abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 16 juni 2017 @ 15:36:18 #1
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171733760
Stap naar toekomstbestendige, flexibele krijgsmacht

Geopolitieke ontwikkelingen, nieuwe technologieën en veranderingen op de arbeidsmarkt volgen elkaar in razend tempo op. Dit vraagt om een krijgsmacht met een groot aanpassingsvermogen “We moeten adaptief zijn. In alle opzichten. Onzekerheid is de enige constante.” Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei dit tijdens de eerste door Defensie georganiseerde conferentie over de Adaptieve Krijgsmacht.

Het congres is een stap op weg naar een meer flexibele en meer wendbare Defensieorganisatie. Duurzame samenwerking met externe partijen vormt hier de kern van. Van de 650 aanwezigen was dan ook bijna de helft afkomstig van een externe kennisinstelling, andere overheidsinstanties of het bedrijfsleven. “U bent misschien bestuurder van een groot bedrijf. Of u werkt voor een niet-gouvernementele organisatie of denktank. Feit is dat wij allemaal gebaat zijn bij veiligheid.”

Dat Defensie er na jaren van snoeien eindelijk geld bij krijgt, noemde Hennis een deel van de oplossing om effectief te zijn en te blijven. Het is volgens haar bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag hoe Defensie sneller aansluiting vindt bij de nieuwste technologieën. Of de veranderende bevolkingssamenstelling, waardoor er steeds minder jongeren op de arbeidsmarkt komen. “De gevolgen ervaren we nu al, met name bij technische functies. En dus is realiteitszin van belang. Om te kijken naar andere vormen van ‘vulling’. Medewerkers ‘delen’ is hier een voorbeeld van.”

Flexibel inzetbare traumateams
De bewindsvrouw noemde de militaire artsen en verpleegkundigen die hun kennis dagelijks bijhouden bij civiele ‘relatieziekenhuizen’. Zij worden door Defensie betaald. Maar mocht een missie of oefening hier (onverwacht) om vragen dan zorgen de betreffende ziekenhuizen dat Defensie over medici kan beschikken voor bijvoorbeeld chirurgische traumateams. “We zouden dit op meer terreinen kunnen doen. Denk aan cyber-experts en juristen. En laten we wel wezen: de reservist dient niet alleen Defensie. Bij Defensie groeien mensen.”

Ook Groot-Brittannië zet al langere tijd reservisten in voor een toekomstbestendige krijgsmacht. Dit bleek uit het verhaal van de commandant van de Britse landmachtstaf generaal Nicholas Carter: “De voornaamste rol voor onze reservisten is het aanvullen van het leger. Zo is de totale sterkte 150.000 en niet slechts 80.000 beroepsmilitairen. Het is ook een pragmatische erkenning van de toenemende kosten van personeel. Een andere reden is dat wij het talent, de vaardigheden en specialismes die voorhanden zijn in de civiele maatschappij, ook willen inzetten.”

Andere mindset
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer richtte zich op een ander aspect van de Adaptieve Krijgsmacht: een andere mindset. “We moeten voortdurend denken in oplossingen.”

Als voorbeeld noemde Bauer de eis van crash seats in de Chinook-transporthelikopters. Zonder die zittingen mochten ze niet meer vliegen. Maar niet alleen bestonden ze niet voor dit type toestel, ook zouden ze onder oorlogsomstandigheden contra-productief kunnen zijn. De oplossing: de luchtvaartautoriteit ervan overtuigen deze regel te schrappen. “Snoeien in de regels als oplossing. Zo kunnen we meer zaken aanpakken. Ons eigen werkproces bijvoorbeeld. Als leider moet je mensen de ruimte geven. Het laatste dat ik wil, is in de weg staan. Alleen als de mensen op de werkvloer weten dat de leiding hen helpt, zullen ze sneller in oplossingen denken.”

(Defensie)

“We moeten adaptief zijn. In alle opzichten. Onzekerheid is de enige constante.” Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei dit tijdens de eerste door Defensie georganiseerde conferentie over de Adaptieve Krijgsmacht. :')
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 16 juni 2017 @ 15:43:48 #2
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171733924
Outsourcing is maar weer eens de oplossing blijkbaar. Medisch personeel, techneuten etc. Er blijft zo vrij weinig mensen over die echt actief dienst doet. Of denkt Hennis bv echt dat de monteurs die de 2000 nieuwe Scania's voor defensie in Nederland gaan onderhouden ook mee gaan op missies?
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171736246
Van wat ik heb begrepen willen ze ook veel meer beroep kunnen doen op gespecialiseerde reservisten(medisch/technisch).
  vrijdag 16 juni 2017 @ 20:12:05 #4
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171738896
Al die lui die geen fase 3 krijgen mogen reservist worden. Flexibel noemen we dat.

Ik geloof ook nooit dat ze hier genoeg geld bij zetten om het project te laten slagen.
  zaterdag 17 juni 2017 @ 12:39:31 #5
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_171749163
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 20:12 schreef detaris het volgende:
Al die lui die geen fase 3 krijgen mogen reservist worden. Flexibel noemen we dat.

