MrSalazar | woensdag 12 april 2017 @ 20:41 |
Is Vieux eigenlijk inferieure bagger? Heb het nog nooit gedronken. | |
H0D3NPYL | woensdag 12 april 2017 @ 20:48 |
Probeer het dan eens | |
MrSalazar | woensdag 12 april 2017 @ 20:55 |
Haha goeie! Oprotten. | |
H0D3NPYL | woensdag 12 april 2017 @ 20:56 |
Mag je nog geen alcohol dat je gelijk moet vloeken. | |
#ANONIEM | woensdag 12 april 2017 @ 22:49 |
tong80 topic | |
MrSalazar | woensdag 12 april 2017 @ 23:11 |
Is gewoon een serieus topic. | |
Mutsaers__78 | donderdag 13 april 2017 @ 09:48 |
Goede start van je topic dan. | |
Hallojo | donderdag 13 april 2017 @ 09:49 |
Ja, is bocht. | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 09:53 |
Van de Wiki:Gewoon cognac drinken dus | |
nogeenoudebekende | donderdag 13 april 2017 @ 09:55 |
Imitatie is ook weer overdreven. Of is Armagnac dan ook imitatie? | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:03 |
Van de Armagnac wiki (ik kende het zelf niet ):
| |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:04 |
Ja dan kun je cognac ook wijn noemen natuurlijk... Het is uiteindelijk allemaal gisting van vloeistoffen waar suiker in zit.. | |
nogeenoudebekende | donderdag 13 april 2017 @ 10:06 |
Het is allemaal brandewijn. Persoonlijk heb ik ook het liefst Cognac trouwens. | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:07 |
Cognac heeft niet de pretentie wijn te zijn. Vieux heeft dat dus wel met cognac. | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:07 |
Ik dacht overigens ook dat Vieux een Frans drankje was | |
nogeenoudebekende | donderdag 13 april 2017 @ 10:09 |
Dat het bekendste merk Dujardin heet zal daar ook wel aan meehelpen. . | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:11 |
Jup, en dat Vieux Frans is voor 'oud'.. | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:11 |
Cognac is bewerkte (dubbel gedestilleerde) wijn... En daar word net als bij vieux vaak suiker of caramel aan toegevoegd.. Het is net als met champagne en cava... | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:23 |
oh wacht je hebt inderdaad een aantal eisen voordat het Cognac genoemd mag worden: • er moeten bepaalde druivenrassen gebruikt worden • er moet dubbel gedestilleerd worden • de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn • het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen • de drank moet uit de streek van Cognac komen. Er is dus (net als bij Champagne) ook een gemeente 'Cognac' in Frankrijk. En daar moet het wegkomen. Zo'n onzin Dan kom ik terug op mijn statement van eerder. Gewoon lekker Vieux drinken hier | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:25 |
En dit dus: Vooral aan jonge cognacs wordt er ook nog suiker of karamel toegevoegd. Meestal zijn de flessen die verkocht worden een mengsel van meerdere cognacs van verschillende leeftijden en districten. Vandaar dat die wiki over vieux ook overdreven is.. (waarschijnlijk door een hipsterpuristmeneertje) | |
Gehenna | donderdag 13 april 2017 @ 10:37 |
Nouja het is ook gewoon imitatie cognac omdat het zo niet genoemd mag worden door die laatste regel. Maar dat is dus niet eens zo negatief als ik aanvankelijk dacht | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:41 |
Ik weet niet of je dat zo moet noemen.. je hebt ook over de hele wereld worst... is de ene worst dan een imitatie van de andere? Worst schijnt op meerdere plekken tegelijk te zijn uitgevonden.. | |
2dope | donderdag 13 april 2017 @ 10:42 |
Heb wel een Vieux-Cola-periode gehad. Word je wel lekker leip van als je daar een aantal van wegtikt. | |
#ANONIEM | donderdag 13 april 2017 @ 10:45 |
Van elke andere sterk plus cola na een paar niet? | |
2dope | donderdag 13 april 2017 @ 10:47 |
Vast. Ik heb het over Vieux-Cola. | |
#ANONIEM | donderdag 13 april 2017 @ 10:48 |
O die ranzige voorgemixte blikjes | |
2dope | donderdag 13 april 2017 @ 10:50 |
Nee man, Blauwe Engel op de Grote Markt 25 euro lappen voor hele avond onbeperkt binnenlands gedestilleerd. Back in the good ol' days | |
#ANONIEM | donderdag 13 april 2017 @ 10:53 |
Ik ben ontmaagd in de blauwe engel | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:53 |
Niet voor tempoteam gewerkt hebben en dan in Maas iedere 2 maand gratis zuipen... | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 10:54 |
Is dit het Groningen topic? | |
2dope | donderdag 13 april 2017 @ 10:56 |
Huize Maas Ex-pornstarfeestjes Toen kon dat ook nog gewoon | |
Clupea | donderdag 13 april 2017 @ 10:59 |
Overigens is Zuid-Afrikaanse brandy - cognac maar dan niet uit Frankrijk, prima te drinken: ook dubbel-gedestileerd en jarenlang op eikenhout gerijpt. Vieux is volgens Wiki trouwens goedkope alcohol met kleurstof en aroma's. | |
Zolderkamer | donderdag 13 april 2017 @ 11:03 |
Alcohol is altijd goedkoop... En cognac word gemengd.. dus worden ook verschillende aromas bijelkaar gegooid.. Het is net hoe je het beestje noemt.. | |
MrSalazar | donderdag 13 april 2017 @ 11:04 |
| |
MutedFaith | donderdag 13 april 2017 @ 11:37 |
In de cola is 't prima te drinken, puur zou ik er met een grote boog omheen lopen. | |
pokkerdepok | donderdag 13 april 2017 @ 11:38 |
niks mis mee, mits goeie | |
sirdanilot | donderdag 13 april 2017 @ 13:37 |
Oh ik dacht altijd dat vieux oude jenever was maar blijkbaar is het van druiven gemaakt? | |
Pietverdriet | donderdag 13 april 2017 @ 14:29 |
Nee, is alcohol, water, geur, kleur en smaakstoffen. | |
Pietverdriet | donderdag 13 april 2017 @ 14:38 |
Vieux is dat niet | |
sirdanilot | donderdag 13 april 2017 @ 14:59 |
Dat verklaart de lage prijs ook wel. | |
Geerd | donderdag 13 april 2017 @ 15:02 |
HEE normaaal !!! | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 09:30 |
Neem gewoon de Kuyper vieux. | |
Biekuh | vrijdag 14 april 2017 @ 10:32 |
Dit. Vieux werd vroeger als zijnde cognac verkocht maar vanwege regelgeving mocht dat niet meer. En terecht. Het is net zo'n bocht als veel jenever vandaag de dag. Men zou ook strenger toe moeten zien op jenever. | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 10:41 |
Jonge jenever is toch water, alcohol en vaak wat suiker? | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 11:33 |
In Jonge jenever zit geen suiker. | |
Biekuh | vrijdag 14 april 2017 @ 11:38 |
Ja, daar heb je gelijk in. Wat betreft de suiker weet ik het niet zeker. Melasse-alcohol plus water en mengen maar, voor zover ik weet. Althans: het mag wettelijk tot 15% moutwijn bevatten maar meestal zit er weinig/geen moutwijn in wat eigenlijk betekent dat je een goedkope wodka aan het drinken bent. Althans bij de grote merken. Dat mag naar mijn mening ook helemaal geen jenever heten. Ik heb er weleens één op van Zuidam. Dat is echt een wereld van verschil. Daarom vind ik ook dat daar harder tegen op moet worden getreden door de overheid omdat jenever als jenever wordt verkocht terwijl het dat in feite niet is. Eerlijke/ambachtelijke producenten (zoals Zuidam) krijgen zo niet de kans zich te onderscheiden terwijl zij wél een mooi product proberen te maken. Zij lopen tegen de lamp omdat hun product per definitie duurder is omdat het wel op de juiste manier gedestilleerd/toebereid is en de consument enkel het prijsverschil ziet. | |
MrSalazar | vrijdag 14 april 2017 @ 11:50 |
Tegen de lamp lopen betekent iets anders, maar de wetgeving zou inderdaad aangepast moeten worden. | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 12:06 |
Jup, een échte jenever schijnt een heel ander verhaal te zijn dan het bocht wat je meestal in de winkel ziet. | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 13:10 |
Hoort er niet in te zitten, maar bij goedkope jenever wordt dat er vaak wel bijgedaan | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 13:12 |
