abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_171262887
quote:
Khamenei noemt Saudische monarchen idioten



TEHERAN - Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider in Iran, heeft de leden van de koninklijke familie van Saudi-Arabië zaterdag als „mafkezen” en „melkkoeien voor de Amerikanen” bestempeld. „Die idioten geloven dat ze met geld de vriendschap kunnen verwerven van een tegenstander van de islam”, zei hij volgens het nationale persbureau Fars.

Khamenei verwees met zijn ontboezeming naar de wapenbestellingen ter waarde van 100 miljard dollar die Saudi-Arabië vorige week deed bij Amerikaanse bedrijven toen president Donald Trump in Riyad op bezoek kwam. Het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran zijn de belangrijkste mogendheden in het conflictrijke Midden-Oosten en gezworen vijanden.

De Saudische leiders vormen volgens Khamenei een ,,ongeschikt en waardeloos zootje ongeregeld'' dat het lot van nogal wat moslims in de hand heeft. Hun politiek zal volgens de Iraanse ayatollah uiteindelijk leiden tot de ineenstorting van het regime.

In Iran heeft Khamenei grondwettelijk het laatste woord in alle strategische beleidsbeslissingen. De gematigde president Hassan Rohani, onlangs herkozen, had ook kritiek op de wapendeals. Hij zei dat de Saudische machthebbers er beter aan zouden doen de bevolking eens uit te leggen wat stembussen en democratische verkiezingen zijn.
http://www.telegraaf.nl/b(...)chen_idioten___.html

Iran: _O_
pi_171263149
Liever Iran dan SA!
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  zondag 28 mei 2017 @ 01:45:34 #3
117098 Hathor
Effe niet
pi_171263252
De man heeft gelijk, maar moet zichzelf ook niet al te hard op de borst kloppen met dat gewauwel over democratische verkiezingen, want daar moet ik heel hard om lachen.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_171263408
Iran is gewoon jaloers dat The Donald niet bij hen op de thee komt.

Misschien de man gewoon eens uitnodigen, geen Amerikaanse vlaggen verbranden en stoppen met het ontwikkelen van atoomwapens. Trump wil graag deals sluiten en wereldvrede, maar dat wordt hem verdomde moeilijk gemaakt. :7
pi_171293201
pi_171293226
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 01:38 schreef Montagui het volgende:
Liever Iran dan SA!
Liever geen van beide :D
pi_171293720
quote:
0s.gif Op maandag 29 mei 2017 07:48 schreef Chadi het volgende:

[..]

Liever geen van beide :D
Liever Iran zonder die religieuzen.
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_171293819
quote:
Iran moet eerst maar eens zorgen dat ze zelf hun mensenrechten op orde hebben voordat ze anderen landen uitmaken voor idioten. Hoewel SA het op dat punt ook niet al te best doet.
Hoeveel jonko's moeten we smoken, voordat we vrij zijn, van dit regime?
pi_171293854
Een idioot die anderen idioten noemt
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  maandag 29 mei 2017 @ 09:42:53 #10
405850 Eiwitshake
Russische Trol
pi_171294380
Hypocrisie is natuurlijk niets nieus voor monsterlims.
Iran koopt haar wapens in het streng Christelijke Rusland.
Hoe noemen ze dat dan?
"Wij zweren de voorkeur te geven aan een wisse dood boven een smadelijke behandeling, en nooit te dulden dat de geringste inbreuk gemaakt wordt op Neêrlands roem of de eer der vlag.”
- Jan Van Speijk
pi_171294454
Dat het ooit nog zo ver moest komen dat ik een Ayatollah gelijk geef.
٩๏̯͡๏)۶
  maandag 29 mei 2017 @ 10:08:19 #12
72545 Megumi
Go Rin No Sho
pi_171294926
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 02:00 schreef Nintex het volgende:
Iran is gewoon jaloers dat The Donald niet bij hen op de thee komt.

Misschien de man gewoon eens uitnodigen, geen Amerikaanse vlaggen verbranden en stoppen met het ontwikkelen van atoomwapens. Trump wil graag deals sluiten en wereldvrede, maar dat wordt hem verdomde moeilijk gemaakt. :7
Dat Trump een achterlijk land bezoekt met een regime wat terrorisme financiert is toch wel triest te noemen. Maar olie belangen zijn blijkbaar belangrijker.
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidõ sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
pi_171295266
Balk splinter oog
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_171295345
quote:
0s.gif Op maandag 29 mei 2017 09:10 schreef Oud_student het volgende:
Een idioot die anderen idioten noemt
pi_171296894
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 02:00 schreef Nintex het volgende:
Iran is gewoon jaloers dat The Donald niet bij hen op de thee komt.

Misschien de man gewoon eens uitnodigen, geen Amerikaanse vlaggen verbranden en stoppen met het ontwikkelen van atoomwapens. Trump wil graag deals sluiten en wereldvrede, maar dat wordt hem verdomde moeilijk gemaakt. :7
Hoe lang zijn ze zogenaamd al niet bezig met het ontwikkelen van atoomwapens? :')
Volgens Amerika al sinds 1981.. ieder jaar weer opnieuw berichten erover.