Ik geloof ook nooit dat ze hier genoeg geld bij zetten om het project te laten slagen.
Het vertrouwen in de hoogste leiding is afgelopen jaar compleet verdwenen. Daarom zal überhaubt niks meer slagen wat gelanceerd wordt. Mensen werken gewoon niet meer van harte mee.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Moderator zaterdag 17 juni 2017 @ 13:06:38 #6
257132 crew  Awsom
pi_171749549
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 15:43 schreef Cobra4 het volgende:
Outsourcing is maar weer eens de oplossing blijkbaar. Medisch personeel, techneuten etc. Er blijft zo vrij weinig mensen over die echt actief dienst doet. Of denkt Hennis bv echt dat de monteurs die de 2000 nieuwe Scania's voor defensie in Nederland gaan onderhouden ook mee gaan op missies?
:D

[ Bericht 4% gewijzigd door Awsom op 17-06-2017 13:17:05 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 juni 2017 @ 12:21:48 #7
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171787331
Brits-Nederlandse samenwerking bekrachtigd op verjaardag Elizabeth

Met het zogenoemde Trooping the Colour vieren de Britten de verjaardag van hun koningin Elizabeth. Te midden van paraderende Royal Guards, de beroemde Britse lijfwacht met de berenmuts, en ander militair (vlag)vertoon was ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze was in Londen op uitnodiging van haar Britse collega Michael Fallon.

De ministers maakten van de gelegenheid gebruik om de Brits-Nederlandse veiligheidssamenwerking te bekrachtigen. Om voldoende toegerust te zijn op toekomstige uitdagingen, zeiden ze de toch al hechte banden verder te versterken. Ze willen kijken op welke gebieden er nog meer kan worden samengewerkt. Dit moet de effectiviteit en slagkracht van beide krijgsmachten vergroten.

Krachten bundelen
Hennis: “Ik hecht bijzonder aan de sterke band tussen Groot-Brittannië en Nederland. Het is duidelijk dat de collectieve veiligheid op het spel staat door onder meer internationaal terrorisme. Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd bieden. We hebben elkaar meer nodig dan ooit. Een perfect voorbeeld van hoe die samenwerking er uit kan zien, zijn de Brits en Nederlandse mariniers in de UK-Netherlands Amphibious Force.”

Actieplan
Het begrijpen van elkaars veiligheidsbelangen, maakt het mogelijk om ook op andere gebieden samen te werken. Beide landen denken aan beleid, hybride oorlogvoering, cyberoperaties, inlichtingen, uitrusting, gezamenlijke oefeningen, veteranenwelzijn, opleiding en training.

“Beide landen geloven heilig in de NAVO-EU-samenwerking. Die is cruciaal voor het beveiligen en beschermen van vrede en stabiliteit, thuis en ver weg. We gaan nu aan de slag met een actieplan voor toekomstige defensiesamenwerking. Daarin lichten we de genoemde punten meer gedetailleerd toe”,

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171817249
Hebben de britten maar 80k aan militairen? Dat is wel erg weinig voor zo'n land.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_171829215
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 juni 2017 18:52 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Hebben de britten maar 80k aan militairen? Dat is wel erg weinig voor zo'n land.
Gaan nog meer bezuinigingen aankomen daar.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 14 juli 2017 @ 12:02:38 #10
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172409476
Speciale Defensiekrant over herstel krijgsmacht

Tekorten aan personeel, een gebrek aan munitie, militairen die minder inzetbaar zijn. De jarenlange bezuinigingen op Defensie laten hun sporen na binnen de krijgsmacht. Toch gloort er licht aan het eind van de tunnel. Een speciaal themanummer van de digitale Defensiekrant belicht het herstel van de krijgsmacht.

“Dagelijks voelen we de tekortkomingen”, betoogt Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp in zijn voorwoord. “Niet alleen in de inzetbaarheid van ons materieel, maar ook in de verminderde doorgroeimogelijkheden en ook in de uitblijvende noodzakelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden.”

Extra geld
Stapsgewijs loopt het budget van Defensie op met een extra 870 miljoen euro in 2020. Extra geld waarmee de krijgsmacht zich kan versterken, legt Middendorp uit. “Geld, dat ons in staat stelt te werken aan onze inzetbaarheid en onze geoefendheid, om ons werk beter te kunnen doen.” Maar dat is nog niet in alle haarvaten van de organisatie te voelen. Defensie is er nog niet en dit themanummer staat daarom stil bij wat er nog niet goed gaat. Maar, ook aandacht voor de eerste verbeteringen.

Papieren tijdschrift
Dit themanummer van de Defensiekrant is een voorloper van het nieuwe papieren tijdschrift dat Defensie vanaf het najaar uitbrengt voor haar medewerkers. Centraal daar in staan: het herstel, de balans en de doorontwikkeling en versterking van de krijgsmacht. Een magazine vooral met verhalen van medewerkers, voor medewerkers. Middendorp: “Ook die verhalen, positief en negatief, mogen gehoord worden.”

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 14 juli 2017 @ 12:05:28 #11
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_172409524
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:02 schreef Cobra4 het volgende:
Speciale Defensiekrant over herstel krijgsmacht

Tekorten aan personeel, een gebrek aan munitie, militairen die minder inzetbaar zijn. De jarenlange bezuinigingen op Defensie laten hun sporen na binnen de krijgsmacht. Toch gloort er licht aan het eind van de tunnel. Een speciaal themanummer van de digitale Defensiekrant belicht het herstel van de krijgsmacht.

“Dagelijks voelen we de tekortkomingen”, betoogt Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp in zijn voorwoord. “Niet alleen in de inzetbaarheid van ons materieel, maar ook in de verminderde doorgroeimogelijkheden en ook in de uitblijvende noodzakelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden.”

Extra geld
Stapsgewijs loopt het budget van Defensie op met een extra 870 miljoen euro in 2020. Extra geld waarmee de krijgsmacht zich kan versterken, legt Middendorp uit. “Geld, dat ons in staat stelt te werken aan onze inzetbaarheid en onze geoefendheid, om ons werk beter te kunnen doen.” Maar dat is nog niet in alle haarvaten van de organisatie te voelen. Defensie is er nog niet en dit themanummer staat daarom stil bij wat er nog niet goed gaat. Maar, ook aandacht voor de eerste verbeteringen.

Papieren tijdschrift
Dit themanummer van de Defensiekrant is een voorloper van het nieuwe papieren tijdschrift dat Defensie vanaf het najaar uitbrengt voor haar medewerkers. Centraal daar in staan: het herstel, de balans en de doorontwikkeling en versterking van de krijgsmacht. Een magazine vooral met verhalen van medewerkers, voor medewerkers. Middendorp: “Ook die verhalen, positief en negatief, mogen gehoord worden.”

(Defensie)
Mensen geloven het neit meer.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 14 juli 2017 @ 12:08:12 #12
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172409574
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:05 schreef LXIV het volgende:

[..]

Mensen geloven het neit meer.
Wat ook totaal niet vreemd is......
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 14 juli 2017 @ 12:18:50 #13
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_172409794
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:08 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Wat ook totaal niet vreemd is......
Nee. Ik zag vandaag nog een artikel uit 2006, waarin gezegd werd dat 'over 2 jaar alles weer op orde' zou zijn. Zo'n blaadje uitgeven en daarin roepen dat het nu allemaal goed komt heeft geen enkel effect, het irriteert alleen maar. Enkel door concreet iets te laten zien (bijv een CAO) is er mogelijk iets van het vertrouwen terug te winnen.

Wel jammer, want geen enkele organisatie in Nederland had zo'n loyaal en bereid personeel als defensie.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 14 juli 2017 @ 12:25:08 #14
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172409920
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:18 schreef LXIV het volgende:

[..]

Nee. Ik zag vandaag nog een artikel uit 2006, waarin gezegd werd dat 'over 2 jaar alles weer op orde' zou zijn. Zo'n blaadje uitgeven en daarin roepen dat het nu allemaal goed komt heeft geen enkel effect, het irriteert alleen maar. Enkel door concreet iets te laten zien (bijv een CAO) is er mogelijk iets van het vertrouwen terug te winnen.

Wel jammer, want geen enkele organisatie in Nederland had zo'n loyaal en bereid personeel als defensie.
De CAO waar de Krijgsmachtadjudant totaal niet over rept in het vraaggesprek over het herstel van vertrouwen.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 14 juli 2017 @ 12:26:20 #15
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_172409945
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:25 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

De CAO waar de Krijgsmachtadjudant totaal niet over rept in het vraaggesprek over het herstel van vertrouwen.
Het liefst geven ze de bonden de schuld van het ontbreken van een CAO. Terwijl het mes op de keel zetten (eindloon etc) in ruil voor een loonsverhoging van 2% (terug naar niveau 2016) gewoon een super-slechte deal is. Logisch dat de bonden dit niet accepteren.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 14 juli 2017 @ 12:49:00 #16
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172410519
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2017 12:26 schreef LXIV het volgende:

[..]

Het liefst geven ze de bonden de schuld van het ontbreken van een CAO. Terwijl het mes op de keel zetten (eindloon etc) in ruil voor een loonsverhoging van 2% (terug naar niveau 2016) gewoon een super-slechte deal is. Logisch dat de bonden dit niet accepteren.
Ik ben het helemaal eens met de bonden. Defensie moet eindelijk eens durven toegeven dat de militairen en bonden gelijk hebben met insteek mbt de CAO en accepteren. Want iedereen heeft door dat een slechte/geen CAO goed personeel kost. En men duurder uit is om dat weer op niveau te brengen. Alleen de ambtenaren die de CAO moeten goedkeuren hebben blijkbaar nog oogkleppen op.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zaterdag 15 juli 2017 @ 09:25:25 #17
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_172431788
We zouden toch op 1-1-2016 100% gevuld zijn. Zorg eerst eens daar voor en ga dan verder met het herstel van vertrouwen, adaptieve krijgsmacht en andere luchtfietserij. :')
  zaterdag 15 juli 2017 @ 12:59:32 #18
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_172434891
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juli 2017 09:25 schreef detaris het volgende:
We zouden toch op 1-1-2016 100% gevuld zijn. Zorg eerst eens daar voor en ga dan verder met het herstel van vertrouwen, adaptieve krijgsmacht en andere luchtfietserij. :')
Sowieso moet dat hele adaptieve krijgsmacht geneuzel overboord, ik heb zelden zo'n doorzichtige bezuinigingsmaatregel gezien. :')
  zaterdag 15 juli 2017 @ 20:47:59 #19
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_172444662
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juli 2017 12:59 schreef AchJa het volgende:

[..]