Echt niet. | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 13:46 |
De oude jenever is nu wat vroeger jonge jenever was. Door het gebruik van graan en melasse alcohol verdween de typisch smaak die aan de jonge jenever zat, die werd verkregen door moutwijn. | |
Hallojo | vrijdag 14 april 2017 @ 13:56 |
Tja, jonge jenever wordt op een gegeven moment oud he. | |
Biekuh | vrijdag 14 april 2017 @ 15:00 |
oud betekent volgens het vooroorlogse recept en heeft weinig/niets met de bewaartijd/rijping van de drank te maken | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:17 |
Waarom zit er geen AOP (appelation d'origine protégée) op échte, op traditionele wijze gestookte Hollandse Jenever (dus met moutwijn en zo)? Heel veel andere producten zijn tot in den treure beschermd door Europese regelgeving, waarom is dat met Jenever niet zo? | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:20 |
Deze zit tenminste nog jeneverbes in, en vind ik dus nog wel te zuipen. Maar het zal wel geen echte met moutwijn zijn. | |
MrSalazar | vrijdag 14 april 2017 @ 15:22 |
Je moet wel echt Nederlands zijn om dit te kunnen waarderen, volgens mij. Jij bent toch maar half Nederlands? | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 15:25 |
idd vreemd, men zou van jenever iets hoogwaardigs kunnen maken, ipv cheap booze | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:27 |
Het is toch nog altijd de meest verkochte sterke drank in ons land, bijna een kwart van alle verkochte sterkedrank is jenever. Dat zegt wikipedia iig. Wikipedia zegt ook dat er tegenwoordig wel een AOP op jenever zit; hij mag alleen uit Nederland, België en een paar stukjes frankrijk en duitsland komen. Maar er staat ook bij '[citation needed]' dus in hoeverre het echt waar is is de vraag. | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:28 |
Hoezo? Ik vind die hartevelt jenever, voor een goedkope sterke drank dan, prima te doen. Maar de tijden dat ik flink aan het zuipen ging met dit soort goedkope alcohol zijn voor mij wel een beetje voorbij. Dat doe ik nog maar heel af en toe. Ik verdraag de grote hoeveelheden alcohol. niet zo goed meer. | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:29 |
https://nl.wikipedia.org/wiki/Korenwijn Ik denk dat je beter Korenwijn kan kopen als je iets wil dat op de échte traditionele jenever lijkt. | |
MrSalazar | vrijdag 14 april 2017 @ 15:30 |
Ja, maar het is toch Nederlands? Volgens mij moet je wel echt Nederlands zijn om het te kunnen waarderen. | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 15:31 |
Nou ja ik heb in ieder geval een steekproef van één die dat tegenspreekt, namelijk mijzelf. Ik vind het wél te zuipen en ik ben niet puur Nederlands. Overigens lust mijn totaal niet Nederlandse oma ook Hollandse zoute drop. Maar alle andere niet-Nederlanders die het hebben geproefd vinden het goor, die ik ken dan. Ze drinkt niet dus of ze jenever lust weet ik niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 15:42 |
Ik vermoed dat dit dan gekocht wordt door mensen die ouder zijn dan ik en die weg gaan sterven. Ken in mijn omgeving eigenlijk niemand die het drinkt. Net als Sake in Japan, voor de revival ervan | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 16:04 |
Ik denk vooral alcoholisten want het is wel de goedkoopste alcohol die er te krijgen valt, zo een fles goedkope graanjenever. | |
#ANONIEM | vrijdag 14 april 2017 @ 16:13 |
Weg gaan sterven nog wel Pietje | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 16:21 |
Ik had een vriend die een tijdje wel alcoholist was maar die dronk toch echt voornamelijk bier en in mindere mate whiskey, en geen jenever. Denk dat het v ooral oude, verstokte alcoholisten zijn die jenever in grote hoeveelheden wegtikken. En natuurlijk ook gewoon oude mensen die af en toe een neut nemen of een slaapmutsje, maar die doen veel langer met één fles natuurlijk dan een alcoholist. | |
derLudolf | vrijdag 14 april 2017 @ 19:39 |
Echte wordt tegenwoordig als korenwijn verkocht toch? | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 19:49 |
Korenwijn is alcohol gemaakt van graan. Daar missen de jeneverbes om het een echte jenever te maken. | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 19:50 |
Korenwijn wordt haast nooit gemaakt met jeneverbessen. | |
derLudolf | vrijdag 14 april 2017 @ 19:53 |
Zou je die zelf niet achteraf in de vlees kunnen mikken? Volgens mij is zelfs wat oud jenever wordt genoemd vaak geen echte meer. | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2017 @ 19:56 |
Korenwijn wordt gemaakt van hoofdzakelijk moutwijn.( gemaakt van maïs,rogge,tarwe en mout) | |
Pietverdriet | vrijdag 14 april 2017 @ 20:01 |
Korenwijn, moutwijn, ik heb een borrel nodig! | |
fathank | vrijdag 14 april 2017 @ 20:15 |
Kopstoot is altijd wel een lekkere binnenkomer om het weekend mee te beginnen. Op woensdagochtend. | |
Fatoeman | vrijdag 14 april 2017 @ 21:40 |
Afvragen maar geen klein proefflesje kopen | |
sirdanilot | vrijdag 14 april 2017 @ 22:43 |
En na 10 kopstoten naar je sociale huur huis gaan en je vrouw in mekaar timmeren. Deze man weet | |
Weltschmerz | zaterdag 15 april 2017 @ 17:36 |
Volgens mij gebeurt dat al. Zuidam heeft lekkere op hout gelegde oude jenever. Maar qua complexiteit is het niet als een mooie whisky, en van jonge jenever is niet veel te maken natuurlijk. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 april 2017 @ 17:38 |
Wodka kan ook heel chique, en dat is alleen maar alcohol en water | |
Pietverdriet | zaterdag 15 april 2017 @ 17:40 |
Maar goed, leg moutwijn op eiken vaten en je kan het voor minstens vier keer de prijs van Jenever als Wiskey verkopen. | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2017 @ 13:42 |
Was er niet een aflevering van de KvW over wodka? Dat de russen zeiden dat je de smaak van het gebruikte product nog moest kunnen proeven en dat westerlingen juist proberen het zo smakeloos mogelijk te maken? | |
derLudolf | zondag 16 april 2017 @ 13:53 |
Volgens mij wel. Wodka werd gemaakt door 99,6% alcohol aan te lengen met water. Sommige alcohol werd gemaakt van aardappels, anderen van graan of maïs. 40% van 0,4% zit dan de smaak van de grondstof kunnen bevatten | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2017 @ 13:55 |
Kan natuurlijk allebei, graan of aardappelalcohol voor de ene smaak, zeer neutrale alchol voor de andere. De rest is marketing | |
derLudolf | zondag 16 april 2017 @ 13:57 |
Dan moet je de alcohol niet eerst gaan concentreren tot 99,6% om dan aan te vullen met bronwater | |
derLudolf | zondag 16 april 2017 @ 13:57 |
Toch? | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2017 @ 15:37 |
Ligt eraan wat je wilt maken, een neutrale wodka? Dan doe je dat wel. | |
Curiosity | zondag 16 april 2017 @ 17:21 |
96,2% | |
Curiosity | zondag 16 april 2017 @ 17:23 |
En toch nemen de russen hier graag hun alcohol 96,2% af. | |
Tinkepink | maandag 17 april 2017 @ 08:27 |
Ik drink graag jenever. Geeft geen hoofdpijn de volgende dag en een glaasje is precies goed qua ontspanning. | |
MrSalazar | maandag 17 april 2017 @ 10:27 |
hoofdpijn van één glaasje alcohol? | |
Tinkepink | vrijdag 21 april 2017 @ 09:08 |
Ja, ik wel. Zeker in drukke perioden. | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 09:19 |
Heb je het nu zo druk dat je vier dagen nodig had voor deze reactie? | |
Tinkepink | vrijdag 21 april 2017 @ 09:21 |
Ja. Is de eerste keer in vier dagen dat ik achter mijn laptop zit, Fok! open en zie dat ik was gequote. | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 09:42 |
Oppassen met die eerste borrel dan vanavond. | |
Tinkepink | vrijdag 21 april 2017 @ 09:56 |
Of gewoon jenever drinken |