abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 5 april 2017 @ 09:06:39 #1
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170013299
quote:
Niet langer ondenkbaar: oorlog tussen China en de VS
Als China zijn succes bestendigt, is oorlog onvermijdelijk. Ik herinner me nog goed dat ik die stelling vijftien jaar geleden formuleerde tijdens een debat aan de Amerikaanse defensieacademie in West Point.


Mijn toehoorders waren met stomheid geslagen dat iemand uit Brussel, de zelfverklaarde hoofdstad van de zachte macht, zo’n standpunt durfde in te nemen.

De meeste waarnemers in de VS veronderstelden dat een nieuwe grootmachtentragedie vermeden kon worden. Er waren immers tal van dialogen opgezet om een aanvaring te voorkomen en de Chinese krijgsmacht was erg kwetsbaar.

Vandaag, in de aanloop van de ontmoeting tussen de Chinese en Amerikaanse president, is er nog slechts een minderheid in Washington die een grootmachtenconflict met China uitsluit. En ook Europa kan zich maar beter schrap zetten. Afgezien van de oplopende spanning tussen de VS en China over Noord-Korea’s kernwapenprogramma, blijft de kern van het probleem het geopolitieke alles-of-nietsspel in de Stille Oceaan.

Zoals dreigingen vanuit zee Amerikaanse strategen sterkten in de overtuiging dat de Verenigde Staten enkel veilig kunnen zijn indien het land de oceanen domineert, zo is ook China tot de conclusie gekomen dat het alleen een volwaardige grootmacht kan zijn als het rivalen uit de Stille Oceaan weert. Anders gezegd: elke Chinese militaire zet in de regio wordt door de VS als een bedreiging beschouwd en omgekeerd.

Hoewel beide partijen hun vreedzame intenties steeds hebben onderstreept, houdt China rekening met een preventieve Amerikaanse aanval en houdt Washington steeds in het achterhoofd dat een oppermachtig China zijn macht ook zou kunnen misbruiken – net zoals Washington dat in het verleden zelf heeft gedaan.

Toen ik mijn eerste presentatie op West Point gaf, was de Chinese economie vijf keer kleiner dan de Amerikaanse en de militaire uitgaven dertien keer kleiner. De Amerikaanse marine was ongenaakbaar in de Zuid-Chinese Zee en de Chinezen waren voor hun wapens bijna volledig afhankelijk van Rusland.

Veel Amerikaanse politici beschouwden China als het land van eindeloze commerciële kansen. Nu is de Chinese economie nog maar twee keer en het defensiebudget drie keer kleiner. Terwijl de VS in de hele wereld aanwezig zijn, zetten de Chinezen hun defensiemiddelen voornamelijk in Oost-Azië in. Destijds spraken Amerikaanse militairen over de „Chinese schrootvloot”, nu zijn ze oprecht bezorgd. Ik heb Amerikaanse generaals gesproken die huiverden bij het bespreken van een oorlogsscenario.

Wat president Xi Jinping tijdens zijn gesprek met president Trump waarschijnlijk zal benadrukken, is de mogelijkheid van een partnerschap tussen gelijken. Hij zal herhalen dat er aan de belangen inzake Taiwan en de perifere zeeën niet te tornen valt, maar dat China bereid is samen te werken inzake Noord-Korea, Afghanistan, IS en andere gezamenlijke uitdagingen. Xi zal ook een aantal voorstellen doen om Amerikaanse bedrijven meer toegang te geven tot de Chinese markt.

De regering-Trump zal zich echter minder snel laten inpakken. China heeft zulke beloftes vaker gedaan. Ze doen niets af aan het fundamentele dilemma: Amerika wil nummer één blijven en China wil het worden. Haviken als Steve Bannon en Peter Navarro zien een confrontatie sowieso als waarschijnlijk. Zelfs een realist als minister van Defensie James Mattis stelt dat als China nu het overwicht krijgt in de Zuid- en Oost-Chinese Zee, het binnen tien jaar het overwicht zal opeisen in de Stille Oceaan.

Beide partijen schuwen de confrontatie niet. De defensiebudgetten gaan omhoog en de militaire aanwezigheid in vooral de Zuid-Chinese Zee wordt opgedreven. Ook op economisch vlak wordt het hard gespeeld. Hoewel niemand in Beijing of Washington zit te wachten op een oorlog, is het wederzijdse wantrouwen enorm en de retoriek scherp. Enkele flinke incidenten kunnen volstaan om escalatie in gang te zetten.

Dat zou ook Europa dwingen om zich te positioneren. Net zoals in Amerika vijftien jaar geleden durven weinig politici en militairen in Europa zo’n scenario serieus te overwegen. En toch zullen ze het moeten doen.

Het komt er vooral op aan om autonoom keuzes te maken en te vermijden dat de rivaliteit in Azië ons nog meer verzwakt in onze (groot)regio: Oost-Europa, de Balkan, het Midden-Oosten en Afrika. Europa moet zich schrap zetten voor een nieuw grootmachtenconflict door zichzelf onmisbaar te maken in zijn eigen invloedssfeer.

Te denken valt bijvoorbeeld aan de kwetsbare vaarroutes tussen de westelijke Indische Oceaan en de Middellandse Zee.

Militair hebben we weinig te zoeken in pakweg de Zuid-Chinese Zee. Geopolitiek wordt het cruciaal om te gaan praten met Rusland. Een confrontatie met een Chinees-Russische coalitie in het hart van Eurazië zou voor Europa een nachtmerrie zijn. Rusland heeft er zelf baat bij om aan een onevenwichtig partnerschap met China te ontsnappen.

De Europese Unie zal moeten leren denken als een grootmacht, als we tenminste de ambities van andere grootmachten niet gelaten over ons heen willen laten trekken.
Trump gaat door met z'n verkiezingsbelofte inzake China, het land dat de Amerikaanse industrie en alle betrokken arbeiders decennia lang heeft vernietigd (wat Obama en Clinton prima vonden). De anti-China coalitie krijgt dagelijks weer voldoende redenen om zich agressief tegen China op te stellen. En de oplossing om alles met een sisser te laten aflopen ligt nog geheel bij het dictatoriale bewind in Peking. Trump heeft Rusland nodig als bondgenoot tegen China, derhalve stelt hij zich minder hard op tegen de politiek van Poetin.

Zal het Chinese bewind nog voor een gewapend conflict vallen? Of zullen ze hun legitimiteit versterken met meer nationalisme? Wanneer zal de Trump een economische oorlog met China beginnen? Veel vragen, en we gaan het meemaken. :7
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
pi_170013728
Dat 'dictatoriale' bewind doet haar werk uitstekend. En verder je blik is vertroebeld. Er is zit heel veel wit tussen democratie en dictatuur. China heeft haar eigen unieke regeringssysteem. Dat vergt kennis. Daar moet je in verdiepen. Je blik is vertroebeld vanwege de West-Europese bubbel.

quote:
Vergeleken bij andere wereldmachten geeft Europa weinig uit aan defensie



In de andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: Europa wil flink meer gaan investeren in defensie. Maar vergeleken bij andere wereldmachten geeft Europa relatief weinig uit. Brussel wil meer gaan investeren in de ontwikkeling van wapens. De Europese Commissie presenteerde woensdag het plan voor een Europees Defensiefonds waarin, als ermee wordt ingestemd, jaarlijks 500 miljoen euro wordt gestopt. Dat geld moet gebruikt worden voor onderzoek naar nieuwe militaire technologieën. En daar komt nog eens 5 miljard per jaar bovenop voor de productie van bijvoorbeeld drones. Door gezamenlijk te investeren in de ontwikkeling en productie van legermaterieel zou 25 tot 100 miljard per jaar kunnen worden bespaard.

Zo'n plan zou een tijdje terug waarschijnlijk bij voorbaat zijn afgeschoten door veel lidstaten, maar de tijden zijn veranderd. De terreur van IS, Poetin die aan de poort rammelt, de Brexit en de verkiezing van de NAVO-sceptische Donald Trump leiden tot een trendbreuk in Europa. Niet alleen de Europese Commissie gaat investeren, ook de lidstaten. Mede als gevolg van de crisis gaven zij tussen 2008 en 2015 zo'n 25 procent minder uit aan defensie: vorig jaar was dat gezamenlijk zo'n 200 miljard euro. Gemiddeld was dit 1,3 procent van de begroting (bbp). Dat zal de komende jaren waarschijnlijk meer worden. Zo krikte Polen vorig jaar al het defensiebudget op tot 2,2 procent van het bbp, het hoogste sinds 1996. Frankrijk en Duitsland hebben plannen om het budget zo'n 10 tot 15procent op te schalen. Hoe zit dat in de rest van de wereld?

Verenigde Staten
'Ik maak ons leger zo groot, krachtig en sterk dat niemand met ons zal rotzooien', zei Donald Trump in de campagne. Dat suggereert dat de komende president een einde wil maken aan de jarenlange bezuinigingen op het duurste leger van de wereld. De VS gaven in 2015 bijna 600 miljard dollar uit aan defensie, dat komt neer op 3,3 procent van het bbp. Op het hoogtepunt in 2011 was dit nog 711 miljard, 4,6 procent van het bbp. Todd Harrison, defensiebudgetanalist bij het Center for Strategic and International Studies (CCIS), schatte op grond van de toespraken van Trump tijdens zijn campagne dat hij in tien jaar liefst 800 tot 900 miljard dollar meer wil uitgeven dan zijn voorganger.

Maar goed, die uitspraken waren tijdens campagnetijd en Trump is moeilijk te peilen. In diezelfde campagne zei Trump dat Amerika zich minder met het buitenland moet bemoeien. Bovendien: waar komt het geld vandaan? Volgens defensiedeskundige Ko Colijn, verbonden aan onderzoeksinstituut Clingendael, is het afwachten met welke Trump we straks te maken krijgen. 'Er zijn er eigenlijk drie. Nummer één is de Trump die tijdens de campagne allerlei dwaze dingen riep. Nummer twee is de transitiefiguur die hij daarna werd. En nummer drie is straks de president.' Volgens Colijn wordt veel meer duidelijk als Trump een minister van Buitenlandse Zaken heeft gekozen.

China
China besteedt nog niet de helft van het Amerikaanse budget aan defensie, maar sinds 2008 zijn de investeringen wel tweeënhalf keer zo groot geworden. De cijfers zijn niet openbaar, dus het blijven schattingen, maar over 2015 zou ongeveer 215 miljard dollar uitgegeven zijn, 1,9 procent van het bbp. 'In werkelijkheid is het meer', zegt China-kenner Jonathan Holslag, 'want uitgaven aan onderzoek, pensioenen, buitenlandse operaties en binnenlandse veiligheid zitten daar niet in.'

China geeft ook nog eens 220 miljard dollar uit aan interne veiligheid. Daarmee worden paramilitaire eenheden als de gewapende politie betaald. 'De kloof met de VS blijft groot, maar China geeft nu meer aan defensie uit dan alle buurlanden samen', aldus Holslag.

Ondanks aangekondigde bezuinigingen zullen de uitgaven voor het leger blijven groeien, denkt Susanne Kamerling, die voor de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doet naar de rol van China in de internationale politiek. 'Die bezuinigingen hebben met de reorganisatie van het Volksbevrijdingsleger te maken en zijn vooral gericht op de modernisering van het leger waaraan al decennia wordt gewerkt. Dit resulteert waarschijnlijk in minder manschappen en meer geavanceerd materieel.'

Rusland
Poetin wil de Russische strijdkrachten moderniseren. In het Jeltsin-tijdperk, vanaf 1991, raakte het leger flink verwaarloosd. Poetin sprak in 2008 de ambitie uit om het leger in 2020 weer voor 70 procent aan de moderne eisen te laten voldoen. In vijf jaar tijd werd het defensiebudget verdubbeld naar 88 miljard dollar in 2013, maar vanwege tegenvallende gas- en olieprijzen en de daardoor kwakkelende economie en sancties gaat Rusland dat niet redden.

In 2015 daalde het Russische defensiebudget naar 66 miljard dollar, 5,4 procent van het bbp. Dat is het hoogst gemeten aandeel ooit, maar dat komt doordat de Russische economie flink is gekrompen. De steun voor het moderniseringsprogramma is dan ook flink onder druk komen te staan zegt defensiedeskundige Dick Zandee. 'De oud-minister van Financiën Aleksej Koedri heeft aangegeven dat het budget voor defensie met minstens 12 procent omlaag moet.'

Saoedi-Arabië
Tussen die grootmachten heeft Saoedi-Arabië zich genesteld. Dat land beschikt over het op twee na duurste leger. Vorig jaar gaf het 87 miljard uit, 13,7 procent van het BBP, op Oman na het hoogste percentage ter wereld. Het land ligt natuurlijk in een roerige regio, waarin het strijdt om de hegemonie met Iran. Daarnaast is het een bondgenoot, ook militair, van veel westerse landen. Bovendien is het verwikkeld in een oorlog in buurland Jemen.
http://www.volkskrant.nl/(...)34-840d-9814e54b4c53

quote:
Chinese megafusie in de maak op terreinen van olie, kunstmest en chemie

Twee grote Chinese concerns onderhandelen over een megafusie. Het gaat volgens de westerse persbureaus Reuters en Bloomberg om China National Chemical Corporation (ChemChina) en chemieconcern Sinochem.

Als de fusie door gaat, ontstaat een nieuwe industriële Chinese gigant op het gebied van chemie, kunstmest en olie(productie) met een gezamenlijke omzet van $ 100 mrd. Samen hebben ze circa 200.000 werknemers. Volgens Reuters is de megafusie voorgesteld door de Chinese overheid. Peking wil het aantal staatsbedrijven verminderen en stimuleert daarom consolidatie in veel sectoren. De Chinese autoriteiten willen meer nationale kampioenen creëren, grote concerns die op de wereldmarkt met alle grote spelers kunnen concurreren.

Reuters en Bloomberg baseren zich allebei op diverse bronnen, die benadrukken dat ze anoniem willen blijven omdat de Chinese overheid over de fusieplannen nog niets naar buiten heeft gebracht. Woordvoerders van ChemChina, Sinochem en Chinese overheidsorganisaties leveren geen commentaar of spreken tegen dat er een (mega)fusie op komst is.

Syngenta
In Europa is met name ChemChina de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest. ChemChina wil namelijk het Zwitserse Syngenta overnemen voor $43 mrd. Mocht de deal doorgaan dan is het de grootste overname van een buitenlands bedrijf ooit door een Chinees concern. De afronding van deze fusie staat nog steeds gepland voor het eind van het jaar. Hoe deze overname zich verhoudt tot een mogelijke krachtenbundeling tussen de twee genoemde grote Chinese bedrijven is niet meteen duidelijk.

Als de megafusie doorgaat zou de nieuwe combinatie meteen wereldmarktleider zijn op het gebied van industriële chemicaliën en groter zijn dan het Duitse Basf, het grootste chemieconcern ter wereld. Het zou ook de grootste samenvoeging ooit zijn van twee Chinese bedrijven.

Topmanagement
Het topmanagement van de twee Chinese concerns zou eerder deze week op een gezamenlijke bijeenkomst de fusieplannen hebben besproken. 'De regering heeft Sinochem het mandaat gegeven de leiding te nemen in de potentiële fusie met ChemChina', zo voert Reuters een anonieme bron op.

Van een andere bron verneemt Reuters dat Peking de samensmelting wenst, omdat een nog groter concern Syngenta gemakkelijker zou kunnen absorberen of integreren. De twee Chinese concerns vullen elkaar goed aan. De olie- en gasactiviteiten van Sinochem sluiten aan op de capaciteit van de negen raffinaderijen van ChemChina. Sinochems toegang tot de rubberhandel zou goed zijn voor de bandenfabrieken van ChemChina, terwijl Sinochems dominantie in de kunstmestmarkten goed zou passen bij de agro-chemische activiteiten van ChemChina.

Andere megafusies
De afgelopen tijd zijn al diverse megafusies in China aangekondigd. Zo bereikten twee grote Chinese staalproducenten bereikten eerder dit jaar overeenstemming over een fusie. Met de bundeling van de beursgenoteerde onderdelen van Baosteel Group en Wuhan Iron & Steel ontstaat in grootte de tweede staalmaker ter wereld na ArcelorMittal

Vorig jaar fuseerden ook de twee Chinese treinfabrikanten CSR en CNR. Hierdoor is een nieuwe gigant ontstaan met een marktwaarde van $26 mrd. De krachtenbundeling van de twee staatsbedrijven, die beide een jaarlijkse omzet van ongeveer $16 mrd hebben, moet leiden tot een sterkere concurrentiepositie op de internationale markt, waar ze het op moeten nemen tegen Canadese, Japanse en Europese treinbouwers. Ook de Chinese scheepsbouwgigant Cosco is het product van een megafusie.

Aankopen
Alleen al in de eerste helft van 2016 hebben Chinese bedrijven voor 108 miljard dollar buitenlandse high-tech-, nuts-, chemie-, verzekerings-, en hotelbedrijven opgekocht, naast voetbalclub Inter Milan en ruim honderd Franse wijn-chateaus. In heel 2015 was het 101 miljard.
https://fd.nl/ondernemen/(...)-kunstmest-en-chemie

quote:
Nederland twintig keer in ranglijst grootste bedrijven wereldwijd

AMSTERDAM - Nederlandse beursbedrijven blazen wereldwijd een aardig deuntje mee als het op grootte aankomt. In de lijst van zakenblad Forbes met de 2000 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld komen 25 bedrijven voor die hun notering in Amsterdam hebben. Dat blijkt uit de lijst die Forbes woensdag heeft gepubliceerd. Voor de ranglijst gebruikt het blad een mix van vier graadmeters: omzet, winst, activa en marktwaarde.

Beurswaarde stijgt 9%
Ter illustratie: tezamen maken de 2000 bedrijven $3000 miljard winst in een jaar en hebben een gezamenlijke marktwaarde van $48.000 miljard. Van de vier gemeten kenmerken is de beurswaarde afgelopen jaar het meest toegenomen, aldus Forbes. De marktwaarde lag vorig jaar 9% hoger dan een jaar eerder.

Nummer één op de lijst is de Industrial and Commercial Bank of China. De hele top vier bestaat trouwens uit Chinese banken. Daarna volgt Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. Op plek zes volgt de eerste Amerikaanse bank, namelijk JP Morgan Chase.

China en VS domineren
China en de VS domineren de top tien, met ieder vijf noteringen. Over de hele lijst genomen is het verschil nog wel veel groter: 579 noteringen voor de VS tegen 232 voor China. Maar de volksrepubliek stoomt op, en is voor het eerst Japan voorbij in het aantal bedrijven in de lijst.

Verder blijkt dat het vooral nog de traditionele sectoren zijn die het best vertegenwoordigd zijn. Financiële concerns staan het vaakst in de lijst: 434 in totaal. Daarna volgen olie- en gasbedrijven (136) en bouwondernemingen (121).

Shell op plek 13
Wat de 'Nederlandse' inbreng betreft valt Shell net buiten de boot, op een keurige dertiende stek. ING staat ook nog in de top 100, namelijk op plek 92. Unilever (nummer 113) en Aegon (230) zijn daarna het hoogst genoteerd. Nog nét in de lijst staat het van oorsprong Egyptische kunstmestbedrijf OCI, op plaats 1992.
http://www.telegraaf.nl/d(...)en_wereldwijd__.html

quote:
Wetenschapsbeleid werpt vruchten af: Chinese universiteiten in ranglijst

Naast Utrecht horen Groningen en Leiden bij beste honderd. Het Chinese wetenschapsbeleid werpt zijn vruchten af. Voor het eerst staan twee Chinese universiteiten in de Shanghai Ranking, een jaarlijkse academische wereldranglijst van beste universitaire instellingen.

De Tsinghua-Universiteit in Peking staat op plaats 58, de Universiteit van Peking op 71. De opmars van de Chinese wetenschap bleek enkele maanden geleden ook al uit een speciale editie van het vaktijdschrift Nature over 'Science in China'. De cijfers uit dit nummer spreken boekdelen: China telt meer onderzoekers dan de Verenigde Staten en investeert meer in onderzoek en innovatie dan de Europese Unie. Het was dus een kwestie van tijd voordat de investeringen in de Chinese wetenschap zichtbaar zouden worden in ranglijsten zoals de Shanghai Ranking. De ranking is geen geval van 'wij van wc-eend'; hoewel de lijst in Shanghai wordt opgesteld, gebeurt dit onafhankelijk van universiteiten en overheidsinstellingen. Bovendien ontbraken Chinese universiteiten tot nu toe in deze top-100.

'Deze notering verbaast me niet', zegt Fred de Boer (Wageningen Universiteit), die al enkele jaren samenwerkt met uiteenlopende Chinese universiteiten. 'China heeft flink geïnvesteerd in onderwijs en er wordt heel veel geld vrijgemaakt om succesvolle Chinese onderzoekers uit de Verenigde Staten en Europa terug naar China te halen.' Ook Ludo Waltman, onderzoeker aan het Centre for Science and Technology Studies van Leiden Universiteit is niet verrast door de opmars van Chinese universiteiten. 'Er komen steeds meer wetenschappelijke publicaties uit China en de kwaliteit, gebaseerd op het aantal citaties door collega's, wordt ook hoger.'

Mentaliteitswijziging
Is er dan een mentaliteitswijziging in China, een land dat toch niet bekend staat om zijn academische vrijheid? 'Chinese studenten zijn kritischer dan we denken', zegt Fred de Boer die diverse Chinese promotiestudenten heeft begeleid. Bovendien is het Chinese onderwijssysteem zeer competitief. Aan sommige universiteiten moeten masterstudenten eerst hun werk publiceren in een hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift met peer-review waarbij vakgenoten aan andere universiteiten van tevoren de publicaties keuren. Nederlanders gaan doorgaans pas in dergelijke bladen publiceren als ze gaan promoveren, dus na het behalen van hun masterdiploma.

Bij de Shanghai Ranking moeten wel kanttekeningen worden gemaakt. Ze probeert uiteenlopende universitaire activiteiten, zoals onderwijs en onderzoek, in één getal te vatten. Dat levert een wat rare waardering op, zegt Ludo Waltman.Bovendien heeft de omvang van de universiteit een sterke invloed op de uiteindelijke score: grotere instellingen scoren beter.

Toch is de positie van de twee Chinese universiteiten in de ranking een teken. Ludo Waltman: 'De opkomst van China in de wetenschap is overduidelijk. Ik verwacht dat het op termijn de Verenigde Staten voorbij zal steken als grootste producent van wetenschappelijke publicaties.'
http://www.volkskrant.nl/(...)-ranglijst~a4358014/

quote:
Chinese C919 bijna klaar voor eerste vlucht



De COMAC C919 heeft een belangrijk technisch assessment doorstaan en is nu dichter bij zijn eerste vlucht. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. Een commissie van 63 luchtvaartspecialisten uit China heeft geconcludeerd dat de C919 technisch klaar is voor zijn eerste vlucht. Maar er moeten eerst nog wel een aantal andere testen worden doorstaan.

Vertraging
De eerste vlucht van de C919 is minstens twee keer vertraagd sinds 2014 vanwege productieproblemen. Staatsmedia meldden vorige maand dat het vliegtuig in de eerste helft van dit jaar de lucht in zou kunnen gaan.

Concurrent
Het narrow-body vliegtuig is in staat tot 168 passagiers te vervoeren en zou moeten concurreren met de nieuwe generatie Boeing 737 en Airbus' geüpdatete A320. COMAC heeft eerder gezegd dat ze 570 orders heeft ontvangen voor de C919 van 23 klanten.
https://www.upinthesky.nl(...)-voor-eerste-vlucht/

quote:
Eerste vlucht Comac C919 eind april 2017



SHANGHAI - Het nieuwe Chinese Comac C919 verkeersvliegtuig zal volgens de fabrikant van de CFM LEAP-1C motoren zoals het zich nu laat aanzien naar alle waarschijnlijkheid eind april 2017 voor het eerst vliegen. De Chinese fabrikant introduceerde het nieuwe vliegtuig in 2008 en hoopte de eerste vlucht in 2016 te kunnen uitvoeren, maar dit lukte niet. Ook maart 2017 werd niet gehaald.

Eind december 2016 gaf Comac via Twitter al beelden vrij van taxiproeven op Shanghai Pudong Airport met het nieuwe door CFM Leap 1-C turbofans aangedreven C919 verkeersvliegtuig. Ook werd toen bekend dat de cockpit meer gelijkenis zou gaan vertonen met die van de Boeing 737 MAX 8 dan die van de Airbus A320neo. De C919 gaat plaats bieden aan 168 passagiers en krijgt een vliegbereik van 3.451 nm (5.555 km). Er zijn volgens Comac meer dan 570 C919's verkocht met China Eastern Airlines uit Shanghai als launch customer.
https://www.pilootenvlieg(...)mac-c919-aanstaande/

[ Bericht 48% gewijzigd door Dungan_Dungan op 05-04-2017 16:28:26 ]
pi_170013760
Ik heb ook nooit begrepen waarom überhaupt ooit is toegestaan dat China zo heeft mogen groeien.
  woensdag 5 april 2017 @ 09:47:12 #4
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170013810
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:41 schreef Dungan_Dungan het volgende:
Dat 'dictatoriale' bewind doet haar werk uitstekend. En verder je blik is vertroebeld. Er is zit heel veel wit tussen democratie en dictatuur. China heeft haar eigen unieke regeringssysteem. Dat vergt kennis. Daar moet je in verdiepen. Je blik is vertroebeld vanwege de West-Europese bubbel.
Uhuh. Maar dat is het hele onderwerp van dit topic niet. Het feit dat jou dit in de weg zit spreekt wel boekdelen natuurlijk.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
  woensdag 5 april 2017 @ 09:48:11 #5
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170013823
quote:
Gezellig, ook nog een berichtje over Europese defensie. Moeten we nu bang worden voor het machtige Chinese volksleger?
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
pi_170013825
quote:
10s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:47 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Uhuh. Maar dat is het hele onderwerp van dit topic niet. Het feit dat jou dit in de weg zit spreekt wel boekdelen natuurlijk.
Hoe kom je daarbij. Ik vind het juist interessant. Ik keur alleen die beperkte blik van je af. Je spreekt zonder enkele kennis over het land. West-Europese bubbel! Wie weet moet je in andere culturen verdiepen voordat je oordeelt.
pi_170013925
quote:
10s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:48 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Gezellig, ook nog een berichtje over Europese defensie. Moeten we nu bang worden voor het machtige Chinese volksleger?
Relax, gast. Ik ben niet de type van angst zaaien. Ik wil even op een rijtje zetten hoe het voor staat op allerlei vlakken en daar hoort ook bestedingen aan het leger bij. Daarom zul je mij ook nog een paar keer zien editen. Die foto is van het Amerikaanse leger dus als je op basis van dat artikel en die foto ergens angst voor moet hebben dan is het VS.
  woensdag 5 april 2017 @ 09:54:01 #8
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_170013929
China is hard op weg om de grootste buitenlandse investeerder in de VS te worden.
De VS zijn verreweg de grootste afzetmarkt voor Chinese producten.

Zelfs wanneer je kernwapens buiten beschouwing laat komt er geen gewapend conflict. Beide grootmachten winnen er uiteindelijk niks mee.

quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:44 schreef LelijKnap het volgende:
Ik heb ook nooit begrepen waarom überhaupt ooit is toegestaan dat China zo heeft mogen groeien.
Omdat het westen steeds meer spotgoedkope goederen nodig had en Chinezen veel harder werken dan Afrikanen.
pi_170013965
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:54 schreef Twiitch het volgende:
China is hard op weg om de grootste buitenlandse investeerder in de VS te worden.
De VS zijn verreweg de grootste afzetmarkt voor Chinese producten.

Zelfs wanneer je kernwapens buiten beschouwing laat komt er geen gewapend conflict. Beide grootmachten winnen er uiteindelijk niks mee.
Wellicht handig om eerst het stuk in de OP te lezen.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_170013981
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:54 schreef Twiitch het volgende:
China is hard op weg om de grootste buitenlandse investeerder in de VS te worden.
De VS zijn verreweg de grootste afzetmarkt voor Chinese producten.

Zelfs wanneer je kernwapens buiten beschouwing laat komt er geen gewapend conflict. Beide grootmachten winnen er uiteindelijk niks mee.

[..]

Omdat het westen steeds meer spotgoedkope goederen nodig had en Chinezen veel harder werken dan Afrikanen.
Bedrijven hadden dat 'nodig'.
pi_170014002
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:06 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Trump gaat door met z'n verkiezingsbelofte inzake China, het land dat de Amerikaanse industrie en alle betrokken arbeiders decennia lang heeft vernietigd (wat Obama en Clinton prima vonden). De anti-China coalitie krijgt dagelijks weer voldoende redenen om zich agressief tegen China op te stellen. En de oplossing om alles met een sisser te laten aflopen ligt nog geheel bij het dictatoriale bewind in Peking. Trump heeft Rusland nodig als bondgenoot tegen China, derhalve stelt hij zich minder hard op tegen de politiek van Poetin.

Zal het Chinese bewind nog voor een gewapend conflict vallen? Of zullen ze hun legitimiteit versterken met meer nationalisme? Wanneer zal de Trump een economische oorlog met China beginnen? Veel vragen, en we gaan het meemaken. :7
Ik lees vooral heel veel ''wat nou als?" in dit stuk. Ik snap waar het vandaan komt, maar het is wel erg vroeg om bang te zijn voor totale oorlogvoering. China en Rusland zijn wel de twee ''lastigste'' landen op dit moment, omdat ze vrij groot zijn, veel economische macht hebben en soms rare streken uithalen.
Hoeveel jonko's moeten we smoken, voordat we vrij zijn, van dit regime?
  woensdag 5 april 2017 @ 10:01:26 #12
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_170014034
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:58 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Bedrijven hadden dat 'nodig'.
Zonder die 'bedrijven' was jouw welvaart een stuk minder.
pi_170014042
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:01 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Zonder die 'bedrijven' was jouw welvaart er niet.
Pertinente onzin. Bedrijven zijn nodig, bedrijven die arbeid verplaatsen niet.
pi_170014062
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:02 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Pertinente onzin. Bedrijven zijn nodig, bedrijven die arbeid verplaatsen niet.
Je begrijpt dat de productie verplaatsen naar landen waar mensen voor een prikkie werken, wonderen doet voor jouw koopkracht?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 5 april 2017 @ 10:04:18 #15
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_170014064
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:02 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Pertinente onzin. Bedrijven zijn nodig, bedrijven die arbeid verplaatsen niet.
Pertinente onzin. In een vrije economie verschuift de balans uiteindelijk steeds meer richting een dienstensector, die zijn namelijk veel lucratiever dan de massaproductiesector.
pi_170014094
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:04 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Je begrijpt dat de productie verplaatsen naar landen waar mensen voor een prikkie werken, wonderen doet voor jouw koopkracht?
Tijdelijk, zoals je kan zien. China heeft mede daardoor een middeklasse van een paar 100 miljoen mensen kunnen ontwikkelen die nu de prijzen (van voornamelijk grondstoffen) omhoog drijven.
pi_170014104
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:04 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Pertinente onzin. In een vrije economie verschuift de balans uiteindelijk steeds meer richting een dienstensector, die zijn namelijk veel lucratiever dan de massaproductiesector.
Je lijkt te denken dat welvaart = veel goedkope (waarvan vele onzinnige) producten kunnen kopen. Hoe komt dat zo?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-04-2017 10:12:50 ]
pi_170014116
Je zou China militair natuurlijk kunnen aanpakken met de as VS-Rusland. Dat is drie maatjes te groot die combinatie en dan nog zal het een ramp worden die haar weerga niet kent. De Chinezen zullen vechten tot het einde. De vraag is of Rusland daartoe bereidt is nadat ze jarenlang aan de schandpaal zijn genageld door VS-EU met zware sancties. Hmm, dat lijkt mij niet.
  woensdag 5 april 2017 @ 10:12:49 #19
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_170014136
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:09 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Je lijkt te denken dat welvaart = veel goedkope (waarvan vele onzinnige) kunnen producten kopen. Hoe komt dat zo?
Wat is jouw definitie van welvaart dan mattie? Iedereen elke dag naar de plaatselijke fabriek/mijnen om 12 uur productie te draaien zodat ze weer genoeg geld hebben om die avond te eten?
pi_170014156
Het wordt tijd dat we Chinees in het vakkenpakket krijgen.
  woensdag 5 april 2017 @ 10:17:20 #21
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170014185
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:14 schreef Loekie1 het volgende:
Het wordt tijd dat we Chinees in het vakkenpakket krijgen.
Eens. China begrijpen is stap één om China te bestrijden.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
pi_170014199
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:17 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Eens. China begrijpen is stap één om China te bestrijden.
Waarom moeten we China bestrijden?
pi_170014202
quote:
10s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:12 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Wat is jouw definitie van welvaart dan mattie? Iedereen elke dag naar de plaatselijke fabriek/mijnen om 12 uur productie te draaien zodat ze weer genoeg geld hebben om die avond te eten?
Dat leg ik je wel uit zodra ik weer achter de pc zit.
  User die overal opduikt 2022 woensdag 5 april 2017 @ 10:21:47 #24
186611 Haags
pi_170014262
Christus te paard, kon dit ook in 3 zinnen?
Zonder wrijving geen glans
pi_170014283
We moeten juist optrekken met China!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')