abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_170297099
registreer om deze reclame te verbergen
53437983.jpg?nocache;46054316

De Bus is een televisieprogramma dat te zien was in Nederland en Belgi. Het was een variant op de succesvolle realityshow Big Brother. Het eerste seizoen in het begin van 2000 was alleen in Nederland te zien bij SBS 6, het tweede seizoen, in het najaar van 2000, was ook te zien op de Vlaamse zender VT4. De oorspronkelijke werktitel voor dit programma was De Gouden Kooi, wat tevens de werktitel voor Big Brother was en niet te verwarren met het latere reality-programma van John de Mol.

23588491792_924233614d_k.jpg

Programmaopzet
Vlak nadat de real life serie Big Brother was afgelopen, volgde al het volgende verwante project met deelnemers die voor de camera’s lange tijd in een kleine ruimte op elkaar waren aangewezen. SBS 6 zond op 14 februari 2000 de eerste aflevering uit. Aan boord van een luxe dubbeldekker van 18 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog, bevonden zich 11 zeer uiteenlopende passagiers die gedurende 16 weken met elkaar moesten leven. Slechts af en toe mochten ze (met opdracht) hun rijdend onderkomen verlaten. Gedurende de tocht stemden de deelnemers zelf hun busgenoten weg. De slogan van het programma was: de Bus... je zal er maar in zitten! Het was de bedoeling dat de bus gedurende zo'n honderd dagen kriskras door Nederland zou rijden, om te stoppen op spectaculaire locaties. De passagiers waren (behalve wanneer de bus onderweg was) 24 uur per dag te volgen via streaming video op internet. De Bus had een dagelijkse uitzending van een half uur, en iedere maandagavond werd een lange special uitgezonden. De presentatie was in handen van Sylvana Simons, er was een psycholoog, Bert Troost, beschikbaar voor de deelnemers en de productie werd gedaan door John de Mol Produkties.

223563-620-414.jpg

Eerste seizoen

De Bus vertrok onder grote belangstelling en de eerste uitzending trok 875.000 kijkers. Na niet al te lange tijd ontstonden er echter problemen rond het programma, gevoed door het (verbaal-)agressieve gedrag van een van de passagiers, de Bosnische Mirsad Bali ("Seki"/"Sjekkie"). Het grove taalgebruik van de passagiers leidde ook tot klachten bij SBS 6, waarop de zender zich genoodzaakt zag hen hierop aan te spreken en te dreigen met maatregelen. In Den Haag stond de bus op het dak van de Megastores in de stad, toen enkele tientallen ADO-fans door de hekken braken, bouwmateriaal gooiden en allerlei verwensingen uitten. De dag daarop werd de bus bestookt met lawinepijlen en bekogeld met stenen. De bus keerde daarom terug naar Arnhem. Ook in latere weken zou de bus op diverse plaatsen niet welkom zijn, waardoor deze zelfs uitweek naar Belgi en Duitsland.

hqdefault.jpg

Halverwege het programma moest de bus voor de tweede keer haar standplaats verlaten. In Alkmaar gooide een groep jongeren met stenen naar de bus, waardoor een van de ramen werd vernield. Seki stapte enige dagen hierna plotseling op. Hij zou naar eigen zeggen geen enkel plezier meer beleven aan zijn verblijf in de bus, waar ruzies vanaf het begin schering en inslag waren. "Ik voelde het meer als een oorlog dan als een leuk experiment. Ik was gewoon met het verkeerde programma bezig. Dit past niet bij mij", aldus Seki die na zijn gesprek met de psycholoog Bert Troost van het programma binnen een kwartier was verdwenen. Zijn 6000 gulden inleggeld ging zogenaamd in de jackpot. In een interview met Bart Spring in 't Veld vertelde Seki echter dat SBS 6 hem in dat gesprek had gevraagd naar zijn criminele verleden, iets dat hij ontkende te hebben. Vervolgens kwam SBS 6 met het verhaal een anoniem telefoontje te hebben ontvangen van iemand die beweerde dat hij (Seki) een crimineel verleden zou hebben. Daarop werd hem de keuze gegeven "vrijwillig" op te stappen in ruil voor teruggave van zijn inleggeld plus een "oprotpremie" van 7000 gulden, of door een arrestatieteam uit de bus te worden gehaald, waarop Seki ervoor koos om "vrijwillig" te vertrekken. Opmerkelijk is ook dat Seki niet aanwezig was in de finale-uitzending van het programma en dat presentatrice Sylvana Simons daar niets over zei, terwijl ze wel zei waarom Blent en Paul afwezig waren. Ook werd er tijdens de uitzending uitgebreid teruggeblikt, maar werden daarbij nauwelijks beelden van Seki getoond.

