Wat ik er van weet is dat je je rijst eerst moet voorkoken. Dan de pan 15 minuten laten staan zodat al het water door de rijst wordt opgenomen. Pas daarna stoom je de rijst in een half uurtje gaar in een stoommand in een pan met een laag kokend water onderin (risopan).quote:Op woensdag 19 april 2017 12:33 schreef -Phineas- het volgende:
Een stoompan met gaten dus dat via een omweg toch mogelijk om dat te doen/ weten jullie iets waarmee je die gaten kan dichten zodat je daarop de rijst kan doen?
Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?quote:Op woensdag 19 april 2017 13:00 schreef Tengano het volgende:
[..]
Wat ik er van weet is dat je je rijst eerst moet voorkoken. Dan de pan 15 minuten laten staan zodat al het water door de rijst wordt opgenomen. Pas daarna stoom je de rijst in een half uurtje gaar in een stoommand in een pan met een laag kokend water onderin (risopan).
stoommand minimaal 3 centimeter vanaf het kokende water houden anders wordt de rijst onderin papperig en smakeloos.
Omdat de rijst al gekookt is, zal hij niet zomaar door de gaatjes van zo'n stoommand heen glippen omdat het 1 grote massa is als de rijst bij het voorkoken al het water heeft opgenomen.
Ik kan niet vinden hoe lang het voorkoken precies duurt, maar schat in dat 10 minuten genoeg is.
Na een half uur stomen de rijst met een vork in het midden van de pan checken of er nog harde korrels in zitten. Als het midden gaar is, is de rest automatisch ook goed.
Eet smakelijk
Eigenlijk maakt het weinig uit waar je de rijst in doet en hoe groot die gaten zijn. Het belangrijkste is dat de stoom in de rijst kan doordringen en er dus gaten in de 'stoomcontainer' zitten waar de rijst inzit. Het kan wat dat betreft ook een soort vergiet zijn oid.quote:Op woensdag 19 april 2017 13:39 schreef -Phineas- het volgende:
[..]
Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?
Van dat je het rijst moest voorkoken wist ik gelukkig al
Ja die rieten mandjesquote:Op woensdag 19 april 2017 14:02 schreef Sorella het volgende:
Ze zetten ook stoommandjes op een wok dus moet dit ook makkelijk kunnen.
Weet jij trouwens wel hoe lang je die rijst precies moet voorkoken?quote:Op woensdag 19 april 2017 13:39 schreef -Phineas- het volgende:
[..]
Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?
Van dat je het rijst moest voorkoken wist ik gelukkig al
Ja ik heb wel vaker rijst gemaaktquote:Op woensdag 19 april 2017 14:04 schreef Tengano het volgende:
[..]
Weet jij trouwens wel hoe lang je die rijst precies moet voorkoken?
Hoe lang dan? want ik gokte maar op 10 minuten.quote:Op woensdag 19 april 2017 14:15 schreef -Phineas- het volgende:
[..]
Ja ik heb wel vaker rijst gemaakt
Thanksquote:Op woensdag 19 april 2017 14:39 schreef Sorella het volgende:
Riet of bamboe mandjes
Ik heb geleerd dat je surinaamse rijst 9 minuten moet koken en dan 20 minuten moet stomen en dat komt altijd aardig uit.
De andere rijstsoorten zoals basmati, pandan en zilvervlies etc doe ik altijd wat er op het pak staat
Ik maak biryani en dat is velen malen lekkerder met gestoomd rijst dus / moet zelfs gestoomd!quote:Op woensdag 19 april 2017 14:51 schreef LastRequest het volgende:
Wat doet stomen met de rijst? Als je het toch voor moet koken?
Geloof ik meteen, maar wat is er anders aan de rijst bedoel ik? Is hij extra fluffy o.i.d.? Plakkeriger? Gezien alleen koken minder moeite is dan eerst koken en dan stomen vroeg ik me af wat het oplevertquote:Op woensdag 19 april 2017 14:54 schreef -Phineas- het volgende:
[..]
Ik maak biryani en dat is velen malen lekkerder met gestoomd rijst dus / moet zelfs gestoomd!
Rauwe rijst stoom jij niet in 30 minuten gaar hoor.quote:Op donderdag 20 april 2017 10:56 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Voorkoken bij rijst serieus
Nee gewoon in de stoompan de gaatjes zijn klein zodat de korrels er niet doorheen vallen.
Gewoon in 1 keer een minuut of 30 op het vuur gewoon kijken of het al gaar is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |