FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #26: Met de lucht van zelfgebakken brood
douche-eendjemaandag 13 maart 2017 @ 19:33
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en laat je niet verleiden met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het in het begin niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Zulke bloem is vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Op basis van ervaring zijn in ieder geval de biologische tarwebloem van Koopmans en biologische tarwebloem van AH eigen merk aan te raden.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY (instant dry yeast) aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken (ahum!) staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen. Weersta de verleiding om alsmaar bloem of meel toe te voegen tijdens het kneden, anders eindig je met een brood dat zo dicht is als een blok beton.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
Bakkerspercentages
Het is normaal om broodrecepten op te schrijven in zowel gewichten als in bakkerspercentage. Bakkerspercentages is het weergeven van het aandeel van elk ingredient als percentage (qua gewicht!) van de totale hoeveelheid bloem/meel. Hierdoor kun je recepten heel makkelijk vergelijken en een recept schalen naar een gewenst deeggewicht.
Bijvoorbeeld, een simpel witbrood.
100% tarwebloem
68% water
2% zout
0,5% gist
totaal: 170,5% van de totale hoeveelheid bloem
Stel dat we nu een brood van 1 kg willen? We rekenen uit hoeveel 1% is; 1000/170,5 = 5,86 gram/%.
Dat betekent dus 586 gram bloem, 399 gram water, 11,72 gram zout, en iets minder dan 3 gram gist (=1tsp).

zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.

een preferment kan je heel makkelijk zelf maken
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.

Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brooddeeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgd dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbakwedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Bruin brood, met een poolish, 50% volkoren meel, 50% bloem
Spreadsheet

100% volkorenbrood:

https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

Zuurdesem, ananassapmethode
Seedculture
Dag 1: 120 gram roggemeel + 170 gram ongezoet ananassap. Goed mengen tot een wat stevig deegje. Afdekken met plastic folie en 24 uur op kamertemperatuur laten staan.
Dag 2: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram ongezoet ananassap. Goed mengen met het deegje van dag 1. Afdekken en 24 uur laten staan.
Dag 3: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water (kamertemperatuur). Gooi de helft van wat je al hebt weg en voeg aan de overgebleven helft de tarwebloem en water toe. Afdekken en weer 24 uur laten staan.
Dag 4: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water. De desem van dag 3 zal nu minstens verdubbeld zijn, meer is nog beter. Als dat niet het geval is laat het dan nog 12 - 24 uur langer staan. Is het wel gerezen en vol leven, herhaal dan dag 3: gooi de helft weg en meng de overgebleven helft met de tarwebloem en water. Afdekken en laten staan tot het is verdubbeld in volume. Dit duurt 4 - 12 uur.
Nu is de seedculture klaar om er een barm/motherstarter van te maken.

Barm/Motherstarter
454 gram ongebleekte tarwebloem
454 gram (bron)water, op kamertemperatuur
200 gram seedculture

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:

xc12bt.jpg

Lot_1
IMG_20160306_141729194.jpg

computergirl
32BEDC62-D84A-425B-BDA7-8888BE65B64C_zpsoufe0kcp.jpg

monkNL
12494690_10209006229263095_4249962322251011700_n.jpg?oh=45d95bfbc42a1ae81d9bd258bdb58d50&oe=5785A6AA

Zo-is-dat
kcyz34.jpg
10mvfad.jpg

Mocht je foto er niet in staan, sorry
douche-eendjemaandag 13 maart 2017 @ 19:33
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
HaverMoutKoekjemaandag 13 maart 2017 @ 19:38
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
Helsinkimaandag 13 maart 2017 @ 20:54
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:38 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

Hier weinig aan het bakken want koolhydraatarm dieet. De hel.
HaverMoutKoekjemaandag 13 maart 2017 @ 21:17
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 20:54 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

ding is ook teringzwaar. ik heb hem geloof ik uit Deense webshop van dit bedrijf
Trustenmaandag 13 maart 2017 @ 22:03
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:33 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.html
Martijn1Pwoensdag 15 maart 2017 @ 17:00
68% water dit keer. Telkens een procentje omhoog :)!

lqrykurmcd9yl.jpg
Martijn1Pwoensdag 15 maart 2017 @ 17:00
quote:
quote:
Mooie steen. Goede dikte
douche-eendjemaandag 20 maart 2017 @ 09:25
IMG_20170320_092228_411.jpg

En nu heb ik honger.
Cobra4maandag 20 maart 2017 @ 09:52
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

En nu heb ik honger.
Hmmm, ziet er heerlijk uit.
Bleiemaandag 20 maart 2017 @ 16:09
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
HaverMoutKoekjemaandag 20 maart 2017 @ 16:34
Levine geeft er workshops in, misschien heeft ze tips op de site?
Martijn1Pmaandag 20 maart 2017 @ 19:10
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 16:09 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
Persoonlijk nooit gebakken. Kwam deze link wel zojuist tegen in mijn tijdlijn. Misschien heb je er wat aan: http://www.seriouseats.co(...)e-bagels-recipe.html
cvgdinsdag 21 maart 2017 @ 11:08
[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

https://pizzasteel.nl/pages/shop

Hier niet
HaverMoutKoekjezondag 26 maart 2017 @ 10:41
823113A6-B363-463D-90F1-6CD0ED493A1D_zpsw6vlkte0.jpg
De zuurdesem variant van overnight rolls
http://breadandcompanatic(...)oof-sourdough-rolls/

[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-03-2017 10:53:35 ]
Trustenwoensdag 29 maart 2017 @ 07:16
Goeie deal als je het geld ervoor hebt
http://www.ibood.com/home(...)xer-keukenrobot.html
Zo-is-datvrijdag 31 maart 2017 @ 18:07
23shn3p.jpg

2mrsg9f.jpg

Eindelijk weer eens een broodje gebakken O+
HaverMoutKoekjevrijdag 31 maart 2017 @ 18:42
Begon me al beetje eenzaam te voelen hier :+
HaverMoutKoekjezaterdag 1 april 2017 @ 19:08
6E4543E3-748A-48CA-BBE5-941A7E1E46CC_zpsvhwnfx1o.jpg
qltelwoensdag 5 april 2017 @ 07:45
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

ug4hzdR.jpg

Vloerkrentenbollen
3S27EBJ.jpg

krentenbollen met perzik en spijs
Gv5il58.jpg

zachte kadetten
nIhSb7o.jpg

Meer krentenbollen
TL2lqGB.jpg

broodjes en worstenbroodjes
FbuCl7s.jpg

Andere broodjes
srPVqj5.jpg

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

0RoVHsP.jpg

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Postbus100woensdag 5 april 2017 @ 14:42
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
qltelwoensdag 5 april 2017 @ 15:42
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 14:42 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Dit was niet voor het brood, maar voor het proberen. Er is ook best wel wat de vuilnisbak in gegaan.. :)

Maar de vriezer zat aardig vol na deze dag. We zijn vanaf een uur of 11 tot +/- 9 uur 's avonds bezig geweest met kneden, stoken en bakken.
Die broodjes met perzik waren inderdaad heerlijk. Recept is simpel, krentenbollen met vruchtenbroodpoeder, duw daar in het midden een bolletje spijs in en daarna een halve perzik uit blik. Resultaat is heerlijk.
Elvizondag 7 mei 2017 @ 10:36
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
HaverMoutKoekjezondag 7 mei 2017 @ 10:39
quote:
5s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:36 schreef Elvi het volgende:
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
Bleiezondag 7 mei 2017 @ 10:49
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.

Ik heb trouwens net een focaccia uit de oven gehaald voor bij het avondeten.
2zeywys.jpg
HaverMoutKoekjezondag 7 mei 2017 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.

zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.
Elvizondag 7 mei 2017 @ 11:04
quote:
1s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak :')
HaverMoutKoekjezondag 7 mei 2017 @ 11:08
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:04 schreef Elvi het volgende:

[..]

Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak :')
amerikaanse patentbloem is online te koop bij De Zuidmolen, maar vraag me af of dat de moeite waard is. Je kan met huismerk bloem van supermarkt ook brood bakken.
Ik zie in recept ook geen bijzondere dingen muv de kleur. Als je gewone bloem gebruikt moet je wel hoeveelheid vocht aanpassen volgens mij

Oh ook hier te koop
https://www.broodbakshop.(...)ij-trouwens-ook.html *O*

[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2017 11:26:33 ]
Bleiezondag 7 mei 2017 @ 11:17
quote:
1s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.
Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.

Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?
HaverMoutKoekjezondag 7 mei 2017 @ 11:24
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:17 schreef Bleie het volgende:

[..]

Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.

Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?
bij AH heb je alleen patentbloem van huismerk, officieel is dat idd niet voor brood. Las net ergens dat je eiwitpercentage van 12% moet hebben, ik haal dat alleen bij de Manitoba die ik in de kast heb staan volgens mij :D
Joosie200dinsdag 9 mei 2017 @ 15:30
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.
Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepen :P
Zo-is-datdinsdag 9 mei 2017 @ 18:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 15:30 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepen :P
Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dus ;)
Joosie200dinsdag 9 mei 2017 @ 18:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 18:13 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dus ;)
Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen :P Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood. :+
Zo-is-datdinsdag 9 mei 2017 @ 18:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 18:15 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen :P Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood. :+
Ik ben ook benieuwd! Leuk als je dat laat weten!

Ik ben m'n echte desem ( ;) ) aan t reanimeren al een week, had hm helemaal verwaarloosd :@ nu ruikt ie al weer goed zuur en bubbelt aardig maar mag nog wel wat meer gaan groeien dus ik ga nog even door :Y)
Rorsachzaterdag 20 mei 2017 @ 16:23
dDExGL1.jpg

Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul Hollywood
HaverMoutKoekjezaterdag 20 mei 2017 @ 17:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 mei 2017 16:23 schreef Rorsach het volgende:
[ afbeelding ]

Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul Hollywood
:Y) ^O^
HaverMoutKoekjedonderdag 25 mei 2017 @ 08:38
Weer tijd voor No knead breakfast rolls
78D6F76C-4DCE-4049-8FAD-9BFE0A086020_zps3gwaderc.jpg
Bleiedonderdag 25 mei 2017 @ 11:14
Lekker HMK!

Ik heb zachte bruine bollen gebakken met tarwebloem, vokorenbloem en speltmeel.

2ln8nyv.jpg

En mijn desem weer eens uit de koelkast gehaald. Kijken of ik er morgen mee kan bakken.
Helsinkizaterdag 3 juni 2017 @ 11:26
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen :@ ?

klooster_brood_11.JPG
HaverMoutKoekjezaterdag 3 juni 2017 @ 11:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 juni 2017 11:26 schreef Helsinki het volgende:
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen :@ ?

[ afbeelding ]
nooit van gehoord maar vooral veel zaden en pitten zo te zien
https://bakboerderij.com/kloosterbrood-2000-gram.html
Daar heeft Levine ook vast recepten van
Bleiezondag 4 juni 2017 @ 12:12
Ik kan ook niets beters vinden, maar Levine heeft inderdaad heel goede recepten voor broden met zaden en pitten. Ik heb er net een uit de oven gehaald. :+
qltelzondag 4 juni 2017 @ 17:59
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig.. :+

Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?

Edit: oeps, ik haal het Estse woord door Google Translate en dan komt er zuurdesem uit. Is ook wel een soort van logisch.
HaverMoutKoekjezondag 4 juni 2017 @ 18:01
quote:
0s.gif Op zondag 4 juni 2017 17:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig.. :+

Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?
zuurdesem zegt google, in gebakken brood zit geen levend gist meer dus ik denk dat die methode meest op snelle zuurdesem lijkt
qltelzondag 4 juni 2017 @ 18:03
quote:
1s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

zuurdesem zegt google
Daar kwam ik dus ook net achter, zie de edit..

Goed, poging 3 om een zuurdesem te produceren dan maar.. Hopelijk lukt het dan wel goed.

[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.
qltelzondag 4 juni 2017 @ 18:09
Wel een leuk boek trouwens, staan erg aparte broden in, zoals bijvoorbeeld brood gemaakt met alleen maar zaden en brood met bakpoeder i.p.v. gist of zuurdesem.
HaverMoutKoekjezondag 4 juni 2017 @ 18:15
quote:
0s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:03 schreef qltel het volgende:

[..]

[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.
eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen
qltelzondag 4 juni 2017 @ 18:31
quote:
1s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:15 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen
Hmm, dus dat zou ik dan ook met Duits zuurdesembrood kunnen proberen. Het is de gok waard.

Bedankt voor het meedenken!
HaverMoutKoekjezaterdag 10 juni 2017 @ 16:48
Het werd weer eens tijd voor simpel volkorenbrood.
59378805-82AD-4662-93FC-DACB94CF8B96_zpsp4ajezgl.jpg
Koninginwoensdag 14 juni 2017 @ 11:39
Hulp nodig!

Mijn zoon mag een tijdje geen gist meer eten.
Nu heeft onze bakker lekker zuurdesembrood, maar er zitten nogal wat pitjes in wat hij minder lekker vindt. Nu dacht ik zelf zuurdesembrood te maken/proberen.
Op internet kom ik verschillende soorten dingen tegen (qua tijd en ingredienten), zodat ik eigenlijk niet meer precies weet welke het beste werkt.

Wat is volgens jullie de beste manier om zuurdesem te maken?
HaverMoutKoekjewoensdag 14 juni 2017 @ 11:40
Zuurdesem is ook gist!
Koninginwoensdag 14 juni 2017 @ 12:01
quote:
1s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:40 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zuurdesem is ook gist!
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
HaverMoutKoekjewoensdag 14 juni 2017 @ 12:13
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:01 schreef Koningin het volgende:

[..]

Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld.
Zelf zuurdesem starter duurt wel even, zie hier voor voorbeeld
https://uitdekeukenvanard(...)e-zuurdesem.html?m=1
Zuurdesem broden zijn wel makkelijker verteerbaar, maar dat komt door langere fermentatie en niet door gistsoort
HaverMoutKoekjevrijdag 16 juni 2017 @ 18:20
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
683033C0-403A-4DED-A936-FFE95252D646_zps3dc0rsgh.jpg
qltelvrijdag 16 juni 2017 @ 18:42
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
[ link | afbeelding ]
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

Ik heb vandaag Pfalzkorn gebakken. Mijn versie van Waldkorn. Daar is geen recept van en dus zelf geëxperimenteerd met de ingrediëntendeclaratie op een verpakking.. :P (nog geen foto)
HaverMoutKoekjevrijdag 16 juni 2017 @ 18:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/
goed_volkvrijdag 21 juli 2017 @ 19:32
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
qltelvrijdag 21 juli 2017 @ 19:49
quote:
9s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:32 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
goed_volkvrijdag 21 juli 2017 @ 19:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:49 schreef qltel het volgende:

[..]

Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
Dat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt!
Bleievrijdag 21 juli 2017 @ 22:06
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
goed_volkzaterdag 22 juli 2017 @ 12:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 22:06 schreef Bleie het volgende:
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
HaverMoutKoekjezaterdag 22 juli 2017 @ 15:24
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
HaverMoutKoekjezaterdag 22 juli 2017 @ 16:02
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

125j2mh.jpg
Bleiezaterdag 22 juli 2017 @ 17:21
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 12:57 schreef goed_volk het volgende:

[..]

Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Of beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken.

Op zoek naar zuurdesemrecepten kwam ik op mijn pinterest opeens weer het recept voor Norwich Sourdough tegen, was hier een tijd terug nogal een hit, volgens mij. Heb het toen ook weleens gemaakt. Was altijd erg lekker, en niet zo ingewikkeld, dus staat nu in de autolyse, en dan de tweede rijs vannacht in de koelkast. (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/)
Bleiezaterdag 22 juli 2017 @ 17:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 16:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

[ afbeelding ]
Mooi!
TjjWesterzaterdag 22 juli 2017 @ 19:38
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft.

Daarnaast heb je de oven waarschijnlijk meteen naar de juiste temperatuur gestookt, dat is een no-go.
Pigerzaterdag 22 juli 2017 @ 19:40
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
TjjWesterzaterdag 22 juli 2017 @ 20:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Zuidmolen.
Bleiezaterdag 22 juli 2017 @ 20:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van.
HaverMoutKoekjezaterdag 22 juli 2017 @ 20:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom.
Ik heb geen last van beestjes maar aangebroken zakken zitten in plastic hema box
Bleiezondag 23 juli 2017 @ 15:17
Norwich is klaar (en eentje is al zo goed als op).

rckd2s.jpg

2nklv7r.jpg
HaverMoutKoekjezondag 23 juli 2017 @ 15:20
Ziet er prima uit!
Bij mij gaat het altijd mis met rijzen in de koelkast, gist/desem lijkt niet meer te ontwaken
goed_volkdinsdag 1 augustus 2017 @ 20:00
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 15:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
HaverMoutKoekjedinsdag 1 augustus 2017 @ 20:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

[..]

Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
goed_volkdinsdag 1 augustus 2017 @ 22:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
Nee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekker :')
Bleiedinsdag 1 augustus 2017 @ 22:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

Ik heb deze machine. Erg tevreden over.
coucouwoensdag 2 augustus 2017 @ 08:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 22:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb deze machine. Erg tevreden over.
Ik heb deze machine ook, en ben er ook erg tevreden over! Kneden van deeg voor brood en bijvoorbeeld pizza gaat prima.
qltelwoensdag 23 augustus 2017 @ 13:59
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?
Oceanonixzaterdag 16 september 2017 @ 11:28
quote:
0s.gif Op woensdag 23 augustus 2017 13:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?
Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
Rorsachzaterdag 16 september 2017 @ 19:53
qoRIDHZ.jpg

Lekkere biscuits met gravy (naar recept van de bbq pitboys). Geen idee waar ik het biscuitrecept vandaan heb, maar ze waren heerlijk.
qltelzaterdag 16 september 2017 @ 19:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2017 11:28 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
Bedankt! Het doet het inderdaad wel in brood. Ik heb er al 3 gebakken met aardig resultaat. Ik moet het echte desembakken nog in de vingers krijgen, maar de eerste resultaten zijn best aardig.

Desem staat nu inderdaad al een paar dagen in de koelkast.
cafcazaterdag 16 september 2017 @ 20:20
Ben na jaren met gist bakken vanaf ook maar eens aan een desem begonnen. Ben benieuwd!
Oceanonixzondag 17 september 2017 @ 12:05
Van het weekend weer begonnen met bakken. Dat lag een beetje stil door te veel werk in de moestuin. Het posten hier lag stil omdat ik geen foto's kon uploaden. Nieuwe poging alleen de making of dit keer.
Twee walnotenbroden naar Oostenrijks recept en een zoet brood ook Oostenrijks.
Verder een poging gewaagd om borodinskybrood te maken maar dat is faliekant mislukt.

KRzJJM6.jpg
Tele6zondag 17 september 2017 @ 16:28
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken :(
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen :@
Oceanonixzondag 17 september 2017 @ 16:59
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken :(
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen :@
Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.

Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken. :D *O*
qltelzondag 17 september 2017 @ 16:59
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg.
He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!
bloempje-moizondag 17 september 2017 @ 17:42
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
kaslx.jpg
HaverMoutKoekjezondag 17 september 2017 @ 17:43
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima.
eens :Y
Ik heb pita's uit laatste boek van Levine keertje gemaakt
HaverMoutKoekjezondag 17 september 2017 @ 17:44
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 17:42 schreef bloempje-moi het volgende:
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
[ afbeelding ]
wat hoog :D
bloempje-moizondag 17 september 2017 @ 17:46
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 17:44 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat hoog :D
De cakevormpjes waren wat aan de kleine kant. :-D Maar nu kan er extra veel pindakaas op. O~)
HaverMoutKoekjezondag 17 september 2017 @ 17:48
Aha, ik heb broodvormen maar ik krijg noit zo'n mooie kop erop ;)
Tele6zondag 17 september 2017 @ 18:27
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.

Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken. :D *O*
Het topic heet "brood bakken in de oven" dus ik dacht dat er een oven nodig was :P

Jammer dat je er niet meer aan toegekomen bent, valt altijd tegen hoe lang het weekend duurt, hè.

Bedankt voor het welkom!

Over 2,5 maand heb ik weer beschikking over een oven, dus ik ga tot die tijd naarstig op zoek naar andere dingen die in de pan gebakken kunnen worden. Wellicht poffert (rozijnenkoek) en sowieso zelf wraps maken. Maar het zal dus nog even duren tot ik echt aan de slag kan helaas!

De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
Tele6zondag 17 september 2017 @ 18:29
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef qltel het volgende:

[..]

He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!
Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt. :)
qltelzondag 17 september 2017 @ 19:42
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:

[..]
De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
Niets weggooien. Doe ze in de vriezer en ontdooi ze voor gebruik. Ik wist niet of dat ging en heb het dus maar eens geprobeerd en dat werkt prima.
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:29 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt. :)
We gebruiken ze vrijwel nooit, maar veel dingen die ik bak, bak ik, om te proberen hoe dat nou gaat en of het moeilijk is. Zo heb ik laatst ook eierkoeken en Zeeuwse bolussen gemaakt om te proberen hoe dat moet (is beiden erg makkelijk trouwens).
HaverMoutKoekjezondag 17 september 2017 @ 19:47
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:

[..]

De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
miss_dynastiezondag 17 september 2017 @ 20:09
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.
Tele6maandag 18 september 2017 @ 07:53
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vinden :)
qltelmaandag 18 september 2017 @ 08:01
quote:
1s.gif Op maandag 18 september 2017 07:53 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vinden :)
Hier in Duitsland kun je beiden kopen. Maar ik gebruik altijd verse. Ik heb wel een potje met instant staan voor noodgevallen, maar komt vrijwel niet voor.
HaverMoutKoekjemaandag 18 september 2017 @ 08:27
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 20:09 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.
we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?
miss_dynastiemaandag 18 september 2017 @ 09:06
quote:
1s.gif Op maandag 18 september 2017 08:27 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?
Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!
HaverMoutKoekjemaandag 18 september 2017 @ 09:11
Ja in A'dam hebben we naast AH op elke straathoek ook genoeg Turkse supermarkten, maar nooit gelet op verse gist. Ik ga eens kijken :)
Koninginmaandag 18 september 2017 @ 11:55
Deze link in de OP doet het niet meer:


De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
cafcamaandag 18 september 2017 @ 18:44
20170918_181017_zpsbybuimg6.jpg
Mijn desem op dag 3. Al flink aan het groeien! O+
HaverMoutKoekjemaandag 18 september 2017 @ 18:47
Ga zo doorrrrrrrrrrr
cafcazaterdag 23 september 2017 @ 15:12
Mijn eerste desembroodjes!
20170923_150311_zpswyiul5qi.jpg
:)
Cobra4zaterdag 23 september 2017 @ 15:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
:)
Dat ziet er goed uit!
qltelzaterdag 23 september 2017 @ 16:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
:)
Wow, dat ziet er beter uit dan mijn eerste desembroden. Zijn goed gerezen zo te zien.
cafcazaterdag 23 september 2017 @ 16:53
20170923_164100_zpsm8ka1acz.jpg
Smaakt ook heerlijk!

Dat ik dit nooit eerder heb gedaan....
HaverMoutKoekjezaterdag 23 september 2017 @ 17:17
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 09:06 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!
was vandaag even naar Amstelveen gefietst en onderweg bij Jumbo binnen gelopen, het was even zoeken maar ze liggen bij gekoeld afbakbrood. Heb wel al zoekende het hele assortiment van Jumbo bekeken. :P
Oceanonixmaandag 25 september 2017 @ 21:06
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.

797nUU6.jpg

PX5ZUzY.jpg
Tele6maandag 25 september 2017 @ 21:24
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Leuk om eens te proberen ja!

Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille :9
Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online :)
Oceanonixmaandag 25 september 2017 @ 21:54
quote:
1s.gif Op maandag 25 september 2017 21:24 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Leuk om eens te proberen ja!

Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille :9
Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online :)
ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen. :9~
cafcadinsdag 26 september 2017 @ 07:07
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
Tele6dinsdag 26 september 2017 @ 08:31
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:54 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen. :9~
Alsjeblieft :)
Pirozhki
Wat we vaak doen is op de bovenkant nog wat maanzaad of andere kleine pitjes strooien, dat ziet er leuk uit :)
Hupjedonderdag 5 oktober 2017 @ 22:19
Ik heb vandaag het beginners recept uit de OP gemaakt. Wel het kneden overgelaten aan de broodbakmachine. En ik kwam tot de conclusie dat ik nieuwe gist moet kopen, dit pak is waarschijnlijk al te lang open.

Jaren terug heb ik een poos brood gebakken voor de leuk. Toen een BBM gekocht en daar mee gebakken. Daarna door tijdgebrek maar sporadisch een brood gebakken, maar ik heb er weer zin in!
Oceanonixzaterdag 14 oktober 2017 @ 11:02
Van de week weer eens croissantdeeg gemaakt en gisteren croissants gebakken. Daarnaast heb ik ook een keer krentenbollen gemaakt. Voor beide heb ik het recept van weekendbakery gebruikt. En is het gelukt! *O*

ACQSjo3l.jpg

AyBiJOGl.jpg
minilotzaterdag 14 oktober 2017 @ 12:43
Wow, wat een mooie textuur! Complimenten! _O_
Bleiezaterdag 14 oktober 2017 @ 18:01
Prachtig inderdaad.

Ik ga eindelijk ook weer eens brood bakken. Frans landbrood van Levine. Poolish staat sinds vanochtend, straks kneden en rijzen. Dan tweede rijs in de koelkast en morgen bakken.
HaverMoutKoekjezaterdag 28 oktober 2017 @ 18:19
Koste moeite om dit topic terug te vinden

2aihf75.jpg
Zuurdesem met zaadjes
Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk :)
Zo-is-datzaterdag 28 oktober 2017 @ 18:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 18:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Koste moeite om dit topic terug te vinden

[ afbeelding ]
Zuurdesem met zaadjes
Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk :)
Prachtig! O+
Bleiezaterdag 28 oktober 2017 @ 19:28
Mooi!

Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe.
HaverMoutKoekjezaterdag 28 oktober 2017 @ 19:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 19:28 schreef Bleie het volgende:
Mooi!

Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe.
ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.
Wat was er speciaal aan de broodjes?
Bleiezondag 29 oktober 2017 @ 07:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 19:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.
Wat was er speciaal aan de broodjes?
Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.
HaverMoutKoekjezondag 29 oktober 2017 @ 07:56
quote:
0s.gif Op zondag 29 oktober 2017 07:54 schreef Bleie het volgende:

[..]

Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.
haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan
Bleiezondag 29 oktober 2017 @ 08:12
quote:
10s.gif Op zondag 29 oktober 2017 07:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan
Goed om te weten, want ik zou niet weten waar ik eenkorn moet kopen. Ik zat wel te denken, zou ik van dit deeg ook een busbrood kunnen bakken?
HaverMoutKoekjezondag 29 oktober 2017 @ 08:30
Zou niet weten waarom niet eigenlijk, deeghoeveelheid is dacht ik wel iets hoger dan haar gewoonlijke hoeveelheid voor 1 brood. Rijst ook goed door de honing volgens mij, dus dat wordt groot brood :D
Bleiezondag 29 oktober 2017 @ 10:54
Dat ga ik eens proberen dan.
HaverMoutKoekjezaterdag 4 november 2017 @ 19:04
Uit Levine2, met havervlokken sesam en lijnzaad
jq0osh.jpg
Bleiezaterdag 4 november 2017 @ 19:13
Ziet er goed uit!
Phone8zaterdag 4 november 2017 @ 20:04
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes?
Oceanonixzaterdag 4 november 2017 @ 22:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 november 2017 20:04 schreef Phone8 het volgende:
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes?
Ik heb ze nog nooit gemaakt maar ik zou een poging wagen met een recept van Levine: https://uitdekeukenvanard(...)mburgerbroodjes.html
HaverMoutKoekjevrijdag 17 november 2017 @ 20:52
Volkorenbrood met sesam uit Levine1
10xwxv9.jpg
Las alleen te laat dat je geen aziatische sesamolie moest gebruiken
AnneXzaterdag 18 november 2017 @ 00:36
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 11:55 schreef Koningin het volgende:
Deze link in de OP doet het niet meer:


De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Ontdekte ik ook en kreeg deze link van RobinOok http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
douche-eendjezondag 3 december 2017 @ 15:27
Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten.
N4jXVh1.jpg
HaverMoutKoekjezondag 3 december 2017 @ 16:24
quote:
1s.gif Op zondag 3 december 2017 15:27 schreef douche-eendje het volgende:

Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten.
[ afbeelding ]
geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!
douche-eendjezondag 3 december 2017 @ 16:56
quote:
1s.gif Op zondag 3 december 2017 16:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!
Hij smaakt ook goed. Het is fijne afwisseling na de wekelijkse no-knead broden, en leuk om weer met nieuwe recepten aan de slag te kunnen :)
Bleiezondag 3 december 2017 @ 19:03
Nou, heel mooi! En veel plezier met het boek, ik vind het geweldig!
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 11:54
Ik eet tegenwoordig veel minder brood, maar ik vind het nog steeds erg leuk om af en toe een brood te bakken. Er staat sinds lange tijd weer een volkorenbrood in de tweede rijs, voor straks bij de lunch *O* Naar het recept van Levine, met poolish (voordeeg).
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 12:00
Ik bak wekelijks, gister weer twee zuurdesem gemaakt.
Ik denk dat ik volgend weekend een kerstbrood ga maken, heb de sucade en oranjesnippers al in huis :Y)
cafcazondag 10 december 2017 @ 12:05
Ik zit met één arm in het gips, dus bakken is lastig nu.
Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik.

Gisteren wel mijn desem even gevoerd wat al 4 weken in de koelkast stond.

[ Bericht 21% gewijzigd door cafca op 10-12-2017 12:15:06 ]
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 12:11
quote:
0s.gif Op zondag 10 december 2017 12:05 schreef cafca het volgende:
Ik zit met één arm in het gips, dus
bakken is lastig nu.
Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik.
oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk
cafcazondag 10 december 2017 @ 12:21
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 12:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk
Ja, dat ook.
Toch ben ik van plan het deze week eens te gaan proberen.
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 12:59
Ik heb trek -O- Nog een kwartiertje... *O*
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 13:29
UrlFvc2.jpg
pxs7JWp.jpg
maQEpek.jpg
dSJCdA1.jpg

Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden?
cafcazondag 10 december 2017 @ 13:31
Ziet er verder mooi uit.

Die crack komt misschien door een iets te hete oven?
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 13:33
quote:
0s.gif Op zondag 10 december 2017 13:31 schreef cafca het volgende:
Ziet er verder mooi uit.

Die crack komt misschien door een iets te hete oven?
Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)
cafcazondag 10 december 2017 @ 13:36
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:33 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)
Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 13:44
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:36 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.
Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
cafcazondag 10 december 2017 @ 13:48
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
Ik doe niet anders, maar ik heb dan ook het geluk dat de molen hier wel heel dicht bij is.
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 13:48
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:29 schreef Postbus100 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden?
scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is :+
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 13:49
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
welke molen?
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 13:50
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:49 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

welke molen?
Windhond Soest
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 13:54
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:50 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Windhond Soest
oh, die kende ik nog niet. Ik reis eens in zoveel tijd af naar de Zandhaas molen in Santpoort
Postbus100zondag 10 december 2017 @ 14:09
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.
quote:
Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is :+
Weet ik. Ik heb het aansnijden nog tien minuten weten te rekken door eerst de foto's te posten, maar daarna moest en zou ik aanvallen :+
HaverMoutKoekjezondag 10 december 2017 @ 14:16
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 14:09 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.

[..]


dan weet ik het ook niet, :+
douche-eendjewoensdag 13 december 2017 @ 20:00
Semolinabrood met rozemarijn en rozijnen uit Levine 2 van afgelopen maandag


NdsgkpO.jpg
HaverMoutKoekjewoensdag 13 december 2017 @ 20:04
Al geproeft?
douche-eendjewoensdag 13 december 2017 @ 20:11
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 20:04 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Al geproeft?
Hij is al bijna op :')
douche-eendjezaterdag 23 december 2017 @ 21:08
H8d5s9v.jpg

Feestbrood uit Levine2

[ Bericht 22% gewijzigd door douche-eendje op 23-12-2017 21:13:29 ]
HaverMoutKoekjezaterdag 23 december 2017 @ 21:18
Ziet er goed uit ;)
douche-eendjezaterdag 23 december 2017 @ 21:23
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:18 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ziet er goed uit ;)
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
HaverMoutKoekjezaterdag 23 december 2017 @ 21:35
quote:
10s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:23 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
misschien kan je hier eens neuzen
https://www.broodbakforum(...)0f8e24b1f8a826c7ad66
Er zijn volgens mij zat mensen die probleemloos een kitchenaid of doorsnee kenwood gebruiken voor die hoeveelheid.

