abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_172161165
registreer om deze reclame te verbergen
Een Nederlandse plantenhouderij heeft een nieuwe soort van de Zamioculcas op de markt gezet. De Zamioculcas Raven. Een geheel zwarte versie van de Zamioculcas Zamiifolia. Met 18e per klein potje helaas nog eeerg duur. Maar oh mijn god, wat een sexy plant in het zwart. Ik ga hem denk ik oppikken, even kijken of de kleur mee te stekken valt. Duurt wel 2 jaar ...

Dit is trouwens best wel een happening. De Zamioculcas (ZZ) is wereldwijd een erg populaire plant. Ondanks dat zat er weinig vernieuwing in. Dat een Nederlands bedrijf nu een nieuw soort op de markt zet is heel erg bijzonder eigenlijk.

5nriEb7.jpg

quote:
99s.gif Op maandag 3 juli 2017 15:49 schreef summer2bird het volgende:
Hai
Hoe moet je een palmboompje behandelen van 1.5 jaar oud die nu regelmatig bruine bladeren heeft? Nooit bijgemest omdat hij bij elke verandering (te veel water, andere plek, kouder weer) meteen bladeren laat vallen.
Heb je een foto van de plant, grond en standplaats?

quote:
14s.gif Op maandag 3 juli 2017 11:33 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik geloof dat ik ook wat verliefd word op de sanseveria :o Vooral die parva en masoniana vind ik tof. Maar goed, het huis is nog niet bewoonbaar dus het duurt nog een paar maanden voor ik me op planten kan richten. Als het zo ver is, hou ik jullie op de hoogte.
Sjansjes zijn echt awesum, succes! Ik ben nu aan het testen met een Sjans waarbij de wortelzone strak op 30C wordt gehouden. Ze houden van warmte bij de wortels. Goed merkbaar, want bij deze test lijken ze echt uit de pot te exploderen.

quote:
1s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 09:55 schreef Koettie het volgende:

[..]

Wauw, jij bent een diehard.

Ik heb in september (bijna) al m'n planten als mini gekocht. Lekker goedkoop en groeit vanzelf. Ik pot ze elke lente (als ze hard groeien dan) op en na drie maanden geef ik gewoon beetje voeding bij. Moet zeggen dat ik dat vaker vergeet stiekem maar gaat hier nog goed.
Het is ook een beetje uit noodzaak geboren. Als je iedere week 30 planten water moet geven dan duurt het erg lang als je bij iedere pot moet wachten totdat deze gelijkmatig bewaterd is. Tegenwoordig dompel ik ze onder, de kleikorrels zuigen zich vol en het overtollige water lekt er direct uit. Potten met schors laat ik iets langer staan.

De kleinste kopen doe ik tegenwoordig ook, anders staat mijn huis binnen de kortste keren helemaal vol. Helemaal nu ik de verzorging redelijk op orde heb. Ze groeien als kool. En zelfs dan heb ik in n seizoen 4 dezelfde planten, dus die geef ik dan weg.

Voedingsstoffen vanuit tuincentra is een beetje tricky. Ik heb nog nooit een off-the-shelf product gevonden (in de EU) dat alle 16 benodigde elementen bevat. De belangrijkste afwezigen zijn calcium en magnesium. Zelfs als je bijvoedt moeten deze dus uit de potgrond gehaald worden, en ooit (~6 maanden) is dat op. Kan je bijvoeden wat je wil, maar de plant blijft beperkt gevoed worden. Calcium en Magnesium zijn ook nog eens essentieel om andere voedingsstoffen op te nemen. Dus vroeg of laat verhongert de plant ongeacht of er voedingsstof aanwezig is.

Strooi anders eens een halve eetlepel epsomzout in 5L gietwater. Het zal je planten goed doen, in enkele dagen worden ze een stuk groener en sterker.

[ Bericht 11% gewijzigd door Stratotanker op 04-07-2017 12:47:35 ]
They are minerals.
pi_172161623
Ik ga eens opzoeken waar ik dat kan krijgen, thanks!
pi_172162839
Ik gebruik zelf nog gewoon bio potgrond, en voer mijn planten (ook buiten) af en toe bij met vermicompost uit eigen wormenbak. Mij is verteld dat dit behoorlijk complete voeding is. Ze doen het er iig prima op.
pi_172163163
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 12:46 schreef Koettie het volgende:
Ik ga eens opzoeken waar ik dat kan krijgen, thanks!
Bij de drogisterij waarschijnlijk, eventueel onder de naam bitterzout. Het is magnesiumsulfaat. Zit vaak in potten van Tendo ofzo.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 13:35 schreef Farenji het volgende:
Ik gebruik zelf nog gewoon bio potgrond, en voer mijn planten (ook buiten) af en toe bij met vermicompost uit eigen wormenbak. Mij is verteld dat dit behoorlijk complete voeding is. Ze doen het er iig prima op.
Wormenpies is top. Organisch of vloeibare voeding (zouten) is een keuze. Ik heb gekozen voor vloeibaar omdat ik dan werkelijk iedere parameter van het proces op ieder moment kan wijzigen mocht dat noodzakelijk zijn. Als het misgaat flush ik mijn potten en maak ik een nieuwe samenstelling. Bij organisch is dat wat lastiger en blijft het gissen.
They are minerals.
pi_172165771
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 12:23 schreef Stratotanker het volgende:
[...]

Heb je een foto van de plant, grond en standplaats?

Net foto's gemaakt:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is er nodig om dit plantje een gelukkiger leven te geven?
Twiddel
pi_172165928
quote:
0s.gif Op maandag 3 juli 2017 15:08 schreef Stratotanker het volgende:
Kant-en-klare potgrond bevat voedingsstoffen voor 3 tot 6 maanden ... Als het al voedingsstoffen bevat. Dat betekent dus dat je iedere 6 maanden de grond volledig uit de wortels moet verwijderen. Niemand zit daarop te wachten, vandaar dat ik zelf geen potgrond meer gebruik.

Ik maak gebruik van een zelf samengesteld substraat bestaande uit grind en kleikorrels. Het is onmogelijk om deze grond te verzadigen met water. Er is altijd zuurstof bij de wortels aanwezig, dus wortelrot is vrijwel onmogelijk. Als het mengsel te zwaar wordt maak ik gebruik van 1:1:1 grind, kleikorrel en boomschors.

Deze grond bevat dus geen voedingsstoffen. Deze voed ik dan bij met een zeer complete A+B vloeibare plantenvoeding met Calcium en Magnesium wanneer ik de planten water geef. Het voordeel van dit substraat is dat ik altijd de voedingsstoffen volledig eruit kan wassen.

Hier kan je het grind + kleikorrel mengsel zien.
Hier kan je het grind + kleikorrel + boomschors mengsel zien.
Wat een goed idee! Ik ga het ook proberen.
Mijn planten gaan altijd dood of worden niet meer mooi door wortelrot.
pi_172166740
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 15:41 schreef Spriet4 het volgende:

[..]

Wat een goed idee! Ik ga het ook proberen.
Mijn planten gaan altijd dood of worden niet meer mooi door wortelrot.
Geef je dan niet gewoon te veel water? Of heb je dichte potten waar het water niet weg kan lopen?
pi_172166864
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 16:16 schreef Farenji het volgende:

[..]

Geef je dan niet gewoon te veel water? Of heb je dichte potten waar het water niet weg kan lopen?
Ik heb van die plasic pot die je meekrijgt, in een dichte pot. Ik denk wel dat ik te veel water geef, maar ik kan nooit schatten hoeveel genoeg is.
pi_172169918
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 16:20 schreef Spriet4 het volgende:

[..]

Ik heb van die plasic pot die je meekrijgt, in een dichte pot. Ik denk wel dat ik te veel water geef, maar ik kan nooit schatten hoeveel genoeg is.
Deze plant heeft inderdaad teveel water gehad. Dat is ook zichtbaar aan de dode bladpunten. Deze verkleuren van geel naar bruin. Vermoedelijk zijn de wortels ook afgestorven. De rest van de plant wordt dan erg bleek. Eigenlijk is de plant letterlijk gestikt. Dit is een veel, heel veel voorkomend probleem bij kamerplanten. Eerlijk gezegd ... ik zie dit vroeg of laat altijd gebeuren als iemand een plant in de huiskamer heeft staan ...

Als je gebruik maakt van dat type grond maakt het niet eens zoveel uit of je gebruik maakt van een open of dichte pot. Een open pot voorkomt in elk geval niet altijd dat er een plas water achterblijft. Door de balans in de capillaire werking van de (dichte) grond en de zwaartekracht zal er altijd en plas water onder in de pot blijven staan. Dit is soms ook zichtbaar bij een plant die in een stenen pot staat. Er wordt dan een duidelijke nat/droog scheidingslijn zichtbaar. Oma's wijsheden zoals grind of scherven onder in de pot heeft allemaal geen zin. Zelfs je vinger in de grond drukken geeft niet voldoende informatie, omdat de grond bovenop volledig uitgedroogd kan zijn terwijl er onderin de pot dus een plas water staat.

