abonnement Unibet Coolblue
  maandag 1 mei 2017 @ 09:58:12 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170602295


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 61 alweer ;)
Alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 1 mei 2017 @ 10:01:46 #2
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_170602359
Je laatste reactie op mijn post:

quote:
1s.gif Op maandag 1 mei 2017 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Asperges in ganzenvet? Ken het wel in boter.
Ik vermoed dat het idee hetzelfde is: leg de waterhoudende asperge in een hydrofobe vloeistof en deze gaart zonder leeg te lopen en dus met behoud van alle smaken.
pi_170602870
quote:
0s.gif Op maandag 1 mei 2017 10:01 schreef Coelho het volgende:
Je laatste reactie op mijn post:

[..]

Ik vermoed dat het idee hetzelfde is: leg de waterhoudende asperge in een hydrofobe vloeistof en deze gaart zonder leeg te lopen en dus met behoud van alle smaken.
Niet helemaal waar. Het vet zal vetoplosbare smaakstoffen absorberen en wateroplosbare in de asperge laten zitten. Je krijgt in feite een wat andere smaak.

Natuurlijk blijft er wel meer zout /mineralen in de asperges, die zorgen voor smaakversterking.
Whatever...
  User die het meest klaagt 2022 maandag 1 mei 2017 @ 18:38:24 #4
414785 sirdanilot
pi_170614169
Ik zou het dan in butterschmalz (geklaarde boter) doen in plaats van ganzenvet, want dat kun je gemakkelijk thuis maken. Ganzenvet kun je wel kopen in die emmertjes maar is me wat te duur, ben een arme student en de asperge zelf is al duur zat voor mij.

Of voor een mediterraan tintje in olijfolie.. Maar dan ga je wel helemaal weg van de traditie, dus is mss beter met groene asperges dan met witte.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_171093080
Piet, ik wil straks vast kip op gaan zetten (1 hele en vleugels) voor soep voor morgen. Voor de smaak is het het beste om deze zo op te zetten of de vleugels eerst in de oven te doen en dan erbij?
  zondag 21 mei 2017 @ 14:53:56 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_171095708
quote:
0s.gif Op zondag 21 mei 2017 12:59 schreef anndb het volgende:
Piet, ik wil straks vast kip op gaan zetten (1 hele en vleugels) voor soep voor morgen. Voor de smaak is het het beste om deze zo op te zetten of de vleugels eerst in de oven te doen en dan erbij?
Als je de geroosterde smaak aan kippensoep wilt hebben, ja, dan in de oven.
Het hoeft niet. Belangrijk is wel lang te laten trekken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_171097732
As we speak maak ik ook kippensoep. Die staat al vanaf 1 uur vanmiddag te trekken. Met 4 gigantische poten en het geheime bouquet garni (peperkorrels, foelie, kruidnagel, laurierblad, platte peterselie, selderij, sjalotten, en een blokje eekhoornbouillon red.). Verder gaat er niets in de oven want dat vinden wij aanstellerij.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_171103861
Eekhoornbouillon. Klinkt goed >:)

Maar neem aan dat je de paddenstoelen bedoelt...

Overigens lekker,zelfgemaakte snoepjes.

Wat betreft oven : ik rooster vaak na het trekken van de bouillon het karkas en het vel van de vogel. Dat doe ik dan nog een uurtje terug. Krijg je nog wat meer smaak, iets 'donkerder'. Zeker voor de wat meer. Aziatische smaken is dat wel erg lekker erbij, als je met soja of paddenstoel aan de gang gaat komt die smaak extra goed naar voren :)
Whatever...
  zondag 21 mei 2017 @ 20:52:08 #9
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171104174
quote:
1s.gif Op zondag 21 mei 2017 20:43 schreef Spanky78 het volgende:
Eekhoornbouillon. Klinkt goed >:)ty

Maar neem aan dat je de paddenstoelen bedoelt...

_O-
pi_171104268
quote:
1s.gif Op zondag 21 mei 2017 20:43 schreef Spanky78 het volgende:
Eekhoornbouillon. Klinkt goed

Maar neem aan dat je de paddenstoelen bedoelt...

Ik deed dat expres om te kijken of iemand het door had. En ja. :)
Ik had gehoopt op een discussie over dat de Eekhoorn in Polen nog geen beschermd dier is en zij daar uitstekende bouillonblokjes van maken. Maar het is inderdaad dit blokje:



Bevat 1,1% eekhoorntjesbrood. :{ maar ik vind het toch een magisch blokje.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_171104291
For future reference

[ Bericht 98% gewijzigd door Bart2002 op 21-05-2017 21:03:33 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_171104356
ikel
pi_171104396
quote:
0s.gif Op zondag 21 mei 2017 20:59 schreef Tem het volgende:
ikel
Ik was een post kwijt. Deed jij dat Tem?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_171104431
quote:
0s.gif Op zondag 21 mei 2017 21:00 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik was een post kwijt. Deed jij dat Tem?
Nee, er is hier niets verwijderd.

wel heb je twee bijna identieke posts.

CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #63
CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #63
pi_171104455
quote:
0s.gif Op zondag 21 mei 2017 21:01 schreef Tem het volgende:

[..]

Nee, er is hier niets verwijderd.

wel heb je twee bijna identieke posts.

CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #63
CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #63
Ik zie er slechts 1. Haal er zo wel 1 weg.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  maandag 4 september 2017 @ 19:53:18 #16
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173587846
Beste Piet et al.,

Ik ben erg dol op de rozemarijn-knoflook nootjes van een bekend fuivend merk.

Nu wil ik proberen deze thuis zelf te maken. Wat is de beste manier om de nootjes te omhullen met al dat lekkers? Het liefst een oplossing die weinig tot geen suiker nodig heeft.
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  maandag 4 september 2017 @ 20:07:18 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173588095
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 19:53 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Beste Piet et al.,

Ik ben erg dol op de rozemarijn-knoflook nootjes van een bekend fuivend merk.

Nu wil ik proberen deze thuis zelf te maken. Wat is de beste manier om de nootjes te omhullen met al dat lekkers? Het liefst een oplossing die weinig tot geen suiker nodig heeft.
rauwe noten, die dus nog niet gebrand zijn, van een beslagje met deze smaakmakers voorzien en dan frituren vermoed ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 4 september 2017 @ 21:49:14 #18
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173590274
quote:
1s.gif Op maandag 4 september 2017 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

rauwe noten, die dus nog niet gebrand zijn, van een beslagje met deze smaakmakers voorzien en dan frituren vermoed ik.
Ik zocht iets minder dik dan een beslagje. Ik zie veel recepten die gebruik maken van gesmolten boter en suiker als basis (ik denk voor de kleefkracht?). Ik ben op zoek naar iets met heel weinig suiker om het hartige karakter te behouden.

Bedankt voor het meedenken :)
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  maandag 4 september 2017 @ 23:35:14 #19
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_173592523
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 21:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Ik zocht iets minder dik dan een beslagje. Ik zie veel recepten die gebruik maken van gesmolten boter en suiker als basis (ik denk voor de kleefkracht?). Ik ben op zoek naar iets met heel weinig suiker om het hartige karakter te behouden.

Bedankt voor het meedenken :)
Marineren en dan die marinade in de oven mee laten branden zodat die indroogt?
Marinade zou ik denk ik maken met zout water, knoflook- en rozemarijn (gedroogd)
pi_173593168
Bakken in knoflookboter met rozemarijn? (in de pan).net als met knoflookgarnalen?
Somebody that I used to know
  dinsdag 5 september 2017 @ 06:25:48 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173593934
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 21:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Ik zocht iets minder dik dan een beslagje. Ik zie veel recepten die gebruik maken van gesmolten boter en suiker als basis (ik denk voor de kleefkracht?). Ik ben op zoek naar iets met heel weinig suiker om het hartige karakter te behouden.

Bedankt voor het meedenken :)
Dat beslag kan ook een dunne coating zijn natuurlijk, het hoeven geen borrelnoten te worden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 5 september 2017 @ 06:48:04 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173594066
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 19:53 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Beste Piet et al.,

Ik ben erg dol op de rozemarijn-knoflook nootjes van een bekend fuivend merk.

Nu wil ik proberen deze thuis zelf te maken.
Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
  Moderator dinsdag 5 september 2017 @ 06:49:25 #23
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_173594072
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:48 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
Alles is k&k te koop...
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_173594076
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:49 schreef derLudolf het volgende:

Alles is k&k te koop...
Inderdaad, dat. Dan hoef je nooit meer iets zelf te maken. En het is natuurlijk gewoon leuk om te kijken of je iets zelf ook kan maken *)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 5 september 2017 @ 07:07:27 #25
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173594108
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:49 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Alles is k&k te koop...
Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
pi_173594313
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
Tips voor wat dan?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-09-2017 07:56:36 ]
pi_173594318
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
Je kunt experimenteren met de coating. Kosten noch moeite sparen. Om zo tot het ultieme killernootje te komen. Ik zou er zelf ook niet snel aan beginnen. Maar het kan wel. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_173594688
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
Makkelijker wel. Lekkerder kan altijd als je het zelf maakt.

Ik zou een beslagje maken met veel zetmeel en wat bloem. Kruiden erin en veel bakpoeder. Misschien een eitje.

En dan maar hopen dat het beslagje erop blijft zitten als je het frituurt.

Je wil een lekker dik en visceus gebeuren.
Whatever...
  dinsdag 5 september 2017 @ 09:11:56 #29
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_173594851
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
Waarschijnlijk, maar dan kan het nog steeds leuk zijn om ze zelf te maken en te experimenteren met hoe die dingen gemaakt worden en wat je zoal met smaken kunt doen. Ik maak ook wel eens dingen zelf niet omdat ze beter zijn, maar omdat ik wil weten hoe :)
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_173597660
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:48 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
Jij bent vast de gezelligste op feestjes.

All Hail Robin!
  dinsdag 5 september 2017 @ 12:32:40 #31
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173598194
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 12:01 schreef Graflamp het volgende:

[..]

Jij bent vast de gezelligste op feestjes.

All Hail Robin!
Eerlijk gezegd, ja, best wel. Gezellig en een gangmaker.
  dinsdag 5 september 2017 @ 12:36:00 #32
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173598236
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 08:49 schreef Spanky78 het volgende:

[..]
Je wil een lekker dik en visceus gebeuren.
Iets wat dus totaaaal niet lijkt op wat TS wil maken.
Maar goed, ik daag je uit. En iedereen hier die denkt, leuk, doen. Doe dan. En kom hier vertellen of je eigen maaksels in de buurt komen van die rozemarijncashews van Duivis. Misschien heb ik het wel mis. Wie weet.
  dinsdag 5 september 2017 @ 12:38:55 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173598274
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 09:11 schreef De_Hertog het volgende:

[..]

Waarschijnlijk, maar dan kan het nog steeds leuk zijn om ze zelf te maken en te experimenteren met hoe die dingen gemaakt worden en wat je zoal met smaken kunt doen. Ik maak ook wel eens dingen zelf niet omdat ze beter zijn, maar omdat ik wil weten hoe :)
Terwijl er zoveel andere dingen zijn die je zelf kunt maken en kunt heruitvinden en die na al je moeite gewoon wél lekkerder zijn dan die uit de fabriek. Of dingen zijn die hier niet te krijgen zijn.
  dinsdag 5 september 2017 @ 12:43:29 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173598326
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:56 schreef MCH het volgende:

[..]

Tips voor wat dan?
Om in de nootjessfeer te blijven : http://www.aziatische-ing(...)rde-walnoten-recept/

In China gewoon te koop in grote schepbakken, in nl niet of nauwelijks. En als je dan bezig bent zijn pecans leuk als variatie.

Maar gewoon zoiets simpels als kaasstengels zijn al snel lekkerder als je ze zelf maakt.
En allerlei hartige koekjes ook.
  dinsdag 5 september 2017 @ 17:30:58 #35
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173603983
Wow... that escalated quickly _O-

quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 23:35 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Marineren en dan die marinade in de oven mee laten branden zodat die indroogt?
Marinade zou ik denk ik maken met zout water, knoflook- en rozemarijn (gedroogd)
Ik vind dit wel een mooie oplossing, deze ga ik zeker uitproberen!

quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat beslag kan ook een dunne coating zijn natuurlijk, het hoeven geen borrelnoten te worden
Juist, dat effect is wat ik ook wil vermijden. Dus ipv tarwebloem een ander soort meel? Rijstemeel? Maizena?

quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 06:48 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
Ik heb dit weekend veel tijd dus vind het een leuk experiment. Plus als ik de ultieme coating heb kan je he-le-maal los gaan met verschillende smaakjes en kruidjes, welke je niet zo snel K&K in de winkel ziet. Dat is het hele idee van koken toch, smaken en texturen bij elkaar brengen op de manier hoe jij het lekker vindt?
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  dinsdag 5 september 2017 @ 17:39:26 #36
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173604190
Okay, als je niet die dingen van Duyvis na wilt maken, maar je eigen variaties wilt maken, dan zou ik iets verder kijken dan scul en misschien hier beginnen : http://www.seriouseats.co(...)ng-hors-dourves.html

Zij heeft al wat voorwerk verricht. Scheelt verpeste noten.
pi_173604347
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 17:39 schreef RobinOok het volgende:
Okay, als je niet die dingen van Duyvis na wilt maken, maar je eigen variaties wilt maken, dan zou ik iets verder kijken dan scul en misschien hier beginnen : http://www.seriouseats.co(...)ng-hors-dourves.html

Zij heeft al wat voorwerk verricht. Scheelt verpeste noten.
Scul is wel grappig qua kale nootjes
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
  dinsdag 5 september 2017 @ 18:28:35 #38
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173605379
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 17:39 schreef RobinOok het volgende:
Okay, als je niet die dingen van Duyvis na wilt maken, maar je eigen variaties wilt maken, dan zou ik iets verder kijken dan scul en misschien hier beginnen : http://www.seriouseats.co(...)ng-hors-dourves.html

Zij heeft al wat voorwerk verricht. Scheelt verpeste noten.
Yeay... hiermee help je me echt mee vooruit! *O*
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  dinsdag 5 september 2017 @ 18:33:38 #39
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173605472
quote:
10s.gif Op dinsdag 5 september 2017 18:28 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Yeay... hiermee help je me echt mee vooruit! *O*
Mooi zo. Hou je ons op de hoogte van de resulaten? :9
  dinsdag 5 september 2017 @ 18:55:52 #40
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173605851
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 18:33 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Mooi zo. Hou je ons op de hoogte van de resulaten? :9
Yeas... zal een foto in het Foodgawkers topic plaatsen. ^O^
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
pi_173607414
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 12:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Iets wat dus totaaaal niet lijkt op wat TS wil maken.
Maar goed, ik daag je uit. En iedereen hier die denkt, leuk, doen. Doe dan. En kom hier vertellen of je eigen maaksels in de buurt komen van die rozemarijncashews van Duivis. Misschien heb ik het wel mis. Wie weet.
Je hebt echt geen idee. Maar wel een grote mond.

Dat jasje bestaat gewoon uit bloem en veel zetmeel. Ik heb ze wel eens gemaakt namelijk. Dat doe je in een panning drum, trommel waar je ook jelly beans of m en m's in maakt. En dan doe je om en om een beetje vocht (eventueel met aroma) en dan weer meel (met suiker,zout, kruiden). Om en om totdat je een mooi laagje deeg hebt.

en dan frituren.

Thuis zou ik ze maken met ei en bloem en wat zetmeel. Hoe meer droge stof in het laagje hoe meer ze lijken op echte borrelnootjes.

Rijsmiddel (bakpoeder) is ook handig. Dat helpt met krokant worden.

Beetje variëren en je komt bij dry roasted uit of juist echte ouderwetse borrelnootjes.

[ Bericht 4% gewijzigd door Spanky78 op 05-09-2017 20:05:03 ]
Whatever...
pi_173607944
weet je zeker dat je het over hetzelfde product hebt?

de duyvis nootjes waar het om gaat hebben geen krokant laagje zoals borrelnootjes. geen ei, bloem, zetmeel, rijsmiddel.
pi_173608277
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:15 schreef Elleska het volgende:
weet je zeker dat je het over hetzelfde product hebt?

de duyvis nootjes waar het om gaat hebben geen krokant laagje zoals borrelnootjes. geen ei, bloem, zetmeel, rijsmiddel.
Hij had het over borrelnootjes. Die hebben zo'n laagje.

Dry roasted of andere nootjes hebben meestal alsnog een dun laagje . Meestal van bloem of met iets van eiwit of een andere netwerkvormer. Om kruiden en zout vast te houden.
Whatever...
pi_173608422
nee het ging juist niet over een borrelnootje. hij had het over:
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2017 19:53 schreef Boy_Zonderman het volgende:
rozemarijn-knoflook nootjes van een bekend fuivend merk.
Ingrediënten: CASHEWNOTEN, zonnebloemolie, zout, maltodextrine, knoflookpoeder, uienpoeder, rozemarijn, gistextract, natuurlijk aroma.

dat verklaart waarom jij en robin elkaar zo tegenspreken. je hebt het over een totaal ander soort nootje.
pi_173608512
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:32 schreef Elleska het volgende:
nee het ging juist niet over een borrelnootje. hij had het over:

[..]

Ingrediënten: CASHEWNOTEN, zonnebloemolie, zout, maltodextrine, knoflookpoeder, uienpoeder, rozemarijn, gistextract, natuurlijk aroma.

dat verklaart waarom jij en robin elkaar zo tegenspreken. je hebt het over een totaal ander soort nootje.
Maltodextrine is ook zetmeel.

Allemaal variaties op een thema.

Dun laagje of dik laagje.
Whatever...
  dinsdag 5 september 2017 @ 20:37:56 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173608577
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 19:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je hebt echt geen idee. Maar wel een grote mond.

Dat jasje bestaat gewoon uit bloem en veel zetmeel. Ik heb ze wel eens gemaakt namelijk. Dat doe je in een panning drum, trommel waar je ook jelly beans of m en m's in maakt. En dan doe je om en om een beetje vocht (eventueel met aroma) en dan weer meel (met suiker,zout, kruiden). Om en om totdat je een mooi laagje deeg hebt.

en dan frituren.

Thuis zou ik ze maken met ei en bloem en wat zetmeel. Hoe meer droge stof in het laagje hoe meer ze lijken op echte borrelnootjes.

Rijsmiddel (bakpoeder) is ook handig. Dat helpt met krokant worden.

Beetje variëren en je komt bij dry roasted uit of juist echte ouderwetse borrelnootjes.
Je hebt het over drageren dus. Machinaal doen wat de persoon in de link van robin doet met de hand. Het voorzien van een coating.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173608869
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:35 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Maltodextrine is ook zetmeel.

Allemaal variaties op een thema.

Dun laagje of dik laagje.
nee sorry Maltodextrine is geen zetmeel.
het is een onderdeel van zetmeel maar is beter te vervangen door suiker dan door zetmeel.

je mag ook gewoon toegeven dat robin dit keer gelijk had en dat jij degene bent die geen idee heeft (en een grote mond)
pi_173608872
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je hebt het over drageren dus. Machinaal doen wat de persoon in de link van robin doet met de hand. Het voorzien van een coating.
Ja. Als je dat doet met bloem en zout water krijg je deeg en échte borrelnootjes.

Als je er een dun beslag op zet is het net genoeg om de kruiden, zout etc vast te houden.

En alles er tussenin kun je zelf bedenken dan :)
Whatever...
  dinsdag 5 september 2017 @ 20:45:59 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173608894
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 19:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je hebt echt geen idee. Maar wel een grote mond.

Dat jasje bestaat gewoon uit bloem en veel zetmeel. Ik heb ze wel eens gemaakt namelijk. Dat doe je in een panning drum, trommel waar je ook jelly beans of m en m's in maakt. En dan doe je om en om een beetje vocht (eventueel met aroma) en dan weer meel (met suiker,zout, kruiden). Om en om totdat je een mooi laagje deeg hebt.

en dan frituren.

Thuis zou ik ze maken met ei en bloem en wat zetmeel. Hoe meer droge stof in het laagje hoe meer ze lijken op echte borrelnootjes.

Rijsmiddel (bakpoeder) is ook handig. Dat helpt met krokant worden.

Beetje variëren en je komt bij dry roasted uit of juist echte ouderwetse borrelnootjes.
Volgens de ingredientenlijst ben jij degene die niet weet waar hij het over heeft. Er komt geen bloem of zetmeel aan te pas.
pi_173608934
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Volgens de ingredientenlijst ben jij degene die niet weet waar hij het over heeft. Er komt geen bloem of zetmeel aan te pas.
Je gedraagt je echt als een enorm sekreet.

Maltodextrine is een vorm van zetmeel trouwens. Wat nu?
Whatever...
pi_173609012
of je zoekt even uit waar je het over hebt want je zet jezelf nu nogal voor paal.
pi_173609088
Maltodextrine is een zetmeel. Je kunt meestal met gewoon zetmeel hetzelfde bereiken.
Whatever...
pi_173609214
Maargoed. Ik ga er niet meer op verder. Doe er maar mee wat je wilt.
Whatever...
pi_173609710
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:47 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je gedraagt je echt als een enorm sekreet.

Maltodextrine is een vorm van zetmeel trouwens. Wat nu?
Het is als zetmeel. Maar dan veel zoeter. Dat is precies wat het is.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_173609873
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 21:09 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het is als zetmeel. Maar dan veel zoeter. Dat is precies wat het is.
Hangt van de ketenlengte af. Het is deels geknipt zetmeel. Hoe verder geknipt, hoe korter de ketens, hoe zoeter.
Whatever...
  dinsdag 5 september 2017 @ 22:33:04 #56
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173611876
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 20:47 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Wat nu?
Nu niks. Ik had niet gezien dat er al gereageerd was door anderen. Anders had ik niet meer gereageerd.
Maar wat jij wilt maken met bloem en ei en bakpoeder gaat iets heel anders opleveren dan de cashewnoten waar Boy Zonderman van gecharmeerd is. En ik ook trouwens, lekkere nootjes. Terwijl borrelnootjes : bleh.

En nu, nu is het wachten op de experimenten van Boy. Ik ben benieuwd wat hij ervan bakt.
pi_173616473
Ik heb met een bakje popcorn nootjes genoten van dit gekibbel.
Ga door! Ga door!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  dinsdag 12 september 2017 @ 20:55:06 #58
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173739643
Pppfff.... nog steeds brak van het weekend MAAR ik heb er wel lekkere nootjes aan overgehouden.

Ik heb me voor een groot deel aan het recept gehouden welke Robin heeft gedeeld.

quote:
4 large sprigs fresh rosemary
1/3 cup pitted oil cured olives
1/4 cup water
1/4 cup sugar
1/4 teaspoon cayenne pepper
Generous pinch kosher salt
4 cups raw cashews (about 1 pound)
De olijven heb ik weg gelaten, Extra ingrediënt is natuurlijk knoflookpoeder, 2 theelepels. Ook van de cayennepeper heb ik iets meer genomen.

De rozemarijn gedroogd in de magnetron, tot poeder gemalen in de vijzel en gezeefd. Alle droge ingrediënten in een kommetje gedaan. (Zie linksonder op de foto)



Een tweede variatie op het recept is dat ik een deel van de (ongezouten en ongebrande) noten heb geblancheerd.

Dit is de tussenstand na 15 minuten in de oven op 150 graden



En 15 minuten verder het eindresultaat!



Ik vond de rozemarijn iets te subtiel, de cayenne- en knoflookpoeder kwamen goed naar boven. Gelukkig was het niet zoetig, heel lichtjes maar dat wordt al snel overmeesterd door de knoflook. En ik ben blij dat ik een deel heb geblancheerd, die nootjes hebben een lekkere crunch, maar van binnen toch lekker 'sappig'.

Al met al wel een goeie coating, ik denk dat ik voor de volgende keer wat grof gemalen rozemarijn apart houd, voor als ze warm uit de oven komen. En voor de volgende keer wil ik dat recpet met eiwit proberen, dat geeft een wat dikker laagje maar dat betekent (denk ik) dat je ook grovere specerijen kan gebruiken (denk aan chilivlokken...).
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  dinsdag 12 september 2017 @ 22:54:06 #59
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173743668
Rozemarijn beter te subtiel dan te sterk. ;)
Leuk experiment, thanks for the update.
Ik ben stiekem vooral benieuwd naar de variant met eiwit!
pi_173743831
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 22:54 schreef RobinOok het volgende:
Rozemarijn beter te subtiel dan te sterk. ;)
Leuk experiment, thanks for the update.
Ik ben stiekem vooral benieuwd naar de variant met eiwit!
Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
  dinsdag 12 september 2017 @ 23:28:59 #61
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173744123
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 september 2017 23:07 schreef Graflamp het volgende:

[..]

Waarom? Serieus, waarom?!?
Het bestaat, het is te koop in elke winkel, waarom zou je dat dan zelf willen maken?
Hij maakt iets heel anders dan wat er te koop is. Dit lijkt niet op de cashews van Duyvis. Die ga je ook niet namaken thuis.
pi_173745291
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 september 2017 23:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Hij maakt iets heel anders dan wat er te koop is. Dit lijkt niet op de cashews van Duyvis. Die ga je ook niet namaken thuis.
Je zal ook eens een keer je ongelijk toegeven, ouwe gangmaker!

quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2017 07:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, en veel dingen zullen lekkerder zijn als je ze zelf maakt, maar veel dingen ook niet. Ik kan je op een briefje geven dat deze nootjes zelf maken een kansloze exercitie is, die van Calvé zullen altijd lekkerder zijn. En makkelijker. Steek je energie en geld in iets dat wél lekkerder is wanneer je het zelf maakt.
pi_173745841
Nootjes van duyvis lekker vinden :')
Do not meddle in the affairs of dragons, for you are lickable and taste good with chocolat, caramel and whipped cream!
  woensdag 13 september 2017 @ 09:22:54 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173746426
quote:
1s.gif Op woensdag 13 september 2017 05:36 schreef Graflamp het volgende:

[..]

Je zal ook eens een keer je ongelijk toegeven, ouwe gangmaker!

[..]

We waren er al wel klaar mee hoor, spuit elf.
Dus ik ga het niet nog eens uitleggen.
pi_173746912
quote:
1s.gif Op woensdag 13 september 2017 05:36 schreef Graflamp het volgende:

[..]

Je zal ook eens een keer je ongelijk toegeven, ouwe gangmaker!

[..]

Ik zie de tegenspraak niet, duyvisnootjes zijn kennelijk niet goed na te maken, maar het cashewrecept doet dat niet...
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
  woensdag 13 september 2017 @ 23:41:29 #66
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_173764323
Dames, Heren en alles wat er tussen en buiten zit...

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat zo een simpele vraag zo een explosie teweeg ken brengen. \Waarvoor dank, want de reacties zijn erg ver(s)makelijk :P

De nootjes zijn nu op, heb er heerlijk van gesmuld.

Wel een kleine voetnoot: de geblancheerde nootjes zijn vers heel lekker, maar eenmaal afgekoeld en in een luchtdicht bakje bewaard merk ik wel dat juist de geblancheerde nootjes wat taai worden. Dit i.t.t. de 'rauwe' nootjes.

Ik heb dus ook gebruik gemaakt van een mix van nootjes (para-, wal-, cashew-, en hazelnoten plus amandelen) De amandelen, para-, cashew en hazelnoten werken het best als je ze niet blancheert. Alleen de walnoten werken op beide manieren goed.

Wanneer ik weer een weekendje vrij hebt komt er nog een experiment met het eiwit.

Iedereen bedankt voor de geweldige input, voor mij is dit de essentie van koken; als je iets niet weet, durven te vragen en te experimenteren!
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
pi_173764373
quote:
1s.gif Op woensdag 13 september 2017 09:22 schreef RobinOok het volgende:

Volstrekt off-topic maar bedankt voor je geweldige website!!!
*O* *O* *O* *O* *O* *O*

Super nuttig als ik weer eens iets obscuurs heb gevonden bij de toko!
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
  woensdag 13 september 2017 @ 23:47:38 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173764430
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2017 23:44 schreef Tanatos het volgende:

[..]

Volstrekt off-topic maar bedankt voor je geweldige website!!!
*O* *O* *O* *O* *O* *O*

Super nuttig als ik weer eens iets obscuurs heb gevonden bij de toko!
:*
  woensdag 13 september 2017 @ 23:52:47 #69
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173764524
quote:
14s.gif Op woensdag 13 september 2017 23:41 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat zo een simpele vraag zo een explosie teweeg ken brengen. \Waarvoor dank, want de reacties zijn erg ver(s)makelijk :P
Ja, hallo, het is wel allemaal jouw schuld he?! Simpele vraag en toch zo verkeerd gesteld!
Je vroeg hoe je de rozemarijn-knoflook nootjes van een bekend fuivend merK thuis kon maken. En je bedoelde te vragen hoe je thuis zelf spiced nuts kon maken. Of zoiets.
pi_173764550
Ik heb 2 vraagjes.

Wat kan ik gebruiken voor extra umami bij groenten/kruidenbouillon?
Los van de groenten (die ik vooraf rooster in de oven) gebruik ik meestal wat kruiden;peterselie,selderij,tijm,rozemarijn,laurier en lavas als ik het heb.
Daarnaast gedroogde shiitake en tomaat voor de umami maar ik vind het zonder vlees toch lastig om zeg maar genoeg oempf te krijgen.

Daarnaast maken jullie wel eens morillesaus (van gedroogde morilles) en zo ja, wat gebruiken jullie daarvoor?
Ik pak zelf meestal wat ui,look, witte wijn, beetje porcini bouillon, weekvocht v/d morilles (door koffiefilter gooien erg zanderig) en dan afmaken met wat creme fraiche.
Oh en een beetje boter om de ui,look en de morilles zachtjes aan te bakken.

Iemand nog tips?

[ Bericht 2% gewijzigd door Tanatos op 14-09-2017 00:12:45 ]
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
  donderdag 14 september 2017 @ 17:29:04 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173775501
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2017 23:54 schreef Tanatos het volgende:
Ik heb 2 vraagjes.

Wat kan ik gebruiken voor extra umami bij groenten/kruidenbouillon?
Los van de groenten (die ik vooraf rooster in de oven) gebruik ik meestal wat kruiden;peterselie,selderij,tijm,rozemarijn,laurier en lavas als ik het heb.
Daarnaast gedroogde shiitake en tomaat voor de umami maar ik vind het zonder vlees toch lastig om zeg maar genoeg oempf te krijgen.

Daarnaast maken jullie wel eens morillesaus (van gedroogde morilles) en zo ja, wat gebruiken jullie daarvoor?
Ik pak zelf meestal wat ui,look, witte wijn, beetje porcini bouillon, weekvocht v/d morilles (door koffiefilter gooien erg zanderig) en dan afmaken met wat creme fraiche.
Oh en een beetje boter om de ui,look en de morilles zachtjes aan te bakken.

Iemand nog tips?
Een vegetariese bouillon?
Je krijgt umami smaak door glutamaten, die ontstaan als eiwitten afbreken. In een bouillon waar geen vlees of kip ingaat is dat lastig te bereiken, je kan het doen door lichte soyasaus toe te voegen, of gebruik gedroogde tomaten. Meer paddenstoelen gaat ook.
Of voeg gewoon glutamaat toe (ve tsin)

Morillesaus voeg ik nog sherry aan toen. Ook lekker in de bouillon trouwens bedenk ik me
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173780801
quote:
1s.gif Op donderdag 14 september 2017 17:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een vegetariese bouillon?
Je krijgt umami smaak door glutamaten, die ontstaan als eiwitten afbreken. In een bouillon waar geen vlees of kip ingaat is dat lastig te bereiken, je kan het doen door lichte soyasaus toe te voegen, of gebruik gedroogde tomaten. Meer paddenstoelen gaat ook.
Of voeg gewoon glutamaat toe (ve tsin)

Morillesaus voeg ik nog sherry aan toen. Ook lekker in de bouillon trouwens bedenk ik me
Oh eh ja vegetarisch maar wel hypcriet vegetarisch want wel kaas (niet ik zelf, doe mij maar een goed stuk koe).

Goede tips, thanks. (Zou jij die gedroogde tomaten daarna eventueel nog in de soep gebruiken (afhankelijk van de soep uiteraard of raken ze teveel smaak kwijt na lang trekken?)
Ik bedacht zelf ook nog een parmezaankorst of zou dat te nadrukkelijk van smaak worden?
Trouwens qua betaalbare paddestoelen heeft shiitake het meest umami dacht ik of zijn er nog andere aanraders daarin?

Scheutje sherry ga ik proberen alhoewel ik het spul zo (los) niet te zuipen vind (sherry-azijn daarentegen gebruik ik vaak).
Maakt trouwens sherry bouillon beter of morilles?
Ik kan op zoete gerechten na niet veel bedenken waar wel een morieltje in zou mogen, zo jammer dat ze zo godvergeten duur zijn.
Zou geweldig zijn als iemand ze wist te kweken!

Piet+RobinOok:
Weet je zo hoe sterk sterk kombu smaak afgeeft in soep?
Want ik ken zeewier als om sushi en dat vind ik dermate smerig dat zelfs de rijst die ertegenaan heeft gezeten de afvalbak in gaat en ook de gedroogde plakken heb ik geprobeerd maar was voor mij zelfde laken van een pak.
Zelfde vraag voor miso, heb ik ook nog nooit gebruikt of op (voor zover ik weet) maar dat geeft toch ook veel umami? (En past het überhaupt in niet Aziatische gerechten?)
(Oh en dan beter de witte of de rode?)

Ik haalde trouwens in China ,voor in de trein, ook nog wel eens van die kant en klare bean curd snack dingen, volgens mij hadden die ook vaak een redelijke hartige smaak, zijn daar misschien ook nog opties in? (Maar dan om mee te koken.)
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 14 september 2017 @ 23:44:25 #73
414785 sirdanilot
pi_173783932
quote:
10s.gif Op donderdag 14 september 2017 21:35 schreef Tanatos het volgende:
smaak afgeeft in soep?
Want ik ken zeewier als om sushi en dat vind ik dermate smerig dat zelfs de rijst die ertegenaan heeft gezeten de afvalbak in gaat en ook de gedroogde plakke
Kombu zeewier heeft niet dezelfde smaak als nori zeewier (wat om sushi heen zit). Is gewoon een andere soort. Dus je kunt het allicht proberen.

Gedroogde shiitake paddestoelen zijn je beste optie voor een betaalbare vegetarische bouillon.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 15 september 2017 @ 13:30:38 #74
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_173790985
quote:
10s.gif Op donderdag 14 september 2017 21:35 schreef Tanatos het volgende:

[..]

Piet+RobinOok:
Weet je zo hoe sterk sterk kombu smaak afgeeft in soep?
Want ik ken zeewier als om sushi en dat vind ik dermate smerig dat zelfs de rijst die ertegenaan heeft gezeten de afvalbak in gaat en ook de gedroogde plakken heb ik geprobeerd maar was voor mij zelfde laken van een pak.
Zelfde vraag voor miso, heb ik ook nog nooit gebruikt of op (voor zover ik weet) maar dat geeft toch ook veel umami? (En past het überhaupt in niet Aziatische gerechten?)
(Oh en dan beter de witte of de rode?)

Ik haalde trouwens in China ,voor in de trein, ook nog wel eens van die kant en klare bean curd snack dingen, volgens mij hadden die ook vaak een redelijke hartige smaak, zijn daar misschien ook nog opties in? (Maar dan om mee te koken.)
Voor runderbouillons en stoofpotten gebruikt Heston Blumenthal altijd een (halve) steranijs om er meer diepte in te krijgen. Ik doe dat ook vaak.
Vergeet de sherry van Piet, koop een goeie fles shaoxing rijstwijn (nou ja, goed, gewoon eentje die niet 1 euro maar 4,95 of zo kost. Er zijn namelijk nepwijnen op de markt)
Ik gebruik shaoxing niet alleen in bouillons, maar in veel, heel veel gerechten uit allerlei keukens. Zelfs in de boerenkool gebruik ik een scheutje shaoxing rijstwijn om de knofloook die ik bak in boter af te blussen voor de boerenkool erbij gaat. Klinkt idioot, maar het werkt gewoon en leuker dan huisvrouwensherry. Dus meestal een scheutje om iets mee af te blussen, laten verdampen en dan verder werken.

Kombu is natuurlijk heel wat anders dan nori. Ik vind het ook een heel ander resultaat geven. Maar als je nori zo smerig vindt, dan zou ik de kombu eerst eens uitproberen voor je er een gerecht of bouillon mee verpest voor jouw smaak. Kombu geeft een wat mildere, zeeërige zeewiersmaak, meer in de basis. Veel japanse soepen en gerechten enzo beginnen met water en kombu. Als je niet weet dat het erin zit vind je het vast lekker. ;-)

Verder kun je natuurlijk voor je umami ook gewoon een potje ve-tsin/msg/E621 kopen. Snufje of half theelepeltje kan al wonderen doen.

Miso vind ik eerder nog een smaakmaker dan een smaakversterker, maar natuurlijk wel 1 brok umami. Je kunt het gebruiken als maggi of aromat. Of sojasaus! Nog zo'n umamimaker.

Shiitakes vind ik ook briljant als basis in soep of saus. Als shortcut gebruik ik shiitake bouillonblokjes. Daar ligt altijd wel een blokje van tussen mijn knoflook waar ik af en toe een brokje van afbreek om toe te voegen ipv zout.

Wat je met kant-en-klare beancurd snacks bedoelt weet ik niet. Gedroogde? Semi-gedroogde? Gefrituurde? Er zijn zoveel snacks in China. :-)
pi_173792462
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 13:30 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Voor runderbouillons en stoofpotten gebruikt Heston Blumenthal altijd een (halve) steranijs om er meer diepte in te krijgen. Ik doe dat ook vaak.
Ja klopt dat trucje had ik ook al van hem overgenomen.
Heb ik voor groente/kruidebouillon volgens mij echter nog niet echt gedaan, goede tip thanks.
quote:
Vergeet de sherry van Piet, koop een goeie fles shaoxing rijstwijn (nou ja, goed, gewoon eentje die niet 1 euro maar 4,95 of zo kost. Er zijn namelijk nepwijnen op de markt)
Ik gebruik shaoxing niet alleen in bouillons, maar in veel, heel veel gerechten uit allerlei keukens. Zelfs in de boerenkool gebruik ik een scheutje shaoxing rijstwijn om de knofloook die ik bak in boter af te blussen voor de boerenkool erbij gaat. Klinkt idioot, maar het werkt gewoon en leuker dan huisvrouwensherry. Dus meestal een scheutje om iets mee af te blussen, laten verdampen en dan verder werken.
Kijk daar had ik dus ook nog niet aan gedacht, ik ben altijd een beetje voorzichtig met Aziatische ingrediënten in andere keukens (slechte fusion cook), ook een goed idee ga ik zeker proberen.
(Alhoewel ik wel vaak sichuan pepper, of veel mooier prickly ash, voor marinades/rubs, eigenlijk vanalles gebruik (een beetje niet te veel, dus niet echt ma effect (of is dat het la effect, ik bedoel de Sichuan verdoving (en zweten) niet (minder) de heetheid).
Ik koop altijd TTL Shaoxing, ik heb wel eens neppers gekocht en die waren idd echt heel nep, ronduit bah zeg maar.
quote:
Kombu is natuurlijk heel wat anders dan nori. Ik vind het ook een heel ander resultaat geven. Maar als je nori zo smerig vindt, dan zou ik de kombu eerst eens uitproberen voor je er een gerecht of bouillon mee verpest voor jouw smaak. Kombu geeft een wat mildere, zeeërige zeewiersmaak, meer in de basis. Veel japanse soepen en gerechten enzo beginnen met water en kombu. Als je niet weet dat het erin zit vind je het vast lekker. ;-)
Ik ga het eens proberen maar dan wel op een kom soep oid maar niet een hele pan.
Helaas ben ik voedseltechnisch gehandicapt in de zin dat ik eigenlijk vrijwel alles uit het water vies of iig niet lekker vind, ik blijf vis ed proberen maar helaas tot op heden tevergeefs.
In Japan ben ik helaas nooit geweest.

(Wat dat betreft, sommige smaken moet je leren eten maar ondanks vele pogingen lijkt mijn lijf/geest/emotie/ratio watervoedsel halstarrig afkeuren.)

quote:
Verder kun je natuurlijk voor je umami ook gewoon een potje ve-tsin/msg/E621 kopen. Snufje of half theelepeltje kan al wonderen doen.
Ik heb het staan maar gebruik het echt bijna nooit, mss eens wat verder vooraan zetten in het keukenkastje. (Geen principiële problemen mee hoor maar ik grijp gewoon eerder naar andere zaken.)
quote:
Miso vind ik eerder nog een smaakmaker dan een smaakversterker, maar natuurlijk wel 1 brok umami. Je kunt het gebruiken als maggi of aromat. Of sojasaus! Nog zo'n umamimaker.
Ja sojasaus gebruik ik wel veel vaker ipv zout.
Miso tooh maar eens meenemen bij de toko!

quote:
Shiitakes vind ik ook briljant als basis in soep of saus. Als shortcut gebruik ik shiitake bouillonblokjes. Daar ligt altijd wel een blokje van tussen mijn knoflook waar ik af en toe een brokje van afbreek om toe te voegen ipv zout.
Volgens mij heb ik ze zelfs liggen maar pak ik meestal porcini bouillon blokjes.
Ook maar eens wat meer in het zicht leggen.
(Ik gebruik wel regelmatig mushroom soy, zal ook wel shiitake zijn.)

quote:
Wat je met kant-en-klare beancurd snacks bedoelt weet ik niet. Gedroogde? Semi-gedroogde? Gefrituurde? Er zijn zoveel snacks in China. :-)
Weet ik niet meer precies, van die zakjes met stengels/blokjes en vaak staat er ergens beancurd op maar beetje chewy dingen meestal en goed ter afwisseling van de eeuwige noedelsoep in de trein. (Daarin mikte ik trouwens altijd nog wel wat bosui en ander vers spul, soms een eitje.)
Ik haalde als ik het kon vinden ook vaak van die ontbijt-omelet/pannekoek/bosui dingen, erg smakelijk.)
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
  dinsdag 26 september 2017 @ 11:43:18 #76
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_174003918
Piet. Ik wil passievrucht sorbetijs maken, voor de romigheid met een eiwit. Wat zeg jij: eiwit ergens halverwege het ijs draaien erbij doen, of gelijk aan het begin? Wordt het in de ijsmachine voldoende gemengd?
  zondag 5 november 2017 @ 09:21:08 #77
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_174877849
Piet je had het over rozemarijnsaus in de culsc. Hoe maak je die?
Siesta & Fiesta!
  zondag 5 november 2017 @ 09:25:57 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174877896
quote:
1s.gif Op zondag 5 november 2017 09:21 schreef Bramito het volgende:
Piet je had het over rozemarijnsaus in de culsc. Hoe maak je die?
witte wijn aan de kook brengen met fond en wat water, daar veel vers rozemarijnblad aan toevoegen, wat knoflook, ui, foelie, peper en andere smaakmakers naar keuze. Na een tijdje trekken zeven en de aanbaksels van het vlees mee oplossen (als je die hebt) en dat weer aan de kook brengen, eventueel binden, afsmaken met wat zout en peper, afmonteren met een kluit boter.

Je kan ook honing toevoegen als je het wat zoeter wil.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 november 2017 @ 09:30:33 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174877948
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 11:43 schreef vinnypassy het volgende:
Piet. Ik wil passievrucht sorbetijs maken, voor de romigheid met een eiwit. Wat zeg jij: eiwit ergens halverwege het ijs draaien erbij doen, of gelijk aan het begin? Wordt het in de ijsmachine voldoende gemengd?
Romigheid bereik je niet met eiwit maar met voldoende droge stof in je ijs. Bij sorbet rond de 30%. Eiwit gebruik je om meer opslag (volume) te verkrijgen.
Je neemt dus passievruchtenpulp (ff goegelen wat het droge stof gehalte is en voegt daar suikers aan toe tot je op 30% zit of je neemt een refractometer en meet het.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174879206
quote:
1s.gif Op zondag 5 november 2017 09:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Romigheid bereik je niet met eiwit maar met voldoende droge stof in je ijs. Bij sorbet rond de 30%. Eiwit gebruik je om meer opslag (volume) te verkrijgen.
Je neemt dus passievruchtenpulp (ff goegelen wat het droge stof gehalte is en voegt daar suikers aan toe tot je op 30% zit of je neemt een refractometer en meet het.
Romigheid krijg je ook door:

- kleine luchtbelletjes
- kleine vetbelletjes
- kleine. Waterkristallen
- viscositeit van het waterige deel.

Dit naast de basis van voldoende droge stof. En bij roomijs dus vet.

Daarom wordt in ijs emulgator gebruikt, eigeel werkt net zo goed (zit fosfolipoden in). En vaak wordt er ook een verdikkingsmiddel gebruikt zoals johannesbroodpitmeel. Zeker bij sorbet is het verschil opmerkelijk. Het ijs is romig zonder vet en ook minder koud qua mondgevoel.
Whatever...
  zondag 5 november 2017 @ 13:03:59 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174881428
quote:
1s.gif Op zondag 5 november 2017 10:53 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Romigheid krijg je ook door:

- kleine luchtbelletjes
- kleine vetbelletjes
- kleine. Waterkristallen
- viscositeit van het waterige deel.

Dit naast de basis van voldoende droge stof. En bij roomijs dus vet.

Daarom wordt in ijs emulgator gebruikt, eigeel werkt net zo goed (zit fosfolipoden in). En vaak wordt er ook een verdikkingsmiddel gebruikt zoals johannesbroodpitmeel. Zeker bij sorbet is het verschil opmerkelijk. Het ijs is romig zonder vet en ook minder koud qua mondgevoel.
Vet, en eigeel horen niet in sorbet, veel opslag in sorbet is voor een thuismaker vrijwel onmogelijk. Wat je doet is ca 30% droge stof erin, dat zorgt voor kleine kristallen en een romig mondgevoel. Verdikkingsmiddel kan je dan ook gewoon weglaten.
Vruchten en suikers, meer heb je niet nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174893203
quote:
1s.gif Op zondag 5 november 2017 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vet, en eigeel horen niet in sorbet, veel opslag in sorbet is voor een thuismaker vrijwel onmogelijk. Wat je doet is ca 30% droge stof erin, dat zorgt voor kleine kristallen en een romig mondgevoel. Verdikkingsmiddel kan je dan ook gewoon weglaten.
Vruchten en suikers, meer heb je niet nodig.
In Sorbet hoort zeker geen vet of eigeel, in roomijs natuurlijk wel.

Als je het juiste fruit gebruikt, dan gebruik je de verdikkingsmiddelen uit het fruit om lucht vast te houden. Met 30% suiker doe je dat vooral door wat viscositeit te maken. Een beetje sucro (uit de texturas range) mengen met de suiker geeft je meer overrun en romiger textuur. Je moet de sucro wel ergens even opkoken/opwarmen, geeft een wonderbaarlijk effect :)
Whatever...
  zondag 5 november 2017 @ 21:48:41 #83
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_174893287
Mannen...
Het is een wonder dat ik hetero ben.....
  maandag 6 november 2017 @ 06:15:44 #84
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_174897486
quote:
1s.gif Op zondag 5 november 2017 09:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

witte wijn aan de kook brengen met fond en wat water, daar veel vers rozemarijnblad aan toevoegen, wat knoflook, ui, foelie, peper en andere smaakmakers naar keuze. Na een tijdje trekken zeven en de aanbaksels van het vlees mee oplossen (als je die hebt) en dat weer aan de kook brengen, eventueel binden, afsmaken met wat zout en peper, afmonteren met een kluit boter.

Je kan ook honing toevoegen als je het wat zoeter wil.
Dank!
Siesta & Fiesta!
  maandag 6 november 2017 @ 06:26:50 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174897500
quote:
1s.gif Op maandag 6 november 2017 06:15 schreef Bramito het volgende:

[..]

Dank!
We AIM to please
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174955565
Ik ben voor het eerst erwtensoep proberen te maken.
Nu heb ik gisteravond spliterwten met vlees opgezet. Al de spliterwten zijn uit elkaar gegaan.
Nu had ik het al dikker verwacht maar dat is het dus niet.
ik heb 500 gram spliterwten op 2 liter water gedaan.
Ik heb er nu de 1 wortel 3 dunne preien 4 mini uitjes en 1 knolserderij in gedaan en 3 aardappelen.
gaat het nu dan nog dikker worden of heb ik te weinig spliterweten gebruikt?
pi_174959193
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 10:11 schreef Riann het volgende:
Ik ben voor het eerst erwtensoep proberen te maken.
Nu heb ik gisteravond spliterwten met vlees opgezet. Al de spliterwten zijn uit elkaar gegaan.
Nu had ik het al dikker verwacht maar dat is het dus niet.
ik heb 500 gram spliterwten op 2 liter water gedaan.
Ik heb er nu de 1 wortel 3 dunne preien 4 mini uitjes en 1 knolserderij in gedaan en 3 aardappelen.
gaat het nu dan nog dikker worden of heb ik te weinig spliterweten gebruikt?
Het is er wel weer voor zo langzamerhand. Hieronder mijn recept, op basis van dat van m'n oma en daarna moeder, met wat toevoegingen en beschrijving van mezelf. Levert elke keer een mooie dikke snert op. Misschien helpt dit je iets.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  donderdag 9 november 2017 @ 18:48:15 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174964785
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 10:11 schreef Riann het volgende:
Ik ben voor het eerst erwtensoep proberen te maken.
Nu heb ik gisteravond spliterwten met vlees opgezet. Al de spliterwten zijn uit elkaar gegaan.
Nu had ik het al dikker verwacht maar dat is het dus niet.
ik heb 500 gram spliterwten op 2 liter water gedaan.
Ik heb er nu de 1 wortel 3 dunne preien 4 mini uitjes en 1 knolserderij in gedaan en 3 aardappelen.
gaat het nu dan nog dikker worden of heb ik te weinig spliterweten gebruikt?
Aardappel gaat binden. Hoe bloemiger hoe meer binding
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174965068
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 10:11 schreef Riann het volgende:
Ik ben voor het eerst erwtensoep proberen te maken.
Nu heb ik gisteravond spliterwten met vlees opgezet. Al de spliterwten zijn uit elkaar gegaan.
Nu had ik het al dikker verwacht maar dat is het dus niet.
ik heb 500 gram spliterwten op 2 liter water gedaan.
Ik heb er nu de 1 wortel 3 dunne preien 4 mini uitjes en 1 knolserderij in gedaan en 3 aardappelen.
gaat het nu dan nog dikker worden of heb ik te weinig spliterweten gebruikt?
Op zich zijn dit wel verhoudingen die een goed gebonden soep . Hoe lang heb je de boel gekookt? En ja afkoelen dikt de boel ook nog wat in.

En niet van je lepel proeven en die terug doen. De enzymen in je spuug kunnen de soep dunner maken.

Dus naast niet fris kan het zetmeel afgebroken worden. Alhoewel dit niet heel hard gaat ...

Ik denk dat je misschien niet lang genoeg hebt gekookt... Maar als de erwten uit elkaar zijn gevallen ben je wel een eind....
Whatever...
  Moderator donderdag 9 november 2017 @ 19:04:33 #90
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_174965097
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 10:11 schreef Riann het volgende:
Ik ben voor het eerst erwtensoep proberen te maken.
Nu heb ik gisteravond spliterwten met vlees opgezet. Al de spliterwten zijn uit elkaar gegaan.
Nu had ik het al dikker verwacht maar dat is het dus niet.
ik heb 500 gram spliterwten op 2 liter water gedaan.
Ik heb er nu de 1 wortel 3 dunne preien 4 mini uitjes en 1 knolserderij in gedaan en 3 aardappelen.
gaat het nu dan nog dikker worden of heb ik te weinig spliterweten gebruikt?
Heb je ook een varkenspoot meegekookt? Zorgt ook voor binding :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_174965742
het is helemaal gelukt en goed gekomen en hij is heerlijk en lekker dik
pi_175821709
Beste Piet, met kerst wil ik een gevulde wilde gans serveren. De gans is al besteld, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke vulling geschikt is voor een gans en hoe ik deze het beste kan bereiden (gewoon in de oven tot hij de juiste kerntemperatuur heeft?). Heb jij tips?
pi_175822482
Ik zou hem minstens 24 uur pekelen, liefst iets langer. Dan vullen. Bijvoorbeeld met spek, gehakt levertje de gans, appel, salie, marjolein en wat broodkruim. Vooraf even de lever bakken met spek en sjalotjes en flamberen met cognac.

Je kan daar nog worstvulling. Bij doen ( rauw).

Zeer langzaam garen tot moddergaar in een niet te warme oven. Goed bedruipen met eigen vet. Reken op 6 uur in de oven of langer voor een grote vogel.
Whatever...
  dinsdag 19 december 2017 @ 06:34:06 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175829472
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 21:22 schreef the_Reader het volgende:
Beste Piet, met kerst wil ik een gevulde wilde gans serveren. De gans is al besteld, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke vulling geschikt is voor een gans en hoe ik deze het beste kan bereiden (gewoon in de oven tot hij de juiste kerntemperatuur heeft?). Heb jij tips?
Ik vul wilde gans nooit, maar je zou hem kunnen vullen met (Gegaarde) zuurkool, Rode boskoop appels of tamme kastanjes. Leg er vetspek overheen voor het braden want wilde gans wordt snel droog. Hoop,dat je een wwildliefhebben bent want wilde gans smaakt zeer uitgesproken.
Ik eet regelmatig tamme gans, dat is geheel anders dan wilde gans, zit echt een heel groot verschil in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 19 december 2017 @ 06:34:58 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175829476
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 21:46 schreef Spanky78 het volgende:
Ik zou hem minstens 24 uur pekelen, liefst iets langer. Dan vullen. Bijvoorbeeld met spek, gehakt levertje de gans, appel, salie, marjolein en wat broodkruim. Vooraf even de lever bakken met spek en sjalotjes en flamberen met cognac.

Je kan daar nog worstvulling. Bij doen ( rauw).

Zeer langzaam garen tot moddergaar in een niet te warme oven. Goed bedruipen met eigen vet. Reken op 6 uur in de oven of langer voor een grote vogel.
Jij denkt aan tamme gans
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_175865592
Vraagje: Voor kerst wordt een Beef Wellington gemaakt. Nu hebben we helaas geen tijd om zelf bladerdeeg te maken dus ik moet het ergens kant-en-klaar kopen. Nu zit er ongetwijfeld veel verschil in de soorten die je in de winkel kunt kopen, dus zijn er tips? Welke is echt het allerbeste?
pi_175866155
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 december 2017 06:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jij denkt aan tamme gans
Niet eens perse. Het pekelen zou wel iets moeten helpen... En langzaam garen ook.

Wat zou jij anders doenndan?
Whatever...
pi_175866249
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 14:39 schreef bloempje-moi het volgende:
Vraagje: Voor kerst wordt een Beef Wellington gemaakt. Nu hebben we helaas geen tijd om zelf bladerdeeg te maken dus ik moet het ergens kant-en-klaar kopen. Nu zit er ongetwijfeld veel verschil in de soorten die je in de winkel kunt kopen, dus zijn er tips? Welke is echt het allerbeste?
Als het maar roomboter bladerdeeg is en niet met margarine.

Verder wellicht leuk om zo'n lap uit de koeling te nemen (of een paar). Die zijn groter en dus makkelijker netjes dicht te maken.

Mijn tip voor een nette Wellington is trouwens dat de paddenstoelen niet te nat moeten zijn. En vouw de duxelles met de ham om de ossenhaas met folie. Netjes strak dichtdraaien als een worst zodat de duxelles mooi is verdeeld. Dan even terugkoelen en inpakken in bladerdeeg. Kernthermometer gebruiken is geen zonde. Bladerdeeg sluit het netjes af.

Ik blus de paddenstoelen trouwens af met cognac en flambeer. Evenals dat ik er een teentje knoflook door doe.
Whatever...
pi_175866287
quote:
1s.gif Op woensdag 20 december 2017 15:10 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als het maar roomboter bladerdeeg is en niet met margarine.

Verder wellicht leuk om zo'n lap uit de koeling te nemen (of een paar). Die zijn groter en dus makkelijker netjes dicht te maken.

Mijn tip voor een nette Wellington is trouwens dat de paddenstoelen niet te nat moeten zijn. En vouw de duxelles met de ham om de ossenhaas met folie. Netjes strak dichtdraaien als een worst zodat de duxelles mooi is verdeeld. Dan even terugkoelen en inpakken in bladerdeeg. Kernthermometer gebruiken is geen zonde. Bladerdeeg sluit het netjes af.

Ik blus de paddenstoelen trouwens af met cognac en flambeer. Evenals dat ik er een teentje knoflook door doe.
Dank je voor de tips. Ik dacht aan Tante Fanny bladerdeeg, inderdaad uit de koeling op zo'n rol.
pi_175866302
Sommigen pakken hun vlees (edit: en duxelles + parmaham) nog eens in met een (paar) pannenkoek(en), tegen lekken. Is dat een doodzonde bij beef Wellington of zijn er meer die dat doen?

Edit, zo dus:



[ Bericht 18% gewijzigd door Postbus100 op 20-12-2017 15:21:09 ]
Somebody that I used to know
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')