Oh en hier https://uitdekeukenvanard(...)el-2-knedertest.html
cafcazaterdag 23 december 2017 @ 21:46
Ik gebruik inderdaad gewoon een Kenwood, prima voor maximaal 1 kg meel
coucouzondag 24 december 2017 @ 07:15
Ik gebruik een Bosch, gaat ook prima!
Bleiezondag 24 december 2017 @ 08:04
Ik heb ook een bosch, bevalt prima.
douche-eendjezondag 24 december 2017 @ 15:48
tmqLPbl.jpg:D

Dank voor de tips voor de mixer, ik ga eens inlezen.
Bleiezondag 24 december 2017 @ 16:15
Mooi geworden! Ik heb hem ook gemaakt, maar niet rond en zonder spijs. Smaak is heerlijk, structuur is niet helemaal goed.
Zo-is-datzondag 24 december 2017 @ 19:04
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
douche-eendjezondag 24 december 2017 @ 22:15
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 19:04 schreef Zo-is-dat het volgende:
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
Ja hij is echt leuk en relatief makkelijk te maken. Wel veel, het brood weegt anderhalf kilo. Dus 1/3brood naar m'n schoonouders gebracht, wij krijgen het met zijn 2en anders echt niet op :')
cafcamaandag 25 december 2017 @ 12:47
20171225_120357_zpscajbokfg.jpg
Fijne kerstdagen, bakkers!
qltelwoensdag 27 december 2017 @ 12:17
Mooie stollen! Ik heb er ook 2 gemaakt, maar heb er helaas geen foto van en nu liggen ze al in sneden in de vriezer. De mijne had naast krenten en rozijnen ook cranberries en geroosterde walnootstukjes en zelfgemaakt amandelspijs. Was de eerste keer dat ik amandelspijs heb gemaakt en dat bleek reuze simpel en is erg lekker.
douche-eendjevrijdag 29 december 2017 @ 19:05
MeneerEend is ook besmet met het broodbakvirus :+


mAryeC4.jpg lichtbruin brood uit Levine2
Hupjedonderdag 4 januari 2018 @ 09:15
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
lXPdCRv.jpg
qlteldonderdag 4 januari 2018 @ 09:27
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 09:15 schreef Hupje het volgende:
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
[ afbeelding ]
Het kan altijd beter. Ik bak nu al een aantal jaren al het brood wat er bij ons in het gezin gegeten wordt en ook die van mij kunnen ook beter. Kritisch zijn is altijd goed :)

Het is trouwens niet erg goed te zien, maar zo op de foto te zien lijkt het me dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Zou dat kunnen? Als je brood/broodjes maakt en je klopt op de onderkant dan moet het hol klinken. Bij echt zachte broodjes lukt dat uiteraard niet, maar aan de korst te zien is die behoorlijk stevig. Ik vind zachte broodjes trouwens erg lastig. Ik ben er ook wel eens aan bezig geweest, maar echt mooi lukt dat me niet.
De structuur van deze broodjes ziet er in elk geval prima uit. En uiteraard smaakt zelfgebakken vrijwel altijd beter dan uit de winkel.
Hupjedonderdag 4 januari 2018 @ 19:35
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
douche-eendjedonderdag 4 januari 2018 @ 19:41
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 19:35 schreef Hupje het volgende:
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
Gaat ook prima zonder pan hoor :Y Tijdens het voorverwarmen van je oven een ovenschaaltje meeverwarmen, als je het brood erin doet even 100 ml water erin gooien.
Hupjedonderdag 4 januari 2018 @ 19:43
O, goede tip!
cafcadonderdag 4 januari 2018 @ 19:46
Vooral blijven volhouden, Hupje!
Oefening baart kunst
douche-eendjevrijdag 5 januari 2018 @ 22:43
c66TbG3.jpg
Lichtbruin brood met quinoa, uit Levine2 :)

Dit keer niet aan de zijkanten gescheurd *O*
douche-eendjemaandag 8 januari 2018 @ 16:28
Ct5ZlAJ.jpg

Boven mijn ietwat idioot geschuurde brood van gisteravond maar het is een goed gelukte, niet-platte pannekoek. En onder de kaneelbroodjes uit Levine2. Gevalletje besmet met bakvirus.

Mijn Kitchenaid Heavy Duty is onderweg (ik had voor 250 euro aan kortingsbonnen liggen van een webwinkel, dan is het wel ineens leuk om zo'n apparaat te kopen :+ ). Nu nog even de juiste spiraalhaak bestellen. :s)

Zaterdag naar de Zandhaas in Santpoort geweest en veel verschillende meel en bloemsoorten gekocht, ik heb inmiddels ook een 2e rijsmandje in mijn bezit.
HaverMoutKoekjemaandag 8 januari 2018 @ 16:38
Leuk douche_eendje. Ik heb zaterdag ook weer gebakken te weten de zuurdesem variant van brood met geroosterd havermout.
Martijn1Pzondag 14 januari 2018 @ 13:44
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
HaverMoutKoekjezondag 14 januari 2018 @ 14:22
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
cafcazondag 14 januari 2018 @ 14:38
Hm, als het écht onsmakelijk ruikt, zou ik het toch opnieuw proberen. De temperatuur zal het probleem niet zijn, lijkt me.
En verder inderdaad veel geduld hebben :)
Martijn1Pmaandag 15 januari 2018 @ 18:23
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
HaverMoutKoekjemaandag 15 januari 2018 @ 18:28
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
cafcamaandag 15 januari 2018 @ 19:04
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Inderdaad.
Gewoon nog een keer proberen als je de tijd hebt. Je "eigen" desem blijft toch specialer dan een desem van iemand anders doorstarten.
douche-eendjemaandag 15 januari 2018 @ 19:55
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:

http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

En dat gaf bij mij wel topresultaat. Wil binnenkort ook weer terug naar desem, vond dat toch een stuk leuker werken :)
Bleiemaandag 15 januari 2018 @ 20:00
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
douche-eendjemaandag 15 januari 2018 @ 20:48
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.

kDItHL6.jpg
Net uit de oven, tarwe-kamutbrood met pecannoten :9
cafcamaandag 15 januari 2018 @ 20:52
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.
Ik maak zelf altijd de avond van tevoren een voordeeg, wat ik minimaal 12 uur laat werken, dan nog 3x een uur, plus 1,5 uur in de vorm.
Queenshoremaandag 15 januari 2018 @ 21:21
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
douche-eendjemaandag 15 januari 2018 @ 21:41
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
Queenshorewoensdag 17 januari 2018 @ 13:23
quote:
14s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
HaverMoutKoekjewoensdag 17 januari 2018 @ 13:50
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Queenshorewoensdag 17 januari 2018 @ 18:53
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.
douche-eendjewoensdag 17 januari 2018 @ 18:56
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.
HaverMoutKoekjewoensdag 17 januari 2018 @ 18:59
Ik heb plastic rijsmandjes trouwens, vind ik veel praktischer
Deze:
https://www.broodbakshop.(...)ndje-34-x-14-cm.html
douche-eendjezaterdag 20 januari 2018 @ 14:49
pN97VMw.jpg
Kaneelbroodjes :9
HaverMoutKoekjezaterdag 20 januari 2018 @ 14:51
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
douche-eendjezaterdag 20 januari 2018 @ 14:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg :X Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.
Straks ga ik nog wat brood maken voor morgen en maandag, levientjes staan op het programma :)
HaverMoutKoekjezaterdag 20 januari 2018 @ 15:01
Ik wacht op de eerste rijs van een zuurdesem met wat haver erdoor
douche-eendjezondag 21 januari 2018 @ 00:34
budWoF4.jpg De levientjes :9
HaverMoutKoekjezondag 21 januari 2018 @ 08:23
Goed gelukt :Y
douche-eendjezondag 21 januari 2018 @ 10:02
quote:
1s.gif Op zondag 21 januari 2018 08:23 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Goed gelukt :Y
Yes zeker :Y

njGqSZC.jpg

Hoe is het met jouw brood?
HaverMoutKoekjezondag 21 januari 2018 @ 10:17
Die ligt al in plakjes in de vriezer, was prima gelukt alleen geen foto gemaakt
Bleiezondag 21 januari 2018 @ 11:00
Mooi geworden douche-eendje!

Ik vind bij zelf bakken de timing vaak lastig. Ik zou echt vaker op zondag vers gebakken brood(jes) bij de lunch wille, maar ik ga ook van 9.10 - 10.45 naar yoga. Dat is net onhandig met rijzen, maar het lijkt me ook wat kort om deeg in de koelkast te zetten. Iemand een idee?
Queenshorezondag 21 januari 2018 @ 11:51
quote:
1s.gif Op zondag 21 januari 2018 11:00 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden douche-eendje!

Ik vind bij zelf bakken de timing vaak lastig. Ik zou echt vaker op zondag vers gebakken brood(jes) bij de lunch wille, maar ik ga ook van 9.10 - 10.45 naar yoga. Dat is net onhandig met rijzen, maar het lijkt me ook wat kort om deeg in de koelkast te zetten. Iemand een idee?
Zaterdag avond deeg maken en de eerste rijs in de koelkast doen. Zondagochtend vormen en 2e rijs doen tijdens yoga, en dan afbakken als je terug komt😉
douche-eendjezondag 21 januari 2018 @ 18:46
quote:
1s.gif Op zondag 21 januari 2018 11:00 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden douche-eendje!

Ik vind bij zelf bakken de timing vaak lastig. Ik zou echt vaker op zondag vers gebakken brood(jes) bij de lunch wille, maar ik ga ook van 9.10 - 10.45 naar yoga. Dat is net onhandig met rijzen, maar het lijkt me ook wat kort om deeg in de koelkast te zetten. Iemand een idee?
Je zou vooral bij zuurdesem kunnen kijken of je de 2e rijs voor een groot deel overnacht in de koelkast kan doen. Bij mij leverde dat destijds met de norwich sourdough alleen maar een beter resultaat op. Daarbij ging je van 2,5 uur rijsen in de 2e rijs naar 1,5 uur op kamertemperatuur en 2-16 uur in de koelkast.

Ik zou gewoon eens wat gaan experimenteren :)
Bleiezondag 21 januari 2018 @ 21:22
Dank! Zaterdagavond deeg maken vergeet ik vaak, maar dat is wel de makkelijkste oplossing.
douche-eendjemaandag 22 januari 2018 @ 16:39
HBG31T3.jpg

Meer lees en bakvoer werd net bezorgd :9. Ik kwam er pas na het bestellen achter dat er ook een Nederlandse versie is, maar ach :')
Zo-is-datmaandag 22 januari 2018 @ 19:06
quote:
17s.gif Op maandag 22 januari 2018 16:39 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

Meer lees en bakvoer werd net bezorgd :9. Ik kwam er pas na het bestellen achter dat er ook een Nederlandse versie is, maar ach :')
De Nederlands heb ik, tof boek! Veel bak plezier *O*
douche-eendjemaandag 29 januari 2018 @ 18:35
hP2C0qy.jpg

Krentenbrood uit Levine2 :). Ik bak nu zo'n 2-3 broden in de week inmiddels. Vandaag dus ook maar eens begonnen met het maken van een nieuwe zuurdesemstarter.

[ Bericht 1% gewijzigd door douche-eendje op 29-01-2018 20:45:29 ]
cafcamaandag 29 januari 2018 @ 18:41
quote:
0s.gif Op maandag 29 januari 2018 18:35 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]

Rozijnenbrood uit Levine2 :). Ik bak nu zo'n 2-3 broden in de week inmiddels. Vandaag dus ook maar eens begonnen met het maken van een nieuwe zuurdesemstarter.
^O^
douche-eendjedonderdag 1 februari 2018 @ 07:23
Ik ben 2 dagen geleden gestart met het maken van een nieuwe desem starter. Dit was net:
nrsabdw.jpg Vanavond tarwebloem er nog door en dan is hij klaar voor gebruik.
Bleiedonderdag 1 februari 2018 @ 08:40
Huh, duurt toch zeker een week voordat een starter klaar is om te gebruiken?

Ik heb vorig weekend van Levine een brood met gruyere en gedroogde tomaat gebakken. Heerlijk borrelbrood!
douche-eendjedonderdag 1 februari 2018 @ 08:53
quote:
0s.gif Op donderdag 1 februari 2018 08:40 schreef Bleie het volgende:
Huh, duurt toch zeker een week voordat een starter klaar is om te gebruiken?

Ik heb vorig weekend van Levine een brood met gruyere en gedroogde tomaat gebakken. Heerlijk borrelbrood!
Ik gebruik het recept van Eric Kayser, volgens hem is het morgen al te gebruiken.
HaverMoutKoekjedonderdag 1 februari 2018 @ 16:29
Interessant, ik had na een week nog nauwelijks beweging dacht ik.
Of ben je begonnen met beetje (gedroogde) desem van iemand anders?
douche-eendjedonderdag 1 februari 2018 @ 18:16
quote:
1s.gif Op donderdag 1 februari 2018 16:29 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Interessant, ik had na een week nog nauwelijks beweging dacht ik.
Of ben je begonnen met beetje (gedroogde) desem van iemand anders?
Ik ben op dag 1 begonnen met 10 gram roggebloem, 10 gram water en 5 gram honing.
Dag 2 20 gram roggebloem, 20 gram water en 5 gram honing erbij.
Dag 3 40 gram roggebloem en 40 gram water.
En straks (dag 4) 100 gram tarwebloem en 100 gram water, volgens het recept zou hij dan gelijk gebruikt moeten kunnen worden.

Mijn vorige is nooit zo actief geweest als deze, ik vind het zelf ook bijzonder om tenzien.
Bleievrijdag 2 februari 2018 @ 07:22
Grappig. Ik heb twee keer een starter gemaskt, steds volgens Levine, en dan duurt het een week, of langer.
cafcavrijdag 2 februari 2018 @ 16:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 februari 2018 07:22 schreef Bleie het volgende:
Grappig. Ik heb twee keer een starter gemaskt, steds volgens Levine, en dan duurt het een week, of langer.
Klopt, maar die is zonder honing.

Ik neem aan dat je biologische, onverhitte honing hebt gebruikt?
Martijn1Pvrijdag 2 februari 2018 @ 18:19
Methode van levine kan t op dag3 ook al verdubbeld zijn. Betekend alleen niet dat je er al mee kan bakken, omdat kans groot is dat je nog niet de juiste micro organismen te pakken hebt.
pmponerzaterdag 3 februari 2018 @ 09:06
Ik heb in het verleden 1 keer een starter proberen te maken, deze is toen mislukt (tenminste ik vond qua geur dat ik hem niet kon gebruiken) Ik zou het echter nog wel eens willen proberen, is er echter een soort foolproof plan?

Verder heb ik mezelf verwend met iets wat al jaren op mijn verlanglijst staat, maar er steeds niet van kwam. Maar als het goed is krijg ik volgende week deze

agrieuro_1501_1.jpg

Als aanvulling/vervanging van/op onze bosch mum 5 serie.
douche-eendjemaandag 5 februari 2018 @ 18:19
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 februari 2018 16:04 schreef cafca het volgende:

[..]

Klopt, maar die is zonder honing.

Ik neem aan dat je biologische, onverhitte honing hebt gebruikt?
Bio. Verhit zal het vast wel zijn.

Anyway, het eerste brood lukte (zoals verwacht) niet. Desem dagelijks blijven voeren, hij ruikt nu ook beter en blijft goed actief dus ik ben nu bezig met poging 2 van een desem brood.
douche-eendjemaandag 5 februari 2018 @ 18:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 09:06 schreef pmponer het volgende:
Ik heb in het verleden 1 keer een starter proberen te maken, deze is toen mislukt (tenminste ik vond qua geur dat ik hem niet kon gebruiken) Ik zou het echter nog wel eens willen proberen, is er echter een soort foolproof plan?

Verder heb ik mezelf verwend met iets wat al jaren op mijn verlanglijst staat, maar er steeds niet van kwam. Maar als het goed is krijg ik volgende week deze

[ afbeelding ]

Als aanvulling/vervanging van/op onze bosch mum 5 serie.
Een spiraalkneder, daar kan je mij niet tegenop hoor :D veel plezier ermee!
pmponermaandag 5 februari 2018 @ 18:23
Ja, het zal nog wel even duren. Maar dat is al een tijdje een wens van me en de MUM doet het nog goed maar lijkt het af en toe toch zwaar te hebben. Deze kreeg goede reviews en was nog enigszins betaalbaar. Ik ben benieuwd naar de resultaten iig.
cafcamaandag 5 februari 2018 @ 19:08
quote:
14s.gif Op maandag 5 februari 2018 18:19 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bio. Verhit zal het vast wel zijn.

Anyway, het eerste brood lukte (zoals verwacht) niet. Desem dagelijks blijven voeren, hij ruikt nu ook beter en blijft goed actief dus ik ben nu bezig met poging 2 van een desem brood.
^O^

Succes!
douche-eendjedinsdag 6 februari 2018 @ 19:26
Dankje :)

Ik bouw eerst even een tijdmachine; in 2013 ben ik begonnen met brood bakken en een desem maken. Dat mooie avontuur is hier terug te vinden, met hulp van onze lieve MaximusTG O+. Van hem kreeg ik de Norwich Sourdough toen geadviseerd als eerste test om je desem mee te proberen, dus kon ik natuurlijk niet anders dan dit met mijn nieuwe desem weer te doen.

Vrijdag mislukte het volledig. Vandaag rees er een mooi brood in mijn oven (dat het deeg gigantisch in mijn rijsmandje bleef plakken en er niet uit wou komen vergeten we maar even :P )

cDvAEgy.jpg

Hij is weer goedgekeurd. Zaterdag is meneerEend ook weer even naar de molen geweest om 10 kilo tarwebloem en 1 kilo roggebloem te halen, dus ik kan voorlopig weer goed vooruit.
qlteldinsdag 6 februari 2018 @ 19:31
quote:
17s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:26 schreef douche-eendje het volgende:
Dankje :)

Ik bouw eerst even een tijdmachine; in 2013 ben ik begonnen met brood bakken en een desem maken. Dat mooie avontuur is hier terug te vinden, met hulp van onze lieve MaximusTG O+. Van hem kreeg ik de Norwich Sourdough toen geadviseerd als eerste test om je desem mee te proberen, dus kon ik natuurlijk niet anders dan dit met mijn nieuwe desem weer te doen.

Vrijdag mislukte het volledig. Vandaag rees er een mooi brood in mijn oven (dat het deeg gigantisch in mijn rijsmandje bleef plakken en er niet uit wou komen vergeten we maar even :P )

[ afbeelding ]

Hij is weer goedgekeurd. Zaterdag is meneerEend ook weer even naar de molen geweest om 10 kilo tarwebloem en 1 kilo roggebloem te halen, dus ik kan voorlopig weer goed vooruit.
Hij ziet er mooi uit!

Ik heb het 2x geprobeerd, maar desem en ik zijn geen vrienden, geloof ik.. Beide keren is het... tja, mislukt.. Als in, ik had wel een brood, maar het rees enorm slecht. Het smaakte trouwens wel goed.

Ik heb deze week trouwens wel een poging gedaan om crackers te maken. het behoeft nog wat verbetering, maar de eerste resultaten waren niet slecht.
qlteldinsdag 6 februari 2018 @ 19:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 februari 2018 09:06 schreef pmponer het volgende:Verder heb ik mezelf verwend met iets wat al jaren op mijn verlanglijst staat, maar er steeds niet van kwam. Maar als het goed is krijg ik volgende week deze

[ afbeelding ]

Als aanvulling/vervanging van/op onze bosch mum 5 serie.
Ik heb stiekem even op de bestelpagina gekeken en dat ziet er goed uit. Je krijgt vast veel plezier van dat apparaat.
douche-eendjedinsdag 6 februari 2018 @ 19:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:31 schreef qltel het volgende:

[..]

Hij ziet er mooi uit!

Ik heb het 2x geprobeerd, maar desem en ik zijn geen vrienden, geloof ik.. Beide keren is het... tja, mislukt.. Als in, ik had wel een brood, maar het rees enorm slecht. Het smaakte trouwens wel goed.

Ik heb deze week trouwens wel een poging gedaan om crackers te maken. het behoeft nog wat verbetering, maar de eerste resultaten waren niet slecht.
Ik ben ook nog een beetje zoekende, maar ik denk dat ik er - met wat hulp van mijn boeken - het nu wel aan durf om met desem aan de slag te gaan. Het is zoveel smaakvoller dan gistbroden.

Tof, crackers :D Heb je daar ook wat nuttige recepten voor?
qlteldinsdag 6 februari 2018 @ 19:38
quote:
17s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:35 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Tof, crackers :D Heb je daar ook wat nuttige recepten voor?
Ik heb maar wat geprobeerd. Veel zaden, met tarwemeel en roggemeel en een hoeveelheid water. Het moet allemaal nog wel wat gefinetuned worden,maar experimenteren vind ik juist leuk. Intussen heb ik wel een koffiemolen geregeld om de zaden wat kleiner te kunnen maken, in mijn eerste crackers gingen de zaden nog heel in, zodat ik alleen maar kleine dingen kon nemen.
douche-eendjedinsdag 6 februari 2018 @ 19:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:38 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik heb maar wat geprobeerd. Veel zaden, met tarwemeel en roggemeel en een hoeveelheid water. Het moet allemaal nog wel wat gefinetuned worden,maar experimenteren vind ik juist leuk. Intussen heb ik wel een koffiemolen geregeld om de zaden wat kleiner te kunnen maken, in mijn eerste crackers gingen de zaden nog heel in, zodat ik alleen maar kleine dingen kon nemen.
Ah tof, zelf experimenteren :D Uiteindelijk kom je een keer uit bij het gewenste resultaat. Crackers staan hier echt hoog op mijn lijstje, door mijn stomme sesamallergie kan ik ze ook nergens kopen en ik mis het echt wel.
Afgelopen zomer in Noorwegen/Zweden veel flatbrod/thunnbrod als crackers gebruikt (en wat meegenomen naar huis), die zien er niet zo lastig uit om zelf te maken dus wellicht dat ik die zondag eens ga proberen te maken.
qlteldinsdag 6 februari 2018 @ 19:50
quote:
17s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:45 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ah tof, zelf experimenteren :D Uiteindelijk kom je een keer uit bij het gewenste resultaat.
Klopt. Zo ben ik ook al tot een redelijk Waldkorn-brood gekomen. De ingrediëntenverklaring lezen en dan gewoon proberen.. :)

quote:
Crackers staan hier echt hoog op mijn lijstje, door mijn stomme sesamallergie kan ik ze ook nergens kopen en ik mis het echt wel.
Afgelopen zomer in Noorwegen/Zweden veel flatbrod/thunnbrod als crackers gebruikt (en wat meegenomen naar huis), die zien er niet zo lastig uit om zelf te maken dus wellicht dat ik die zondag eens ga proberen te maken.
In de crackers die ik heb gemaakt zat sesam, maar dat was vooral omdat dat klein is. Nu ik de zaden die ik erin gooi kleiner kan malen kan ik er ook andere dingen in gooien. Nu denk ik niet dat de soort zaad die erin gaat erg belangrijk is, maar wel de verhouding meel / zaden / water en de dikte / baktijd van de cracker.
HaverMoutKoekjevrijdag 9 februari 2018 @ 17:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2018 19:50 schreef qltel het volgende:

[..]


verstehen sie dass?
https://www.ploetzblog.de/2017/12/16/alm-rezepte-raurisrustis/
Den Teig in 45 g-Teiglinge portionieren. Je zwei Teiglinge aufeinander legen, bemehlen, mittig der Länge nach eindrücken und länglich ausrollen, sodass der Schluss offen bleibt.
Queenshorevrijdag 9 februari 2018 @ 18:28
Heb vandaag erg goedkoop een pizzasteen kunnen scoren. Hebben jullie goede ervaringen ermee om hier brood op te bakken?
qltelzaterdag 10 februari 2018 @ 09:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 februari 2018 17:57 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

verstehen sie dass?
https://www.ploetzblog.de/2017/12/16/alm-rezepte-raurisrustis/
Den Teig in 45 g-Teiglinge portionieren. Je zwei Teiglinge aufeinander legen, bemehlen, mittig der Länge nach eindrücken und länglich ausrollen, sodass der Schluss offen bleibt.
Hallo,

Selbsteverständlich verstehe ich das. Und ich kann das auch übersetzen :)

Het deeg in 45-gram porties verdelen. Deze per 2 op elkaar leggen, met meel bestrooien, in het midden over de gehele lengte indrukken en in de lengte uitrollen, zodat de naad open blijft. Zoiets.:)

Ik zag in het recept Flüssigmalz staan, maar dat zegt me niets. Ik ken wel backmalz, dat is moutmeel in het Nederlands en dat zorgt ervoor dat brood goed blijft rijzen.Dit schijnt net zoiets te zijn, als ik Google moet geloven.

Viel glück mit backen :Y)
qltelzaterdag 10 februari 2018 @ 09:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 februari 2018 18:28 schreef Queenshore het volgende:
Heb vandaag erg goedkoop een pizzasteen kunnen scoren. Hebben jullie goede ervaringen ermee om hier brood op te bakken?
Ik heb er standaard 1 onderin mijn oven liggen. Die stenen houden de warmte goed vast wat erg nuttig is als je de ovendeur opendoet om het brood erin te leggen.

Ik heb gisteren toevallig een tweede gekocht (kosten hier maar 6,95) voor bovenin de oven. Dan wordt de bovenwarmte ook goed vastgehouden en ik hoop ook dat die steen de stralingswarmte tegenhoud zodat de bovenkant van mijn brood minder donker wordt.
HaverMoutKoekjezaterdag 10 februari 2018 @ 11:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 09:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Hallo,

Selbsteverständlich verstehe ich das. Und ich kann das auch übersetzen :)

Het deeg in 45-gram porties verdelen. Deze per 2 op elkaar leggen, met meel bestrooien, in het midden over de gehele lengte indrukken en in de lengte uitrollen, zodat de naad open blijft. Zoiets.:)

Ik zag in het recept Flüssigmalz staan, maar dat zegt me niets. Ik ken wel backmalz, dat is moutmeel in het Nederlands en dat zorgt ervoor dat brood goed blijft rijzen.Dit schijnt net zoiets te zijn, als ik Google moet geloven.

Viel glück mit backen :Y)
volgens mij is dat moutsiroop, wel eens gezien bij biowinkel.
Ik zie het vormen van die broodjes nog steeds niet voor me :@ ze gaan wel goed smaken denk ik ondanks het niet lijkt op voorbeeld
qltelzaterdag 10 februari 2018 @ 11:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 11:38 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

volgens mij is dat moutsiroop, wel eens gezien bij biowinkel.
Ik zie het vormen van die broodjes nog steeds niet voor me :@ ze gaan wel goed smaken denk ik ondanks het niet lijkt op voorbeeld
Okee, dat zou kunnen. Het gekke is, meestal vind ik dit soort dingen wel op Ebay, maar ook daar is het niet te vinden.

Het vormen zie ik ook niet voor me. Ik vind het vreemd om 2 helften op elkaar te leggen, ik zou gewoon 90-gram porties nemen en die insnijden, als ik het plaatje zo zie.
HaverMoutKoekjezaterdag 10 februari 2018 @ 12:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 11:40 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, dat zou kunnen. Het gekke is, meestal vind ik dit soort dingen wel op Ebay, maar ook daar is het niet te vinden.

Het vormen zie ik ook niet voor me. Ik vind het vreemd om 2 helften op elkaar te leggen, ik zou gewoon 90-gram porties nemen en die insnijden, als ik het plaatje zo zie.
bij twee gestapelde ronde dingen in de lengte een inkeping maken, dat is wat ik niet volg maar dat zal gebruik aan ruimtelijk inzicht zijn
Vond het wel interessant recept vanwege de combinatie van drie soorten ‘langzaam ‘ deeg. En smaak is prima
qltelzaterdag 10 februari 2018 @ 12:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 12:18 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

bij twee gestapelde ronde dingen in de lengte een inkeping maken, dat is wat ik niet volg maar dat zal gebruik aan ruimtelijk inzicht zijn
Vond het wel interessant recept vanwege de combinatie van drie soorten ‘langzaam ‘ deeg. En smaak is prima
De smaak is het belangrijkste. ^O^

Ik denk dat het de bedoeling is om die 2 deegstukken tegen elkaar te duwen en dan aan 1 kant een inkeping over te houden, maar zeker weten doe ik het ook niet.
Zo-is-datzaterdag 17 februari 2018 @ 18:37
bhjc3q.jpg

Zoutloos volkoren brood gebakken, gelukkig niet voor mezelf maar het is het allereerste brood voor mijn zoontje! O+
HaverMoutKoekjezaterdag 17 februari 2018 @ 18:39
Ik heb een keer zoutloos brood gegeten (door fout van de bakker) en dat was echt niet lekker :D
Om medische reden?
Postbus100zaterdag 17 februari 2018 @ 18:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb een keer zoutloos brood gegeten (door fout van de bakker) en dat was echt niet lekker :D
Om medische reden?
Ik ook, omdat ik vergeten was de zout toe te voegen. Nou, de zout vergeet ik voortaan niet meer. Niet te eten inderdaad :D :X
Pietverdrietzaterdag 17 februari 2018 @ 18:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 09:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Hallo,

Selbsteverständlich verstehe ich das. Und ich kann das auch übersetzen :)

Het deeg in 45-gram porties verdelen. Deze per 2 op elkaar leggen, met meel bestrooien, in het midden over de gehele lengte indrukken en in de lengte uitrollen, zodat de naad open blijft. Zoiets.:)

Ik zag in het recept Flüssigmalz staan, maar dat zegt me niets. Ik ken wel backmalz, dat is moutmeel in het Nederlands en dat zorgt ervoor dat brood goed blijft rijzen.Dit schijnt net zoiets te zijn, als ik Google moet geloven.

Viel glück mit backen :Y)
https://www.amazon.de/Mal(...)300_QL70_&dpSrc=srch
Zo-is-datzaterdag 17 februari 2018 @ 18:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb een keer zoutloos brood gegeten (door fout van de bakker) en dat was echt niet lekker :D
Om medische reden?
Baby’s tot 1 jaar laat je het liefst zo zoutloos mogelijk eten vandaar :) het heeft echt heeeeel veel minder smaak :o
Pietverdrietzaterdag 17 februari 2018 @ 18:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb een keer zoutloos brood gegeten (door fout van de bakker) en dat was echt niet lekker :D
Om medische reden?
In de Toscane wordt het brood altijd zonder zout gegeten, is traditie daar sinds ze in de middeleeuwen geen zoutbelasting wilden betalen
HaverMoutKoekjezaterdag 17 februari 2018 @ 18:48
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:44 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Baby’s tot 1 jaar laat je het liefst zo zoutloos mogelijk eten vandaar :) het heeft echt heeeeel veel minder smaak :o
oh wist ik niet. Kan hij dan wel op volkorenbrood kauwen dan :D
Zo-is-datzaterdag 17 februari 2018 @ 18:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

oh wist ik niet. Kan hij dan wel op volkorenbrood kauwen dan :D
Hij krijgt een korstje om op te sabbelen :Y) wat ie dan binnen krijgt is mooi mee genomen
pmponerzaterdag 17 februari 2018 @ 20:29
Ik ga morgen deze eens proberen https://uitdekeukenvanard(...)loembrood-bruin.html

Nu heb ik een groot bakblik dus ik heb het recept omgezet naar een recept wat ongeveer uitkomt op 1,5 kg deeg. Maar nu vroeg ik me af, moet ik dan de baktijden/temperaturen ook aanpassen?
Bleiezaterdag 17 februari 2018 @ 20:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 18:51 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Hij krijgt een korstje om op te sabbelen :Y) wat ie dan binnen krijgt is mooi mee genomen
Dat is zo weinig, daar zou ik niet apart zoutloos brood voor bakken...
Zo-is-datzaterdag 17 februari 2018 @ 21:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 20:31 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat is zo weinig, daar zou ik niet apart zoutloos brood voor bakken...
Ik wel! Heel erg leuk om zijn eerste brood zelf te bakken :D O+ Het zit in sneetjes in de vriezer dus we kunnen nog even voorruit :Y)
pmponerzondag 18 februari 2018 @ 14:50
Zo dat is een heerlijk brood geworden!

in de oven
2eeeqtw.jpg

Uit de oven
2cpaxqh.jpg

aangesneden
v6j592.jpg
sararaatszondag 18 februari 2018 @ 14:55
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 14:50 schreef pmponer het volgende:
Zo dat is een heerlijk brood geworden!

in de oven
[ afbeelding ]

Uit de oven
[ afbeelding ]

aangesneden
[ afbeelding ]
^O^ :9 ziet er goed uit! :*
Bleiezondag 18 februari 2018 @ 14:59
Hmmm, moet ik ook maar eens maken!
pmponerzondag 18 februari 2018 @ 15:03
Ja ze zijn hier erg enthousiast.
Nu staat deeg voor 2 x 1 kaas/ui stokbrood te rijzen (die heeft nog meer fans). En dan zit het bakweekendje er weer op
douche-eendjezondag 18 februari 2018 @ 16:00
Mooi geworden pmponer!

Gisteren was mijn vriend jarig en naast taart had ik ook wat lekker brood gemaakt voor bij de borrel 's avonds, met kaas en zongedroogde tomaten uit Levine2
a6tdiE0.jpg
Erg veel complmenten op gehad, het brood was ook bijzonder zacht aan de binnenkant en superlekker O+

En eerder deze week maakte ik ook het pistache-abrikozenbrood uit haar boek:
sXo9lUc.jpg
pmponerzondag 18 februari 2018 @ 19:21
Oeh dat ziet er ook lekker uit. Helaas ligt dat boek hier niet in de bibliotheek, dus ik doe het met recepten die ik op internet zie.
mascara-klodderzondag 18 februari 2018 @ 19:57
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 19:21 schreef pmponer het volgende:
Oeh dat ziet er ook lekker uit. Helaas ligt dat boek hier niet in de bibliotheek, dus ik doe het met recepten die ik op internet zie.
Voor je verjaardag vragen *O*
Tenminste dat ga ik iig wel doen.

Alle broden zien er weer fantastisch uit! Mijn complimenten O+
pmponerzondag 18 februari 2018 @ 19:59
Ja dat kan maar ik twijfel dan altijd over welk boek hahaha (ik heb meesterlijk brood ook eens kort mogen lenen). Mijn verjaardag duurt nog lang, en ik kies dan vaak eerder voor praktische dingen.
qltelzondag 18 februari 2018 @ 20:44
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 19:59 schreef pmponer het volgende:
Ja dat kan maar ik twijfel dan altijd over welk boek hahaha (ik heb meesterlijk brood ook eens kort mogen lenen). Mijn verjaardag duurt nog lang, en ik kies dan vaak eerder voor praktische dingen.
Ik zoek intussen overal naar broodbakboeken. Ik heb intussen al een aardige collectie opgebouwd en vrijwel allemaal heb ik ze gevonden in kringloopwinkels. Kook/recepten/bakboeken zijn kennelijk niet populair, want die winkels staan er vol mee.. Zijn misschien niet zo fancy als de bekende broodboeken, maar staan toch vaak leuke dingen in en kosten vrijwel niets.

Ik heb er trouwens ook 1 gekocht in Estland waar ik vorig jaar mei ben geweest. Ze hebben een nationaal brood, een zwaar soort donker roggebrood en die wil ik zeker eens gaan proberen te maken.
mascara-klodderzondag 18 februari 2018 @ 21:33
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 19:59 schreef pmponer het volgende:
Ja dat kan maar ik twijfel dan altijd over welk boek hahaha (ik heb meesterlijk brood ook eens kort mogen lenen). Mijn verjaardag duurt nog lang, en ik kies dan vaak eerder voor praktische dingen.
Ik vier het eigenlijk nooit. Dit jaar wel icm met housewarmingparty en ga gewoon iris-cheques vragen.
Dan sowieso 1 boek van Levine scoren of toch alles voor een KitchenAid gebruiken zodat ik daar niet zo veel meer voor bij hoef te leggen.
Keuzes, keuzes, keuzes :+
Bleiemaandag 19 februari 2018 @ 07:32
quote:
1s.gif Op zondag 18 februari 2018 21:33 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Ik vier het eigenlijk nooit. Dit jaar wel icm met housewarmingparty en ga gewoon iris-cheques vragen.
Dan sowieso 1 boek van Levine scoren of toch alles voor een KitchenAid gebruiken zodat ik daar niet zo veel meer voor bij hoef te leggen.
Keuzes, keuzes, keuzes :+
Of een goedkopere machine én het boek van Levine. :+
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 10:16
quote:
1s.gif Op maandag 19 februari 2018 07:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Of een goedkopere machine én het boek van Levine. :+
Mwah ligt eraan he, als ze dezelfde kitchenaid wilt als die ik heb snap ik het wel :+ De heavy duty is wel een iets andere machine dan een artisan.

Ik vraag zulke boeken altijd voor verjaardag/sinterklaas/wanneer er wat te vragen valt, want verder weet ik toch niet echt meer wat ik wil.
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 10:19
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 19:21 schreef pmponer het volgende:
Oeh dat ziet er ook lekker uit. Helaas ligt dat boek hier niet in de bibliotheek, dus ik doe het met recepten die ik op internet zie.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html

Een aantal van de recepten uit het boek staan ook op haar blog. :)
mascara-kloddermaandag 19 februari 2018 @ 10:21
Ik ga geloof ik toch echt voor een KA.
Ik had een Kenwood Patissier maar die heb ik aan een vriendin gegeven en dat model is dus niet meer te koop anders had ik die weer genomen.
Kenwood Kmix is evt ooknog een optie maar volgens mij ook net zo in de prijsklasse vd KA.

Zie het over een maand of 4 wel ;)

Edit: zie dat de Patissier weer te bestellen valt dus dan is mijn keuze gemaakt :7

[ Bericht 18% gewijzigd door mascara-klodder op 19-02-2018 10:29:06 ]
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 10:28
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:21 schreef mascara-klodder het volgende:
Ik ga geloof ik toch echt voor een KA.
Ik had een Kenwood Patissier maar die heb ik aan een vriendin gegeven en dat model is dus niet meer te koop anders had ik die weer genomen.
Kenwood Kmix is evt ooknog een optie maar volgens mij ook net zo in de prijsklasse vd KA.

Zie het over een maand of 4 wel ;)
De keuze is reuze :P Ik ben heel blij met mijn KA, maar ook nogsteeds blij met mijn keuze voor de heavy duty. Hij heeft geen moeite met brooddeeg, over de artisan hoorde ik andere verhalen.
mascara-kloddermaandag 19 februari 2018 @ 10:31
quote:
17s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:28 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

De keuze is reuze :P Ik ben heel blij met mijn KA, maar ook nogsteeds blij met mijn keuze voor de heavy duty. Hij heeft geen moeite met brooddeeg, over de artisan hoorde ik andere verhalen.
Zie edit ;)
Heb zelf zeker zonder problemen 2 jaar de Patissier gehad. Enige reden waarom ik ‘m weg heb gegeven was omdat ik niks meer wilde wat ik van mijn ex gekregen had :+
En deze vriendin verdiende ook gewoon een mooi apparaat
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 10:35
quote:
1s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:31 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Zie edit ;)
Heb zelf zeker zonder problemen 2 jaar de Patissier gehad. Enige reden waarom ik ‘m weg heb gegeven was omdat ik niks meer wilde wat ik van mijn ex gekregen had :+
En deze vriendin verdiende ook gewoon een mooi apparaat
Ah kijk. Iets met never change a winning team ;)

Ik ga zo maar eens aan de slag met wat brood. Kaasbroodjes voor de leuk en een ander brood voor de rest van de week.
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 18:23
zDp0rUM.jpg
2x levientjes (waarvan er 1 niet echt lekker wou rijzen in de oven }:| ) en 12 kaasbroodjes :9
pmponermaandag 19 februari 2018 @ 18:30
Net uit de bieb de La Rousse Brood gehaald, dat ziet eruit als een leuk en bruikbaar boek

Het receptenblok van Levine had ik inderdaad gevonden, en ook gebruikt voor het zonnebloempitten brood.
Als kneder gebruik ik de pas aangeschafte famag grilletta 5 kg. Nu een aantal keer gebruikt, en er erg blij mee. Het schoonmaken is wel wat lastig maar wel te doen, maar als kneder beter dan mijn bosch mum, maar die heb ik nog gebruikt voor deegjes van 500 gram meel. Dat zou de Famag wel moeten kunnen maar het lijkt mij wat weinig.
HaverMoutKoekjemaandag 19 februari 2018 @ 18:42
quote:
17s.gif Op maandag 19 februari 2018 18:23 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]
2x levientjes (waarvan er 1 niet echt lekker wou rijzen in de oven }:| ) en 12 kaasbroodjes :9
oh, die kaasdingen heb ik ook eens gemaakt maar stuk minder mooi gelukt.
douche-eendjemaandag 19 februari 2018 @ 19:18
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 18:30 schreef pmponer het volgende:
Net uit de bieb de La Rousse Brood gehaald, dat ziet eruit als een leuk en bruikbaar boek

Het receptenblok van Levine had ik inderdaad gevonden, en ook gebruikt voor het zonnebloempitten brood.
Als kneder gebruik ik de pas aangeschafte famag grilletta 5 kg. Nu een aantal keer gebruikt, en er erg blij mee. Het schoonmaken is wel wat lastig maar wel te doen, maar als kneder beter dan mijn bosch mum, maar die heb ik nog gebruikt voor deegjes van 500 gram meel. Dat zou de Famag wel moeten kunnen maar het lijkt mij wat weinig.
La Rousse heb ik hier ook liggen, moet ik nog aan beginnen. Heb wel al een desem staan, maar niet altijd de tijd en het geduld om ermee te bakken. Gist gaat dan zoveel sneller :D
quote:
1s.gif Op maandag 19 februari 2018 18:42 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

oh, die kaasdingen heb ik ook eens gemaakt maar stuk minder mooi gelukt.
Alleen de mooie staan op de foto :+ Het duurde een broodje of 3 voordat ik door had hoe ik ze het beste kon rollen.
pmponermaandag 19 februari 2018 @ 19:54
Desem heb ik 1 keer geprobeerd een jaar of 5 geleden, die mislukte totaal.
Maar toch zou ik er wel mee willen bakken, dus ik denk nog een keer een poging te gaan doen.

Verder heb ik ook nog een pizza steen liggen, ik bak nu de "ronde" broden vaak in een gietijzeren pan. Maar wil het ook eens op de pizza steen proberen. Wie gebruikt dat nog meer? En hoe verwarm je de steen voor? Gewoon vlak onder de grill?
Zo-is-datmaandag 19 februari 2018 @ 20:17
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 19:54 schreef pmponer het volgende:
Desem heb ik 1 keer geprobeerd een jaar of 5 geleden, die mislukte totaal.
Maar toch zou ik er wel mee willen bakken, dus ik denk nog een keer een poging te gaan doen.

Verder heb ik ook nog een pizza steen liggen, ik bak nu de "ronde" broden vaak in een gietijzeren pan. Maar wil het ook eens op de pizza steen proberen. Wie gebruikt dat nog meer? En hoe verwarm je de steen voor? Gewoon vlak onder de grill?
De steen op de plek in de oven waar je t brood gaat bakken en dan een uur mee voorverwarmen in de oven, het mooist is als onder de steen een tweede bakplaat zit waar je kokend water op kan gieten bij het in de oven doen van het brood, zodat je ook nog stoom hebt ^O^
pmponermaandag 19 februari 2018 @ 20:19
phoe een uur meeverwarmen, onze oven heeft voor bakken iig 3 standen

- boven en onder warmte (dat heb ik de laatste keer gebruikt)
- Hete lucht met stoom (maar dat is gewoon water in de uitsparing gieten (oven moet daarvoor open))
- Hete lucht.

Waarom het rek met de steen niet onder de grill voor de snelheid (of bespaart dat geen stroom).
qltelmaandag 19 februari 2018 @ 20:29
quote:
1s.gif Op maandag 19 februari 2018 20:17 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

De steen op de plek in de oven waar je t brood gaat bakken en dan een uur mee voorverwarmen in de oven, het mooist is als onder de steen een tweede bakplaat zit waar je kokend water op kan gieten bij het in de oven doen van het brood, zodat je ook nog stoom hebt ^O^
Dit is inderdaad exact zoals ik het doe. Alleen geen uur, maar zolang als de oven nodig heeft om op te warmen. Daarna bakblik op de steen en water op de onderste bakplaat en deur van de oven voorzichtig dicht.
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 20:19 schreef pmponer het volgende:
Waarom het rek met de steen niet onder de grill voor de snelheid (of bespaart dat geen stroom).
Die steen wordt 250 graden, ik zou die niet graag oppakken.. Of begrijp ik je niet goed? Ik gebruik trouwens boven en onderwarmte.

Ik heb trouwens nog een tweede steen die ik wil gebruiken voor boven het brood. Mijn brood wordt nu nogal eens erg donker door de directe stralingswarmte, de steen houd dat dan tegen en houd gelijk de oven goed op temperatuur. Ik moet alleen nog even verzinnen of en hoe dat past. De oven is niet zo groot namelijk.. :)
HaverMoutKoekjemaandag 19 februari 2018 @ 20:31
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 19:54 schreef pmponer het volgende:
Desem heb ik 1 keer geprobeerd een jaar of 5 geleden, die mislukte totaal.
Maar toch zou ik er wel mee willen bakken, dus ik denk nog een keer een poging te gaan doen.

Verder heb ik ook nog een pizza steen liggen, ik bak nu de "ronde" broden vaak in een gietijzeren pan. Maar wil het ook eens op de pizza steen proberen. Wie gebruikt dat nog meer? En hoe verwarm je de steen voor? Gewoon vlak onder de grill?
ik heb geen steen maar een pizzasteel (https://pizzasteel.nl) dat is zware stalen rechthoekige plaat.
Die gaat bij mij iets onder het middel op rooster in de oven, 30 a 45 minuten vooorverwarmen
Als je denkt dat je steen vlak onder de grill kan verwarmen moet je ook even voorstellen hoe je bloedhete zware steen dan op goede bakhoogte voor een brood krijgt. :D
pmponermaandag 19 februari 2018 @ 21:05
Ik dacht bakplaatje optillen en naar beneden verhuizen, ik heb goede ovenwanten en kan (korte tijd) wel 250 graden hebben.

mijn steen is niet zo zwaar, die komt uit een oude pizzaoven alfredo, die zou ik dan in een bakplaatje leggen en 5 posities naar beneden brengen.

pizzasteel, ja ken ik, ik heb eens een geregeld voor een collega. kost ca 25 euro aan materiaal bij een staalbedrijf.

Ik ga wel een beetje experimenteren.
qltelmaandag 19 februari 2018 @ 22:04
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 21:05 schreef pmponer het volgende:
Ik dacht bakplaatje optillen en naar beneden verhuizen, ik heb goede ovenwanten en kan (korte tijd) wel 250 graden hebben.

mijn steen is niet zo zwaar, die komt uit een oude pizzaoven alfredo, die zou ik dan in een bakplaatje leggen en 5 posities naar beneden brengen.
Als dat kan zou ik dat gewoon doen. Het idee is dat die steen heet is en hoe je dat doet, maakt verder niet uit.
pmponerwoensdag 21 februari 2018 @ 20:00
De La Rousse vind ik wel ok, maar ik ga hem niet vragen/houden.
Ik zoek een zelfde soort boek, dus met technieken en uitleg maar dan met het merendeel gistdeeg.
Simpelweg omdat ik het niet zie zitten om voor langere tijd een desem te bewaren/onderhouden.

Iemand tips daarvoor? (ik zag dat ik via de bieb zonder extra kostten meesterlijk brood en meer meesterlijk brood van Robert van Beckhoven zou kunnen reserveren, iemand ervaring met die boeken?)
douche-eendjedonderdag 22 februari 2018 @ 08:37
Het 2e deel van Levine ;)
pmponervrijdag 23 februari 2018 @ 07:55
Ja die hebben ze hier niet in de bieb, erg jammer maar goed anders maar gewoon eens een keer bestellen, want ik heb daar veel goede verhalen over gehoord.
Kan je toevallig ook aangeven wat bijvoorbeeld het verschil (in grote lijnen) is tussen Levine 1 en Levine 2 ?
HaverMoutKoekjevrijdag 23 februari 2018 @ 07:59
In deel 2 hebben groot deel vannde recepten 3 versies, zodat je kan kiezen of je met gist, poolish of desem wilt bakken. En ze gebruikt in sommige recepten minder gebruikelijke meelsoorten zoals eenkoorn.
pmponervrijdag 23 februari 2018 @ 08:20
Ok, dan denk ik dat ik die gewoon ga bestellen, bedankt voor de tip(s)
Bleievrijdag 23 februari 2018 @ 15:57
In deel 1 staat dan weer wel meer theorie over brood bakken. Vind ik ook heel prettig. Maar de varianten in boek 2 zijn heel fijn inderdaad.
pmponervrijdag 23 februari 2018 @ 19:04
Misschien bestel/vraag ik ze later wel allebei, heb nu de beide boeken van meesterlijk brood via de bieb gereserveerd.

Verder op dit moment 2 busbroden aan het bakken, volkoren (fijn) 1 door de zonnebloempitten gerold,.

Ben benieuwd wat het wordt.(hmm worden broden met problemen.)
Hij scheurt bij de korst zijkant, iemand weet hoe dat kan? Wat ik niet goed heb gedaan?

ah het volgende gevonden https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=4307

jammer
iwrarq.jpg

na bakken
2cqo3yt.jpg

2wp76sl.jpg

[ Bericht 15% gewijzigd door pmponer op 24-02-2018 19:50:05 ]
HaverMoutKoekjevrijdag 23 februari 2018 @ 20:40
Heb ik ook altijd bij busbrood, geen idee waarom. Misschien dat meer stoom het kan voorkomen. En insnijden voorkomt het ook natuurlijk
qltelvrijdag 23 februari 2018 @ 21:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 februari 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Misschien bestel/vraag ik ze later wel allebei, heb nu de beide boeken van meesterlijk brood via de bieb gereserveerd.

Verder op dit moment 2 busbroden aan het bakken, volkoren (fijn) 1 door de zonnebloempitten gerold,.

Ben benieuwd wat het wordt.(hmm worden broden met problemen.)
Hij scheurt bij de korst zijkant, iemand weet hoe dat kan? Wat ik niet goed heb gedaan?

ah het volgende gevonden https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=4307

jammer
Hoezo jammer? Mooi broodje toch? Goede ovenrijs ook. Te goed :)
pmponerzaterdag 24 februari 2018 @ 19:47
ach ja, het is geen showroom model hahaha
Maar de smaak is erg goed! Dus wij kunnen er weer een paar dagen tegen.

Verder net met mijn oudste dochter deze gebakken:

znwgu1.jpg

Wilde alleen lastig uit de vorm vandaar dat hij wat "aangepakt" is.

De jongste wil graag een rozijnenbrood iemand daar nog het beste recept voor?
Deze heb ik volgens mij ooit eens gebakken https://uitdekeukenvanard(...)t-kaneelspiraal.html

[ Bericht 16% gewijzigd door pmponer op 24-02-2018 19:54:45 ]
douche-eendjezondag 25 februari 2018 @ 08:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 februari 2018 19:47 schreef pmponer het volgende:
ach ja, het is geen showroom model hahaha
Maar de smaak is erg goed! Dus wij kunnen er weer een paar dagen tegen.

Verder net met mijn oudste dochter deze gebakken:

[ afbeelding ]

Wilde alleen lastig uit de vorm vandaar dat hij wat "aangepakt" is.

De jongste wil graag een rozijnenbrood iemand daar nog het beste recept voor?
Deze heb ik volgens mij ooit eens gebakken https://uitdekeukenvanard(...)t-kaneelspiraal.html

https://www.rutgerbakt.nl(...)n-notenbrood-recept/

Deze is geniaal.
HaverMoutKoekjezondag 25 februari 2018 @ 09:22
quote:
ik krijg een leeg scherm maar aan de titel is dit een recept uit Levine deel 2. Die heb ik gister nog gemaakt en is idd heel lekker
douche-eendjezondag 25 februari 2018 @ 09:24
quote:
1s.gif Op zondag 25 februari 2018 09:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ik krijg een leeg scherm maar aan de titel is dit een recept uit Levine deel 2. Die heb ik gister nog gemaakt en is idd heel lekker
Klopt. Levientjes O+
pmponerzondag 25 februari 2018 @ 16:46
Ah die bewaar ik voor een andere keer, mijn jongste wil er geen noten/kruiden in
Of ik doe deze zonder de kruiden en noten
Bleiezondag 25 februari 2018 @ 17:56
Ik heb gsteren trouwens dat pompoenbrood gebakken, maar dan helemaal volkoren. Lekker zeg!
qltelzondag 25 februari 2018 @ 17:59
Ik heb vanmiddag Robért van Beckhoven's Bierbrood gebakken. Mix in een kom, bier erbij, 2 minuten roeren en de oven in. En het rees nog ook. Zit ongetwijfeld bakpoeder in.. :)

x9tWhCr.jpg
Bleiezondag 25 februari 2018 @ 18:05
Cool!
qltelzondag 25 februari 2018 @ 18:27
quote:
0s.gif Op zondag 25 februari 2018 18:05 schreef Bleie het volgende:
Cool!
Gek genoeg, het is nog lekker ook.. :Y)
HaverMoutKoekjezondag 25 februari 2018 @ 18:50
Ik ken wel bierbostelbrood van horen zeggen, dan gebruik je een ‘afval’ produkt van thuisbrouwers.
qltelzondag 25 februari 2018 @ 19:06
quote:
1s.gif Op zondag 25 februari 2018 18:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik ken wel bierbostelbrood van horen zeggen, dan gebruik je een ‘afval’ produkt van thuisbrouwers.
Dit is gewoon een broodmix waar je in plaats van water bier doorheen mengt. Ach, ik kreeg 'm en het is weer eens een nieuwe ervaring.

Dat bierbostelbrood klinkt ook wel interessant, maar geen idee waar je dat bostel vandaan moet halen.
Bleiezondag 11 maart 2018 @ 15:28
En dicht