abonnement Unibet Coolblue
pi_171864925
De vele Syrische vluchtelingen in Libanon konden aanvankelijk rekenen op steun van de bevolking daar. Maar naarmate hun verblijf permanente vormen aanneemt, groeit de ergernis.

Als ze de telefoon opneemt, begint Tanya Derkaina zich meteen te verontschuldigen. "Sorry dat ik niet geantwoord heb op je mail. Maar ik kan het niet opbrengen", zegt de Libanese vrouw die in Beiroet in de marketing werkt. "Voor de Syrische vluchtelingen hier wordt het slechter en slechter. Het grijpt me te veel aan. Ik wil er niet meer over praten."

Vorig jaar vertelde ze nog uitgebreid over de kleding en lakens die ze naar vluchtelingen bracht, samen met haar familie. Over de solidariteit die veel Libanezen voelen met de Syriërs. Vaak hebben ze immers hetzelfde bloed, en sommigen moesten zelf op de vlucht slaan tijdens de bloedige oorlog die Libanon tussen 1975 en 1990 verscheurde. Derkaina zag dat de situatie door de enorme aantallen vluchtelingen moeilijk was, maar toonde toch een zeker optimisme. Dat is ze een jaar later helemaal kwijt. "Ik ben er verdrietig over. Gedeprimeerd. Ik ga echt ophangen nu."

Bijverdienen:

De omvang van het probleem is nauwelijks veranderd. Nog steeds herbergt Libanon zeker anderhalf miljoen vluchtelingen uit buurland Syrië, die een veilig heenkomen zochten nadat daar in 2011 de oorlog uitbrak.

Maar hoe langer de vluchtelingen blijven, hoe meer ze met de nek worden aangekeken. "Het wordt erger en erger. Ze behandelen ons als insecten", zegt vluchteling Hamed, die niet met zijn achternaam in de krant wil. De magere man van 29 leunt tegen een muur in Hamra, een wijk in het centrum van Beiroet waar veel vluchtelingen terecht zijn gekomen. Hamed vluchtte vijf jaar geleden uit Deir al-Zor, een stad in Oost-Syrië die nu in handen van president Assad, maar regelmatig onder vuur ligt van Islamitische Staat. Hij deelt in Hamra een appartement met nog acht anderen. "Werken mag ik niet. Ik was bijna klaar met mijn opleiding als kunstschilder, maar daar heb ik hier niks aan." Hamed doet een paar keer per week boodschappen voor een ouder Libanees echtpaar. Ook masseert hij ze af en toe. Daarvoor krijgt hij geen geld, maar mag hij met het stel mee-eten. "Het is in ieder geval iets, maar ik weet niet hoe lang ik dit volhoud. Ik stond in januari op het punt naar de Verenigde Staten te gaan, toen president Trump besloot dat Syrische vluchtelingen niet meer werden toegelaten. Ik heb nu gesprekken bij de Zweedse ambassade."

Andere Syriërs - vooral vrouwen met kinderen - proberen wat geld bij elkaar te sprokkelen door te bedelen. In Hamra wemelt het verder van de schoenpoetsers - het is inmiddels onmogelijk door de hoofdstraat te lopen zonder te worden achtervolgd door een man met schoenpoets en borstel in zijn hand. Officieel mogen ze alleen in de landbouw, de bouw en als schoonmaker werken, maar veel Syriërs verdienen zwart bij in de horeca of telefoonwinkels, meestal zonder enige vorm van contract of verzekering. En tegen de helft van het gangbare Libanese loon.

Tikkende tijdbom:

Nu die situatie steeds vastere vormen aanneemt, groeit bij de Libanese bevolking de ergernis. En niet alleen vanwege de economische gevolgen. Sommige dorpen, vooral dicht bij de grens, herbergen meer Syriërs dan Libanezen. Wegen en riolen raken verstopt, de stroomvoorziening overbelast: de toch al krakkemikkige Libanese infrastructuur is niet berekend op de plotselinge toename van de bevolking met een kwart.

