abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_172381083
registreer om deze reclame te verbergen
12-07-2017

Derde grootste ijsberg ooit is losgescheurd van Antarctica


media_xll_9859919.jpg
De kilometerslange scheur op 1 juni van dit jaar. afp.

Antarctica Wat wetenschappers al lange tijd vreesden, is werkelijkheid geworden: de derde grootst gemeten ijsberg ooit is nu helemaal losgescheurd van de Larsen C-ijsberg op Antarctica. Al maandenlang werd de gigantische ijsschots in het oog gehouden door wetenschappers terwijl hij elke dag meter voor meter verder losscheurde.

media_l_9860031.jpg
afp.

Ongeveer een maand geleden hing de berg nog met een strook van amper 13 kilometer vast aan de Larsen C-ijsplaat. Einde mei was de breuk in amper zes dagen tijd 17 kilometer langer geworden. Maandag voltrok zich dan de definitieve scheuring. Beelden van de breuk zijn er nog niet. Het nieuws werd vandaag bevestigd door zowel het Alfred-Wegener-Institut fr Polar- und Meeresforschung in Bremen als onderzoekers van de universiteit van Swansea.

Op satellietbeelden van de NASA is de scheur goed te zien in temperatuurverschillen tegenover het vaste ijs.

IJsplaat Larsen C is in totaal zo'n 50.000 km groot, meer dan 1,5 keer Belgi. Het stuk ijs dat nu is losgekomen, is ongeveer 5.000 km groot, te vergelijken met de oppervlakte van de provincies Antwerpen en Limburg samen en weegt duizend miljard ton. De ijsschots scheurt al los sinds 2010.

Larsen C heeft nu meer dan 10 procent van haar massa verloren. Wat de gevolgen zijn voor de stabiliteit van de ijsplaat is onduidelijk. Larsen C is de vierde grootste ijsplaat van Antarctica. Gezien de losgekomen ijsberg al op het water drijft, zal het geen impact hebben op het zeeniveau hebben. Maar het maakt deel uit van de gigantische ijsplaat Larsen C die gletsjers omvat. Indien die uiteindelijk aan de oceaan zouden worden blootgesteld, zou de zeespiegel werelwijd tien centimeter kunnen stijgen, denken wetenschappers.

Wetenschappers vrezen dat de volledige ijsplaat door de afscheuring onstabiel kan worden en Larsen C uiteindelijk hetzelfde lot beschoren is als zijn buur Larsen B. Die desintegreerde in 2002 volledig in een gelijkaardig scenario. In 1995 verdween al het Larsen A ijsplateau.


media_xll_9860047.jpg
NASA.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172395069
Dr Martin O’Leary, a Swansea University glaciologist and member of the MIDAS project team, said of the recent calving:

Although this is a natural event, and we’re not aware of any link to human-induced climate change, this puts the ice shelf in a very vulnerable position. This is the furthest back that the ice front has been in recorded history. We’re going to be watching very carefully for signs that the rest of the shelf is becoming unstable.”

http://www.projectmidas.org/blog/calving/
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
pi_172682810
25-07-2017

Grote bezorgdheid om almaar sneller smeltende Groenlandse ijskap


media_xll_9889244.jpg
De Groenlandse ijskap is tot drie kilometer dik. Door de opwarming van de aarde kunnen er donkerkleurige algen op groeien die het smelten van het ijs versnellen. thinkstock.

Wetenschappers maken zich ernstige zorgen. Door de klimaatverandering smelten de ijskappen van Groenland almaar sneller, en dat is slecht nieuws voor miljoenen mensen in kustgebieden over de hele wereld. Het probleem schuilt in donkere algen.

Die kunnen dankzij het warmere weer op het ijs groeien. IJs is wit en weerkaatst de energie van de zon grotendeels. Donkere algen daarentegen absorberen de warmte, waardoor het ijs sneller gaat smelten.

De ijskap van Groenland is tot drie kilometer dik en indien die helemaal zou smelten, zou het zeeniveau globaal maar liefst zeven meter stijgen. Momenteel zorgt het smelten van de Groenlandse ijskap wereldwijd jaarlijks voor een stijging van het zeeniveau van n millimeter.

Een team van wetenschappers is begonnen met het onderzoeksproject 'Black and Bloom', dat vijf jaar loopt. Ze willen achterhalen wat de impact van algengroei zal zijn. Dat meldt de BBC.

Levend landschap

Professor Martyn Tranter, van de universiteit van Bristol, leidt het project.

"We zijn heel bezorgd dat de ijskap in de toekomst sneller en sneller zal beginnen smelten. We vermoeden dat deze donkere algen in een warmer klimaat steeds grotere delen van de ijskap zullen bedekken. Dat zou ervoor zorgen dat de ijskap sneller gaat smelten en het zeeniveau ook sneller gaat stijgen. Met ons project proberen we te becijferen hoeveel ijs zal smelten".

De gevreesde algen hebben verschillende kleuren en geven het ijs een zwarte, bruine, groene of paarse laag. "Het is een levend landschap", stelt Joe Cook, microbioloog aan de universiteit van Sheffield. "Op die plek overleeft haast niets, maar de donkere laag op het ijs zit vol leven: algen en microben leven en planten zich voort in en op de ijskap en veranderen de kleur ervan".

Cook meent evenwel dat het nog lang zal duren vooraleer de ijskap volledig smelt. "Als we zeggen dat de ijskap sneller smelt, zeggen we niet dat het het komende decennium of de komende eeuw of zelfs de komende duizend jaar zal smelten. Maar het hoeft niet allemaal te smelten om heel veel mensen in gevaar te brengen. Zelfs indien slechts een klein deel ervan gaat smelten, is dat een ernstige bedreiging voor kustgemeenschappen over de hele wereld".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172682921
registreer om deze reclame te verbergen
25-07-2017

Wetenschappers waarschuwen: "Invasies uitheemse diersoorten en klimaatverandering 'dodelijk duo'"


media_xll_9889045.jpg
Reuzemieren (Paraponera Clavata). AFP.

De opmars van Argentijnse mieren in het Verenigd Koninkrijk is voor wetenschappers een nieuw voorbeeld van een verontrustende evolutie. Invasies van uitheemse diersoorten, gepaard met de verandering van het klimaat, vormen een grote bedreiging voor wildleven, economie en mens. Dat meldt The Guardian.

Recent onderzoek toonde dat aan en wees op het sterker toenemende aantal dier- en plantsoorten die hun weg vinden naar andere landen en continenten. Op een conferentie die deze week in het VK plaatsvindt, buigen wetenschappers zich over de kwestie.

"De consequenties voor economie en gezondheid van mensen zijn zeer duidelijk", waarschuwt Queens professor Rob Colautti. "Veranderingen in klimaten maken het mogelijk voor bepaalde soorten om zich op plaatsen te nestelen waar ze anders geen schijn van kans maakten", zegt professor Helen Roy. Het mogelijke overwicht van bepaalde nieuwe soorten, bijvoorbeeld de Argentijnse mier, kan een grote, vernietigende impact hebben op ecosystemen.

Volgens de wetenschappers is het vaak onmogelijk om indringers tegen te gaan, eenmaal ze zich in grote getallen hebben genesteld. Daarom wijzen ze op het belang van preventie en het goed opvolgen van evoluties, bijvoorbeeld aan de hand van een app om dierenpopulaties in kaart te brengen. "Er zijn enkele simpele maatregelen die genomen kunnen worden om de aankomst van de gevaarlijkste soorten te verhinderen", zegt Roy

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')