antonette-sterrenburg-1.jpg

Er ontstond opnieuw opschudding toen bleek dat een van de andere passagiers, Jop, een strafblad had wegens mishandeling en dit verzwegen had voor de programmamakers. Hij moest De Bus gedwongen verlaten, wat leidde tot een emotioneel afscheid van zijn medepassagier Antonette, met wie hij inmiddels een relatie had opgebouwd. Deze werd na het programma voortgezet maar bleef uiteindelijk niet. De week daarop stapte de van oorsprong Turkse Blent vrijwillig op. Deze Amsterdamse politieagent liet weten dat hij zijn gevoelens (voor zijn medepassagiere Esmeralda) niet meer in de hand had. Mogelijk speelde ook mee dat alle commotie rondom het programma schadelijk kon zijn voor zijn carrire als politieagent. Uiteindelijk won Antonette Sterrenburg De Bus. De 24-jarige kapster uit Woudrichem ontving 1 miljoen gulden bruto voor haar verblijf van vier maanden in de bus. Ze werd door de televisiekijkers verkozen boven Iwan en Tessa, nadat de andere passagiers al eerder uit de bus waren gestemd. Vreemd blijft nog altijd dat de bij het publiek zeer populaire Eric als vierde eindigde. Op internet gonsde het van geruchten dat de telling van de stemmen niet eerlijk was gebeurd.

seki-de-bus.jpg

De Bus was voor SBS 6 zowel commercieel als qua kijkcijfers een succes. Door het uitzenden van het programma verdubbelde de zender bijna haar marktaandeel. De internetsite www.debusop6.nl boekte ook succes met in zestien weken tijd 25 miljoen pageviews. Ook de neveneffecten van de Bus waren groot. De titelsong van het programma 'Miles Away from Nowhere' van de Golden Earring haalde moeiteloos de hitlijsten, er verscheen een Bus-cd Hits for the Road en DJ Madman scoorde een hit met de single Sex in de Bus. Het grootste succes was weggelegd voor passagier Jop die met het nummer Jij bent de zon, dat hij in de Bus bijna elke dag voor zijn geliefde Antonette had gezongen, wekenlang de nummer 1 positie bekleedde. Passagier Eric was degene in de Bus met de grootste zangkwaliteiten. Hij werd na De Bus onder contract bij Dino records genomen en bracht een single genaamd "leven" uit. Deze haalde net zoals Jop de top100. Zijn hoogtepunt was een optreden in het Holland Heineken House bij de Olympische Spelen in Sydney. Echter ook van deze "artiest" is na een tijd niets meer vernomen in de hitlijsten. Ook de passagiers Seki ("Vamos snel de bus uit" op de melodie van het nummer: "Vamos a la playa" van Righeira) en Aziz brachten een single uit. Daarnaast verschenen er diverse cd-compilaties, zoals De Feestbus met daarop nummers die door de passagiers min of meer geadopteerd werden en veelvuldig door de Bus schalden zoals Een bossie rooie rozen van Alex. Esmeralda sloeg een aanbod voor een naaktreportage in de Playboy af, maar verscheen wl met bikini aan in het blad Aktueel waarin zij ook genterviewd werd. Antonette ten slotte zou later een veelgevraagd styling en make up artiest worden.

schermafbeelding_2016-02-26_om_15.53.44.png

Tweede seizoen
De eerste serie van de Bus werd nog in hetzelfde jaar 2000 opgevolgd door een tweede. Hiervoor ging SBS 6 een coproductie aan met de Vlaamse zender VT4. Behalve zes Nederlandse kandidaten deden er daarom ook zes Belgen mee aan het programma. De Nederlandse presentatie was dit keer in handen van Ton van Royen en de Vlaamse versie werd gedaan door Inge Moerenhout. Ad Rombouts was opnieuw de chauffeur. De passagiers kregen veel minder contact met de buitenwereld dan in het voorgaande seizoen. Bovendien bepaalden de passagiers niet meer wie de bus moest verlaten, maar de kijkers. Het tweede seizoen duurde van 4 september 2000 tot 1 januari 2001, gelijktijdig en concurrerend met de tweede versie van Big Brother.

Volgens de volgers was dit echter een veel boeiender serie, omdat een aantal deelnemers bedrog en achterbakse streken in de strijd gooiden om de finale te bereiken. Koen werd berucht om zijn geheime boodschappen ("het hagelslagmysterie") en had seks met de naeve Mariska. Nancy kreeg een waarschuwing nadat zij begon te vechten met Koen. De kijkcijfers waren echter onvoldoende om nog een derde serie te rechtvaardigen. De Vlaamse zender VT4 besloot zelfs halverwege de uitzending van de liveshow op maandag aldaar te schrappen. In de finale in een Hilversumse televisiestudio moest Sandra als eerste uitstappen. Zoe veroverde de derde plaats, en de eindstrijd ging tussen Hans en Koen. Hans won met 55% van de publieksstemmen. Op 2 september 2001 trouwden de Belgische Bart en de Nederlandse Zoe met elkaar in Varsenare.

hqdefault.jpg

Koen _O_ :D Arcee was op FOK! de grootste fan. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297127
quote:
1s.gif Op zondag 3 december 2000 05:46 schreef tong80 het volgende:
Zoe is het meisje dat altijd alles mag/krijgt doordat men haar mooie ogen verwardt met mooie karaktertrekken. Maar Zoe is de duivel in vermomming, en de non in tangaslip. Ze houdt niet van orale sex maar droomt wel van kikkerbillen en slagroomspuiten!!
Kwalitatief hoogstaande flauwekul voor de intelligente onbenul.
pi_170297149
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 22:32 schreef Handleiding het volgende:

[..]

Dit :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297311
registreer om deze reclame te verbergen
ik ken dit echt niet
pi_170297467
Als ik iemand hoor zeggen: "dusss......", dan is er altijd wel iemand die zegt: "een kip is geen mus"
Dan zeg ik altijd: "en Big Brother is niet De Bus!".

:@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_170297495
quote:
7s.gif Op maandag 17 april 2017 22:48 schreef Geralt het volgende:
Als ik iemand hoor zeggen: "dusss......", dan is er altijd wel iemand die zegt: "een kip is geen mus"
Dan zeg ik altijd: "en Big Brother is niet De Bus!".

:@
Het mooie was de 24uur live streams. Net zoals BB-1 en 2.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297528
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 22:50 schreef tong80 het volgende:

[..]

Het mooie was de 24uur live streams. Net zoals BB-1 en 2.

:P
De enige Big Brother die ik half gevolgd heb was met die rijke en arme kant. Daar zat zo een knaker bij die als ie aan de arme kant alleen maar lag te godveren en klagen en tieren en als ie aan de rijke kant zat helemaal het mannetje was. Geen idee meer hoe hij heette. Hij was systeembeheerder geloof ik. Dat vond ik wel altijd amusant om te zien :)
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_170297558
quote:
14s.gif Op maandag 17 april 2017 22:51 schreef Geralt het volgende:

[..]

De enige Big Brother die ik half gevolgd heb was met die rijke en arme kant. Daar zat zo een knaker bij die als ie aan de arme kant alleen maar lag te godveren en klagen en tieren en als ie aan de rijke kant zat helemaal het mannetje was. Geen idee meer hoe hij heette. Hij was systeembeheerder geloof ik. Dat vond ik wel altijd amusant om te zien :)
Gert Jan.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297697
Daar heb ik bijna een strafblad aan over gehouden :')! Dingen naar die bus gooien enzo :') _O-
pi_170297796
legendarisch, wat zou er van al die mensen geworden zijn?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 17 april 2017 @ 23:05:48 #11
7889 tong80
Spleenheup
pi_170297860
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 22:58 schreef Blue_note het volgende:
Daar heb ik bijna een strafblad aan over gehouden :')! Dingen naar die bus gooien enzo :') _O-
Serieus ? :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297874
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 22:58 schreef Blue_note het volgende:
Daar heb ik bijna een strafblad aan over gehouden :')! Dingen naar die bus gooien enzo :') _O-
in Den Haag?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_170297878
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:05 schreef tong80 het volgende:

[..]

Serieus ? :)

:P
Ja. Maar minderjarig enzo :P! Halt strafje mee weggekomen.

[ Bericht 3% gewijzigd door anoniem_171020180748 op 17-04-2017 23:07:10 ]
pi_170297890
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:06 schreef rubbereend het volgende:

[..]

in Den Haag?
Nee.
  maandag 17 april 2017 @ 23:07:46 #15
7889 tong80
Spleenheup
pi_170297916
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:03 schreef rubbereend het volgende:
legendarisch, wat zou er van al die mensen geworden zijn?
Sky heeft volgens mij een goed lopende fitnes-winkel. Ik 2 keer zo breed. Antonette had een mislukte kapperszaak in Den Bosch. Tessa is redactrice bij SBS. Verder weet ik het eigenlijk niet. Jop heeft een succesvolle kroeg. Ik geloof in den Haag.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  maandag 17 april 2017 @ 23:08:32 #16
7889 tong80
Spleenheup
pi_170297929
quote:
1s.gif Op maandag 17 april 2017 23:06 schreef Blue_note het volgende:

[..]

Ja. Maar minderjarig enzo :P! Halt strafje mee weggekomen.
Ik zie het door de vingers. Heb op die leeftijd ook rare dingen gedaan. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170297959
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:08 schreef tong80 het volgende:

[..]

Ik zie het door de vingers. Heb op die leeftijd ook rare dingen gedaan. :)

:P
Het waren ook maar (verse) eieren. Speciaal voor naar de supermarkt gefietst 8)7 _O-
pi_170298055
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:07 schreef tong80 het volgende:

[..]

Sky heeft volgens mij een goed lopende fitnes-winkel. Ik 2 keer zo breed. Antonette had een mislukte kapperszaak in Den Bosch. Tessa is redactrice bij SBS. Verder weet ik het eigenlijk niet. Jop heeft een succesvolle kroeg. Ik geloof in den Haag.

