Hoeveel plaatsen met dezelfde naam zijn er dan wel nietquote:- Veel mensen kwamen er pas jaaaaaren later achter dat 'Ausfahrt' (in Duitsland) en 'Sortie' (in Frankrijk) géén plaatsnamen zijn, maar gewoon 'uitrit' betekent;
Nog steeds? Een korte samenvatting van die discussie zou meer op zn plaats zijn maar ik weet het verschil niet (en hoef het ook niet te weten).quote:Op dinsdag 21 maart 2017 08:43 schreef Stompzinnig het volgende:
In het vorige deel zijn we al ongeveer honderd posts lang bezig het verschil tussen een maillot en een legging te beschrijven.
Zo moet je ook niet met de scherpe kant van een mes naar beneden zaken van een snijplank de pan in vegen.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:34 schreef Boca_Raton het volgende:
Tot een jaar of 10 geleden dacht ik dat je niet met een scherp mes op een bord moest snijden omdat je het bord zou beschadigen. Inmiddels begrijp ik dat je dat niet moet doen om het mes niet bot te maken (of zo).
Ook niet van kunststof of hout?quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo moet je ook niet met de scherpe kant van een mes naar beneden zaken van een snijplank de pan in vegen.
Het gaat erom dat je de snede dan dwars (haaks) over het hout of kunstof trekt, niet bevorderlijk voor het recht blijven staan van de snede.quote:
Ik snap dat je niet kan frituren in olijfolie maar een eitje bakken vind ik het prima geschikt voor. Aangezien ik altijd bereid ben bij te leren.... Vertel eens verder.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het gaat erom dat je de snede dan dwars (haaks) over het hout of kunstof trekt, niet bevorderlijk voor het recht blijven staan van de snede.
Heel veel mensen, ook TV koks maken deze fout trouwens, net als olijfolie in de pan doen en deze heet laten worden.
quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:27 schreef nanuk het volgende:
[..]
Ik snap dat je niet kan frituren in olijfolie maar een eitje bakken vind ik het prima geschikt voor. Aangezien ik altijd bereid ben bij te leren.... Vertel eens verder.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfoliequote:Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, ontleden ze en vormen ze zelf radicalen. Die radicalen reageren direct tot onvolledige verbrandingsproducten zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. Olijfolie ontleedt wanneer deze langdurig tot een temperatuur van 150 °C-200 °C verhit wordt, temperaturen die worden bereikt bij wokken of braden als de olie te heet wordt en gaat walmen. Andere oliën, zoals pindaolie (arachide-olie), kunnen hoger verhit worden, maar bevat alleen mono-onverzadigde vetzuren.
quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfolie
quote:Bereiden
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar is niet aanbevolen omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting.
Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals PAK's, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.
De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Deze olijfolie kan beter tegen verhitting dan harde vetten.
Die zijn er dus juist niet.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:24 schreef Leonos het volgende:
[..]
Hoeveel plaatsen met dezelfde naam zijn er dan wel niet
Feit is dus dat er bij verhitting PAK's en vrije radicalen ontstaan. Kan je dus beter een andere olie gebruiken zoals arachide waarbij dat niet het geval is.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:40 schreef mschol het volgende:
[..]
[..]
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olijfolie.aspx#blok13
maar, zoals het voedingscentrum dus zegt, kan je met gewone olijfolie gewoon bakken en braden zonder problemen..quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Feit is dus dat er bij verhitting PAK's en vrije radicalen ontstaan. Kan je dus beter een andere olie gebruiken zoals arachide waarbij dat niet het geval is.
In het middelandse zee gebied wordt het bakken in olijfolie ook niet al eeuwen gedaan, daar grillen ze vlees en vis liever.
Met alle respect. Er staat langdurig verhitten. Een eitje bakken is niet bepaald langdurig, wokken ben ik ook altijd snel klaar bij. Braden kan iets langer duren maar dan is de temperatuur weer lager. Ik blijf dus lekker olijfolie gebruiken voor in de pan. Frituren (kroepoek) doe ik met zonnebloem en de wok e.d. inbranden met arachideolie. Die laatste is weer niet echt lekker in je eten.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Feit is dus dat er bij verhitting PAK's en vrije radicalen ontstaan. Kan je dus beter een andere olie gebruiken zoals arachide waarbij dat niet het geval is.
In het middelandse zee gebied wordt het bakken in olijfolie ook niet al eeuwen gedaan, daar grillen ze vlees en vis liever.
Koudgeperste olijfolie heeft een rookpunt tussen de 130 en 180 graden. Bij het rookpunt begint de olie af te breken, chemisch te veranderen.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 10:58 schreef mschol het volgende:
[..]
maar, zoals het voedingscentrum dus zegt, kan je met gewone olijfolie gewoon bakken en braden zonder problemen..
het grootste probleem zit hem in de (Extra) vierge variant die niet (echt) geschikt is voor bakken en braden en vooral frituren
daar moet je dan wel verschil tussen maken imho
Staan wel meer domme dingen in die er wel uit kunnen.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:24 schreef Leonos het volgende:
[..]
Hoeveel plaatsen met dezelfde naam zijn er dan wel niet
Niet alles gelezen.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 11:39 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
Staan wel meer domme dingen in die er wel uit kunnen.
Altijd gedacht dat het casuaal was ipv causaal.quote:Op woensdag 26 april 2017 21:32 schreef Plompzakker het volgende:
Ik zie een causaal verband met jouw terugkeer
quote:Op vrijdag 28 april 2017 22:08 schreef Joezi het volgende:
[..]
apart woord dus, wist ik niet
http://www.encyclo.nl/begrip/consummeren
quote:Op vrijdag 28 april 2017 22:10 schreef Postbus100 het volgende:
Dat een huwelijk niet geconsumeerd wordt, maar geconsummeerd:
[..]
Weer wat geleerdquote:Op vrijdag 28 april 2017 22:10 schreef Postbus100 het volgende:
Dat een huwelijk niet geconsumeerd wordt, maar geconsummeerd:
[..]
quote:Op vrijdag 28 april 2017 22:10 schreef Postbus100 het volgende:
Dat een huwelijk niet geconsumeerd wordt, maar geconsummeerd:
[..]
Ik vond het helemaal niet raar Consumeren/nuttigen/gebruiken/seks tot je nemen, in mijn ogen allemaal hetzelfdequote:Op vrijdag 28 april 2017 22:48 schreef Cat-astrophe het volgende:
[..]
Ik vond het ook altijd al een raar woord in die context.. consumeren.
Bedankt dat je mijn wereld weer kloppend hebt gemaakt
Ik wist anders niet dat het door de kwik kwam. Ik wist dan ook niet dat kwik gebruikt werd het werken met vilt.quote:Op dinsdag 21 maart 2017 23:11 schreef Ryan3 het volgende:
Waarom was de "mad hatter" (de gekke hoedenmaker) gek? Omdat ze bij het maken van vilt, dat bij die hoeden werd gebruikt, kwik gebruikten. En van de kwikdampen werden de hoedenmakers gek.
(Alice in Wonderland).
Grap?quote:Op zondag 30 april 2017 03:58 schreef dyonvbaal het volgende:
[..]
Ik wist anders niet dat het door de kwik kwam. Ik wist dan ook niet dat kwik gebruikt werd het werken met vilt.
neuh, gewoon nooit mee bezig gehouden.ik vind vilt nou niet zo interessant om er veel van te wetenquote:
Nee, ik ook niet, totdat ik een serie zag op Netflix over eigenaardige sterfgevallen. Toch grappig om te weten. Waren wel meer mad hatters in Victoriaans Engeland wrs en in USA.quote:Op zondag 30 april 2017 05:28 schreef dyonvbaal het volgende:
[..]
neuh, gewoon nooit mee bezig gehouden.ik vind vilt nou niet zo interessant om er veel van te weten
Geen Netflix, dus de serie niet gezien, dus ja dan kan ik het niet weten natuurlijkquote:Op zondag 30 april 2017 05:30 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nee, ik ook niet, totdat ik een serie zag op Netflix over eigenaardige sterfgevallen. Toch grappig om te weten. Waren wel meer mad hatters in Victoriaans Engeland wrs en in USA.
Ik zag het toevallig, vind het toch een aardig weetje.quote:Op zondag 30 april 2017 05:35 schreef dyonvbaal het volgende:
[..]
