FOK!forum / Cultuur & Historie / Franse tijd
trigt013donderdag 4 mei 2017 @ 21:07
Wat ik me al een tijdje afvraag. De Franse overheersing heeft net zolang geduurd als de Duits overheersing. Zouden er nu na de Franse overheersing ook dingen geweest zijn als bevrijdingsdag, dodenherdenking en 10.000 monumenten om helden en doden te herinneren? Zullen wij dan na de volgende oorlog ook alles langzaam vergeten van de tweede wereldoorlog?
2Happy4Udonderdag 4 mei 2017 @ 21:26
Mwa nu hebben we beeld bij de dingen die gebeurd zijn en veel meer details die genoteerd zijn. Dus zelf denk ik van niet.
Nibb-itdonderdag 4 mei 2017 @ 22:37
Er is vanaf 1815 een tijd lang Waterloodag gevierd, maar ik weet niet precies wanneer dat geëindigd is.
ultra_ivodonderdag 4 mei 2017 @ 23:36
Lang niet door iedereen werd het einde van de Franse tijd als een bevrijding gezien. Forse gedeeltes van het Verenigde Nederland van na 1815 hadden zich vrijwillig aangesloten bij Frankrijk (bijv. het voormalige Prinsbisdom Luik). Het nationalisme en het concept van de natie-staat dat wij nu kennen is eerder een product van de 19e eeuw, in 1815 was dat bij de meesten nog amper ontwikkeld.
In de 18e eeuw was Nederland geen eenheidsstaat maar een federatie geleid door een oligarchie van rijke families. Na 1815 werd de gewone man ook niet betrokken bij de Nederlandse politiek. De mening van de gewone man was dan ook niet relevant voor de leiding van de nieuwe Nederlandse staat. Die waren vooral bezig met het vormen van een centrale staat, een onbekend concept in Nederland. In grote delen van het land waren de Nederlandstalige scholen in de minderheid, de Franstalige scholen in de meerderheid.
In de zuidelijke Nederlanden was het besef van een eigen staat helemaal beperkt. Alleen in het oude prinsbisdom Luik was men iets eigens gewend, elders was het eind van de 18e eeuw vooral een Habsburgse overheersing.
De eerste keer dat iig de middenklasse in een deel van Nederland een stem kreeg was tijdens de verkiezingen voor het Frankfurter Parlement. Bij de middenklasse was er in forse delen van het land eerder sympathie voor de Franse tijd.
AQUILA.maandag 29 mei 2017 @ 18:26
Rond 1800 bestond de natie of een natiebesef in Nederland (of andere Europese landen) nog niet, het fenomeen van nationale feestdagen kwam pas op na rond 1850-1900.