abonnement Unibet Coolblue
pi_170141243
De voorloper van de moderne koelkast / vriezer uit de Victoriaanse tijd:




Iceboxes had hollow walls that were lined with tin or zinc and packed with various insulating materials such as cork, sawdust, straw or seaweed. A large block of ice was held in a tray or compartment near the top of the box.


Ik hoorde in een docu dat ze deze kasten met blokken ijs vulden maar waar haalde men de blokken vandaan (vooral in de zomer) en hoe lang deed zo'n blok erover voor het totaal gesmolten was? Dus hoe praktisch was zo'n klassieke IJskast eigenlijk?



Het IJs-oogsten in delen van de wereld en de oogst opslaan in lokale ijshuizen schijnt iets te verklaren maar dan vraag ik me nog af hoe dat in de niet zulke koude plaatsen ter wereld in de heetste maanden aan toe ging. Kon dat gewoon de kelders in? Daar was het wel koel maar als het niet beneden 0 was zal dat niet lang gelegen hebben.

Dus, terug naar de vragen :)

[ Bericht 3% gewijzigd door Beathoven op 11-04-2017 05:06:59 ]
  dinsdag 11 april 2017 @ 07:41:22 #2
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_170141492
In Nederland hadden ze er toch ook gewoon ijskelders voor.

https://www.google.nl/sea(...)igB&biw=1366&bih=638

quote:
In 1812 liet baron De Smeth, de toenmalige eigenaar van Sonsbeek, de Koude Vijver uitgraven en van de uitgegraven grond naast de vijver een heuvel opwerpen. In de heuvel werd een ijskelder gebouwd. In de winter werden blokken ijs uitgehakt en opgeslagen in de ronde kelder. Dat ijs kon - mits goed opgeslagen - meer dan een jaar goed blijven. Blokken ijs uit de kelder werden gebruikt om levensmiddelen in de 'ijskast' van de Witte Villa goed te houden.
https://www.oudommen.nl/de-vier-ijskelders-in-de-gemeente-ommen/

[ Bericht 26% gewijzigd door Woelwater op 11-04-2017 07:49:22 ]
pi_170143041
Voor zover ik weet werd er in steden ook met ijs gevent. Dan had je dus zelf geen eigen ijskelder nodig.

Ik kan me zo voorstellen dat er dus her en der zeer grote ijskelders waren voor dat uit te venten ijs. In grote hoeveelheden is het niet erg ingewikkeld om ijs een jaar te bewaren.
  dinsdag 11 april 2017 @ 11:21:24 #4
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_170143793
Als je een grote hoeveelheid ijs hebt is het volume (dus de hoeveelheid 'koude' die het bevat) veel groter dan de oppervlakte (dus waardoor koude gelekt wordt). Dat maakt het mogelijk om ijs langere tijd op te slaan zonder actieve koeling.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_170143926
Je kunt water heel sterk af laten koelen door er zout in op te lossen. Als je dan in die afgekoelde oplossing een kom met gewoon water plaatst, dan zal die kom met water bevriezen.

Het zoute water laat je indampen tot zout, en dan kun je het truukje herhalen.

Op die manier maakt men al eeuwen ijs.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_170144157
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 april 2017 11:31 schreef Lyrebird het volgende:
Je kunt water heel sterk af laten koelen door er zout in op te lossen. Als je dan in die afgekoelde oplossing een kom met gewoon water plaatst, dan zal die kom met water bevriezen.

Het zoute water laat je indampen tot zout, en dan kun je het truukje herhalen.

Op die manier maakt men al eeuwen ijs.
Met alleen water en zout ga je het niet redden.

Water met ijs kun je op die manier wel kouder maken. Echter haal je die kou uit smelten van ijs. Het mengsel wordt wel kouder in temperatuur maar als gesloten systeem krijg je er niet meer kou door. Dus voor (snel) koelen is dit een prima methode, om iets langdurig koud te houden helpt het niet echt om zout toe te voegen.
pi_170149247
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 april 2017 11:48 schreef nanuk het volgende:
Water met ijs kun je op die manier wel kouder maken. Echter haal je die kou uit smelten van ijs. Het mengsel wordt wel kouder in temperatuur maar als gesloten systeem krijg je er niet meer kou door. Dus voor (snel) koelen is dit een prima methode, om iets langdurig koud te houden helpt het niet echt om zout toe te voegen.
Zolang je het zout in een andere ruimte weer verkrijgt door uitdamping wil dit in theorie prima, het zout neemt de warmte op en dit laat je weer vrijkomen in een andere ruimte.

Dat het veel te omslachtig en onnodig is doet aan de theorie weinig af.

[ Bericht 0% gewijzigd door hottentot op 12-04-2017 10:15:02 ]
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
pi_170160894
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 april 2017 16:53 schreef hottentot het volgende:

[..]

Zolang je het zout in een andere weer verkrijgt door uitdamping wil dit in theorie prima, het zout neemt de warmte op en dit laat je weer vrijkomen in een andere ruimte.

Dat het veel te omslachtig en onnodig is doet aan de theorie weinig af.
Je zal behalve zout ook ijs moeten toevoegen. Als je ijs gaat bevriezen door een zakje zoet ijs in deze oplossing te leggen dan onttrek je net zoveel kou als dat je later theoretisch weer kunt leveren door aan dat verse ijs zout toe te voegen. (perpetuum mobile)

Ik vrees dat je zonder een of andere wijze van ijs produceren dit niet gaat redden. Immers komt de kou uit het smelten van ijs en niet uit het oplossen van zout. Het koelsysteem werkt dus zolang er nog onopgelost zout EN (niet gesmolten) ijs is. Als één van beide op raakt dan is het over met het koelend vermogen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudmakend_mengsel
pi_170160983
In mijn achterhoofd had ik een systeem op basis van absorptiekoeling in gedachte. Je hebt gelijk, met alleen zout en water gaat het niet lukken.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_170162633
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 07:49 schreef nanuk het volgende:

[..]

Je zal behalve zout ook ijs moeten toevoegen. Als je ijs gaat bevriezen door een zakje zoet ijs in deze oplossing te leggen dan onttrek je net zoveel kou als dat je later theoretisch weer kunt leveren door aan dat verse ijs zout toe te voegen. (perpetuum mobile)

Ik vrees dat je zonder een of andere wijze van ijs produceren dit niet gaat redden. Immers komt de kou uit het smelten van ijs en niet uit het oplossen van zout. Het koelsysteem werkt dus zolang er nog onopgelost zout EN (niet gesmolten) ijs is. Als één van beide op raakt dan is het over met het koelend vermogen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudmakend_mengsel
I stand corrected.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')