:P
Aha, Jop heeft De Koets in Zeist
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_170298101
helemaal vergeten dat er 1 miljoen mee te winnen was :o
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 17 april 2017 @ 23:17:10 #20
7889 tong80
Spleenheup
pi_170298110
quote:
10s.gif Op maandag 17 april 2017 23:14 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Aha, Jop heeft De Koets in Zeist
Zat ik in de buurt. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  maandag 17 april 2017 @ 23:18:00 #21
7889 tong80
Spleenheup
pi_170298124
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:16 schreef rubbereend het volgende:
helemaal vergeten dat er 1 miljoen mee te winnen was :o
Wist ik ook niet meer. Weet wel dat Sky geen benul had wat voor een programma het was. Hij ging voor het geld.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_170298270
quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2017 23:18 schreef tong80 het volgende:
Sky
Sky had van wel meer dingen geen benul
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 3 mei 2017 @ 15:18:41 #23
13633 wolfrolf
Adjunct directeur Faxbureau
pi_170657117
Op vrijdag 28 oktober 2011 23:12 schreef Cee het volgende:
Die heeft er een broertje Dotan.
Op woensdag 22 juli 2015 12:52 schreef Cee het volgende:
Een broekie dat genaaid moet worden is nooit grappig.
  woensdag 3 mei 2017 @ 15:50:23 #24
215495 Knutknuttsson
Rood-Wit-Rood
pi_170657933
1 miljoen was (zelfs in guldens) ook wel een bizar hoge hoofdprijs.
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
pi_170659041
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 3 mei 2017 @ 18:46:37 #26
7889 tong80
Spleenheup
pi_170661485
Seki heeft een succesvolle zaak in Sportartikelen en is zijn haren kwijt :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  vrijdag 19 mei 2017 @ 16:11:50 #27
3926 Djeez
Orde van de Paarsgepunte Lans
pi_171054718
Tessa had nog geneukt met Martijn Krabb toch? Dat mokkel heeft iig wel twee enorme pluspunten
Op woensdag 10 juli 2013 01:46 schreef Littlerabbit het volgende:
Djeez is een literaire grootheid. Hij weet op een potische wijze zelfs de schoonheid in een kinderverkrachting bloot te leggen. Tuinbeeld kopen?
pi_171055057
quote:
14s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 16:11 schreef Djeez het volgende:
Tessa had nog geneukt met Martijn Krabb toch? Dat mokkel heeft iig wel twee enorme pluspunten
wow, verrek ja. Dat wijf was helemaal koekoek. Eric Dikeb heeft het er ook nog opgedaan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 19 mei 2017 @ 20:49:57 #29
7889 tong80
Spleenheup
pi_171060737
quote:
14s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 16:11 schreef Djeez het volgende:
Tessa had nog geneukt met Martijn Krabb toch? Dat mokkel heeft iig wel twee enorme pluspunten
Klopt en werkt nu bij SBS

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_171222231
Wat is er eigenlijk van die stewardess geworden genaamd Esmee..
  vrijdag 26 mei 2017 @ 16:02:45 #31
7889 tong80
Spleenheup
pi_171223304
quote:
2s.gif Op vrijdag 26 mei 2017 15:15 schreef Iwanius het volgende:
Wat is er eigenlijk van die stewardess geworden genaamd Esmee..
Die is met de horizon vertrokken. Met het vliegtuig mee.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_171265368
Jopie _O_
Zonder wrijving geen glans
pi_171265377
Weet nog dat de bus op de megastores in Den Haag stond. Werden ze beschoten met lawinepijlen. :D :')
Zonder wrijving geen glans
  zondag 28 mei 2017 @ 10:18:10 #34
7889 tong80
Spleenheup
pi_171266100
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 09:37 schreef haags_kwartiertje het volgende:
Weet nog dat de bus op de megastores in Den Haag stond. Werden ze beschoten met lawinepijlen. :D :')
Door hooligans idd. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_171266163
Nog nooit van gehoord. Wel van big Brother en de gouden kooi.
pi_171283476
Dit was zo slecht _O-
Life isn't about waiting for the storm to pass...It's about learning to dance in the rain.
  zondag 28 mei 2017 @ 20:37:44 #37
7889 tong80
Spleenheup
pi_171284047
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 20:21 schreef Roma-Totti het volgende:
Dit was zo slecht _O-
Dit was gruwelijk cool. :D

Mijn eerste topic op FOK! ging over De Bus. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_171329359
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 10:18 schreef tong80 het volgende:

[..]

Door hooligans idd. :)

:P
De Bus-hooligans?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 30 mei 2017 @ 17:53:21 #39
7889 tong80
Spleenheup
pi_171330368
quote:
10s.gif Op dinsdag 30 mei 2017 16:57 schreef rubbereend het volgende:

[..]

De Bus-hooligans?
Ja, en ADO Hooligans. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')