Geen Netflix, dus de serie niet gezien, dus ja dan kan ik het niet weten natuurlijk
Correct, maar Lewis Carrol baseerde het karakter op een zeer excentrieke meubelhandelaar kwam ik net achter toen ik nakeek waarvoor kwik gebruikt werd bij het maken van hoeden (kwiknitraat werd gebruikt als een soepelmaker voor vilt van de haren van kleine dieren als konijnen, vilt werd geperst om vormen en dan gekookt en weer geperst, bij het koken viel het kwiknitraat uiteen en kwam er kwikdamp vrij die ingeademd werd)quote:Op dinsdag 21 maart 2017 23:11 schreef Ryan3 het volgende:
Waarom was de "mad hatter" (de gekke hoedenmaker) gek? Omdat ze bij het maken van vilt, dat bij die hoeden werd gebruikt, kwik gebruikten. En van de kwikdampen werden de hoedenmakers gek.
(Alice in Wonderland).
Kwikvergiftiging was ook een veelvoorkomende aandoening in de VS tijdens de zogenaamde 'Gold Rush' in het westen van het land. Destijds gebruikten ze kwik om het goud tijdens het wassen van grond te onttrekken en samen te klonteren. Daarom dat je van goudkoorts ook daadwerkelijk ziek kon wordenquote:Op zondag 30 april 2017 05:30 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nee, ik ook niet, totdat ik een serie zag op Netflix over eigenaardige sterfgevallen. Toch grappig om te weten. Waren wel meer mad hatters in Victoriaans Engeland wrs en in USA.
quote:Op maandag 1 mei 2017 13:46 schreef giepen het volgende:
Het verjaardagsliedje in het chinees dat je vroeger zong (hanky panky shanghai)... is helemaal geen chinees maar gewoon verzonnen tekst.
Niet zo lang geleden kwam ik hier pas achter
quote:Op donderdag 4 mei 2017 12:03 schreef Eix het volgende:
Als je de letter y spelt dan zeg je wel eens 'i-grec', nooit echt erover nagedacht waar dat grec voor stond. Het zal wel, die letter heet gewoon zo. Pas nu valt het kwartje. Griekse ij: grec!
quote:Op donderdag 4 mei 2017 12:03 schreef Eix het volgende:
Als je de letter y spelt dan zeg je wel eens 'i-grec', nooit echt erover nagedacht waar dat grec voor stond. Het zal wel, die letter heet gewoon zo. Pas nu valt het kwartje. Griekse ij: grec!
Hoe ben je erachter gekomen dat dat niet zo is?quote:Op maandag 1 mei 2017 15:02 schreef slacKard.x het volgende:
Vroeger als kleine jongen dacht ik, dat als je de glazen bol van een plasma bal zou verwijderen en dan aan zou zetten, de hele wereld onder stroom zou komen te staan.
Hoe heet die serie?quote:Op zondag 30 april 2017 05:39 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik zag het toevallig, vind het toch een aardig weetje.
"1.000 ways to die" seizoen 3 aflevering 14.quote:
Zo hebben we vroeger ooit iemand eens wijs gemaakt dat we op vakantie waren in de plaats Rastplatz (gemeente Bitte Sauberhalten)quote:Op dinsdag 21 maart 2017 09:24 schreef Leonos het volgende:
[..]
Hoeveel plaatsen met dezelfde naam zijn er dan wel niet
Die hond geloofd dat wel ja.quote:Op donderdag 4 mei 2017 14:47 schreef Pudd1ngbuks het volgende:
[..]
Zo hebben we vroeger ooit iemand eens wijs gemaakt dat we op vakantie waren in de plaats Rastplatz (gemeente Bitte Sauberhalten)
[ afbeelding ]
En de gewone i wordt ook wel Latijnse-i genoemd.quote:Op donderdag 4 mei 2017 12:03 schreef Eix het volgende:
Als je de letter y spelt dan zeg je wel eens 'i-grec', nooit echt erover nagedacht waar dat grec voor stond. Het zal wel, die letter heet gewoon zo. Pas nu valt het kwartje. Griekse ij: grec!
Dat is vlakbij Mulldeponiequote:Op donderdag 4 mei 2017 14:47 schreef Pudd1ngbuks het volgende:
[..]
Zo hebben we vroeger ooit iemand eens wijs gemaakt dat we op vakantie waren in de plaats Rastplatz (gemeente Bitte Sauberhalten)
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |