abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 9 april 2017 @ 11:39:26 #1
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170102665
registreer om deze reclame te verbergen
Link naar het vorige topic: F&F / [Centraal] Cavia's met foto's deel 48 Waar we meer cavia's willen !

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia's 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders lles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia's van boven komt (de roofvogel), worden cavia's erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia's prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico's op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia's spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia's te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mt loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels;) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia's drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia's

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia's zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog vl te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia's leven graag in een groep. Wie cavia's gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal tw dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (f allebei jong, f n oud en n jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto's is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia' staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ook wel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage 'prrrrrrrrts' laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia('s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, k bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia's hebben vaak 'de gekke vijf minuten', wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia's eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedingsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia's zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze cht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptomen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- En oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

[ Bericht 0% gewijzigd door NijntjesUk op 09-04-2017 19:16:40 ]
  zondag 9 april 2017 @ 11:40:30 #2
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170102687
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 11:32 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ik heb het idee dat als ik een drinkbakje neerzet, Orka(an) het bakje dan omver gooit. :')

Orka drinkt alles: thee, danoontje, yakult.. :{
_O-
Hier staat dat bakje op het plateau waar ook de etensbak staat. Het is dat ik dat eraf moet halen om ze uit de bak te kunnen pakken, anders zou het nooit van zn plaats komen.

Saartje = lui
Lexie racet alleen in het onderste deel van de kooi. (En remt niet altijd op tijd,misschien vandaar die afgebroken tandjes steeds }:| )

Mijn laatste post uit t vorige deel. ;)
pi_170102773
quote:
1s.gif Op zondag 9 april 2017 11:40 schreef NijntjesUk het volgende:

[..]

_O-
Hier staat dat bakje op het plateau waar ook de etensbak staat. Het is dat ik dat eraf moet halen om ze uit de bak te kunnen pakken, anders zou het nooit van zn plaats komen.

Saartje = lui
Lexie racet alleen in het onderste deel van de kooi. (En remt niet altijd op tijd,misschien vandaar die afgebroken tandjes steeds }:| )

Mijn laatste post uit t vorige deel. ;)
Ahww, Boem is toch echt ho, Lexie ;(

En nog een bijkomend iets is dat er een ruime hoeveelheid Aubiose/ hooi/ poepjes in het drinkbakje terechtkomt. Ik moet ze nog iets beter opvoeden. :|W
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zondag 9 april 2017 @ 11:48:18 #4
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170102875
registreer om deze reclame te verbergen
Cavia's opvoeden _O- :W
pi_170103279
Ja oke... maar ze staan niet meer in het voerbakje :@ We maken progressie

En ze bijten niet meer in het hok.

Voor de rest doen ze alles wat God verboden heeft ;(
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zondag 9 april 2017 @ 12:16:58 #6
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170103412
Ben toch onder de indruk.

Die van mij plassen gelukkig nog maar zelden op mij. *O*
Of Saar loopt zelf naar beneden (ze ligt/slaapt graag op mn borst) of ze wiebelt met haar derrire en dan zet ik haar zelf op de handdoek.

Verder ben ik qua opvoeden nooit gekomen. -O-
  zondag 9 april 2017 @ 13:32:00 #7
158518 Sjechov
Medisch Commercieel Actief!
pi_170104556
registreer om deze reclame te verbergen
Van deel 45 naar 49, best interessant :)

Hier zetten we in de zomer ook altijd bakjes water neer, maar in de winter moeten ze daar hier niet wat van hebben.
Ik ga eens rijst/macaroni proberen. Krijg ik dat weer geen last van de eiwitten van deze producten? :')
Je hoeft de wereld niet te snappen, je hoeft er alleen maar je weg in te vinden
  zondag 9 april 2017 @ 13:41:08 #8
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170104724
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 13:32 schreef Sjechov het volgende:
Van deel 45 naar 49, best interessant :)
:?

Flesje gewoon goed naspoelen met heet water na de rijst/macaroni.
pi_170109094
Plekje van nieuwe caaf is alweer bijna weg :) ik moest er echt naar zoeken. Ik heb hem eerst twee dagen met rust gelaten en heb hem gisteren dus weer opgepakt om goed te bekijken en hij stond het ook allemaal toe. Hij is ook al goed gentegreerd en eet veel, ik hoop niet te veel :D hij loopt niet eens de hele tijd tegen Knofje aan te rijden, valt ook reuze mee. Moos was een bonk hormonen. Ik heb nu ook een iglo in het hok gezet en nu lopen ze niet te mekkeren om dat ene wilgenbruggetje.
NARF
  zondag 9 april 2017 @ 18:46:51 #10
333591 kniftyhooker
creatief tot op het bot
pi_170111606
Ik doe altijd wat grove suiker met een beetje water in de fles en schudden maar!
Dan goed spoelen en fles is weer als nieuw (voor een week) 😂
pi_170114418
Ik gebruik rijst :)
NARF
pi_170117987
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 20:36 schreef CherryLips het volgende:
Ik gebruik rijst :)
Ik ook, met zout en water..
pi_170119398
Zout? Hoezo zout?
NARF
pi_170172389
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 12:16 schreef NijntjesUk het volgende:
Ben toch onder de indruk.

Die van mij plassen gelukkig nog maar zelden op mij. *O*
Of Saar loopt zelf naar beneden (ze ligt/slaapt graag op mn borst) of ze wiebelt met haar derrire en dan zet ik haar zelf op de handdoek.

Verder ben ik qua opvoeden nooit gekomen. -O-
Dat zindelijk zijn :')

Oreo en Noir zijn nog van de oude stempel, die geven netjes aan wanneer ze naar de wc moeten. Dan draaien ze rondjes.

Orka kijkt mij uitdagend aan en doet een plasje.. De jeugd van tegenwoordig :')

Ik krijg ook regelmatig een kont in mijn gezicht, vind ik zelf niet echt zo heel prettig.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zaterdag 15 april 2017 @ 20:12:25 #15
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_170245218
Vandaag 3 zeugjes overgenomen/gered van iemand die er vanaf wilde.
2 jonkies van zo'n 8 weken.
En 1 iets oudere welke volgens de eigenaar drachtig zou zijn. Ik kan het nog niet zien, maar ze heeft bijna 3 weken bij een beer gezeten dus dikke kans.
Ze wist niet precies hoe oud ze is, maar ik schat nog te jong om eigenlijk drachtig te zijn.

Eentje om in de gaten te houden..

Nj9jOmW.jpg
  zaterdag 15 april 2017 @ 20:32:13 #16
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170245800
Mensen die van dieren afwillen. }:|
Mensen die deze dieren redden. O+
pi_170247745
17799211_719405371579417_1577094401031527850_n.jpg?oh=c0bdb09b47228d0a8cbf5e76d7448f74&oe=595532D4

Mijn plofje
  zaterdag 15 april 2017 @ 21:51:59 #18
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170247965
Ow wow.. dat kun je met recht een plofcavia noemen! O+
pi_170248330
Ja gaaf he, het gaat ook niet in de knoop.

Pffff als mensen beter zouden nadenken over de aanschaf van een cavia dan zouden niet zoveel cavia's een nieuw thuisje hoeven te zoeken.
Heb hier nu jongen zitten en mogen nog niet weg bij mams, maar een aantal zijn al wel besproken, maar een paar dagen voor vertrek vraag ik altijd even aan de nieuwe eigenaren of ze zeker weten dat ze nog een cavia willen, mij lopen ze geheel niet in de weg en met 10 lege hokken kan ik zeggen dat ik nog steeds genoeg plek heb om diertjes gewoon nog een poosje te laten blijven, ze lopen mij absoluut niet in de weg.

Met een week of 5 kun je de jongen al wel voelen, dan voel je bolletjes.
  zaterdag 15 april 2017 @ 22:28:10 #20
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_170248991
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 april 2017 22:06 schreef LittleLady het volgende:
Ja gaaf he, het gaat ook niet in de knoop.

Pffff als mensen beter zouden nadenken over de aanschaf van een cavia dan zouden niet zoveel cavia's een nieuw thuisje hoeven te zoeken.
Heb hier nu jongen zitten en mogen nog niet weg bij mams, maar een aantal zijn al wel besproken, maar een paar dagen voor vertrek vraag ik altijd even aan de nieuwe eigenaren of ze zeker weten dat ze nog een cavia willen, mij lopen ze geheel niet in de weg en met 10 lege hokken kan ik zeggen dat ik nog steeds genoeg plek heb om diertjes gewoon nog een poosje te laten blijven, ze lopen mij absoluut niet in de weg.

Met een week of 5 kun je de jongen al wel voelen, dan voel je bolletjes.
Hier idem :)

Wat is dat voor ras?
pi_170250034
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 april 2017 22:28 schreef Mubassie het volgende:

[..]

Hier idem :)

Wat is dat voor ras?
Is een probeersel van mij, moeder is een mislukte rex met kruinen en vader was een peruvian en dan krijg je een plof cavia
pi_170255825
Vannacht geboren.. 6 prachtige paasbaby's 😍

fucm79.jpg
  zondag 16 april 2017 @ 12:20:45 #23
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_170256115
O+
  zondag 16 april 2017 @ 12:44:23 #24
52016 Lyssa
music <3
pi_170256397
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 april 2017 20:12 schreef Mubassie het volgende:
Vandaag 3 zeugjes overgenomen/gered van iemand die er vanaf wilde.
2 jonkies van zo'n 8 weken.
En 1 iets oudere welke volgens de eigenaar drachtig zou zijn. Ik kan het nog niet zien, maar ze heeft bijna 3 weken bij een beer gezeten dus dikke kans.
Ze wist niet precies hoe oud ze is, maar ik schat nog te jong om eigenlijk drachtig te zijn.

Eentje om in de gaten te houden..

[ afbeelding ]
Volgens mij kunnen zeugjes al zwanger worden vanaf een week of 4 ;( Dus als ze ouder is dan de jonkies van 8 weken, kan ze zeker wel zwanger zijn.

Idd goed om in de gaten te houden.
pi_170256782
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 april 2017 20:12 schreef Mubassie het volgende:
Vandaag 3 zeugjes overgenomen/gered van iemand die er vanaf wilde.
2 jonkies van zo'n 8 weken.
En 1 iets oudere welke volgens de eigenaar drachtig zou zijn. Ik kan het nog niet zien, maar ze heeft bijna 3 weken bij een beer gezeten dus dikke kans.
Ze wist niet precies hoe oud ze is, maar ik schat nog te jong om eigenlijk drachtig te zijn.

Eentje om in de gaten te houden..

[ afbeelding ]
Wat goed dat jij ze een huisje biedt *O*
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')