abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 4 april 2017 @ 14:22:47 #1
37950 JAM
Sic transit gloria mundi.
pi_169994601
registreer om deze reclame te verbergen
Iemand die dit bordspel speelt (hoewel het ook veel online wordt gedaan)? Speel zelf via http://www.backstabbr.com/ en ben eigenlijk op zoek naar iemand die in een potje in kan vallen - speler is uitgevallen, vandaar.
Maar buiten dat om, iemand zin (zeven man in totaal dus) eens een potje te doen? Dat, of hier gewoon wat verder te keuvelen over dit geweldige spel? Laat maar horen. Later.
"The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base."
  dinsdag 4 april 2017 @ 17:33:07 #2
355592 Djurres
Knowledge, Fuck it.
pi_169999678
T ziet er wel grappig uit, kan je dr iets over uitleggen?
Tadumtiedum.
  maandag 17 april 2017 @ 12:20:03 #3
64670 Dagonet
Radicaal compromist
pi_170281950
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 april 2017 17:33 schreef Djurres het volgende:
T ziet er wel grappig uit, kan je dr iets over uitleggen?
Bij Diplomacy is het de bedoeling dat 1 speler een meerderheid van de productiecentra in handen heeft. Elke speler schrijft (of geeft op een andere manier door) de orders op en die worden tegelijk onthuld en uitgevoerd. Elk leger is even sterk, dus als je met 1 leger 1 ander leger aanvalt gebeurt er niets. Elk gebied kan maar 1 leger bevatten. Een order kan echter ook een ondersteuningsbevel zijn, waarbij je een leger opdraagt een andere aanval (niet noodzakelijkerwijs die van jezelf) te ondersteunen, of om een verdedigend leger te steunen.

De crux van het spel zit hem echter in de direct voorafgaande fase: onderhandeling. Elke speler heeft de mogelijkheid om met elke andere speler in het geheim te onderhandelen en bewegingen af te stemmen. Frankrijk en Engeland zullen bijvoorbeeld in de eerste fase van het spel een afspraak maken over het Kanaal, want een beweging met een vloot daarnaartoe is een bedreiging voor de ander. Ook is Belgi altijd een heftig punt tussen die twee en Duitsland. Turkije, Rusland en Oostenrijk-Hongarije zijn altijd druk in de weer rond de Zwarte Zee. Duitsland en Italie zijn de lastigste plekken om te beginnen.

Tijdens de onderhandelingen is alles toegestaan en geen enkele afspraak is bindend. Het komt er vaak op neer dat je precies weet wanneer je iemand het beste in de rug kan steken en hoe overtuigend je kan spelen dat het echt een vergissing was of dat je verraad het beste was voor jullie beiden op de lange termijn.

Er is geen randomness in het spel, alles is afhankelijk van de onderhandelingen.

Het is een heel intens spel, helemaal als je het op tafel speelt, duurt rustig een uurtje of 6 en moet je alleen spelen met mensen die het spel het spel kunnen laten. Het spel kan funest zijn voor vriendschappen en ik heb zelf meegemaakt dat bij een potje iemand moest huilen en een echtpaar dikke ruzie kreeg. Ook zijn er verhalen bekend van een Amerikaanse ambassadeur die het speelde met zn staf en financiering van projecten gebruikte als onderhandelingswapen.

Omdat het kang duurt en heel intens is wordt het vaak online gespeeld, zodat een spel weken kan duren, met een paar dagen per beurt.

Er zijn tegenwoordig wat minder intense varianten (bijvoorbeeld van Game of Thrones) op de markt, die ook wat sneller spelen.

Diplomacy, ruining friendships since 1957
Op woensdag 24 sept. 2008 schreef Danny het volgende:
Dagonet doet onaardig tegen iedereen. Je bent dus helemaal niet zo bijzonder als je denkt...
Mijn grootste bijdrage aan de FP.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')