abonnement Unibet Coolblue
pi_171682867
quote:
Te veel en te extreem: klimtalent Louis Vervaeke verdwaald op weg naar de top


Omdat de grote belofte Louis Vervaeke (23) liever snel dan traag de wielerhemel wilde bestormen, ging hij dit voorjaar extreem. Trainingen die zwaarder waren dan wedstrijden en dan ook nog met een lege maag naar bed. Contraproductief, weet hij nu. “Ik heb aan roofbouw gedaan. Een beetje dom.”
Louis Vervaeke (Lotto-Soudal) kwam gisteren als tweeënvijftigste boven op Villars-sur-Ollon, acht minuten en dertig seconden na ritwinnaar Larry Warbasse. Zijn gevoel op de klim omschrijft hij als “neutraal”. Na een blikje fris en een extra jasje voor de afdaling richting teambus zegt hij: “Ik heb nog niet intensief getraind. Het is normaal dat mijn vorm niet super is.”

Vervaeke – een van de grootste klimtalenten van ons land – is op zijn 23ste bezig aan een comeback. Dit voorjaar raakte hij even helemaal de weg kwijt. “Het is begonnen in Mallorca dit jaar”, zegt hij. “Ik finishte tweede in de Trofeo Serra de Tramuntana en vierde in de Trofeo Andratx. Voor het eerst in mijn carrière had ik het gevoel dat ik het niveau had om wedstrijden te winnen bij de profs. Dat had ik nooit eerder gehad.”

“Op dat moment ben ik te fanatiek beginnen te werken. Te gemotiveerd. Samen met mijn trainer gingen we te veel geloven dat ik nog eens een extra stap kon zetten. Om het cru te zeggen: mijn trainingsweken waren zwaarder dan een rittenkoers van een week. Ik heb mezelf helemaal in de vermoeidheid getraind.”

Ook met het diëten ging Vervaeke extreem: “Dat is de grootste fout die ik heb gemaakt. Op trainingsdagen at ik ’s ochtends nog goed, maar nadien gewoon veel te weinig. Op rustdagen al helemaal. Het werd een vicieuze cirkel, mijn lichaam recupereerde niet meer. Dat zag je aan alles: bloed, hormonen, vitaminen... Het wees allemaal op extreme overtraining.”

Presteren lukte helemaal niet meer. Het meest confronterend was de voorbije Ronde van het Baskenland. Vorig jaar finishte hij daar elfde in het algemeen klassement, een briljant resultaat voor een renner van tweeëntwintig. Dit jaar gaf hij op in de vierde rit. Leeg, uitgewrongen. “Extreem confronterend”, zegt hij. “Ik herkende de wegen van het jaar voordien. Ik zag het letterlijk voor me: Hier reed ik vorig jaar met Contador mee naar boven. Nu rijdt het peloton vier kilometer per uur te snel voor mij.”

Te gemakkelijk bij de jeugd

Het is geen toeval dat overtraining net Louis Vervaeke overkomt. Hij omschrijft zichzelf als “ambitieus, maar ook een losgeslagen projectiel”. De lat ligt niet lager dan de wereldtop. “Toen ik vorig jaar die elfde plaats haalde in het Baskenland was ik daar best blij om. Maar ’s anderendaags op training vloekte ik alweer omdat Wilco Kelderman maar één seconde sneller was op plaats tien. In mijn hoofd speelde ik de afsluitende tijdrit opnieuw af: Daar heb ik een seconde laten liggen. En daar. En daar. Was ik alweer ontgoocheld: Fuck, het was niet goed genoeg.”

Vervaeke haalt ook aan dat hij het bij de jeugd te gemakkelijk had. Winst in de Tour des Pays de Savoie en de Ronde de L’Isard. Vijfde in de Ronde van de Toekomst, met ritwinst boven op La Toussuire. Wereldtop. “Zeker in het laatste jaar bij de beloften won ik bij manier van spreken waar ik wilde”, zegt hij. “Mijn carrière is altijd in een stijgende lijn gegaan. Met te weinig tegenslag. Je hoort dat het bij de profs van nul herbeginnen is, maar in mijn hoofd was ik daar niet klaar voor. Ik gaf mezelf een jaar, anderhalf jaar. Dan wilde ik tussen de wereldtop staan.”