De enige manier om dit te voorkomen is door het verkleinen van de capillaire werking (korrelgrootte groter dan 3mm), door een lont onderin de pot te plaatsen of natuurlijk door een heeele hoge pot te nemen, zodat de wortels daar nooit komen ... Bij de korrelgrote groter dan 3mm kan het water vrij uit de pot lopen zonder dat er een balans ontstaat en er een plas achterblijft. De zwaartekracht kan namelijk zijn werk goed doen. Een lont zorgt er feitelijk voor dat de bodem van de pot virtueel lager wordt gelegd. Door de capillaire werking wordt het water uit de pot verplaatst. Dit is overigens een van de hoofdredenen waarom ik gebruik maak van mijn substraat. Dat voorkomt al deze problemen. Maar het is zeker niet de enige oplossing of enige juiste samenstelling.

Voor nu kan je de grond even laten uitdrogen. Voordat je water geeft even de plastic pot via de onderzijde voelen of er nog water aanwezig is. Zo niet dan kan je bewateren. Zo wel, nog even wachten. Het is dan even hopen dat de plant voldoende energie heeft om nieuwe wortels te maken. Succes!

Even een voorbeeldje van wat ik online vond. De pot is aan de onderzijde zeiknat, terwijl de bovenzijde droog lijkt. Dit is een roodstenen pot waardoor water zelfs via de wanden kan afvloeien en met een heel groot gat aan de onderzijde. Ondanks dat blijft er weldegelijk een plas water onder in de pot staan. Dit wordt dus veroorzaakt door de balans in capillaire werking van de potgrond en de zwaartekracht. Een wortel die zich continu in water bevindt gaat vroeg of laat dood. Of zelfs rotten en dat kan uitbreiden tot in de plant zelf.

foto-2.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Stratotanker op 04-07-2017 19:04:17 ]
They are minerals.
pi_172171702
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 18:37 schreef Stratotanker het volgende:

[..]

Deze plant heeft inderdaad teveel water gehad. Dat is ook zichtbaar aan de dode bladpunten. Deze verkleuren van geel naar bruin. Vermoedelijk zijn de wortels ook afgestorven. De rest van de plant wordt dan erg bleek. Eigenlijk is de plant letterlijk gestikt. Dit is een veel, heel veel voorkomend probleem bij kamerplanten. Eerlijk gezegd ... ik zie dit vroeg of laat altijd gebeuren als iemand een plant in de huiskamer heeft staan ...

Als je gebruik maakt van dat type grond maakt het niet eens zoveel uit of je gebruik maakt van een open of dichte pot. Een open pot voorkomt in elk geval niet altijd dat er een plas water achterblijft. Door de balans in de capillaire werking van de (dichte) grond en de zwaartekracht zal er altijd en plas water onder in de pot blijven staan. Dit is soms ook zichtbaar bij een plant die in een stenen pot staat. Er wordt dan een duidelijke nat/droog scheidingslijn zichtbaar. Oma's wijsheden zoals grind of scherven onder in de pot heeft allemaal geen zin. Zelfs je vinger in de grond drukken geeft niet voldoende informatie, omdat de grond bovenop volledig uitgedroogd kan zijn terwijl er onderin de pot dus een plas water staat.

De enige manier om dit te voorkomen is door het verkleinen van de capillaire werking (korrelgrootte groter dan 3mm), door een lont onderin de pot te plaatsen of natuurlijk door een heeele hoge pot te nemen, zodat de wortels daar nooit komen ... Bij de korrelgrote groter dan 3mm kan het water vrij uit de pot lopen zonder dat er een balans ontstaat en er een plas achterblijft. De zwaartekracht kan namelijk zijn werk goed doen. Een lont zorgt er feitelijk voor dat de bodem van de pot virtueel lager wordt gelegd. Door de capillaire werking wordt het water uit de pot verplaatst. Dit is overigens een van de hoofdredenen waarom ik gebruik maak van mijn substraat. Dat voorkomt al deze problemen. Maar het is zeker niet de enige oplossing of enige juiste samenstelling.

Voor nu kan je de grond even laten uitdrogen. Voordat je water geeft even de plastic pot via de onderzijde voelen of er nog water aanwezig is. Zo niet dan kan je bewateren. Zo wel, nog even wachten. Het is dan even hopen dat de plant voldoende energie heeft om nieuwe wortels te maken. Succes!

Even een voorbeeldje van wat ik online vond. De pot is aan de onderzijde zeiknat, terwijl de bovenzijde droog lijkt. Dit is een roodstenen pot waardoor water zelfs via de wanden kan afvloeien en met een heel groot gat aan de onderzijde. Ondanks dat blijft er weldegelijk een plas water onder in de pot staan. Dit wordt dus veroorzaakt door de balans in capillaire werking van de potgrond en de zwaartekracht. Een wortel die zich continu in water bevindt gaat vroeg of laat dood. Of zelfs rotten en dat kan uitbreiden tot in de plant zelf.

