Was google kapot of zo?
Je hebt grofweg de volgende rijsmiddelen:
- Gist: dit is een levende schimmelsoort, dat koolzuur produceert (en dus luchtbelletjes waardoor je deeg rijst). Je kunt het vers halen bij de bakker of turkse winkel, en gedroogd in de supermarkt. De gedroogde moet je even aanmaken met wat water en b.v. wat suiker zodat hij weer tot leven komt (letterlijk, want het lééft).
Gebruik: Brooddeeg en oliebollen, voornamelijk. En ook wel in sommige (ouderwetsere) soorten gebak. En het wordt ook gebruikt om alcohol te brouwen, als je gist in appelsap doet krijg je b.v. al een soort cider. Maar voor alcohol brouwen heb je ook speciale soorten gist die beter tegen alcohol kunnen, zodat je meer alcohol krijgt, of een typische smaak.
- bakpoeder: combinatie van soda en een zuur en nog andere middelen, chemisch dus. in elke supermarkt te koop. Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van meel + bakpoeder. Dit raad ik echter af, liever gewoon normale bloem en dan een beetje bakpoeder zelf erbij doen.
Gebruik: eigenlijk de meeste soorten gebak, koekjes, soda bread, alles wat luchtig moet.
- baksoda: pure natriumbicarbonaat als ik het goed heb. Dit is enkel een basisch chemisch middel, en het laat je gebak alleen rijzen als er ook zure ingredienten in het recept zitten (zoals karnemelk bijvoorbeeld). Te koop in de toko.
Soda om dingen mee schoon te maken is volgens mij hetzelfde spul, maar is niet zuiver genoeg om te gebruiken in eten. Net als schoonmaakazijn versus azijn.
Gebruik: bij diverse, voornamelijk Amerikaanse recepten, voornamelijk die waar ook een zuur in het recept zit want anders doet het niet.
- cream of tartar / wijnsteenzuur: ook een soort rijsmiddel/hulpmiddel wat in sommige specifieke recepten gebruikt wordt, ook met b.v. ei erin. Niet gebruiken als het niet specifiek vermeld staat. Te koop in b.v. health food winkels.
Zo, hoef je niet meer te googlen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)