XL | donderdag 20 april 2017 @ 16:38 |
Heb er al eens over nagedacht om dit in het normale wijntopic te posten. Het is me daar te serieus. De wijn marketing van vandaag de dag bewijzen dat er meer wijndrinkers zijn zoals ik. Dus ik test het hier op fok! Ik ken zelfbenoemde wijnkenners die zeggen dan over een wijn dat hetNou goed, deze beschrijving komt van een vriend namens Gall & Gall maar dit is de taal die je bezigt als wijnsnob en hoe goed ik het ook probeer, ik herken die zoethout, chocolade, zwarte bessen, tabak, rijpe bramen, bacon en gegrilde kip smaken niet in een wijn. Gelukkig niet, zou ik willen zeggen. Je kunt over smaak best wat zeggen. Droog/Zoet, alcoholpercentage en als je goed bent en regelmatig drinkt kun je misschien ook relatief goed druivensoorten (zolang het geen blend is) herkennen. Dat er andere substanties in die wijn zwemmen als hij ligt te rijpen en dat daardoor de smaak wordt aangepast is logisch. Dat is ook allemaal prima maar het liefste breng ik het terug tot 1) Lekker 2) Niet (zo) lekker Het op basis van een teugje 'smaakmaker naar keuze invullen' bepalen of een wijn goed of slecht is. Zoals in wijnmarketing historisch gezien de enige manier om je te differentieren, dat werkt bij mij niet. Daar speelt de supermarkt wel op in hoor. Zag 20 jaar geleden toen ik in de supermarkt werkte elke wijn er nog zo uit: tegenwoordig moet je slurpen en slobberen (als je het over verschrikkelijke woorden in de wijnwereld wilt hebben) met dit soort designer producten Dit doen ze omdat het werkt. Jan met de Pet en ik, wij kunnen ons met die smaken niet identificeren. Wij kopen dan maar een leuk etiket en als ie smaakt dan kopen we hem nog een keer en als ie niet smaakt gaat ie op de zwarte lijst of door de bolognaise. Nu hebben die supermarkten nog een probleem. Als je wijn koopt, dan denk je aan een wijnboer. Een man met een berg vol druiven en een oude traktor. Die haalt als ze rijp zijn de druiven van de berg naar de boerderij en daar maakt hij van de mooie druiven wijn en de slechte druiven verkoopt hij... Aan de druiven verwerkende industrie (rozijnen of supermarkt wijn), want het is natuurlijk niet zo dat een wijnboer kan voldoen aan de eisen van de supermarkt. Tegelijktijd 6 flessen in 850 filialen van Albert Heijn hebben staan, dan heb je al aardig wat hectares druiven nodig. Dan willen die inkopers nog stabiele kwaliteit, goed voorraadmanagement... Met andere woorden, je kunt niet van je product houden en Albert Heijn beleveren. Daarom drinkt XL alleen wijnboeren wijn (laten we zeggen, afgevuld op een boerderij. Hij mag best door een handelaar in de markt gezet worden) en die wijn die dan nog overblijft die selekteert hij op etiket. Want XL drinkt zijn wijn eigenlijk alleen met vrienden en dan is het leuk als er een mooie of grappige fles op tafel staat. Nou goed, dit is de niche... en daarom heb ik de topic titel maar vol marketing segment bullshit gezegd, want anders kan ik me niet van de gewone wijnsnobs onderscheiden. Nu wil XL natuurlijk tips van jullie en daarvoor beloont hij jullie met tips van hem Een redelijk conservatieve tip om mee te beginnen: Ik noem hem vanwege de romantiek in het verhaal hierboven. Wijnberg, boer, traktor... Gevonden bij een kleine winkel in Mainz (Duitsland), die inmiddels een redelijk succesvolle webshop hebben. Deze wijn vind ik leuk omdat rode Duitse wijn zo'n slechte naam heeft. Dat kun je in Mainz natuurlijk niet zeggen, de klandizie koopt natuurlijk lokaal en er staan dan ook vele hippe Duitse wijnen in deze winkel en enkele zullen nog volgen in dit topic. De fles is mooi, maar nog altijd een tikkeltje saai. Daarom nog een tweede tip Deze is wat mij betreft alweer redelijk commercieel. Ze worden op lokale wijngaarden tot wijn gemaakt. De verkoop is via grote handelaars (zeter, bijv). Dat wil zeggen, je komt hem 'overal' tegen, in speciaalzaken... online... het zijn niet weinig flessen die hiervan gemaakt worden, maar het mag nog net van XL. Leuk is dat de man macho man op het etiket iedere jaargang groeit qua baard/tattoo's. Lekker hipster dit. Ook hier zal ik de rest van de subhandelaar (casa rojo) nog wel voorbij laten komen, want er zitten meerdere leuke flessen bij. Prijs/kwaliteit is uit de kunst hier! Je vindt ze ook in (sterren)restaurants. Oh ja, uit den bozen zijn intercontinentale wijnen die in Europa met water tot wijn worden gemaakt. Zoals geschreven, het moet wel in fles de wijngaard verlaten. | |
agter | donderdag 20 april 2017 @ 16:40 |
Die Lindemans in je OP is goed te doen. | |
XL | donderdag 20 april 2017 @ 16:47 |
Lekker slobberen? Ik ga hem nooit proberen, maar dat zal na het lezen van de OP wel duidelijk zijn. | |
Karina | donderdag 20 april 2017 @ 16:51 |
Je geeft de slurp als 'hip' voorbeeld, maar die is erg lekker, de maker is een baas (zie foto hieronder ) en ook nog eens in de aanbieding bij de AH deze week, twee voor de prijs van 1. Zijn Tulip is trouwens eveneens goed te drinken. Beste baard ooit. EN hij heeft zijn bedrijf zelf opgebouwd. Als je er nog een romantisch verhaaltje bij wil
| |
agter | donderdag 20 april 2017 @ 16:56 |
nee. Die slobber ik niet. Wat een woord ook. Die drink ik. | |
Pietverdriet | donderdag 20 april 2017 @ 17:39 |
Snap het doel van dit topic niet zo goed | |
Pietverdriet | donderdag 20 april 2017 @ 17:41 |
Heb zijn wijnen in de OP geproeft, zijn okay, maar zijn premium lijn smaakt me beter Is hier thuis de huiswijn | |
Karina | donderdag 20 april 2017 @ 18:38 |
Die moet ik ook eens proberen dan. Als ik wat meer geld wil uitgeven | |
Pietverdriet | donderdag 20 april 2017 @ 18:48 |
Hij is regelmatig in de bonus aanbieding. Heb wijnen gedronken die het dubbele kosten en niet zo goed smaakten, ken in deze prijs geen andere die zo lekker is. | |
Karina | donderdag 20 april 2017 @ 19:09 |
Gek. is me nooit opgevallen en de wijnaanbiedingen houd ik meestal wel in de gaten omdat ik dan weer eens wat anders drink dan wat ik gewend ben. Ga er op letten, tx. | |
Pietverdriet | donderdag 20 april 2017 @ 21:49 |
Ik koop wijn meestal online, deze recent weer 6 flessen van bestelen kunnen voor 64,50 incluus verzenden. Zo hou ik mijn wijnkelder op peil. Drink nu een glaasje Chateau Fonguillon 2007, jaar of vijf geleden gekocht toen hij bij de Aldi in de aanbieding was rond de pasen geloof ik. Moet toch eens een wijnkelderboek gaan bijhouden. Volledig okay, mooi gerijpt. | |
golfer | donderdag 20 april 2017 @ 22:01 |
| |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 10:15 |
Ik ben op zoek naar tips voor leuke wijnen. Criteria: - Wijngoed wijn, geen supermarkt wijn - Moderne marketing (dus leuk etiket, leuke fles) ipv stoffige wijnkenner flessen | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 10:16 |
Ik ben hier geen specialist, maar verkoopt Aldi geen flessen die in het klassieke wijn jargon 'op dronk' zijn. Die flessen zijn toch allemaal gezwaveld en gepasteuriseerd door de afvuller, om de kwaliteit te waarborgen, waardoor het bewaren van dit soort flessen amper effect/zin heeft? | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 10:25 |
Ik vind Ilja Gort qua marketing een goede fles. Want het is inderdaad een mooi verhaal, er zijn ook amusante tv documentaires over hem geweest. Marketing is tip top in orde en het is ook leuk dat hij succesvol is. Echter is het overduidelijk marketing en hier treedt dan mijn criteria "geen supermarktwijn" in kracht. Zijn wijngoed (in eerste instantie 15 hectare, nu 25) is te klein om Albert Heijn te beleveren. Zeker als je ook kwaliteitswijn wil maken. Als je mega efficient druiven aanbouwt op al je hectares heb je misschien krap aan een half miljoen flessen. Als Albert Heijn je enige afnemer is kun je anderhalve fles per dag per filiaal verkopen en dan is het op. Dan is er weinig liefhebberij en romantiek over. Ik begrijp dat het smaakt. Een legbatterijei smaakt ook hetzelfde als een scharrelei, het is alleen niet wat ik financieel wil ondersteunen. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 10:32 |
Als alternatief voor de Slurp dan, want een beetje in dezelfde stijl. Kwam deze in Zeeland in een mooi visrestaurant tegen. "Grappige" teksten op wijn (en tshirts, koffiemoken etc) is niet mijn stijl, maar het werkt als marketing. Heb zelfs al kwaliteitswijn gezien waar je je eigen tekst op het etiket kunt laten drukken. Dit is echter een ander voorbeeld van een goede Duitse wijnboer die alles zelf doet volgens familietraditie. De zonen doen het echter wat moderner in de nieuwe generatie en dan krijg je dit soort flessen. Mooie wijn, goede prijs. Wel net boven de supermarkt (10tje per fles) | |
LastRequest | vrijdag 21 april 2017 @ 11:21 |
Haha, ik wilde net zeggen. Die vind ik toevallig erg lekker, ook vrienden van mij die van betere wijnen houden/er meer verstand van hebben waarderen die wel. | |
Weltschmerz | vrijdag 21 april 2017 @ 11:32 |
Nu draai je het om. Het gaat altijd om lekker, alleen door aandachtig te proeven en te analyseren geef je jezelf toegang tot de volledige breedte en diepte van de lekkerheid, waar je anders een groot gedeelte van zou kunnen missen. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 11:38 |
Je hebt gelijk, maar zo aandachtig proef ik niet. Ik drink de wijn niet om hem te beoordelen, maar als ondersteuning van een gezellige avond. Daarom is de eerste impressie genoeg. Zoals geschreven kan ik het analyseren en proeven niet goed genoeg omdat mijn kennis van druiven etc beperkt is. Heel grofweg doe ik het natuurlijk wel, bij kaas, vlees, vis weet ik ongeveer wat ik lekker vind. Alleen het analyseren en de volledige breedte en diepte van wijn. Dat is voor mij bullshit bingo. Juist daarom: een eerlijk product met een goede uitstraling is wat ik zoek | |
golfer | vrijdag 21 april 2017 @ 12:07 |
Nee, je bent op zoek naar de beste marketeer. Je geeft zelf al aan dat je van wijn niet zoveel verstand hebt. | |
stinkie | vrijdag 21 april 2017 @ 12:15 |
dat is Lindeman bijna altijd. Daarom haal je dat als je bezoekt krijgt en echt geen idee hebt welke wijn je moet hebben. | |
stinkie | vrijdag 21 april 2017 @ 12:17 |
kroatische wijn, istrie. Neem ik mee als ik daar ben, geen idee wie wat waar maar word gevuld waar ik bij sta aangezien hij niet zoveel op voorraad heeft staan Meestal trek ik een indomita of zwarte kat bij de supermarkt vandaan. IK moet het lekker vinden Overigens geldt dit topic net zo goed voor whiskey. Of mss nog wel meer | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 12:38 |
Dat zeg ik inderdaad. Ik stel eisen aan het productie proces en aan de marketing. Binnen deze niche zoek ik dan wel uit wat ik lekker vind en wat niet. | |
golfer | vrijdag 21 april 2017 @ 12:40 |
Maar waarom open je dan een reclame- en marketing-topic in CUL? Daar is namelijk al een topic over wijn. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 12:44 |
En om over dit verstand van wijn hebben nog even terug te komen. Ik vind dat ik er geen verstand van heb, maar ik zal ook van vele mensen die zelf denken er wel verstand van te hebben vinden dat ze er geen verstand van hebben. Dat is juist wat ik aangeef met die vage smaakvarianten in traditionele wijnmarketing. Ik begrijp levensmiddeltechnisch hoe ze smaken die niet uit de druiven komen aan de wijn toevoegen. Het aantal mensen die dat later nog echt uit de wijn terug kunnen halen, dat is veel lager dan het aantal zelfbenoemde wijnkenners. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 12:47 |
Omdat wijn prima in CUL thuis past en mijn vraag niet in het bestaande topic. Het topic gaat niet over marketing of reclame. Zoals gezegd, ik wil 2 criteria: - Kleinschalig productieproces - Leuk uitziende fles Zie dit als het wijn topic variant van het speciaalbier topic. | |
Weltschmerz | vrijdag 21 april 2017 @ 13:05 |
Dat is nou marketing bullshit. Uitstraling? Is het ingestraalde wijn of zo? Wat verwacht je dan, een vals product? Op gezellig avond drink je wijn per glas, als je dat niet in een keer achterover klokt heb je dus met elke slok de gelegenheid om meer van de wijn te ontdekken dan de eerste impressie en als het dan een lekkere wijn is geniet je er meer van. Analyse en beoordeling is niet zoveel meer dan een trucje om de volle aandacht aan de smaak te geven, met name als je maar een slokje neemt bij een proeverij. Bij gewoon een glas drinken kan dat veel relaxter. | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 13:14 |
Aldi verkoopt ruwweg en kort door de bocht 2 soorten wijn 1. De categorie die jij benoemd 2. Rond feestdagen vaak een aantal betere wijnen die duidelijk duurder zijn dan hun normale assortiment maar ook duidelijk beter zijn, voor ca 75-50% van de prijs die je voor iets gelijks bij de slijter zou betalen, denk aan amarone, chianti classico, pouilly fume | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 13:16 |
Het soort wijn dat TS zoekt? | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 14:18 |
Het liefst kleinschaliger. Deze man heeft 485 hectare druiven (tegen 25 voor Ilja Gort), dus waar Ilja Gort volgens mijn formule 500.000 flessen kan maken (en dan geef je weinig om de druif, dan gaat het puur om volume) kan deze man (The Humble Winemaker) een veelvoud daarvan en is het dus geen wijnboer maar levensmiddelen industrie. Geen agrarier maar een scheikundige. Aangezien The Humble Winemaker uit Languedoc komt (steil!) kan hij 20000 flessen per hectare eigenlijk niet halen. Het hij kan dus niet met de efficientie van Bordeaux werken, maar desondanks zijn dit niet de familiebedrijven die ik zoek. | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 15:47 |
Ilja Gort heeft die 25 Ha in de Bordeaux en daar komt afaik alleen de premium wijn vandaan die ik poste. De hipster horeca wijnen die jij poste komen van andere wijngoederen vandaan. Hij heeft daar in één van zijn Slurps over geschreven (zijn nieuwsbrief) | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 16:02 |
neem eens 5 flessen wijn en maak deze open. Wikkel alufolie om de fles. Laat iemand anders ze nummeren en in volgorde veranderen. Nu weet niemand welke fles wat is (mits ze allemaal de bordeaufles hebben, je kan het anders ook met karaffen doen) Ga nu met vrienden de wijnen proeven, en op een groot vel papier de commentaren schrijven en punten geven. Sommige wijnen zijn lekker, andere niet. Mond goed spoelen en wat brood eten tussendoor. Uitkomsten zijn vaak erg verrassend. Heb dit vaak gedaan met een feestje, met rode wijn, witte wijn, schuimwijn, wiskey, etc Is erg leuk en leert je veel over wat je echt lekker vind, en ontneemt je illusies. In deze settup blijken mensen die dwepen met champagne een dure champagnes helemaal niet lekker te vinden en een cava of goede sekt wel erg lekker. In mijn vriendenkring drinken tegenwoordig veel mensen sekt. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 16:03 |
Dat zeg ik impliciet. Dat je met 25 Ha geen AH kunt beleveren. Dat hij met andere wijngoederen moet samenwerken om dat te kunnen doen. Dat hij er semi-open over communiceert is dan wel netjes van hem. Het is allemaal prima, maar dit is wat ik bedoel. Hierom, graag familiebedrijven met een boer in plaats van een scheikundige. Het is als die Sterrenchefs die hun naam verhuren aan een vliegtuigmaatschappij, zodat je hoog kwaliteit eten in de lucht krijgt. Nul kans dat die sterrenchef het heeft aangeraakt of vrij spel had bij het bedenken. Het staat wel leuk, alsof Heston Blumenthal zelf je "chicken or pasta" in de oven heeft geschoven. Zoals gezegd begrijp ik dat de smaak van zo'n industrie product hartstikke goed kan zijn en de prijs/kwaliteit beter. Het legbatterijei tegenover het biologische scharrelei, smaakt hetzelfde maar het ene product is mooier. Ik koop ook graag op de markt, drink fairtrade koffie, koop mijn boeken in de boekwinkel en niet bij amazon. Ik vind dat ok en ik realiseer me dat ik me niet echt tegen globalisatie kan afzetten. Dat de levensmiddelindustrie zelfs aan mijn fairtrade koffie meer extra winst overhoudt dan de koffieboer zelf. Ik vind de gedachte mooi en ik vind het ook een leuk spel, om dan de speld in de hooiberg te vinden. De fles die er leuk uitziet van een wijnboer met een berg en een traktor. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 16:05 |
Geef ze dit een keer Ziet er goed uit, is erg lekker en absoluut niet duur. | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 16:06 |
Heel veel kleine wijnboeren zijn prutsers en helemaal niet in staat een goede wijn te maken, daarom zijn het ook kleine boeren. | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 16:06 |
Volgens mij moet jij gewoon eens blind gaan proeven | |
Pietverdriet | vrijdag 21 april 2017 @ 16:10 |
Sterker nog, de boer weet vaak geeneens dat zijn koffie/cacao faitrade verkocht wordt en de max havelaars van deze wereld worden er heel veel beter van | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 16:12 |
Je begrijpt het niet. Ik geef ruiterlijk toe dat vele wijnen goed smaken. Ik wil niet goede smaak voor een lage prijs. Ik geloof je, dat Aldi wijn goed smaakt. Ik drink dat ook als vrienden het schenken en ik vind het niet erg dat Herr Albrecht binnenkort ook het huis van zijn laatste overgebleven buurman mag opkopen om zijn tuin groter te maken. Alleen vind ik het leuk om goede smaak en een mooie fles en een kleinschalig product te combineren en dat kan. Dat ik soms rommel koop is prima, bij de aldi is ook niet alles een voltreffer. Er zitten treffers en missers bij. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 16:14 |
Dat is onzin. Vakkennis heeft niks met de grootte van het bedrijf te maken. Vaak kunnen boeren niet groeien, omdat de grond niet voorhanden is. Kwaliteit is sowieso verschillend, maar prutser boeren die geen wijn kunnen maken verkopen hun druiven aan de industrie. | |
XL | vrijdag 21 april 2017 @ 16:15 |
Het is gewoon niet zo makkelijk om koffie wel kleinschalig te kopen. Lijkt me best leuk om dat te proberen. |