Politici beginnen zich inmiddels steeds meer af te zetten tegen de vluchtelingen. Het geduld van de burgemeesters van twee voorsteden van Beiroet raakte onlangs op. Zij lieten de winkels van Syriërs sluiten. Moeilijk was dat niet: volgens de wet waren die winkels immers illegaal. Libanezen die Syriërs in dienst hadden, werd verteld dat ze hun zaak moesten sluiten, tenzij ze hun werknemers ontsloegen. Andere burgemeesters willen dat de Syriërs helemaal vertrekken. Het leger is begonnen met de ontruiming van tentenkampen in het noorden van het land, zonder dat duidelijk is waar de vluchtelingen heen moeten.

Premier Saad Hariri sprak in april in Brussel van een tikkende tijdbom, terwijl hij rijke landen om miljarden extra steun vroeg voor opvang en infrastructuur. De EU, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en talloze hulporganisaties zijn al in Libanon actief. Maar volgens Hariri moeten zij veel meer investeren om te zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt. "Het Libanese volk kan deze druk niet aan. Er is geen werk voor de Libanezen, en de elektriciteitsvoorziening, gezondheidszorg en voedselvoorziening staan onder druk. De situatie is nu erg moeilijk." Hij dreigde dat de regering op zoek zou gaan naar opvang in 'andere plaatsen dan Libanon' als de internationale gemeenschap niet met meer geld over de brug kwam.

Strenger beleid:

Voor sapverkoper Ali Ridar in Hamra komt het strengere beleid geen moment te vroeg. Wat hem betreft mogen Syriërs helemaal niet meer werken. Vorig jaar al klaagde hij dat Syriërs met hun lage lonen veel werk inpikten, nu beweert hij dat er in de wijk nauwelijks nog Libanezen te vinden zijn. "Het wordt steeds erger. Die schoonmakers daar zijn ook Syriërs", zegt hij, terwijl hij over de toonbank van zijn zaak La Maison Rouge hangt en de straat in wijst. "Die bouwplaatsen overal in de stad: het zijn allemaal Syriërs die daar werken." Hij stopt drie appels en een bosje wortels in een sapcentrifuge; voor hem heeft hij stapels grapefruits, ananassen en avocado's uitgestald. "Om een normaal leven te kunnen leiden, heb je hier 2000 dollar per maand nodig. Met mijn werk hier verdien ik 800 dollar. Mijn zoon heeft gestudeerd maar staat in een kledingzaak. Daarvoor krijgt hij 700 dollar."

Voormalig buurman Shady Hmayed is inmiddels verhuisd naar een paar straten verderop. Daar heeft hij een nieuwe telefoonwinkel geopend. Hij vertelde een jaar geleden over Syrische concurrenten, die geen verstand hebben van ondernemen en hun telefoons te goedkoop verkopen en zo na enkele maanden al op over de kop gaan. "Dat is niet veranderd. Maar gelukkig heb ik vaste klanten en repareer ik ook telefoons, zo houd ik het hoofd boven water", zegt hij, terwijl hij een Samsung openschroeft. "Ik heb het gezien ja, op tv, dat burgemeesters de zaken van Syriërs sluiten. Van mij mag dat ook hier in Hamra gebeuren."

Politieke exploitatie:

Maar andere geluiden zijn er ook. Publicist Kareem Chehayeb maakt zich druk om de munt die Libanese politici in zijn ogen uit de situatie slaan. "Niet de vluchtelingen zijn een tikkende tijdbom, maar hun politieke exploitatie is dat wel", zegt hij geërgerd in een café in Hamra. "De publieke dienstverlening in Libanon is slecht, maar dat is al jaren zo, ook voor de vluchtelingen kwamen. Alleen komt het politici van alle gezindten heel goed uit hen de schuld te geven van de problemen."

Chehayeb noemt als voorbeeld de stroomvoorziening - Libanon heeft nog steeds niet dag en nacht elektriciteit. Beiroet staat vol met dieselgeneratoren om de dagelijkse onderbreking op te vangen. "Dat komt door jaren van mismanagement, verwaarlozing en politieke ruzies. Maar wat deed de minister van energie onlangs? Die zei dat het stroomtekort allang zou zijn opgelost als de vluchtelingen er niet waren geweest."

Frustratie:

Het echte probleem zit volgens Chehayeb in de verdeling van de macht in Libanon. Die loopt na de burgeroorlog via sektarische, religieuze lijnen, waarbij de elites binnen iedere groep min of meer hun gang kunnen gaan zolang ze de andere groepen niet lastigvallen. "De overheid heeft ambtenaren op de loonlijst staan die nooit werken. Mobiele communicatie is onnodig duur, doordat de markt verdeeld is door twee aanbieders - een uit Egypte en een uit Koeweit. Er is vrede, maar geen goede functionerende democratie en economie."

Dat leidt tot frustratie bij veel Libanezen, en de vluchtelingen zijn voor politici nu een handige zondebok. "Nu worden kleine Syrische ondernemers dus uit hun winkels gezet. Maar ik zie de Porsches met nummerplaten uit Damascus nog gewoon rondrijden. Die mensen hebben niets te vrezen, want zij hebben goede banden met politici hier." Chehayeb vreest dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan, als politici Libanezen en Syriërs verder tegen elkaar opzet.

Internationale hulpverleners merken de toegenomen spanningen. "Dit is al het zevende jaar van de crisis. Het is normaal dat de toename van de druk op infrastructuur en diensten tot ruzie leidt. En sommigen laten hun ongenoegen luid en duidelijk blijken", zegt Khaled Kabbara van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Hij constateert dat de toestand onder de maat is in de 'nederzettingen' voor vluchtelingen . "Laten we ook niet vergeten dat veel Libanezen nog steeds ongelooflijk vrijgevig en behulpzaam zijn", voegt hij toe. Dat geldt in mindere mate voor de internationale gemeenschap. Kabbara wijst er fijntjes op dat andere landen, waarvan een groot deel het belangrijk vindt dat oorlogsvluchtelingen in de regio worden opgevangen, hun beloftes niet nakomen. "Voor ons werk van vorig jaar hadden donorlanden 2,48 miljard euro toegezegd. In december was nog maar de helft ook daadwerkelijk betaald. Dat maakt het werken hier, en het verbeteren van de situatie voor Syriërs en Libanezen, er niet makkelijker op."

De achternaam van Hamed is bij de redactie bekend.

Aantal vluchtelingen:

Officieel verblijven er 1.011.366 Syrische vluchtelingen in Libanon, maar het eigenlijke aantal ligt hoger. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR mag van de Libanese overheid al meer dan twee jaar nieuwkomers niet meer registreren, om onrust te voorkomen. Volgens officieuze schattingen zijn het er in totaal nu 1,5 tot 1,8 miljoen - en dat op een bevolking van nog geen 5 miljoen. De hele EU, met honderd keer zoveel inwoners, herbergt minder Syriërs. De grensovergangen met Syrië zitten voor vluchtelingen inmiddels op slot, behalve voor bijvoorbeeld medische noodgevallen.

Bron: https://www.trouw.nl/home(...)lingen-beu~ad5f1c8e/

''Volgens officieuze schattingen zijn het er in totaal nu 1,5 tot 1,8 miljoen - en dat op een bevolking van nog geen 5 miljoen.''

Triest, opvang in de regio werkt ook lang niet altijd goed.

Tevens interpunctie aangepast vanwege leesbaarheid.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865032
Logische reactie. Dat krijg je dus als de verkeerden de baas worden in een land. Dan krijg je automatisch vluchtelingen. En niet iedereen vindt dat leuk.
Valt me trouwens wel wat op: overal waar Islam is, daar is ellende.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_171865084
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:15 schreef Sigaartje het volgende:
Logische reactie. Dat krijg je dus als de verkeerden de baas worden in een land. Dan krijg je automatisch vluchtelingen. En niet iedereen vindt dat leuk.
Valt me trouwens wel wat op: overal waar Islam is, daar is ellende.
Overal waar geloof is, daar is ellende.

Goed je weer te zien posten. _O_
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865100
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:17 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Overal waar geloof is, daar is ellende.

Goed je weer te zien posten. _O_
Dank je! :7
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_171865155
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:17 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Dank je! :7
No problemo.

Vind het altijd wat makkelijk ''opvang in de regio'', de regio is ook een keer vol. Maar als die lui allemaal naar Europa komen hebben we wel een probleem met z'n allen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865247
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:19 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

No problemo.

Vind het altijd wat makkelijk ''opvang in de regio'', de regio is ook een keer vol. Maar als die lui allemaal naar Europa komen hebben we wel een probleem met z'n allen.
Wat ik zelf hoor is dat die lui soms hele sommen geld moeten betalen voor de overtocht. Dat zijn vaak duizenden dollars. Dan denk ik: waarom doe je dat. Als je een leuke spaarrekening hebt van duizenden dollars, betekent het dat je het goed hebt, anders kun je niet sparen.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_171865325
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:22 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Wat ik zelf hoor is dat die lui soms hele sommen geld moeten betalen voor de overtocht. Dat zijn vaak duizenden dollars. Dan denk ik: waarom doe je dat. Als je een leuke spaarrekening hebt van duizenden dollars, betekent het dat je het goed hebt, anders kun je niet sparen.
Mwhoa, dat ligt toch wat anders. Aan een vette bankrekening heb je niet zo veel als er echt bommen uit de lucht vallen.

Vaak heb je ook echt situaties zoals ''kruistocht in spijkerbroek'', als je begrijpt wat ik bedoel. Vaak legt de hele familie geld in en sturen ze de meeste fitte persoon, dat is vaak de oudste zoon.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865371
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:24 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Mwhoa, dat ligt toch wat anders. Aan een vette bankrekening heb je niet zo veel als er echt bommen uit de lucht vallen.

Vaak heb je ook echt situaties zoals ''kruistocht in spijkerbroek'', als je begrijpt wat ik bedoel. Vaak legt de hele familie geld in en sturen ze de meeste fitte persoon, dat is vaak de oudste zoon.
Oh, op die manier. Kruistocht in spijkerbroek, mooie uitdrukking.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_171865478
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:26 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Oh, op die manier. Kruistocht in spijkerbroek, mooie uitdrukking.
Wat ik daarmee bedoel is dat mensen soms van alles beloofd is en dan komen ze eenmaal op het strand, en dan is er gewoon niks. Net zoals in het boek; een kruistocht naar het 'beloofde land' maar uiteindelijk worden de kinderen verkocht op de slavenmarkt.

Als het aan mij lag schopten we elke gelovige het land uit en stopten we per direct met het importeren van kansloze uitkeringstrekkers. Maar ik vind ook dat je als land een taak hebt om bij te dragen aan een betere wereld, stop er daarom zoveel geld in als nodig is, maar eenmaal hier gaan mensen nooit meer weg.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865630
Afhankelijk van waar een Syriër precies voor is gevlucht, is er dan niet inmiddels weer een veilig(er) gebied waar naar kan worden teruggekeerd?
  donderdag 22 juni 2017 @ 18:45:43 #11
468509 _--_
In varietate concordia
pi_171865868
Daarom moet EU meer opnemen!
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
pi_171865877
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:35 schreef Physsic het volgende:
Afhankelijk van waar een Syriër precies voor is gevlucht, is er dan niet inmiddels weer een veilig(er) gebied waar naar kan worden teruggekeerd?
Goede vraag.

Er zijn echt moderne delen in Afrika waar men wel wat hoogopgeleide mensen kan gebruiken.

Kijk naar Dubai.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865912
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:46 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Goede vraag.

Er zijn echt moderne delen in Afrika waar men wel wat hoogopgeleide mensen kan gebruiken.

Kijk naar Dubai.
Dubai is geen Afrika :p
pi_171865916
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:45 schreef _--_ het volgende:
Daarom moet EU meer opnemen!
Dat heeft niet zoveel zin, de stroom is eindeloos. Uit mijn hoofd zijn er meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht.

Red Afrika, investeer in alternatieve energie, leer mensen vissen in plaats van ze vis te geven.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171865956
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:47 schreef Yasmin23 het volgende:

[..]

Dubai is geen Afrika :p
I stand corrected.

Wat ik bedoelde te zeggen is dat Dubai in 20 jaar tijd echt gewoon 100 procent verbeterd is. Dat kan ook in andere gebieden als men daar maar investeert.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  donderdag 22 juni 2017 @ 18:49:38 #16
468509 _--_
In varietate concordia
pi_171865972
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:47 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat heeft niet zoveel zin, de stroom is eindeloos. Uit mijn hoofd zijn er meer dan 60 miljoen wereldwijd op de vlucht.