Overtraining heet het topsport-equivalent van een burn-out te zijn. Voor Vervaeke waren er zeker raakvlakken. Dat het privé een beetje stormde afgelopen jaar hielp de zaak niet vooruit. “Maar ik heb het nooit laten schieten”, zegt hij. “Ik presteerde niet omdat ik te veel wilde, niet omdat ik de luierik heb uitgehangen. (lacht) Beetje jammer misschien, anders had ik er nog wat plezier aan kunnen beleven.”

Met dank aan De Gendt

Nu is de weg naar het herstel ingezet. De trainingsschema’s zijn teruggeschroefd, de ambities bijgesteld. Sportpsychologen helpen daarbij en ook een hoogtestage met ‘zenmaster’ Thomas De Gendt heeft geholpen. Met Mario Aerts heeft hij ook al een ploegleider voor wie ‘gewoon doen’ het hoogste goed is. “Ik leer om het los te laten”, zegt Vervaeke. “Om te vertrouwen op mijn talent en het niet te veel te willen te manipuleren.”

De relatie met trainer Stefan Van Meirhaeghe heeft onder druk gestaan, maar is nu wel hersteld. “Hij is ook te ambitieus geweest”, zegt Vervaeke. “We hebben er allebei uit geleerd.”

Het volgende grote doel is de Vuelta, al heeft hij dus gesnapt dat het niet helpt om doelen te groot te maken: “Mijn ambitie? Laat ik beginnen met eens mee te zijn in de vroege vlucht. Dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd: ik moet mezelf gewoon minder druk opleggen.”

Door Jan-Pieter De Vlieger in Villars-Sur-Ollon
http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170613_02924395?utm_source=t
pi_171682887
quote:
Dat heeft Froome een keer gezegd, dat zijn truc om af te vallen met honger naar bed gaan was. Beetje naïef als je dat gelooft natuurlijk.
pi_171682983
Hein Verbruggen is overleden.
  woensdag 14 juni 2017 @ 09:10:03 #254
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_171683434
quote:
Ook zielig dat zo'n trainertje hier volop in mee gaat.
Put these foolish ambitions to rest.
  woensdag 14 juni 2017 @ 09:32:40 #255
194695 franklop
Fran knock
pi_171683738
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 08:32 schreef TheArt het volgende:
Hein Verbruggen is overleden.
-O-
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  woensdag 14 juni 2017 @ 09:37:17 #256
14505 OProg
A Life in Music
pi_171683814
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 09:10 schreef Koffieplanter het volgende:

[..]

Ook zielig dat zo'n trainertje hier volop in mee gaat.
Geeft wel aan op welk zorgelijk laag niveau sommige ploegen opereren. Geen wonder dat sommigen met Olvarit aan de slag aan op een gegeven moment.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  woensdag 14 juni 2017 @ 10:41:49 #257
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_171684896
quote:
De internationale wielrunie UCI heeft de Italiaanse wielerploeg Bardiani-CSF voor één maand geschorst naar aanleiding van de dopinggevallen van twee renners aan de vooravond van de Giro d'Italia. De schorsing gaat morgen in en loopt af op 14 juli.

Eén dag voor de start van de Ronde van Italië werden de Bardiani-renners Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni uit de koers geweerd omdat hun bloedwaarden afwijkingen lieten zien die duiden op het gebruik van groeihormonen.

De UCI beroept zich bij de straf voor Bardiani op de regel dat een wielerploeg als geheel kan worden geschorst als binnen twaalf maanden twee renners worden betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Ontslag

Pirazzi en Ruffoni liepen eind april bij een out-of-competition-controle tegen de lamp. Nadat op 19 mei ook hun B-stalen een positief resultaat opleverden, werden beide renners door Bardiani ontslagen.

De Italiaanse wielerploeg is het niet eens met de beslissing van de UCI en gaat in beroep bij het sporttribunaal CAS. Bardiani vindt dat het niet verantwoordelijk is voor "de daden van dwaze mensen".
Lachwekkende straf
pi_171685494
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 08:32 schreef TheArt het volgende:
Hein Verbruggen is overleden.
:{
pi_171685524
quote:
Waar is de ploegleiding en diëtist in dit verhaal? Blijkt af en toe toch een erg amateuristische sport.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 14 juni 2017 @ 11:16:11 #260
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_171685525
Was Verbruggen eigenlijk geliefd? Ik dacht dat hij al jaren verguisd was vanwege het hele gedoe rondom Armstrong etc.

Niet dat dat het minder triest maakt voor zijn familie uiteraard.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_171685611
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:16 schreef heywoodu het volgende:
Was Verbruggen eigenlijk geliefd? Ik dacht dat hij al jaren verguisd was vanwege het hele gedoe rondom Armstrong etc.

Niet dat dat het minder triest maakt voor zijn familie uiteraard.
Misschien verschilde dat ook per periode? Eerst wel maar later met die heisa rondom Armstsrong niet meer? Ook zal het verschillen per land.

Ik vond hem wel meer een voorzitter dan de onzichtbare Cookson. Hij is ook best lang voorzitter geweest.
pi_171685681
Kittel, Dielan en Greipel elk hun ritje deze week?
pi_171686161
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:16 schreef heywoodu het volgende:
Was Verbruggen eigenlijk geliefd? Ik dacht dat hij al jaren verguisd was vanwege het hele gedoe rondom Armstrong etc.

Niet dat dat het minder triest maakt voor zijn familie uiteraard.
Verguisd inderdaad. Bijvoorbeeld zijn rechtzaak tegen Paul Kimmage hielp hierin ook niet mee.

Maar over de doden niets dan goeds he.
  Moderator woensdag 14 juni 2017 @ 11:54:49 #264
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_171686327
Heintje was net zoals iedere voorzitter van de UCI gewoon een corrupte bloedhond.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_171686504
Wout doet niet mee?
pi_171686587
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:06 schreef Columbiafan het volgende:
Wout doet niet mee?
Doet niet mee inderdaad, vond het al raar dat hij hier op de startlijst stond en ook bij de Bruges Cycling Classic van zondag. Al had hij eerder af kunnen stappen in de Ster ZLM Toer natuurlijk..
pi_171686701
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:10 schreef Marcoss het volgende:

[..]

Doet niet mee inderdaad, vond het al raar dat hij hier op de startlijst stond en ook bij de Bruges Cycling Classic van zondag. Al had hij eerder af kunnen stappen in de Ster ZLM Toer natuurlijk..
Dan kunnen we Primoz alvast opschrijven voor vanavond.
pi_171687173
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:54 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Heintje was net zoals iedere voorzitter van de UCI gewoon een corrupte bloedhond.
Ga ik niet betwisten, maar vergeleken met Hein zijn die Ier en Brit maar leeghoofden gebleken.
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:44:48 #269
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_171687259
Wout rijdt du Sud met Thomas G.
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:47:55 #270
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_171687329
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:44 schreef Frozen-assassin het volgende:
Wout rijdt du Sud met Thomas G.
Wout van Aert rijdt niet bij Sky.
Put these foolish ambitions to rest.
pi_171687338
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:44 schreef Frozen-assassin het volgende:
Wout rijdt du Sud met Thomas G.
Dat is Twan.
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:48:49 #272
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_171687352


Ik denk dat iemand hier heel vrolijk van wordt.
Put these foolish ambitions to rest.
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:52:44 #273
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_171687441
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:48 schreef Koffieplanter het volgende:
[ afbeelding ]

Ik denk dat iemand hier heel vrolijk van wordt.
Wie niet?
Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:52:59 #274
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_171687450
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:16 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Waar is de ploegleiding en diëtist in dit verhaal? Blijkt af en toe toch een erg amateuristische sport.
Punt 1 is waarom de ploegleiding niet al eerder ingrijpt als iemand zo de weg kwijt raakt.
Punt 2 is waarom de renner niet per diect is verboden om ooit nog met die trainer te werken. Want het is volkomen van de pot gerukt dat iemand die zulke fouten maakt met een renner gewoon verder gaat als 'trainer'.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 14 juni 2017 @ 12:53:12 #275
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_171687457
Egan en Rodo vervangen door Cattaneo en Palini in Slovenië. ;(
Put these foolish ambitions to rest.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')