Zo, ik heb een culinair weekendje gehad. En ik ben daardoor twee kilo zwaarder geworden.
Donderdag bij
Mooii gegeten via de Restaurantweek. Het was zeker niet slecht, maar ik had er meer van verwacht. Kreeg ergens niet helemaal het idee dat ze heel hard zaten te wachten op bezoekers van de Restaurantweek, maar dat deed me uiteindelijk niet zo veel; we waren er voor het eten. Vooral het hoofdgerecht viel tegen, eindcijfer zou ik nu een 7- geven (alles bij elkaar, incl. fooi, waren we ¤120 kwijt voor 2 personen).
Voor: kalfstartaar. Heel. Erg. Lekker. Mooi zacht. Heb niet onthouden wat er allemaal bij zat, maar was een toppertje.
Tussen: geroosterde paprika-tomatensoep met gamba's. Heerlijke roostersmaak, dikke prima.
Hoofd: black angus steak met sucade en bloemkoolcrumble. Viel erg tegen: steak was droog, te weinig saus om dat nog te compenseren. Sucade was wel erg lekker.
Na: bloedsinaasappelijs met nog wat dingen. Lekker fris, maar ijs was nog te koud en hard. Hoogtepuntje: basilicumcakeje. Die was heel erg lekker.
Zaterdag bij
Burger Folie in Leuven gegeten. Ik was terughoudend, omdat ik bang was dat deze te erg gehypped werd (werd werkelijk overal aangeraden) maar achteraf kon ik alleen maar concluderen dat dit de lekkerste burger was die ik ooit heb gehad: The Mediterranean met 100% Charolais rundsgehakt, gegrilde groenten, provolone kaas, pancetta, verse rode ui & rucola sla, basilicumsausje. Dikke 8,5 (inclusief drank en koffie/thee waren we ¤60 kwijt).
Die burgertent hadden we bewust gekozen, omdat ik vrijdag een wat duurder zaakje had uitgezocht in Leuven:
Zarza. Zwaar ondergekleed (jeans, casual overhempie, sneakers) kwamen we binnen, terwijl iedereen wel heel netjes gekleed was, maar daar zetten we ons vrij snel overheen: dat komt misschien ook omdat de wijn best aankwam die dag
Tentje was top, fijne inrichting en prima bediening. We kregen een uitstekend menu, met heel goed uitgekozen wijnen - helaas heb ik die als niet-kenner natuurlijk weer niet onthouden. Gelukkig gaf mijn vriendin steeds net voordat ik het mes in het eten zette aan dat ik een foto moest maken, dus die kan ik jullie nog net meegeven (wel iPhone met een vlek op de camera, maar doe het er maar mee). Eindcijfer is toch wel een 9, want het was een topavondje, waarbij vooral de samenstelling van de gerechtjes, inclusief wijn, een genot was (5-gangen, inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie/thee na voor 2 personen kostte met fooi ¤240 - al weet ik dat niet meer zeker omdat ik als jarige niet hoefde te betalen ).
Makreel, Griekse yoghurt, komkommer, ingemaakte citroen, pompelmoesHeel lekker. Vooral hoe alles elkaar aanvulde. Echt niet het lekkerste gerecht ooit, maar de verschillende teksturen en smaken waren subliem op elkaar afgestemd. De wijn erbij was ook fantastisch: lekker wat vettig, terwijl het gerecht zelf heel fris was.
Open ravioli, kreeft, pompoenIk vind kreeft een van de lekkerste dingen die je kunt eten. Deze was perfect bereid. De saus had nog iets krachtiger gemogen (klein detail; dan was het een 9 ipv 8,5 geweest bijvoorbeeld), maar de pompoenpitten erbij waren verrassend goed.
Kalfszwezerik, bietjes, sausje van oude portOeioeioei, wat was die zwezerik zalig! De smaak van de bietenpuree was enorm intens, de zoetzure biet was een welkome verfrissing. Enige minpuntje; had nog iets meer saus bij gemogen.
Natuurkalf, jonge Mechelse bloemkool, citroenboter, rozemarijn frietjes, pijnboompitJe ziet het al aan de cuison; die was helemaal goed. Heerlijk mals kalfje, waar de bloemkoel uitstekend mee samenging. Ook hier waren alle onderdelen weer heel goed op elkaar afgestemd, met vooral de crumble qua tekstuur als onmisbaar onderdeel.
Stouterik, chocolade, karamel, nougatijsHmmmmm! Ik ben een chocoladefreak. En ik ben normaal heel erg van de zoete nagerechten, maar deze was behoorlijk bitter. De wijn die erbij kwam was wat dat betreft het hoogtepunt en maakte het helemaal af, omdat die door de bitterheid van het gerecht ongelooflijk vol en subtiel zoet smaakte. Zeer, zeer prima, met name ook weer door de combinatie van alle elementen.
En gisteren op de eerste warme zondag van het jaar natuurlijk gebarbecued, wat waarschijnlijk de reden is van 1,5 van de 2 kilo's aan extra gewicht.