tuurlijk, ik heb direct contact met merkel
En Bhmermann een Union propagandist? Jaja daarom werd hij door de Merkelregering ook vervolgd toen Erdogan hem aanklaagde.
Triest figuur zonder humor ben je
Verder heb je dat linkje duidelijk niet gelezen

[ Bericht 4% gewijzigd door Pietverdriet op 22-07-2017 10:06:33 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 11:52:33 #170
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172592788
http://nos.nl/op3/artikel(...)nt-van-verstand.html

Nu nog een analyse van de Nederlandse politiek. Hoe doen wij het? Lopen Nederlandse politici vaak achter de alternatieve feiten aan, zoals de VS het ons voorschotelt?
- Massavernietigingswapens wapens in Irak ('de legale oorlog')
- de HRA is simpelweg top (kredietcrisis)
- 30 jaar marktpropaganda (Is dat al bespreekbaar?)
- Waarom waren we zo enthousiast over spindoctors in de politiek?

Is reclame anders, omdat het komt uit de koker van het het onvolprezen bedrijfsleven?

Bestaat de wereld uit losse feiten? Wat is een ideologie? Alleen gevoel? De waarheid? Was de marktpropaganda een serieuze poging een eerlijk verhaal te vertellen?

En wat is een doelstelling? Een feit? Een droom?

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 22-07-2017 21:52:49 ]
The view from nowhere.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 11:59:36 #171
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_172592907
Knip (verkeerde topic).

[ Bericht 98% gewijzigd door deelnemer op 22-07-2017 17:27:06 ]
The view from nowhere.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 19:24:27 #172
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172602059

Allemaal beunhazen bij bureautjes die dan lekker VVD stemmen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 22 juli 2017 @ 19:38:59 #173
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172602435
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 22 juli 2017 @ 20:37:13 #174
153970 Terecht
Apodictisch.
pi_172604031
quote:
Verbaast me niets. Zodra een markt naar een oligopolie gaat neigen krijg je kartelvorming. Heb het zelf van dichtbij meegemaakt met de garnalenvisserij. Die garnalenvissers waren trouwens echt hondsbrutaal. Waren al eerder gewaarschuwd en beboet door de NMa maar zijn gewoon stug door blijven gaan met prijs- en vangstafspraken, totdat n van de grote drie in NL (Puul) de rest erbij verlinkte bij Brussel, in ruil voor clementie. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat ze op dit moment gewoon weer prijs- en vangstafspraken hebben.
Op woensdag 28 december 2016 16:02 schreef Lambiekje het volgende:
je bent echt volkomen geschift. Krankzinnig krankjorum. Nog een stap erger dan ATuin-hek
  zaterdag 22 juli 2017 @ 21:11:09 #175
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_172605049
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 20:37 schreef Terecht het volgende:

[..]

Verbaast me niets. Zodra een markt naar een oligopolie gaat neigen krijg je kartelvorming. Heb het zelf van dichtbij meegemaakt met de garnalenvisserij. Die garnalenvissers waren trouwens echt hondsbrutaal. Waren al eerder gewaarschuwd en beboet door de NMa maar zijn gewoon stug door blijven gaan met prijs- en vangstafspraken, totdat n van de grote drie in NL (Puul) de rest erbij verlinkte bij Brussel, in ruil voor clementie. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat ze op dit moment gewoon weer prijs- en vangstafspraken hebben.
De mate waarin men een NMa negeert heeft ook te maken met de politieke wind die er waait m.i.

Ook is de NMa er gekomen door het Verdrag van Amsterdam geloof ik, niet omdat Paars (Bolkestein) er zo happig op was. De NMa is er iig door buitenlandse afspraken gekomen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_172606168
NMa bestaat al jaren niet meer trouwens. Die zijn met de Opta en de Consumentautoriteit doorgegaan als ACM.

[ Bericht 45% gewijzigd door Kaas- op 22-07-2017 21:56:31 ]
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')