Totaal ongeloofwaardig.
pi_171320092
quote:
In Teheran snakken de jongeren naar vrijheid



De geestelijken zullen zich schrap zetten tegen de zojuist herkozen gematigde president Rohani. Maar hervormingsgezinde Iraniërs zijn niet van plan deze kans voorbij te laten gaan. De deur van de kamer van Hamidreza Jalaeipour op het sociologisch instituut van de universiteit van Teheran zit op slot. Is hij onze afspraak daags na de Iraanse presidentsverkiezing vergeten? Langs kale gangen lopen we naar de secretaresse, die zich ondanks de hitte conform de regels volledig heeft ingepakt, op haar gezicht na. Daar blijkt dat Jalaeipour (59), fervent voorstander van meer vrijheid, zich die ochtend ziek heeft gemeld: van pure zenuwen over de afloop van de verkiezingen had hij twee nachten niet geslapen. Die ochtend is hij ingestort.

Bij het zoveelste bedrijf van de verbeten strijd tussen de Iraanse fundamentalisten en gematigden stonden er dan ook grote belangen op het spel. Er dreigde immers een nieuwe golf van repressie, als de fundamentalistische kandidaat Ebrahim Raisi president werd. Uitgerekend de man die als rechter enige mede door Jalaeipour opgerichte kranten had laten sluiten. Dezelfde man ook die in 1988 honderden politieke tegenstanders van imam Khomeiny’s bewind in koelen bloede liet executeren.

Maar de strijd eindigde ditmaal in een klinkende overwinning van de gematigden onder leiding van de zittende president Hassan Rohani. „Dit is echt ontzettend belangrijk voor de toekomst van ons land”, zegt Jalaeipour even later opgetogen aan de telefoon. Door de net bekend geworden uitslag klinkt hij als herboren. „Niet alleen economisch maar ook politiek en cultureel. Het kan bovendien een gunstige uitstraling op andere delen van het Midden-Oosten hebben. U weet dat het fundamentalisme in deze regio machtig is. Dit kan een kentering betekenen. Rohani zal nu veel sterker staan tegenover de fundamentalisten.”

In Teheran, met name in het welvarende noorden van de stad, werd Rohani’s overwinning als een triomf voor de vrijheid beschouwd. De verwachting is dat er nu stapje voor stapje meer mogelijk zal worden. Meer vrije debatten, op universiteiten en elders. Meer concerten en andere culturele evenementen, waarvoor de autoriteiten nu maar zelden toestemming verlenen. Een grotere mate van persvrijheid ook. Meer contacten met de buitenwereld, economische maar ook culturele. En natuurlijk meer vrijheid voor vrouwen je te kleden zoals je wilt.

Wat dit laatste betreft gaf Rohani meteen na zijn overwinning een hoopvol signaal. Hij zette op Instagram, veel gebruikt in Iran ondanks een officieel verbod, een foto van een gelukkig lachende groep jongeren. Drie jonge vrouwen op de foto dragen kleurige kleren en hun hoofddoeken zijn zover naar achteren geschoven dat ze nauwelijks meer zichtbaar waren. „Geweldige mensen van Iran. Jullie zijn de echte winnaars van deze verkiezing”, schreef hij.

Vooral in Teheran valt op hoezeer veel mensen, met name jongeren, snakken naar meer vrijheid en contacten met het buitenland. Alsof ze zonder zuurstof zijn geraakt. „Voor mij is het allerbelangrijkste dat we nauwere banden met het buitenland krijgen”, zegt de jonge architect Ava Izab, die ook bijklust als lerares Engels. „Als Rohani niet had gewonnen, zou ik niet meer in Iran hebben willen blijven.”

Verstikkende deken
Hun land is veiliger en stabieler dan buurstaten als Irak of Afghanistan, het is er ook saai door de verstikkende deken die de nog altijd machtige ayatollah’s steeds maar weer over het land proberen te leggen. Als het aan de geestelijken ligt, blijven vrouwen zich van top tot teen in het zwart hullen, blijven de media volledig gecensureerd. Dans en muziek zijn uit den boze, laat staan cafés, waar alcohol wordt geschonken. Ook bioscopen staan onder toezicht van de overheid. „We zitten in een keurslijf”, klaagt een 25-jarige vrouw, die haar naam niet wil geven. Ze zit tijdens de lunchpauze met een paar collega’s van het marketingbedrijf BIZ in een parkje in het centrum van Teheran – hun gezichten royaal bedekt met een laag lippenstift en mascara. „Veel dingen mogen gewoon niet in onze maatschappij. Zo verlangt mijn familie dat ik ’s avonds om 10.00 uur thuis ben. De meeste party’s zijn dan nog niet eens begonnen.” Ze laat in het midden of ze desondanks wel eens feestjes bezoekt.

Dank zij de sociale media kunnen burgers makkelijker ontsnappen aan de controle van de geestelijken. Facebook, Twitter en YouTube zijn weliswaar officieel verboden, maar met wat omweggetjes weten veel Iraniërs tot deze sociale media door te dringen. Bovendien is er een chatprogramma, Telegram, waarvan naar schatting een kwart van de Iraniërs gebruik maakt. Half Iran zit voortdurend over zijn of haar telefoon gebogen. „Telegram heeft een hoofdrol gespeeld bij Rohani’s overwinning”, meent Jalaeipour.

Zelfs conservatief ingestelde jongeren gebruiken sociale media. „Wij wonen de vrijdagsgebeden in de moskee nog zelden bij”, zeggen Mohammad (24) en Zahra (23), een vroom echtpaar dat aan de Allameh-universiteit studeert maar geen achternaam wil geven. „We kunnen de preken ook via de moderne media volgen.” Dat is een algemene trend. Al enkele jaren geleden bleek uit een onderzoek dat nog maar 1,4 procent van de Iraniërs het traditionele vrijdagsgebed bijwoont.

Rohani’s zege betekent allerminst dat de fundamentalisten zich zomaar gewonnen geven. Misschien zelfs eerder het tegendeel, waarschuwt Nasrin Sotoudeh (52) tijdens een gesprek op haar kantoor. Zelf zat de frêle advocate tot 2014 drie jaar gevangen wegens haar inzet voor de burgerrechten. Op de muur achter haar hangen nog de kaarten die kinderen vanuit het buitenland aan haar stuurden om haar op te beuren. Ze is de eerste Iraanse die ik in een week ontmoet die geen hoofdbedekking draagt.

„Iran is geen Noord-Korea, maar ook geen volwaardige democratie. Als een hervormingsgezinde wint, proberen de conservatieven zich extra schrap te zetten en te voorkomen dat de dingen veranderen”, zegt Sotoudeh. „Ze profiteren van het feit dat ze het justitiële apparaat beheersen. Tijdens de eerste termijn van Rohani zijn er bij voorbeeld heel veel burgerrechtenactivisten gearresteerd. Ook zijn er meer executies geweest dan in de periode daarvoor. Veel voorschriften werden strenger in plaats van soepeler.” Iets dergelijks gebeurde eerder onder president Mohammad Khatami (1997-2005), die veel liberaler was dan Rohani. Van hervormingen kwam weinig terecht.

De geestelijken zelf zijn er rotsvast van overtuigd dat ze de juiste weg bewandelen. „Het is onze plicht het sociale en politieke leven in goede banen te leiden”, betoogt Hassan Habibi, een 29-jarige student van de madrasseh (islamitische school) naast het befaamde Hazrat-e-Masumeh heiligdom in de stad Qom. De in een witte tulband en bruine cape getooide Habibi is bijna afgestudeerd aan dit bolwerk van shi’itisch fundamentalisme. „Onze religie heeft een omvattend concept voor het sociale leven en de verhoudingen binnen de familie ontwikkeld”, legt hij uit. „Als u de islam bestudeert zult u zien dat wij de sociaalste religie van allemaal zijn.” En de achterstelling van vrouwen? „Die is er helemaal niet, dat is alleen de indruk van buitenstaanders.” Dan schalt vanaf de schitterende betegelde minaretten in Qom de oproep tot het gebed en excuseert de geestelijke zich.

Hoewel de meeste traditionele geestelijken er zo over denken, klinken er soms andere geluiden. Al in de jaren 90 van de vorige eeuw betoogde de shi’itische theoloog Abdolkarim Soroush dat Iran beter een seculiere regering kon hebben. Als de geestelijken zich te veel met het bestuur bemoeiden, zouden ze compromissen moeten sluiten en daardoor zou de religie aan gezag verliezen. Vooral jongeren zouden zo vervreemden van hun religie.

Nieuwe optimisme
Naar Soroush werd niet geluisterd maar dat proces is wel in volle gang. Stilzwijgend lijkt ook Rohani, zelf opgeleid als geestelijke, het idee te hebben omarmd dat de samenleving meer vrijheid moet worden gegund. Zelfs veel armere mensen steunden hem mede daarom. Een van hen is Nahid Shayan, een 35-jarige vrouw, die net eieren en naan heeft gekocht bij een buurtwinkeltje in Nematabad, een arme wijk in het zuiden van Teheran. „Mijn man is invalide geraakt in de oorlog tegen Irak en krijgt een bescheiden uitkering”, vertelt ze. „Hij heeft ook een baantje bij de gemeente en verdient ’s avonds bij als taxichauffeur. Maar we hebben zeven kinderen en hebben nog moeite elke maand rond te komen.” Desondanks koos ze zonder aarzeling voor Rohani. „Een voortreffelijk man”, zegt ze.

Door de ruime overwinning van Rohani heerst er ondanks alles een nieuw optimisme. De 34-jarige Mehdi Sedighi belichaamt in veel opzichten het moderne Iran. Hij heeft zich kaal laten scheren, draagt een modieuze bril en dito baardje. Hij is bovendien – zoals veel Iraniërs tegenwoordig – gescheiden. Sedighi bezit een goed draaiend marketingbedrijf, gespecialiseerd in voedingsmiddelen. Sinds de economische sancties van de buitenwereld deels zijn opgeheven werkt hij samen met Chinese bedrijven.

„Het leven in Teheran is goed”, zegt hij, gezeten op een bankje in het populaire Kunstenaarspark. „Maar ik zou willen dat er een eind kwam aan dat spel om de macht tussen de gematigden en de fundamentalisten, dat de religieuze leiders zich eindelijk tot hun eigen zaken beperkten. Ik ben ervan overtuigd dat dit in de toekomst zal verbeteren.”

Alleen stelt niemand zich de vraag of die Chinezen zich ook mengen in de Amerikaanse politieke als ook economische besluitvorming. China en Iran hebben afspraken gemaakt om hun economische relatie flink uit te bouwen. De waarde van de handel tussen de landen moet in de komende tien jaar oplopen tot 555 miljard euro, hebben de staatshoofden van beide landen in Teheran afgesproken. Iran heeft 30 tot 50 miljard dollar aan buitenlandse investeringen nodig om het land te moderniseren en de economie te versterken, liet president Rohani onlangs weten. China trok zich de afgelopen jaren niet veel aan van de sancties, en heeft dus een voorsprong op andere landen die nu een ingang zoeken voor handelsbetrekkingen. Peking heeft vooral belangstelling voor de Iraanse olie, en biedt Iran in ruil onder meer hulp aan bij grote infrastructurele projecten, zegt correspondent Marieke de Vries vanuit Peking. Bijzonderheden over de afspraken ontbreken nog. Al meer dan 1.000 miljard dollar hebben Chinese ontwikkelings- en staatsbanken gereserveerd voor de modernisering van de infrastructuur in de noordelijke en zuidelijke buurlanden en in Afrika en het Midden-Oosten. Daarvan is in 2015 en 2016 al 90,4 miljard dollar uitgegeven aan de aanleg van spoorwegen, havens, kerncentrales, vliegvelden en olie- en gasleidingen. Talrijke projecten, zoals de spoorlijn van China naar Laos, havens en kerncentrales in Pakistan en de pijpleidingen van Kazachstan naar China zijn al in volle gang of opgeleverd.

Sinds 2007 is China de belangrijkste handelspartner van Iran - voor die tijd was dat de EU - en deze koppositie wil China behouden en verder uitbreiden. Alle kans dat China daarin slaagt, omdat geestelijk leider Khamenei liever naar het Oosten dan naar het Westen kijkt. ,,Het Westen hebben wij nooit vertrouwd", hield hij Xi Jinping voor.

Marshallplan voor Azië
De Nederlandse ex-Wereldbank-econoom Louis Kuijs, werkzaam bij Oxford Economics in Hongkong, snapt goed waarom 'Eén Gordel, Eén Weg' het Chinese Marshallplan voor Azië wordt genoemd. ,,Het is zelfs vele malen groter dan het Marshallplan waarmee de VS na de oorlog Europa opbouwde. Het gaat zeker voor groei zorgen in ontwikkelingslanden als de projecten goed bestuurd worden", denkt Kuijs, die al vele jaren in China werkt en het onderscheid kan maken tussen partijpropaganda en droge feiten.

Als het tempo van Guo Jianbin en zijn teams in Horgos maatgevend is, dan krijgen de Centraal- en Zuid-Aziatische economieën de komende tien jaar een zeer krachtig elixer toegediend. In amper drie jaar heeft Guo een stad gebouwd voor inmiddels 30.000 bouwvakkers, handelaren, vervoerders, partijbazen, politiemannen en soldaten en hun families. Over enkele jaren wonen ,,in het Chinese Dubai" 200.000 mensen.

Aan Chinese zijde van de grens rukken de asfalteerders van de zesbaanse weg naar Europa langzaam op en in de verte, in de provincie Almaty, naderen de Kazachstaanse wegwerkers met zware Chinese grondverzetmachines en vrachtwagens. Rechts glanst het spoor dat China verbindt met West-Europa (via Rusland) en het Midden-Oosten (via Iran naar Turkije) in de middagzon. Het Chinese Horgos dijt dagelijks uit met nieuwe appartementengebouwen, kantoren en hotels van glas en marmer. Op de industrieterreinen verrijzen de grootste robotfabrieken van het land; ruimte is, net als kapitaal, hier geen probleem.

Het Kazachstaanse Khorgos is nog niet meer dan een haveloos gehucht, maar beschikt inmiddels wel over een ,,droge haven" met opslagruimte voor 500.000 containers. De containers worden met reusachtige kranen overgeladen van Chinese wagons met een wielbreedte van 1435 millimeter op Russische wagons die 82 millimeter wijder zijn, een erfenis van het Russische Rijk.

Plannen voor een paardenracebaan, een winkel- en uitgaanscentrum en sportfaciliteiten bestaan alleen nog op hoogglanzend papier. Met de bouw van fabrieken op een 5000 hectare groot industrieterrein wordt binnenkort begonnen dankzij een investering van 5 miljard dollar van de Chinese provincie Hubei. De Chinese fabrieken die hier in Kazachstan gaan produceren hoeven geen belastingen en geen importheffingen op bouwmaterialen te betalen en kunnen straks vrijelijk hun producten afzetten in de Euraziatische Douane Unie van president Poetin.

De internationale scepsis over 'Eén Gordel, Eén Weg' is snel aan het wegebben. Het besef dat het niet om Chinese ,,opiumdromen" gaat, zoals een Japanse commentator sneerde, is ook doorgedrongen tot de EU en de wereld van pensioenfondsen, verzekeringsbedrijven en investeringsfondsen. Nederlandse exportbedrijven zijn zeer geïnteresseerd geraakt.

Ondertussen vinden er fundamentele veranderingen plaats in het Midden Oosten, Centraal Azië en het Verre Oosten. Deze veranderingen zullen van grote invloed zijn op Europa. Wat zit er bijvoorbeeld achter de 10 miljard dollar aan investeringen van Saoedi-Arabië in de Malediven en wat gaat Iran doen op de Golanhoogvlakte aan de Syrisch-Israëlische grens? Dit heeft te maken met de 'Strategic Triangle', de samenwerking tussen China, Rusland en Iran op politiek, economisch en militair gebied.

Hier manifesteren zich drie belangrijke geopolitieke ontwikkelingen. Ten eerste OBOR, (One Belt One Road), dat gaat over de investeringen van China van 1000 miljard dollar in infrastructuur per trein, over zee en in de lucht vanuit China naar Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Dit project moet in 2025 voltooid zijn. Ten tweede de EAEU (Eurasian Economic Union), geïnitieerd door Moskou en gericht op de integratie van de vroegere Sovjet republieken in een Centraal Aziatisch economisch blok.

Ten derde de initiatieven vanuit Teharan om stabiliteit en welvaart te brengen in het Midden Oosten en de landen in Noord Afrika. Daarbij gaat het de Iraniërs om het herstellen van de as Iran-Irak-Syrië-Libanon. Als tegenhanger kapitaliseren Saoedi-Arabië en Turkije op een verdere verspreiding van het Wahabisme en moet de investering van Saoedi-Arabië in de Malediven gezien worden als het veilig stellen van de olietransport route. Wahabisme is een fundamentalistische conservatieve vertakking van het soennisme. Daarnaast probeert Rusland momenteel een betere relatie te krijgen met de post-Morsi regering in Egypte, dat recent de twee Mistral oorlogsschepen van Frankrijk heeft gekocht.

Met de islam en het Wahabisme hebben de Russen te maken op drie niveaus: in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan, in de vroegere Sovjet-republieken en in het Kaukasus gebied. Saoedi-Arabië, Turkije en de VS proberen hier vervolgens weer een tegenbalans te creëren. Door de sancties van de VS en Europa streeft Rusland verder naar militaire en economische samenwerking.

De rol van India in deze ontwikkelingen is niet geheel duidelijk. Er heersen nog steeds sterke anti-Pakistaanse en anti-Chinese sentimenten. India is relatief ondergeschoven aan de VS maar teert daarentegen nog op de goede relatie met Rusland uit het verleden. Rusland bouwt verder aan militaire projecten met India, terwijl Iran de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan de diversificatie van energie-oplossingen, mede om het anti-Chinese sentiment te verminderen. Het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan blijft echter een situatie van grote zorg.

Uitdagingen voor de Strategic Triangle betreffen momenteel het de-escaleren van de explosieve situatie in het Midden Oosten, Perzische Golf en Noord Afrika en het tegenwicht bieden aan de Amerikaanse strategie van het isoleren van Rusland, China en Iran. Deze Amerikaanse strategie is door Obama ingezet. Met de nucleaire Iran-deal heeft de VS ruimte gegeven, wellicht onvoorzien, aan Iran voor nauwere samenwerking met Rusland en China binnen de Strategic Triangle. Dit verklaart de toenemende militaire invloeden van Iran in Irak, Syrië en Libanon en Iran's militaire opbouw op de Golanhoogvlakte. Dit vormt voor Israël een zeer grote bedreiging. En met de verdere economische en militaire opkomst van China ziet het naar uit dat de invloed van de Amerikanen stevig aan het eroderen is. Nu al is China de grootste handelspartner van veruit de meeste Aziatische landen. Het Chinese leger is ook onderhevig aan een grote moderniseringsgolf waar dit jaar 215 miljard dollar in wordt gestoken. Wat overeenkomt met een bescheiden 2% van het BNP. Uitgesplitst naar 1,4 miljard inwoners houdt het in dat elke burger 180 euro per jaar steekt in het Chinese leger in vergelijking met 2000 euro per Amerikaanse burger.




[ Bericht 1% gewijzigd door Waterston op 30-05-2017 11:08:57 ]
pi_171320871
quote:
0s.gif Op maandag 29 mei 2017 10:08 schreef Megumi het volgende:

[..]

Dat Trump een achterlijk land bezoekt met een regime wat terrorisme financiert is toch wel triest te noemen. Maar olie belangen zijn blijkbaar belangrijker.
Als de Saudies straks met de wapens van Trump alle kafirs in Europa afslachten staat Nintex er nog steeds bij te klappen want alles wat Trump doet is geweldig!
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_171320895
Ik ben voor Iran
pi_171322080
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 10:11 schreef Toefjes het volgende:
Ik ben voor Iran
Tuurlijk. Tegen 2050 is Amerika derde wiel achter China (tweede economie: 6,5% economische groei in 2017, redelijk ontwikkeld en op sommige vlakken zelfs super, de communistische partij heeft als doel om in 2021 een redelijk ontwikkeld land te zijn, het land moet ontwikkeld zijn in 2049) en India (zevende economie: 7% economische groei in 2017, superarmoedig maar de ontwikkelingen gaan snel omdat ze vaak Chinees beleid een-op-een overnemen, zo wil men snel beginnen aan het moderniseren van het spoor in het hele land en India is ongeveer even groot in landoppervlakte als de Europese Unie, geboortecijfers zijn al stevig gedrukt naar een gemiddelde van 2,5 kind per vrouw). De toekomst ligt niet aan de overkant van de plas maar in het Verre Oosten. Zoveel is nu al wel duidelijk terwijl beide landen nog lang niet zijn wat ze voor ogen hebben. Vrouwenrechten worden langzaam maar zeker verbeterd in India. Zeker 400 miljoen Indiase vrouwen zijn huisvrouw. Als ze die aan het werk gaan zetten dan alleen al groeit de economie met 300%. China is veel verder en zet zet zich in op het uit de grond stampen van een chipindustrie (150 miljard dollar) via staatsbedrijf Tsinghua Industry en een vliegtuigindustrie via staatsbedrijf COMAC. De eerste Chinese passagiersvliegtuig is dit jaar getest.

quote:
Research & Development (R&D) spending 2017
1. US: 514 billion dollars
2. China: 396 billion dollars (growing hard + 26 billion dollar in 2017)
3. Japan: 166 billion dollars
4. Germany: 110 billion dollars
5. South Korea: 78 billion dollars
6. India: 72 billion dollars (growing hard + 7 billion dollar in 2017)
7. France: 60 billion dollars
8. Russia: 52 billion dollars
9. UK: 46 billion dollars
10. Brazil: 38 billion dollars

https://www.iriweb.org/si(...)undingForecast_2.pdf
quote:
Military spending 2017
1. US: 610 billion dollars
2. China: 216 billion dollars (growing hard + 26 billion dollars in 2017)
3. Saudi-Arabia: 100 billion dollars
4. Russia: 84 billion dollars
5. UK: 62 billion dollars
6. France: 60 billion dollars
7. India: 50 billion dollars (growing hard + 5 billion dollars in 2017)
8. Japan: 46 billion dollars
9. Germany: 46 billion dollars
10. South Korea: 37 billion dollars

quote:
The 2000 biggest companies 2017

1. US: 577
2. China: 232 (growing very hard: + 35 companies in one year)
3. Japan: 219
4. UK: 99
6. South Korea: 66
5. France: 61
6. India: 56 (growing relatively hard: + 7 companies in one year)
7. Germany: 54
8. Canada: 52
9. Taiwan: 47
10. Suisse: 45

The 10 biggest companies 2017



quote:
China investeert honderden miljarden aan hogesnelheidstreinen



In 2020 moet meer dan 80 procent van alle grote steden in China zijn aangesloten op het netwerk van hogesnelheidstreinen. Dit heeft de Chinese minister van Transport Li Xiaopeng beklemtoond, meldde staatspersbureau Xinhua vrijdag.

Li zei dat het land omgerekend bijna 2000 miljard euro opzij heeft gelegd voor infrastructuurprojecten tussen 2016 en 2020. Als het geld volgens plan wordt uitgegeven, rijden straks hogesnelheidstreinen naar zeker 80 procent van alle plaatsen met meer dan tweehonderdduizend inwoners. De hogesnelheidstreinen worden gebouwd door het Chinese staatsbedrijf CRRC Corporation. Deze Chinese staatsgigant en treinfabrikant is vorig jaar ontstaan door een fusie tussen de twee staatsbedrijven CRH en CRC en draait een omzet van 26 miljard dollar per jaar en heeft ondertussen miljardencontracten binnengesleept uit Argentinië en Indonesië.

Momenteel ligt er 22.000 kilometer spoorlijn voor de hsl en 130.000 kilometer spoorlijn voor andere sneltreinen in China.

http://www.nu.nl/buitenla(...)nelheidstreinen.html

quote:
Aandeelhouders Syngenta akkoord met overname door ChemChina



ChemChina kan het Zwitserse agrochemische bedrijf Syngenta definitief overnemen. De aandeelhouders van Syngenta hebben in overgrote meerderheid het groene licht gegeven aan de overname. Syngenta maakt vrijdag bekend dat 80,7% van de aandelen is aangemeld voor de overname. Daarmee doen de Chinezen hun bod gestand. Voorwaarde voor de transactie was dat ChemChina 67% van de aandelen in handen zou krijgen. De Chinezen betalen $ 43 mrd voor het in Bazel gevestigde bedrijf.

Aandeelhouders van Syngenta die nog niet hebben verkocht, hebben nog tot en met 24 mei om hun aandelen van de hand te doen. De Europese Commissie gaf begin april zijn fiat aan de overname, op voorwaarde dat het Chinese bedrijf een fors deel van zijn Europese pesticide- en plantengroeiregulerende activiteiten afstoot. Ook de Verenigde Staten gingen begin april akkoord. Dat was een voorwaarde anders zou China de fusie tussen de Amerikaanse chemiegiganten Dow en DuPont blokkeren.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) verklaarde eerder dat ChemChina heeft aangeboden om aan haar zorgen tegemoet te komen. Die betroffen vooral de markt voor bestaande pesticiden. Het gaat om 450 deelmarkten in alle EU-lidstaten. De Chinezen zullen een groot deel van die activiteiten afstoten.

Grootste producent van pesticiden
Syngenta is de belangrijkste producent van pesticiden ter wereld. ChemChina is momenteel op de Europese markt actief via zijn Israëlische dochter Adama. In tegenstelling tot Syngenta, dat zelf actieve bestanddelen ontwikkelt, produceert Adama pesticiden op basis van door andere geleverde ingrediënten waar geen octrooi meer op rust. De bedrijven concurreren dus niet met elkaar als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve bestrijdingsmiddelen. Dat is ook een belangrijk verschil met de eerder goedgekeurde fusie van de Amerikaanse chemiegiganten Dow en DuPont.
https://fd.nl/ondernemen/(...)rname-door-chemchina

quote:
Zó gaat het Chinese merk Lynk & Co Europa veroveren



Eind 2018 verwelkomen we een nieuw automerk in Europa: Lynk & Co. Het eerste model, toepasselijk 01 genoemd, werd eerder dit jaar onthuld. Hoe gaat dit nieuwe Chinese merk ons continent veroveren?

Lynk & Co is een nieuw Chinees automerk met Zweedse roots. Het is nauw verbonden met Volvo, dat net als Lynk & Co onderdeel is van het Chinese autoconcern Geely. Het nieuwe merk wil vanaf eind 2018 Europa gaan veroveren, maar op een iets andere manier dan gebruikelijk. Topman Alain Visser doet tegenover Automotive News een boekje open over de plannen van Lynk & Co.

In 2018 start de verkoop van het model 01, de SUV die het merk eerder dit jaar onthulde. Voor 2021 wil Lynk & Co vijf modellen op de markt brengen, maar die komen niet allemaal naar Europa. De auto's worden in Zweden ontwikkeld en in China gebouwd en krijgen de beschikking over gewone, hybride en elektrische aandrijflijnen.

Appstore Lynk & Co
Verder komt er een eigen app store voor de auto, waarbij Lynk & Co-rijders zelf kunnen aangeven welke applicaties ze zouden willen hebben. Ontwikkelaars gaan vervolgens aan de slag met de applicaties waaraan de meeste behoefte is. De auto's van Lynk & Co zijn eveneens te openen via een app, waardoor ze uitermate geschikt zijn om ze als deelauto in te zetten.



