Bedankt Cobra. Ik hoop dat we inderdaad een nuttig en mooi antwoord vinden.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:02 schreef Cobra4 het volgende:
Interessante vraag Monopoly. Wie weet dat er een antwoord gevonden kan worden.
Onderzoek waardig die combinatie. Toch maar weer eens "Supersizers go...." kijken. Eens zien of daar gehaktballen verschijnen.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:03 schreef Dagoduck het volgende:
Dit is cultuur & historie, niet culinair & historie!
https://www.cookloveshare(...)nis-van-de-gehaktbalquote:De geschiedenis van de gehaktbal
Oer-Hollands is-ie, maar waar komt hij eigenlijk vandaan – die gehaktbal? Eén ding is zeker: oma kan ze heerlijk bereiden, maar bedenken deed ze de smakelijke vleesballen niet!
Al in 1615 schreef Bredero over de ‘frickedil’. Klinkt als frikadel, nietwaar? Alleen was dat in 1615 geen staaf vlees, maar een mooie ronde schijf van gehakt kalfsvlees en -vet: de voorloper van onze gehaktbal dus! Het was een duur stukje vlees, dus de ballen werden alleen gegeten door de rijkere burgers.
Van gehakt voor gegoede burger naar bereikbare bal
Twee eeuwen later dook de gehaktbal in een ander jasje op. Ze werden toen gemaakt van anderhalf pond kalfsgehakt, gekneed met in melk geweekt brood of beschuit, twee eitjes, een snufje zout, nootmuskaat en peper. Zodra ontdekt werd dat gehakt ook kon worden gemaakt van restjes vlees gemengd met broodkruimels, werd de bal een stuk toegankelijker voor de wat minder bedeelden. En tegenwoordig ligt de gehaktbal natuurlijk op bijna ieders bordje wel een paar keer per week. Op woensdag bijvoorbeeld.
Kijk eens aan.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:17 schreef ijs_beer het volgende:
[..]
https://www.cookloveshare(...)nis-van-de-gehaktbal
Dus toch de rijkeren en later pas de armenquote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:17 schreef ijs_beer het volgende:
[..]
https://www.cookloveshare(...)nis-van-de-gehaktbal
Wat interessant (oprecht!)quote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:24 schreef Nibb-it het volgende:
In bijvoorbeeld de zestiende eeuw at men met name kip en varken. Rundvlees vereiste een grotere investering, en was daarom een stuk duurder. Hoe dat vlees in die periode gebruikt werd, weet ik niet precies. Uit de zeventiende eeuw kennen we wel enkele verwijzingen naar gehakt.
Kruiden werden toen wel iets bereikbaarder, denk aan mosterd en peper. Hoe het dieet van de lagere klasse eruit zag, is grotendeels onbekend, want informatie daarover is nauwelijks vastgelegd. Er zijn wel een hoop prenten uit de zestiende eeuw die keukens laten zien, maar het is onzeker in hoeverre deze realistisch zijn. Zie bijvoorbeeld deze bekende prent naar Pieter Bruegel. Het is een huishouden waar Jan Steen van zou schrikken.
[ afbeelding ]
Er gaat weinig boven een goede gehaktbal inderdaad. Maar wel een ommezwaai. Net als bij oesters. Dat ging van armelui maal naar elite voer.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:49 schreef Hallojo het volgende:
Altijd al geweten dat gehaktballen elitevoer zijn.
http://www.dbnl.org/tekst(...)ota01&zoek=sofferaenquote:Op dinsdag 27 juni 2017 16:49 schreef Hallojo het volgende:
Altijd al geweten dat gehaktballen elitevoer zijn.
Pasteyen van musschen Ik ga zo ff de tuin in denk ik.quote:
Zekers. Culinair historisch onderzoek.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 17:05 schreef Nibb-it het volgende:
Denk dat het best de moeite is zo'n receptje een keer te testen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |