https://www.oudommen.nl/de-vier-ijskelders-in-de-gemeente-ommen/quote:In 1812 liet baron De Smeth, de toenmalige eigenaar van Sonsbeek, de Koude Vijver uitgraven en van de uitgegraven grond naast de vijver een heuvel opwerpen. In de heuvel werd een ijskelder gebouwd. In de winter werden blokken ijs uitgehakt en opgeslagen in de ronde kelder. Dat ijs kon - mits goed opgeslagen - meer dan een jaar goed blijven. Blokken ijs uit de kelder werden gebruikt om levensmiddelen in de 'ijskast' van de Witte Villa goed te houden.
Met alleen water en zout ga je het niet redden.quote:Op dinsdag 11 april 2017 11:31 schreef Lyrebird het volgende:
Je kunt water heel sterk af laten koelen door er zout in op te lossen. Als je dan in die afgekoelde oplossing een kom met gewoon water plaatst, dan zal die kom met water bevriezen.
Het zoute water laat je indampen tot zout, en dan kun je het truukje herhalen.
Op die manier maakt men al eeuwen ijs.
Zolang je het zout in een andere ruimte weer verkrijgt door uitdamping wil dit in theorie prima, het zout neemt de warmte op en dit laat je weer vrijkomen in een andere ruimte.quote:Op dinsdag 11 april 2017 11:48 schreef nanuk het volgende:
Water met ijs kun je op die manier wel kouder maken. Echter haal je die kou uit smelten van ijs. Het mengsel wordt wel kouder in temperatuur maar als gesloten systeem krijg je er niet meer kou door. Dus voor (snel) koelen is dit een prima methode, om iets langdurig koud te houden helpt het niet echt om zout toe te voegen.
Je zal behalve zout ook ijs moeten toevoegen. Als je ijs gaat bevriezen door een zakje zoet ijs in deze oplossing te leggen dan onttrek je net zoveel kou als dat je later theoretisch weer kunt leveren door aan dat verse ijs zout toe te voegen. (perpetuum mobile)quote:Op dinsdag 11 april 2017 16:53 schreef hottentot het volgende:
[..]
Zolang je het zout in een andere weer verkrijgt door uitdamping wil dit in theorie prima, het zout neemt de warmte op en dit laat je weer vrijkomen in een andere ruimte.
Dat het veel te omslachtig en onnodig is doet aan de theorie weinig af.
I stand corrected.quote:Op woensdag 12 april 2017 07:49 schreef nanuk het volgende:
[..]
Je zal behalve zout ook ijs moeten toevoegen. Als je ijs gaat bevriezen door een zakje zoet ijs in deze oplossing te leggen dan onttrek je net zoveel kou als dat je later theoretisch weer kunt leveren door aan dat verse ijs zout toe te voegen. (perpetuum mobile)
Ik vrees dat je zonder een of andere wijze van ijs produceren dit niet gaat redden. Immers komt de kou uit het smelten van ijs en niet uit het oplossen van zout. Het koelsysteem werkt dus zolang er nog onopgelost zout EN (niet gesmolten) ijs is. Als één van beide op raakt dan is het over met het koelend vermogen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudmakend_mengsel
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |