abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_170309519
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 april 2017 15:11 schreef Lyrebird het volgende:
In deze discussie ontbreekt de ouder. De ouders van de pesters, die het meestal te druk met zichzelf hebben, en ouders van de gepesten, die hun koters niet weerbaar maken. Stuur je kind naar de judo en je bent van het gedonder af. Niet dat het kind een ippon hoeft te scoren, maar als je een beetje van je af bijt dan gaan de pesters op zoek naar een gemakkelijker slachtoffer. En als je net hard genoeg schopt of slaat, kan er een lichtje gaan branden, en bedenken ze zich wel twee keer, voordat ze een "gemakkelijk" slachtoffer opzoeken.
wat een versimpeling :D
...
pi_170336883
Anti-pest initiatieven, bij zowel pester als slachtoffer zijn puur symptoombestrijding.

Ik denk dat het voorkomt als er een gevoel van onveiligheid en spanning in de groep. We zijn het liefst vrienden met alle mensen in onze nabijheid, (schoolklas, team, stam). Pas als er spanning ontstaat wordt er gepest. De 'aanleiding' (dik, raar, gay, bril) is iets wat er door de pesters achteraf bij gezocht wordt. Anders zijn is niet dé oorzaak.

Als we pesten echt willen bestrijden moeten we dus de echte oorzaak aanpakken.

Zorgen voor een veilige omgeving, waar kinderen vooral zichzelf mogen zijn. Maar ja, dat is een illusie, uiteraard. Probeer het huidige prestatiegerichte schoolsysteem, onze competitieve maatschappij, en alle stress die daaruit voortkomt maar eens terug te draaien. :')

Dat gaat niet een, twee, drie lukken. Dus blussen we de brandjes maar halfslachtig met het zoveelste pestprotocol of kanjertraining. :{
  maandag 24 april 2017 @ 13:08:47 #103
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_170452359
Vuur met vuur bestrijden; oog om oog, tand om tand wordt de samenleving niet beter van en gaat een land niet van vooruit.

Juist het loslaten van dit principe heeft een maatschappij minder gewelddadig gemaakt.

POL / Zo ziet de ontwikkeling van beschaving (en welvaart) eruit

Juist het loslaten van deze vicieuze cirkel is de stap naar emancipatie en gedeelde welvaart en welzijn.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_170519184
(excuseer mijn Nederlands, als meertalige schrijf ik de laatste niet vaak Nederlands meer....en ik ben in het algemeen altijd slecht in deze taal geweest)

Pesten is niet zo zwart wit als sommige mensen hier denken. Het is niet meer een persoon dat iemand uitlacht omdat die persoon een bril heeft en als de gepeste terug vecht dat het afgelopen is.
Kinderen en vooral tieners zijn slim. Ze weten hun grenzen, ze weten waar ze mee weg komen en weten volwassenen te manipuleren door gebruik te maken van hun onschuld. Vaak zijn het nette kinderen die nooit iets fout hebben gedaan bij hun ouders of docenten en hebben soms zo'n reputatie dat men twijfelt of ze pesters zijn of niet. Enige wat een docent kan doen is 'foei' zeggen en dan moet je hopen dat het pesten ook daar bij eindigt. Daardoor gaan sommige mensen die gepest worden niet naar de volwassenen omdat ze voelen dat het niet helpt of angst hebben van de gevolgen. Bovendien voelt het voor hen als ‘hun probleem’ en zien zichzelf als sterk als ze helemaal niets melden en het zelf oplossen. Een mentaliteit dat ontstaan is omdat sommige mensen zeggen dat ze terug moeten vechten. Soms helpt hulp vragen wel, soms niet. Ik vertel alleen waarom sommige mensen niet meteen om hulp roepen.
Maar pesten zelf ligt wat ingewikkeld. Je hebt 4 soorten mensen in een klas waar pesten voortkomt: De pester(s), de gepeste, mensen die mee lachen met de pesters en de mensen die het wel zien, maar het negeren. Je zou kunnen zeggen dat de gepeste persoon 'zwak' is, maar de pesters zelf, mensen die meelachen of een situatie negeren is ook een teken van zwakte. De pesters willen macht zodat ze nooit de gepeste persoon zullen worden. Vaak is het pesten in groepen omdat ze bang zijn om alleen te zijn. De mensen die meelachen willen graag bij horen en de mensen die het negeren doen alsof het ze niets kan schelen, maar weten dat als ze er iets tegen doen, dat ze ook gepest kunnen worden. “Beter hen dan ik”-mentaliteit, iets wat een menselijke reactie is.
Soms sta je er alleen voor in een klas en dan verwacht men dat je daar sterk voor moet staan terwijl zo'n klas hun hele wereld is op zo'n leeftijd. Op een leeftijd waarbij hun brein nog moet ontwikkelen, maar mensen verwachten dat ze volwassen moeten reageren. Als zoiets je hele wereld is en dan heb je het gevoel dat veel mensen je haten, dan twijfel je of het niet aan jezelf ligt (wat het nooit is) en depressie ontwikkelen en nog minder snel terug willen vechten omdat ze vinden dat ze het verdienen. Op zo'n leeftijd ben je nog bezig om te vinden wie je bent, zelfs mensen rond de 20 of 30 jaar proberen zichzelf te vinden. Probeer maar van jezelf te houden bij een omgeving waar men jou op een jonge leeftijd zegt dat je waardeloos bent. Probeer dan sterk te blijven.
Vaak hebben de gepeste nog nooit een vuist geslagen of als ze een vuist geven, worden ze soms erger gepest of teruggeslagen (waar ze ook bang voor zijn).

Het is een zwaar psychologisch spelletje waar je in je eentje voor moet staan. Dan moet je hopen dat de gepest persoon mentaal al gezond is en niet een milde stoornis dat het erger kan maken of zelfs eentje kan ontwikkelen.
Ontwikkelen? Jazeker. Pesten kan een (onbewuste) trauma opleveren dat gevolgen kan hebben op je toekomst (werk/relaties/vriendschappen) omdat je brein toen nog aan het ontwikkelen was. Wellicht vertrouw je mensen minder, wellicht raak je sneller depressief, maak je school/werk niet af, etc. Het zijn vaak van die subtiele dingen waar je zelf niet stil bij staat.

En verder is pesten moeilijk te definiëren. Want pesters zien zichzelf meestal niet als pesters, ze zien het vaak als plagen en meestal verzinnen ze een reden om te gaan plagen. Misschien heeft de gepeste een specifieke reputatie, achtergrond, misschien heeft de gepeste iets in het verleden gezegd wat hem/haar een 'slecht' persoon maakt (want in deze wereld zijn grijze gebieden niet een optie, vooral niet in de tienerwereld). Dan vinden ze vaak dat de gepeste persoon het verdient. Je kan één verkeerde ding zeggen of doen en het kan tot pesten leiden. Vaak hebben ze niet eens een reden of is de reden zo vaag of het was iets wat zo lang geleden is, dat de pesters het niet meer herinneren.
Zoals sommige hier zeggen kan de reden puur en alleen zijn omdat de gepeste zwak is/uitstraalt. Maar veel mensen zijn zwak op vele manieren, zeker als tiener. Ook vergeten mensen vaak hoe kut ze het hadden toen ze op school waren en ze inmiddels tijd hebben gekregen om volwassen te worden en de pijn konden laten gaan en er nu om kunnen lachen. Tieners hebben die tijd nog niet gekregen, maar er wordt wel van hun verwacht om hetzelfde te doen in een korte tijd.
Ik had het over eigen werelden, maar buiten een klas of school om is het ook iets om rekening mee te houden. Wat als hun thuissituatie en omgeving ook niet vlot gaat? Dan bedoel ik niet perse een gewelddadige familie, maar bijvoorbeeld kansarme familie of ouders die weinig thuis zijn of ouders die je niet begrijpen zelfs als je meld dat je gepest word. Bijv: “Word je hard van” of “gewoon terugslaan” of “dat is maar wat geplaag, niet zo aanstellen”.
Het ergste van pesten tegenwoordig is dat je niet een moment van rust krijg als je thuis bent. Het online wereld is vreselijk voor tieners die gepest worden. Ze kunnen pagina's van je maken, anoniem wrede berichten delen, video’s maken etc. en alles wordt gefilmd en van alles worden foto’s van gemaakt. Je hebt geen privacy meer. Als je ook maar een beetje sociaal wilt zijn online, dan is zoiets ontwijken erg moeilijk als tiener.

Ik focus vaak dat het tieners zijn en dat er veel van hen verwacht wordt. Dit wilt niet zeggen dat een excuus is om in een slachtofferrol te zitten of dat ze er niet tegen moeten vechten. Ik wil alleen zeggen dat ik het hen niet kwalijk kan nemen als ze er niet sterk tegen kunnen vechten omdat het zo moeilijk is en dat het niet zozeer aan hen zelf ligt dat ze gepest zijn. Zoals het al gemeld is in dit topic, zelfs op de werkplaats en in tehuizen heb je pesterijen. Dus zelfs volwassenen hebben daar moeite mee.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')