abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_169648902


[ Bericht 100% gewijzigd door Bluesdude op 20-03-2017 12:13:42 ]
pi_169648950
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 12:08 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vind zijn analyses best zinnig en ik verwacht van Baudet menig goede inhoudelijke bijdrage aan het debat.
Zijn filosofisch fundament is : Nederlanders zitten vol zelfhaat en willen zichzelf afschaffen.
Defaitistisch en verzuurd? Of hypernationalistisch ?
8)7 8)7 8)7 8)7 8)7
pi_169648989
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 12:00 schreef JimmyDean het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Welk land is dit?
Ja er lopen een paar honderd Turken met hun vlag te zwaaien op een populatie van 17 miljoen.
De Nederlandse cultuur is dood man :').
pi_169649115
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 12:00 schreef JimmyDean het volgende:

Welk land is dit?
Het bloeiende Nederland waar jij zit dom te leuteren dat Nederlandse cultuur dood is.
Enfin.... zulk een traditie is ook oerhollands..
pi_169649139
quote:
1s.gif Op maandag 20 maart 2017 12:15 schreef NewHorizon het volgende:

[..]

Ja er lopen een paar honderd Turken met hun vlag te zwaaien op een populatie van 17 miljoen.
De Nederlandse cultuur is dood man :').
Wie had eigenlijk bedacht dat Turks-nationalistische moskeeen, Turks-nationalistische organisaties en een Turks-nationalistische dubbele nationaliteitenpolitiek in het belang van het gehele Nederlandse volk zijn?
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_169649275
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 23:58 schreef Tanatos het volgende:

[..]

Ik deel je mening gedeeltelijk over het verleden. (Vergeet de uitdrukking "Liever Turks dan paaps" niet.)
Een samenhorigheidsgevoel (/sociale cohesie) voor de toekomst kan echter niet meer gebaseerd worden op die joods-christelijke cultuur, het humanisme is daarvoor een veel beter werktuig.
Juist dat humanisme zouden we volgens mij langs de meetlat van die joods-christelijke wortels moeten leggen om te kijken waar die joods-christelijke wortels een ethiek (/humanisme) die een mondiaal werkbaar alternatief kan bieden in de weg staan.
Religies hebben eeuwenlang nut gehad om een bepaalde sociale cohesie binnen een grotere (dan de nationale/regionale) groep te creëren maar zijn daarin nu juist een beperking (/gevaar) geworden.
En met de voortdenderende techniek wordt het vraagstuk steeds urgenter.
(En als we dan verschillende AI's met een verschillende ethiek creëren en als daarna de singulariteit optreedt dan zou dat zomaar kunnen resulteren in een aarde waar verschillende computersystemen elkaar eeuwenlang bestrijden over een ethisch meningsverschil gebaseerd op achterhaalde monoculturele ethieken (?hoe vervoeg ik dat woord?) van een allang uitgemoorde mensheid over dystopie gesproken....)

En over hulp verlenen; "vluchtelingen" moeten worden opgevangen in de regio.
Maar dan moet je van tevoren/op tijd geld regelen en een organisatie opzetten en niet klagen dat de "vluchtelingen" komen als we dat niet doen.
Als we daar de helft aan besteden van wat we nu aan de opvang van "vluchtelingen" hier doen dan zouden we voor de helft van het geld veel meer mensen kunnen helpen en de ontwrichting van onze maatschappij voorkomen.
Oh maar hierin ben ik het met je eens hoor. Ik volg Thierry in deze dan ook absoluut niet, al snap ik wel waar vanuit hij redeneert. 'Hoe nu verder' is een lastige vraag als we de mens, en wat hij is, daarin niet centraal stellen. Volgens mij zijn we nog helemaal niet toe aan het realiseren van een globaal 'werkbaar alternatief', en is het gevaarlijk om ons daar zonder meer voor open te stellen (het oude volledig achter te laten) zolang er nog miljarden gebonden zijn aan een cohesieglijmiddel als de islam of een nationalistische of etnische collectie-identiteit. Het humanisme als overgangsmiddel is misschien hét idee, maar ook die heeft zijn dogmatische -bijna religieuze- valkuilen. Misschien moeten we wachten op een globaal paradigmaverschuiving gecreëerd door iets wat buiten onze wil omgaat; inderdaad een AI. Had nooit bedacht dat verschillende AI verschillende zullen kunnen ontwikkelen. Zou de een dan ook slimmer dan de ander kunnen zijn? Als gevolg van wat ontstaan de verschillende opvattingen? Hoe dan ook, tot dan misschien nationaal/continentaal ('wij zijn de verlichten Europeanen') collectivisme? Dat is in elk geval waar ik hoopte; een op meer 'natuurlijke' wijze (cultureel en ethisch) tot elkaar gekomen Europa. En vervolgens een projectie daarvan op de rest van de wereld. Van binnenuit naar buiten, i.p.v. de buitenwereld geplaatst in Europa.

Wat betreft vluchtelingen; het is nogal flauw om te stellen dat 'we dat dan maar hadden moeten doen'. Er zijn genoeg stemmen vanuit de bevolking geweest om dat te doen. Het zou immers de meest humanistische benaderwijze geweest zijn. Nu besteden ze in Duitsland 70/100 miljard aan het integreren van een (relatief, hè) handjevol migranten, terwijl er nog (honderd)tientallen miljoenen lijden die voor veel minder geholpen hadden kunnen worden. Die pretentie van behulpzaamheid in het centrum van de nieuwe wereld is zo doorzichtig als wat. Je zegt wat ik ook al jaren roep; erg frustrerend dat er desondanks nog zoveel mensen zijn die mee gaan in het 'ik ben lief dus ik nodig mensen uit, ongeacht de gevolgen'-verhaaltje. Je komt tot enge theorieën zodra je je begint af te vragen wáárom het dan wél gedaan wordt.
Leven is het verliezen van illusies. - LK | In Antwerpen in de categorie 0-9 jaar is 75% van allochtone origine.
pi_169649437
quote:
15s.gif Op maandag 20 maart 2017 07:12 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Wat een blatante nonsens is dit dude, wat voor drugs gebruik jij?

Gaat absoluut geen blaaskaakje zeggen welke vorm van filosofische outlook ik moet hebben op de wereld hoor. Noch gaat datzelfde blaaskaakje mij vertellen hoe ik naar de geschiedenis moet kijken. Kun je er dr. in zijn, de discussie gaat gewoon door, geschiedenis, filosofie is geen natuurwetenschap. En als je dat soort dingen niet begrijpt, tja, dan ben je niet veel verder geëvolueerd dan die zelfde islam waar je het altijd over hebt.

Het gaat ook niet tussen christendom of islam, het gaat over verlichting (en de epistomologie die daarbij hoort) versus religies als christendom en islam.

Overigens is allemaal een beetje neocon - Carl Schmitt-achtig allemaal hè, mensen willen opzadelen met het christendom net nu we qua meerderheid religie van ons afgeworpen hebben. Zo'n blaag van 34 jaar die alles beter weet dan alle andere mensen.
Haha, rustig maar: je had de bespotting van Thierry er best kunnen uithalen als je niet zo volliep van weerzin jegens het blaaskaakje. Zoals ik hierboven ook al zei, ik deel zijn mening hierin niet, maar ik begrijp vanuit welke gedachten hij ertoe gekomen was, en die gedachten annuleert de ironie die jij dacht te kunnen duiden. That's all. Ook ik heb liever een verlicht fransoos, dan een christenkoning. En als je naar Thierry zijn levensstijl en filosofische overtuigingen kijkt, dan herken je de eerste ook veel meer dan de tweede. Hij is net zoals zoveel verlichtings-nationalisten wanhopig zoekende naar een antwoord; een wapen om ons, of abstracter; de verlichtingsidealen, te beschermen. Is het tegenstrijdig om dan juist het christendom aan te grijpen? Ja en nee.

[ Bericht 9% gewijzigd door LelijKnap op 20-03-2017 12:37:13 ]
Leven is het verliezen van illusies. - LK | In Antwerpen in de categorie 0-9 jaar is 75% van allochtone origine.
pi_169649524
quote:
7s.gif Op maandag 20 maart 2017 08:25 schreef remlof het volgende:
"De homeopathische verdunning van het Nederlandse volk" waar ie het over had.
Een zo`n uitspraak en hij is gelijk van de rassenleer bij jou ?

Extreemlinks is wel snel tevreden hé ?
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 08:26 schreef Klopkoek het volgende:
De meesten zijn het er wel over eens dat DENK een abject clubje is. Bovendien is het groeipotentieel daarvan niet zo groot. Ze zullen de andere partijen ook niet zo snel beinvloeden.

Thierry Baudet is gewoon echt een ander verhaal. Ook omdat er de verdenking bestaat van dubbele agenda's en geheime agenda's.
:D I see what you did there _O-
Je gaat er vanuit dat DENK niet groter gaat worden.
Maar Baudet verdenk je van dubbele en geheime agenda`s

Als je nu een partij moet verdenken van dubbele en geheime agenda`s dan is dit juist DENK :{w
quote:
7s.gif Op maandag 20 maart 2017 08:44 schreef 99.999 het volgende:
Gezien zijn eerdere uitspraken en keuzes voor vrienden past mijn idee inderdaad beter.
Als je dat uitgangspunt aanhoudt dan is GroenLinks helemaal een staatsgevaarlijk clubje.
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:41 schreef Klopkoek het volgende:
Een ander belangrijk verschil is dat DENK nog enigszins voor verbindende en emancipatoire pretenties staat (zoals Kuyper en de Katholieken vroeger).
DENK verbindend _O-
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:48 schreef Klopkoek het volgende:
“Laat ik het zo zeggen”, zei Kuzu, “oprukkend xenofobisch nationalisme en racisme in Nederland is een probleem. Maar natuurlijk is het niet zo dat alle Nederlanders fascisten zijn.”

Wat is daar mis mee? DENK kraamt een hoop onzin uit maar deze verklaring is pure waarheid.
Nee, dat is het niet.
quote:
1s.gif Op maandag 20 maart 2017 10:02 schreef Spanky78 het volgende:
Grappig is, dat afhankelijk van je definitie GroenLinks ook populisme bedrijft. Met die rallies, persoonsverheerlijking en vooral een 'gevoel' en wat minder uitvoerbaar 'plan'.
Met rallies/bijeenkomsten in een bierhal nog wel.
Waar hebben we dat eerder gezien :{w
quote:
7s.gif Op maandag 20 maart 2017 10:55 schreef 99.999 het volgende:
Je zit hier dus enkel dom te trollen in een serieus subforum.
Zei de grootste trol van Fok _O-
pi_169649826
quote:
Waarom twee opinies meeposten met een link naar het filmpje? Mensen kunnen het best hun eigen mening vormen zonder gestuurd te worden.
  maandag 20 maart 2017 @ 13:12:49 #210
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_169650300
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 12:49 schreef sol1taire het volgende:

[..]

Waarom twee opinies meeposten met een link naar het filmpje? Mensen kunnen het best hun eigen mening vormen zonder gestuurd te worden.
Omdat daar nog wat nuttige context over die hele Julien Blanc in staat.

"Zo raadt Blanc mannen aan om vrouwen bij de keel te grijpen, om het hoofd van een vrouw richting zijn kruis te trekken en om haar te isoleren van haar familie en vrienden.
Volgens Baudet voldoet Blanc aan een belangrijke behoefte van door de vrouwenemancipatie onzeker geworden jonge mannen. Die mannen zijn volgens hem onzeker omdat jonge vrouwen gemeen zijn in de liefde."

De hele vermeende feminisering van de maatschappij (lees: voortschrijdende beschaving ipv machismo) is trouwens een typisch rechts conservatief thema.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_169650381
quote:
1s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:12 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Omdat daar nog wat nuttige context over die hele Julien Blanc in staat.

"Zo raadt Blanc mannen aan om vrouwen bij de keel te grijpen, om het hoofd van een vrouw richting zijn kruis te trekken en om haar te isoleren van haar familie en vrienden.
Volgens Baudet voldoet Blanc aan een belangrijke behoefte van door de vrouwenemancipatie onzeker geworden jonge mannen. Die mannen zijn volgens hem onzeker omdat jonge vrouwen gemeen zijn in de liefde."

De hele vermeende feminisering van de maatschappij (lees: voortschrijdende beschaving ipv machismo) is trouwens een typisch rechts conservatief thema.
Goede selectieve post. Zal ik ook doen uit het Volkskrant artikel:

Thierry Baudet heeft gelijk
pi_169650530
quote:
1s.gif Op zondag 19 maart 2017 11:48 schreef Nattekat het volgende:

[..]

2012 is het meest verschrikkelijke jaar om dit soort conclusies te trekken. Dat waren verkiezingen waarbij onstrategisch stemmen een onbetrouwbare uitslag hebben opgeleverd.
De discussie begon omdat jij niet snapte waarom mensen zeggen dat Nederland verrechtst. Dan is het logisch om 2012 erbij te pakken. Maar zoals je hebt kunnen lezen was de verrechtsing zichtbaar zowel wanneer 2017 met 2012 werd vergeleken, als wanneer 2017 met 2010 werd vergeleken. :)
quote:
Daarbij vind ik het knap hoe jij het zo weet te draaien dat je voor het verschil van 2010 naar 2017 een andere conclusie weet te trekken.
Nu geef je me teveel eer. :P Het is een kwestie van naar de volledige uitslag kijken, en de relatieve verschillen tussen links en rechts in zetelaantal te tellen. Dan kun je niet anders dan concluderen dat Nederland is verrechtst. (Nogmaals, of dat erg is, is een andere discussie.)
quote:
Groen Links is de meest linkse partij die er is en die partij is groter dan ooit. Mag ik dan zeggen dat er sprake is van verlinksing?
Je mag het zeggen, maar het slaat nergens op, omdat je maar op één partij focust.
Een hypothetisch, extreem, voorbeeld om dat punt te verduidelijken.

Stel de zetelverdeling was als volgt:
2012
GroenLinks: 4
PvdA: 146

2017
GroenLinks: 14
VVD: 136

De zetels van GroenLinks zijn zoals er ook daadwerkelijk gestemd is, de rest is fictief. Dan is GroenLinks inderdaad groter geworden, en zelfs de grootste linkse partij. Maar dan is er toch echt sprake van een verrechtsing (en niet zo'n beetje ook), omdat in plaats van dat links 150 zetels haalt, ze er nog maar 14 halen en rechts de overige 136 zetels bezit.
  maandag 20 maart 2017 @ 13:22:42 #213
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_169650536
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:16 schreef sol1taire het volgende:

[..]

Goede selectieve post. Zal ik ook doen uit het Volkskrant artikel:

Thierry Baudet heeft gelijk
Leg uit, wat is er selectief aan?
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_169650776
quote:
1s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:22 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Leg uit, wat is er selectief aan?
Jij pakt alleen een stuk tekst wat negatief is over Baudet, je kan net zo makkelijk een positief stuk tekst uit die twee opinies vissen.

Overigens is grappig dat Baudet compleet neutraal is in het hele verhaal. Hij legt feitelijk alleen maar uit.
  maandag 20 maart 2017 @ 13:48:05 #215
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_169651093
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:33 schreef sol1taire het volgende:

[..]

Jij pakt alleen een stuk tekst wat negatief is over Baudet, je kan net zo makkelijk een positief stuk tekst uit die twee opinies vissen.

Overigens is grappig dat Baudet compleet neutraal is in het hele verhaal. Hij legt feitelijk alleen maar uit.
Baudet is geenszins neutraal over Julien Blanc, en zijn uitwerpselen. Hij verdedigt en vergoelijkt hem te vuur en te zwaard.

In zekere zin is hij dus een rechts Gutmensch. Dat wat hij 'links' verwijt (goedpraten, pappen en nathouden) doet hijzelf ook.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_169651198
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 11:13 schreef sol1taire het volgende:

[..]

Hij heeft het over de NL waarden en dweept niet met Blanc, maar legt met goede argumenten uit waarom zoveel jonge mannen behoefte hebben aan types als Blanc.
Ik draai dus niets 180 graden en dweep ook niet met Baudet.
Lees jij eigenlijk wel wat er allemaal staat in deze reeks? Het ging in de voorafgaande discussie vrij duidelijk om het christendom:

quote:
Okee, wat ook grappig is, was dat Thierry er laatst voor pleitte om kinderen verplicht het christendom bij te brengen op alle scholen. Want ja, Thierry zelf is namelijk een zogenaamde 'cultuur-christen' en dat zou, in weerwil van het feit dat de meerderheid van de bevolking inmiddels geen religie meer aanhangt, iedereen dus moeten zijn. Want het christendom vertegenwoordigt de goede normen en waarden, zeg maar.
Dat staat dus vrij haaks op het wereldbeeld dat de Blancjes van deze wereld propageren. Verder lijk je ook niet echt te snappen dat het feit dat jij je goed kan vinden in de opvattingen van Thierry niet betekent dat hij niet met dat soort types dweept.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_169651350
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:52 schreef Monolith het volgende:

[..]

Lees jij eigenlijk wel wat er allemaal staat in deze reeks? Het ging in de voorafgaande discussie vrij duidelijk om het christendom:

[..]

Dat staat dus vrij haaks op het wereldbeeld dat de Blancjes van deze wereld propageren. Verder lijk je ook niet echt te snappen dat het feit dat jij je goed kan vinden in de opvattingen van Thierry niet betekent dat hij niet met dat soort types dweept.
Ik zie hier alleen maar van horen zeggen. Als Baudet daadwerkelijk het Christendom wil propageren dan ben ik het daar zeker niet mee eens. Ik zie graag een link naar een filmpje waarin hij dit daadwerkelijk zegt.

Verder gebruik jij m.i. het woord dwepen volgens je eigen definitie. Hij is zeker niet kritiekloos t.o.v. Blanc, dus van dwepen is geen sprake.
pi_169651419
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:48 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Baudet is geenszins neutraal over Julien Blanc, en zijn uitwerpselen. Hij verdedigt en vergoelijkt hem te vuur en te zwaard.

Toch wel. Hij legt de behoefte uit en ziet de voordelen van de 'seminars' over versieren. Hier is je Volkskrant artikel het ook mee eens overigens.
  maandag 20 maart 2017 @ 14:27:53 #219
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_169652126
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 14:00 schreef sol1taire het volgende:

[..]

Toch wel. Hij legt de behoefte uit en ziet de voordelen van de 'seminars' over versieren. Hier is je Volkskrant artikel het ook mee eens overigens.
De opinieredactie van de Volkskrant werd geleid door Chris Rutenfrans en Martin Sommer. Die zitten inderdaad in datzelfde 'Cliteur hoekje'.

Hoeven we niet ingewikkeld over te doen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_169652315
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 13:52 schreef Monolith het volgende:

[..]

Lees jij eigenlijk wel wat er allemaal staat in deze reeks? Het ging in de voorafgaande discussie vrij duidelijk om het christendom:

[..]

Dat staat dus vrij haaks op het wereldbeeld dat de Blancjes van deze wereld propageren. Verder lijk je ook niet echt te snappen dat het feit dat jij je goed kan vinden in de opvattingen van Thierry niet betekent dat hij niet met dat soort types dweept.
Diegene die jij daar quote post complete onzin. Graag een link of bron waar Thierry dit gezegd zou hebben.
¿
pi_169652364
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 14:27 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De opinieredactie van de Volkskrant werd geleid door Chris Rutenfrans en Martin Sommer. Die zitten inderdaad in datzelfde 'Cliteur hoekje'.

Hoeven we niet ingewikkeld over te doen.
Ik doe nergens ingewikkeld over. Jij postte dat opiniestukje.

[ Bericht 0% gewijzigd door sol1taire op 20-03-2017 14:46:26 ]
pi_169661534
quote:
1s.gif Op maandag 20 maart 2017 14:36 schreef Sjemmert het volgende:

[..]

Diegene die jij daar quote post complete onzin. Graag een link of bron waar Thierry dit gezegd zou hebben.
Deze link ?

http://www.dagelijksestan(...)lijke-waarden-nodig/
pi_169661782
quote:
Ik snap zijn punt, maar ben het in dezen niet met hem eens. Van mij mag het bijzonder onderwijs afgeschaft worden.
pi_169663541
Baudet zegt:
"dat fundamentele probleem,dat fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen wat wij hebben in onze cultuur, zelfhaat alshetware, die we proberen te ontstijgen door alles in bureaucratische procedures te vangen, door de Nederlandse bevolking homeopatisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, doordat er nooit meer een Nederlander kan ontstaan, zodat wie wij zijn niet meer gestalte kan krijgen en door onze zelfbeschikking, ons democratisch parlement volledig afhankelijk te maken van allerlei abstracte overlegorganen in de VN, in de EU en overal, dat heeft allemaal één oorzaak, en die oorzaak is onze cultuur van zelfhaat."

Hoezo zelfhaat? Lees hieronder:

Nederland staat op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld
http://nos.nl/artikel/216(...)nden-ter-wereld.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Bluesdude op 20-03-2017 21:24:41 ]
pi_169665128
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 21:09 schreef Bluesdude het volgende:
Baudet zegt:
"dat fundamentele probleem,dat fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen wat wij hebben in onze cultuur, zelfhaat alshetware, die we proberen te ontstijgen door alles in bureaucratische procedures te vangen, door de Nederlandse bevolking homeopatisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, doordat er nooit meer een Nederlander kan ontstaan, zodat wie wij zijn niet meer gestalte kan krijgen en door onze zelfbeschikking, ons democratisch parlement volledig afhankelijk te maken van allerlei abstracte overlegorganen in de VN, in de EU en overal, dat heeft allemaal één oorzaak, en die oorzaak is onze cultuur van zelfhaat."

Hoezo zelfhaat? Lees hieronder:

Nederland staat op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld
http://nos.nl/artikel/216(...)nden-ter-wereld.html
Er is wel een soort van zieligheidsindustrie/zelfhaat te bespeuren hoor. De reden dat wij zoveel geld aan Afrika geven is omdat we ons 'schuldig' voelen over wat daar gebeurd. Hetzelfde met de Syrische vluchtelingen. Er begint ook echt een groep mensen te komen die bijvoorbeeld gehoor wil geven aan herstelbetalingen voor slaven of zwarte piet wil afschaffen om een paar zeurpieten tegemoet te komen.

Er is gek genoeg in Europa een behoorlijke cultuur van zelfhaat.

KoosVogels: "Ik ben om. Trump is geweldig" - 14 oktober 2017

“There are only two places where socialism will ever work—in Heaven where it is not needed, and in Hell where it is already in practice." - Winston Churchill
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')