Sowieso moet dat hele adaptieve krijgsmacht geneuzel overboord, ik heb zelden zo'n doorzichtige bezuinigingsmaatregel gezien. :')
De maatregel die we gaan gebruiken om structureel ondervuld te blijven.

De adaptieve krijgsmacht als wondermiddel voor al onze problemen.

Ik ga het niet meer meemaken.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 26 september 2017 @ 13:19:02 #20
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174005728
Northern Coast 2017: hechte samenwerking Nederlandse en Duitse marine

"Dit is een eerste belangrijke stap om in de nabije toekomst geïntegreerd te kunnen optreden. Mooi dat het ondanks het terugtrekken van de Karel Doorman toch is gelukt." Dat zei commandeur Huub Hulsker afgelopen weekeinde na de grote oefening Northern Coast tegen zijn Duitse ranggenoot Jan Kaack.



Het Korps Mariniers en het Duitse Seebattalion gaan in de toekomst nog intensiever samenwerken in de geïntegreerde Netherlands Amphibious Task Group. Northern Coast was 1 van de stappen op weg daar naar toe. De zogenoemde Initial Operational Capability werd bereikt, het eerste tussenstation naar Full Operational Capability. Gedurende 2 weken trainden eenheden van het Duitse Seebattalion en het Nederlandse Korps Mariniers samen in de Oostzee en aan land in zowel Zweden als Duitsland.

Intentieverklaring
Op 4 februari 2016 ondertekenden de Duitse en Nederlandse Ministers van Defensie een intentieverklaring over verdere samenwerking tussen beide marines. Er zijn afspraken gemaakt over het medegebruik van het Nederlandse Joint Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman en de operationele integratie van het Seebataillon in het Korps Mariniers. Sinds de ondertekening hebben beide marines verschillende malen samen geoefend.

Aan Northern Coast deden bijna 20 landen deed mee. Nederland was met onder meer 8 marineschepen sterk vertegenwoordigd.

Zr. Ms. Karel Doorman moest zich uit de oefening terugtrekken. Dit om hulpgoederen te brengen naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 11:51:53 #21
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174049999
quote:
Veel vertrekkers bij defensie: 'Het is toch wel koud in zo'n bos'

"Ik zie om me heen steeds meer collega's vertrekken naar een goedbetaalde baan buiten defensie", zegt een onderofficier op de Johannes Postkazerne in Havelte. "Dan voel ik me op oefening weleens een loser. Het is toch wel koud in zo'n bos."

De Nederlandse krijgsmacht kampt met een groot personeelstekort. Te weinig jonge mensen willen bij defensie werken, en de mensen die er wel werken gaan vaak weer weg.

Verslaggever Jeroen van Dommelen bezocht een kennismakingsdag voor schoolverlaters op de Johannes Postkazerne in Havelte.

"De mensen die hier vandaag zijn, zijn vaak dit jaar begonnen aan hun laatste schooljaar", zegt majoor Benjamins, wervingsofficier. "Ze staan in februari voor een keuzemoment: wat ga ik na het behalen van mijn diploma doen? Dan behoort ook defensie tot de mogelijkheden."

Wel gaaf die tanks

Een onderdeel van het kennismakingsprogramma is rondlopen met een bepakking van vijftig kilo. "Het ging niet, het was veel te zwaar", zegt een leerling die met zijn klas op bezoek is. Ze worden opgeleid tot automonteur.

Het is voor de meesten geen droom om bij defensie te gaan werken, maar ze kunnen zich wel voorstellen dat het leuk werk is. "Niet om te schieten hoor, straks ga ik zelf dood", zegt een andere leerling. "Ik wil werken als monteur."

Op de kazerne staan pantservoertuigen en andere defensievoertuigen. "Het is wel gaaf die tanks, maar ook moeilijk," zegt een andere monteur in spé. "Een auto is simpel. Bij tanks zitten er ook nog allemaal wapens op."

De komende jaren zal het alleen maar moeilijker worden om nieuwe mensen te vinden. De traditionele doelgroep - schoolverlaters - wordt steeds kleiner. En de arbeidsmarkt trekt aan, zodat defensie moet concurreren met andere werkgevers.

Wervingsofficier Benjamins: "Dit jaar hebben we 3200 man aangesteld bij de krijgsmacht, van de 4000 aanstellingsopdrachten die we hadden. Er is nog veel werk te doen. Dus we zijn op allerlei plekken in het land met dit soort evenementen bezig."

