abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 19 april 2017 @ 12:33:28 #1
447547 -Phineas-
Are you tokking to me?
pi_170328148
Een stoompan met gaten dus dat via een omweg toch mogelijk om dat te doen/ weten jullie iets waarmee je die gaten kan dichten zodat je daarop de rijst kan doen?
  woensdag 19 april 2017 @ 13:00:42 #2
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170328566
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 12:33 schreef -Phineas- het volgende:
Een stoompan met gaten dus dat via een omweg toch mogelijk om dat te doen/ weten jullie iets waarmee je die gaten kan dichten zodat je daarop de rijst kan doen?
Wat ik er van weet is dat je je rijst eerst moet voorkoken. Dan de pan 15 minuten laten staan zodat al het water door de rijst wordt opgenomen. Pas daarna stoom je de rijst in een half uurtje gaar in een stoommand in een pan met een laag kokend water onderin (risopan).

stoommand minimaal 3 centimeter vanaf het kokende water houden anders wordt de rijst onderin papperig en smakeloos.

Omdat de rijst al gekookt is, zal hij niet zomaar door de gaatjes van zo'n stoommand heen glippen omdat het 1 grote massa is als de rijst bij het voorkoken al het water heeft opgenomen.

Ik kan niet vinden hoe lang het voorkoken precies duurt, maar schat in dat 10 minuten genoeg is.

Na een half uur stomen de rijst met een vork in het midden van de pan checken of er nog harde korrels in zitten. Als het midden gaar is, is de rest automatisch ook goed.

Eet smakelijk :)
  woensdag 19 april 2017 @ 13:39:31 #3
447547 -Phineas-
Are you tokking to me?
pi_170329279
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:00 schreef Tengano het volgende:

[..]

Wat ik er van weet is dat je je rijst eerst moet voorkoken. Dan de pan 15 minuten laten staan zodat al het water door de rijst wordt opgenomen. Pas daarna stoom je de rijst in een half uurtje gaar in een stoommand in een pan met een laag kokend water onderin (risopan).

stoommand minimaal 3 centimeter vanaf het kokende water houden anders wordt de rijst onderin papperig en smakeloos.

Omdat de rijst al gekookt is, zal hij niet zomaar door de gaatjes van zo'n stoommand heen glippen omdat het 1 grote massa is als de rijst bij het voorkoken al het water heeft opgenomen.

Ik kan niet vinden hoe lang het voorkoken precies duurt, maar schat in dat 10 minuten genoeg is.

Na een half uur stomen de rijst met een vork in het midden van de pan checken of er nog harde korrels in zitten. Als het midden gaar is, is de rest automatisch ook goed.

Eet smakelijk :)
Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?


Van dat je het rijst moest voorkoken wist ik gelukkig al :P
pi_170329757
Ze zetten ook stoommandjes op een wok dus moet dit ook makkelijk kunnen.
  woensdag 19 april 2017 @ 14:02:10 #5
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170329759
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:39 schreef -Phineas- het volgende:

[..]

Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?

Van dat je het rijst moest voorkoken wist ik gelukkig al :P
Eigenlijk maakt het weinig uit waar je de rijst in doet en hoe groot die gaten zijn. Het belangrijkste is dat de stoom in de rijst kan doordringen en er dus gaten in de 'stoomcontainer' zitten waar de rijst inzit. Het kan wat dat betreft ook een soort vergiet zijn oid.

En het andere punt was de afstand van het kokende water totaan de stoomcontainer.

Dim sums stoom je bijvoorbeeld ook in van die rieten mandjes waar je in principe ook rijst in zou kunnen doen. Het gaat er dus meer om dat je een manier vindt waarmee je middels stoom je product kunt garen. En hoe je dat technisch precies uitvoert in wat minder belangrijk.

Ik snap nu wat je bedoelt met die driedubbeldekkerpan. Zo'n ding heb ik ook en daar zou het prima mee moeten lukken lijkt mij. Ik heb hem daar zelf destijds ook voor gekocht voor een prikkie in een kringloopwinkel, RVS dingetje :)

Gewoon proberen dus. Het ergste wat er kan gebeuren is dat de rijst na een half uur nog niet helemaal gaar is omdat er onvoldoende stoom door de gaten komt, en dan stoom je gewoon nog ff lekker door :P

Mocht de gestoomde rijst goed bevallen en je driedubbeldekkerpan werkt toch iets minder dan je had gehoopt, kun je altijd nog verder kijken naar een andere oplossing, maar volgens mij moet het gewoon lukken.
  woensdag 19 april 2017 @ 14:02:31 #6
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170329769
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:02 schreef Sorella het volgende:
Ze zetten ook stoommandjes op een wok dus moet dit ook makkelijk kunnen.
Ja die rieten mandjes :Y
  woensdag 19 april 2017 @ 14:04:07 #7
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170329810
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:39 schreef -Phineas- het volgende:

[..]

Ik heb alleen geen stoommand maar echt een driedubbeldekker pan met grotere gaten dan die van een stoommand.. Is het mogelijk dat ik dan alsnog een stoommand aanschaf en die (in/ boven?) de stoompan doe?

Van dat je het rijst moest voorkoken wist ik gelukkig al :P
Weet jij trouwens wel hoe lang je die rijst precies moet voorkoken?
  woensdag 19 april 2017 @ 14:09:22 #8
433238 Tengano
Try not to think of me
  woensdag 19 april 2017 @ 14:15:48 #9
447547 -Phineas-
Are you tokking to me?
pi_170330105
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:04 schreef Tengano het volgende:

[..]

Weet jij trouwens wel hoe lang je die rijst precies moet voorkoken?
Ja ik heb wel vaker rijst gemaakt :Y :P
  woensdag 19 april 2017 @ 14:18:53 #10
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170330167
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:15 schreef -Phineas- het volgende:

[..]

Ja ik heb wel vaker rijst gemaakt :Y :P
Hoe lang dan? want ik gokte maar op 10 minuten.
pi_170330656
Riet of bamboe mandjes :)

Ik heb geleerd dat je surinaamse rijst 9 minuten moet koken en dan 20 minuten moet stomen en dat komt altijd aardig uit.
De andere rijstsoorten zoals basmati, pandan en zilvervlies etc doe ik altijd wat er op het pak staat
  woensdag 19 april 2017 @ 14:44:13 #12
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_170330752
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:39 schreef Sorella het volgende:
Riet of bamboe mandjes :)

Ik heb geleerd dat je surinaamse rijst 9 minuten moet koken en dan 20 minuten moet stomen en dat komt altijd aardig uit.
De andere rijstsoorten zoals basmati, pandan en zilvervlies etc doe ik altijd wat er op het pak staat
Thanks :)
pi_170330907
Wat doet stomen met de rijst? Als je het toch voor moet koken?
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  woensdag 19 april 2017 @ 14:54:06 #14
447547 -Phineas-
Are you tokking to me?
pi_170330952
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:51 schreef LastRequest het volgende:
Wat doet stomen met de rijst? Als je het toch voor moet koken?
Ik maak biryani en dat is velen malen lekkerder met gestoomd rijst dus :9~ / moet zelfs gestoomd!
  woensdag 19 april 2017 @ 17:34:54 #15
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_170334203
Je hebt toch daarvoor rijststoompannen en die hebben toch ook allemaal gaatjes?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_170347882
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 14:54 schreef -Phineas- het volgende:

[..]

Ik maak biryani en dat is velen malen lekkerder met gestoomd rijst dus :9~ / moet zelfs gestoomd!
Geloof ik meteen, maar wat is er anders aan de rijst bedoel ik? Is hij extra fluffy o.i.d.? Plakkeriger? Gezien alleen koken minder moeite is dan eerst koken en dan stomen vroeg ik me af wat het oplevert :)
The rock candy's melted, only diamonds now remain
pi_170349874
:?

Voorkoken bij rijst :? serieus :?

Nee gewoon in de stoompan de gaatjes zijn klein zodat de korrels er niet doorheen vallen.

Gewoon in 1 keer een minuut of 30 op het vuur gewoon kijken of het al gaar is.
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
  donderdag 20 april 2017 @ 11:03:10 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_170349995
quote:
5s.gif Op donderdag 20 april 2017 10:56 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
:?

Voorkoken bij rijst :? serieus :?

Nee gewoon in de stoompan de gaatjes zijn klein zodat de korrels er niet doorheen vallen.

Gewoon in 1 keer een minuut of 30 op het vuur gewoon kijken of het al gaar is.
Rauwe rijst stoom jij niet in 30 minuten gaar hoor.
In een uur ook niet.
  donderdag 20 april 2017 @ 15:52:49 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170355634
Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen zo moeilijk doen over het koken van rijst.
Heel basaal: Je neemt een kopje rijst pp, deze kan je, als je dat wilt, eerst wassen, giet je af, dan voeg je anderhalf kopje water per kopje rijst toe. Indien je hem niet wast gebruik je twee kopjes water.
Dit breng je aan de kook, vervolgens deksel op de pan en op een heel laag vuur laten garen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')