abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 21 juni 2017 @ 20:11:31 #1
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171841439
registreer om deze reclame te verbergen
We hebben sinds kort al een mooi topic over klassieke interviews met onder meer diverse schrijvers. Het leek me interessant om dat onderwerp hier wat breder te trekken. Dit topic is bedoeld om videofragmenten en documentaires te plaatsen die een specifiek raakvlak hebben met TTK. Discussies over de geplaatste video's en tips voor toekomstige uitzendingen op televisie zijn uiteraard ook meer dan welkom.

De traditie dicteert dat TS begint, daarom hieronder alvast een documentaire over theater, een over taal, en een over kunst.

quote:
Bloot - een film over acteren
Documentaire ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Toneelgroep Amsterdam: over de essentie van acteren, kunstenaarschap en de menselijke behoefte aan verbinding. (NTR).
quote:
1708.w960.0.d7e5276.jpg

Het uur van de Wolf: Astrid (Lindgren)
‘Ik heb me nooit door tegenstand laten weerhouden.” Dit is een kenmerkende uitspraak van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zij staat centraal in de documentaire Astrid die Het Uur van de Wolf (NTR) op 22 juni uitzendt. De film geeft een ontroerend beeld van een eigenzinnige en onafhankelijke vrouw met een groot geheim, dat zij verwerkte in haar verhalen over eenzame jongens en sterke meisjes. Ze verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen kinderboeken. Diverse titels, waaronder Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en De Gebroeders Leeuwenhart, werden verfilmd.

Lindgren, geboren in 1907 in het Zweedse Vimmerby, had een onbezorgde jeugd op een boerderij. Ze kon als kind al goed schrijven. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen het eerste boek over haar beroemdste creatie Pippi Langkous. Daarmee kwam haar schrijverschap tot bloei. Het boek werd positief ontvangen in de pers, al waren er ook critici die in de rebellie van Pippi ‘de fantasie van een gestoord individu’ zagen.

Pippi mag dan een paard kunnen optillen; Lindgren zelf was ook een krachtige vrouw. Als 17-jarige werkte ze voor de lokale krant en stond ze in het dorp al bekend als vrijgevochten vrouw. Een jaar later was ze een ‘gevallen’ vrouw, zwanger van haar veel oudere baas. Dat betekende niet dat ze haar onafhankelijkheid op gaf. Integendeel. “Hij wilde met me trouwen, maar ik ging nog liever dood.” Ze ontvluchtte Vimmerby en vestigde zich in Stockholm. De prijs die ze voor haar vrijheid moest betalen was hoog: ze liet haar zoontje achter in een pleeggezin, wat haar diep raakte. Pas toen hij vier jaar was werden ze herenigd.

De documentaire geeft niet alleen een rijk beeld van Lindgrens leven dankzij diverse dagboekfragmenten en een grote hoeveelheid foto’s en films, maar biedt ook een prachtig tijdsbeeld van Zweden in de eerste helft van de twintigste eeuw. (NTR).

Uitzending: donderdag 22 juni 2017 om 22.55 uur op NPO 2
quote:
1685.w1920.0.0583152.jpg

Het Uur van de Wolf: Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel
Documentaire waarin de groep kunsthistorici die het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Bosch probeert te ontrafelen. In februari opent in Den Bosch een grote overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van de 500e sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Hieraan voorafgaand onderzoekt een groep kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell' Accademia alle overgebleven schilderijen. Met rntgenfotografie en infraroodtechnieken kunnen ze voor het eerst in de geschiedenis doordringen tot de onderste verflagen en zo een indruk krijgen van het creatieve proces van de 'duivelskunstenaar'. Elk detail wordt minutieus bekeken. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? En lukt het Den Bosch om zoveel belangrijke werken naar Nederland te halen? Pieter van Huijstee toont de precaire samenwerking van het Nederlandse wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project met de conservatoren van het Prado. Die beheren de grootste collectie van 'El Bosco', met daarin ook 'de Nachtwacht van Spanje': het fameuze drieluik De tuin der lusten. In Gent doen ze een ontdekking met grote gevolgen en in Antwerpen duikt een niet eerder aan Bosch toegeschreven tekening op. De camera is erbij als de experts een eerste blik werpen op de pentekening in privbezit, inmiddels groot nieuws. De film toont ook hoe de volstrekt vernieuwende stijl, de mysterieuze figuren en de morele boodschap van Bosch hun aantrekkingskracht nog lang niet verloren hebben. (NTR).

Uitzending: zondag 2 juli 2017 om 17.40 uur op NPO 2
pi_171841498
Mooi topic. Topic naar m'n hart. Ga er later voor zitten. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator maandag 26 juni 2017 @ 15:52:32 #3
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171965398
quote:
912364.pngKunstraadsels: Portret met twee tweelingen
Een bijzonder familieportret van een onbekende schilder wordt aan een grondig onderzoek onderworpen.

Op dit schilderij staat een echtpaar met 5 kinderen afgebeeld, de naam van de familie is niet bekend. Men is er altijd vanuit gegaan dat er 2 tweelingen op het schilderij te zien zijn; vrij uniek in de Gouden Eeuw. Maar zijn het inderdaad meerlingen? En kan dit professor Frans Grijzenhout verder helpen in zijn zoektocht naar de identiteit van de familie?

Het fraaie schilderij is aan een grondige opknapbeurt onderworpen. De vernislaag van het schilderij heeft het namelijk in de loop der jaren aardig te verduren gehad. De resultaten waren verbluffend en verrassend. De schoonmaakbeurt gaf de zoektocht ineens een andere wending. (MAX / NPO).
quote:
Recht van spreken - Jan Terlouw
Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw blikt terug op zijn werk en leven. De schrijver van onder andere het in 2008 verfilmde 'Oorlogswinter', was namens D66 actief als Kamerlid en minister van Economische Zaken.

De 84-jarige Jan Terlouw is nog steeds actief: als kleine boer op zijn landgoed in Twello, als veelgevraagd spreker en als auteur. In februari werd zijn roman Oorlogswinter in het kader van de nieuwe actie Geef mij maar een boek als eerste boek opnieuw uitgegeven.

Terlouw was aanvankelijk natuurkundige, maar na jaren van onderzoek besloot hij dat hij andere dingen wilde doen. In 1970 debuteerde hij met zijn eerste boek Pjotr. In dezelfde periode betrad hij de politiek. Eerst als gemeenteraadslid van Utrecht, later zelfs als D66-fractievoorzitter. Ook was Terlouw Minister van Economische Zaken in twee kabinetten Van Agt, maar na een verkiezingsnederlaag in 1982 verliet hij gedesillusioneerd de politiek. Terlouw noemt deelname aan het tweede kabinet Van Agt “de grootste fout” uit zijn politieke loopbaan. “Ik had moeten luisteren naar het stemmetje in mij dat zei: ‘dit kan niet’.” (MAX / NPO).
pi_172024040
registreer om deze reclame te verbergen
At the time of his death in April 1973, aged 91, Pablo Picasso had become one of the 20th century's most influential and prolific artists. Picasso has been painted as many men - genius, womaniser, egomaniac. His reputation is still fiercely debated. Brought up in the Spanish town of Malaga, he would represent himself as the mythological minotaur - half-man, half-bull. The bull craved the women who would feed his life and his art.

Picasso reconstructed the female form - to the point of total abstraction. Many women would find themselves damaged forever by the experience of being his partner. Now, for the first time, the people who knew him best tell the story of those women, giving a new insight into the artist and his work.

p02kq50y.jpg


:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_172024204
The Reality of Karel Appel 1962 ‘De werkelijkheid van Karel Appel’ Directed by Jan Vrijman

Documentary about the work and the unconventional approach of the painter Karel Appel. The film shows him flinging vast amounts of paint onto the canvas, resulting in dynamic paintings showing an overful, raging, run-away world. In 1962 awarded with a Golden Bear at the Berlinale.

https://vimeo.com/1575131

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator donderdag 29 juni 2017 @ 14:18:49 #6
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172043771
quote:
Museum Boijmans van Beuningen - De collectie als tijdmachine.
Carel Blotkamp en Rudi Fuchs bekijken de nieuwe collectieopstelling van museum Boijmans Van Beuningen.

Vanaf 24 juni 2017 is de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in een totaal andere opstelling te zien. Emeritus hoogleraar en kunstenaar Carel Blotkamp heeft een nieuwe indeling bedacht die naar verwachting bezoekers zal verleiden tot langer kijken; ‘Ik wil slow watching bevorderen.’

In deze video bezoekt Blotkamp de nieuwe collectieopstelling samen met Rudi Fuchs, kunsthistoricus, kunstcriticus en voormalig directeur van o.a. Stedelijk Museum Amsterdam. (ARTtube).
Ben gisteren even wezen kijken. Ziet er geweldig en fris uit. Blotkamp heeft bovendien een heleboel mooi werk uit de depots gered. De nadruk ligt nu wat meer op de moderne en eigentijdse kunst. Ook nieuw zijn de kabinetjes met kleine, tijdelijke presentaties. Het zaaltje voor David Salle (met muziek van Andy Williams) en het kabinet met tekeningen van Albrecht Drer en zijn tijdgenoten zijn hiervan het mooist.

Gelijktijdig opende trouwens een grote tentoonstelling met tekeningen van Richard Serra. Filmpje in de link.
quote:
Museum Boijmans van Beuningen - Richard Serra: Drawings, 2015-2017
Een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd komt naar Museum Boijmans Van Beuningen: de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (San Franscisco, 1938). Er zijn maar liefst tachtig recente tekeningen van zijn hand te zien. Ontdek in deze video hoe Serra deze maakte en hoor over zijn bijzondere band met Museum Boijmans van Beuningen.

Speciaal voor Boijmans maakte Serra de unieke reeks Rotterdam Horizontals en Rotterdam Verticals. De tekeningen zijn, samen met nooit eerder gexposeerde schetsboeken, een perfecte manier om de werkwijze en drijfveren van de kunstenaar te doorgronden. De werken tonen een fysieke inspanning en kracht, dynamiek en spontaniteit en zullen bezoekers niet onberoerd laten. Net als met zijn sculpturen, speelt Serra met zijn tekeningen direct in op ideen over tijd, werkproces en materiaal. Opvallend is dat de tekeningen intiemer, directer en soberder zijn dan voorgaand werk. (ARTtube).
pi_172047243
registreer om deze reclame te verbergen
De veelvraat Hugo Claus

44004.jpg

Hugo Claus was naast de meest bekroonde schrijver van het Nederlandse taalgebied ook schilder, scenarioschrijver, liedtekstschrijver, toneel- en filmregisseur, beeldend kunstenaar, mediapersoonlijkheid en vrouwengek. De veelvraat Hugo Claus onderzoekt een jaar na zijn zelfgekozen dood de vele talenten van de ongrijpbare alleskunner Claus en zijn liefde voor zowel het verhevene als het vulgaire. 'De waarheid bestaat maar drie minuten per jaar', aldus Claus die zichzelf als een geboren dilettant omschreef: 'Beleefd, dus onwaarachtig.' Hugo Claus, geboren in het Vlaamse Brugge in 1929, woonde en werkte, naast Parijs, Rome en Amsterdam, voornamelijk in Vlaanderen. In de vele honderden interviews die Claus gedurende ruim een halve eeuw gaf, creerde hij een beeld vol mythes, verdraaiingen en leugens. En daarvan is zijn zelfverklaarde luiheid, die ontkracht wordt door zijn enorme oeuvre . Op 19 maart 2008 koos hij na jaren Alzheimer zelf zijn moment van overlijden, wat leidde tot heftige euthanasiedebatten. Nu, een jaar na zijn dood, zoekt de documentaire naar de mythes rond de meesterspeler Claus en naar de waarde van zijn niet-literaire werk. Met unieke beelden uit de Vlaamse en Nederlandse omroeparchieven en vrienden van de schrijver waaronder Connie Palmen, Sylvia Kristel, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Remco Campert en Ellen Vogel. 'Hoe kan je genieten van een lekkere entrecote als je niet weet hoe vieze gehaktballen smaken? Hoe kan je neuken met een mooie vrouw als je niet met een eenogige bochel naar bed bent geweest? Ik wantrouw elk boek, elk meesterwerk, waar de vulgariteit geen rang in bekleedt.' (Hugo Claus)


:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator maandag 3 juli 2017 @ 23:11:34 #8
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172153066
quote:
TORRENTIUS-still05.jpgDe geheimzinnige 17e-eeuwse schilder en vrijdenker Johannes Torrentius was rijk, beroemd en berucht. Een libertijn die het geloof belachelijk maakte, gemarteld en veroordeeld wegens ketterij, vrijgekomen dankzij bemiddeling van het Koninklijk Huis en de Engelse koning. Slechts n werk van hem is bewaard gebleven; een mysterieus meesterwerk dat jarenlang als deksel op een vat rozijnen werd gebruikt. De filmmaker onderzoekt de zaak opnieuw, maar het raadsel lijkt alleen maar groter te worden. En hoe tolerant was Holland eigenlijk in die tijd?
Mooie documentaire over een briljante schilder.

[ Bericht 24% gewijzigd door Nibb-it op 03-07-2017 23:37:53 ]
  woensdag 5 juli 2017 @ 15:08:33 #9
7889 tong80
Spleenheup
pi_172190161
Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse is a 1991 documentary film about the production of the 1979 epic Vietnam War feature film Apocalypse Now. The original movie which the documentary is about was directed by Francis Ford Coppola and starred Marlon Brando, Martin Sheen, and Robert Duvall.

th?id=OIP.ULhZ12dauGXUEq-uzA5OiAEsDh&pid=15.1&P=0&w=228&h=172

Synopsis
The title is derived from the source material for Apocalypse Now, the Joseph Conrad novella Heart of Darkness. Using behind-the-scenes footage, and narrated by Eleanor Coppola, it chronicles how production problems including bad weather, actors' health and other issues delayed the film, increasing costs and nearly destroying the life and career of Francis Ford Coppola. In 1990, Eleanor Coppola turned her material over to two young filmmakers, George Hickenlooper and Fax Bahr (co-creator of MADtv), who then shot new interviews with the original cast and crew and intercut them with her existing material. After a year of editing, Hickenlooper, Bahr, and Coppola debuted their film at the 1991 Cannes Film Festival to universal critical acclaim.

th?id=OIP.zDBid7Tv1QLJHuFDweJMbwDcEe&pid=15.1&P=0&w=300&h=300

Awards
Originally aired on television in the United States, Hearts of Darkness won several awards: The National Board of Review, USA award for "Best Documentary", 1991, an American Cinema Editors award for "Best Edited Documentary", 1992, two Academy of Television Arts and Sciences awards for "Outstanding Individual Achievement – Informational Programming – Directing" and "Outstanding Individual Achievement – Informational Programming – Picture Editing", 1992, and the International Documentary Association award, 1992.


:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  zaterdag 8 juli 2017 @ 19:18:03 #10
7889 tong80
Spleenheup
pi_172276179
Looking for Richard is a 1996 documentary film directed by Al Pacino. The film is Pacino's directorial debut. It is both a performance of selected scenes of William Shakespeare's Richard III and a broader examination of Shakespeare's continuing role and relevance in popular culture. The film was featured at the Sundance Film Festival in January 1996 and it was screened in the Un Certain Regard section at the 1996 Cannes Film Festival.

51BNGXAGY7L._SL500_AA300_.jpg

Pacino plays both himself and the title character. The movie guides the audience through the play's plot and historical background. Pacino and several fellow actors, including Penelope Allen and Harris Yulin, act out scenes from the play.

In addition, the actors comment on their roles. Pacino also features other actors famous for performing Shakespeare, such as Vanessa Redgrave, Kenneth Branagh, John Gielgud, Derek Jacobi, James Earl Jones, and Kevin Kline.[6] Pacino includes interviews with Shakespeare scholars and ordinary people on the street.

Cast.....
Al Pacino as Richard III
Penelope Allen as Queen Elizabeth Woodville
Harris Yulin as King Edward
Kevin Spacey as Buckingham
Winona Ryder as Lady Anne
Kevin Conway as Lord Hastings
Julie Moret as Mistress Shore
Estelle Parsons as Queen Margaret
Alec Baldwin as Clarence
Aidan Quinn as Richmond


:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator donderdag 13 juli 2017 @ 22:42:39 #11
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172401142
Zometeen in Het uur van de wolf: Maurizio Cattelan. Bekend van onder meer zijn sculpturen van Hitler en de Paus en een toiletpot van massief goud. Ook Boijmans heeft werk van hem. Is hij een provocerend kunstenaar of een gewiekste oplichter?
  vrijdag 14 juli 2017 @ 09:51:57 #12
7889 tong80
Spleenheup
pi_172406879
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 22:42 schreef Nibb-it het volgende:
Zometeen in Het uur van de wolf: Maurizio Cattelan. Bekend van onder meer zijn sculpturen van Hitler en de Paus en een toiletpot van massief goud. Ook Boijmans heeft werk van hem. Is hij een provocerend kunstenaar of een gewiekste oplichter?
Heb je een filmpje linkje ?

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator vrijdag 14 juli 2017 @ 10:01:42 #13
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172407031
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 09:51 schreef tong80 het volgende:

[..]

Heb je een filmpje linkje ?

:P
https://www.npo.nl/het-uu(...)7-2017/VPWON_1277509

Deze zou het moeten doen. :)
  vrijdag 14 juli 2017 @ 11:54:36 #14
7889 tong80
Spleenheup
pi_172409313
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 10:01 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

https://www.npo.nl/het-uu(...)7-2017/VPWON_1277509

Deze zou het moeten doen. :)
Over 5 dagen ben ik weer thuis. Zag het al in de gids staan, was te laat voor me. Thanks. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator zondag 21 januari 2018 @ 18:30:12 #15
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176658565
quote:
6s.gif Op maandag 3 juli 2017 23:11 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Mooie documentaire over een briljante schilder.

Nu te zien in Kunstuur:
https://www.npo.nl/kunstuur/07-01-2018/AT_2091487#
https://www.npo.nl/kunstuur/14-01-2018/AT_2091488
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')