abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_171918915
Hey iedereen,

Ik zit zojuist in dubio omtrent mijn studiekeuze. Beide studies zijn op WO-niveau. Allereerst vind ik de mechanical engineering (werktuigbouwkunde) vrijwel aanspreken, aangezien ik vrijwel een interesse heb in de mechatronica en het ontwerp ervan, hoe motoren in elkaar zitten en werken, bewegende objecten en machines, de innovatieve aspecten binnen deze field, etc. met betrekking tot de voertuigkunde, nog specifieker de automotive richting. Het omvat veelal natuurkundige en wiskundige aspecten, wat ik persoonlijk een pre vind.

Maar aan de andere kant vind ik ook de medische levenswetenschappen, die voornamelijk de medisch-technische richting beslaat, weer aansprekend. Hierbij ligt de nadruk bijvoorbeeld bij het onderzoeken van ziektes en het onderzoeken en creeren van medicijnen, evenals het verkrijgen van informatie rondom dergelijke aspecten binnen de geneeskunde. Ook kun je er bijv. klinisch technoloog mee worden, beroepen binnen de natuurkunde en scheikunde op bijv fysiologisch gebied, etc. etc. Ik vind daarnaast ook de toepassingen en grondslagen omtrent de biotechnology vrijwel interessant.

Wat ik onder andere ook belangrijk vind is de ratio van banen en richtingen die je na een bepaalde studie zou kunnen verkrijgen, baanstabiliteit (op de langere termijn), een baan met redelijk wat variatie en een goed salaris. Uiteraard is dit bijna een 'utopia' te noemen, aangezien geen enkele baan in principe 'perfect' bij je zal hoeven passen en is het alsnog onzeker omtrent de vraag en het aanbod op de banenmarkt op de langere termijn.

Ik heb zelf nog een beetje rondgekeken op vacaturesites die dergelijke banen, na het afstuderen binnen de genoemde twee richtingen, aanbieden. Beide 'sectoren' kennen banen met een relatief goed salaris (bijv. 2750 4000 euro, soms ook al vanaf het begin), maar bepaalde banen aansluitend op een afgeronde mechanical engineering-opleiding bieden bijvoorbeeld weer 60000-100000 euro als jaarsalaris aan.

Het punt is uiteindelijk dat ik een zo goed en rendabel mogelijke keuze wil maken op de langere termijn. Uiteraard, niks is direct even zeker in de toekomst, maar er wordt in dit geval uitgegaan van een hypothetische kansbenadering voor het verkrijgen van een zo hoog mogelijk rendement na het volgen van een studie en het aannemen van een bepaalde baan.

Heeft iemand enigszins ervaring en/of insights omtrent (een van) deze genoemde studies en/of sectoren, eventueel tevens omtrent bovenstaande omslaande aspecten en zou diegene me wellicht aldus verder willen helpen?

Bij voorbaat dank! :)
Shay
pi_171930258
Het ontwikkelen van medicijnen klinkt mij meer als farmacie in de oren.

Je kunt je met werktuigbouwkunde ook specialiseren richting medische technologie. Dan kom je wel op het grensvlak van beide kanten terecht.

Overigens denk ik dat dit ook makkelijker te bereiken is vanuit werktuigbouwkunde dan vanuit medische levenswetenschappen. Zeker omdat deze studie als zwaarder / moeilijker wordt gezien en je baankans en mogelijkheden daarmee groter zijn. Je kunt natuurlijk ook binnen je studie een minor in de richting van het andere vakgebied volgen dat je interesse heeft.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')