FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Tempeh, wat moet je d'r mee?!
realAIVDdonderdag 13 april 2017 @ 20:07
Al enige tijd koop ik bakjes sambal goreng tempeh pedis bij de toko als ik nasi maak en ik zie ook al enige tijd blokken tempeh bij de appie liggen.

Gisteren heb ik dan ein-de-lijk zo'n blok gekocht om m'n eigen tempeh pedis te maken bij de nasi en dat was echt vele malen lekkerder dan zo'n koelkastbakkie van de toko (die van mij zijn vandaag uit de koelkast ook een heel stuk minder dan gisteren..)

Cc0yuKA.jpg

FtsKqOG.jpg

Anyway,
alles aan de tempeh is me meegevallen: het was niet vies nat, het stonk niet en het volledig inkapselen in smaakmakers was waarschijnlijk ook niet nodig.
Al met al is het een prachtig product dat ik nu pas echt heb ontdekt. Daarnaast staat het internet vol met de meest uiteenlopende toepassingen,

vandaar nu mijn vraag:
wat doe jij met tempeh??
(en ja, doorgeven van beproefde recepten? GRAAG :) )
Farenjidonderdag 13 april 2017 @ 20:23
Ik doe zelf eigenlijk niks met tempeh, ondanks dat ik vegetarier ben, maar ik ben wel benieuwd naar de recepten.
Dragonberrydonderdag 13 april 2017 @ 21:28
Mijn oma frituurde altijd gewoon plakjes hiervan, beetje zout erop en dan bij de rijst. Ook lekker bij GadoGado
Zelf maak ik inderdaad meestal sambal goreng tempeh kering. Soms door de sajoer lodeh, maar voor de meeste gerechten gebruik ik liever tahoe.
realAIVDdonderdag 13 april 2017 @ 21:51
Leuk!
ik heb mijn sambal goreng tempeh dingessen van gisteren (die toen HEERLIJK waren, maar vandaag uit de koelkast een beetje minder, zoals van de toko) vlak voor het einde door de nasi meegebakken. Geen spijt van.

Voor morgen heb ik een weer een blok tempeh in de koelkast,
doel is dan om er plakken van te snijden en deze dan in een soort satésaus (ketjap, sojasaus, pindakaas, ketchup, sambal, azijn mengsel) te marineren en vervolgens een minuutje of 10 in de oven te gooien.

Daarna ga ik daar een broodje mee beleggen met wat rauwkost (al dan niet uit 't zuur).
Nu al zin in ;-)


en Farenji...ik kan tempeh iedereen aanraden (gewoon iets proberen, vind je 't niets, dan weet je dat ook weer..), maar zeker als vegetarier is het toch een eiwitbron die je moet leren kennen...echt verrassend lekker, hoor
Farenjidonderdag 13 april 2017 @ 22:20
quote:
0s.gif Op donderdag 13 april 2017 21:51 schreef realAIVD het volgende:

en Farenji...ik kan tempeh iedereen aanraden (gewoon iets proberen, vind je 't niets, dan weet je dat ook weer..), maar zeker als vegetarier is het toch een eiwitbron die je moet leren kennen...echt verrassend lekker, hoor
Ik heb het wel eens gegeten in restaurants of eettentjes maar nog nooit zelf klaargemaakt. Ik vond het niet altijd even lekker, misschien omdat het niet meer vers was maar het is ook wel iets dat je met marinades etc flink smaak moet geven anders is het nogal weeig. Dat geldt ook voor tofu, wat ik zelf ook niet zo vaak eet. Maar ik zal het eens kopen, vers klaargemaakt en goed gekruid bevalt het me vast beter.
possetjevrijdag 14 april 2017 @ 00:04
Vind het ook enorm lekker om het rauw te eten, alleen na twee dagen dat ik er van gegeten heb, begint dan mn maag beetje te klagen ( net zoals bij rauw ei of teveel whiskey ) , maar zodra ik het dan in huis heb ga ik er toch weer lekker rauw van snoepen! :)

[ Bericht 33% gewijzigd door possetje op 14-04-2017 00:28:12 ]
Farenjidinsdag 2 mei 2017 @ 22:48
Vandaag heb ik tempeh gefrituurd. Ik heb er aardappeltjes met komijn bij gebakken en een pindasaus gemaakt uit zo'n kant&klaar blok van de toko. Uiteindelijk ging er nog tomatenketchup en zoete sojasaus bij. Ik vraag me af hoe gezond het was. Maar het was wel lekker!
minilotdonderdag 4 mei 2017 @ 21:16
Voor wie wel benieuwd is hoe van die gefrituurde tempeh nou smaakt, RobinOok heeft op haar site een puik recept:
http://www.aziatische-ingredienten.nl/recept-tempeh-kering/

Al vaak gemaakt en het is echt belachelijk lekker! :9
Printerkabeldonderdag 4 mei 2017 @ 22:16
Ik krijg het niet weg, bah.
Spanky78donderdag 4 mei 2017 @ 22:19
Jummie, tempeh Kering, of iets wat erop lijkt. heerlijk.
Stimorol-donderdag 4 mei 2017 @ 22:26
quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:16 schreef Printerkabel het volgende:
Ik krijg het niet weg, bah.
Dit. :r
RobinOokdonderdag 4 mei 2017 @ 22:29
quote:
1s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:26 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Dit. :r
Dan hebben jullie nooit mijn tempeh kering geproefd.
Of jullie moeten boeren zijn die alleen boterhammen met pindakaas lusten.
Stimorol-donderdag 4 mei 2017 @ 22:34
quote:
1s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:29 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dan hebben jullie nooit mijn tempeh kering geproefd.
Of jullie moeten boeren zijn die alleen boterhammen met pindakaas lusten.
Ow ja natuurlijkkkk zijn wij boeren, want stel je toch eens voor.

Nee. Het is goor.
RobinOokdonderdag 4 mei 2017 @ 22:40
quote:
1s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:34 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Ow ja natuurlijkkkk zijn wij boeren, want stel je toch eens voor.

Nee. Het is goor.
Je bent niet goed wijs.
Lust je helemaal niks met chilipeper? Lust je wel "chinees"?
Waar woon je?
Sorelladonderdag 4 mei 2017 @ 22:47
Ik heb het wel eens geproefd bij indische mensen maar het mag aan mij voorbij gaan.
RobinOokdonderdag 4 mei 2017 @ 22:59
quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:47 schreef Sorella het volgende:
Ik heb het wel eens geproefd bij indische mensen maar het mag aan mij voorbij gaan.
Indische mensen houden van tempeh zoals Chinezen van tofu, zoalsHollanders van boerenkool, zoals Ieren van lavabread. Allemaal vies, maar als echt goed klaargemaakt allemaal lekker.
minilotvrijdag 5 mei 2017 @ 07:55
Onzin verwijderd. En natuurlijk is het theoretisch mogelijk om tempeh kering niet lekker te vinden, maar ik raad niettemin iedereen aan toch eerst dat recept van Robin eens te proberen voordat je gefrituurde tempeh helemaal afschrijft! :9

Goed. Aardig doen graag, en verder over tempeh!

^O^
sirdanilotvrijdag 5 mei 2017 @ 08:42
quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2017 22:16 schreef Printerkabel het volgende:
Ik krijg het niet weg, bah.
Ik lustte het vroeger ook niet. Maar maak RobinOoks Tempeh Kering recept, en je bent om !

Ik heb het jarenlang niet gegeten omdat ik tempeh smerig vond, toen probeerde ik robins recept en nu vind ik het heerlijk. Je moet het gewoon frituren. Anders is het niet lekker.
sirdanilotvrijdag 5 mei 2017 @ 08:44
Wow ik klink nu echt als iemand die Jezus heeft gevonden of zo en tot bekering is gekomen :')

Maar goed, frituren dus die tempeh. Geen enkele andere manier is te vreten. En ja, bakken in de wadjan met veel olie kan ook, maar dan ben je praktisch toch aan het frituren. Dus als je een firtuurpan hebt, gewoon daarin flikkeren.

Ik koop mijn tempeh trouwens bij de toko. Die is veel goedkoper en ik denk dat hij iets lekkerder is (al heb ik geen vergelijkende smaaktest gedaan). De tofu van de supermarkt (tahoe) is sowieso niet te nasssen. Dat moet je echt ALTIJD bij de toko halen, vers uit zo een bak.
Sorellavrijdag 5 mei 2017 @ 08:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 07:55 schreef minilot het volgende:
En natuurlijk is het theoretisch mogelijk om tempeh kering niet lekker te vinden, maar ik raad niettemin iedereen aan toch eerst dat recept van Robin eens te proberen voordat je gefrituurde tempeh helemaal afschrijft! :9

^O^
Ik ga het proberen maar kan ik de helft minder pepers gebruikt ? wij zijn niet zo van dat pittige
DKSvrijdag 5 mei 2017 @ 09:00
Ik krijg het ook niet weg..
Spanky78vrijdag 5 mei 2017 @ 09:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 08:59 schreef Sorella het volgende:

[..]

Ik ga het proberen maar kan ik de helft minder pepers gebruikt ? wij zijn niet zo van dat pittige
Natuurlijk kan dat. Dan is het ietsje zoetiger. Ik zou er wel iets van pittigheid in laten. Anders wordt het een beetje een laf gerecht.
sirdanilotvrijdag 5 mei 2017 @ 09:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 08:59 schreef Sorella het volgende:

[..]

Ik ga het proberen maar kan ik de helft minder pepers gebruikt ? wij zijn niet zo van dat pittige
Bij elk recept zou eigenlijk moeten staan dat de hoeveelheid chilipeper (of de pittigheid van de soort die je gebruikt) naar smaak is. Want wat ik helemaal niet pittig vind, is voor een ander oneetbaar pittig. En dan ken ik zelfs nog mensen die nog 2x pittiger aankunnen dan ik.

Maak het gewoon zo pittig als jij zelf aan kunt. Niet pittiger. Maar ook niet helemaal weglaten want dan zit er geen smaak aan. Wat mij betreft is dat een ieniemieniemieniestukje, zolang jíj het maar pittig vindt.
Stimorol-vrijdag 5 mei 2017 @ 09:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 08:42 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik lustte het vroeger ook niet. Maar maak RobinOoks Tempeh Kering recept, en je bent om !

Ik heb het jarenlang niet gegeten omdat ik tempeh smerig vond, toen probeerde ik robins recept en nu vind ik het heerlijk. Je moet het gewoon frituren. Anders is het niet lekker.
Is dat bittere dan weg?
sirdanilotvrijdag 5 mei 2017 @ 10:17
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 09:47 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Is dat bittere dan weg?
Ja.
Ik zou zeggen probeer het eens. Zo een blok kost misschien 1 50 of zo, dus arm word je er niet van. Als je het nog niet lust flikker je het maar weg.
Stimorol-vrijdag 5 mei 2017 @ 10:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 10:17 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ja.
Ik zou zeggen probeer het eens. Zo een blok kost misschien 1 50 of zo, dus arm word je er niet van. Als je het nog niet lust flikker je het maar weg.
Ik gooi liever geen eten weg. }:|
pokkerdepokvrijdag 5 mei 2017 @ 10:49
in stukjes of plakken snijden, en eerst uurtje marineren in de koelkast. in wat je lekker vind. bijvoorbeeld enkele of een combinatie van deze dingen:
kejap manis, japanse sojasaus, cayennepeper, sesamolie, knoflook, limoen/citroensap, chili-achtige sausjes, ect etc.

dan even bakken en t is super lekker.
Circle.Of.Filthvrijdag 5 mei 2017 @ 11:32
In antwoord op de topic titel;

Weggooien!, niet te vreten die zooi!
sirdanilotvrijdag 5 mei 2017 @ 12:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 10:37 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Ik gooi liever geen eten weg. }:|
Dan geef je het aan iemand die wel gewoon alles eet, mocht je het niet lusten.

Maar ik weet bijna zeker dat je robinooks tempeh kering recept wel gaat lusten hoor.
RobinOokvrijdag 5 mei 2017 @ 12:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 10:49 schreef pokkerdepok het volgende:
in stukjes of plakken snijden, en eerst uurtje marineren in de koelkast. in wat je lekker vind. bijvoorbeeld enkele of een combinatie van deze dingen:
kejap manis, japanse sojasaus, cayennepeper, sesamolie, knoflook, limoen/citroensap, chili-achtige sausjes, ect etc.

dan even bakken en t is super lekker.
Dan vinden nog steeds heel erg veel mensen het niet lekker.
Pietverdrietvrijdag 5 mei 2017 @ 17:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 12:55 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dan vinden nog steeds heel erg veel mensen het niet lekker.
Dat is net zo goed waar voor olijven om maar wat te noemen. Sommige zaken zijn gewoon voor mensen die een wat breder smaakpalet hebben.
Als de maatstaf is wat iedereen of de meeste mensen lekker vinden kom je bij wat de smaakpanels van Unilever en Nestle etc aan gerechten en smaken goedkeuren
pokkerdepokvrijdag 5 mei 2017 @ 17:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 12:55 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dan vinden nog steeds heel erg veel mensen het niet lekker.
onmogelijk. misschien verwachten ze dan een stukje kip ofzo, en zijn dan daarom teleurgesteld? maar dat die dingetjes gewoon lekker smaken, dat lijkt me de enige juiste conclusie. want dat doen ze.
Panthera1984vrijdag 5 mei 2017 @ 17:42
Toen ik een klein meisje was maakte mijn moeder vaak tempeh op smaak gemaakt met tamari (zoute Japanse sojasaus), gebakken, als vervanger voor hamblokjes of spekjes bij boerenkool gerechten en dergelijke.
RobinOokvrijdag 5 mei 2017 @ 17:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 17:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is net zo goed waar voor olijven om maar wat te noemen.
Klopt. Iemand die zegt olijven smerig te vinden vervolgens gewoon toch olijven voorschotelen zal dus niet werken.
RobinOokvrijdag 5 mei 2017 @ 17:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 17:32 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

onmogelijk.
Hoezo onmogelijk? Dat is gewoon zo.
Sorellavrijdag 5 mei 2017 @ 19:18
Olijven zijn vies en ik zie er het nut ook niet van in om die te leren eten.
pokkerdepokvrijdag 5 mei 2017 @ 19:58
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 17:52 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Hoezo onmogelijk? Dat is gewoon zo.
nou okee, misschien is het zo, zou kunnen. ik ken niemand die het niet lust, maar mijn vrienden zijn dan ook een stelletje hippies, eigenlijk..
RobinOokvrijdag 5 mei 2017 @ 20:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 19:58 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nou okee, misschien is het zo, zou kunnen. ik ken niemand die het niet lust, maar mijn vrienden zijn dan ook een stelletje hippies, eigenlijk..
Oh, ik ken er velen. Of anders, zie hierboven.
Spanky78vrijdag 5 mei 2017 @ 21:18
Ik vind dit typisch iets dat echt goed bereid mort worden, anders wordt het snel viezig vanwege de textuur.
Farenjivrijdag 5 mei 2017 @ 22:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 21:18 schreef Spanky78 het volgende:
Ik vind dit typisch iets dat echt goed bereid mort worden, anders wordt het snel viezig vanwege de textuur.
Dat geldt ook voor tofu. Dat kan glibberig en rubberachtig zijn, vlezig, broodachtig tot aan krokant en knapperig, afhankelijk van hoe je het bereidt. Tofu vind ik gefrituurd ook het lekkerst.
RobinOokvrijdag 5 mei 2017 @ 22:54
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 22:12 schreef Farenji het volgende:

[..]

Dat geldt ook voor tofu. Dat kan glibberig en rubberachtig zijn, vlezig, broodachtig tot aan krokant en knapperig, afhankelijk van hoe je het bereidt. Tofu vind ik gefrituurd ook het lekkerst.
Ooooh, ik niet. Verse zachte, puddingzachte tofu vind ik het lekkerst. Gefrituurde vind okay-ish.
devzerozaterdag 6 mei 2017 @ 03:51
Ik heb al diverse dingen geprobeert met tempeh, maar alleen als ik het met barbecuesaus (uit een flesje :@) maak dan eet mijn vrouw het. Daarom ga ik dit topic maar even volgen, want ik kook er graag mee. Helaas is Tempeh hier (=FL, USA) niet goed verkrijgbaar en is het iedere week maar weer afwachten wat er verkrijgbaar is.
sirdanilotzaterdag 6 mei 2017 @ 08:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 17:32 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

onmogelijk. misschien verwachten ze dan een stukje kip ofzo, en zijn dan daarom teleurgesteld? maar dat die dingetjes gewoon lekker smaken, dat lijkt me de enige juiste conclusie. want dat doen ze.
nee het is echt wel een heel speciale smaak en lang niet iedereen lust dat.
Sorellazaterdag 6 mei 2017 @ 08:58
Net als koriander dat smaakt voor mij naar zeep maar anderen hebben daar totaal geen last van en vinden het lekker.
RobinOokzaterdag 6 mei 2017 @ 09:03
Nee, tempeh is totaal niet als koriander. |:(
Pietverdrietzaterdag 6 mei 2017 @ 09:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 09:03 schreef RobinOok het volgende:
Nee, tempeh is totaal niet als koriander. |:(
O+ O+ :* O+ O+
RobinOokzaterdag 6 mei 2017 @ 09:47
Ja zeg, ja toch? Het moet niet gekker worden.
"Ik hou niet van knolraap. Kan ik niks aan doen, dat zit in mijn genen."
Yeah, sure.
devzerozondag 7 mei 2017 @ 02:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 09:03 schreef RobinOok het volgende:
Nee, tempeh is totaal niet als koriander. |:(
Ik geloof dat Sorella dat niet helemaal bedoelde :) Mijn interpretatie:

quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 08:58 schreef Sorella het volgende:
Smaken verschillen. Bijvoorbeeld, ik vind koriander naar zeep smaken, maar anderen vinden het lekker.
Sorellazondag 7 mei 2017 @ 09:26
quote:
17s.gif Op zondag 7 mei 2017 02:35 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik geloof dat Sorella dat niet helemaal bedoelde :) Mijn interpretatie:

[..]

Dat bedoelde ik, het kwam een beetje rottig mijn vingers uit :)
RobinOokzondag 7 mei 2017 @ 10:03
Nou, vooruit dan. :P
SacreCoeurzondag 7 mei 2017 @ 19:55
Ik haal wel eens een broodje Tempeh bij vietfoods in Rotterdam.
Is gefrituurde tempeh op een stokbroodje met een soort maggi?, komkommer en wortel :9~ :9