abonnement Unibet Coolblue
pi_172066237
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 juni 2017 15:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

waarom ga je daar van uit? :? ik versta nederlands, duits, engels en beetje frans maar niet marokkaans
Ah ok. Dat dacht ik.
pi_172088753
Zeer goed achtergrondartikel: https://www.groene.nl/artikel/een-eeuwig-hete-zomer

Het gezag in Marokko weet het maar al te goed: Al Hoceima is opstand. De stad, onder de Spanjaarden bekend als Villa Sanjurjo, is er letterlijk uit geboren. Hier landde de Spaanse generaal Sanjurjo in 1925 op het strand om de rebellie van Abdelkrim te bedwingen. Er werd een stad voor de Spaanse garnizoenen uit de grond gestampt. Abdelkrim keek vanaf zijn familiehuis toe hoe de koloniale bezetter was teruggekeerd en aan de slag ging in de heuvelige, droge dalen naar de kust. Het uitzicht rechts van Al Hoceima moet hem meer plezier hebben gedaan. Daar ligt Annual, waar hij vier jaar eerder het Spaanse leger genadeloos de pan in hakte. De slag staat bij de Spanjaarden in het geheugen gegrift als 'el desastre de Annual', de rampspoed van Annual.

De Spanjaarden, wier koloniale avontuur in Marokko in eigen kring wel is beschreven als een 'mengsel tussen een bordeel, kroeg en gokhol', werden gedwongen hun eigen urine te drinken nadat de troepen van Abdelkrim hun kampement in Annual succesvol hadden belegerd. Een poging tot uitbraak eindigde in een slachtpartij. Na deze verpletterende zege liepen de Riffijnse soldaten in dienst van de Spanjaarden massaal over en werden Spaanse troepen en burgers in het bezette deel van het protectoraatgebied als beesten afgeslacht.

Bovendien geldt in wezen nog steeds de verdeling die de Franse kolonisten ooit hadden bedacht tussen le Maroc utile, het nuttige Marokko met regenrijke laagvlaktes en vruchtbare landbouwgrond, en het 'nutteloze' Marokko van droge woestijnen en onvruchtbare berggebieden. De Rif valt duidelijk in de laatste categorie.

Koning Mohammed heeft nog altijd een groot krediet als de man die Marokko behoedt voor soortgelijke revoltes die in de nasleep van de Arabische lente de regio hebben geteisterd. Want alle verontwaardiging over het corrupte en ondemocratische machtssysteem in Marokko ten spijt is er een zaak waar de meeste Marokkanen een nog grotere hekel aan hebben. Dat is fitna, oftewel chaos. Maar de vorst moet wel met iets komen om de opstand in de Rif te bedwingen. Net als zijn vader krijgt hij te maken met een roerig en koppig verzet. Maar waar Hassan zijn gezag in het noorden letterlijk moest bevechten, beschikt koning Mohammed nog altijd over andere middelen.

[ Bericht 86% gewijzigd door #ANONIEM op 01-07-2017 13:54:35 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')