[ afbeelding ]
Hartelijk dank voor deze info!
Hopelijk doe ik het goed deze keer. ^O^
pi_172184756
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 19:44 schreef Spriet4 het volgende:

[..]

Hartelijk dank voor deze info!
Hopelijk doe ik het goed deze keer. ^O^
Succes! ^O^ Ik zie trouwens net dat ik de verkeerde had gequote over de Palm. Ik bedoelde natuurlijk summer2bird, excuus.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2017 12:23 schreef Stratotanker het volgende:
Een Nederlandse plantenhouderij heeft een nieuwe soort van de Zamioculcas op de markt gezet. De Zamioculcas Raven. Een geheel zwarte versie van de Zamioculcas Zamiifolia. Met 18e per klein potje helaas nog eeerg duur. Maar oh mijn god, wat een sexy plant in het zwart. Ik ga hem denk ik oppikken, even kijken of de kleur mee te stekken valt. Duurt wel 2 jaar ...

Dit is trouwens best wel een happening. De Zamioculcas (ZZ) is wereldwijd een erg populaire plant. Ondanks dat zat er weinig vernieuwing in. Dat een Nederlands bedrijf nu een nieuw soort op de markt zet is heel erg bijzonder eigenlijk.

Snel even opgepikt. :7 Het is niet de eerste keer dat een plant plotseling van de markt verdwijnt. Enkele jaren geleden nog met de Zamioculcas Micro. Daar waren er maar 30000 van op de markt gezet en is tegenwoordig nergens meer vindbaar. It's a beauty. :7
They are minerals.
pi_172184786
Foto van jouw plant? Zwart O+
Tonight I think I'll walk alone.
pi_172186263
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juli 2017 11:10 schreef Stratotanker het volgende:

[..]

Succes! ^O^ Ik zie trouwens net dat ik de verkeerde had gequote over de Palm. Ik bedoelde natuurlijk summer2bird, excuus.

[..]

Snel even opgepikt. :7 Het is niet de eerste keer dat een plant plotseling van de markt verdwijnt. Enkele jaren geleden nog met de Zamioculcas Micro. Daar waren er maar 30000 van op de markt gezet en is tegenwoordig nergens meer vindbaar. It's a beauty. :7
Bedankt voor het advies, daar heb ik nog eens wat aan :D ^O^ *O* *O*
Twiddel
pi_172188238
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juli 2017 11:12 schreef mjan het volgende:
Foto van jouw plant? Zwart O+
Ze zitten nog weer in een kweekpot. Kunnen ze even acclimatiseren en groeien in het zonnetje. Binnenkort even een mooie grote hoogglans pot bij zoeken. Jammer dat het zwart hier zo verzadigd zwart lijkt. Ze hebben hele mooie gevederde glanzende bladeren. O+

uOeGjuj.jpg

quote:
99s.gif Op woensdag 5 juli 2017 12:32 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Bedankt voor het advies, daar heb ik nog eens wat aan :D ^O^ *O* *O*
Graag gedaan en succes! ^O^
They are minerals.
pi_172437131
Woei, na drie maanden wortelschieten heeft mijn Euphorbia Trigona er dan eindelijk een aantal joekels van wortels uitgegooid! Het duurde even maar het stekje slaat aan gelukkig. Dit is een heerlijke en blijvende herinnering aan een prachtige vakantie. :)

KJM82yd.jpg

wRXVnq6.jpg

Deze E. Lactea laat nog even op zich wachten.

home-design.jpg

[ Bericht 11% gewijzigd door Stratotanker op 15-07-2017 15:37:05 ]
They are minerals.
pi_172478428
Oooee, kamerplantentopic. Deze week toch maar eens foto's maken. Denk dat ik een stuk of 40 kamerplanten/cactussen/succulenten in de woonkamer heb staan. Grote hobby van mij :)
Mijn kookblog: FoodBezig.nl
-= You call it facial hair. I call it awesomeness escaping through my face. =-
pi_172515443
quote:
0s.gif Op maandag 17 juli 2017 09:39 schreef Molleman het volgende:
Oooee, kamerplantentopic. Deze week toch maar eens foto's maken. Denk dat ik een stuk of 40 kamerplanten/cactussen/succulenten in de woonkamer heb staan. Grote hobby van mij :)
Maak er wat moois van! Ik ben benieuwd. *O*
They are minerals.
pi_172517013
Nieuwe monstera :^
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')