Ook Benjamins merkt dat aan de andere kant mensen defensie juist weer verlaten. Grote oorzaak van de leegloop is demotivatie door te weinig carrièremogelijkheden. De oudere medewerkers die langer moeten doorwerken houden topfuncties bezet waardoor een grote middengroep vast zit.

Alles op alles

En te weinig en gebrekkig materieel om goed mee te oefenen werkt ook bepaald niet motiverend. Jaren van bezuinigen hebben hun sporen nagelaten op de defensieterreinen, maar ook op de loonstrookjes van de militairen.

Minister Hennis heeft de Tweede Kamer laten weten dat alles op alles wordt gezet om personeel vast te houden en nieuw personeel aan te trekken.

"Defensie krijgt er van het nieuwe kabinet waarschijnlijk een tot anderhalf miljard euro bij. Daar kun je veel voor doen, maar de nieuwe minister van Defensie zal nog jaren bezig zijn met puinruimen", concludeert Van Dommelen.

(NOS)
"Alles op alles"....... Niemand die dat nog gaat geloven Hennis. Mja, jijzelf misschien nog.....
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 4 oktober 2017 @ 14:07:59 #22
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174188059
quote:
Als je toch defensie hebt, doe het dan eerlijk


Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) kwam er allengs achter dat Defensie een uitgewoond apparaat is, bemensd door soms té loyale mannen en vrouwen. Naar buiten hield zij de schijn op met een Defensienota die deed alsof Nederland nog eredivisie speelde.

Steeds weer werd een missie door het kabinet-Rutte II uitgezonden of verlengd. Vooral de missie in Mali was een troetelobject van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Hij had er voor de Verenigde Naties al voor geknokt.

De krijgsmacht kon het eigenlijk niet meer aan. De hoogste militairen staken hun vinger niet op. Zij en hun mensen willen graag de handen uit de mouwen steken. Maar zij kregen niet de middelen.

De afloop is bekend. Twee doden en een zwaargewonde. Grote vraagtekens bij het succes van de missie. Hoe kon het gebeuren?

Het is eerbaar wanneer een minister de politieke verantwoordelijkheid neemt. Maar het is pas waardevol als kabinet, Kamer en militaire leiding echt in de spiegel gaan kijken.

Nederland heeft zichzelf sinds de val van de Muur stelselmatig voor de gek gehouden.

Namens de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV|MHB) vraagt voorzitter Ruud Vermeulen in Nieuwsuur om een parlementaire enquête. De maat is vol.

Defensie terug op de agenda

Voor wie het nog niet doorhad: defensie is terug op de agenda. De grote vraag is of er ook iets mee gebeurt.

Het is al weer een tijd geleden dat de Berlijnse Muur viel (1989) en het Sovjetrijk verkruimelde (1991). De Koude Oorlog was voorbij. Eeuwige vrede daalde neer over West-Europa. Althans: dat dachten we.

Het vredesdividend werd royaal geïncasseerd. Nederland en bevriende buurlanden bezuinigen al jaren op de landsverdediging. Defensie is een makkelijke bezuinigingspost. Er kan altijd nog wat af. De krijgsmacht heeft geen natuurlijke achterban die lawaai maakt.

Het kabinet-Rutte I (VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV) haalde er zelfs een miljard af: de begroting ging van 8 naar 7 miljard. Alle Leopardtanks, zo goed als nieuwe fregatten en spiksplinternieuwe gevechtsvoertuigen voor de infanterie werden voor een appel en een ei verkocht. De luchtmacht werd uitgekleed. De Marine Luchtvaartdienst was al opgeheven; Nederland heeft boven de Noordzee geen ogen en oren meer.

Om een miljard te bezuinigen is voor honderden miljoenen aan kapitaalvernietiging gepleegd. Doordat Defensie bestellingen uitstelt, jaagt ze de prijs op. Een DC10-vliegtuig dat voor 37 miljoen gereed was gemaakt voor personen- en vrachtvervoer werd toch maar niet in dienst genomen en bleek in 2014 onverkoopbaar. Sloop was de enige optie.

Veel ander defensiematerieel verging het net zo. Meer dan de helft van de in 2006 beschikbaar gekomen pantservoertuigen staat onverkoopbaar in een loods. Alleen dat betekent al: een kwart miljard verdampt.

Bezuinigen blijkt duur

Bezuinigen blijkt heel duur. En, wat zo mogelijk erger is, de Nederlandse krijgsmacht is over de hele linie uit het lood geslagen. Dat zou niet zo opvallen als onze vrede ook over de rest van de wereld was neergedaald. Maar, terwijl wij vrolijk doorbezuinigden, laaiden brandhaarden in Afrika, Azië en het Midden-Oosten op. Rusland nam de Krim terug en stookte onrust in Oost-Oekraïne. Polen en de Baltische landen voelen zich opnieuw onveilig.

De Verenigde Staten en de Navo deden een dringend beroep op Nederland om te helpen de Taliban, Al-Qaida en IS te helpen bestrijden in Afghanistan, Irak en Syrië. De Verenigde Naties vroegen of we het middenafrikaanse Mali wilden helpen stabiliseren. Nederland zei graag ja. Om internationaal mee te tellen. En een kans te maken op de tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad waar Den Haag al jaren voor ijvert. Uiteindelijk wonnen we er een halve zetel mee.

De bevelhebbers van de krijgsmacht zeggen niet graag dat iets niet kan. Het is goed voor de troepen om te doen waar zij voor zijn. Maar op munitie en reserveonderdelen en op de beschikbare oefenuren voor piloten is zo beknibbeld dat gaten met gaten moeten worden gestopt. Geen wonder dat de Rekenkamer al een paar jaar vaststelt dat de paraatheid van de troepen ernstig tekortschiet.

Steeds nakender tekortkomingen

Bovendien is de logistiek van de bevoorrading niet op orde. Kan zijn, zeggen de leidinggevende militairen. Maar wij hebben bij die bezuinigingen zo veel mogelijk het echte werk gespaard en dus relatief diep gesneden in administratieve taken.

Desondanks kijken ze bij landmacht, luchtmacht en marine met zorg naar wat er over is van de krijgsmacht. Minister Hennis schreef aan het begin van deze kabinetsperiode nog dat Nederland in het hoogste geweldsspectrum in verschillende conflicthaarden tegelijk zou kunnen optreden.

Het was window dressing voor de steeds nakender tekortkomingen bij de krijgsmachtonderdelen. Schieten zonder kogels bij oefeningen. Niet de juiste communicatieapparatuur in gevechtsvluchten boven Syrië. Die kwamen overigens vrij snel alweer terug, want een langere uitzending konden we niet aan.

In Den Helder liggen nog wel fregatten, maar een deel is inmiddels van de Belgen. De Nederlandse Marine huisvest en onderhoudt ze voor België. Zoals onze mijnvegers bij de Belgen liggen. Efficiënt georganiseerde armoede.

Onze overgebleven vier onderzeeboten van de Walrusklasse kunnen dankzij een opknapbeurt nog een kleine tien jaar langer mee. Zij duiken op op de Antillen, bij de antipiraterijmissies in de Indische Oceaan of om vijandige marinevaartuigen onder water in de haven van Mogadishu te bespioneren.

Met hun diesel-elektrische voortstuwing kunnen zij in de Baltische Zee actief zijn, waar de nucleaire grote jongens van de Amerikanen en Britten niet kunnen komen. Maar in 2026 zijn de onderzeeboten definitief verouderd. Wil Nederland deze nichecapaciteit behouden, dan moeten er nu stappen worden gezet. De benodigde technologische kennis is nu nog voor 80 procent in Nederland beschikbaar.

Nette armoede

Over de feestelijke intocht van de JSF’s op Leeuwarden en Volkel in mei 2016 hangt ook een waas van nette armoede. Van de oorspronkelijk nodig geachte pakweg 85 toestellen zijn er door steeds oplopende vertraging en bijbehorende kostenstijging nu 37 overgebleven. Die koopt Nederland voor 4,5 miljard, en als de prijs verder oploopt, worden het er nog minder.

Rekening houdend met trainings- en onderhoudsschema’s betekent de aanschaf van deze nieuwe jachtvliegtuigen dat de luchtmacht er ieder moment vier paraat kan hebben. Vier. Een aantal dat tot nederigheid stemt. En de noodzaak tot samenwerking onderstreept. Dat wil zeggen: in Navo-verband. Maar juist door het bondgenootschap wordt vastgesteld dat Nederland onderaan de lijst bungelt als het gaat om defensie-inspanning.

Nederland besteedt 1,14 procent van het bruto binnenlands product aan defensie, en daar zit nog een hap in van meer dan 10 procent aan pensioenen en wachtgelden. De in Wales afgesproken en gezien de dreigingen noodzakelijk geachte Navo-norm is 2 procent, maar minister Hennis was al blij als we op het Europees gemiddelde komen. En dus mikte ze op 1,43 procent. Te zijner tijd.

Zij wilde nooit aanwijzingen geven over hoe snel het kabinet dat wil bereiken. Pas tegen het eind van Rutte II werd zij iets concreter. Iets voor een volgend kabinet. Voorlopig heeft dit kabinet eerder de vastgestelde bezuinigingen uitgevoerd. Rutte II besteedt hoogstens een onsje minder minder aan defensie. Het kabinet claimt dat de ‘lijn is omgebogen’. Dat is een uiterst relatief begrip.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump is het verre van genoeg. Hij zegt zonder poespas wat een Democratische president ook zou hebben gedaan: zich afwenden van een Europa dat maar een derde van zijn eigen verdediging betaalt. De verzekeraar krijgt er genoeg van.

Kabinet geeft voorlopig niet thuis

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer nooit willen vastleggen wanneer het kabinet twee procent van de begroting aan defensie zal besteden. Dat zou maar ‘schijnzekerheid’ bieden, zei hij steeds.

De Kamer raakt intussen steeds geïnteresseerd in het voorbeeld van onder meer Denemarken en Noorwegen, waar coalitie- en oppositiepartijen meerjarige afspraken hebben gemaakt om een gefixeerd percentage van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven.

Het zou een structurele aanpak beteken, die op langere termijn goedkoper en effectiever is: met zo’n langere periode (van bijvoorbeeld zes jaar) demp je de heftige schommelingen die bij kabinetsformaties en wisselende coalities al snel optreden. We zouden hier ook zulke afspraken kunnen maken. ‘Om ons tegen onszelf te beschermen,’ zoals Kamerleden zeiden.

Nu de keuze voor de JSF, die tegenwoordig F-35 wordt genoemd, definitief is, durft de luchtmacht hardop te zeggen dat het er eigenlijk veel te weinig zullen zijn. In het Deltaplan voor Defensie, van de verenigingen van officieren en hoger burgerpersoneel bij defensie, wordt het aantal van 57 nieuwe jachtvliegtuigen genoemd. Die zijn nodig als Nederland zijn huidige en noodzakelijke taken naar behoren wil uitvoeren.

Defensie is geen keuzemenu

In dat Deltaplan wordt gezegd dat het tijd is niet meer te spreken over ‘het ambitienieveau van de Nederlandse krijgsmacht’, maar over ‘de benodigde capaciteiten voor het handhaven van de internationale rechtsorde’.

Het gaat in de huidige chaotische en op veel plekken in de wereld gewelddadige situatie niet meer om wat we interessant vinden (‘wars of choice’) maar wat, samen met bondgenoten, moet gebeuren (‘wars of necessity’).

Die logica begon door te dringen tot de vorige Tweede Kamer. Het moet blijken of de in maart gekozen nieuwe Kamer de draad oppakt en het nieuwe kabinet aanzet tot eerlijke waar op het gebied van defensie.

Uit de Voorjaarsnota van 2016, de voorbode van de begroting 2017, bleek al dat minister Hennis deze kabinetsperiode vrijwel niets heeft bereikt. Ietsje minder minder. Het kabinet-Rutte II was niet van plan nog een cent extra uit te trekken voor defensie.

De grote vraag is of Rutte III meer gaat doen dan de ergste schade van Rutte I repareren.

Het kwartje lijkt nog niet echt gevallen. Nederland doet voorlopig niets met de waarschuwing die de Navo Nederland heeft gegeven. In juli kwamen Hennis en Rutte in Warschau op rapport bij de Navo-partners. Met lege handen.

Wat wil Nederland?

Het is te hopen dat het binnenkort bij de debatten over de regeringsverklaring en de defensiebegroting serieus gaat over de internationale veiligheidssituatie. Ook dan zal het gaan over de werkelijkheid, en wat Nederland ermee doet om er qua paraatheid niet even beroerd voor te staan als in mei 1940.

Overigens had Nederland bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dertig onderzeeboten, en nu vier. Die kunnen meer, maar niet zó veel meer, en ze kunnen maar op vier plekken tegelijk zijn.

Het is een drama dat de krijgsmacht zoveel aan wervingskracht heeft verloren dat allerlei vacatures, vooral de technische en hoger opgeleide, niet kunnen worden vervuld. Dat helpt krimpen. En krimpen.

Maar gebrek aan deskundig personeel en modern materieel is een groot probleem mocht Nederland besluiten wel een serieuze krijgsmacht in te brengen in Europees en Navoverband. Als we met een madeliefje in de mond achterover in het gras willen wachten op de gebeurtenissen, zijn we goed op weg.

Marc Chavannes

decorrespondent.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 12 oktober 2017 @ 10:21:24 #23
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174367963
Militaire gezondheidszorg beraadt zich op de toekomst

De krijgsmacht en dus ook de militaire gezondheidszorg moet veranderen om goed te kunnen inspelen op alle wijzigingen in de veiligheidssituatie. Denk aan internationale crises, terrorisme of schaarste aan grondstoffen. Dat geldt ook voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotisering en gezondheid. Maar hoe?

Het was 1 van de 3 speerpunten waarover vertegenwoordigers van alle geledingen van de Militaire Gezondheidszorg (MGZ) vandaag spraken. Dat gebeurde tijdens de zogenoemde Zwarte Waterconferentie. Die werd gehouden op het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum in Hilversum.

Doel
Het doel van de conferentie was 3-ledig. Zo was de vraag welke stappen nodig zijn om de MGZ verder te professionaliseren. In de tweede plaats hoe is aan te sluiten bij de wensen van de operationele commando's. Ten derde ging het om de vraag welke civiele ontwikkelingen de Defensie Gezondheidzorg Organisatie moet omarmen. Tijdens de bijeenkomst werd de vraag gesteld op welke ontwikkelingen de MGZ moet inspelen en welke knelpunten voorrang krijgen.

Commandant Defensie Gezondheidszorg Organisatie commandeur Remco Blom brak een lans voor het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende partijen en beleidsmakers: "Voor jullie beeld: meer dan een handvol vlag- en opperofficieren hebben iets te zeggen over de militaire gezondheidszorg. Het is belangrijk dat we laten zien dat we gezamenlijk aan de slag zijn, gaan en blijven voor de verdere professionalisering van de MGZ."