Red Afrika, investeer in alternatieve energie, leer mensen vissen in plaats van ze vis te geven.
In een veel dunnerbevolkte Europa kan makkelijk 60 miljoen mensen bij. als je ze allemaal verdeeld over de staten en de grote ervan mee rekent is het zo opgelost.

(wel terroristen filteren)
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
  donderdag 22 juni 2017 @ 18:50:17 #17
468509 _--_
In varietate concordia
pi_171865986
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:47 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat heeft niet zoveel zin, de stroom is eindeloos. Uit mijn hoofd zijn er meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht.

Red Afrika, investeer in alternatieve energie, leer mensen vissen in plaats van ze vis te geven.
Dat is bijna onmogelijk.
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
pi_171865999
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:49 schreef _--_ het volgende:

[..]

In een veel dunnerbevolkte Europa kan makkelijk 60 miljoen mensen bij.

Nee, dat kan niet. En waarom zou Europa / EU dat überhaupt willen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  donderdag 22 juni 2017 @ 18:52:20 #19
468509 _--_
In varietate concordia
pi_171866027
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:50 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Nee, dat kan niet. En waarom zou Europa / EU dat überhaupt willen.
Omdat europa anders omsingeld raakt door oorlogzuchtige landen. Die mensen gaan of vluchten of gaan meedoen met de militair en terroristische organisaties.
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
pi_171866051
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:52 schreef _--_ het volgende:

[..]

Omdat europa anders omsingeld raakt door oorlogzuchtige landen. Die mensen gaan of vluchten of gaan meedoen met de militair en terroristische organisaties.
Volgens mij moet jij eens een dikke van Dale lezen.

Natuurlijk gaat dat niet gebeuren en natuurlijk gaat de EU geen 60 miljoen vluchtelingen opnemen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171866082
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:47 schreef BoneThugss het volgende:

[..]
Red Afrika, investeer in alternatieve energie, leer mensen vissen in plaats van ze vis te geven.
Wat heeft Afrika hier mee te maken? :P
pi_171866190
quote:
1s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:54 schreef Physsic het volgende:

[..]

Wat heeft Afrika hier mee te maken? :P
Daar kunnen toch een hoop vluchtelingen terecht. :P

Er staan daar hele gebieden leeg, geef mensen mogelijkheden en er kunnen hele steden gebouwd worden. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_171866277
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:17 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Overal waar geloof is, daar is ellende.

Goed je weer te zien posten. _O_
Elk geloof is pure aids.

Islam staat enkel stipt op de 1e plek. 2e plek de Christenen en op de 3e de rest
pi_171866350
quote:
1s.gif Op donderdag 22 juni 2017 19:00 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Elk geloof is pure aids.

Islam staat enkel stipt op de 1e plek. 2e plek de Christenen en op de 3e de rest
Hmm, ja. Dat klopt wel.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  donderdag 22 juni 2017 @ 19:05:01 #25
468509 _--_
In varietate concordia
pi_171866370
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2017 18:53 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Volgens mij moet jij eens een dikke van Dale lezen.

Natuurlijk gaat dat niet gebeuren en natuurlijk gaat de EU geen 60 miljoen vluchtelingen opnemen.
Weet jij überhaupt waarom Afrika zo erg naar de klote is? Weet jij überhaupt waarom er tientallen terroristische organisaties zijn in Azië en Afrika?

Als je dat allemaal weet kan je makkelijk concluderen dat de schuld bij westerse landen zit. Dat weet ik en ook hoogstwaarschijnlijk jij. Het lijkt me dan ook logisch dat Europa en vooral Amerika hun problemen oplost zonder er een politiek spelletje van te maken. Het is 1 groot bende daar. circa 1 miljard mensen leven in die bende...

Misschien heb je gelijk, dat die 65.000.000* vluchtelingen nooit allemaal opgevangen gaan woorden. Maar dat hoort wel aangezien hun het probleem hebben veroorzaakt...
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')