Alleen winkels, geen dealers
De verkoop gaat niet via traditionele dealers: "Er komen geen grote showrooms aan de rand van de stad", aldus Visser. In plaats daarvan zet het merk in op pop-up stores en gewone winkels. Het onderhoud van de auto's vindt plaats bij Volvo-dealers. In Europa wil Lynk & Co zo'n 500 winkels openen, hoeveel daarvan in Nederland is nog niet bekend. Daarnaast gaat het nieuwe merk auto's via het internet verkopen. Er zijn zowel online als via de winkels geen tussenpartijen, de fabriek verkoopt de auto's rechtstreeks aan de consument.

Lynk & Co gaat met vaste prijzen voor zijn modellen werken. Er komen geen losse opties, elke auto is rijk uitgerust en verschijnt in verschillende 'collecties', die vooral verschillen in de aankleding. Het merk hoopt door de vereenvoudiging van het aantal configuraties een volledig uitgeruste auto aan te kunnen bieden voor minder geld dan een gemiddeld uitgeruste auto van een Europese fabrikant. Dat niet alleen, Lynk & Co wil zelfs een premium beleving bieden, waarmee het merk ook een alternatief moet worden voor luxemerken als Mercedes-Benz en Lexus.
https://www.autokopen.nl/(...)-co-europa-veroveren

quote:
LONDON TAXI COMPANY BREIDT UIT IN EUROPA



The London Taxi Company is druk aan het uitbreiden. De nieuwe elektrische TX5 moet over twee jaar niet alleen in Londen, maar ook in andere Europese steden rondrijden, waaronder Amsterdam. Vandaag presenteerde het merk een prototype van het model in de hoofdstad en Autovisie was erbij.

INVESTERINGEN
Een aluminium spaceframe, een lichtgewicht carrosserie en achterdeuren die tegen de rijrichting in openen. Het gaat hier niet over een nieuwe supersedan, maar over de TX5, de nieuwe elektrische taxi van The London Taxi Company (LTC). Het Britse bedrijf werd drie jaar geleden overgenomen door het Chinese Geely, dat ook de eigenaar is van Volvo. Sindsdien is er een hoop gebeurd bij LTC, maar er staat nog veel meer op het programma. In totaal wordt er 300 miljoen pond, zo'n 375 miljoen euro, geïnvesteerd de komende jaren en dat bedrag wordt vooral besteed aan research en development.

TX5
De LTC TX5 is duidelijk geïnspireerd op de klassieke FX4 die eind jaren 50 verscheen. Hij heeft dezelfde kenmerkende grille en de ronde koplampen, maar nu natuurlijk in een veel modernere verpakking. Opvallend is wel dat de kenmerkende deuren weer terug zijn. Hij oogt - en is - een flink stuk groter. Aan boord is nog altijd plaats voor zes personen, die nu ruimer zitten dan ooit. De TX5 voldoet aan alle strenge eisen voor Londense taxi's. Zo is hij geschikt om een rolstoel in de rijden en heeft hij ondanks zijn forse formaat nog altijd een draaicirkel van 7,6 meter.

RANGE EXTENDER
De auto wordt gebouwd op een nieuw ontwikkeld elektrisch platform. London Taxi Company doet nog geen uitspraken over de range, maar geeft wel aan dat hij fors meer range dan auto's als een BMW i3 of Nissan Leaf moet krijgen. "Toch is de range niet zo groot als die van een Tesla Model S", vertelt Phil Henrick, verantwoordelijk voor Corporate Sales bij LTC. Taxichauffeurs moeten geen 'range anxiety' krijgen, een vrees dat ze stil komen te staan: de TX5 heeft namelijk ook een 1,5 liter driecilinder benzinemotor. Net als in de BMW i3 REX, de versie met range extender, kan de benzinemotor het accupakket bijladen. De grote taxi krijgt een benzinetank van zo'n dertig liter, dus langere ritten moeten ook gewoon mogelijk zijn. Verder wordt de auto geschikt voor alle mogelijke laadsystemen, waaronder snelladers.

DESIGN
De TX5 is ontworpen door David Ancona, Design Director bij Geely. "Het is een van de meest herkenbare auto's ter wereld", begint Ancona. "En ook deze auto moet weer een lange tijd meegaan, dus als je dan voor een heel modern design kiest, dateert dat heel snel." Ancona heeft om die reden gekozen voor een klassiek design, dat ook niet te retro is. "Hij moest vooral een positieve uitstraling krijgen. Niet te stoer, niet te schattig, niet te retro, maar vooral positief."

De Britse designer, al jarenlang designer voor Volvo, heeft zelf een paar leuke details in de auto proberen te stoppen. "De portiergreep bijvoorbeeld, daar ben ik echt blij mee." Die portiergreep loopt - net als bij de Rolls-Royce Phantom - over van het voorportier naar het achterportier. "Dat de achterdeur naar achteren kan scharnieren was essentieel. Anders moest de wielbasis veel langer worden." Nu biedt de deur genoeg ruimte om een rolstoel door naar binnen te krijgen, terwijl andere passagiers gewoon binnen kunnen wandelen. "En bijna kunnen arriveren in Rolls-Royce-stijl", lacht de Brit.

2017
De LTC TX5 wordt in het najaar van 2017 gelanceerd op de Britse markt. Begin 2018 moet ook de linksgestuurde versie volgen, die naar enkele grote Europese steden zal komen. LTC heeft goede verwachtingen van zowel Amsterdam als Oslo, met name door de aanwezigheid van een goed netwerk van laadpalen. "Hij wordt ook leverbaar in andere kleuren hoor", vertelt Ancona nog snel even.
http://autovisie.nl/2016/(...)reidt-uit-in-europa/

quote:
Succesvolle vlucht voor eerste Chinese passagiersvliegtuig



Het eerste passagiersvliegtuig van volledig Chinese makelij had vandaag een succesvolle luchtdoop. De C919 landde na een vlucht van 80 minuten veilig op de luchthaven van Shanghai. Het toestel, dat is ontwikkeld en gebouwd door het Chinese staatsbedrijf COAMC, biedt plaats aan ruim 150 passagiers. De Chinezen willen met de C919 de concurrentie aangaan met de Europese Airbus A320 en de Amerikaanse Boeing 737. Er zijn al 570 toestellen besteld, voornamelijk door Chinese partijen.

Analisten schatten de omvang van de mondiale markt voor dit type toestel voor de komende 20 jaar op circa 2 biljoen dollar.
http://www.ad.nl/buitenla(...)svliegtuig~aad4989a/

[ Bericht 6% gewijzigd door Waterston op 30-05-2017 12:55:54 ]
pi_171322148
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 11:19 schreef Waterston het volgende:

[..]

Tuurlijk. Tegen 2050 is Amerika derde wiel achter China en India. De toekomst ligt niet aan de overkant van de plas maar in het Verre Oosten.
Het is meer dat ik thuis en op vakanties redelijk vaak mensen uit Iran ben tegengekomen en het, tot nu toe zonder uitzondering, hartverwarmende lieve mensen zijn. Al moet ik zeggen dat elk land vriendelijk overkomt als je het vergelijkt met Saudi-Arabië.
pi_171322170
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 11:23 schreef Toefjes het volgende:

[..]

Het is meer dat ik thuis en op vakanties redelijk vaak mensen uit Iran ben tegengekomen en het, tot nu toe zonder uitzondering, hartverwarmende lieve mensen zijn. Al moet ik zeggen dat elk land vriendelijk overkomt als je het vergelijkt met Saudi-Arabië.
Amerikanen zijn agressors. Hun plaats zullen ze snel leren kennen.

[ Bericht 9% gewijzigd door Waterston op 30-05-2017 11:54:16 ]
pi_171322692
Ze hebben iig allebei iets gemeen en dat is dat ze extremistisch gelovige dictatoren zijn.

Wel zijn de vrouwen in Iran een stuk vrijer, daar ze anderskleurige boerkas mogen dragen, hun gezicht mogen vertonen, en autorijden. Alhoewel je je bij dat laatste af kan vragen of het alleen maar een papieren tijger is die in de praktijk gedwarsboomd wordt door culturele beperkingen.
pi_171324131
quote:
Iran heeft nieuwe raketfabriek gebouwd

Iran heeft een derde ondergrondse fabriek gebouwd waar ballistische raketten kunnen worden geproduceerd. Het land is ook van plan vaart te blijven zetten achter het eigen raketprogramma, berichtte persbureau Fars.

,,De derde ondergrondse fabriek van Iran is gedurende de afgelopen jaren gebouwd door de gardisten'', zei het hoofd van de luchtmachttak van de invloedrijke Revolutionaire Garde, Amirali Hajizadeh. ,,We zullen onze raketcapaciteiten sterk blijven uitbreiden.''

Soennitische buurlanden van de islamitische republiek en Israël hebben eerder hun zorgen uitgesproken over het Iraanse raketprogramma. Hajizadeh is daar niet van onder de indruk. ,,Het is logisch dat onze vijanden Amerika en het zionistische regime boos zijn om ons raketprogramma. Ze willen dat Iran zich in een zwakke positie bevindt'', stelde hij.
http://www.ad.nl/buitenla(...)ek-gebouwd~a5b877a0/
  dinsdag 30 mei 2017 @ 14:41:24 #24
36221 Kopstoot
Ik houd nog steeds van Janine.
pi_171326299
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 11:47 schreef Hdero het volgende:
stuk vrijer, daar ze anderskleurige boerkas mogen dragen, hun gezicht mogen vertonen, en autorijden. Alhoewel je je bij dat laatste af kan vragen of het alleen maar een papieren tijger is die in de praktijk gedwarsboomd wordt door culturele beperkingen.
Papieren tijger? Alle vrouwen rijden daar. Hoofddoek af in de auto en je kunt zo mee rijden. Een vreemde man in de auto is ook geen probleem en daar wordt ook niet op gecontroleerd.

En drank in ieder huis. Nee, het regime zal wel moeten zich leren te schikken naar het volk, anders valt het regime vroeg of laat.

Snel weer eens de schoonfamilie op gaan zoeken. :)
"Als ze de uitkeringen nu hoger maken, hoef ik ook niet zo veel meer te doen.."
pi_171327109
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 11:19 schreef Waterston het volgende:
*KNIP*
Als je niet zo goed in Engels bent, moet je mss gewoon in het Nederlands commentaar leveren. "growing hard" en "growing very hard" betekent namelijk niet wat jij wsl denkt dat het betekent.

quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 11:19 schreef Waterston het volgende:
Zeker 400 miljoen Indiase vrouwen zijn huisvrouw. Als ze die aan het werk gaan zetten dan alleen al groeit de economie met 300%.
En ik ben benieuwd waar je die 300% vandaan haalt.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')