De toekomst van AMV
Ook werd gesproken over de grote druk op Algemeen Militair Verpleegkundigen. Veel deskundig en ervaren personeel verlaat Defensie voortijdig. Daardoor zijn er relatief veel, moeilijk te vervullen vacatures. Gevolg is dat de kwaliteit van de geleverde zorg in het geding komt. Een van de gestelde vragen was dan ook of het huidige concept van AMV'n nog wel van deze tijd is en of Defensie misschien behoefte heeft aan anders opgeleide verpleegkundigen.

Digitale zorg
Derde gespreksonderwerp was de digitalisering van de gezondheidszorg. Het wordt in de naaste toekomst vanzelfsprekend gezondheid en inzetbaarheid op afstand te monitoren. Dat gebeurt dan op basis van big data-voorspellingen. Robots krijgen een rol binnen de MGZ.

Zwarte Water
Commandeur Blom sprak van een voor hem bijzondere bijeenkomst. "In mijn beginjaren bij Defensie mocht ik als jonge arts meedenken over de toekomst van de militaire gezondheidszorg bij de marine. Dat gebeurde in een hotel dat naast het Zwarte Water lag. Ik vond het een eer om als jonge en onervaren arts met de oude garde te praten over de toekomst van de MGZ. Ik vind het belangrijk dat kennis en kunde vanuit de gehele organisatie wordt ingezet voor de verdere professionalisering van de militaire gezondheidszorg."

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 24 oktober 2017 @ 10:33:28 #24
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174621911
Nederlander in leiding van Duits Tankbataljon

Er is een volgende stap gezet in de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie. Vrijdagmiddag werd majoor Chris Sievers in Bergen-Hohne plaatsvervangend bataljonscommandant van het Duitse 414 Tankbataljon. Dat die mede onder Nederlandse leiding staat, gebeurde nog niet eerder.



De integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de Noord-Duitse 1e Pantserdivisie werd in de troonrede van 2015 aangekondigd. Duitsland maakte kenbaar de 1e Pantserdivisie te willen versterken in samenwerking met Nederland. Dat wilden de oosterburen vanwege de veranderende veiligheidssituatie. Vorig jaar tekenden de ministers van Defensie van Nederland en Duitsland daarover een overeenkomst. Daarmee was de Leopard 2A6 terug bij de Koninklijke Landmacht.

Voordelen integratie
Ook op andere terreinen biedt de integratie grote voordelen. Het gezamenlijk gebruik van oefen- en schietterreinen en het leren van elkaars wijzen van optreden levert een groot ontwikkelpotentieel op. Dit leidt naast verhoging van de interoperabiliteit tot harmonisatie op materieelgebied (voertuigen, wapensystemen, communicatiemiddelen). Nederlandse pantserinfanteriebataljons kunnen nu ook makkelijker oefenen met en tegen tanks.

De brigade in Havelte levert circa 100 militairen voor een tankcompagnie van 4 tankpelotons met in totaal 18 tanks. Zij vormen 1 van de 4 compagnieën van het Duitse tankbataljon dat nu mede onder Nederlandse leiding staat. Daarnaast levert Nederland personeel voor de bataljonsstaf en voor de ondersteunende verzorgingscompagnie. Op het hoofdkwartier in Oldenburg en in Havelte wapperen dagelijks de Nederlandse- en Duitse vlag.

Integratie verloopt voortvarend
Volgens brigadegeneraal Jan Swillens is deze vorm van diepe integratie uniek. "Er bestaat nog geen andere gevechtseenheid van deze grootte, met deze vorm van integratie van laag tot hoog niveau: een Nederlandse compagnie met Duits materieel. Die onderdeel is van een Duits tankbataljon, dat deel uitmaakt van een Nederlandse brigade, onder bevel is gesteld van een Duitse divisie."

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 10 november 2017 @ 12:28:48 #25
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174978356
quote:
Star Wars-achtig laserkanon wordt nieuw boegbeeld Nederlandse marine

De Nederlandse marine bereidt zich voor op een oorlog met Star Wars-achtige laserkanonnen en bijna onzichtbare schepen. ,,We hebben echt iets te vieren.''

,,Kijk eens naar dit uitzicht.'' Een opgetogen admiraal Rob Kramer loopt naar een groot raam op de zevende verdieping van het hoofdkwartier in Den Helder. Voor hem ligt een schip dat patrouilleert in het Caribisch gebied. Iets verderop de mijnenjagers, de fregatten waarmee ze voor de kust van Somalië op piraten jagen en een onderzeeboot voor het betere spionagewerk. Al heel wat jaren loopt Kramer mee in de marinewereld, maar het fenomenale plaatje van de Nederlandse vloot in de haven van Den Helder went nooit. Ook niet nu hij er vanuit 'De Albatros' op elk moment van de dag naar kan kijken.
De rest van het interview hier.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')